Terug
Gepubliceerd op 25/02/2022

Besluit  GEMEENTERAAD

do 24/02/2022 - 19:00

Voor- en naschools toezicht: toezichtreglement met ingang van 1 september 2022 - Aanpassing

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Chris SELLESLAGH, burgemeester
William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur

De gemeenteraad keurt een aanpassing van het toezichtreglement met ingang van 1 september 2022 goed.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Decreet van 22 december over het lokaal bestuur (DLB):

  • Artikel 2, §1, eerste lid waarin bepaald wordt dat de gemeente en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden verzekeren.
  • Artikel 41, tweede lid, 2° waarin bepaald wordt dat het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij overtreding van die reglementen een bevoegdheid van de gemeenteraad is, die niet aan het college van burgemeester en schepenen kan worden toevertrouwd.
  • Artikels 41, tweede lid, 14° waarin bepaald wordt dat het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, een bevoegdheid van de gemeenteraad is, die niet aan het college van burgemeester en schepenen kan worden toevertrouwd.
De beslissing wordt genomen op grond van:
  • De wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving.

  • Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 april 1991 tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs en in het deeltijds onderwijs georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.

  • Het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1991 houdende bepaling van de begrippen gezondheidstoezicht en sociale voordelen.

  • Het decreet betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau van 30 november 2007.

  • De omzendbrief jur1.11/AVW van 25 juli 1991 betreffende het gezondheidstoezicht en sociale voordelen vanaf het schooljaar 1991-1992.

 

  • Het besluit van de gemeenteraad van 26 augustus 2004 met betrekking tot de organisatie van het voor- en naschools toezicht, en latere wijzigingen.

  • Het besluit van de gemeenteraad van 24 februari 2011: Voor- en naschools toezicht: Aanpassing van de tussenkomst voor het middagtoezicht met ingang van 01-01-2011.
  • Het besluit van de gemeenteraad van 25 juni 2020 met betrekking tot het voor- en naschools toezicht - Aanpassing van het normstelsel voor de inzet van personeel en van het remgeldtarief.

  • Het besluit van de gemeenteraad van 24 september 2020: 'Basisonderwijs - Voor- en naschools toezicht - Aanpassing van het normstelsel voor de inzet van personeel en van het remgeldtarief - Goedkeuring aanvulling'.

  • Het besluit van de gemeenteraad van 26 augustus 2021: 'Voor- en naschools toezicht - aanpassing van toezichtreglement met ingang van 1 september 2021'.

 
  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 februari 2022: 'Basisonderwijs - voor- en naschools toezicht - aanpassing van toezichtreglement met ingang van 1 september 2022'.

De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

Naar aanleiding van het besluit van de gemeenteraad van 26 augustus 2021: 'Voor- en naschools toezicht - aanpassing van toezichtreglement met ingang van 1 september 2021' nam de dienst Onderwijs en Buurtwerking contact op met de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.

Na overleg met hun juridische dienst bleek dat enkele aanpassingen aan het toezichtreglement noodzakelijk waren om de samenwerking tussen de gemeente Grimbergen en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) optimaal te laten verlopen en het sociaal tarief automatisch te kunnen toekennen. Daarnaast waren ook enkele kleine andere aanpassingen nodig om het toezichtreglement te optimaliseren.

 

Het toezichtreglement (nieuwe gecoördineerde versie in bijlage) bestaat uit de volgende hoofdstukken:

  1. Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen (artikels 1-4)
  2. Hoofdstuk 2: Toezicht dat kadert in de reglementering inzake sociale voordelen (artikels 5-16)
  3. Hoofdstuk 3: Toezicht dat enkel van toepassing is op de gemeentelijke basisscholen (artikels 17-23)
  4. Hoofdstuk 4: Slotbepalingen (artikels 24-25)

 

Hieronder een duidelijk overzicht van alle doorgevoerde aanpassingen in het toezichtreglement:

  Oude versie Nieuwe versie
Artikel 3

Het personeel dat volgens de hieronder vermelde regels zal worden ingezet voor het verzorgen van het toezicht, geniet hiervoor volgende vergoeding:

  • Onderwijzend personeel: het bedrag per uur dat gelijk is gesteld aan de vrijwilligersvergoeding die wordt voorzien voor de onderwijspersoneelsleden van het gemeentelijke basisonderwijs.
  • niet-onderwijzend personeel: 1/1976 van de schaal D1-D3 per gepresteerd uur
 

Het personeel dat volgens de hieronder vermelde regels zal worden ingezet voor het verzorgen van het toezicht, geniet hiervoor volgende vergoeding:

  • Onderwijzend personeel: 1/6000 van de gemiddelde weddeschaal van onderwijzer per gepresteerd uur
  • niet-onderwijzend personeel: 1/1976 van de schaal D1-D3 per gepresteerd uur

Art. 6

volledig aangepast na overleg met KSZ

Het recht op sociaal tarief wordt vanaf 1 januari 2022 bepaald via een bufferdatabank binnen het project Geharmoniseerde Sociale Statuten aangeboden door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Deze databank laat toe om:

  • informatie omtrent sociale statuten te verkrijgen voor alle inwoners of een deel ervan (gezinshoofden, kinderen, ...);
  • gebruik te maken van één of meerdere sociale statuten, waaronder het recht op de verhoogde tegemoetkoming (RVV) dat nu al gebruikt wordt door een groot aantal gemeenten en provincies;
  • een referentietijdstip te selecteren (bijvoorbeeld: het recht op 01/01 van het lopende jaar) alsook de datum van update van de informatie (de databank wordt driemaandelijks geactualiseerd).

In de overgangsperiode van 1 september 2021 tot en met 31 december 2021 zal het recht op sociaal tarief bepaald worden volgens de eerder gebruikte methode waarbij een sociaal tarief van kracht is voor ouders met een verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit.

Om in aanmerking te komen voor het sociaal tarief zal vanaf 1 januari 2022 uitdrukkelijke toestemming gevraagd moeten worden aan ouders. Minstens één van de ouders moet een formulier ondertekenen die de school toelating geeft om de nodige gegevens op te halen in de bufferdatabank en het sociaal tarief toe te passen.

De gemeente Grimbergen wil een automatisch voordeel geven in en vorm van een sociaal tarief zoals vermeld in art. 5 voor leelingen die zijn ingeschreven in een basisschool op het grondgebied van de gemeente.

Het sociaal tarief wordt vanaf 1 september 2022 toegekend aan kinderen die tot een gezin behoren waar minstens één lid recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen (VT). Het recht op VT moet ieder schooljaar vastgesteld worden, steeds op 1 september. De gemeente grimbergen ontdertekent een samenwerkingsovereenkomst met de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid om beroep te kunnen doen op de Bufferdatabank (project afgeleid rechten - SSH).

Om dit recht te kunnen automatiseren, vraagt iedere basisschool op het grondgebied van de gemeente Grimbergen aan de ouders de toestemming om hun gegevens op te zoeken in de bufferdatabank in het kader van de automatische toekenning van het bovenvermeld sociaal tarief. Enkel indien zij niet akkoord gaan, moeten ze dit laten weten aan de school.

De gemeente verzamelt de gegevens van de scholen en maakt een lijst op, deze bevat enkel de INSZ-nummer van de leerlingen die zijn ingeschreven op 1 september van het lopende schooljaar in een school op het grondgebied van de gemeente Grimbergen. De gemeente stuurt dit door naar de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid en krijgt de nodige informatie terug. De gemeente bezorgt daarna de lijsten aan de betrokken scholen om het voordeel automatisch te kunnen toepassen.

De overdracht van de gegevens tussen de gemeente en Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid gebeurt conform de geldende privacywetgeving en deze gegevens worden enkel gebruikt voor de expliciet vermelde doeleinden in het kader van de automatische toekenning van afgeleide rechten in het kader van het project SSH.

In de overgangsperiode van 1 september 2021 tot en met 30 juni 2022 zal het recht op sociaal tarief bepaald worden volgens de eerder gebruikte methode waarbij het sociaal tarief van kracht is voor ouders die met een bewijs van de mutualiteit/ziekenfonds kunnen aantonen dat ze rechts hebben op een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen.

Art. 10

   Zie artikel 6.

Art. 12

Per net bestaat de mogelijkheid om één of meerdere personen (0,25 VTE per school) aan te stellen die fungeert of fungeren als zogenaamde vlinder en verplicht inspringt voor vervangingsopdrachten bij afwezigheid van een personeelslid. Andere personeelsleden die niet aangeworven zijn als vlinder, kunnen enkel bezoldigd worden voor vervangingsopdrachten indien de vlinder reeds een vervangingsopdracht opneemt. Per net bestaat de mogelijkheid om één of meerdere personen aan te stellen die fungeert of fungeren als zogenaamde vlinder en verplicht inspringt voor vervangingsopdrachten bij afwezigheid van een personeelslid. De gemeente keert een sociaal voordeel uit voor de bezoldiging van deze vlinder die maximaal 25% van de toezichtsblokken opneemt per school. Andere personeelsleden die niet aangeworven zijn als vlinder, kunnen enkel bezoldigd worden voor vervangingsopdrachten indien de vlinder reeds een vervangingsopdracht opneemt.

Art. 18

 

Zie artikel 6.

Bijkomende info:

/

Publieke stemming
Aanwezig: Peter PLESSERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
BESLUIT:

Enig artikel.

Artikels 3, 6, 10, 12 en 18 van het gemeentelijk toezichtreglement te wijzigen met ingang van 1 september 2022, zoals in het besluit.