Terug
Gepubliceerd op 25/10/2024

Besluit  GEMEENTERAAD

do 26/09/2024 - 19:00

Vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen stad Vilvoorde en gemeente Grimbergen inzake bemiddelingsprocedures bij gemeentelijke administratieve sancties, i.k.v. het veiligheidsbeleid en de aanpak van de federale regering met betrekking tot de jeugdcriminaliteit - Goedkeuring

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stef GROSJEAN, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Trui OLBRECHTS, tweede schepen
Brigitte JANSSENS, Yves VERBERCK, gemeenteraadsleden
Afwezig: Chris SELLESLAGH, Gerlant VAN BERLAER, gemeenteraadsleden

De gemeenteraad keurt de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen stad Vilvoorde en gemeente Grimbergen inzake de bemiddelingsprocedure bij gemeentelijke administratieve sancties in het kader van veiligheidsbeleid en de aanpak van de federale regering m.b.t. jeugdcriminaliteit goed.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Artikel 40 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017:

§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
  • Koninklijk besluit van 28 januari 2014 houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de wet betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS).
  
  • Het besluit van de gemeenteraad van 23 april 2009 waarin het bemiddelingsreglement van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde – Regio Halle-Vilvoorde betreffende gemeentelijke administratieve sancties werd goedgekeurd (Dossierstuk 1).
  • Het besluit van de gemeenteraad van 5 maart 2009 waarin werd beslist om inbreuken op het algemeen politiereglement gepleegd door minderjarigen strafbaar te stellen via gemeentelijke administratieve sancties en om de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Grimbergen en de stad Vilvoorde inzake de bemiddelingsprocedure bij gemeentelijke administratieve sancties goed te keuren (Dossierstuk 2).
  • Het besluit van de gemeenteraad van 28 augustus 2014 inzake de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Vilvoorde en de gemeente Grimbergen inzake de bemiddelingsprocedure bij gemeentelijke administratieve sancties, in het kader van het veiligheidsbeleid en de aanpak van de federale regering m.b.t. de jeugdcriminaliteit (Dossierstuk 3).
  • Het besluit van de gemeenteraad van 28 augustus 2014 inzake de goedkeuring van het nieuwe bemiddelingsreglement van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde regio Halle-Vilvoorde in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties (Dossierstuk 4).
  • Het besluit van de gemeenteraad van 26 november 2020 inzake de goedkeuring van samenwerkingsovereenkomsten Haviland (GAS1,2 en 3 en GAS 4) - aanstelling sanctionerend ambtenaar en levering van bijkomende ondersteunende taken in verband met de taken van de sanctionerend ambtenaar (Dossierstuk 5)
 
  • Het algemeen politiereglement vastgesteld in de gemeenteraadszitting van 28 januari 2021 - Gewijzigd bij gemeenteraadsbesluit van 25 november 2021, 16 december 2021, 31 maart 2022, 22 februari 2024, 25 april 2024 en 27 juni 2024 (Dossierstuk 6).

 

  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 september inzake de principiële goedkeuring van de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen stad Vilvoorde en gemeente Grimbergen inzake de bemiddelingsprocedure bij gemeentelijke administratieve sancties, in het kader van het veiligheidsbeleid en de aanpak van de federale regering m.b.t. de jeugdcriminaliteit (Dossierstuk 7).
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

De huidige samenwerkingsovereenkomst tussen stad Vilvoorde en de gemeente Grimbergen dateert van 2014 en is dus niet meer in lijn met de huidige wetgeving. Bijgevolg is de samenwerkingsovereenkomst vernieuwd en wordt gevraagd om deze principieel goed te keuren zoals onderstaand weergegeven:

 

De samenwerkingsovereenkomst tussen stad Vilvoorde en de gemeente Grimbergen inzake de bemiddelingsprocedure bij de gemeentelijke administratieve sancties, in het kader van veiligheidsbeleid en de aanpak van de federale regering m.b.t. jeugdcriminaliteit 

Tussen

Enerzijds de stad Vilvoorde, vertegenwoordigd door de heer Bonte, burgemeester, en mevrouw Boudry, algemeen directeur, handelend in uitvoering van de zitting van de gemeenteraad van xxx,

en

anderzijds de gemeente Grimbergen, vertegenwoordigd door de heer Laeremans, burgemeester, en mevrouw Van Schel, algemeen directeur, handelend in uitvoering van de zitting van de gemeenteraad van 26 september 2024;
hierna genoemd de deelnemende steden en gemeenten.

wordt het volgende overeengekomen betreffende de samenwerking met de bemiddelaar

 

Vooraf:
De steden en gemeenten die deze samenwerkingsovereenkomst ondertekenen, hebben in administratieve sancties voorzien tegen inbreuken op hun reglementen en verordeningen zoals bepaald bij wet van 13 mei 1999 tot wijziging van de nieuwe gemeentewet.
De GAS-bemiddeling is opgenomen in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. GAS-bemiddeling wordt opgenomen als een van de maatregelen die kunnen worden opgelegd bij inbreuken op feiten omschreven in artikelen 2 en 3 van de GAS-wet. De GAS-bemiddeling geeft de overtreder de mogelijkheid om door tussenkomst van een bemiddelaar, de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren. Indien minderjarigen het voorwerp uitmaken van een administratieve geldboete dient er verplicht een aanbod voor GAS-bemiddeling te worden gedaan, overeenkomstig artikel 18, §2. GAS-bemiddeling kan ook worden voorgesteld aan meerderjarige overtreders indien voldaan wordt aan de voorwaarden in artikel 12, §1 van de GAS-wet.


De modaliteiten en minimumvoorwaarden voor GAS-bemiddeling worden verder uitgewerkt in het KB van 28 januari 2014 houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de wet betreffende Gemeentelijke Administratieve Sancties. Artikel 7, stelt dat de voornaamste taak van de GAS-bemiddelaar de bemiddelingsprocedure is. Daarnaast kan de GAS-bemiddelaar indien nodig de modaliteiten van de gemeenschapsdienst bepalen, deelnemen aan het lokale preventiebeleid, een verslag opstellen als evaluatie van het beroep op de bemiddeling in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties en de opvolging verzekeren van de initiatieven en de reglementeringen die een impact hebben op het preventiebeleid en het gemeentelijke veiligheidsbeleid.


Sinds 2007 wordt er een voltijdse bemiddelaar ter beschikking gesteld van de steden en gemeenten van het gerechtelijk arrondissement Halle – Vilvoorde, voor een vlottere implementering van de bemiddelingsprocedure in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties. Het doel van deze samenwerkingsovereenkomst is de bepaling van de praktische modaliteiten van deze terbeschikkingstelling.

 

Artikel 1 overeenkomst tussen stad Vilvoorde en de federale overheid
In het kader van het veiligheidsbeleid en de aanpak van de jeugdcriminaliteit stelt de federale staat een voltijdse bemiddelaar voor het gerechtelijke arrondissement Halle – Vilvoorde ter beschikking van de stad Vilvoorde, met als werkingsgebied de steden en gemeenten gelegen in de regio Halle – Vilvoorde. De federale overheid heeft een overeenkomst ondertekend met de stad Vilvoorde op 23 april 2007.

De overeenkomst tussen de stad Vilvoorde en de federale overheid wordt vervangen door het koninklijk besluit dat driejaarlijks wordt opgesteld voor het toekennen van de subsidie aan bepaalde steden en gemeenten voor de uitvoering van de GAS-bemiddeling. In dit driejaarlijkse KB wordt het subsidiebedrag bepaald en toegekend door de minister.


Artikel 2 aanwerving door stad Vilvoorde
De stad Vilvoorde heeft tijdens de gemeenteraadszitting van 23 april 2007 beslist om een GAS-bemiddelaar aan te stellen die de bemiddelingsprocedure zoals voorzien in de wetgeving van de Gemeentelijke Administratieve Sancties, zal begeleiden. De stad Vilvoorde zorgt ervoor dat de GAS-bemiddelaar die wordt aangeworven voldoet aan de minimumvoorwaarden zoals omschreven in artikel 6 van het KB van 28 januari 2014 houdende de GAS-bemiddeling.


De stad Vilvoorde is de wettelijke werkgever van de GAS-bemiddelaar. Stad Vilvoorde stelt een arbeidsovereenkomst op tussen de GAS-bemiddelaar en de stad waarin de specifieke opdracht van de GAS-bemiddelaar wordt omschreven, overeenkomstig artikel 7 van het KB van 28 januari 2014 houdende de GAS-bemiddeling. De stad Vilvoorde zal instaan voor het administratieve en financiële beheer van de arbeidsovereenkomst opgemaakt met de GAS-bemiddelaar.


Opdat de GAS-bemiddelaar zijn/haar opdracht kan vervullen in het gerechtelijke arrondissement Halle – Vilvoorde, verbindt de stad Vilvoorde zich ertoe een samenwerking aan te gaan met de deelnemende steden en gemeenten.


Artikel 3 takenpakket van de GAS-bemiddelaar
Artikel 7 van het KB van 28 januari 2014 houdende de GAS-bemiddeling bepaalt het takenpakket van de GAS-bemiddelaar. De voornaamste taak van de GAS-bemiddelaar is de uitwerking en de opvolging van alle fases van de bemiddelingsprocedure. De organisatie van de bemiddelingsprocedure is de voornaamste taak van de GAS-bemiddelaar, met een prioriteit voor de GAS-bemiddeling van minderjarigen. Naast het organiseren van de GAS-bemiddeling, kan de GAS-bemiddelaar indien nodig en op vraag van de deelnemende steden en gemeenten meewerken aan volgende taken:

  • de modaliteiten van de gemeenschapsdienst bepalen;
  • deelnemen aan het lokale preventiebeleid;
  • een verslag opstellen als evaluatie van het beroep op de bemiddeling in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties;
  • en de opvolging verzekeren van de initiatieven en de reglementeringen die een impact hebben op het preventiebeleid en het gemeentelijke veiligheidsbeleid.

De prioriteit van de GAS-bemiddelaar is het organiseren van de GAS-bemiddeling, het opnemen van deze facultatieve taken mag de opvolging van de bemiddelingsprocedure niet in het gedrang brengen.

Ten slotte staat de GAS-bemiddelaar ook in voor het opstellen van het activiteitenverslag en financiële verslag dat jaarlijks wordt overgemaakt aan de POD Maatschappelijke Integratie, grootstedenbeleid. De GAS-bemiddelaar maakt ieder jaar de verslagen, de nodige bewijsstukken en documenten over aan de POD Maatschappelijk Integratie zodat de, in artikel 8 beschreven, subsidie kan worden uitbetaald aan de stad Vilvoorde.


Artikel 4 deontologische principes van bemiddeling
De GAS-bemiddeling wordt georganiseerd conform de basisprincipes van bemiddeling. Deze principes zijn de volgende:

  • Vrije toestemming (vrijwilligheid)
  • Vertrouwelijkheid
  • Transparantie
  • Neutraliteit
  • Onafhankelijkheid 

Deze principes worden opgenomen in artikel 9 van het KB van 28 januari 2014. De deelnemende steden en gemeenten nemen nota van deze principes. De deelnemende steden en gemeenten dragen in de mate van het mogelijke bij aan het waarborgen van deze principes. Dit doen ze in de eerste plaats door een lokaal ter beschikking te stellen voor de bemiddeling dat geen partijdigheid suggereert (vb. geen politiecommissariaat bij een bemiddeling met de politie als benadeelde partij) en dat de vertrouwelijkheid waarborgt.

De bemiddelaar is onafhankelijk en werkt tijdens zijn bemiddelingsgesprekken vanuit het principe van de meerzijdige partijdigheid. Artikel 8 van het KB van 28 januari 2014 stelt dat de GAS-bemiddelaar zijn taak op strikt onafhankelijke wijze van de sanctionerend ambtenaar zal uitvoeren, de GAS-bemiddelaar kan zich niet onder leiding van de sanctionerend ambtenaar bevinden en niet door de sanctionerend ambtenaar geëvalueerd worden.

De inhoud van het bemiddelingsgesprek is vertrouwelijk, de enige uitzondering hierop is het evaluatieverslag. In het evaluatieverslag deelt de bemiddelaar mee aan de sanctionerend ambtenaar of de bemiddeling is geslaagd, geweigerd of gefaald. De bemiddelaar geeft aan beide partijen op transparante wijze mee wat er wordt opgenomen in het evaluatieverslag en welke gevolgen dit zal hebben in de procedure.


Artikel 5 verbintenissen van de stad Vilvoorde
De stad Vilvoorde en de deelnemende gemeenten beslissen om de standplaats van de GAS-bemiddelaar te situeren in de stad Vilvoorde. De stad Vilvoorde stelt een aangepast bureau ter beschikking van de GAS-bemiddelaar en voorziet in de nodige benodigdheden, opdat de bemiddelingsgesprekken in optimale omstandigheden kunnen verlopen. De stad Vilvoorde zal daarnaast de administratieve ondersteuning verlenen die nodig is voor de uitoefening van de functie van GAS-bemiddelaar.

De stad Vilvoorde biedt de GAS-bemiddelaar de mogelijkheid om deel te nemen aan supervisies, intervisies en vergaderingen georganiseerd door de Dienst Grootstedenbeleid van de POD Maatschappelijke Integratie, voor de uitwisseling van ervaringen.


Artikel 6 verbintenissen van de deelnemende gemeenten
Bij aanvang van deze overeenkomst zullen de deelnemende steden/ gemeenten aan de GAS-bemiddelaar hun reglementen en administratieve politieverordeningen overmaken. Dit geldt tevens voor alle latere wijzigingen aan deze reglementen.

De deelnemende steden en gemeenten verbinden zich ertoe hun sanctionerende ambtenaar, de korpschef van hun politiezone, de Procureur Des Konings, alsook de agenten die door de gemeenteraad werden aangesteld voor vaststelling van overtredingen op de gemeentereglementen, op de hoogte te brengen van deze overeenkomst.

Wanneer in het kader van de GAS-bemiddeling gesprekken worden georganiseerd in de deelnemende steden of gemeenten, voorziet deze gemeente (kosteloos) een aangepast lokaal op het grondgebied van de gemeente.

Wanneer de steden en gemeenten de benadeelde partij zijn in een bemiddelingsdossier, duiden zij een vertegenwoordiger van de stad/gemeente aan die zal deelnemen aan de bemiddelingsgesprekken. Indien de GAS-bemiddeling betrekking heeft op een feit zonder geïdentificeerd slachtoffer, treedt de gemeente op als vertegenwoordiger van het maatschappelijk belang. Ook in deze dossiers neemt een vertegenwoordiger van de stad of gemeente deel aan het bemiddelingsgesprek.


Artikel 7 de werking
Wat de vervulling van zijn/ haar opdrachten betreft, zal de bemiddelaar autonomie genieten bij de dagelijkse uitoefening van zijn functie. De uniformiteit van de bemiddelingsprocedure wordt gewaarborgd door de modaliteiten bepaald in het KB van 28 januari 2014 houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de GAS-bemiddeling.

De bemiddelaar zal het evaluatieverslag met het resultaat van de bemiddeling zo snel mogelijk aan de sanctionerende ambtenaar van de betrokken gemeente of stad meedelen. Overeenkomstig artikel 26, §2 van de GAS-wet van 2013 neemt de bemiddelaar de termijn van 12 maanden in rekening vanaf de vaststelling van de feiten waarbinnen de sanctionerend ambtenaar een beslissing dient te maken. Wanneer er in de bemiddelingsovereenkomst termijnen worden afgesproken kan de bemiddelaar op verzoek deze termijn van 12 maanden verlengen tot 15 maanden, overeenkomstig artikel 16 van de wet van 11 december 2023 tot wijziging van de GAS-wet.

 

Artikel 8 subsidie voor de toepassing van de bemiddeling in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties
De stad Vilvoorde ontvangt voor de bezoldiging van de GAS-bemiddelaar en de werking van het bemiddelingsproject een jaarlijkse subsidie van de POD Maatschappelijke Integratie. Het bedrag van de subsidie wordt jaarlijks bepaald door de minister van grootstedenbeleid op basis van het aantal dossiers dat behandeld wordt door de GAS bemiddelaar.

De kosten die in rekening worden genomen voor de uitbetaling van de subsidie staan beschreven in de financiële richtlijn die driejaarlijks wordt opgesteld door de POD Maatschappelijke Integratie. De kosten die worden meegenomen kunnen worden verdeeld in werkingskosten en personeelskosten.

De personeelskost heeft betrekking op de loonkost(en) van de GAS-bemiddelaar(s) die rechtstreeks worden aangeworven voor het bemiddelingsproject. Onder de werkingskosten worden alle kosten opgenomen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de GAS-bemiddeling zoals verplaatsingskosten en opleidingskosten. In de financiële richtlijn wordt ook zeer duidelijk bepaald welke kosten niet worden opgenomen. Dit gaat voornamelijk over kosten die de duur van de overeenkomst overschrijden zoals afschrijvingskosten voor de bestaande infrastructuur. Meer informatie over de kosten die in rekening genomen worden door de federale overheid kunnen worden geraadpleegd in de financiële richtlijn van de POD Maatschappelijk Integratie.

Indien de werkings- en personeelskosten, die verband houden met het bemiddelingsproject binnen de grenzen vallen van de federale subsidie zullen de deelnemende steden en gemeenten geen eigen financiële bijdrage moeten leveren.
Indien blijkt dat de in rekening gebrachte kosten de subsidie overschrijdt, verbinden de stad Vilvoorde en de deelnemende steden en gemeenten er zich toe te handelen conform artikel 9 van deze overeenkomst.

 

Artikel 9 financiering van het bemiddelingsproject indien de subsidie niet volstaat om de aanvaarde kosten te dragen
De federale subsidie zal in eerste instantie dienen om de lonen en voordelen – zoals aanvaard in de overeenkomst tussen de stad Vilvoorde en de federale overheid en zoals deze worden uitbetaald door de stad Vilvoorde – te vergoeden.

Indien de federale subsidie niet volstaat om de aanvaarde kosten te betalen, verbinden de stad Vilvoorde en de deelnemende steden en gemeenten er zich toe een procentuele bijdrage te leveren ter betaling van de extra kost, in verhouding met het aantal behandelde dossiers per deelnemende gemeente.

De financiële bijdragen van de deelnemende gemeenten wordt als volgt berekend:
Financiering gemeente X = (aantal bemiddelingsdossiers gemeente X/ totaal aantal dossiers) * tekort van het jaar.

De GAS-bemiddelaar geeft jaarlijks door aan de financiële dienst van de stad Vilvoorde hoeveel dossiers er per gemeente worden behandeld voor dat werkingsjaar. Het bedrag dat de federale subsidie heeft overschreden wordt dan pro rata verdeeld over de deelnemende steden en gemeenten. De facturatie door de stad Vilvoorde voor het werkingsjaar x, gebeurt in het daaropvolgende jaar.


Artikel 11 toetreding van steden en gemeenten
Steden en gemeenten die willen deelnemen aan het bemiddelingsproject kunnen op aanvraag de samenwerkingsovereenkomst afsluiten met de stad Vilvoorde. Wanneer een nieuwe gemeente intekent op de samenwerkingsovereenkomst wordt vanaf het jaar van intekenen het aantal bemiddelingsdossiers meegenomen in de facturatie.


Artikel 12 duur van de samenwerkingsovereenkomst
Deze samenwerkingsovereenkomst gaat in op het ogenblik dat de deelnemende steden en gemeenten zich akkoord hebben verklaard om deel te nemen aan het project en is geldig voor de duur van het project.

De deelnemende partners kunnen uit de samenwerkingsovereenkomst stappen mits een opzeggingstermijn van drie maanden.

De stad Vilvoorde kan een einde stellen aan de huidige overeenkomst bij stopzetting van de subsidie verstrekt door de federale overheid.

Opgemaakt in 2 exemplaren te Vilvoorde, op ………/2024
Voor de stad Vilvoorde,  
De burgemeester,

 


De algemeen directeur,

 


Voor de gemeente Grimbergen,
De burgemeester,

 

 


De algemeen directeur

Bijkomende info:

Aantal dossiers waarin beroep werd gedaan op het bemiddelingsaanbod gedurende de voorbije jaren:

  • In 2021: 4

  • In 2022: 1

  • In 2023: 7

  • In 2024: 3

Belangrijk om te vermelden is dat het onrechtmatig bezit/gebruik van lachgas sinds 9 april 2024 niet meer via een gemeentelijke administratieve sanctie bestraft kan worden. Dergelijke inbreuken vallen onder drugwetgeving en worden strafrechtelijk vervolgd. Op jaarbasis zal het dus een beperkt aantal dossiers zijn die in aanmerking komen voor het bemiddelingsaanbod.

 

In artikel 9 van de samenwerkingsovereenkomst wordt meer duiding gegeven over de financiën: 

Artikel 9 financiering van het bemiddelingsproject indien de subsidie niet volstaat om de aanvaarde kosten te dragen

De federale subsidie zal in eerste instantie dienen om de lonen en voordelen – zoals aanvaard in de overeenkomst tussen de stad Vilvoorde en de federale overheid en zoals deze worden uitbetaald door de stad Vilvoorde – te vergoeden.

Indien de federale subsidie niet volstaat om de aanvaarde kosten te betalen, verbinden de stad Vilvoorde en de deelnemende steden en gemeenten er zich toe een procentuele bijdrage te leveren ter betaling van de extra kost, in verhouding met het aantal behandelde dossiers per deelnemende gemeente.

De financiële bijdragen van de deelnemende gemeenten wordt als volgt berekend:

Financiering gemeente X = (aantal bemiddelingsdossiers gemeente X/ totaal aantal dossiers) * tekort van het jaar.

De GAS-bemiddelaar geeft jaarlijks door aan de financiële dienst van de stad Vilvoorde hoeveel dossiers er per gemeente worden behandeld voor dat werkingsjaar. Het bedrag dat de federale subsidie heeft overschreden wordt dan pro rata verdeeld over de deelnemende steden en gemeenten. De facturatie door de stad Vilvoorde voor het werkingsjaar x, gebeurt in het daaropvolgende jaar.


Naar schatting zou deze kost op 140-150 euro per dossier komen, indien de subsidie wordt overschreden.

Er is nog voldoende budget beschikbaar op de budgetsleutel: 2024/GBB-HAND/0119-10/6131010/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN. 

Publieke stemming
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stef GROSJEAN, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stef GROSJEAN, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS
Onthouders: Jean DEWIT
Resultaat: Met 27 stemmen voor, 1 onthouding
BESLUIT:

Artikel 1.

De vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen stad Vilvoorde en gemeente Grimbergen inzake de bemiddelingsprocedure bij gemeentelijke administratieve sancties in het kader van veiligheidsbeleid en de aanpak van de federale regering m.b.t. jeugdcriminaliteit, toegevoegd als bijlage 1 bij dit besluit, goed te keuren.

 

Art. 2.

Een afschrift van dit besluit over te maken aan:

  • de korpschef van de lokale politiezone Grimbergen;
  • HAVILAND;
  • de procureur des Konings van het Parket Halle-Vilvoorde;
  • de griffier van de politierechtbank Vilvoorde;
  • de provinciegouverneur.