De gemeenteraad neemt kennis van de samenwerking met vrijwilligers als diefstalpreventieadviseurs.
De wet betreffende de rechten van de vrijwilligers van 3 juni 2005.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 maart 2022 inzake de samenwerking met vrijwilligers als diefstalpreventieadviseurs.
Het advies van de selectiecommissie van 17 januari 2022 die bestaat uit korpschef BRAECKMANS Jurgen, eerste commissaris BALYU Tania en inspecteur DE MEUTER Kurt.
De lokale politie Grimbergen kon een beroep doen op 2 diefstalpreventieadviseurs. Eén heeft besloten om te stoppen als diefstalpreventieadviseur en de andere is reeds enige tijd afwezig wegens medische redenen.
Te weinig inwoners kunnen bereikt worden met diefstalpreventieadvies. Dit kan verholpen worden door meer adviseurs in te zetten of hun capaciteit te verhogen en het aanbod actiever vanuit de diefstalpreventie te laten uitgaan.
Er werd een oproep gelanceerd naar nieuwe kandidaten via sociale media en de nieuwsbrief van het BIN-netwerk.
De politie ontving 4 kandidaturen (zie bijlage 1). De kandidaten werden per e-mail uitgenodigd voor de selectiecommissie op 17 januari 2022. Ze bevestigden alle vier hun aanwezigheid. Eén kandidaat nam uiteindelijk niet deel.
Uit het proces-verbaal van de selectiecommissie van 17 januari 2022 bleek dat de 3 deelnemende kandidaten als zeer geschikt werden bevonden. Deze 3 kandidaten zullen de opleiding Diefstalpreventieadviseur volgen. Deze wordt georganiseerd door het PIVO en zal volledig gesubsidieerd worden door de provincie Vlaams-Brabant.
De vrijwilligers ondertekenen voor de start van hun activiteit een afsprakennota.
In deze afsprakennota wordt aan de vrijwilligers een forfaitaire onkostenvergoeding toegekend van 13,00 euro per afstapping ter plaatse en dit tot dekking van de kosten verbonden met:
In de afsprakennota wordt ook een onkostenvergoeding voorzien van 20,00 euro per volledige dag of 10,00 euro per halve dag voor het bijwonen van vergaderingen en het volgen van opleidingen.
De maximale grens voor de vergoeding van vrijwilligers is bepaald op 36,11 euro per dag en 1.444,52 euro per jaar. Deze bedragen worden aangepast indien de bevoegde overheid de grensbedragen wijzigt.
Het college van burgemeester en schepenen bekrachtigde deze samenwerking in zitting van 21 maart 2022.
Raadslid Trui OLBRECHTS krijgt het woord en vraagt of de vergoeding in lijn is met de vergoeding die andere vrijwilligers krijgen en of het gemeentebestuur een globale visie heeft op vrijwilligerswerk en de beloning ervan.
Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat de vergoeding conform is aan die voor diefstalpreventieadviseurs in andere zones. Ze staat los van andere vrijwilligersvergoedingen.
Raadslid Trui OLBRECHTS vraagt of er iemand bezig is met het gelijkschakelen van verschillende vrijwilligersvergoedingen binnen de gemeente.
Voorzitter Peter PLESSERS stelt dat dit onderwerp niet past bij de bespreking van dit agendapunt en stelt voor om dit onderwerp bij de mondelinge vragen aan te kaarten.
In de begroting van de lokale politie zijn de nodige kredieten voorzien.
Artikel 1.
Kennis te nemen van de samenwerking met 3 nieuwe vrijwilligers als diefstalpreventieadviseurs.
Art. 2.
Kennis te nemen van de forfaitaire onkostenvergoeding van 13,00 euro per afstapping en van de onkostenvergoeding van 20,00 euro per volledige dag of 10,00 euro per halve dag voor het bijwonen van vergaderingen en het volgen van opleidingen.