De gemeenteraad nam kennis van het toegevoegd punt "Meldingspunt gemeente Grimbergen voor opmerkingen van inwoners naar aanleiding van de aanpassing van routes en haltes door de Lijn", ingediend door raadslid Eddie BOELENS, als bijlage bij het besluit gevoegd, en verwijst voor de bespreking en beraadslaging ervan naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De gemeenteraad engageert zicht om de inwoners van Grimbergen in kennis te stellen van de klachtenprocedure van De Lijn en de MIVB en beide vervoersmaatschappijen te vragen ons periodiek op de hoogte te brengen van de meldingen van onze inwoners via de Vervoersregioraad.
De gemeenteraad roept de Vlaamse Regering op tot:
De gemeenteraad roept de Brusselse Regering op om de nodige bijkomende investeringen te voorzien om een vlotte bereikbaarheid van onze gemeente met het openbaar vervoer te behouden.
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan niet gebruikmaken van de mogelijkheid, vermeld in het eerste lid.
De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.
De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
(...)
/
Gemeenteraadsleden kunnen punten toevoegen aan de agenda van de gemeenteraad en daarbij moties of voorstellen indienen die men ter stemming wil voor leggen.
De bespreking en beraadslaging van de ingediende motie of voorstel wordt opgenomen in het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De uitslag van de stemming wordt opgenomen in de notulen van deze zitting.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en geeft een toelichting. Er wordt voorgesteld om als gemeenteraad een meldingspunt goed te keuren voor opmerkingen van inwoners n.a.v. de aanpassing van routes en haltes door De Lijn. Net als elders in Vlaanderen hebben mensen veel kritiek op de aangepaste plannen. In Grimbergen valt dit nog mee, doordat de frequentie van een aantal lijnen richting het centrum verhoogd is. Richting Verbrande Brug, Humbeek en Kapelle-op-den-Bos is er wel een sterke achteruitgang van de dienstverlening. De bevoegde ministers hebben aangegeven dat zij na een evaluatie aanpassingen willen doorvoeren. Het is dus belangrijk om alle opmerkingen te verzamelen en over te maken aan de bevoegde instanties. Daarom vraagt de fractie Groen om een meldingspunt op te richten. De fractie legt een amendement voor dat uit drie artikels bestaat:
Aansluitend legt de fractie Groen tevens een resolutie ter stemming voor. De resolutie betreft de wijzigingen van de dienstverlening van De Lijn in Grimbergen:
"De gemeenteraad van Grimbergen, bijeen op 25 januari 2024, wenst de volgende resolutie aan te nemen, naar aanleiding van de recente wijzigingen in de dienstverlening van De Lijn, die ook onze gemeente hebben getroffen.
overwegende dat:
- een goed en betaalbaar openbaar vervoer van essentieel belang is voor de mobiliteit en de levenskwaliteit van onze inwoners;
- het sociale aspect van goed openbaar vervoer bijdraagt aan de inclusiviteit en verbondenheid van onze gemeenschap;
- een adequaat openbaarvervoersysteem van cruciaal belang is voor schoolkinderen en werkende mensen, aangezien het hun toegang tot onderwijs, werk en andere sociale activiteiten vergemakkelijkt;
- goed openbaar vervoer noodzakelijk is voor het realiseren van een doeltreffend mobiliteitsbeleid;
- goed openbaar vervoer een belangrijk instrument is bij het nastreven van de gemeentelijke klimaatdoelstellingen;
besluit de gemeenteraad de volgende resolutie aan te nemen.
Artikel 1: De gemeenteraad van Grimbergen roept de Vlaamse regering op:
- tot een dringende verbetering van de recente wijzigingen in de dienstverlening van De Lijn in Grimbergen richting het buitengebied;
- tot een verbetering van de algehele dienstverlening van De Lijn in onze gemeente en het waarborgen van een betrouwbaar, frequent en toegankelijk openbaar vervoer;
- tot bijkomende investeringen in een verbeterde werking van De Lijn en betaalbaar openbaar vervoer;
- tot specifieke aandacht voor de noden van schoolkinderen en werkende inwoners van Grimbergen;
- en om te voorzien in de bijkomende investeringen voor het verbeteren en uitbreiden van het openbaarvervoersnetwerk in onze gemeente.
Artikel 2: De gemeenteraad van Grimbergen benadrukt de noodzaak van een adequaat openbaarvervoersysteem en roept alle betrokken partijen op om gezamenlijk te streven naar een duurzame oplossing die de mobiliteit en levenskwaliteit van onze inwoners ten goede komt.
Artikel 3: Deze resolutie wordt ter kennisname gestuurd aan De Lijn door de Vervoersregio Vlaamse Rand, de Vlaamse regering en andere relevante belanghebbenden."
Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en reageert dat de meerderheid het 100% eens is met de overwegingen die de fractie Groen geeft. Hij wil echter graag schetsen hoe de gemeente de afgelopen maand is gekomen tot de huidige situatie. De minister heeft aan het begin van de legislatuur aan de vervoersregioraden gevraagd om een regionaal mobiliteitsplan op te stellen. Daarvoor is men begonnen om het openbaar vervoer te herschikken om de basisbereikbaarheid vanuit het openbaar vervoer vorm te geven. De minister heeft altijd gezegd dat alles budgetneutraal moest worden uitgevoerd. De gemeenten gaven echter altijd aan dat er onvoldoende geld was om alle uitdagingen aan te gaan. In de Vervoersregioraad was men het eens over het kernnet en het aanvullende net. De plannen werden goedgekeurd onder voorwaarde dat:
De minister heeft nu echter het kernnet en het aanvullende net uitgerold, zonder vervoer op maat.
Het college van burgemeester en schepenen heeft het voorstel voor een meldpunt besproken. Er zijn al veel mogelijkheden voor burgers om klachten over De Lijn te melden. Bovendien heeft de gemeente onvoldoende capaciteit om binnenkomende klachten via het meldpunt te registreren en te verwerken. Nu al krijgt de gemeente wekelijks veel klachten over de mobiliteit in Grimbergen. De schepen stelt voor om de klachten rechtstreeks bij De Lijn in te dienen. De gemeente zal de burgers informeren over de kanalen die beschikbaar zijn om hun klacht in te dienen. Aan De Lijn zal gevraagd worden om per gemeente een trekking te doen uit de klachten die zijn ontvangen. Zo ontstaat er zicht op de knelpunten in het gehele regionale netwerk.
Op 24 januari 2024 heeft het college van burgemeester en schepenen met de Vervoersregioraad Vlaamse Rand geprobeerd om een memorandum op te stellen over de werking van de Vervoersregioraad in de volgende legislatuur. Daarbij werd vastgesteld dat het budget ontoereikend is. De Vervoersregioraad Vlaamse Rand heeft de kleinste enveloppe ontvangen doordat het aantal belbussen in het gebied een criterium was om budget toe te kennen. In Vlaamse Rand had men echter net de belbussen afgeschaft.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt nogmaals het woord en dankt de schepen voor zijn reactie. Hij betreurt het dat het buitengebied weer verstoken blijft van goed openbaar vervoer. Raadslid BOELENS heeft er begrip voor dat een eigen meldpunt wellicht teveel personeelscapaciteit vergt en is bereid om de inwoners van Grimbergen naar het klachtenmeldpunt van De Lijn te sturen. De gemeente moet dan wel echt werk maken van de communicatie, zodat iedereen weet waar hij of zij een klacht kan indienen. In de praktijk blijkt dat er veel mensen zijn die hun weg niet vinden om een klacht in te dienen en was dit dan ook de aanleiding van het voorstel om dit op gemeentelijk vlak te laten doen. Hij gaat akkoord met het voorstel van schepen ROOSEN om dit toch via De Lijn te laten doen en dat er aan De Lijn gevraagd zal worden om op regelmatige basis een klachtenoverzicht over te maken van de klachten die binnenkomen van de inwoners van Grimbergen.
Schepen ROOSEN reageerde op de resolutie met de opmerking dat de gemeente niet kan opgedragen worden om extra budget beschikbaar te stellen maar dat is ook niet wat er in artikel 3 staat. De gemeente Grimbergen wordt gevraagd om de Vlaamse regering op te roepen om bijkomende investeringen te doen. Wij kunnen als gemeente wel de Vlaamse regering oproepen om de investeringsenveloppen te verhogen. De Lijn is de voorbije jaren een voorbeeld geworden van wanbeleid, dit is niet nieuw, maar op dit moment is het nog erger geworden.
De fractie Groen is bereid om de resolutie op enkele punten aan te passen, zodat de gemeenteraad deze kan goedkeuren en zo een sterk signaal kan afgeven aan de Vlaamse regering om die plannen grondig te wijzigen.
Voorzitter Peter PLESSERS schorst de vergadering voor tien minuten om 20.26 uur.
Voorzitter Peter PLESSERS heropent de vergadering om 20.49 uur.
Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en meldt dat tijdens de schorsing werd besproken dat het niet alleen de wijzigingen van De Lijn betreft, maar dat er ook door de wijzigingen van de MIVB zaken zijn veranderd ten nadele van de inwoners van Grimbergen. Het wordt in de toekomst bijvoorbeeld bijzonder moeilijk om een rechtstreekse tram naar Brussel-Noord te hebben. De MIVB is met een adviserende stem vertegenwoordigd in de vervoersregioraad.
Schepen ROOSEN stelt vanuit de meerderheid voor om het amendement op te splitsen in drie delen en dient het als volgt in:
De gemeenteraad van Grimbergen engageert zich om:
de inwoners van Grimbergen in kennis te stellen van de klachtenprocedure van De Lijn en de MIVB en beide vervoersmaatschappijen te vragen ons periodiek op de hoogte te brengen van de meldingen van onze inwoners via de Vervoersregioraad.
De gemeenteraad van Grimbergen roept de Vlaamse Regering op tot:
een dringende verbetering van de recente wijzigingen in de dienstverlening van De Lijn in Grimbergen richting buitengebied;
een verbetering van de algehele dienstverlening van De Lijn in onze gemeente en het waarborgen van een betrouwbaar, frequent en toegankelijk openbaar vervoer;
bijkomende investeringen in een verbeterde werking van De Lijn en betaalbaar openbaar vervoer;
een specifieke aandacht voor de verschillende doelgroepen, waaronder o.a. schoolkinderen en werkende inwoners van Grimbergen;
het voorzien in de nodige bijkomende investeringen voor het verbeteren en uitbreiden van het openbaar vervoersnetwerk van, naar en in onze gemeente.
De gemeenteraad van Grimbergen roept de Brusselse Regering op om:
de nodige bijkomende investeringen te doen voor een vlotte bereikbaarheid van onze gemeente met het openbaar vervoer.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt opnieuw het woord en stelt dat de fractie Groen in grote lijnen akkoord kan gaan met het voorstel. De enige wijziging die hij voorstelt, is om de laatste zin als volgt te formuleren:
De gemeenteraad van Grimbergen roept de Brusselse Regering op om:
de nodige bijkomende investeringen te voorzien om een vlotte bereikbaarheid van onze gemeente met het openbaar vervoer te behouden.
Raadslid BOELENS benadrukt dat de huidige bereikbaarheid zeer goed is met het traject van tram 3, maar dat het gerucht gaat dat deze lijn zal worden gewijzigd.
Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt het woord en heeft het verslag van de Vervoersregioraad en specifiek de stemming over de resultaten van het Vervoerregionet gelezen. Er is in 2021 over het voorstel gestemd en twee derde van de lokale besturen hebben dit goedgekeurd. Wel werd er opgemerkt dat er meer middelen moesten voorzien worden voor vervoer op maat. Hij veronderstelt dat hieraan gewerkt wordt.
Schepen Philip ROOSEN krijgt opnieuw het woord en herhaalt dat Grimbergen in alle vergaderingen over het basis bereikbaarheidsdecreet heeft aangegeven dat de gemeente zich kan scharen achter het kernnet en het aanvullend net, op voorwaarde dat vervoer op maat wordt uitgerold en de minister heeft iets anders gedaan.
Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt een tweede maal het woord en heeft dit ook geconcludeerd uit het verslag, het aanvullend net was oké, er is positief geadviseerd over het kernnet, maar er worden meer middelen gevraagd voor vervanging van de belbus.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt een een laatste maal het woord en merkt op dat de vraag van de fractie GROEN over het meldingspunt wegvalt, omdat alles min of meer wordt samengevat in de aangepaste resolutie die ter goedkeuring wordt voorgelegd.
Voorzitter Peter PLESSERS sluit het debat en legt het amendement ter stemming voor.
/
Amendement ingediend door schepen Philip ROOSEN voor de meerderheid:
De gemeenteraad van Grimbergen engageert zich om:
De gemeenteraad van Grimbergen roept de Vlaamse Regering op tot:
De gemeenteraad van Grimbergen roept de Brusselse Regering op om:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Het amendement wordt aanvaard.
Artikel 1.
Kennis te nemen van het toegevoegd punt "Meldingspunt gemeente Grimbergen voor opmerkingen van inwoners naar aanleiding van de aanpassing van routes en haltes door de Lijn", ingediend door raadslid Eddie BOELENS, als bijlage bij dit besluit gevoegd en voor de bespreking en beraadslaging ervan te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
Art. 2.
Zich te engageren om de inwoners van Grimbergen in kennis te stellen van de klachtenprocedure van De Lijn en de MIVB en beide vervoersmaatschappijen te vragen ons periodiek op de hoogte te brengen van de meldingen van onze inwoners via de Vervoersregioraad.
De Vlaamse Regering op te roepen tot:
Art. 4.
De Brusselse Regering op te roepen om de nodige bijkomende investeringen te voorzien om een vlotte bereikbaarheid van onze gemeente met het openbaar vervoer te behouden.