Terug
Gepubliceerd op 26/01/2024

Besluit  GEMEENTERAAD

do 25/01/2024 - 19:00

Gezamenlijk reglement Regiobib Noordrand - Goedkeuring

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stéphane GROSJEAN, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Jean-Paul WINDELEN, zevende schepen
Isabel GAISBAUER, gemeenteraadslid

De gemeenteraad keurt het gewijzigd gezamenlijk reglement Regiobib Noordrand goed en heft het huidige reglement, zoals goedgekeurd in zitting van 28 januari 2021, op.

Het nieuwe reglement treedt in werking op 21 februari 2024.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Artikel 56, §1 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB).

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Het besluit van de gemeenteraad van 15 december 2011 inzake de goedkeuring van het gebruikersreglement bibliotheek.
  • Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2014 inzake de aanpassing van het gebruikersreglement bibliotheek.
  • Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2015 inzake de aanpassing van het gebruikersreglement bibliotheek.
  • Het besluit van de gemeenteraad van 28 september 2017 inzake de wijziging van het gebruikersreglement bibliotheek.
  • Het besluit van de gemeenteraad van 25 juni 2020 inzake de goedkeuring overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek van Cultuurconnect vzw.
  • Het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2021 inzake de goedkeuring gebruikersreglement bibliotheken Noordrand.
 
  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 augustus 2023 inzake de overstap met Cultuur Noordrand naar Regiobib.
  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 januari 2024 inzake de goedkeuring van het gewijzigd gezamenlijk reglement Regiobib Noordrand.
 

Sinds de aansluiting op het Provinciaal Bibliotheeksysteem (PBS) in 2011 hanteert de bibliotheek van Grimbergen een uniform gebruikers- en retributiereglement samen met alle deelnemende bibliotheken.

Na de overheveling van de provinciale bevoegdheden naar de Vlaamse overheid kreeg Cultuurconnect de opdracht om een Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS) te ontwikkelen voor alle Vlaamse bibliotheken. Na een grondige voorbereidingsperiode en een aanbestedingsprocedure gunde Cultuurconnect in 2017 de opdracht voor het EBS aan OCLC-HKA met de bibliotheeksoftware Wise.

De bedoeling van het EBS is om de samenwerking tussen bibliotheken te versterken, een betere dienstverlening aan de leners aan te bieden en het onderhoud efficiënter en goedkoper te maken via het schaalvoordeel. Bovendien maakt een gedeelde basisinfrastructuur het makkelijker om te innoveren in de digitale dienstverlening van de bibliotheken en om kort op de bal te spelen bij veranderende gebruikersnoden.

Het eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) vervangt alle verschillende bibliotheeksystemen van openbare bibliotheken in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel door één modern, gemeenschappelijk systeem.

De gemeenteraad keurde de overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek van Cultuurconnect vzw (waar Wise deel van uitmaakt) goed in zitting van 25 juni 2020.

Bibliotheek Grimbergen sloot in het voorjaar van 2021 tijdens de vijfde migratiegolf aan op het EBS. Op dat moment namen de 13 bibliotheken van Noordrand een gezamenlijk bibliotheekreglement in gebruik en vormden op die manier een "samenwerkingsgroep 2".

De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

De 13 bibliotheken van de regio Noordrand willen nu graag de stap zetten naar een volwaardige Regiobib (samenwerkingsgroep 3a). Dit biedt een aantal voordelen op het vlak van:

  • Klantvriendelijkheid

Hoewel actieve leners binnen de regio gratis lid kunnen worden van alle aangesloten bibliotheken, verloopt dit vandaag niet zo heel klantvriendelijk. De lener moet zich namelijk jaarlijks opnieuw laten registreren bij elke bib waar hij lid wil worden. In de regiobib wordt de lener meteen lid van de hele regio en heeft elke bibliotheek toegang tot een gemeenschappelijk lenersbestand. De lener hoeft zijn lidmaatschap jaarlijks maar in één bib te vernieuwen en kan in de hele regio materialen reserveren, mits hij deze ter plaatse gaat uitlenen.

 

  • Laagdrempeligheid

Bij een regiobib wordt er bovenop de lokale financiële organisaties in het bibliotheeksysteem een eengemaakte financiële organisatie ingericht voor de regio. Dit heeft als gevolg dat een lener alle openstaande kosten van de bibliotheken uit de regio in gelijk welke bibliotheek kan betalen.

 

  • Heldere communicatie

Het lidmaatschap van een regiobib is een interessant product, waarover we helder en gezamenlijk kunnen communiceren. Het maakt de samenwerking binnen Cultuur Noordrand meteen ook heel zichtbaar en tastbaar voor inwoners.
De koppeling met de regionale UiTPAS, die momenteel wordt voorbereid, biedt interessante mogelijkheden, waarbij de UiTPAS onder meer ook als lidkaart gebruikt kan worden.

 

  • Beperken van (overbodige) werklast.

De voorbije maanden namen alle 13 gemeenten een principebeslissing over de overstap naar een volwaardige Regiobib (zie bijlage).

Met Cultuurconnect werd de datum van de effectieve overstap bepaald op 21 februari 2024.

Ter voorbereiding van deze overstap moeten de 13 bibliotheken het gemeenschappelijke bibliotheekreglement in die zin aanpassen, met ingang vanaf 21 februari 2024.

In de tussentijd kunnen eventuele voorstellen om details in het huidige gemeenschappelijke bibliotheekreglement (2021) verder bij te schaven worden onderzocht en afgetoetst. Dit is uiteraard het ideale moment om ook eventuele aanpassingen aan het lokale luik van het reglement mee te nemen.

 

Op dit moment is bovendien de uitrol van de regionale UiTPAS in voorbereiding. Om de aankoop en het gebruik van de UiTPAS te regelen, zal in het reglement een extra artikel worden opgenomen (artikel 25) worden opgenomen. 

Het beheersorgaan van de bibliotheek nam kennis van de aanpassingen die nodig zijn aan het bibliotheekreglement om de overstap naar de Regiobib en de introductie van de UitPAS te kunnen maken in de vergadering van 4 december 2023.

Bijkomende info:

/

Publieke stemming
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stéphane GROSJEAN, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stéphane GROSJEAN, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
BESLUIT:

Artikel 1.

Onderstaand gezamenlijk reglement Regiobib Noordrand als volgt goed te keuren:

Gezamenlijk reglement Regiobib Noordrand

Deel I  Algemene bepalingen


Samenwerkingsverband

 

Artikel 1 – Regiobib Noordrand

De openbare bibliotheken van Noordrand hanteren een gezamenlijk gebruikersreglement en vormen samen Regiobib Noordrand.

Alle bibliotheekvestigingen van deze gemeenten maken hier deel van uit: Asse, Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem.

Leden van deze bibliotheken zijn automatisch lid van alle bibliotheken van de Regiobib.  Openstaande kosten van deze bibliotheken kunnen in alle vestigingen van de Regiobib afgerekend worden.  Ook online betalen via Mijn Bibliotheek is mogelijk.

Om gebruik te maken van de lokale digitale collecties van een andere bib uit de regio moet de lener jaarlijks ter plaatse gaan om de toegang te laten (her)activeren.

De algemene bepalingen van dit reglement zijn van toepassing op alle bibliotheken van dit samenwerkingsverband, hun filialen/uitleenposten en de dienstverlening buiten de muren van de bibliotheek. De algemene bepalingen worden aangevuld met bepalingen die voor iedere bibliotheek specifiek zijn.  

 

Artikel 2 – Slim Netwerk

Alle bibliotheken van Noordrand maken deel uit van het Slim Netwerk. Leners met een geldig lidmaatschap in een van de aangesloten bibliotheken kunnen zonder bijkomende kosten gebruik maken van de diensten van alle bibliotheken uit het netwerk. 

Deze lidmaatschappen worden niet automatisch hernieuwd bij een hernieuwing van het lidmaatschap van de regiobib.

 

Inschrijven en verantwoordelijkheden

 

Artikel 3 – Akkoord

Door de bibliotheek te bezoeken of door zich in te schrijven, verklaart de betrokkene zich akkoord met dit reglement. Het reglement is raadpleegbaar ter plekke of op de website van de bibliotheek.

 

Artikel 4 – Inschrijving

Lid worden van de bibliotheek gebeurt met een geldige identiteitskaart of een geldig persoons- en Belgisch adresbewijs. Kinderen tot en met 11 jaar kunnen zich enkel inschrijven wanneer ze vergezeld zijn door een ouder of voogd met een geldige identiteitskaart of een geldig persoons- en Belgisch adresbewijs. Kinderen en personen die niet over een elektronische identiteitskaart beschikken, ontvangen bij de inschrijving een lidkaart. 

 

Artikel 5 – Lidmaatschap en tarieven

Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar zijn gratis lid. 

Vanaf 18 jaar betaal je eenmaal per jaar 5,00 euro voor 12 maanden. 

In een aantal bibliotheken van Regiobib Noordrand wordt hiervan afgeweken voor een of meer lenerscategorieën. Zie verder bij ‘Specifiek voor jouw bibliotheek’.

 

Het lidmaatschap wordt in één van de aangesloten bibliotheken van Regiobib Noordrand betaald.  Hierdoor word je automatisch lid van alle bibliotheken die aangesloten zijn bij Regiobib Noordrand.

Vervanging van de lidkaart door verlies of beschadiging kost 3,00 euro.

Je mag je elektronische identiteitskaart of lidkaart niet door iemand anders laten gebruiken.

 

Artikel 6 – Verantwoordelijkheid

De lener is verantwoordelijk voor de op zijn naam geleende materialen. Hij/zij mag deze materialen niet aan anderen doorgeven. Bij minderjarige gebruikers is de ouder of voogd verantwoordelijk.

Voor je materialen leent, dien je ze na te kijken op beschadiging en volledigheid. Bij een probleem verwittig je de bibliotheekmedewerker om te vermijden dat je zelf aansprakelijk wordt gesteld.

Zonder voorafgaande opmerkingen word je geacht de materialen in goede staat te hebben ontvangen. Bij verlies of beschadiging van materialen betaal je kosten volgens de specifieke bepalingen van de bibliotheek waar je het materiaal leende. Zie verder bij ‘Specifiek voor jouw bibliotheek’.

 

De bibliotheek is niet aansprakelijk voor defecten of beschadigingen aan apparatuur, veroorzaakt door het afspelen van geleende materialen.

 

Artikel 7 – Privacy

De bibliotheekgebruiker gaat akkoord met het gebruik van de door hem ter beschikking gestelde persoonlijke gegevens, in zoverre dit nodig is voor de werking van de bibliotheek. Persoonlijke gegevens en uitleengegevens van de gebruiker worden zonder zijn toestemming niet meegedeeld aan derden. Je kan de volledige privacyverklaring raadplegen in de bibliotheek of downloaden op https://bibliotheek.be/privacyverklaring-bibliotheeksysteem).

 

De bibliotheek houdt zich in alle gevallen aan de toepasselijke wet- en regelgeving, namelijk de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) (ook bekend als General Data Protection Regulation of GDPR).

 

Artikel 8 – Auteursrechten

De bibliotheek houdt zich aan de bepalingen van de auteurswet. Je mag documenten uitsluitend voor eigen gebruik kopiëren. De volledige verantwoordelijkheid in verband met het gebruik van de bibliotheekmaterialen berust bij de gebruiker.

 

Lenen, verlengen en terugbrengen

 

Artikel 9 – Maximaal aantal materialen

Je kan per keer maximaal 20 materialen lenen.

 

Artikel 10 – Leentermijn en verlengen 

Uitlenen en verlengen kan enkel mits het voorleggen van een geldig inschrijvingsbewijs.

De leentermijn is 4 weken.

De leentermijn kan eenmaal met 4 weken verlengd worden.

Verlengen is online mogelijk via ‘Mijn Bibliotheek’ en in de bibliotheek.

Wanneer iemand anders een materiaal reserveerde, kan je de leentermijn niet verlengen.

Voor bijzondere en/of tijdelijke collecties en tijdens vakantieperiodes kunnen er in sommige bibliotheken afwijkende leentermijnen of -leenvoorwaarden gelden. 

 

Artikel 11 – Leengeld

Voor het lenen van materialen wordt geen leengeld aangerekend.

 

Artikel 12 – Terugbrengen 

Materialen breng je terug naar de bibliotheek waar je ze leende.  Buiten de openingsuren kan je gebruik maken van de inleverbus. Zie verder bij ‘Artikel 22 - Inleverbus’.

 

Opvolging leentermijn

 

Artikel 13 – Boetes

Als je de leentermijn overschrijdt, betaal je een boete van 0,10 euro per openingsdag per materiaal en de eventuele kosten voor herinneringsbrieven. 

Het aanrekenen van de boete start op de dag na het verstrijken van de leentermijn en wordt per dag gerekend. De maximale boete is 5,00 euro per materiaal.

 

Artikel 14 – Herinneringsmail

Indien je een mailadres opgaf, ontvang je een herinneringsmail voordat de leentermijn afloopt.
Deze mail is louter informatief. Het niet ontvangen van deze mail kan je niet inroepen als reden
om geen boete te moeten betalen. Hou daarom steeds de inleverdatum op je uitleenticket of via ‘Mijn Bibliotheek’ in de gaten. Breng de bibliotheek steeds op de hoogte bij een wijziging van je contactgegevens.

 

Artikel 15 – Overschrijden leentermijn

Als de leentermijn één week overschreden is, krijg je een mail of brief met een eerste herinnering. 

Als je hierop niet reageert, krijg je een week later een tweede herinnering per brief.

Bij de derde herinnering worden de vervangingskosten van de uitgeleende materialen vermeld. Deze brief is de laatste kans om te vermijden dat je de vermelde vervangingskosten moet betalen.

Lever de materialen zo snel mogelijk in of neem contact op met de bibliotheek.

 

Artikel 16 – Financieel dossier

Wanneer je niet reageert op de drie herinneringen vanuit de bibliotheek, wordt je lidmaatschap geblokkeerd en moet je alle materialen vergoeden. Terugbrengen kan dan niet meer. Eventuele teruggave van materialen kan er in geen geval toe leiden dat het bedrag van de vordering aangepast wordt. Dit wordt verder opgevolgd door de financiële dienst van de gemeente, waarbij er extra kosten kunnen in rekening worden gebracht.

 

Artikel 17 – Blokkering lidmaatschap

Je lidmaatschap wordt geblokkeerd indien je 5,00 euro openstaande kosten hebt.

Ook wanneer je kosten hebt die al 70 kalenderdagen openstaan, wordt je lidmaatschap tijdelijk geblokkeerd.  In dat geval kan je geen gebruik meer maken van de dienstverlening van de bib tot de kosten betaald zijn.

 

Reserveren

 

Artikel 18 – Reserveren 

Je kan gelijktijdig maximaal 5 materialen reserveren. Hiervoor betaal je een reservatiekost van 1,00 euro per materiaal. Van zodra de gereserveerde materialen beschikbaar zijn, ontvang je een mail, brief of telefoon. Je hebt dan 14 dagen tijd om je gereserveerde materialen af te halen.  Deze kosten worden ook aangerekend wanneer je het materiaal niet komt afhalen.

 

Artikel 19 – Aanvragen uit andere bibliotheken

Je kan gelijktijdig maximaal 5 materialen aanvragen bij andere openbare bibliotheken. Hiervoor betaal je een kost van 2,50 euro per geslaagde aanvraag. De leentermijn voor materialen van een andere bibliotheek is maximaal 4 weken. Deze materialen kunnen 1 keer verlengd worden met een periode van 4 weken, tenzij ze gereserveerd werden door een andere lener. Deze kosten worden ook aangerekend wanneer je het materiaal niet komt afhalen.

 

Artikel 20 – Onvoorziene omstandigheden

Alle onvoorziene omstandigheden worden geregeld door de verantwoordelijke van de bibliotheek en indien nodig door het college van burgemeester en schepenen van de respectievelijke gemeente.

   

Deel II  Specifiek voor jouw bibliotheek

 

Artikel 21 Vergoeden van bibliotheekmaterialen

Bij verlies of beschadiging van een materiaal betaal je de oorspronkelijke aankoopprijs (incl. btw) van dit materiaal.

 

Artikel 22 – Inleverbus

Buiten de openingsuren kan je gebruik maken van de inleverbus om materialen terug te brengen. De volgende openingsdag worden de materialen ingenomen. Deze openingsdag geldt als inleverdatum. Eventuele boete moet je betalen bij een volgend bibliotheekbezoek.

Tegen onze vaststelling van beschadigingen of onvolledigheid is geen verhaal mogelijk. 

 

Artikel 23 – Internet

Iedereen kan gratis gebruik maken van het lokale wifi-netwerk.

Computers met internetverbinding zijn beschikbaar tijdens de openingsuren van de bibliotheek voor bibliotheekgebruikers met een geldig lidmaatschap. Zij moeten zich registreren met hun lidkaart of identiteitskaart.

Om de rust te verzekeren worden max. 2 personen per pc toegelaten.

In volgorde van aanmelding kan gedurende een uur gewerkt worden. Deze tijdsduur kan verlengd worden indien geen andere kandidaat-gebruikers zich aandienen.

Reserveren is niet mogelijk.

De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor schade aan apparatuur van de gebruiker, noch voor verlies van gegevens.

De bibliotheek is een publieke ruimte, toegankelijk voor mensen van elke leeftijd en overtuiging. Het gebruik van internet  is niet toegelaten voor onwettige doeleinden of het bekijken van aanstootgevende sites.

 

Artikel 24 - E-readers en e-boeken

Vanaf 12 jaar kan je een e-reader lenen voor het lezen van e-boeken die door de bibliotheek op het toestel worden geplaatst. Je mag e-boeken niet kopiëren, verwijderen en/of toevoegen. We lenen geen e-boeken uit op persoonlijke toestellen.

Je kan maximum 1 e-reader per lidmaatschap ontlenen.

De lener kan maximum 5 e-boeken per e-reader ontlenen.

De lener ontvangt de e-reader volledig opgeladen en in goede staat. De lener zal de e-reader met zorg behandelen en niet uitlenen aan derden.

Het terugbrengen van de e-reader kan enkel aan de balie. Om schade te voorkomen mag je ze niet in de inleverbus steken. Bij verlies of beschadiging van de e-reader en/of beschermhoes rekenen we de volledige kostprijs aan.

 

Artikel 25 – UiTPAS

Vanaf 1 mei 2024 zal de bibliotheek de UiTPAS Noordrand verkopen. Personen met een attest verhoogde tegemoetkoming, bewijs collectieve schuldenregeling of een European disability card die in Grimbergen zijn gedomicilieerd, kunnen een aangepaste UiTPAS met kansentarief kopen.

De UiTPAS kan tevens als lidkaart van de bib gebruikt worden.

De UiTPAS zal worden verkocht aan volgende tarieven:

  • 5 euro voor volwassenen voor een reguliere UiTPAS
  • 2 euro voor kinderen en jongeren voor een reguliere UiTPAS
  • 1 euro voor volwassenen, kinderen en jongeren voor een UiTPAS met kansentarief


Artikel 26 – Bijzondere bepalingen

Geluidsoverlast, roken, eten en drinken zijn niet toegestaan in de bib.
Dieren worden niet toegelaten tenzij als begeleiding van personen met een beperking.


Artikel 27 –inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op 21 februari 2024.

 

Art. 2.

Dit besluit bekend te maken overeenkomstig de bepalingen van “Afdeling 2. Bekendmaking en inwerkingtreding, Hoofdstuk 1. Akten van het lokaal bestuur, Titel 5. De werking van het lokaal bestuur" DLB.