Terug
Gepubliceerd op 03/06/2022

Besluit  GEMEENTERAAD

do 28/04/2022 - 19:00

Ter stemming gelegd toegevoegd punt "SAVE (Samen Actief voor VEilig verkeer)- charter voor steden en gemeenten" ingediend door raadslid Katrien LE ROY

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Chris SELLESLAGH, burgemeester
William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Elke WOUTERS, gemeenteraadslid

De gemeenteraad neemt kennis van het toegevoegd punt "SAVE (Samen Actief voor VEilig verkeer)- charter voor steden en gemeenten", ingediend door raadslid Katrien LE ROY, als bijlage bij het besluit gevoegd, en verwijst voor de bespreking en beraadslaging ervan naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.

De gemeenteraad verwerpt het voorstel.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:
  • Artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB):

§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.

 

  • Artikel 41 DLB:

Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Artikel 21 DLB:

Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan niet gebruikmaken van de mogelijkheid, vermeld in het eerste lid.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

 

  • Artikel 278, §1 DLB:

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

(...)

De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

Gemeenteraadsleden kunnen punten toevoegen aan de agenda van de gemeenteraad en daarbij moties of voorstellen indienen die men ter stemming wil voor leggen. 

De bespreking en beraadslaging van de ingediende motie of voorstel wordt opgenomen in het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.

De uitslag van de stemming wordt opgenomen in de notulen van deze zitting.

 

Raadslid Katrien LE ROY krijgt het woord en stelt dat er de afgelopen weken bijna dagelijks verkeersongelukken zijn geweest waarbij kinderen betrokken waren. De vzw Ouders van verongelukte kinderen wil de gemeente actief betrekken in het bereiken van meer verkeersveiligheid met het SAVE-charter. Het charter is een aansporing om een beter en veiliger mobiliteitsbeleid te voeren. Het SAVE-charter kent zeven doelstellingen die een grotere verkeersveiligheid beogen voor alle weggebruikers. Met de ondertekening van het charter verklaart het gemeentebestuur zich bereid om een globaal en gecoördineerd beleid te ontwikkelen, waarmee alle weggebruikes beter beschermd worden. Het is een onderdeel om te komen tot het SAVE-label voor steden en gemeenten.

De fractie Groen stelt voor om onderstaand punt ter stemming voor te leggen aan de gemeenteraad:

De gemeenteraad draagt het schepencollege op om in het kader van de ontwikkeling van het gemeentelijk mobiliteitsplan zich te engageren om het SAVE-charter voor steden en gemeenten te ondertekenen.

 

Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en stelt dat de gemeente met het ondertekenen van het charter verklaart werk te maken van de zeven punten. Grimbergen stelt momenteel een nieuw mobilteitsplan op. Bij de opmaak ervan wordt aandacht besteed aan verkeersleefbaarheid en – veiligheid. Een aantal principes uit het charter wordt hierin meegenomen. Tijdens de oriëntatiefase van het mobiliteitsplan heeft de gemeente een enquête uitgezet onder de jeugd, wat aantoont dat met deze groep rekening wordt gehouden. Daarnaast is er een project over veilige schoolomgevingen. Deze acties dragen alle bij tot een aantal doelstellingen uit het SAVE-charter. Er staan echter ook doelstellingen in het charter die in Grimbergen nog niet gerealiseerd kunnen worden, zoals het garanderen van een hoog handhavingsniveau. Ook beschikt de gemeente nog onvoldoende over de infrastructurele wegenis om aan de doelstellingen te voldoen. Het lijkt hem daarom niet verstandig om het nu te ondertekenen. Over anderhalf tot twee jaar, als een aantal projecten zijn uitgewerkt, lijkt het wel haalbaar. Schepen ROOSEN stelt voor om het agendapunt dan opnieuw te agenderen.

 

Raadslid Katrien LE ROY stelt dat het geen probleem is dat de gemeente nog niet aan alle doelstellingen voldoet. In het charter wordt juist gevraagd om te werken aan de realisatie van de doelen.

 

Schepen Philip ROOSEN vindt het ondertekenen van het charter nu niet nodig, omdat de gemeente al werkt aan diverse verbeteringen.

 

Raadslid Bart VAN HUMBEECK krijgt het woord en merkt op dat recent in het nieuws was dat er diverse trajectcontroles worden ingevoerd in Vlaanderen. Hij vraagt of Grimbergen hiervan gebruik kan maken, zodat een extra stap gezet kan worden richting het ondertekenen van het charter.

 

Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat het voorstel ging over trajectcontrole op gewestwegen. Grimbergen heeft zich eraan geconformeerd, maar de gemeente heeft niet veel gewestwegen. Er bleek geen enkel punt te zijn, waar de politie een meerwaarde verwachtte van een trajectcontrole. In het college is wel gesproken over handhaving op diverse plaatsen middels trajectcontrole of ander cameragebruik. Dit zal echter een finale uitloop zijn van het mobiliteitsplan.

 

Raadslid Katrien LE ROY krijgt tot slot het woord en wil haar punt ter stemming voorleggen. Elk initiatief dat de verkeersveiligheid voor kinderen en jeugdigen kan vergroten, zou het gemeentebestuur ter harte moeten nemen.

Bijkomende info:

/

Publieke stemming
Aanwezig: Peter PLESSERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN
Tegenstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Jean DEWIT, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Rudi VAN HOVE, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN
Resultaat: Met 14 stemmen voor, 18 stemmen tegen
BESLUIT:

Artikel 1.

Kennis te nemen van het toegevoegd punt "SAVE (Samen Actief voor VEilig verkeer)- charter voor steden en gemeenten", ingediend door raadslid Katrien LE ROY, als bijlage bij dit besluit gevoegd en voor de bespreking en beraadslaging ervan te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.

 

Art. 2.

Het voorstel van raadslid LE ROY te verwerpen.