Terug
Gepubliceerd op 25/10/2024

Besluit  GEMEENTERAAD

do 26/09/2024 - 19:00

Onthardingsstudie: eindrapport - Definitieve vaststelling

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stef GROSJEAN, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Trui OLBRECHTS, tweede schepen
Brigitte JANSSENS, Yves VERBERCK, gemeenteraadsleden
Afwezig: Chris SELLESLAGH, Gerlant VAN BERLAER, gemeenteraadsleden

De gemeenteraad keurt het eindrapport over de onthardingsstudie goed.

Hierbij worden de onthardingskansen op de gemeentewegen in Grimbergen in kaart gebracht en wordt onderzocht hoe die wegen stelselmatig onthard en vergroend kunnen worden. De opdracht werd uitgevoerd in samenwerking met een studieteam bestaande uit Trage Wegen, Voorland en Breekijzer.  
 
Doelstellingen:
  • het temperen van de impact van steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden; 
  • het versterken van de verblijfs- en beeldkwaliteit van het openbaar domein en
  • het bekrachtigen van het landelijk karakter van de gemeente.  
Naast een ruimtelijk overzicht van kansen voor ontharding geeft de studie ook een set aan ontwerpprincipes mee, samen met een reeks beleidsaanbevelingen die ervoor zullen zorgen dat de onthardingsambities bij toekomstige (her)aanlegprojecten maximaal kan gebeuren en in harmonie met de omgeving.
De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017: 

  • Artikel 2, §2: 

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied. 

 

  • Artikel 40, §2:
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Besluit van de gemeenteraad van 23 september 2021 betreffende de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030. 
  • Besluit van de gemeenteraad van 23 september 2021 betreffende de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0. 
  • Besluit van de gemeenteraad van 25 november 2021 betreffende de goedkeuring van het klimaatplan Grimbergen 2021 - 2030. 
  • Besluit van de gemeenteraad van 24 november 2022 betreffende de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0. 
 
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 februari 2023 m.b.t. de gunning van de opdracht 'Aanstellen van een studiebureau voor de opmaak van een onthardingsstudie' aan BREEKIJZER vzw, Dok-Noord 4C 102 te 9000 Gent (DOSSIERSTUK 1). 
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 september 2024 m.b.t. de kennisname van het eindrapport over de onthardingsstudie (DOSSIERSTUK 6).
 
  • Notulen van de gemeenteraadscommissie omgeving van 12 juni 2024 (DOSSIERSTUK 2). 
  • Verslag van de GECORO van 25 juni 2024 m.b.t. de toelichting over de onthardingsstudie (DOSSIERSTUK 3).
  • Verslag van de GECORO van 13 augustus 2024 m.b.t. de aanbevelingen over de onthardingsstudie (DOSSIERSTUKKEN 4a en 4b).
 
  • Addendum bij het eindrapport over de onthardingsstudie m.b.t. de opmerkingen en de verwerking ervan (DOSSIERSTUK 5).
  • Eindrapport over de onthardingsstudie, opgemaakt door BREEKIJZER vzw (Bijlage 1 (deel 1), Bijlage 1 (deel 2), Bijlage 1 (deel 3)).
  
  • Startvergadering van 27 april 2024 met de projectgroep.
  • Werksessie 1 van 8 juni 2023 waarop met de projectgroep een kaartenanalyse werd uitgevoerd. 
  • Werksessie 2 van 27 juni 2023 waarop een fietsexpeditie werd uitgevoerd met een delegatie van de projectgroep.
  • Werksessie 3 van 20 oktober 2023 waarop de tussentijdse resultaten werden voorgesteld. 
  • Werksessie 4 van 8 december 2023 waarop de ontwerpprincipes voor vier verschillende cases werden toegelicht. 
  • Online werksessie van 15 mei 2024 over de schaduwcase. 
  • Online werksessie van 19 juni 2024 over de pilootcase. 
  • Werksessie 5 van 10 juli 2024 waarop het eindrapport werd voorgesteld. 
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

Het doel van de 'onthardingsstudie Grimbergen' was om de onthardingskansen op de gemeentewegen in Grimbergen in kaart te brengen en te onderzoeken hoe die wegen stelselmatig onthard en vergroend kunnen worden. De opdracht werd uitgevoerd door een studieteam bestaande uit Trage Wegen, Voorland en Breekijzer. 

 

De achterliggende doelstellingen hierbij zijn: 

  • het temperen van de impact van steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden; 

  • het versterken van de verblijfs- en beeldkwaliteit van het openbaar domein;

  • het bekrachtigen van het landelijk karakter van de gemeente. 

 

Naast een ruimtelijk overzicht van kansen voor ontharding geeft de studie ook een set aan ontwerpprincipes mee, samen met een reeks beleidsaanbevelingen die ervoor zullen zorgen dat de onthardingsambities bij toekomstige (her)aanlegprojecten maximaal is en in harmonie met de omgeving. 

 

Bij de opmaak van de onthardingsstudie werd volgend stappenplan gevolgd: 

  • Tijdens de eerste fase werd de RE-MOVE methodiek toegepast op maat van Grimbergen. Deze methodiek werd ontwikkeld in het kader van Vlaanderen Breekt Uit en is specifiek gericht op gemeenten die werk willen maken van een structurele onthardingsstrategie van overmaatse en overtollige gemeentewegen. Een GIS-analyse en een eigen analyse door de gemeente resulteerden samen in een cartografische analyse van onthardingskansen op de Grimbergse gemeentewegen. Hieruit vloeit een hele lijst van interessante onthardingslocaties, plus een gebiedsdekkende kaart van oververharding op openbaar domein. 
  • In een tweede fase werden de Grimbergse gemeentewegen opgedeeld in verschillende types wegen, afhankelijk van hun functie (de wegcategorisering en daarbij horende mobiliteitsfunctie), de wegbaanbreedte en het aantal aangelande adressen. Voor 4 veel voorkomende Grimbergse wegtypes werden er nieuwe typeprofielen uitgewerkt op basis van ontwerpend onderzoek. De ontwerpprincipes die daarbij meer ruimte geven aan mensen, groen en water zijn naar de toekomst toe 'bouwstenen' die kunnen toegepast worden bij (her)aanlegprojecten overal in de gemeente. 
  • Om deze ontwerpprincipes door te vertalen naar de praktijk, werd in een laatste fase de procedure achter de (her)aanleg van wegen tegen het licht gehouden. Een 'pilootcase' (= een kansrijk op te starten onthardingscase) en een schaduwcase (= een weg waarvoor de plannen op tafel liggen) werden vergeleken met de ontwerpprincipes die in de vorige stap werden uitgewerkt. Het doel van de laatste fase was om de onthardingsambitie ook binnen de procedure achter een (al dan niet integrale) heraanleg te waarborgen. Tenslotte werd een evaluatie van het bestaand instrumentarium gemaakt en werd een overkoepelend advies geformuleerd voor beleidsverankering van de resultaten uit deze onthardingsstudie.
 
De onthardingsstudie werd op 12 juni 2024 toegelicht op een gemeenteraadscommissie omgeving en op 25 juni 2024 aan de GECORO. Op 13 augustus 2024 kwam de GECORO opnieuw samen om enkele aanbevelingen te formuleren over de onthardingsstudie. 

 

Op 21 augustus 2024 kwamen de interne leden van de projectgroep samen om opmerkingen te formuleren op het ontwerp eindrapport. Op basis van de gemaakte opmerkingen en de aanbevelingen van de GECORO werd het eindrapport gefinaliseerd.  

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen wordt het eindrapport over de onthardingsstudie ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Bijkomende info:

/

verdaging O VLD
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stef GROSJEAN, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Manon BAS, William DE BOECK, Jean DEWIT, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS
Tegenstanders: Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Eddie BOELENS, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Stef GROSJEAN, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS
Resultaat: Met 5 stemmen voor, 23 stemmen tegen
Publieke stemming
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stef GROSJEAN, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Eddie BOELENS, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Stef GROSJEAN, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS
Tegenstanders: Manon BAS, William DE BOECK, Jean DEWIT, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS
Resultaat: Met 23 stemmen voor, 5 stemmen tegen
BESLUIT:

Enig artikel. 

Het eindrapport over de onthardingsstudie, toegevoegd als bijlagen 1 bij dit besluit, goed te keuren.