Terug
Gepubliceerd op 26/10/2023

Besluit  GEMEENTERAAD

do 28/09/2023 - 19:00

Opvolgingsrapportering: eerste semester 2023 - Kennisname

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Trui OLBRECHTS, tweede schepen
Karima MOKHTAR, Gerlant VAN BERLAER, gemeenteraadsleden
Afwezig: Manon BAS, gemeenteraadslid

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering met betrekking tot het eerste semester van 2023.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Artikel 263 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Artikel 263 van het DLB waarin het volgende wordt bepaald:
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd. 
 
  • Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, waarbij in artikel 29 het volgende wordt bepaald:
De opvolgingsrapportering, vermeld in artikel 263 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur of artikel 155 van het Provinciedecreet van 9 december 2005, bevat minstens al de volgende elementen:
  • een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan
  • een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar
  • in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan
  • in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiėle risico's.
 
  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 september 2023.
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn beslisten eind 2019 tot goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025. Momenteel zijn we in de 2de helft van de uitvoering van het vooropgestelde beleid.

 

In het decreet over het lokaal bestuur (DLB) werd met ingang van 2020 voorzien in een nieuw instrument om de raadsleden in kennis te stellen van de mate waarin het vooropgestelde beleid vorm krijgt. Bovenop de jaarlijkse rapportering bij de opmaak van de jaarrekening, dient jaarlijks uiterlijk in september immers een opvolgingsrapportering te worden opgemaakt.

 

In het rapport dienen de raadsleden een overzicht terug te vinden van de stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan. Hierbij dient tevens een overzicht te worden gegeven van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar.

Indien dit nodig of aangewezen blijkt, kan de opvolgingsrapportering tevens worden aangegrepen om een wijziging door te voeren aan de financiële risico's of assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan.

 

De huidige opvolgingsrapportering bevat:

  • een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
  • een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
  • in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
  • in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.

 

In samenspraak met de respectievelijke dienst- en afdelingshoofden, alsook met de betrokken mandatarissen, werd de opvolgingsrapportering met betrekking tot het eerste semester van 2023 opgemaakt.

Net zoals het meerjarenplan werd het voorliggende rapport gezamenlijk opgemaakt voor zowel gemeente- als OCMW-bestuur. De aanrekeningen die in de rapportering worden getoond, betreffen in regel de boekingen tot en met eind juni 2023, tenzij anders aangegeven.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en dankt de Financiële dienst voor de informatie. Het was wellicht verstandig geweest om een financiële commissie te organiseren om de rapportage te bespreken. De fractie Groen heeft een aantal opmerkingen. Ten eerste stelt de fractie vast dat de realisatiegraad van het investeringsprogramma met 16,98% zeer laag is. Toch werden in het eerste semester meer nieuwe leningen aangegaan dan er werden afgelost. Vorig jaar heeft de fractie Groen al gewaarschuwd voor de oplopende schuldenlast. De stijgende trend zet zich door, ondanks de lage investeringen. Volgens het opvolgingsrapport zou er voor de periode 2023-2025 nog 63 miljoen euro aan nieuwe leningen worden aangegaan om alle geplande investeringen te financieren. Nu zal de realisatiegraad veel lager blijven, maar desondanks ziet het ernaar uit dat de leningslast het komende anderhalf jaar flink zal toenemen. De fractie Groen stelt vast dat in de periode 2011-2021 een serieuze schuldafbouw heeft plaatsgevonden, maar dat sindsdien de schulden weer flink zijn toegenomen.

Een tweede punt is dat de laatste lening een interest van 3,53% kende. In de ramingen wordt echter uitgegaan van 2%. De fractie Groen hoort graag waarom wordt vasthouden aan de 2%, ondanks de stijgende trend op de kapitaalmarkt. De fractie verwacht niet dat de leningen die de komende tijd worden aangegaan een interest van 2% zullen hebben en wil weten waarom men vasthoudt aan 2%.

Het derde punt is het Pierebad. Er wordt vastgesteld dat daar grote financiële risico’s zijn. De fractie Groen heeft nota genomen van de bijkomende investeringsverplichtingen voor ruim 2,5 miljoen euro. De som waarvoor de gemeente borg staat bij de bank neemt ook toe. Daarbovenop vraagt Lago het gemeentebestuur naar een tussenkomst in de energiekosten. De fractie Groen ontvangt hier graag een toelichting over, want de onderhandelingen met Lago lijken wel zeer in het voordeel van Lago te zijn, waardoor de lasten voor de gemeente zijn en de baten voor Lago. De fractie Groen vraagt waarom er geen sluitende afspraken zijn gemaakt over de energiekosten.

 

Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt het woord en stelt dat in de documenten het totaalbedrag van de GAS-4 boetes staan en vraagt of daar een specificatie van gegeven kan worden.

 

Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat GAS-4 boetes worden gegeven voor foutief stilstaan en parkeren. Het zijn geen snelheidsovertredingen.

 

Financieel directeur Jan PLETINCKX krijgt het woord en repliceert dat de gemeente in 2023 voor 4 miljoen euro aan leningen heeft opgenomen, wat bovengemiddeld is en iets hoger dan de geplande kapitaalaflossingen. De totale leningslast blijft echter onder de € 1.000 per inwoner. Er zal dit jaar nog meer geleend moeten worden, tegen een rentelast van circa 4%. In de rapportage is nog steeds een rentevoet van 2% opgenomen, omdat de realisatiegraad laag is, waardoor veel gebudgetteerde leningen niet worden opgenomen, 2% is daarmee nog een hoge inschatting.

De opdracht aan Lago is gegund op basis van een financieel plan dat Lago heeft opgesteld, daarin werd een raming van de energiekosten opgenomen. Lago beroept zich nu terecht op overmacht en vraagt om het verschil tussen geraamde en werkelijke energiekosten bij de gemeente te declareren. Hierover is de gemeente in onderhandeling, waarbij de inzet is dat de gemeente 50% van de meerkosten voor haar rekening neemt.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt opnieuw het woord en vindt de verantwoording van de rentelast van 2% merkwaardig. Over de energiekosten zegt hij dat de overmacht van de energiecrisis voor alle partijen geldt. De gemeente heeft daardoor ook veel hogere kosten gehad. Een privé-firma zou gewoon de kosten moeten betalen, zoals particuliere inwoners dat ook moeten. Blijkbaar heeft de firma echter zeer goed onderhandeld.

In het rapport had hij gelezen dat de gemeente een beroep doet op korte termijnkredieten om financieringsproblemen te overbruggen, maar er staat nergens tegen welke interest dit soort kredieten worden aangegaan. De fractie Groen vraagt zich af of het wel interessant is om korte termijnkredieten af te sluiten tegen hoge interesten.

 

Financieel directeur Jan PLETINCKX antwoordt dat de rentelast van 2% eind vorig jaar werd ingeschat voor de gehele duur van het meerjarenplan tem. 2025. Nu ziet de gemeente dat de rentevoet elke maand hoger wordt. Naar verwachting blijft de rente voorlopig op het hoge niveau. Korte termijnkredieten zijn minder interessant dan lange termijnkredieten. Ze zijn echter een goede oplossing voor incidentele tekorten. Nu het tekort chronisch lijkt te zijn, wordt volgende week besproken wat de beste optie is om het tekort te dekken.

 

Schepen Kirsten HOEFS krijgt het woord en vult aan dat het contract van Lago meerdere bepalingen bevat die niet zo gunstig zijn voor de gemeente. Het is spijtig dat de gemeente moet tussenkomen om bij te dragen aan de energiekosten, maar er zijn precedenten waarin de rechtspraak duidelijk is. Voor zover het contract ruimte voor interpretatie overlaat, is de gemeente in onderhandeling met Lago. De uitkomsten hiervan zullen over enkele weken in een commissie worden behandeld. Een concessie is echter nooit zonder risico voor het openbaar bestuur.

 

Raadslid Tom GAUDAEN krijgt het woord en vraagt naar de Charleroyhoeve. De fractie Open VLD vindt het spijtig dat de heropbouw van de stallingen niet werd voortgezet. De bouw had al begonnen moeten zijn, maar volgens de rapportage staat het project on hold. De fractie vraagt naar de stand van zaken. De tweede vraag betreft de subsidie van € 217.000, deze was gelinkt aan de wederopbouw. De fractie Open VLD vraagt of er gegarandeerd wordt dat de subsidie geldig blijft voor de verbouwing van het vredegerecht of voor een ander gebouw. Ook wil de fractie Open VLD weten hoe lang de subsidie geldig blijft.

 

Schepen Jelle DE WILDE krijgt het woord en antwoordt dat nooit werd gezegd dat het project van de ruïne niet gerealiseerd zal worden. De gemeente gaat verder met het project van de ruïne en van de Charleroyhoeve. De subsidies die de gemeente heeft gekregen, hebben betrekking op de site van de ruïne en niet op het vredegerecht. Ze zijn geldig tot 2027, dus voor die tijd moet het project afgerond zijn. Er wordt momenteel overlegd met de architect. Voor het gebouw van het vredegerecht is in het voorjaar 2023 een subsidieaanvraag gedaan. Binnenkort verwacht het gemeentebestuur hier uitsluitsel over.

 

Voorzitter Peter PLESSERS sluit het debat.

Bijkomende info:

De rapportering is uitsluitend bedoeld voor het bestuur en de raadsleden en hoeft dus niet op de website gepubliceerd te worden. Evenmin dient deze rapportering voorwerp uit te maken van een digitale rapportering aan het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

Het opvolgingsrapport mag gezamenlijk worden opgemaakt voor zowel gemeente- als OCMW-bestuur, maar dient zowel aan de gemeenteraad als aan de raad voor maatschappelijk welzijn te worden voorgelegd.

De voorliggende rapportering dient niet te worden goedgekeurd, de raadsleden dienen enkel kennis te nemen van de stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan.

BESLUIT:

Enig artikel.

Kennis te nemen van de stand van zaken van de uitvoering van het huidige meerjarenplan 2020-2025 op basis van de opvolgingsrapportering met betrekking tot het eerste semester van 2023.