Het schepencollege keurt het aanvullend reglement op het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer inzake het aanbrengen van een oversteekplaats voor voetgangers in de Veldkantstraat goed.
Advies van schepencollege: zebrapad aan te brengen ter hoogte van nr 50.
De hierna voorziene maatregel betreft enkel gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 26 juni 2023 om een zebrapad aan te leggen in de Veldkantstraat t.h.v. nummer 50. Deze oversteek zal bij middel van de wettelijk voorziene wegmarkeringen aangebracht worden. Op 150m van de oversteekplaats zal een bord A21 geplaatst worden zoals aangegeven op plan.
Gezien in het collegebeslissing van 26 juni 2023 werd aangehaald dat er op de gevraagde locatie in de Veldkantstraat verkeerstechnisch gezien geen veilige plek is om een zebrapad aan te leggen werd nagevraagd of er een mogelijkheid is om het aan te brengen zebrapad te beveiligen.
Hieronder verslag van mobiliteitsexpert:
Er zijn heel weinig opties. Deze mogelijkheden heb ik bekeken (op basis van Vademecum Voetgangersvoorzieningen, Vademecum Veilige wegen en kruispunten, dienstorders en omzendbrieven):
Verkeersplateau:
o Waarom wel?
Vertraagt het gemotoriseerd verkeer
Geschikt voor een kruispunt
o Waarom niet?
Verkeersplateaus mogen enkel voorzien worden waar geen of weinig openbaar vervoer passeert. In de Veldkantstraat rijden bussen, met 1 bus per uur per richting. Dat is op zich wel een lage frequentie, maar toch is het niet zo comfortabel voor de bussen die er passeren. Afstemming met De Lijn is nodig.
Verkeersplateaus worden voornamelijk voorzien op plaatsen waar veel voetgangers komen. Dit is niet zo’n drukke looproute. In die zin is het niet zo logisch om een verkeersplateau te voorzien waar niet zo veel voetgangers lopen, om dan op andere plaatsen met meer voetgangers geen plateau te gaan aanleggen… ook gezien het kostenplaatje.
Het is verboden om de toegangshellingen tot plateau in bochten aan te leggen. Je kan er hierover discussiëren of dat nu een (weliswaar flauwe) bocht is of niet en of het nu wel of niet mag, maar in ieder geval is het een aanwijzing dat een plateau hier op zijn minst niet zo geschikt is.
Verkeersplateaus kunnen geluidshinder veroorzaken voor bewoners, zeker als daar veel verkeer en zwaar verkeer (zoals bussen) passeert.
o Conclusie: de voordelen van een verkeersplateau lijken niet op te wegen ten opzichte van de nadelen (bocht, bussen, mogelijke geluidshinder, geen garantie op veel voetgangers) en het kostenplaatje (want het hele kruispunt moet op het plateau gelegd worden). Of een plateau hier verboden is – omwille van eventuele hellingen van het plateau in de bocht – kan bekeken worden.
Horizontale snelheidsremmer (lokale middenberm of asverschuiving)
o Waarom wel?
Vertraagt het gemotoriseerd verkeer
Bij middenberm: rustpunt voor voetgangers
o Waarom niet?
Krappe ruimte: een middenberm moet 2m breed zijn t.h.v. een zebrapad, en de rijbaan per rijrichting 3,05m. Dan kom je al aan 8,10m breedte, terwijl de straat vandaag 6,70m breed is en smalle voetpaden heeft. Dit is dus niet haalbaar.
Het horizontaal manoeuvre is ook niet zo comfortabel voor bussen, tenzij de berm/asverschuiving vrij lang gemaakt wordt. Ook bij horizontale snelheidsremmer wordt best met De Lijn eens afgestemd.
Een middenberm of asverschuiving na een bocht doet de voordelen qua veiligheid toch deels teniet.
o Conclusie: wegens huidige breedte van de rijbaan niet haalbaar.
Dat brengt als enige optie: geen snelheidsremmende elementen, enkel een zebrapad met de nodige signalisatie. Qua signalisatie kan (niet verplicht) het gevaarsbord A21 gebruikt worden. Wel te zetten komende van de kant van het kerkhof, aan de andere zijde is het minder nodig wegens betere zichtbaarheid op het zebrapad.
Een suggestie: het zebrapad kan ipv aan het kruispunt ook gelegd worden aan de toegang tot het kerkhof. Dat is op zich een logische plaats, ook omdat er een bushalte ligt. Mogelijke consequentie is dat een of beide bushaltes enkele meters zullen moeten opschuiven.
Artikel 1.
Een oversteekplaats voor voetgangers aan te leggen in de Veldkantstraat ter hoogte van nummer 50.
Art. 2.
Deze oversteek bij middel van de wettelijk voorziene wegmarkeringen aan te brengen. Op 150m van de oversteekplaats bord A21 te plaatsen zoals aangegeven op plan.
Art. 3.
Dit besluit overeenkomstig de richtlijnen van het decreet lokaal bestuur bekend te maken.
Art. 4.
Dit aanvullend reglement via het Loket lokaal bestuur door te sturen. Het betreft enkel (een) gemeenteweg(en) - (niet in havengebied of speciale beschermingszones).