De gemeenteraad neemt kennis dat 29 lokale besturen (waaronder de gemeente Grimbergen) de regeling rond het doven van de openbare straatverlichting veranderen vanaf 9 oktober 2023: de openbare verlichting zal doven om middernacht i.p.v. om 23 uur en de straatverlichting zal voortaan ook in de nacht van zondag op maandag branden.
Artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017.
/
Fluvius meldde op 3 juli 2023 dat uit de feedback bleek dat een aanpassing wenselijk was. De meest gevraagde aanpassingen waren om een uur later te doven en op zondagnacht de verlichting te laten branden, omwille van sociale activiteiten en veiligheidsredenen.
Fluvius stelde daarom voor om het schema aan te passen als volgt: tijdens weekdagen doven we het licht van 00u tot 5u, en op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond laten we het licht aan.
(Opgelet: Er is slecht één brandprogramma Energieloze Nachten mogelijk over heel Vlaanderen. Dit betekent dat alle lokale besturen, die blijven deelnemen aan dit regime, akkoord gaan om over te schakelen naar het voorgestelde uurschema.)
Fluvius vroeg daarop de mening van de deelnemende besturen over dit voorstel.
Op 4 juli 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om met dit voorstel akkoord te gaan.
Op 18 september 2023 bleek via een overleg tussen de burgemeesters van het Toekomstforum Halle-Vilvoorde dat 29 lokale besturen hiermee akkoord gaan, waardoor de regeling zal uitgerold worden op 9 oktober 2023.
Het schepencollege dient dit vervolgens te bekrachtigen.
Openbare straatverlichting blijft langer branden in Halle-Vilvoorde
Negenentwintig lokale besturen maken via het overlegplatform Toekomstforum Halle-Vilvoorde hun besluit kenbaar om de regeling rond het doven van de openbare straatverlichting te veranderen. Vanaf 9 oktober 2023 zal de openbare verlichting doven om middernacht in plaats van om 23u. Vanaf dan zal de straatverlichting voortaan ook in de nacht van zondag op maandag branden.
In samenwerking met Fluvius worden de afspraken rond de ‘energieloze nachten’ verder verfijnd. Met deze collectieve inspanning verminderen de lokale besturen in Halle-Vilvoorde de CO2-uitstoot, worden de oplopende energiekosten beperkt en komt men tegelijk tegemoet aan de wensen van inwoners. "Het was belangrijk voor ons om naar de feedback van onze inwoners te luisteren", aldus de woordvoerders van de lokale besturen. "Vele inwoners gaven aan dat ze achter het principe van het doven in het midden van de nacht staan, maar dat doven om 23 uur te vroeg was. Daarom hebben we besloten om het doven van de verlichting uit te stellen tot middernacht.”
“Concreet zal de openbare straatverlichting nu 20 uur per week gedoofd worden in plaats van 30 uur. Dat komt neer op 75% van de tijd brandende straatverlichting en 25% van de tijd gedoofde lichten. De straatverlichting zal telkens branden van zonsondergang tot middernacht en van 5 uur tot zonsopgang. Het weekendregime blijft van kracht op zondagnacht, waardoor de straatverlichting dus voortaan ook aan blijft in de nacht van zondag op maandag. Ook tijdens evenementen en bij ingrijpende werken blijft de openbare verlichting tijdelijk en lokaal branden”, lichten de lokale besturen toe.
Geen impact op criminaliteit
Bij inwoners kwam de vraag regelmatig terug of het doven van de straatverlichting een impact heeft op de criminaliteit. “Het antwoord is, kort samengevat: neen. Dat blijkt uit een bevraging bij de 23 verschillende politiezones van provincie Vlaams-Brabant, georganiseerd door gouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren. In geen enkele van de politiezones werd een impact op de criminaliteitscijfers opgemeten. Uit dezelfde bevraging blijkt ook dat er geen stijging is van het aantal verkeersongevallen. De resultaten liggen in lijn van eerdere bevindingen in provincies West-Vlaanderen en Limburg.
Waarom 20 uur per week doven?
Het doven van straatverlichting is goed voor het klimaat, voor de natuur en voor de budgetten. Vóór de overschakeling naar ledlampen bedroeg de uitstoot van straatverlichting in Vlaanderen nog 98.000 ton CO2/jaar. Dat wordt teruggebracht tot 54.000 ton CO2/jaar (-45%) wanneer Vlaanderen tegen eind 2028 volledig is overgestapt op ledverlichting. Door de straatverlichting te doven volgens de nieuwe afspraken, wordt de uitstoot nog verder teruggedrongen met 13.500 ton CO2/jaar, zelfs na de overschakeling op leds. De steden en gemeenten zetten hiermee een belangrijke gezamenlijke stap om de energiefacturen onder controle te houden in tijden waarin de energieprijzen sterk fluctueren.
Samenwerking over de gemeentegrenzen heen
De regeling wordt door Fluvius uitgerold in 29 steden en gemeenten in de regio Halle-Vilvoorde (zie kaart): Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Herne, Halle, Kampenhout, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Wemmel en Zaventem. In de komende dagen wordt dit, naargelang de lokale gewoonten, bekrachtigd door de individuele schepencolleges en/of gemeenteraad.
Informatie voor de pers
Dit persbericht wordt verstuurd in naam van 29 lokale besturen: Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Herne, Halle, Kampenhout, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Wemmel en Zaventem.
Raadslid Linda DE PREE krijgt het woord en stelt dat ze de berichtgeving al via de gemeentelijke Facebookpagina had gezien en benadrukt dat het agendapunt dus geen eerste kennisname betreft. De fractie Groen heeft een vraag over de aanpassing van het brandregime. De fractie heeft er geen bezwaar tegen, omdat ze van inwoners heeft gehoord dat ze zich onveilig voelen als ze ’s avonds in het donker naar huis moeten. Wel hoort ze graag hoe het zit met de vervanging van lampen door ledverlichting.
Schepen Kirsten HOEFS antwoordt dat de gemeente momenteel 24,87% van de verlichting heeft vervangen door ledverlichting. De streefdatum is van 2030 verschoven naar 2028, maar de schepen weet niet of dat haalbaar is. Fluvius heeft extra medewerkers aangeworven om het proces te versnellen. Vanaf januari zou daarom een trapje hoger geschakeld kunnen worden.
Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt het woord en heeft begrepen dat er ’s nachts alleen nog op de gewestwegen licht blijft branden. Hij heeft echter gemerkt dat er ook delen van andere straten nog ’s nachts verlicht zijn.
Schepen Kirsten HOEFS antwoordt dat de verlichting van enkele straten gekoppeld is aan die op de gewestwegen. Als de verlichting ergens blijft branden, verzoekt zij om dit aan de gemeentedienst door te geven.
Raadslid Brigitte JANSSENS krijgt het woord en merkt op dat de verlichting soms ook overdag blijft branden.
Schepen Kirsten HOEFS reageert dat dit meestal een test is. Defecte lampen worden bijvoorbeeld overdag vervangen, waarbij men het hele circuit inschakelt om de kapotte lampen te detecteren.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen dat 29 lokale besturen (waaronder de gemeente Grimbergen) de regeling rond het doven van de openbare straatverlichting veranderen vanaf 9 oktober 2023: de openbare verlichting zal doven om middernacht i.p.v. om 23 uur en de straatverlichting zal voortaan ook in de nacht van zondag op maandag branden.