Terug
Gepubliceerd op 02/03/2021

Besluit  GEMEENTERAAD

do 28/01/2021 - 19:05

Incovo OV - Gedeeltelijke toetreding voor de activiteiten 'sluikstortbeleid' en 'beheer recyclageparken' - Goedkeuring

Aanwezig: Chantal LAUWERS, voorzitter gemeenteraad
Chris SELLESLAGH, burgemeester
William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur

De gemeenteraad keurt de de gedeeltelijke toetreding tot opdrachthoudende vereniging Incovo goed met beheersoverdracht voor de afvalactiviteiten 'opruimen van sluikstort op openbaar domein en de handhaving daarvan' en 'beheer en exploitatie van het recyclagepark' onder voorbehoud van:

  • de goedkeuring van gewijzigde statuten door de algemene vergadering van Incovo;
  • de goedkeuring van de raad van bestuur van Incovo inzake de personeelsoverdracht.
De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Artikel 41, 4° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).

De beslissing wordt genomen op grond van:

ALGEMEEN

  • Artikel 422 DLB:

Tijdens de bij de oprichting van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging vastgestelde duur die, onder voorbehoud van artikel 424, niet meer mag bedragen dan achttien jaar, is geen uittreding mogelijk.

 

  • Richtlijn 2001/23/EG van de Raad van 12 maart 2001 inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten betreffende het behoud van de rechten van de werknemers bij overgang van ondernemingen, vestigingen of onderdelen van ondernemingen of vestigingen.

 

SPECIFIEK

  • Het Integraal Veiligheidsplan Grimbergen (IVPG).

 

  • Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2016 betreffende de overeenkomst tussen de gemeente en Haviland.

  • Het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 betreffende de oprichting van Intradura.

  • Het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2019 betreffende de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025.

  • Het besluit van de gemeenteraad van  heden betreffende de intrekking van het besluit van 25 februari 2016 en de wijziging van het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017.

 

  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 juni 2020 betreffende de mogelijke overname van het afvalbeleid door de intercommunale INCOVO.

  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 5 oktober 2020.

  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 16 november 2020.
  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 november 2020.

  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 december 2020.

  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 januari 2021.

 

Incovo

  • De statuten van Incovo.

  • Het jaarverslag van Incovo van 2019.

  • Het beleidsplan en bijhorend evaluatieverslag van Incovo 2013-2018.

  • Het verslag van de vergadering met Incovo van 9 september 2020.

  • Het verslag van de vergadering met Incovo van 7 oktober 2020.
  • Het besluit van de raad van bestuur van Incovo van 15 januari 2021 betreffende de toetreding van Grimbergen tot Incovo.

 

Intradura

  • De statuten van Intradura, laatst gewijzigd tijdens de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018.

  • Het beleidsplan van Intradura van 2020.

  • Het jaarverslag van Intradura van 2019.

  • Het verslag van de vergadering met Intradura van 29 juli 2020.

  • Het voorstel van de vergadering met Intradura van 12 november 2020.
  • Het besluit van de raad van bestuur van Intradura van 29 oktober 2020.
  • Het besluit van de raad van bestuur van Intradura van 26 november 2020.
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

In zitting van 5 oktober 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel om gedeeltelijk toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Incovo voor de afvalactiviteiten 'Beheer en exploitatie recyclagepark' en 'opruimen van sluikstort op openbaar domein en de handhaving daarvan'.

 

De raad van bestuur van Incovo keurde in zitting van 15 januari 2021 de toetreding van Grimbergen voor de twee afvalactiviteiten goed, en gaf zijn goedkeuring aan de wijzigingen van de statuten.

 

In zitting van heden trok de gemeenteraad de beslissing van 25 februari 2016 betreffende de beheersoverdracht van het beheer van de recyclageparken aan Haviland in, en wijzigde het besluit van 23 maart 2017 betreffende de beheersoverdracht aan Intradura.

 

Overeenkomstig artikel 420 DLB bevindt het vergelijkend onderzoek voor de toetreding tot een opdrachthoudende vereniging bij de begeleidende nota als bijlage 1 bij dit besluit.

 

Op basis van de gewijzigde statuten, kan de gemeente toetreden tot Incovo voor de afvalactiviteiten 'Beheer en exploitatie recyclagepark' en 'opruimen van sluikstort op openbaar domein en de handhaving daarvan'.

 

Planning tot toetreding

Januari 2021
  • Goedkeuring toetreding door de gemeenteraad
Februari-Mei 2021
  • Operationele voorbereidingen
Juni 2021
  • Goedkeuring van de gewijzigde statuten door de algemene vergadering van Incovo
  • Goedkeuring van de personeelsoverdracht door de gemeenteraad
  • Goedkeuring van de budgetten door de gemeenteraad
  • Aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de raad van bestuur en de algemene vergadering van Incovo
1 juli 2021
  • Operationele overgang afvalactiviteiten

 

De gemeenteraad dient een beleidsbeslissing te nemen in dit dossier opdat de toetreding na goedkeuring van de gewijzigde statuten van Incovo kan plaatsvinden.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en stelt dat volgens artikel 420 van het DLB de toetreding van een gemeente of de uitbreiding van haar aansluiting bij een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging afhankelijk is van de beslissing van de gemeenteraad. Als er meerdere beheersvormen worden aangeboden, dient deze beslissing gebaseerd te worden op een vergelijkend onderzoek. In een van de bijlagen wordt vastgesteld dat Grimbergen in 2019 niet heeft deelgenomen aan het vergelijkend onderzoek van de restafvalzak en dat Grimbergen tot 2035 voor de statutair verplichte activiteiten bij Intradura moet blijven. De uitrol van uniforme afvalzakken hoort bij die verplichte activiteiten, aldus het besluit van 23 maart 2017. Wat gebeurt er als Intradura alsnog terugvalt op de beheersovereenkomst die tot 2035 loopt en er bij de gemeente op aandringt dat ze moet aansluiten bij de gezamenlijke aankoop van afvalzakken?

De raad van bestuur van Intradura oordeelde op 29 oktober 2020 dat de gemeente nooit een beroep kan doen op de diensten van Incovo of een andere afvalintercommunale voor de diensten die vallen onder de overgedragen opdrachten. Volgens Intradura is sluikstortpreventie een onderdeel van het overgedragen pakket preventie/duurzaamheid. Het schepencollege is het daar niet mee eens. Tot welke juridische procedures kan dit leiden? Zal Intradura zich neerleggen bij het standpunt van het gemeentebestuur? Grimbergen zal per inwoner € 0,85 per jaar moeten blijven betalen voor preventie/veiligheid na eventuele toetreding tot Incovo, wat jaarlijks op circa € 32.000 komt. Welke inspanningen heeft Grimbergen tussen 2016 en 2018 geleverd om het werk van Intradura op het gebied van preventie en duurzaamheid rondom het sluikstortbeleid te verbeteren?

In de stukken wordt, zonder argumenten, gesteld dat het recyclagepark ondermaats is. Uit eigen ervaring weet hij dat de recyclageparken correct functioneren. Bewoners uiten nauwelijks kritiek op deze parken. In de vorige legislatuur was de Werkgroep Afvalbeleid zeer actief. De vrijwilligers van deze werkgroep bezochten de parken regelmatig en boden in de Milieuraad verbeterpunten aan. De laatste maanden van de vorige legislatuur waren er nog amper negatieve bemerkingen.

Ook wordt gesteld dat er niet geïnvesteerd is in de recyclage, terwijl er op diverse locaties apparaten en diensten zijn bijgekomen. Het klopt wel dat een aantal noodzakelijke investeringen zijn uitgesteld tot het rondkomen van de beheersovereenkomst voor de overdracht aan Intradura. Op welke argumenten baseert het schepencollege de tekst dat “de staat van de recyclageparken ondermaats is”?

Volgens de documenten ondernamen noch Haviland, noch Intradura stappen om het contract te ondertekenen en de uitbating over te nemen. Tot eind 2018 is er wel degelijk overlegd om de samenwerkingsovereenkomst te voltooien. In bijlage 3 bij het agendapunt staat dat er in 2019 diverse overlegmomenten zijn geweest voor de overdracht van het recyclagepark.

Intradura kiest voor het Diftar-systeem, waarbij de vervuiler betaalt. Volgens de nota hebben de gemeente en Intradura op verschillende aspecten een andere visie hierop. Volgens raadslid Eddie BOELENS heeft de gemeente echter altijd het standpunt gedeeld met Intradura dat de vervuiler betaalt en dat het Diftar-systeem zo goed mogelijk toegepast moest worden. Is deze visie van de gemeente veranderd? Wanneer is die belangrijke beslissing genomen?

In het kader van het Diftar-systeem zijn weegbruggen een logische keuze. De gemeente heeft onderhandelingen gevoerd om ervoor te zorgen dat men op de beperkte oppervlakte in Strombeek toch zo veel mogelijk volgens het Diftar-systeem kon werken. Daarom is gekozen voor bascules en een maximum van 100 kg vracht per aanbieding. Intradura heeft altijd gepleit voor behoud van het recyclagepark in Strombeek, en zelfs voor een uitbreiding. Volgens de nota wilde Intradura het recyclagepark in Wemmel hebben, maar dit is altijd de tweede optie geweest. Bovendien wordt gesteld dat het type locatie van het recyclagepark in Strombeek een extra analyse van alle actoren vergt. Daaruit blijkt dat Intradura geenszins stelt dat het niet wil doorgaan met het park.

In de tekst staat dat Intradura werkt met een rotatiesysteem voor personeel en minder parkwachters. Ook deze thema’s waren in 2016 en 2017 onderwerp van overleg. Intradura was bereid in te gaan op het voorstel van de gemeente om in Grimbergen met drie en in Strombeek met twee personeelsleden te werken. Er waren ook gesprekken over het overnemen van personeel. Intradura was bereid om de contractuele medewerkers over te nemen tegen dezelfde voorwaarden. Dit is meermaals in het college besproken.

De raad van bestuur van Intradura zou enigszins erkennen dat het geen expertise in huis heeft om de sluikstortproblematiek op te lossen en dat de exploitatie van de recyclageparken niet zou opgaan voor Grimbergen. Raadslid Eddie BOELENS vraagt waarop deze bewering gebaseerd is. Over Incovo staat dat hun beleidsvisie in lijn met die van het college is. Wat is de visie van het college op afvalbeleid?

Gesteld wordt dat er niet onderhandeld kan worden over het rotatiesysteem van Intradura. In 2016 en 2017 heeft de gemeente echter onderhandeld tot een akkoord om drie en twee personeelsleden over te nemen. Incovo hanteert een systeem van intergemeentelijke recyclageparken. In het verslag van het schepencollege van 28 december 2020 staat dat Incovo niet gewonnen is voor een systeem van intergemeentelijke recyclageparken en homogene werkingsgebieden verkiest voor deze activiteit. De vragen die raadslid Eddie BOELENS hierover heeft gesteld, zijn onbeantwoord gebleven.

Naast Intradura zijn er vier afvalverwerkingsbedrijven actief op het grondgebied van Grimbergen, op basis van tweejaarlijkse overheidsopdrachten, waarvoor de beste dienstverlener wordt gekozen. De opdrachten worden uitgeschreven om tot de laagste kosten te komen. In de stukken staat echter dat deze opdrachten niet meer worden uitgeschreven, wat kostenwinst is voor de afdeling Groen. Hij vraagt hoe dit mogelijk is. Regelmatige aanbestedingen zijn immers de beste manier om het werk tegen de laagste kosten te laten uitvoeren.

In de stukken staat dat het papier en karton afhalen meer kost dan het opbrengt. Dat klopt, maar daar staat de positieve post van de verwerking tegenover. Er staat ook dat in 2019 de totale kosten voor recyclageparken op € 1.115.000 is geraamd. Na toetreding tot Incovo zouden deze nog € 710.000 bedragen. Het lijkt dus verstandig om te kiezen voor een besparing van € 400.000. Incovo moet echter grotendeels dezelfde kosten maken als de gemeente momenteel maakt. Het verschil wordt veroorzaakt door het besluit om het recyclagepark van Strombeek te sluiten. Bovendien zal Grimbergen een aantal eenmalige investeringen moeten doen, voordat de recyclageparken worden overgedragen. Bij overname zal ook de grond van het recyclagepark aan de Humbergsesteenweg worden overgedragen aan Incovo. Deze grond vertegenwoordigt een waarde van zo’n € 400.000. De vraag is dus nog maar of Incovo de inzameling en verwerking efficiënter en goedkoper kan doen dan Intradura. Tijdens de vorige legislatuur is al eens onderzoek gedaan naar de kosten van Haviland en van Incovo. De vergelijking is meermaals in het schepencollege besproken. De conclusie was destijds dat de dienstverlening door Haviland gunstiger was en daarom heeft men besloten om verder te gaan met Haviland.

Raadslid Eddie BOELENS stelt voor om deze studie opnieuw te betrekken bij het raadsvoorstel.

Het deel van het voorstel over sluikstortbeleid begint met de opmerking dat Grimbergen nog geen echt sluikstortbeleid heeft. Deze uitspraak spreekt raadslid Eddie BOELENS ten stelligste tegen. Tijdens de legislatuur van 2013-2018 was de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort een prioriteit voor CD&V, Open VLD en Groen. Er was een team van vier vte’s voor het opruimen van zwerfvuil en twee vte’s voor de reiniging van de openbare ruimten. Sluikstort en zwerfvuil werden regelmatig aangekaart in de Milieuraad. Het schepencollege drong aan op het betrekken van de politie bij de strijd tegen sluikstort. Ook hierover werd regelmatig overleg gevoerd. Er zijn plannen gemaakt om de pakkans op sluikstort te verhogen en de hotspots werden in kaart gebracht. De boetes werden aanzienlijk verhoogd. In het gemeenteblad en de lokale pers werd aandacht besteed aan het verbaliseren van sluikstorters. Om de pakkans te verhogen werd een mobiele camera ingezet.

 

Raadslid Eddie BOELENS verlaat de digitale vergadering omwille van connectieproblemen.

 

Omdat de verbinding met raadslid Eddie BOELENS plotseling wordt verbroken, besluit voorzitter Chantal LAUWERS om schepen Yves VERBERCK alvast het woord te geven voor een reactie.

 

Schepen Yves VERBERCK merkt op dat het de bedoeling was dat een medewerker zou antwoorden op technische vragen over de documenten en bijlagen die bij dit agendapunt horen. Vervolgens reageert hij op de bemerking over het sluiten van het recyclagepark in Strombeek. Medewerkers van Intradura zijn ter plaatse geweest en hebben het schepencollege geïnformeerd over de noodzakelijke aanpassingen in Grimbergen en Strombeek. Gezamenlijk is vastgesteld dat er voor beide containerparken investeringen nodig waren. Voor Strombeek was het een serieuze ingreep, omdat er onvoldoende ruimte was voor het plaatsen van weegbruggen.

 

Voorzitter Chantal LAUWERS vraagt of raadslid Eddie BOELENS specifieke vragen heeft. Technische vragen zullen beantwoord worden door Sander GEERTS, expert Politiek-administratieve ondersteuning en politieke vragen door schepen Yves VERBERCK.

 

Schepen Yves VERBERCK vraagt of raadslid Eddie BOELENS een korte samenvatting kan geven van zijn vragen.

 

Terwijl raadslid Eddie BOELENS nog offline is, zegt raadslid Sofie ROELANDT dat het betoog er vooral over ging dat er geen duidelijkheid was in alle vergaderstukken en bijlagen.

 

De heer Sander GEERTS krijgt het woord en is van mening dat het voorstel duidelijk is en hoort graag of er concrete vragen zijn.

 

Raadslid Sofie ROELANDT merkt op dat er al volop vragen zijn gesteld door raadslid BOELENS.

 

De heer Sander GEERTS beantwoordt de vraag wat de visie was van het gemeentebestuur. Daarbij werd foutief verwezen naar een passage in het verslag van het schepencollege van 28 december 2020. Incovo is voorstander van een homogeen werkingsgebied, maar dat betekent niet dat ze geen voorstander is van intergemeentelijke recyclageparken.

 

Schepen Yves VERBERCK vond de lijst van vragen niet te volgen en weet niet welke hij nu dient te beantwoorden.

 

Raadslid Sofie ROELANDT merkt op dat raadslid Eddie BOELENS wel degelijk een aantal concrete vragen heeft gesteld over de vergadering die heeft plaatsgevonden en over de huidige visie op het beleid.

 

Schepen Yves VERBERCK antwoordt dat de visie van het bestuur is om het afvalbeleid volledig onder controle te krijgen. De gemeente heeft al jaren haar containerparken verwaarloosd. raadslid BOELENS beweert dat er wel geïnvesteerd is, maar bij de containerparken geeft men aan dat het materieel versleten is. De gemeente staat dus voor een grote vervangingsuitdaging. Verder was er een vraag gesteld over het beleid voor sluikstort en zwerfvuil. Medewerkers van Intradura zijn niet concreet op het terrein aanwezig, maar werken meer preventief, terwijl Incovo camerabewaking, personeel en handhavings- en opvolgingsbeleid heeft.

 

Raadslid Sofie ROELANDT vraagt of de schepen iets kan zeggen over het systeem dat de vervuiler betaalt.

 

Schepen Yves VERBERCK antwoordt dat het systeem bij Incovo niet anders wordt gehanteerd dan bij Intradura. Beide werken met het Diftar-systeem, maar Incovo werkt met volumes en Intradura met gewicht.

 

Raadslid Sofie ROELANDT zegt dat het bestuur volgens de nota niet de visie van Intradura volgt, maar wel die van Incovo. Er werd gevraagd wat die visie dan precies was.

 

De heer Sander GEERTS reageert op de stelling over het sluikstortbeleid. Er werd gezegd dat Intradura sluikstortbeleid opneemt in zijn plannen. In de statuten van Intradura, de bestuursplannen en alle beleidsplannen wordt op geen enkele manier verwezen naar sluikstortbeleid. De afzonderlijke gemeenten hebben dit beleid op zich genomen en kunnen dit zonder juridische problemen overdragen aan een derde partner.

 

Raadslid Eddie BOELENS vervoegt wederom de vergadering.

 

Voorzitter Chantal LAUWERS vraagt of raadslid BOELENS zijn betoog in korte vorm kan voortzetten.

 

Raadslid Eddie BOELENS vervolgt zijn betoog. Grimbergen voerde preventieve campagnes tegen sluikstort en zwerfafval en deed mee aan de lenteschoonmaak. Er werd gezegd dat het sluikstortbeleid van Haviland onder de rubriek preventie en duurzaamheid valt. De vraag is dan wat men onder sluikstortbeleid verstaat en wat Incovo van plan is in de strijd tegen sluikstort. Gaat men de gemeentelijke afvalbakken legen en kleine sluikstort aanpakken? Wat doen ze met de vier medewerkers die daar nu voor worden ingezet?

De financiële analyse overtuigt ook niet. Het enige wat vastgesteld kan worden, is dat de kosten die nu door de dienst worden gemaakt, worden uitbesteed. Grimbergen is bovendien tot 2035 gebonden aan samenwerking met Intradura op het gebied van preventie en duurzaamheid en zal sowieso tot 2035 € 0,85 per inwoner per jaar moeten bijdragen in het kader van preventie en duurzaamheid.

Het schepencollege heeft zich kandidaat gesteld voor een coaching traject bij Mooimakers. Wat gebeurt er met de toelagen van € 50.000 die de gemeente krijgt, als ze overstapt op Incovo?

Tot slot betoogt raadslid BOELENS dat de mogelijke toetreding tot Incovo ertoe leidt dat het eigendom van de grond voor € 400.000 wordt overgedragen aan Incovo. Bij de toetreding moet bovendien een vierde van het kapitaal gestort worden, omdat Grimbergen een half lid wordt van Incovo. Dat zou een bedrag zijn van ruim € 118.000. Op deze manier worden de totale kosten van de operatie verdoezeld. De fractie Groen vindt dat het besluit om over te stappen naar Incovo op geen enkele wijze met doorslaggevende argumenten wordt gemotiveerd.

De fractie Groen is geen groot voorstander van Intradura of Incovo, maar betreurt de amateuristische wijze waarop de beslissing wordt genomen. raadslid Eddie BOELENS verwacht dat het besluit een juridisch vervolg zal krijgen, de gemeente meer zal gaan kosten en leidt tot de sluiting van het recyclagepark in Strombeek. Met name dat laatste is een groot pijnpunt voor de fractie van Groen. Door technische problemen heeft hij de beantwoording door de heer GEERTS gemist. Graag zou hij deze alsnog horen.

 

Voorzitter Chantal LAUWERS vraagt of raadslid BOELENS zijn technische vragen aan de heer GEERTS specifiek kan stellen.

 

De heer Sander GEERTS zegt dat hij een aantal vragen direct kan beantwoorden. Voor zwerfvuil en sluikstort worden definities van Mooimakers gebruikt. Bij toetreding tot Incovo zal dat gelden voor het opruimen van sluikstort en de handhaving ervan. Het legen van afvalbakken is geen kernactiviteit van Incovo, maar zou in de toekomst tot de mogelijkheden behoren. Raadslid BOELENS spreekt over verborgen kosten, maar zowel de jaarlijkse als de eenmalige kosten zijn in de financiële analyse, als bijlage 3 bij de vergelijkende nota, duidelijk vermeld.

 

Raadslid Eddie BOELENS reageert dat er geen vergelijkende studie is gedaan tussen de kosten van Intradura en Incovo.

 

De heer Sander GEERTS antwoordt dat de financiële analyse is opgesteld met de cijfers die de gemeente voorhanden had.

 

Volgens raadslid Eddie BOELENS zijn de cijfers wel degelijk beschikbaar. Voor de overname aan Haviland is een overzicht opgesteld van vaste kosten en exploitatiekosten voor de recyclageparken. Het is zeker mogelijk om een vergelijkende studie te maken op het moment dat de gemeente overweegt om over te stappen naar een andere intercommunale.

 

Voorzitter Chantal LAUWERS vraagt of raadslid BOELENS nog meer vragen had.

 

Raadslid Eddie BOELENS herhaalt zijn vragen:

  • Wat is er in de raad van bestuur van Intradura besproken over sluikstortpreventie?
  • Wat is de argumentatie om te stellen dat de huidige staat van de recyclageparken ondermaats is?
  • Wat is de huidige visie van het gemeentebestuur op afvalbeleid, nu het principe dat de vervuiler betaalt, blijkbaar is losgelaten; wanneer is dat principe losgelaten?
  • Kan de gemeenteraad de verslagen ontvangen van de overlegmomenten van 3 mei, 18 september en 4 november met Intradura om te blijven onderhandelen over de overname van de recyclageparken door Intradura?
  • In het collegeverslag van 28 december 2020 staat dat Incovo niet gewonnen is voor een systeem van intergemeentelijke recyclageparken en homogene werkingsgebieden verkiest. Wat moet hieronder worden verstaan?
  • Vindt het college aanbestedingen geen goede manier meer om de beste prijs te krijgen voor goederen en diensten? Waardoor is dat veranderd?
  • Kan de vergelijkende studie uit 2013 als bijlage bij het rapport gevoegd worden?

 

De heer Sander GEERTS beantwoordt de technische vragen.

In tabel 3 van de financiële analyse worden alle kosten voor de recyclageparken weergegeven. Alleen voor enkele kosten, zoals transportkosten, is het niet mogelijk om exact te berekenen hoe hoog deze voor de gemeente zijn, doordat ze deel uitmaken van een groter geheel. Deze bedragen zijn geraamd en exact genoeg om uitspraken te doen over de huidige financiële stand van zaken.

Het klopt dat Grimbergen een voordelig contract heeft afgesloten voor de verwerking van groenafval. Voor de overige diensten heeft Incovo gunstigere contracten.

 

Schepen Yves VERBERCK beantwoordt de politieke vragen.

  • De containers in de recyclageparken zijn volledig versleten. De vrachtwagen is vanuit veiligheidsoogpunt niet meer geschikt voor het vervoer van de materialen. De perscontainers worden gehuurd en vertonen gebreken. Diverse gebouwen zijn toe aan renovatie. Daarom moet een grote investering gedaan worden om op een veilige manier te functioneren.
  • Het college heeft het standpunt dat de vervuiler betaalt niet gewijzigd. Het enige verschil is dat Incovo niet met gewicht werkt, maar met volume.
  • De gemeente is het coaching traject gestart. Mooimakers heeft geen bezwaar tegen de overstap, want bij Incovo is ook een coach die dergelijke zaken opvolgt.
  • De inwoners van Strombeek kunnen zonder problemen terecht op het recyclagepark van Koningslo.

 

Raadslid Eddie BOELENS vindt de motivatie voor de staat van de recyclageparken onvoldoende. Met de aanschaf van nieuwe containers zou gewacht worden totdat er een nieuwe beheersovereenkomst met Haviland zou zijn. De perscontainers zijn volgens hem aangekocht en niet gehuurd. De visie van de gemeente zou niet veranderd zijn, maar waarom wordt er dan gesteld dat de visies van de gemeente en Intradura uiteengelopen zijn? Verder merkt raadslid BOELENS op dat het wegen van afval de beste manier is om het Diftar-systeem te hanteren. Tot slot vraagt hij wat bedoeld wordt in het collegeverslag van 28 december 2020 dat Incovo niet gewonnen is voor een systeem van intergemeentelijke recyclageparken.

 

Schepen Yves VERBERCK is van mening dat hij deze vraag voldoende had beantwoord. Het betreft een misvatting. Het gaat om de homogene zone van intergemeentelijke recyclageparken.

 

Raadslid Eddie BOELENS begrijpt dat hij hieronder moet verstaan dat Incovo er niet mee gebaat zou zijn als inwoners uit recyclageparken van Intradura naar het recyclagepark van Koningslo (Incovo) gaan.

 

Schepen Yves VERBERCK bevestigt dit.

 

Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en stelt een aantal vragen die leven onder de bevolking. Volgens een van de bijlagen zou het taalgebruik een voordeel van Koningslo boven Wemmel zijn. Dat vindt hij een merkwaardig argument. De financiële analyse is gemaakt op basis van het huidige beheer door de gemeente tegenover het beheer door Incovo, maar niet tegenover Haviland. Dat vindt hij vreemd.

De bevolking zal veel vragen hebben. In oktober is in een persbericht gemeld dat Grimbergen met Incovo in zee gaat, wat tot onrust onder inwoners leidt. Nu werken er 9,5 vte, waarvan er 5,5 vte overblijven. Wat gebeurt er met de anderen? Wat gebeurt er als medewerkers niet willen overstappen? Wat gebeurt er met de vier mensen die het zwerfvuilbeleid uitvoeren? Wordt het geen ingewikkelde kluwen als Intradura de afvalzakken komt ophalen, terwijl Incovo de containerparken doet? Hoe wordt dit alles duidelijk gemaakt aan de bevolking?

Strombeek krijgt steeds minder voorzieningen. Nu wordt ook het recyclagepark weggehaald. De locatie is misschien niet ideaal, maar dat de inwoners naar Koningslo moeten, is een boodschap die niet verkeerd begrepen zal worden.

Een belangrijke vraag onder inwoners is wat er gaat gebeuren met de tarieven voor gebruikers. Nu gaat men pas bij een bepaalde hoeveelheid voor groenafval betalen, terwijl Incovo meteen gaat rekenen. De gemeente geeft de regie uit handen aan Incovo. In welke mate blijft de gemeente zeggenschap houden over de tarieven?

Verder zou raadslid VAN BERLAER meer duidelijkheid willen over de taakverdeling tussen zwerfafval en sluikstort: wat blijft bij de gemeente liggen en wat neemt Incovo over? Wat gebeurt er met de camera die de gemeente heeft aangekocht? Wie gaat de GAS-boetes voor sluikstort uitschrijven? Hoeveel personeel wordt er ingezet voor de handhaving?

 

Schepen Yves VERBERCK beantwoordt de vragen.

  • Voor het ophalen van huisvuil komen er geen veranderingen. Intradura blijft het huisvuil ophalen zoals het altijd gebeurde. De zakken blijven hetzelfde. De prijzen blijven ongewijzigd.
  • Sluikstort wordt volledig de bevoegdheid van Incovo. Incovo doet de controle, schrijft GAS-boetes uit en int de boetes. Het opruimen van zwerfvuil blijft een gemeentelijke bevoegdheid. Incovo heeft twee mensen die dagelijks op weg zijn om zwerfvuil op te halen.
  • Incovo heeft een aanbesteding gedaan voor zes camera’s, waarvan twee onbemande en één vaste bestemd zijn voor Grimbergen.
  • Grimbergen gebruikt drie tarieven. Incovo heeft zes tarieven, gebaseerd op volume. Sommige tarieven zijn wat hoger, andere lager. Elk gezin krijgt een tegoed van € 25 voor het aanleveren van afval.

 

De heer Sander GEERTS beantwoordt de overige vragen.

  • De personeelsformatie moet nog worden uitgewerkt. Grimbergen volgt de Europese regelgeving. De vier personeelsleden blijven in dienst.
  • Grimbergen krijgt een bestuurder in de raad van bestuur van Incovo bij halve toetreding. Bij volledige toetreding zouden dat er twee zijn. De directie van Incovo kan niet zomaar beslissen om de tarieven te wijzigen, dit verloopt altijd via de raad van bestuur. Op deze manier blijft de gemeente een stem houden.
  • Voor de mensen in Strombeek wordt de dienstverlening verbeterd ten opzichte van de huidige situatie.

 

Raadslid Gerlant VAN BERLAER verwacht dat het aanbieden van vuil bij de containerparken duurder wordt. Dat leidt ertoe dat minder mensen naar het containerpark gaan en het zwerfvuil toeneemt. Dat gaat meer werk voor de gemeente opleveren. Hij zou graag zien dat de gemeente dit met Incovo bespreekt. Het is namelijk niet voor niets dat er vorige keer een gunstig tarief is afgesproken voor gras- en groenafval. Het lijkt hem niet verstandig om nu al te besluiten om met Incovo in zee te gaan.

 

Raadslid Kirsten HOEFS krijgt het woord en had graag gezien dat het voorstel eerst in de commissie besproken was, zodat veel technische vragen al beantwoord waren geweest en raadsleden alvast suggesties voor verbetering hadden kunnen doen.

In 2018 heeft N-VA gezegd dat het recyclagepark van Strombeek-Bever moest blijven bestaan en uitgebreid moest worden. Ook Vernieuwing sprak destijds over het beperkt houden van de tarieven en over uitbreiding van het containerpark in Strombeek. Het aanbieden van bepaalde soorten afval moest gratis blijven om sluikstort te voorkomen. In het beleidsprogramma van de coalitie staat dat men de mogelijkheden voor het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers en voor het verbeteren van het containerpark in Strombeek onderzoekt. Op 16 oktober heeft de gemeente een persbericht verstuurd, waarin stond dat ze gaat samenwerken met Incovo voor het recyclagepark en de sluikstort. Hierin stond ook dat het recyclagepark in Strombeek dichtgaat. CD&V was zeer verrast door dit nieuws.

Er is in 2019 overleg gevoerd over het contract met Intradura. Tot die tijd leek de gemeente niet ontevreden over de samenwerking. In februari 2020 is er een verkennend gesprek geweest met Incovo. raadslid HOEFS vindt dat vreemd, omdat de gemeente nog bezig was om de contracten met Intradura te finaliseren.

Raadslid Kirsten HOEFS stelt de volgende vragen:

  • De gemeente is partner van Intradura met twee vertegenwoordigers in de raad van bestuur. Hoe vaak heeft een van de twee bestuurders aangekaart dat er ontevredenheid was over de manier van samenwerken?
  • De wetgeving wordt door Intradura en de gemeente verschillend geïnterpreteerd, wat tot een juridische procedure kan leiden. Waarom heeft de gemeente geen extern juridisch advies ingewonnen over de overstap naar Incovo? In diverse verslagen wordt verwezen naar advies van het Agentschap Binnenlands Bestuur en het Kabinet van minister Somers, maar hiervan is niets terug te vinden in het dossier. Als Intradura een procedure start, welke gevolgen heeft dat dan voor de beslissing die vanavond voorligt?
  • In de financiële analyse staat dat de verwerking van het restafval en grofvuil circa 1,2 miljoen euro per jaar kost. Heeft het college zicht op de verdeling tussen restafval en grofvuil?
  • In de nota van Incovo staat dat zij instaan voor de nodige investeringen in het recyclagepark. In het dossier is hierover niets te vinden. Wat staat er op papier? Hebben alle vennoten zich akkoord verklaard om deze investeringen te doen?
  • De financiële vergelijking is niet volledig. Een logische vergelijking zou zijn tussen de huidige kosten voor de gemeente, de kosten in de nieuwe situatie voor de gemeente en de kosten in de nieuwe situatie voor Intradura en voor Incovo.
  • Over de overname van de grond bij het recyclagepark van de Humbeeksesteenweg vraagt raadslid HOEFS of het volgens de regels is om dit stuk gemeentelijk vastgoed ‘weg te geven’ of dat er een procedure van openbare verkoop aan gekoppeld moet worden.
  • Met de stelling dat Intradura niets doet aan het verbaliseren van veroorzakers van zwerfvuil is raadslid HOEFS het niet eens. Bij Incovo staat er ook niets over deze taak in de statuten en valt het, net als bij Intradura, onder een andere taak.

 

De heer Sander GEERTS beantwoordt enkele vragen:

  • De verdeling tussen restafval en grofvuil is bij de gemeente bekend en zal schriftelijk worden gecommuniceerd.
  • De raad van bestuur van Incovo heeft zich op 15 januari 2021 akkoord verklaard met de toetreding van Grimbergen. In de algemene vergadering van juni wordt dit geformaliseerd.
  • Een juridische procedure zal niet opschortend werken. In het slechtste geval kan er een vernietiging komen, maar het proces kan gewoon zijn beloop krijgen.
  • Op 15 januari 2021 heeft de raad van bestuur nieuwe statuten goedgekeurd. Daarin staat dat sluikstort onderdeel maakt van de activiteit waartoe de gemeente toetreedt.
  • Voor de overname van de grond is geen openbare verkoping noodzakelijk.

 

Burgemeester Chris SELLESLAGH beantwoordt enkele vragen:

  • Sinds enkele maanden is hij als deskundige aanwezig bij de vergaderingen van de raad van bestuur van Intradura. Zowel hij als vertegenwoordiger Elke WOUTERS nemen actief deel aan de vergadering. Op de vergadering is voorgelegd dat Grimbergen overwoog om naar Incovo over te gaan. Vervolgens heeft het college overlegd met een delegatie van het bestuur. Daarbij is voorgesteld dat Grimbergen overstapt naar Incovo, maar dat Intradura de facturatie voor de gemeente blijft doen. In dat gesprek heeft de burgemeester kunnen uitleggen waarom de gemeente naar Incovo wilde overstappen, namelijk vanwege het sluikstortbeleid en het opruimen van sluikstort. Vervolgens heeft Haviland besloten om ook beleid te gaan opstellen voor sluikstort. Dit onderwerp is voor de RvB-vergadering van vandaag geagendeerd.
  • De gemeente heeft met het Kabinet van de minister gesproken. In het regeerakkoord staat dat de huidige afvalintercommunales niet altijd een logisch geografisch geheel vormen, wat ten koste gaat van de efficiëntie en een negatieve impact op het milieu heeft. Grimbergen heeft een analyse gemaakt van het vrachtverkeer dat rondrijdt om alle afval te vervoeren, en dit met het Kabinet van de minister besproken. Met het Agentschap is besproken dat Grimbergen wellicht met een buur kon gaan samenwerken, in plaats van met een verre buur.
  • Het uitgeven van het persbericht is wat ongelukkig geweest. Het schepencollege wilde ermee aangeven dat het bezig was met een overstap.

 

Raadslid Vincent VAN ACHTER krijgt het woord en vraagt of recyclagepark Koningslo de extra afvalstroom van inwoners van Strombeek aan kan. Wat gebeurt er als hierover onenigheid komt met de gemeente Vilvoorde?

 

Schepen Yves VERBERCK antwoordt dat men bij Koningslo via de website moet inschrijven om afval te brengen. Daardoor is er geen enorme toeloop van mensen. Bovendien is het park groter dan in Strombeek. Gemeente Vilvoorde is op de hoogte van de verhuizing naar Koningslo. Of alle recyclageparken na corona op afroep blijven werken, is niet bekend, maar het ligt wel in de lijn der verwachting.

 

Raadslid Linda DE PREE krijgt het woord en stelt dat zij hoorde zeggen dat de dienstverlening van inwoners van Strombeek verbetert. Anderzijds wordt het containerpark gesloten. Wat is dan de concrete verbetering voor inwoners van Strombeek?

 

Schepen Yves VERBERCK antwoordt dat inwoners van Strombeek alle fracties kunnen aanleveren op Koningslo, terwijl dat in Strombeek niet kon. Als de gemeente bij Intradura zou blijven, zou het park in Strombeek ook worden gesloten en moeten de mensen naar Wemmel.

 

Raadslid Linda DE PREE noemt dit geen verbetering van de dienstverlening. In Strombeek wonen veel mensen die geen auto hebben, maar te voet of met de fiets hun afval afvoeren. Bovendien wilde Intradura zich wel degelijk inspannen om het containerpark te behouden voor beperkt aanbod van afval. Dat was qua dienstverlening veel beter geweest voor Strombeek.

 

Schepen Yves VERBERCK repliceert dat met Incovo gezocht kan worden naar andere mogelijkheden, zoals kleine recyclageplekken. Het bedrijf is heel flexibel in het zoeken naar oplossingen.

 

Raadslid Linda DE PREE benadrukt dat de genoemde mogelijkheden wel erg voorwaardelijk zijn en geen zekerheid bieden aan de talloze inwoners van Strombeek-Bever.

 

Vanwege de vele vragen en onduidelijkheden en de problemen met artikel 420 van het DLB, stelt raadslid Gerlant VAN BERLAER voor om het voorstel naar de commissie te verwijzen.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt wederom het woord en merkt nog op dat hij niet verwacht dat het aantal vrachtwagenbewegingen zal verminderen als wordt gekozen voor Incovo, omdat de grootste afvalstromen nog steeds door Intradura verwerkt zullen worden.

 

Raadslid Kirsten HOEFS krijgt het woord en stelt dat Intradura een opdrachthoudende vereniging is, wat betekent dat de raadsleden het recht hebben zich te informeren. Daarom heeft de fractie Groen de ontbrekende informatie opgevraagd bij Intradura. De burgemeester heeft in de raad van bestuur gemeld dat de beslissing genomen was, terwijl de gemeente Grimbergen een gelijkwaardige vennoot is. Het getuigt van weinig respect om een samenwerkingspartner zo voor het blok te zetten.

Dat de dienstverlening voor de inwoners in Strombeek omhoog zou gaan, betwijfelt zij zeer. Zelf is ze blij dat ze het meest courante afval dichtbij kan inleveren. Om dat mogelijk te houden, hoeven er geen grote aanpassingen gedaan te worden. De tarieven zijn allesbehalve gelijk aan de huidige tarieven. De kosten van de exploitatie blijven gelijk, maar de gemeente zit wel met instapkosten van € 520.000. De fractie van CD&V ziet in deze overstap geen oplossing voor het gehele afvalbeleid van de gemeente.

 

Burgemeester Chris SELLESLAGH antwoordt dat het schepencollege het spel fair heeft gespeeld. Eerst heeft het inlichtingen gevraagd bij het Kabinet over het interpreteren van het regeerakkoord. Vervolgens is contact opgenomen met Incovo, daarna is gesproken met de directie van Intradura en tot slot heeft het schepencollege een besluit genomen en dit voorgelegd aan de raad van bestuur van Intradura.

 

Voorzitter Chantal LAUWERS legt het voorstel van raadslid Gerlant VAN BERLAER om het agendapunt te verwijzen naar de commissie ter stemming voor.

 

Met 14 stemmen voor (Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN), 18 stemmen tegen (Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 onthouding (Jean DEWIT)

 

Met 14 stemmen voor, 18 stemmen tegen en 1 onthouding wordt het voorstel verworpen.

 

Voorzitter Chantal LAUWERS legt het voorstel zoals het voorligt ter stemming voor.

Bijkomende info:

/

Verwijzen naar commissie op vraag van raadslid VAN BERLAER
Aanwezig: Chantal LAUWERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN
Tegenstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS
Onthouders: Jean DEWIT
Resultaat: Met 14 stemmen voor, 18 stemmen tegen, 1 onthouding
Publieke stemming
Aanwezig: Chantal LAUWERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS
Tegenstanders: Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN
Resultaat: Met 18 stemmen voor, 15 stemmen tegen
BESLUIT:

Artikel 1.

Kennis te nemen van de nota met vergelijkend onderzoek overeenkomstig artikel 420 DLB, als bijlage 1 bij dit besluit.


Art. 2.

De gedeeltelijke toetreding tot opdrachthoudende vereniging Incovo goed te keuren met beheersoverdracht voor de afvalactiviteiten 'opruimen van sluikstort op openbaar domein en de handhaving daarvan' en 'beheer en exploitatie van het recyclagepark', onder voorbehoud van:

  • de goedkeuring van gewijzigde statuten door de algemene vergadering van Incovo;
  • de goedkeuring van de raad van bestuur van Incovo inzake de personeelsoverdracht.


Art. 3.

Incovo en Intradura in kennis te stellen van hetgeen werd beslist in artikel 2.