De gemeenteraad erkent het borstbeeld en de herdenkingsplaat van Karel van de Woestijne langs de Roostbaan (op het perceel kadastraal gekend als 3de afdeling - sectie G - nr. 39, eigendom van Koninklijke Schenking) op de grens van Grimbergen/Meise te erkennen als gemeentelijk patrimonium, waardoor het gemeentebestuur zal instaan voor het beheer, onderhoud (monument en omringend groen) en herstelling(en).
De gemeenteraad geeft de opdracht geven aan het college van burgemeester en schepenen om:
Artikels 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB).
/
Per brief van 6 juli 1992 werd door de Koninklijke Schenking aan de Marnixring Drijpikkel toestemming verleend tot oprichting van een borstbeeld van Karel Van de Woestijne langs de Roostbaan op het perceel kadastraal gekend als 3de afdeling - sectie G - nr. 39, doch met vermelding van onderstaande voorwaarden:
"Er weze gepreciseerd dat deze instemming de Koninklijke Schenking aan de initiatiefnemers slechts een kosteloze gebruikstoelating louter te precairen titel toekent, te allen tijde herroepbaar om welke reden ook, waarbij deze laatste onderworpen blijft aan het soeverein oordeel uitsluitend van onze instelling".
Hoewel dit monument op de Inventaris Onroerend Erfgoed thans geïnventariseerd werd op het grondgebied van Meise, staat deze wel degelijk op het grondgebied van Grimbergen. Uit het collegebesluit van de gemeente Meise van 23 maart 2020 (BIJLAGE 3) blijkt dat deze fout werd gemeld in het kader van de vaststellingsprocedure van de inventaris onroerend erfgoed voor de provincie Vlaams-Brabant.
Er bestaat evenzeer grote onduidelijkheid omtrent het eigendomsstatuut van dit monument. Dhr. Wim PAS van de toenmalige Marnixring Drijpikkel meldt het volgende (DOSSIERSTUK 1):
"Indertijd, in 1992, werd het monument overgedragen aan de gemeenten Meise en Grimbergen. Het haagje heb ik nadien op eigen kosten, de kassa was leeg, zelf aangeplant. Grimbergen had een stapje voor, want we hebben indertijd het originele plaasteren beeld, een uniek stuk, aan deze gemeente geschonken. Het was opgesteld in de bibliotheek maar het heeft later, heb ik later vernomen, een andere plaats gekregen ... te laat echter, spelende kinderen hadden het per ongeluk van zijn sokkel gestoten en het was onherstelbaar verknoeid. Ik heb dat vele jaren later vernomen tot ik informeerde naar die plaasteren versie met het oog op de restauratie van het beeld.
Ter gelegenheid van de opstelling heeft Julien WILLEMS zaliger, een wandelweg uitgestippeld tussen Meise en Grimbergen, de weg die KvdW in 1914 moet bewandeld hebben en beschreven heeft in zijn oorlogsverslaggeving voor de Nieuwe Rotterdamse Courant (NRC). We hebben ook een wandelgids uitgegeven met illustraties van uw dienaar. Ik heb zo nodig, hiervan nog wel een exemplaar beschikbaar. Hierin staat een foto van mijn broer Wilfried (1940-2017) aan het werk in zijn atelier aan het het kleien origineel van dit beeld.
Het lijkt mij meer dan billijk dat Grimbergen de relatief beperkte kost van deze restauratie van het vandalenwerk op zich neemt."
Kris VAN MESSEM van de Marnixring Zenneland-Grimbergen meldt "niet op de hoogte te zijn van enige afspraken omtrent het beeld. Marnixring Zennedal bestond reeds vóór Marnixring Drijpikkel, waardoor ze van mening zijn dat ze niets te maken hebben met afspraken die Marnixring Drijpikkel zou gemaakt hebben".
In bovenstaande uiteenzetting van Wim PAS wordt melding gemaakt van een overdracht (de loutere aanwezigheid destijds van de burgemeester(s) op de inhuldiging impliceerde volgens hen een eigendomsoverdracht), doch er is geen informatie of beslissing terug te vinden omtrent een daadwerkelijke overdracht/afstand van het monument door Marnixring Drijpikkel aan het gemeentebestuur.
De gemeentelijke dienst Aankoop & Facility heeft op 8 december 2020 gemeld dat dit monument niet op de verzekeringslijst 'kunstwerken in de openlucht' staat. Het monument is thans niet verzekerd tegen schade.
Aangezien de Marnixring Drijpikkel niet meer bestaat en de Marnixring Zennedal-Grimbergen, volgens melding van dhr. Kris VAN MESSEM schijnbaar geen rechtsopvolger is, heeft het monument thans (in feite) geen gekende eigenaar en kan beslist worden om dit monument daadwerkelijk in te lijven in het gemeentelijk patrimonium (eveneens gelet op de veronderstelling dat dit beeld destijds bij inhuldiging werd afgestaan aan de gemeente Grimbergen). Hierdoor zal het onderhoud van het monument (zowel van het beeld, de herdenkingsplaat als het omringende groen) ten laste vallen van het gemeentebestuur.
De voorbije jaren werd dit borstbeeld door niemand onderhouden (BIJLAGE 4). Zowel het beeld als de herdenkingsplaat op de grond heeft door mosvorming een groene kleur gekregen (de tekst op de herdenkingsplaat op de grond is hierdoor grotendeels onleesbaar geworden). Het beeld heeft in de loop der jaren een beschadiging aan de neus opgelopen. Deze schade kan echter enkel hersteld worden door een specialist.
Deze herstellingskost zou dan ook ten laste van het gemeentebestuur zijn.
Aangezien de opname van het monument in het gemeentelijk patrimonium beschouwd kan worden als een 'daad van beschikking', dient de gemeenteraad dit dossier goed te keuren.
Opname van het 'borstbeeld Karel van de Woestijne' op de lijst onroerend erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/305447).
Artikel 1.
Het borstbeeld en de herdenkingsplaat van Karel van de Woestijne langs de Roostbaan (op het perceel kadastraal gekend als 3de afdeling - sectie G - nr. 39, eigendom van Koninklijke Schenking) op de grens van Grimbergen/Meise te erkennen als gemeentelijk patrimonium, waardoor het gemeentebestuur zal instaan voor het beheer, onderhoud (monument en omringend groen) en herstelling(en).
Art. 2.
Opdracht te geven aan het college van burgemeester en schepenen om: