De gemeenteraad keurt de subovereenkomst "dienst intern toezicht/DPO/integriteit" en het functieprofiel van een jurist niveau A goed, onder voorbehoud dat alle contracterende partijen de subovereenkomst goedkeuren.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus.
/
De politiezones Zaventem, WOKRA, KLM, Grimbergen, VIMA en KASTZE hebben een structureel samenwerkingsverband tot stand gebracht, evenwel met het behoud van hun respectievelijke autonomie. Dit structureel samenwerkingsverband kreeg de naam Politieassociatie Noordoostrand, afgekort PA NORA. Dit schept de mogelijkheid om een aantal gelegenheden gemeenschappelijk te organiseren op een duurzame wijze. Zo kan onder andere gedacht worden aan het oprichten van gemeenschappelijke ondersteunende diensten, het versterken, delen of uitbouwen van expertise of het gezamenlijk aankopen of gebruiken van materiaal.
De raamovereenkomst regelt de overkoepelende en algemene afspraken binnen het samenwerkingsverband. Per aangelegenheid die gemeenschappelijk wordt georganiseerd, zal een subovereenkomst worden opgesteld. De subovereenkomsten worden aan de raamovereenkomst toegevoegd en maken er integraal deel van uit. Subovereenkomsten kunnen tussen twee of meer deelnemende politiezones worden afgesloten en hoeven dus niet te gelden voor alle politiezones die deel uitmaken van de politieassociatie.
Een subovereenkomst zal tot stand gebracht worden wanneer een samenwerking in de beoogde aangelegenheid voor de betrokken politiezones een meerwaarde realiseert omwille van één of meerdere van volgende redenen:
Op 27 juni 2019 keurde de gemeenteraad de raamovereenkomst politieassociatie NoordOostRAnd (PA NORA) en de subovereenkomsten "geweldsbeheersing" en "slachtofferbejegening" goed.
Ondertussen werd een subovereenkomst "dienst intern toezicht/DPO/integriteit" uitgewerkt. Elke politiezone beschikt over een dienst intern toezicht die verantwoordelijk is voor de behandeling van tuchtdossiers en klachten. De dienst intern toezicht van onze politiezone bestaat uit één commissaris. Deze commissaris is ook adjunct-coördinator operaties waardoor intern toezicht een taakaccent is en geen full time job.
Hetzelfde geldt voor de functie van Data Protection Officer (DPO). De commissaris die DPO is, is tevens adjunct-coördinator operaties waardoor DPO een taakaccent is en geen full time job.
Tevens is een integriteitsbeleid binnen de politieorganisatie zeer belangrijk. dit gaat verder dan enkel de toepassing van de deontologische code en de tuchtwet. Met integriteit wordt de manier bedoeld waarop wordt omgegaan met complexe ethische dilemma's. Een integriteitsbeleid is dan een geheel van beleidsinstrumenten dat erop gericht is de integriteit van de organisatie in haar geheel en het integere optreden van het individueel personeelslid te bevorderen. Het dagelijks handelen van elk personeelslid wordt hierdoor beïnvloed en heeft gevolgen voor de wijze waarop medewerkers aan dienstverlening doen. Met andere woorden, het heeft een invloed op de wijze waarop de burger wordt behandeld. Daarom de noodzaak om hierin te investeren en te zorgen dat de korpschef de nodige ondersteuning krijgt.
Op basis van de subovereenkomst "dienst intern toezicht/DPO/integriteit" organiseren de politiezones Grimbergen, KASTZE, KLM, VIMA, WOKRA en Zaventem samen:
De overeenkomst beperkt zich in deze fase tot de aanwerving van 1 gemeenschappelijke jurist - niveau A voor wat betreft de behandeling van tuchtdossiers en een samenwerking tussen de verschillende officieren intern toezicht wat betreft de uitvoering van de onderzoeken en het klachtenbeheer, het ondersteunen van de lokale DPO's met betrekking tot o.a. controle van de dienstnota's op niveau GDPR, nazicht verwerkingsovereenkomsten, controle verwerkingsregister,... en de korpschefs in het kader van de invoering van een integriteitsbeleid. Eveneens wordt voorzien in een administratieve ondersteuning door een halftijdse CaLog niveau C.
De politiezone Zaventem zal instaan voor de aanwerving van een jurist niveau A en een halftijdse CaLog niveau C ter ondersteuning. Het functieprofiel van een jurist niveau A moet door de gemeenteraad worden goedgekeurd.
De gemeenschappelijke kosten worden tussen de politiezones als volgt verdeeld: eind juni van het jaar x worden de bedragen voor de personeelskost in de jaarrekening (vermeld onder code 62) van iedere betrokken politiezone in het jaar x-1 opgeteld (nauwkeurigheid tot 2 cijfers na de komma).
De verhouding tussen de verschillende politiezones wordt op basis hiervan bepaald. Op deze manier wordt de verdeelsleutel voor het jaar x+1 vastgelegd. Deze verdeelsleutel geldt voor zover de subovereenkomst geen andere verdeelsleutel bepaalt.
De financiële implicatie van de wedde van een jurist niveau A wordt voor de politiezone Grimbergen geraamd op 17.381,00 euro op jaarbasis op voorwaarde dat de zes politiezones de subovereenkomst ondertekenen.
De financiële implicatie van de wedde van een halftijdse CaLog niveau C wordt voor de politiezone Grimbergen geraamd op 1.996,69 euro op jaarbasis op voorwaarde dat de zes politiezones de subovereenkomst ondertekenen.
Enig artikel.
De subovereenkomst "dienst intern toezicht/DPO/integriteit", toegevoegd als bijlage bij dit besluit, en het functieprofiel van een jurist niveau A goed te keuren. Deze goedkeuring geldt onder voorbehoud dat alle contracterende partijen de subovereenkomst goedkeuren.