Terug GEMEENTERAAD

Thu 26/09/2024 - 19:00 raadszaal

Openbaar

Goedkeuren notulen

Politieke Organisatie

Intergemeentelijke Samenwerking

Financiën

Meerjarenplan(wijziging)

Ruimte-Beleid

Dienst patrimonium

Koop en huur
Domeinconcessie

Wonen

  • De gemeenteraad neemt kennis van het informele advies van de cultuurraad van 15 april 2024 inzake de straatnaamgeving voor de nieuwe straten in de verkaveling VA/939/23 (Beigemveld, fase II) en van het voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 12 augustus 2024 om de benamingen "Hildegard van Bingenlaan, Rien Aarssenlaan, Crescendopad, Pianopad, Da capopad, Andantepad, Van Boesschotenpark, Beigemveldpad" voor principiële vaststelling voor te leggen.

    De gemeenteraad kent de benamingen "Hildegard van Bingenlaan, Rien Aarssenlaan, Crescendopad, Pianopad, Da capopad, Andantepad, Van Boesschotenpark, Beigemveldpad" principieel toe aan de nieuwe straten/paden/wegjes in de verkaveling VA/939/23 (Beigemveld, fase II).

    De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om de procedure voorgeschreven bij decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen uit te voeren.

    Deze aangelegenheid zal na het openbaar onderzoek opnieuw voorgelegd worden aan de gemeenteraad voor definitieve beslissing.

Omgevingsvergunning
Ruimtelijke Planning
  • De gemeenteraad neemt kennis van en behandelt de resultaten van het openbaar onderzoek en de adviezen over het ontwerp van RUP Beigem Centrum en stelt het ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vast.
    Het RUP heeft als doelstelling de lange termijnvisie en de ontwikkelingsperspectieven van het GRS uit te voeren. Dit betekent dat de landschappelijke en historische identiteit van het dorp wordt behouden zonder daarom nieuwe activiteiten uit te sluiten. Wonen in de kern blijft de hoofdactiviteit, gekoppeld aan kleinschalige, woonondersteunende functies die hiermee verweefbaar zijn. Daarnaast wenst dit RUP in te spelen op de huidige maatschappelijke uitdagingen en noden door gericht in te zetten op de versterking van de open ruimte en van het landelijke dorp.

  • De gemeenteraad neemt kennis van en behandelt de resultaten van het openbaar onderzoek en de adviezen over het ontwerp van RUP Gabariten Strombeek-Bever en stelt het ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vast.

    De gemeente ontwikkelt een visie of, hoe en waar Strombeek-Bever binnen de R0 nog verdicht kan worden, of juist niet. In het plangebied werd onderzocht welke types bebouwing aanwezig zijn.
    Op basis hiervan werden typologieën vastgesteld met bijhorende Gabariten enz.:
    • Royale linten
    • Harmonieus dorpsweefsel
    • Pijpenkop woonwijken
    • Diffuse dorpsresten
    • Grootschalige entiteiten
    Ook werd één zone geïdentificeerd waar een herbestemming wenselijk is:
    • Aan te leggen randparking aan de Oude Mechelsestraat.
    Hoewel de bestaande situatie het uitgangspunt vormt qua typologie, zijn de Gabariten, het aantal toegestane woonlagen per gebouw enz. afgestemd op de visie van het gemeentebestuur voor de toekomst. De voorschriften kunnen dus lagere/hogere bouwhoogtes bepalen dan in de bestaande situatie het geval is, locaties aanduiden waar geen nieuwe meergezinswoningen meer gewenst zijn (hoewel momenteel wel aanwezig) of juist wel gewenst zijn, voorwaarden bepalen waar projecten aan moeten voldoen,...
     
    Er wordt een RUP opgemaakt om de (bouw)voorschriften aan deze visie aan te passen.

Milieu en duurzaamheid

  • De gemeenteraad keurt het warmtebeleidsplan goed.

    Gemeenten spelen een belangrijke rol om de gebouwen op hun grondgebied te laten overschakelen op duurzame warmte. Bijna alle Vlaamse steden en gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact met de Vlaamse Overheid. Hiermee engageren ze zich onder meer voor de opmaak van lokale warmteplannen. Een lokaal warmteplan schetst de strategische koers (beleid) van verwarming en koeling zonder gebruik van fossiele brandstoffen binnen een lokaal bestuur. Het identificeert warmtebronnen (zonering) en omvat een actieplan om de duurzaamheid van de warmtevoorziening in de stad of gemeente te verbeteren. Door een lokaal warmteplan uit te werken en voor elke straat, elke wijk en elk gebouwtype de contouren uit te tekenen, brengen lokale besturen de warmtetransitie in een stroomversnelling.  

    Het college van burgemeester en schepenen besliste om de opdracht voor de opmaak van een warmtebeleidsplan aan Transition Stories te gunnen, via afname van de raamovereenkomst van intercommunale Haviland. De opdracht startte in het voorjaar van 2023 en liep tot het voorjaar van 2024. 
     
    In deze periode vonden verschillende workshops plaats: 
    • workshop 1: wat is de doelstelling/visie?;

    • workshop 2: welke collectieve/individuele projectkansen zijn er?;

    • workshop 3: hoe prioriteren we projectkansen?;

    • workshop 4: hoe kunnen we dit beleid organiseren?

    Op basis van de input die geleverd werd tijdens deze workshops werd een ontwerp warmtebeleidsplan opgemaakt, dat als volgt is opgebouwd: 
    • Het luik 'Visie en prioriteiten' bespreekt de resultaten van de warmtezonering. Op de warmtezoneringskaart wordt weergegeven waar de collectieve kansen zich situeren en waar men eerder aan individuele systemen moet denken. Daaropvolgend worden een aantal clusters toegelicht waar mogelijks collectieve kansen zijn. Daarnaast worden de resultaten van de workshops omgezet in bouwstenen voor een lokale warmtevisie en -strategie.  
    • Het luik 'Collectieve warmte' geeft inzicht in het ontwikkelingsproces van warmtenetten en de impact van beleidsmaatregelen erop. 
    • Het luik 'Individuele warmte en renovatie' bespreekt hoe de renovatieopdracht wordt opgevat en tracht dit om te zetten in hoeveel van welke soort ingrepen er nodig zijn. Vervolgens wordt in dit luik gekeken naar welke mogelijkheden er zijn om de warmtepompmarkt aan te zwengelen vanuit het lokale beleid.
    • Het luik 'Organisatie van het warmtebeleid' omschrijft de structuur waarbinnen de verschillende projecten kunnen uitgewerkt worden, startende met de doelstellingen en monitoring, kijkt naar de financiële impact ervan en de functie en taken van een warmteregisseur. Het luik eindigt met een overzicht van de verschillende bouwstenen van een communicatieplan rond duurzame warmte.
    Het ontwerp warmtebeleidsplan werd toegelicht aan de gemeenteraadscommissie omgeving van 12 juni 2024 en de GECORO van 25 juni 2024. Op 13 augustus 2024 formuleerde de GECORO enkele aanbevelingen op het ontwerp warmtebeleidsplan.
  • De gemeenteraad keurt het eindrapport over de onthardingsstudie goed.

    Hierbij worden de onthardingskansen op de gemeentewegen in Grimbergen in kaart gebracht en wordt onderzocht hoe die wegen stelselmatig onthard en vergroend kunnen worden. De opdracht werd uitgevoerd in samenwerking met een studieteam bestaande uit Trage Wegen, Voorland en Breekijzer.  
     
    Doelstellingen:
    • het temperen van de impact van steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden; 
    • het versterken van de verblijfs- en beeldkwaliteit van het openbaar domein en
    • het bekrachtigen van het landelijk karakter van de gemeente.  
    Naast een ruimtelijk overzicht van kansen voor ontharding geeft de studie ook een set aan ontwerpprincipes mee, samen met een reeks beleidsaanbevelingen die ervoor zullen zorgen dat de onthardingsambities bij toekomstige (her)aanlegprojecten maximaal kan gebeuren en in harmonie met de omgeving.

Handhaving

Burger

  • De gemeenteraad keurt de oprichting van een sterrenregister goed.

    Dit is een register waarin ouders van stilgeboren kinderen, ongeacht de duur van de zwangerschap, de mogelijkheid krijgen om hun kindje te registreren omwille van de grote emotionele betekenis hiervan.

    Ouders zullen hierbij de keuze hebben of ze enkel het kindje registreren, of ook hun gegevens (naam, rijksregister, adres) willen opgeven om gecontacteerd te worden bij toekomstige herdenkingsmomenten of initiatieven die betrekking hebben op sterrenkindjes. Om het kindje te kunnen registreren zal het rijksregisternummer, de naam en het adres van (minstens) 1 ouder gevraagd worden. Deze symbolische aangifte zal geen juridische gevolgen hebben.
    Bovendien kan de aangifte online gebeuren zodat dit heel laagdrempelig en zonder onnodige administratieve overlast in orde gebracht kan worden. 

Onderwijs

Basisscholen

Mondelinge vragen

  • Mondelinge vragen - Kennisname

    De gemeenteraad nam kennis van de mondelinge vragen door de raadsleden op de zitting gesteld en verwijst voor het overige naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.