De voorzitter opent de zitting op 23/05/2024 om 18:58.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 25 april 2024 goed.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
De algemeen directeur woont de vergaderingen van de gemeenteraad bij en is verantwoordelijk voor het opstellen en het bewaren van de notulen en het zittingsverslag ervan. De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
/
/
/
Enig artikel.
De notulen van de vergadering van 25 april 2024 goed te keuren.
De gemeenteraad keurt de uitbreiding van de performante opslag, volgens de behoeften van de politiezone, voor een geraamd bedrag van 18.168,14 euro (incl. btw) via de raamovereenkomst 'ICT 2021/01' goed.
De gemeenteraad keurt het updaten van de Windows servers naar versie 2022, volgens de behoeften van de politiezone, voor een geraamd bedrag van 55.000,00 euro (incl. btw) via de raamovereenkomst 'ICT 2021/01' goed.
Deze opdracht werd gegund aan de leverancier Lebon IT Services, Roeselarestraat 205A te 8840 Oostnieuwkerke.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus.
Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2024 inzake "Lokale politie - Delegatie bepalen lastvoorwaarden en wijze van gunnen - Goedkeuring" waarbij beslist werd om:
bevoegdheidsdelegatie te verlenen aan het college van burgemeester en schepenen om met betrekking tot overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten, de lastvoorwaarden vast te leggen en de wijze van gunning te bepalen, voor zover het college handelt binnen de perken van de budgetten voorzien in de goedgekeurde gewone begroting en
bevoegdheidsdelegatie te verlenen aan het college van burgemeester en schepenen om met betrekking tot overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten, de lastvoorwaarden vast te leggen en de wijze van gunning te bepalen, voor zover het college handelt binnen de perken van de budgetten voorzien in de goedgekeurde buitengewone begroting en voor zover die uitgaven overeenkomstig de wetgeving overheidsopdrachten tot stand kunnen komen via het systeem van de aanvaarde factuur.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Artikels 326 tem. 341 DLB van 22 december 2017 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Artikel 42, §1, 1°, a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (limiet van € 135.000,00 excl. btw niet bereikt).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het Koninklijk besluit 20 juni 2019 tot wijziging van de geldelijke rechtspositie van het personeel van de politiediensten, BS 26 juni 2019.
Artikel 47, §1, alinea 2 van de wet inzake overheidsopdrachten.
M.b.t. de aankoop:
De mogelijkheid van de politiezone om af te nemen van de lopende raamovereenkomst van politiezone TARL 'ICT 2021/01' (zie bestek in bijlage 'Bestek TARL') welke werd gegund aan de leverancier Lebon IT Services, Roeselarestraat 205A te 8840 Oostnieuwkerke.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 mei 2024 "Afname van de raamovereenkomst van politiezone TARL voor de vernieuwing van de serverinfrastructuur - Voorleggen aan de gemeenteraad - Kennisname en goedkeuring.".
/
De politiezone maakt in hoofdzaak gebruik van 2 netwerken. Enerzijds het politionele (HILDE/ISLP) netwerk met een beveiligde connectie naar de federale politiediensten en met zeer beperkte internettoegang en anderzijds een administratief netwerk in eigen beheer waarop o.a. politiezone-eigen administratieve data, maar ook verschillende beheersystemen (alarm, toegangscontrole, camerabewakingssysteem, materiaal- en wapenkluizen) draaien en dit met aparte internet toegang.
De strikte scheiding van deze netwerken - zonder gebruik te moeten maken van 2 verschillende pc's op elke desk - vereist een specifieke oplossing.
De politiezone heeft in het verleden gekozen voor één van de door DRI (= Directie van de politionele informatie en de ICT-middelen) goedgekeurde oplossingen, nl. de oplossing van de leverancier Lebon IT Services.
Bij deze oplossing maken de pc’s deel uit van het politionele netwerk en wordt er hiervan naar het administratieve netwerk geconnecteerd via Citrix.
Alle servers (politionele servers en managementservers) die hiervoor vereist zijn van het ‘police.belgium.eu’-domein draaien hiervoor virtueel op fysische servers in een VMWare infrastructuur en op een versie van 2012.
Vernieuwing software servers
Vorig jaar werd er reeds een vernieuwing doorgevoerd van de hardware van de servers, echter dient dit nog te gebeuren wat betreft de achterliggende software.
Gezien de ouderdom van deze servers (met opslag) verhoogt het risico op storingen en verlaagt de betrouwbaarheid waardoor er in het algemeen veiligheidsrisico's ontstaan.
Sinds oktober 2023 is de ondersteuning voor sommige softwareprogramma's afgelopen. Hierdoor zijn eveneens bepaalde security updates niet altijd meer mogelijk. In kader van cybercriminaliteit is het dus opportuun en noodzakelijk deze te vervangen.
Windows update hun versies om de 4 of 6 jaar. In 2022 is de laatste update gebeurd. Bijkomend nog wachten op een volgende update is geen optie gezien de veiligheidsrisico's en dus wordt er geopteerd om te updaten naar Windows 2022.
Uitbreiding opslagcapaciteit
Bijkomend dient er een uitbreiding te gebeuren van de performante opslag.
De huidige opslagcapaciteit van de politiezone omvat 21Tb en zou uitgebreid moeten worden met nogmaals 21Tb.
Zoals eerder werd aangehaald wordt de opslagcapaciteit gebruikt voor alle ICT-toepassingen en dit zowel op operationeel als administratief niveau. Vooral op operationeel niveau is er grote noodzaak aan uitbreiding door:
Daarnaast zijn er andere oorzaken die noodzaken tot meer opslagcapaciteit:
Al deze bovenstaande factoren dwingen ons tot uitbreiding van de opslag.
Tenslotte nog een laatste doorslaggevende factor: er is op federaal niveau een upgrade gepland van de politieservers.
In kader van deze upgrade is uitbreiding van de performante opslag bijkomend noodzakelijk om voldoende capaciteit en snelle toegangsmogelijkheden te garanderen én is het flexibel indeelbaar. Met deze flexibiliteit bedoelen we dat er heel gericht kan worden gekeken waar de grootste nood is aan extra capaciteit (administratief, operationeel, ...).
In dit model - waar er door DRI steeds meer ingezet wordt op Office 365 (werken in de cloud) - kan men de gebruikerservaring en efficiëntie verhogen. Ook kan er dan nog meer ingezet worden op afstandswerken. Tenslotte kan het VoIP telefoonsysteem hierin beter geïntegreerd worden.
Behoefte
Voor zowel het upgraden van de servers naar Windows 2022 als het uitbreiden van de performante opslag heeft de politiezone TARL een raamovereenkomst 'ICT 2021/01' (zie bestek in bijlage 'Bestek TARL') welke werd gegund aan de leverancier Lebon IT Services, Roeselarestraat 205A te 8840 Oostnieuwkerke.
Bijgevolg wenst de lokale politie de noodzakelijke aanpassingen via deze raamovereenkomst uit te voeren.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
Het nodige krediet werd voorzien op artikel 330/742-53 van de buitengewone dienst van de politiebegroting 2024.
Artikel 1.
De uitbreiding van de performante opslag, volgens de behoeften van de politiezone, voor een geraamd bedrag van 18.168,14 euro (incl. btw) via de raamovereenkomst 'ICT 2021/01', goed te keuren.
Deze opdracht werd gegund aan de leverancier Lebon IT Services, Roeselarestraat 205A te 8840 Oostnieuwkerke.
Art. 2.
Het updaten van de Windows servers naar versie 2022, volgens de behoeften van de politiezone, voor een geraamd bedrag van 55.000,00 euro (incl. btw) via de raamovereenkomst 'ICT 2021/01', goed te keuren.
Deze opdracht werd gegund aan de leverancier Lebon IT Services, Roeselarestraat 205A te 8840 Oostnieuwkerke.
Art. 3.
De firma Lebon IT Services op de hoogte te brengen van de beslissingen genomen in artikels 1 en 2.
De gemeenteraad neemt kennis van de vraag tot spreekrecht m.b.t. het Mobiliteitsplan en de situatie rond de Lakensestraat en het Gemeenteplein, ingediend per e-mail van 19 april 2024 en laat de sprekers aan het woord.
Artikel 304 Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017 (DLB).
Artikel 304 DLB.
§ 1. De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.
Het eerste lid is van toepassing op het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat "gemeenteraad" wordt gelezen als "raad voor maatschappelijk welzijn".
§ 2. Overeenkomstig artikel 28 van de Grondwet, heeft iedereen het recht verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente en bij de organen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
§ 3. Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid, is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.
Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.
§ 4. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen ook andere initiatieven nemen om de inspraak van de burgers te bevorderen.
§ 5. De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.
De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1, 2 en 4, voor het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en zijn organen.
§ 6. Het college van burgemeester en schepenen kan, onder de voorwaarden die de gemeenteraad vaststelt, het beheer van budgetten voor de realisatie van bepaalde acties of projecten toevertrouwen aan wijkcomités en burgerinitiatieven. De gemeenteraad bepaalt minstens aan welke voorwaarden een wijkcomité en een burgerinitiatief moeten voldoen om als voldoende gedragen te worden beschouwd voor een wijk of voor de bevolking.
Op het beheer, vermeld in het eerste lid, is artikel 271 van toepassing.
Het beheer, vermeld in het eerste lid, vervalt in ieder geval zes maanden na de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.
§ 1. De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.
§ 2. Overeenkomstig artikel 28 van de Grondwet, heeft iedereen het recht verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente.
§ 3. Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid, is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.
Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.
§ 4. De gemeenteraad kan ook andere initiatieven nemen om de inspraak van de burgers te bevorderen.
§ 5. De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in §1 tem. 4, voor de gemeente en haar organen.
Het reglement “inspraak” waarvan sprake in §5 gaat ruimer dan het recht van inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 april 2024 (in bijlage).
E-mail van 19 april 2024 (in bijlage en M2404 4278).
Diensthoofd PAO:
Er werd geen aparte regeling uitgewerkt voor het agenderen van voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad. De gemeenteraad is echter als enige bevoegd om te oordelen of de gemeenteraad bevoegd is (zie advies ABB en antwoord op vraag nr. 113 van 12 februari 2009 in bijlage).
Om die reden moet de vraag tot spreekrecht geagendeerd worden op de gemeenteraad.
Wanneer het punt op de zitting van de raad aan de orde komt, behoort het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad om hierover, zoals over elk ander agendapunt, te beraadslagen en aldus te oordelen of het horen van de verzoeker noodzakelijk of nuttig is.
Per e-mail van 19 april 2024 maakt de heer Vincent LONNEVILLE onderstaand bericht over aan de algemeen directeur:
"Bij deze een aanvraag tot spreekrecht (voor Jan en / of mezelf) tijdens de eerstkomende Gemeenteraad met betrekking tot het Mobiliteitsplan en de situatie rond de Lakensestraat en het Gemeenteplein."
Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 22 april 2024 kennis van bovenstaande vraag tot spreekrecht en besliste deze vraag ter bespreking te agenderen op de zitting van de gemeenteraad van 23 mei 2024, waarbij het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat spreekrecht in casu niet opportuun is gelet op het lopende participatietraject.
Betrokkene werd tot slot uitgenodigd door de burgemeester op een overleg op 29 april 2024, in aanwezigheid van de schepenen van Mobiliteit en van Wegen en water (in bijlage).
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om al dan niet akkoord te gaan om de aanvrager spreekrecht toe te staan op de zitting van de gemeenteraad van 27 juni 2023 en zo ja met welke modaliteiten (duurtijd spreekrecht, hoeveel sprekers).
Burgemeester Bart LAEREMANS krijg het woord en geeft een toelichting m.b.t. de procedure. In bepaalde omstandigheden is het aangewezen om een burger rechtstreeks het woord te laten voeren in een gemeenteraadsvergadering. Als alternatief kon het verzoek ook naar de commissie volgende week of naar het college van burgemeester en schepenen worden gestuurd, maar het college van burgemeester en schepenen was van oordeel dat het verstandig is om vandaag te luisteren naar de spreker. De schepen van Mobiliteit zal daarna een reeks voorstellen m.b.t. het Mobiliteitsplan aan de raad presenteren. Alle fracties en onafhankelijken kunnen hier kort op reageren. Het inhoudelijke debat erover zal vervolgens in de commissie Mobiliteit worden gevoerd.
Het is niet toegestaan om tijdens de raadsvergadering film- of geluidsopnamen te maken. De reden hiervoor is dat eenieder zich moet kunnen uitspreken, zonder zich gehinderd te voelen door opnameapparatuur. De openbare vergadering wordt integraal uitgezonden via de gemeentelijke website, zodat iedereen dit kan volgen.
Voorzitter Peter PLESSERS voegt eraan toe dat hij erop staat dat de gemeenteraad een openbare vergadering is die uitgezonden wordt en er niet gefilmd mag worden door de aanwezigen zelf.
Raadslid Tom GAUDAEN neemt ongevraagd het woord en merkt op dat burgerbeweging Samen Groot Grimbergen, transparant bestuur en echte burgerinspraak heel belangrijk zijn. Bij de stemming over het mobiliteitsplan sprak hij al over het feit dat er geen echte inspraak was geweest. De antwoorden op de 52 vragen van het actiecomité bevestigden zijn visie …
De voorzitter ontneemt raadslid GAUDAEN het woord en zegt dat hij na de spreker en de repliek van de schepen het woord kan vragen.
Raadslid William DE BOECK krijgt het woord en is het niet eens met het procedurevoorstel van de burgemeester. In het verleden was het gebruikelijk dat er camera’s in de raadzaal stonden opgesteld.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat die camera’s van de pers waren en niet van particulieren, de pers mag opnames maken maar toeschouwers niet. Men wil vermijden dat camera’s op een intimiderende manier worden gebruikt.
Raadslid William DE BOECK krijgt nogmaals het woord en zegt dat hij voor de objectiviteit en correctheid is en dat het incident dat zojuist voorviel iemand van de pers was.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat er geen incident was, de man van de pers werd niet teruggefloten.
Voorzitter Peter PLESSERS legt het voorstel ter stemming voor.
De gemeenteraad gaat in op de vraag tot spreekrecht van een burger.
De heer GRARD krijgt het woord en dankt de gemeenteraad voor de gelegenheid om een aantal vragen te stellen.
Ten eerste zouden inwoners graag concrete cijfers willen zien omtrent het mobiliteitsplan, zodanig dat duidelijk wordt hoeveel sluipverkeer er voor februari was en langs welke assen de mensen sindsdien Strombeek binnenrijden.
Een bezorgdheid is het prijskaartje van het hele mobiliteitsplan, inclusief de aanbestedingen voor verkeersborden, paaltjes et cetera. Men hoort graag of de implementatie van het plan gekoppeld is aan subsidies van hogere overheden.
Aangezien Strombeek dichtbij Brussel ligt, combineren mensen die naar het centrum gaan de bus met de auto. Dat leidt tot parkeerproblemen. Men hoort graag hoe het wegnemen van een aantal parkeerplaatsen, zoals ten oosten van het CC, de mobiliteit niet in het gedrang laat komen.
Zoals bekend is er een groot probleem met eenrichtingsstraten en van fietsstraten. De fietsstraten vormen een pseudo-oplossing, waarbij de fietsers bijna gegijzeld worden door de automobilisten. Er wordt weinig gebruikgemaakt van de fietsstraten. De fietsers fietsen tegen de richting van het verkeer in, wat tot gevaarlijke situaties leidt. De beste fietsoplossing is de as Strombeeklinde. Deze is pas gerenoveerd, maar zou beter als doorlopende fietsstraat ingericht kunnen worden.
De gele paaltjes, die als obstakel voor automobilisten zijn geplaatst, zijn ook voor fietsers gevaarlijk. Inwoners zien hier graag een oplossing voor en willen graag dat er een plan wordt uitgewerkt voor de signalisatie.
377 mensen hebben deelgenomen aan het participatietraject. Daartegenover staan de 3.000 handtekeningen uit de petitie. Men kan daarom vraagtekens zetten bij de representativiteit van de participatie en zelfs het democratisch deficit in twijfel trekken.
Het actiecomité pleit voor het terugdraaien van de plannen en begrijpt niet waarom de gemeente vasthoudt aan de oorspronkelijke planning. De bedoeling van de demarche van vanavond is om aandacht te vestigen op het feit dat de inwoners dagelijks reële problemen ondervinden van de implementatie van het Mobiliteitsplan.
Niet alleen voor bewoners, maar ook voor ondernemers is de nieuwe situatie zeer ongunstig. Sommige handelaren, zoals in de De Villegasstraat, hebben hun omzet met 70% zien dalen.
Het actiecomité pleit voor een open dialoog en een leefbare oplossing voor iedereen.
Aangezien de heer GRARD slechts 7 minuten heeft gesproken en er een spreektijd van 10 minuten was toegestaan, geeft de voorzitter het woord aan de heer Aster FORTON.
De heer Aster FORTON spreekt over de verkeersveiligheid en de positie van de fietsers. Volgens het bestuur zou het mobiliteitsplan de verkeersveiligheid en de positie van de fietsers moeten verbeteren. De fietsstraten zijn echter een pseudo-oplossing, zeker omdat ze werden ingericht in straten die zeer veel autoverkeer kennen. Als het gemeentebestuur het meent met de verkeersveiligheid van fietsers, zou er een passage in het mobiliteitsplan moeten staan over het voorrang geven aan fietsers op de Strombeeklinde. Zelf is hij al tweemaal getuige geweest van een ongeval. Met name de kruising Strombeeklinde/Lakensestraat is gevaarlijk. Hij vraagt waarom de fietspaden op de Strombeeklinde bij de zijstraten niet over de rijbaan worden doorgetrokken.
De fietsstraten zijn ingericht in zeer drukke verkeersstraten. Fietsberaad.be stelt dat de verhouding fietsers/gemotoriseerd verkeer minstens 50/50 moet zijn in een fietsstraat. In Grimbergen gaat het om 4.000 auto’s tegen 100 fietsers.
De gemeente heeft berekend dat de trajectcontroles in 2024 circa 3 miljoen euro gaan opbrengen. Hij veronderstelt dat alle inwoners een deel van deze rekening zullen betalen. Met de GAS 5-reglementering is de gemeente wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht en ontvanger van de boetes. Hij verzoekt de gemeenteraad om eens goed hierover na te denken.
Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord stelt dat het college van burgemeester en schepenen heeft besloten om een overzicht aan de gemeenteraad te verstrekken, met daarop de elementen die in de commissie Mobiliteit besproken zullen worden, om de nodige bijsturing te doen.
Over het mobiliteitsplan dat in Strombeek is uitgerold, werd op Vlaams niveau en in het regionaal Mobiliteitsplan besloten. Op dat plan moest Grimbergen zich baseren. Het is een samenspel van veel verschillende maatregelen, dat moet leiden tot het behalen van de doelstellingen. Niet alle maatregelen kunnen tegelijkertijd worden ingevoerd, maar ze moeten wel in zijn geheel worden bekeken.
Het participatietraject heeft bestaan uit veel elementen met een kennisdebat, twee stuurgroepen en twee stakeholdersgroepen, een enquête, vier participatietafels, twee informatiemarkten, drie commissies Mobiliteit, overleg met burgers, geïnteresseerden en buurtcomités, collegebesprekingen en de gemeenteraad. Voor de tussentijdse evaluatie wordt vastgehouden aan de vooraf opgestelde methodiek. Deze houdt in: inventarisatie van metingen, inventarisatie van de meldingen, het openen van een meldpunt en het toetsen van aanpassingen bij stakeholders. Op 28 mei 2024 zal de bijsturing worden voorgelegd aan de commissie Mobiliteit. Daarna zal het college van burgemeester en schepenen besluiten welke bijsturingen het goedkeurt. Vervolgens worden de diensten gevraagd om de besluiten uit te voeren.
De gemeente heeft diverse e-mails ontvangen van bewoners na de implementatie van diverse wijzigingen. Uit Strombeek-Bever zijn veel meer meldingen ontvangen dan uit andere deelgemeenten. Op het platform GrimbergenDenktMee zijn suggesties gedaan, waarvan vele voor Strombeek-Bever. O.b.v. onder andere de meldingen en de metingen zal het college van burgemeester en schepenen enkele wijzigingsvoorstellen doen.
De volgende zaken worden gewijzigd.
Op de schoolroute in Humbeek wordt een ANPR-controle geïmplementeerd.
In de fietsstraten zal duidelijker aangegeven worden dat het een zone 30 is. De snelheid zal blijvend worden gemonitord en gehandhaafd.
In Humbeek zal de fietszone van de Dorpsstraat uitgebreid worden tot aan de Sint-Rumoldusstraat, zodat er één logische fietszone ontstaat.
Voor de Sint-Rumoldusstraat en de Dorpsstraat wordt overwogen om poorteffecten en/of snelheidsremmende maatregelen toe te passen, waardoor de inrichting van de straat aangenamer en veiliger wordt.
In de schoolomgeving in Beigem zullen de straten iets anders ingericht worden, zodat er niet meer geparkeerd kan worden. Zo ontstaat een betere doorstroming op de Beigemsesteenweg.
De oversteek bij de Meerstraat/Gemeentehuisstraat zal veiliger gemaakt worden door gevleugelde zebrapaden, betere verlichting en ANPR-controle.
Overal waar tonnagebeperkingen gelden, zullen grotere borden worden geplaatst. Ook zal er meer gehandhaafd worden.
De kiss-and-ridezone bij de school in de Gemeentehuisstraat kan nog wat verbeterd worden, maar dat gebeurt bij de heraanleg van de Gemeentehuisstraat.
De voetgangers- en fietsersinfrastructuur op de Beigemsesteenweg en Meerstraat zullen in Beigem worden verbeterd.
Er werd gevraagd om een bijkomende knip of snelheidsremmende maatregelen tussen de Kerselaar en de Daalstraat. Na metingen is gebleken dat 85% van de automobilisten gemiddeld 38 km/u rijdt. Er wordt daarom niet ingezet op snelheidsremmende maatregelen.
Velen vroegen naar een knip in de Beigemsesteenweg, maar andere bewoners vrezen dat dit weer extra verkeer in andere straten veroorzaakt. Voorlopig blijft de situatie hetzelfde. In een volgende evaluatie kan opnieuw gekeken worden naar de Beigemsesteenweg.
In het Zonneveld worden tellingen uitgevoerd op de Keienberglaan, om te overwegen of deze weg aangepast moet worden.
Aan AWV werd opnieuw gevraagd om de verkeerslichten te bekijken, zodat de flow van de Beigemsesteenweg naar de Brusselsesteenweg verbetert. De gemeente doet doorstroomtellingen, zodat duidelijk wordt wat de doorstroomtijd is op verschillende momenten van de dag.
In Strombeek-Bever heeft een aantal verkeersstromen zich verplaatst. De gemeente deelt de bezorgdheid in dezen met de inwoners van Strombeek-Bever. Daarom worden de volgende aanpassingen voorgesteld.
Het kruispunt Antwerpselaan/Romeinsesteenweg is onduidelijk en daardoor gevaarlijk. De gemeente vindt dat het een kruispunt geregeld met lichten moet worden, maar veronderstelde dat AWV de bevoegdheid voor dit kruispunt had. Echter is gebleken dat de gemeente in overleg met Brussel kan besluiten om er een lichtengeregeld kruispunt van te maken. Met de heraanleg van de Ring wordt het probleem met het kruispunt opgelost, maar zo lang wil de gemeente niet wachten.
Er wordt onderzocht of de doorstroming over de Sint-Annalaan verbeterd kan worden.
De Temselaan is een nieuwe sluiproute geworden en zal daarom tot een eenrichtingsstraat worden omgevormd. Als dat onvoldoende effect heeft, kan er nog een knip gemaakt worden.
In het centrum zullen een aantal extra zebrapaden worden aangelegd.
Uit metingen bleek dat er 4.000-4.500 voertuigen door de Beverlindestraat rijden, veelal transitverkeer. De brug is dus nog steeds een belangrijke sluiproute. Men stelt voor om met een slimme trajectcontrole Strombeek te ontsluiten.
De Rozenlaan en de ’s-Gravenmolenstraat hebben ook veel verkeer. Met het nieuwe mobiliteitsplan is de verkeersdruk toegenomen. Het college van burgemeester en schepenen overweegt enkele maatregelen op deze locatie, in overleg met gemeente Meise.
Als er een knip komt over de brug van de Meisestraat kan de rijrichting van de De Villegas de Clercampstraat en de Jan Mulsstraat omdraaien. Hierdoor zullen de schoolomgeving en het kruispunt bij het Gemeenteplein veiliger worden, de ontsluiting van de noordelijke wijken beter worden en veel sluipverkeer worden teruggedrongen.
Men overweegt om het verkeer over het Gemeenteplein terug mogelijk te maken. Dit heeft wel tot gevolg dat de Victor Soensstraat weer tweerichtingsverkeer wordt. In deze straat moeten dan bijkomende maatregelen worden getroffen voor de trage weggebruiker.
Een risico is dat een deel van de verkeersstroom wordt verplaatst naar de Sint Jozefschool. In het Mobiliteitsplan is de suggestie opgenomen om een schoolstraat langs de Sint Jozefschool te maken. Dat zou volgens De Lijn niet kunnen omdat er dagelijks een kernnetlijn passeert. Omdat een schoolstraat veel positieve effecten kan hebben op de omgeving, zal hier wel verder over overlegd worden.
Kortparkeren en laden en lossen is voor de handelaren al jarenlang een probleem. Zodra de politiezone weer een handhaver beschikbaar heeft, zal hierop ingezet worden.
Hoewel er veel enthousiasme was voor de veranderingen op het Gemeenteplein, moet overwogen worden om het plein weer open te stellen voor verkeer. Het college van burgemeester en schepenen heeft inmiddels een schematische voorstelling gemaakt, om aan te tonen dat er goed nagedacht moet worden over de inrichting. De rijbaan kan iets verschoven worden richting het CC, zodat er alsnog een groen belevenisplein ontstaat.
Hoewel nog niet bekend is of het technisch haalbaar is, zou het college van burgemeester en schepenen willen overwegen om het grondgebied te omwallen met slimme camera’s, zodat men meer inzicht krijgt wie er door het centrum rijdt en wie niet.
Raadslid Tom GAUDAEN krijgt het woord en dankt de meerderheid voor het feit dat het actiecomité spreekrecht heeft gekregen. Inspraak vind de fractie Samen Groot Grimbergen echt belangrijk. Zoals door het actiecomité terecht werd aangehaald, is er een groot verschil tussen theorie en praktijk. De fietszone zou er op verzoek van de Strombekenaren zijn gekomen, maar de vraag is: van welke Strombekenaren? Afgelopen week werden er verkeersremmers neergelegd, waarvan de helft op de fietssuggestiestroken. Raadslid Tom GAUDAEN vraagt zich af wat de effecten daarvan zijn bij regen en ijzel. De schepen zei dat hij overleg heeft gevoerd met het Fietsberaad.be. Fietsberaad.be stelt echter dat het instellen van een fietszone de laatste stap moet zijn bij het inrichten van een gebied, waarin fietskwaliteit op de eerste plaats staat. Daarvoor moeten eerst allerlei andere verkeersmaatregelen genomen worden. Het invoeren van de fietsstraat of -zone zelf zorgt er niet voor dat het fietsklimaat verbetert. Als de randvoorwaarden voor een fietsstraat of -zone niet goed zijn, is de kans op succes gering, volgens Fietsberaad.be en zorgt het alleen voor ergernis onder weggebruikers. Beter is het om te kiezen voor een klein netwerk van fietsstraten, die voldoen aan de randvoorwaarden en voor de andere straten een ander regime te kiezen, zoals zone 30 of voetgangersgebied.
Raadslid Jean DEWIT krijgt het woord en merkt op dat politici naar de toekomst moeten kijken en oplossingen moeten zoeken voor (toekomstige) problemen. Echter, om de manier van leven in Strombeek zodanig te veranderen dat de mensen zich er niet meer goed voelen, terwijl het gewenste resultaat pas over enkele legislaturen voelbaar zal zijn, vindt hij overtrokken. Verder merkt hij op dat een groot deel van het betoog van de schepen over andere gedeelten dan Strombeek-Bever ging. De inwoners die vanavond de vergadering bijwonen, komen nagenoeg allemaal uit Strombeek-Bever en hebben geen behoefte aan een toelichting op de wijzigingen in Humbeek of Beigem. Tot slot spreekt hij zijn afkeuring uit over het laatste voorstel, een ommuring van de gemeente door camera’s. Hij vindt het onwaardig om mensen met een dergelijk voorstel te bedreigen.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en is blij dat vanavond werd beslist om het spreekrecht toe te kennen. Ook is hij positief dat het bestuur erkent dat er onvoorziene problemen zijn opgedoken, die opgelost moeten worden. Strombeek is al decennialang problematisch qua verkeer, parkeergelegenheid en verkeersveiligheid. Er wordt zeer hard gereden en inwoners vragen al lange tijd om een verbetering van die situatie. Nu eindelijk het mobiliteitsplan wordt geïmplementeerd, hebben veel inwoners en gemeenteraadsfracties hun bedenkingen geuit over de maatregelen en de planning. Met name de veiligheid van de jongste verkeersgebruikers komt in het geding. De stroom van auto’s langs de scholen is een veiligheidsprobleem dat snel opgelost moet worden. De fractie Vooruit! erkent dat een mobiliteitsplan niet in één dag uitgerold kan worden. Het vraagt aanpassing van iedereen en het vraagt tijd om te evalueren en bij te sturen.
Hoewel het gemeentebestuur op lange termijn moet denken en ingrijpende maatregelen moet durven nemen, moet het als goed huisvader ook oog hebben voor de boosheid en frustratie van de Strombekenaren. Positief is dat er spreekrecht is toegekend en dat het schepencollege voorstellen heeft geformuleerd voor de commissie Mobiliteit. De fractie pleit ervoor dat het bestuur in gesprek treedt met de betrokkenen en de alternatieve plannen serieus beoordeelt. Een terugkeer naar de oude situatie vindt Vooruit! geen goed idee, omdat het verkeer sterk zal blijven toenemen door de werken aan de Ring. Er moet dus wel degelijk een plan komen, maar het nu uitgerolde mobiliteitsplan moet, na uitgebreide participatie, bijgestuurd worden. De fractie zou willen beginnen met het organiseren van een informatieavond in het CC, zodat iedereen zijn frustraties en ideeën kan uiten. Vervolgens zal een delegatie van de inwoners van Strombeek verder moeten overleggen met het college van burgemeester en schepenen.
Over de metingen, de meldingen op het platform, het overleg met politie en met De Lijn en de commissie Mobiliteit is men positief, maar de geluiden van het actiecomité kan de gemeente niet negeren. Als het bestuur daarmee niet aan de slag gaat, dreigt het alle draagvlak te verliezen voor de noodzakelijke interventies die nodig zijn om het toekomstige verkeer in Grimbergen voor alle gebruikers veiliger en beter te maken. Een delegatie van Strombekenaren zal de resultaten per straat of per wijk of per probleemgebied moeten terugkoppelen aan de inwoners. De gemeente kan hiervoor het CC beschikbaar stellen.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en stelt dat de fractie Groen in eerste instantie bezorgd was dat het gemeentebestuur de burgers geen spreekrecht wilde verlenen, omdat er al een participatietraject werd doorlopen. Men is van mening dat het participatietraject waardevol is, maar dat elke mogelijkheid tot dialoog aangegrepen moet worden. Als 3.000 mensen een petitie tekenen, moet de gemeente naar hen luisteren en met hen in gesprek gaan. Zonder draagvlak kan het mobiliteitsplan immers niet worden geïmplementeerd.
De fractie Groen heeft zich onthouden van goedkeuring van het mobiliteitsplan, omdat zij er een aantal hiaten in zagen. Sommige van deze problemen worden nu duidelijk door het uitrollen van het plan. Men is tevreden over een aantal voorstellen die de schepen deed en die in de commissie Mobiliteit besproken zullen worden. Net als de fractie Vooruit! is Groen van mening dat een mobiliteitsplan voor Strombeek hard nodig is, vooral om het sluipverkeer terug te dringen. Tot nu toe is de gemeente daar niet in geslaagd. Met de aankomende werkzaamheden aan de Ring zal het sluipverkeer enorm toenemen.
Raadslid BOELENS vindt dat een aantal elementen uit het mobiliteitsplan behouden moet blijven, zoals de inrichting van het Treft, de Oude Mechelsestraat en de Victor Soensstraat. Het voorstel om de Victor Soensstraat terug een tweerichtingsstraat te maken, vindt hij geen goed idee. Hij vindt het spijtig dat het plan op een verkeerde manier ingevoerd werd waardoor er veel weerstand is ontstaan. Het was beter geweest om eerst een zone 30 in te voeren, met begeleidende maatregelen. Nu wordt op veel plaatsen veel te hard gereden.
De fietszones mogen geen frustratiezones worden. Fietsstraten met zo veel autoverkeer en zo weinig fietsers leiden tot onveilige situaties. Een fietser mag geen buffer zijn voor de snelheid van een auto, zoals bij de huidige plannen het geval lijkt te worden.
De fractie Groen betreurt het dat niet eerder werk is gemaakt van kleine aanpassingen. De Beverstraat was vanaf het begin al een pijnpunt. Veel tekortkomingen had men al in kaart gebracht en overgemaakt aan de gemeente. Een van de problemen was de omgeving rondom het kerkhof. Door de wijziging is daar misschien iets minder sluipverkeer, maar de Strombekenaren zelf moeten enorm omrijden, wat tot veel extra verkeer leidt. Bovendien worden er twee scholen extra belast, terwijl een van de belangrijkste elementen uit het mobiliteitsplan is dat de schoolomgevingen veiliger worden. Men juicht het voorstel toe om langs de Sint Jozefschool een schoolstraat te maken.
Veel verkeer komt op het kruispunt Antwerpselaan/Nieuwelaan terecht, waardoor de kruising voor fietsers nog gevaarlijker is geworden. Maanden geleden heeft de fractie Groen al gevraagd om in zebrapaden te voorzien, men is blij dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren. Kortom, van diverse remediërende maatregelen is raadslid BOELENS blij dat ze nu eindelijk worden genomen.
De fractie Groen adviseert het gemeentebestuur om in dialoog te blijven treden met de inwoners en sluit aan bij het advies van de fractie Vooruit! om met delegaties te gaan werken, zodat de pijnpunten in Strombeek-Bever uit het plan gehaald kunnen worden.
Men is echter geen voorstander van afschaffing van het hele mobiliteitsplan, want dan zal de situatie verslechteren.
Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt het woord en verklaart dat de fractie Open VLD het zeer apprecieert dat de burger van Strombeek spreekrecht heeft gekregen. Wel twijfelt hij of het rechtsgeldig is dat de rest van de burgers geen toegang krijgt tot de openbare zitting van de gemeenteraad. Het mobiliteitsplan wordt besproken in de commissie Mobiliteit. De bijlagen bij het voorstel zijn echter nog steeds niet verschenen.
Het mobiliteitsplan wordt een feit voor heel Grimbergen. Het hoofddoel is een veilige schoolomgeving. Voordat het plan werd uitgerold in de verschillende deelgemeenten, is het besproken geweest in diverse commissies en werd een ‘schijn-burgerbevraging’ gedaan. In tegenstelling tot alle andere raadsfracties stond de fractie Open VLD altijd al sceptisch tegenover veel van de voorstellen. Telkenmale werden er geheel andere voorstellen gepresenteerd, maar het geheel leidde tot een plan vol eenrichtingsstraten, talrijke knips, fietsstraten enz. De fractie Open VLD heeft als enige partij tegen het plan gestemd. Bij de uitrol van de eerste delen, in Humbeek en Beigem en in Zonneveld, concludeerde men dat er wat tekortkomingen in het plan zaten. Bij de uitrol in Strombeek-Bever werd de chaos compleet. De wens om een veiligere schoolomgeving te creëren heeft door sommige ingrepen een omgekeerd effect gehad. Na zes maanden zou het plan geëvalueerd worden, maar de evaluatie is onder druk van ontevreden burgers gewijzigd in een burgerbevraging. Ondertussen wordt echter een fietszone in Strombeek uitgerold. Ook moet Grimbergen centrum nog worden aangepakt. Deze maatregelen maken dus geen deel uit van de evaluatie.
Het mobiliteitsplan beperkt de bereikbaarheid voor velen, ook verdwijnen er veel parkeerplaatsen. De fractie Open VLD stelt daarom voor om te stoppen met het implementeren van het mobiliteitsplan, alle maatregelen terug te draaien en een degelijke burgerbevraging uit te voeren. Vervolgens moet de gemeente de verkeerssituatie aanpakken om de noden van de brede bevolking van handelaars, fietsers, voetgangers, minder mobielen enz. te ledigen, met inbegrip van de nodige parkeerplaatsen. Een degelijk mobiliteitsplan vraagt ook om een aangepaste infrastructuur, en niet om paaltjes.
De voorzitter concludeert dat iedereen die wou, aan het woord is geweest en dat de gemeenteraad zijn standpunt heeft bepaald. Het mobiliteitsplan zal inhoudelijk verder worden besproken in de commissie Mobiliteit.
Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt nog het woord en merkt nog op dat in de bijlage van het tweede punt van de commissie vijftien bijlagen werden opgenomen over de evaluatie van het mobiliteitsplan. Er werd dus wel degelijk documentatie overgemaakt aan de commissieleden. Hij adviseert om deze te raadplegen voorafgaand aan de commissievergadering. De voorstellen die vandaag werden voorgesteld, zullen ook aan de vergaderstukken worden toegevoegd.
Raadslid Katrien LEROY vraagt of dit document dat nu werd besproken of dit ook als bijlage bij de commissie zal worden gevoerd.
Schepen Philip ROOSEN antwoord hierop bevestigend, alles wat we al hadden, werd al opgeladen en vandaag wou men dit voorstellen aan de gemeenteraad als voer voor de discussie in de commissie en wordt nu toegevoegd daarbij.
Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt het woord en vraagt of de gemeenteraad de cijfers kan krijgen van de metingen die in de verschillende straten zijn uitgevoerd.
De voorzitter antwoordt dat deze cijfers reeds bij de vergaderstukken werden gevoegd.
Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt een tweede maal het woord en merkt op dat er niet gereageerd werd op zijn uitspraak dat de gemeenteraad een openbare zitting is, maar dat de leden van het actiecomité geen toegang tot de raadzaal hebben gekregen.
Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt tot slot het woord en repliceert dat hierover overleg werd gepleegd met de politie en het actiecomité. Het actiecomité had vooraf gevraagd via e-mail om een kleine delegatie toe te laten om het spreekrecht uit te oefenen. Dit werd nooit gedefinieerd. Ter plekke werd afgesproken dat er 20 mensen van het actiecomité naar binnen kwamen. Er is nooit een formele afsluiting van het gemeentehuis geweest. Iedereen die wil, kan de gemeenteraad bijwonen, maar de meesten kozen ervoor om buiten te blijven, dat is hun goed recht. Dat is zo afgesproken met het comité zelf.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de vraag tot spreekrecht m.b.t. het Mobiliteitsplan en de situatie rond de Lakensestraat en het Gemeenteplein, ingediend per e-mail van 19 april 2024 door de heer Vincent LONNEVILLE.
Art. 2.
In te gaan op de vraag tot spreekrecht en voor de bespreking ervan te verwijzen naar de uiteenzetting zoals hierboven in het besluit opgenomen.
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 mei 2024 waarbij:
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
Decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW).
Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).
Specifiek:
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
Besluit van de gemeenteraad van 27 april 2023 waarbij Bart LAEREMANS als effectieve vertegenwoordiger en Bart VAN HUMBEECK als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Grimbergen in de Algemene Vergadering van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord werden voorgedragen.
/
Per brief van 22 april 2024, ingekomen via e-mail op 29 april 2024 (M2404 5287) ontving het bestuur de uitnodiging voor de algemene vergadering van coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met sociaal oogmerk "Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting" (GMV) die doorgaat op dinsdag 14 mei 2024 om 11.00 uur in de kantoren GMV, Bezemstraat 83 A in 1600 Sint-Pieters-Leeuw.
Agenda:
De toelichtingsnota's werden bij de uitnodiging gevoegd.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger:
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeentelijke vertegenwoordigers, aangeduid in het gemeenteraadsbesluit van 27 april 2023, zijn:
De gemeentelijke vertegenwoordigers werden hiervan op 30 april 2024 de hoogte gesteld.
Aangezien de AV is doorgegaan vóór de zitting van de gemeenteraad van 23 mei 2024, werd aan het college van burgemeester en schepenen in dit kader voorgesteld om:
kennis te nemen van de uitnodiging van 22 april 2024, ingekomen op 29 april 2024, waarin gemeld wordt dat op dinsdag 14 mei 2024 een AV zal plaatsvinden van GMV, van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's;
kennis te nemen dat de stukken aan de gemeentelijke vertegenwoordigers werden overgemaakt;
de agendapunten alsook de toelichtingsnota's goed te keuren;
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in deze BAV van GMV van dinsdag 14 mei 2024 vast te stellen en
dit besluit voor kennisname voor te leggen aan de gemeenteraad.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 mei 2024 waarbij:
De gemeenteraad keurt de agendapunten van de algemene vergadering van CREAT Services bv van 18 juni 2024 goed en stelt het mandaat van de vertegenwoordiger vast.
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
Deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking DLB.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 april 2024.
Toetreding en statuten:
Gecoördineerde tekst van de statuten van Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services, voor het laatst gewijzigd door de bijzondere algemene vergadering op 10 december 2019.
Besluit van de gemeenteraad van 27 april 2023 "DV TMVS - Opdrachtencentrale CREAT: toetreding als gemeente en politiezone - Aanstellen effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering van DV TMVS - Goedkeuring".
Besluit van de raad van bestuur van het AGBG van 22 juni 2023 "Dienstverlenende intergemeentelijke vereniging TMVS: toetreding - Aanstellen effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering van DV TMVS - Goedkeuring".
Vertegenwoordiger van het gemeentebestuur, de politiezone en het AGBG:
Besluit van de gemeenteraad van 27 april 2023 "DV TMVS - Opdrachtencentrale CREAT: toetreding als gemeente en politiezone - Aanstellen effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering van DV TMVS - Goedkeuring" waarbij Peter PLESSERS werd aangeduid als effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS.
Besluit van de raad van bestuur van het AGBG van 22 juni 2023 "Dienstverlenende intergemeentelijke vereniging TMVS: toetreding - Aanstellen effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering van DV TMVS - Goedkeuring" waarbij Peter PLESSERS werd aangeduid als effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS.
/
Per aangetekende brief van 17 april en per e-mail van 18 april 2024 werd het gemeentebestuur en de lokale politiezone Grimbergen door CREAT Services bv opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering (AV) van dinsdag 18 juni 2024 om 14.30 uur, in Flanders Expo, Maaltekouter 1 te 9051 Gent (M2404 4086). De vergadering gaat fysiek door met digitale inbelmogelijkheid via ZOOM.
Agenda AV
De stukken werden toegevoegd als bijlagen.
Mandatering vertegenwoordiger gemeentebestuur en politiezone
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De vertegenwoordiger, aangeduid in het gemeenteraadsbesluit van 27 april 2023, is de heer Peter PLESSERS voor zowel het gemeentebestuur Grimbergen als de lokale politiezone Grimbergen.
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
kennis te nemen van de uitnodiging van 17 april 2024 waarin gemeld wordt dat op 18 juni 2024 een AV zal plaatsvinden van CREAT Services bv, van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's en deze goed te keuren en
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in deze AV van CREAT Services bv van 18 juni 2024 vast te stellen.
Stemmingen
Gaat over tot een eerste stemming inzake de goedkeuring van de agendapunten en de toelichtingsnota's van de AV van CREAT Services bv van 18 juni 2024:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot een tweede stemming inzake het vaststellen van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de AV van 18 juni 2024:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van CREAT Services bv van 17 en 18 april 2024 waarbij wordt gemeld dat een Algemene Vergadering (AV) zal plaatsvinden op dinsdag 18 juni 2024 om 14.30 uur, in Flanders Expo, Maaltekouter 1 te 9051 Gent, met volgende agenda en de toelichtingsnota’s m.b.t. deze agendapunten, en deze goed te keuren:
Art. 2.
Het mandaat van de heer Peter PLESSERS als effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS voor het gemeentebestuur en de lokale politiezone Grimbergen, voor de AV van CREAT Services bv van 18 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), en hen op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden m.b.t. artikel 1 van dit besluit.
Art. 3.
Een afschrift van dit besluit te bezorgen aan:
De gemeenteraad keurt de agendapunten van de algemene vergadering van Haviland van 19 juni 2024 goed en stelt het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers vast.
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
DLB, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 april 2024.
Toetreding:
De gemeente is aangesloten bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 EN verlengd werd op 23 oktober 2019, verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2019 onder het nummer 19151652
Statuten:
De statuten van Haviland, voor het laatst gewijzigd door de algemene vergadering op 12 december 2018.
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
Het besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 betreffende de aanduiding van de heer Bart LAEREMANS als effectieve gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Haviland en de heer Philip ROOSEN als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
/
Per e-mail van 16 april 2024 werd het gemeentebestuur door Haviland opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering (BAV) van woensdag 19 juni 2024 om 18.00 uur in de kantoren van Haviland, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Asse-Zellik (M2404 1684).
Agenda
De toelichtingsnota's werden in bijlage toegevoegd.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeentelijke vertegenwoordiger, aangeduid in het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019, is de heer Bart LAEREMANS. De plaatsvervanger is de heer Philip ROOSEN.
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
kennis te nemen van de e-mail van 16 april 2024 waarmee Haviland meldt dat op 19 juni 2024 een AV zal plaatsvinden, van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's;
de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's goed te keuren;
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de AV van Haviland van 19 juni 2024 vast te stellen.
Stemming
Gaat over tot een eerste stemming inzake de kennisname van de e-mail van 16 april 2024 waarmee Haviland meldt dat op 19 juni 2024 een AV zal plaatsvinden, van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's en deze goed te keuren:
Met 31 stemmen voor (Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stef GROSJEAN, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 onthouding (Jean DEWIT)
Gaat over tot een tweede stemming inzake het vaststellen van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de AV van Haviland van 19 juni 2024:
Met 31 stemmen voor (Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stef GROSJEAN, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 onthouding (Jean DEWIT)
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van Haviland van 16 april 2024 waarbij wordt gemeld dat een algemene vergadering (AV) in hybride vorm zal plaatsvinden op 19 juni 2024 om 18.00 uur in de kantoren van Haviland, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Asse-Zellik 2022 met de volgende agenda en toelichtingsnota's, en deze goed te keuren:
Art. 2.
Het mandaat van Bart LAEREMANS als effectieve vertegenwoordiger van de gemeenteraad en Philip ROOSEN als plaatsvervangende vertegenwoordiger vast te stellen voor de AV van 21 juni 2023.
Art. 3.
Een afschrift van dit besluit te bezorgen aan:
De gemeenteraad keurt de agendapunten met toelichtingsnota's van de gewone algemene vergadering van 19 juni 2024 van Intradura goed en stelt het mandaat van de aangeduide gemeentelijke vertegenwoordigers m.b.t. de te behandelen agendapunten, vast.
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
DLB, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 mei 2024.
Toetreding:
Het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 betreffende de toetreding tot Intradura.
Statuten:
De statuten van Intradura, voor het laatst gewijzigd door de algemene vergadering op 21 juni 2023.
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
Het besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 betreffende de aanduiding van de heer Yves VERBERCK als effectieve gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Intradura en de heer Gilbert GOOSSENS als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Het besluit van de gemeenteraad van 1 september 2022 waarbij de heer Gilbert GOOSSENS als plaatsvervangende vertegenwoordiger werd vervangen door Katleen ORINX voor de resterende legislatuur.
/
Per e-mail van 30 april 2024 (M2404 5345) werd het gemeentebestuur door Intradura opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering (AV) van Intradura die plaatsvindt op woensdag 19 juni 2024 om 19.30 uur in de kantoren van Haviland, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Asse-Zellik.
Agenda:
De toelichtingsnota's zijn als bijlage toegevoegd bij dit besluit.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger:
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeentelijke vertegenwoordiger, aangeduid in het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019, is de heer Yves VERBERCK. De plaatsvervanger is Katleen ORINX.
De vertegenwoordigers werden in kennis gesteld van voornoemde uitnodiging op 30 april 2024.
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's goed te keuren;
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de AV van OV Intradura van 19 juni 2024 vast te stellen.
Gaat over tot een eerste stemming inzake de kennisname en goedkeuring van de agendapunten:
Met 30 stemmen voor (Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stef GROSJEAN, Brigitte JANSSENS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 onthouding (Jean DEWIT)
Gaat over tot een tweede stemming inzake vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger:
Met 30 stemmen voor (Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stef GROSJEAN, Brigitte JANSSENS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 onthouding (Jean DEWIT)
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van Intradura van 30 april 2024 waarbij wordt gemeld dat een algemene vergadering (AV) zal plaatsvinden op 19 juni 2024 om 19.30 uur in de kantoren van Haviland, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Asse-Zellik en onderstaande agenda en de bijhorende toelichtingsnota's goed te keuren:
Art. 2.
Het mandaat van de effectieve vertegenwoordiger, de heer Yves VERBERCK, en de plaatsvervangende vertegenwoordiger, mevrouw Katleen ORINX, vast te stellen m.b.t. de te behandelen agendapunten van de AV van 19 juni 2024.
Art. 3.
Een afschrift van dit besluit te bezorgen aan:
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten met toelichtingsnota's voor de algemene vergadering van 26 juni 2023 van Fluvius West en stelt het mandaat van de aangeduide gemeentelijke vertegenwoordiger met betrekking tot de te behandelen agendapunten, vast.
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
DLB, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder.
Het besluit van college van burgemeester en schepenen van 8 april 2024.
Toetreding:
Het besluit van de gemeenteraad van 27 mei 2010 betreffende de toetreding tot Infrax West.
Statuten:
De statuten van Fluvius West, voor het laatst gewijzigd door de algemene vergadering op 9 december 2019, waarbij de naam werd gewijzigd naar Fluvius West.
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
Het besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 betreffende de aanduiding van mevrouw Elke WOUTERS als effectieve gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Fluvius West, en de heer Gerlant VAN BERLAER als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
/
Per brief van 29 maart 2024, ingekomen op 2 april 2024 (in bijlage en M2404 0148), en per e-mail van 2 april 2024 (M2404 0182), werd het gemeentebestuur door Fluvius West opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering (AV), tevens jaarvergadering, van 18 juni 2024 om 18 uur in Domein Vossenberg, Hogestraat 194, te 8830 Hooglede.
Agenda AV:
De toelichtingsnota's zijn als bijlage toegevoegd bij dit besluit.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeentelijke vertegenwoordiger, aangeduid in het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019, is mevrouw Elke WOUTERS. De plaatsvervanger is Gerlant VAN BERLAER.
Tot slot voegde hij eraan toe dat het verkopen aan Efin nog begrijpelijk is, omdat Efin is samengesteld uit Vlaamse gemeenten, net als Fluvius West. In de Vlaamse Energieholding zitten echter geen gemeenten, maar banken, waardoor kapitaal verschuift naar de private sector.
Deze vragen werden op 7 mei 2024 door Fluvius West als volgt beantwoord:
"Geachte,
Dank u voor het overmaken van uw vraagstelling, voortvloeiend uit de gemeenteraadszitting van Grimbergen van 25 april 2024.
Het klopt dat er wordt voorgesteld om akkoord te gaan met de verkoop van 48.640 aandelen van Publi-T, te verkopen door Fluvius West aan de Vlaamse Energieholding en Efin. Deze deelneming in Publi-T is binnen Fluvius West verbonden aan de activiteit elektriciteit.
De energietransitie brengt grote kapitaalbehoeften met zich mee, niet alleen voor Fluvius, maar ook voor bijvoorbeeld Elia en zodoende ook voor zowel Publi-T als zijn aandeelhouders.
Voor wat het Vlaams aandeelhouderschap in Publi-T en Publigas betreft wordt een dubbele herstructurering in het vooruitzicht gesteld met als doel de verankering van Elia (en Fluxys) verder mee te ondersteunen. Het ene luik van de herstructurering betreft de oprichting van een nieuwe vennootschap die op termijn de aandelen Publi-T (en Publigas) zou kunnen aanhouden van de bestaande aandeelhouders Fluvius Antwerpen, Gaselwest, Imewo, Intergem en Iverlek; het andere luik is een (finale) overdracht van de aandelen Publi-T van Fluvius Limburg, Fluvius West en PBE aan de bestaande aandeelhouder Vlaamse Energieholding. De gemeenten van Fluvius West, die deelnemen voor de activiteit van distributie van aardgas, houden hun aandelen Publigas reeds aan via hun regionale holding Efin in de Vlaamse Energieholding, dat inderdaad al niet-gemeentelijke partners heeft.
De Vlaamse Energieholding is naast aandeelhouder van Publigas ook reeds aandeelhouder van Publi-T. De overdracht van de aandelen Publi-T van Fluvius Limburg, Fluvius West en PBE naar de Vlaamse Energieholding zorgt ervoor dat de gemeenten die hun aandelen Publigas reeds aanhouden via Efin of Creadiv of Nuhma en de Vlaamse Energieholding op dezelfde manier hun aandelen Publi-T zullen aanhouden.
Voor een uitgebreide context en toelichting verwijzen wij u graag naar de informatie die in 2023 en 2024 werd verstrekt op de Fluvius-infosessies voor lokale mandatarissen, algemeen directeurs en financieel directeurs en de recente zending naar de gemeentelijke deelnemers ivm de algemene vergadering van juni 2024. Ook de raad van bestuur van Fluvius Limburg heeft reeds meerdere malen beraadslaagd over dit dossier.
Wat betreft IBEG: wij hebben vernomen dat de raad van bestuur van IBEG inmiddels op 30 april 2024 heeft beslist om afstand te doen van de procedure en voorkooprechten bij deze transacties. IBEG werd hierin bevraagd, in haar hoedanigheid van B1 aandeelhouder. IBEG werd niet bevraagd ivm de afstand op de voorkooprechten inzake de verkoop aan en inbreng in de Vlaamse Energieholding (daarin dienen volgens de statuten van Publi-T de B2 aandeelhouders zoals Fluvius West te worden geconsulteerd).
Tenslotte kunnen we ook nog meegeven dat, ten gevolge van de diverse transacties, de publieke sector binnen de Vlaamse Energieholding de meerderheid van de aandelen zou bekomen, ten opzichte van de private sector (die met name banken en verzekeringsinstellingen omvat).
Met vriendelijke groeten
Het vennootschapssecretariaat"
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
kennis te nemen van de brief van 29 maart 2024 en e-mail van 2 april waarmee Fluvius West meldt dat op 19 juni 2024 een AV zal plaatsvinden, van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's;
de agendapunten, specifiek artikel 2, goed te keuren en
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Fluvius West van 19 juni 2024 vast te stellen.
Stemming
Gaat over tot een eerste stemming inzake de kennisname van de uitnodiging van 29 maart en 2 april 2024 waarmee Fluvius West meldt dat op 19 juni 2024 een AV zal plaatsvinden, van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's en deze goed te keuren:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot een tweede stemming inzake het goedkeuren van artikel 2 specifiek het verzoeken van de algemene vergadering van Fluvius West om de beslissing van de Raad van Bestuur van Fluvius West van 18 maart 2024 om 48.640 aandelen Publi-T te verkopen aan de Vlaamse Energieholding (VEH) (13.224 aandelen) en Efin (35.416 aandelen) aan de prijs van 1.457,00 euro per aandeel te bekrachtigen. Dit aanbod situeert zich in het kader van de reorganisatie van de Vlaamse aanwezigheid van de lokale besturen in Publi-T en in Publigas en de uitkanteling van de belangen van Fluvius West in Publi-T naar de Vlaamse Energieholding (VEH). De eerste te doorlopen fase hiervan betreft de verkoop van de aandelen Publi-T van Fluvius West aan enerzijds VEH en anderzijds Efin:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot een derde stemming inzake het vaststellen van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de AV van Fluvius West van 19 juni 2024:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van Fluvius West van 29 maart 2024 en 2 april 2024 waarbij wordt gemeld dat een algemene vergadering (AV), tevens jaarvergadering, zal plaatsvinden op 19 juni 2024 om 18 uur in Domein Vossenberg, Hogestraat 194, te 8830 Hooglede, met volgende agenda en de toelichtingsnota’s m.b.t. deze agendapunten, en deze goed te keuren:
Art. 2. – [AANBOD TOT AANKOOP AANDELEN PUBLI-T]
De Algemene Vergadering van Fluvius West te verzoeken om de beslissing van de Raad van Bestuur van Fluvius West van 18 maart 2024 om 48.640 aandelen Publi-T te verkopen aan de Vlaamse Energieholding (VEH) (13.224 aandelen) en Efin (35.416 aandelen) aan de prijs van 1.457,00 euro per aandeel te bekrachtigen. Dit aanbod situeert zich in het kader van de reorganisatie van de Vlaamse aanwezigheid van de lokale besturen in Publi-T en in Publigas en de uitkanteling van de belangen van Fluvius West in Publi-T naar de Vlaamse Energieholding (VEH). De eerste te doorlopen fase hiervan betreft de verkoop van de aandelen Publi-T van Fluvius West aan enerzijds VEH en anderzijds Efin.
Art. 3.
Het mandaat van mevrouw Elke WOUTERS als effectieve gemeentelijke vertegenwoordiger en de heer Gerlant VAN BERLAER als plaatsvervangende gemeentelijke vertegenwoordiger, vast te stellen voor de AV van OV Fluvius West van 19 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), en hen op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden m.b.t. artikels 1 en 2 van dit besluit.
Art. 4.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius West, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e‑mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Art. 5.
Een afschrift van dit besluit te bezorgen aan:
De gemeenteraad keurt de agendapunten met toelichtingsnota's voor de algemene vergadering van 20 juni 2024 van OV Havicrem goed en stelt het mandaat van de aangeduide gemeentelijke vertegenwoordiger m.b.t. de te behandelen agendapunten, vast.
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
DLB, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 april 2024.
Toetreding:
Het besluit van de gemeenteraad van 24 maart 2003 betreffende de toetreding tot Havicrem.
Statuten:
De statuten van Havicrem, voor het laatst gewijzigd door de algemene vergadering op 12 december 2018.
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019 betreffende de aanduiding van mevrouw Chantal LAUWERS als effectieve gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Havicrem en de heer Rudi VAN HOVE als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
/
Per e-mail van 23 april 2024 werd het gemeentebestuur door Havicrem opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering (AV) van 20 juni 2024 om 18.30 uur in crematorium Daelhof, Erasmuslaan 50 te Cargovil (Zemst) (M2404 4645).
Agenda:
De toelichtingsnota's zijn als bijlage toegevoegd bij dit besluit.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger:
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
In zitting van de gemeenteraad van 28 maart 2019 werd mevrouw Chantal LAUWERS aangesteld als effectieve gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Havicrem en de heer Rudi VAN HOVE als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's goed te keuren;
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de AV van OV Havicrem van 20 juni 2024 vast te stellen.
Gaat over tot een eerste stemming inzake de kennisname en goedkeuring van de agendapunten:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot een tweede stemming inzake vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van OV Havicrem van 4 mei 2023 waarbij wordt gemeld dat een algemene vergadering (AV) zal plaatsvinden op 20 juni 2024 om 18.30 uur in crematorium Daelhof, Erasmuslaan 50 te Cargovil (Zemst) met de volgende agenda en de bijhorende toelichtingsnota's en deze goed te keuren:
Art. 2.
Het mandaat van de effectieve vertegenwoordiger, mevrouw Chantal LAUWERS, en de plaatsvervangende vertegenwoordiger, de heer Rudi VAN HOVE, vast te stellen m.b.t. de te behandelen agendapunten van de AV van 20 juni 2024.
Art. 3.
Een afschrift van dit besluit te bezorgen aan:
De gemeenteraad:
keurt de agendapunten met toelichtingsnota's voor de algemene vergadering van IBEG van 25 juni 2024 goed en
stelt het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers op de algemene vergadering van IBEG van 25 juni 2024 vast.
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
DLB, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder.
Statuten:
De statuten van IBEG Opdrachthoudende Vereniging, voor het laatst gewijzigd door de algemene vergadering op 22 december 2020.
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
/
Per e-mail van 12 april 2024 werd het gemeentebestuur door IBEG opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering (AV) van dinsdag 25 juni 2024 om 17.30 uur, bij Living Tomorrow, Indringingsweg 1, 1800 Vilvoorde (zaal Vision Room) (M2404 1373).
Agenda AV
De toelichtingsnota's zijn als bijlage toegevoegd bij dit besluit.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeentelijke vertegenwoordigers, aangeduid in de gemeenteraadsbesluiten van 28 maart 2019, 28 november 2019 en de zitting van heden, zijn de heer Yves VERBERCK, mevrouw Elke WOUTERS en mevrouw Katleen ORINX als effectieve gemeentelijke vertegenwoordigers en Patricia SEGERS, mevrouw Kirsten HOEFS en mevrouw Isabel GAISBAUER als plaatsvervangende vertegenwoordigers.
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
kennis te nemen van de e-mail van 12 april 2024 waarbij IBEG meldt dat op 25 juni 2024 een AV zal plaatsvinden;
kennis te nemen van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's en deze goed te keuren en
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de AV van IBEG van 25 juni 2024 vast te stellen.
Stemmingen
Gaat over tot een eerste stemming inzake de goedkeuring van de agendapunten en de toelichtingsnota's op de AV van IBEG van 25 juni 2024:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot een tweede stemming inzake het vaststellen van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de AV van IBEG van 25 juni 2024:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van IBEG van 12 april 2024 waarbij wordt gemeld dat een Algemene Vergadering (BAV) zal plaatsvinden op dinsdag 25 juni 2024 om 17.30 uur, bij Living Tomorrow, Indringingsweg 1, 1800 Vilvoorde (zaal Vision Room), met de volgende agenda en deze goed te keuren:
Art. 2.
Kennis te nemen van de toelichtingsnota’s m.b.t. deze agendapunten van deze AV van IBEG van 25 juni 2024 die bij de uitnodiging voor deze AV werden gevoegd.
Art. 3.
Het mandaat van de heer Yves VERBERCK, mevrouw Elke WOUTERS en mevrouw Katleen ORINX als effectieve gemeentelijke vertegenwoordigers en Patricia SEGERS, mevrouw Kirsten HOEFS en mevrouw Isabel GAISBAUER als plaatsvervangende vertegenwoordigers, vast te stellen voor de AV van 25 juni 2024.
Art. 4.
Dit besluit voor kennisname over te maken aan:
De gemeenteraad keurt de agendapunten en toelichtingsnota's van de algemene vergadering van het extern verzelfstandigd agentschap Heemschut vzw van 4 juni 2024 en de statutenwijziging goed en stelt het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger in deze algemene vergadering vast, onder voorbehoud van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni.
Het aanstellen en ontslaan van de leden van de raad van bestuur van een autonoom gemeentebedrijf, de beslissing tot ontbinding en vereffening van een autonoom gemeentebedrijf, en het aanstellen van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering van een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm.
De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering van de gemeentelijke vennootschap en vereniging worden door de gemeenteraad uit zijn leden gekozen.
Algemeen:
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 mei 2024.
Oprichting:
Besluit van de gemeenteraad van 26 september 2013 betreffende de omvorming van de vzw Heemschut tot een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijk vorm in de zin van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk in overeenstemming met de desbetreffende bepalingen van het gemeentedecreet.
Statuten:
De statuten van Heemschut vzw van 20 september 2013.
Aanduiding gemeentelijke vertegenwoordiger
Besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 betreffende de aanduiding van een gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
/
Per e-mail van 7 mei 2024 ontving het bestuur een uitnodiging voor de algemene vergadering van het extern verzelfstandigd agentschap Heemschut vzw die doorgaat op 4 juni 2024 om 20.00 uur in het Guldendal (M2405 0639).
Agenda:
De toelichtingsnota's werden toegevoegd als bijlage bij het besluit.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger:
Met toepassing van artikel 246, §2, tweede lid DLB dienen de vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering te handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.
Op 28 februari 2019 werd schepen Philip ROOSEN aangeduid door de gemeenteraad als gemeentelijke vertegenwoordiger met meervoudig stemrecht in de algemene vergadering van het extern verzelfstandigd agentschap Heemschut vzw.
De gemeenteraad moet het mandaat van schepen Philip ROOSEN vaststellen.
Schepen Trui OLBRECHTS krijgt het woord en licht toe dat de rekeningen van vzw Heemschut en het CC als bijlagen werden toegevoegd bij de beslissing. Er zat echter nog een fout in de rekening van Heemschut nadat de agenda al gedeeld was. De bedoeling is om de bespreking van beide rekeningen van beide EVA's op de volgende gemeenteraad afzonderlijk te agenderen, zodat er daar de nodige vragen over gesteld kunnen worden. Het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger ligt vandaag ter goedkeuring voor en die wil men wel laten goedkeuren maar dan onder opschortende voorwaarden van de bekrachtiging achteraf door de gemeenteraad.
Raadslid William DE BOECK krijgt het woord en veronderstelt dat men daarover op deze zitting geen vragen zal stellen. Hij vraagt of de statutenwijziging ook afzonderlijk geagendeerd wordt, of dat deze nu wordt besproken.
Schepen Trui OLBRECHTS stelt voor om alle punten ter bespreking voor de volgende gemeenteraad te agenderen.
Raadslid William DE BOECK vraagt of dat men dan louter de agenda goedkeurt?
Schepen Trui OLBRECHTS vult aan dat men volmacht aan de gemeentelijke vertegenwoordiger geeft onder opschortende voorwaarde dat men op de gemeenteraad van juni zijn mandaat bekrachtigt.
Raadslid William DE BOECK stelt dat men de statuten van vzw Heemschut en het CC conform wil maken met de wetgeving en dat er een aantal zaken vergeten zijn. Dit kan misschien verwerkt worden dat deze juist zijn.
Raadslid Jean DEWIT krijgt het woord en stelt voor om niet te lang te talmen met de besluitvorming, we zijn al met vertraging van het begin van het jaar. Het blijft misschien maar een hypothese maar de bestuurders blijven namelijk persoonlijk verantwoordelijk voor wat er eventueel zou kunnen misgaan. Hij weet niet of men hiervoor verzekerd is.
Schepen Trui OLBRECHTS zegt dat ze zelf niet in deze raden van bestuur zit. Het komt sowieso op de volgende gemeenteraad. Zij zal aan de vertegenwoordigers melden dat er mogelijks nog zaken moeten aangepast worden in de statuten. Schepen OLBRECHTS weet dat er een extern kantoor was aangesteld om zich met deze statuten bezig te houden. Zij vraagt aan raadslid DE BOECK om de zaken die men vergeten heeft, door te geven.
Raadslid William DE BOECK merkt finaal op dat er na de wijzigingen in de wetgeving dat er in de vzw geen raad van bestuur meer is, maar een ander bestuursorgaan. Dat is o.a. niet aangepast in de teksten. Dit is een bemerking die raadslid DE BOECK uit zijn hoofd kent.
Voorzitter Peter PLESSERS stelt voor om de punten ter stemming voor te leggen onder voorbehoud van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni.
Stemming:
Gaat over tot de eerste stemming betreffende de goedkeuring van de agendapunten van de AV van het extern verzelfstandigd agentschap Heemschut vzw van 19 december 2023, onder voorbehoud van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot de tweede stemming betreffende de goedkeuring van de aangepaste statuten, onder voorbehoud van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot de derde stemming betreffende de vaststelling van het mandaat van de aangeduide gemeentelijke vertegenwoordiger om deze agendapunten goed te keuren onder voorbehoud van het specifieke verloop van de besprekingen in de vergaderingen, onder voorbehoud van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
/
Artikel 1.
De volgende agendapunten en toelichtingsnota's van de algemene vergadering (AV) van het extern verzelfstandigd agentschap Heemschut vzw van 4 juni 2024 goed te keuren, onder voorbehoud van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni:
Art. 2.
De aangepaste statuten goed te keuren, onder voorbehoud van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni.
Art. 3.
De heer Philip ROOSEN, gemeentelijke vertegenwoordiger met meervoudig stemrecht in de AV van het extern verzelfstandigd agentschap Heemschut vzw, te machtigen om de in artikels 1 en 2 vermelde agendapunten namens de gemeente goed te keuren, onder voorbehoud van het specifieke verloop van de besprekingen in de vergadering en bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni.
Art. 4.
Een afschrift van dit besluit te bezorgen aan:
De gemeenteraad keurt de agendapunten en toelichtingsnota's van de algemene vergadering van het extern verzelfstandigd agentschap Cultuurcentrum Strombeek / Grimbergen van 25 juni 2024 goed en stelt het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger in deze algemene vergadering vast, onder voorbehoud van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni.
het aanstellen en ontslaan van de leden van de raad van bestuur van een autonoom gemeentebedrijf, de beslissing tot ontbinding en vereffening van een autonoom gemeentebedrijf, en het aanstellen van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering van een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm
De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering van de gemeentelijke vennootschap en vereniging worden door de gemeenteraad uit zijn leden gekozen.
Algemeen:
Titel 3, hoofdstuk 3, DLB.
De wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk.
De wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 mei 2024.
Oprichting:
Besluit van de gemeenteraad van 29 augustus 2013 houdende de omvorming van de vzw Cultuurcentrum Strombeek/Grimbergen tot een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm in de zin van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk en in overeenstemming met de desbetreffende bepalingen van het Gemeentedecreet.
Statuten:
De statuten van de vzw Cultuurcentrum Strombeek / Grimbergen, zoals laatst gewijzigd bij beslissing van de gemeenteraad van 14 december 2023.
Aanduiding gemeentelijke vertegenwoordiger
Besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 betreffende de aanduiding van een gemeentelijke vertegenwoordiger met meervoudig stemrecht in de algemene vergadering van de vzw Cultuurcentrum Strombeek / Grimbergen.
Specifiek:
E-mail van 7 mei 2024 (in bijlage en M2405 0655).
/
Per e-mail van 7 mei 2024 ontvangt het bestuur een uitnodiging voor een algemene vergadering (AV) van de vzw Cultuurcentrum Strombeek / Grimbergen op 25 juni 2024 om 20.00 uur in de 'Passage' (M2405 0655).
Agenda:
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger:
Met toepassing van artikel 246, §2, tweede lid DLB dienen de vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering te handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.
Op 28 februari 2019 werd schepen Philip ROOSEN aangeduid als gemeentelijke vertegenwoordiger met meervoudig stemrecht in de algemene vergadering van de vzw Cultuurcentrum Strombeek / Grimbergen.
De gemeenteraad moet het mandaat van schepen Philip ROOSEN vaststellen.
Voorzitter Peter PLESSERS stelt voor om de punten ter stemming voor te leggen onder voorbehoud van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni en dit gelet op de bemerking van schepen OLBRECHTS inzake de rekening zoals gemeld tijdens de behandeling van het vorige agendapunt.
Stemming:
Gaat over tot de eerste stemming betreffende de goedkeuring van de agendapunten van de AV van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Cultuurcentrum Strombeek / Grimbergen van 25 juni 2024, onder voorbehoud van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot de tweede stemming betreffende de vaststelling van het mandaat van de aangeduide gemeentelijke vertegenwoordiger om deze agendapunten goed te keuren onder voorbehoud van het specifieke verloop van de besprekingen in de vergaderingen en van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
/
Artikel 1.
De volgende agendapunten en de toelichtingsnota's van de algemene vergadering (AV) van het extern verzelfstandigd agentschap Cultuurcentrum Strombeek / Grimbergen vzw van 25 juni 2024 goed te keuren, onder voorbehoud van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni:
Art. 2.
De heer Philip ROOSEN, gemeentelijke vertegenwoordiger met meervoudig stemrecht in de AV van het extern verzelfstandigd agentschap Cultuurcentrum Strombeek / Grimbergen vzw, te machtigen om de in artikel 1 vermelde agendapunten namens de gemeente goed te keuren, onder voorbehoud van het specifieke verloop van de besprekingen in de vergadering en van bekrachtiging op de gemeenteraadszitting van juni.
Art. 3.
Een afschrift van dit besluit te bezorgen aan:
De gemeenteraad gaat akkoord met de schrapping van de kosten in het kader van het afleveren van een conformiteitsattest uit het belastingreglement betreffende de verrichtingen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard - aanslagjaren 2024-2025 en keurt het gewijzigd belastingreglement betreffende de verrichtingen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard voor de aanslagjaren 2024-2025 goed.
Artikels 40, §3 en 41, 14° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Besluit van de gemeenteraad van 16 december 2021 houdende de vaststelling voor de aanslagjaren 2022-2025 van een belastingreglement betreffende de verrichtingen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard (dossierstuk 3).
Besluit van de gemeenteraad van 28 april 2022 houdende de vaststelling voor de aanslagjaren 2022-2025 van een belastingreglement betreffende de verrichtingen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard (dossierstuk 4).
Besluit van de gemeenteraad van 28 september 2023 houdende de vaststelling voor de aanslagjaren 2023-2025 van een belastingreglement betreffende de verrichtingen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard (dossierstuk 5).
Besluit van de gemeenteraad van 25 januari 2024 houdende de vaststelling voor de aanslagjaren 2023-2025 van een belastingreglement betreffende de verrichtingen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard (dossierstuk 6).
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 mei 2024 inzake de wijziging van het belastingreglement betreffende de verrichtingen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard, aanslagjaren 2024-2025 (dossierstuk 7).
/
Het is aangewezen een motivering op te nemen in het belastingreglement rond de heffing van de belasting.
De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening legt normen vast rond parkeerplaatsen en fietsenstallingen. De gemeente wil hiermee de parkeerdruk in de kernen terugdringen en de vrijwaring van het openbaar domein garanderen. Er worden parkeernormen vastgelegd op basis van functie. Hiervan kan gemotiveerd afgeweken worden, bijvoorbeeld voor winkels in de dorpscentra. De gemeente wil namelijk ondernemerschap in de kernen niet ontmoedigen.
Indien er echter afgeweken wordt van de stedenbouwkundige voorschriften aangaande de aanleg van parkeer- of fietsstalplaatsen in het kader van de realisatie van een omgeving- of stedenbouwkundige vergunning, wordt er door de gemeente een belasting gevestigd.
Deze belasting moet bouwaanvragers aansporen om de vereiste parkeer- of fietsstalplaatsen (alsnog) te voorzien, zodat het openbaar domein niet belast wordt met geparkeerde wagens. Dit zorgt immers voor een mobiliteitsproblemen en verkeersonveilige situaties.
De bouwtaks wordt gevestigd in het kader van een duurzaam en doordacht ruimtegebruik. Met deze taks wenst het bestuur de inwoners en ondernemers van de gemeente die plannen te bouwen, herbouwen of verbouwen aanzetten om duurzaam om te gaan met de beschikbare ruimte en de indeling hiervan. Het is een stimulans naar de toekomst toe om compacter te bouwen en verharding te verminderen.
Bouwen, her- en verbouwen van gebouwen brengt bovendien ook bijkomende hinder en overlast (wegversperringen, geluidshinder, overlast aan werfvoertuigen, enz…) met zich mee in de gemeente en voor de omwonenden.
Bij het bouwen of verbouwen van o.a. industriële gebouwen gaat het vaak over grote volumes, waardoor deze belasting aanzienlijk kan oplopen. Om extra investeringen en tewerkstelling aan te moedigen, is het dus zeker wenselijk een lager tarief te voorzien voor dergelijke gebouwen.
Het reglement voorziet tevens in een kost voor het rooien van bomen. Bomen spelen een onbetwistbare rol in het groene karakter van de gemeente en leveren een bijdrage tegen de klimaatopwarming.
Er worden regelmatig omgevingsvergunningen aangevraagd voor het rooien van bomen. Dit is jammer aangezien bomen bijdragen tot het groene karakter van een gemeente en bijdragen tot meer duurzaamheid. Er wordt zelden een compensatie opgelegd, aangezien dit niet altijd mogelijk is en de controle hierop ook niet evident is, zeker niet pro-actief. Om het rooien van bomen toch enigszins te ontmoedigen wordt een forfaitair bedrag van 50 euro per te rooien boom als bouwtaks opgelegd. Dit bedrag is niet onredelijk, de bouwtaks kan teruggevorderd worden wanneer aangetoond wordt dat er een compensatie heeft plaatsgevonden. Indien het rooien van de boom vrijgesteld is van vergunning, dient er uiteraard geen bouwtaks aangerekend te worden. Dit is het geval wanneer de boom zich in een straal van 15m van de vergunde woning bevindt, geen deel uitmaakt van een bos, en zich in woongebied - agrarisch gebied of industriegebied bevindt.
In het kader van een verhoging van de zuiveringsgraad van het afvalwater, zijn de inwoners van de gemeente verplicht hun woning aan te sluiten op het openbaar rioleringsnet of op een individueel systeem voor de behandeling van het afvalwater. De aansluiting gebeurt uitsluitend door een door de gemeente aangeduide aannemer. Hiervoor wordt een belasting gevestigd die bestaat uit de werkelijke uitvoeringskosten voor het realiseren van de aansluiting.
Uit een onafhankelijke werklastmeting van 24 februari 2014 uitgevoerd door Deloitte en Touche in samenwerking van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP), het departement Leefmilieu, natuur en Energie van de Vlaamse Overheid en het departement Ruimte Vlaanderen van de Vlaamse Overheid bleek dat de inwerkingtreding van het Omgevingsvergunningsdecreet de werklast van de gemeentelijke stedenbouwkundige- en milieuambtenaren zou verhogen.
Uit een bevraging van de VVSG van 28 november 2018 blijkt dat één op de twee gevallen een personeelslid van de gemeente bedrijven of burgers moet ondersteunen bij het digitaal indienen, en dat één op drie aanvragen nog op papier worden ingediend. De gemeente moet vervolgens het dossier zelf digitaliseren.
De werklast en de externe en interne kosten verbonden met het leveren van de bestaande administratieve diensten werd in 2019, één jaar na de invoering van de omgevingsvergunning, opnieuw geëvalueerd. Hierbij werd eveneens rekening gehouden met de gehanteerde tarieven voor de administratieve afhandeling van omgevingsvergunningen en andere attesten of formulieren bij de naburige gemeenten.
De belasting voor het verschaffen van digitale kopieën van vergunningen en/of plannen is afgestemd op de dekking van de gemaakte administratieve kosten. Het digitaliseren van plannen is tijdrovend, hiervoor werd recent een nieuwe, dure scanner aangekocht.
Het is aangewezen om bij het afleveren van een omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen met meerdere woonentiteiten een bijkomende dossierkost aan te rekenen per bijkomende woonentiteit.
Kosten in het kader van wettelijke publicaties worden tegen de integrale kostprijs aangerekend.
Voor het houden van een informatievergadering wordt een forfaitaire kost aangerekend.
Bij vraag van advies door de gemeente aan Inter, de instantie die stedenbouwkundige plannen controleert op de toegankelijkheid, wordt een dossierkost aangerekend. Het bedrag dat door Inter aan de gemeente in dit kader wordt aangerekend, is het bedrag van de
belasting.
Het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening betreffende toegankelijkheid (5 juni 2009) regelt de toegankelijkheid van gebouwen voor mindervaliden (hierna: gewestelijke verordening inzake toegankelijkheid) .
De verordening is van toepassing op:
meergezinswoningen met minstens 6 wooneenheden;
toeristische acccomodaties met 10 of meer kamers;
publiek toegankelijke gebouwen.
De gewestelijke verordening inzake toegankelijkheid bevat veel technische regels over afmetingen en hellingsgraden die op dit ogenblik eigenlijk niet getoetst worden door de dienst Vergunningen. Nu wordt enkel als voorwaarde opgelegd dat de aanvraag aan de verordening dient te voldoen. Dit geeft natuurlijk problemen naar de toegankelijkheid van dergelijke gebouwen.
De instantie Inter-Toegankelijk Vlaanderen is een adviesinstantie die stedenbouwkundige plannen toetst aan de gewestelijke verordening inzake toegankelijkheid.
Dit gebeurt tegen betaling volgens de onderstaande tarieven:
Toepassingsgebied
Soort project | Type kostprijs | Tarief (excl.BTW) | |
Niet van toepassing | forfait | 76 euro | |
Art. 3 Algemene publieke functies |
< 150m² | forfait | 115 euro |
150m² ≤ x ≤ 400m² | forfait | 190 euro | |
> 400m² | forfait | 305 euro | |
Art. 4 Toeristische verblijfsacc. |
≤ 10 accomodaties | forfait | 115 euro |
> 10 acc. ≤ 2 aangepaste kamers |
forfait | 190 euro | |
> 10 acc. > 2 aangepaste kamers |
forfait | 305 euro | |
Art. 5 Wonen |
6 - 20 wooneenheden | forfait | 190 euro |
≥ 20 wooneenheden | forfait | 305 euro | |
kamerwoningen studentenhuizen ≥ 20 kamers |
forfait | 305 euro | |
gezondheidsinst. welzijnsinst. ≥ 20 kamers |
forfait | 305 euro | |
Meer ingewikkelde dossiers | Gemengde toepassingsgebieden (meerdere functies in een project) | regie | 76 euro/uur |
≥ 7500m² | regie | 76 euro/uur | |
2de of volgende behandeling van gekend dossier (vb herindiening na weigering, betwisting...) | regie | 76 euro/uur |
Vanaf 1 juni 2024 wordt een vergoeding gevraagd voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek, op verzoek, dat verloopt volgens de procedure vermeld in artikel 3.3 van de Vlaamse Codex Wonen. Het is vanaf dan niet meer mogelijk om een vergoeding te vragen voor de aanvraag (tot afgifte) van een conformiteitsattest. De gemeente dient daarom haar gemeentelijk reglement dat de vergoeding voor de afgifte van het conformiteitsattest regelt aan te passen aan de nieuwe regelgeving.
Voor de vergoedingen die aangerekend worden in het kader van een conformiteitsonderzoek wordt een afzonderlijk gemeentelijk reglement ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad in huidige zitting.
Concreet worden volgende tarieven geschrapt uit het huidige belastingreglement (artikel 4, A. Dossierkosten):
Conformiteitsattest (kamer)woning: | |
Aanvraag | 62,50 euro |
Verhoging per kamer vanaf de zesde kamer | 12,50 euro |
Maximum | 1.250,00 euro |
Voor woningen welke verhuurd worden via het sociaal verhuur |
0,00 euro |
Voor woningen welke in aanmerking komen voor het bekomen |
0,00 euro |
Aan de gemeenteraad wordt aldus gevraagd akkoord te gaan met de schrapping van de kosten in het kader van het afleveren van een conformiteitsattest uit het belastingreglement betreffende de verrichtingen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard - aanslagjaren 2024-2025 - en het gewijzigd reglement goed te keuren.
Rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente.
/
Artikel 1.
Akkoord te gaan met de schrapping van de kosten in het kader van het afleveren van een conformiteitsattest uit het belastingreglement betreffende de verrichtingen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard - aanslagjaren 2024-2025 en onderstaand gewijzigd reglement goed te keuren:
Gemeentelijk belastingreglement betreffende de verrichtingen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard - Aanslagjaren 2024 - 2025
Artikel 1 - belastbare grondslag
Met ingang van 1 juni 2024 voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentebelasting gevestigd op:
- het bouwen/herbouwen/verbouwen van gebouwen en andere constructies;
- het ontbreken van parkeerplaatsen en fietsstalplaatsen zoals bepaald in de bouwvergunning;
- het tot stand brengen van de aansluiting op het openbaar rioolstelsel;
- het aanvragen van projectvergaderingen en informatievergaderingen
- publicaties in dag- of weekbladen;
- het verstrekken van stedenbouwkundige en milieutechnische inlichtingen;
- het opvragen van omgevingsvergunningen, stedenbouwkundige vergunningen, ARAB-vergunningen, milieuvergunningen en milieu(technische) attesten/documenten;
- het aanvragen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie van een ingedeelde inrichting;
- het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden;
- het melden van stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteiten.
- het indienen van een verzoek tot bijstelling of afwijking van de milieuvoorwaarden.
Art. 2. - definities
Analoge zending: een aangetekende brief of een afgifte tegen ontvangstbewijs.
Digitale zending: een zending via het omgevingsloket of het uitwisselingsplatform, op voorwaarde dat de gegevens worden uitgewisseld conform de bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
RWA: Regenwaterafvoer of hemelwaterafvoer.
DWA: Droogwederafvoer of afvalwaterafvoer.
MOBER: mobiliteitseffectenrapport.
IBA: individuele behandeling van afvalwater.
Art. 3. - belastingplichtige
De belasting is in eerste instantie verschuldigd door de aanvrager/houder van de omgevingsvergunning, stedenbouwkundige vergunning of milieuvergunning, -inlichting of -handeling en in tweede instantie door de eigenaar van het perceel waarop de uit te voeren werken of na te komen verplichtingen betrekking hebben.
De eigenaar van de grond is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting, in geval van onverdeeldheid zijn de onverdeelde eigenaars van de grond hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.
De aanvrager is verplicht bij het gemeentebestuur aangifte te doen.
Art. 4. - tarief en minimaal bedrag
A. DOSSIERKOSTEN
§ 1 – ALGEMEEN
Aanvraag tot stedenbouwkundig attest
75,00 euro
Aanvraag tot planologisch attest:
400,00 euro
Verdelingen van gronden notarissen
50,00 euro
Aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie of overname van een ingedeelde inrichting:
- voor stedenbouwkundige handelingen gewone procedure
200,00 euro
- voor stedenbouwkundige handelingen vereenvoudigde procedure
- voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse en onderworpen aan een milieueffectrapport én een veiligheidsrapport
100,00 euro
3000,00 euro
- per bijkomende woonentiteit:
200,00 euro
- voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse en onderworpen aan een MOBER, milieueffectrapport of een veiligheidsrapport
- voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse onderworpen aan een project-MER-screeningsnota
2500,00 euro
1250,00 euro
- voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse
1000,00 euro
- voor een ingedeelde inrichting in tweede klasse onderworpen aan een project-MER-screeningsnota
500,00 euro
- voor een ingedeelde inrichting in tweede klasse
- voor een ingedeelde inrichting in tweede klasse (verandering) en tijdelijke inrichtingen
300,00 euro
250,00 euro
Aanvraag van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden:
- met wegenis
500,00 euro
- zonder wegenis
250,00 euro
- per bijkomend lot
100,00 euro
Melding van stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie of overname van een ingedeelde inrichting of activiteiten:
- voor stedenbouwkundige handelingen
- voor exploitatie van een ingedeelde inrichting waarvoor een bekendmaking vereist is
50,00 euro
100,00 euro
- voor exploitatie van een ingedeelde inrichting waarvoor geen bekendmaking vereist is
75,00 euro
Verzoek bijstelling of afwijking van de milieuvoorwaarden:
1. voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse 500,00 euro
2. voor een ingedeelde inrichting in tweede klasse 250,00 euro
Verzoek bijstelling of afwijking van de voorwaarden:
Aanvraag tot bijstelling van de verkaveling
250,00 euro
Mededeling met vraag tot omzetting van een milieuvergunning naar een omgevingsvergunning van onbepaalde duur:
1. voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse en onderworpen aan een milieueffectrapport én een veiligheidsrapport voor exploitatie van een ingedeelde inrichting waarvoor een bekendmaking vereist is 3000,00 euro
2. voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse en onderworpen aan een MOBER, milieueffectrapport of een veiligheidsrapport 2500,00 euro
3. voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse onderworpen aan een projectMER-screeningsnota 1250,00 euro
4. voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse
5. voor een ingedeelde inrichting in tweede klasse onderworpen aan een projectMER-screeningsnota1000,00 euro
500,00 euro
6. voor een ingedeelde inrichting in tweede klasse 300,00 euro
Projectvergadering ter voorbereiding van een vergunningsaanvraag:
milieu én stedenbouwkundig
300,00 euro
milieu of stedenbouwkundig
200,00 euro
Aanvraag tot het verstrekken van omgevingsvergunning- of stedenbouwkundige(o.a. geldende plannen) of milieutechnische informatie (o.a. VLAREBO en/of VLAREM-opzoekingen) per kadastraal perceel:
1. stedenbouwkundig 60,00 euro
2. milieu 60,00 euro
3. milieu- en stedenbouwkundig 120,00 euro
Aanvraag tot het verstrekken van diverse omgevings- of stedenbouwkundige en milieuvergunningen, milieu(technische) attesten/documenten (o.a. kopie van vergunning, attest van stopzetting, vrijstellingsattest voor de heffing op de waterverontreiniging bij het gebruik van een IBA,…) per attest of document:
1. Voor een kopie van de vergunning indien deze digitaal beschikbaar is 10,00 euro
2. Voor een kopie van de vergunning én bijhorend plan indien deze digitaal beschikbaar zijn 20,00 euro
3. Voor een kopie van de vergunning indien deze nog niet digitaal beschikbaar is 15,00 euro
4. Voor een kopie van de vergunning én bijhorend plan indien deze nog niet digitaal beschikbaar zijn 20,00 euro
5. Voor de overige attesten die niet afzonderlijk vermeld worden in deze tabel, per attest 20,00 euro
Overige tarieven:
1. Kosten aangetekende zendingen openbaaronderzoek Kosten integraal doorgerekend aan de aanvrager
2. Publicatie in dag- of weekblad Kosten integraal doorgerekend aan de aanvrager + 10% administratieve kosten
3. Digitaliseren van analoge dossiers, de dossiers inzake de melding van stedenbouwkundige handelingen en/of exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteiten uitgezonderd 150,00 euro
4. Informatievergadering 500,00 euro
5. Advies INTER-Toegankelijkheid Kostprijs advies
De dossierkosten zijn cumulatief voor aanvragen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en de exploitatie van een ingedeelde inrichting.
Er wordt door INTER een kost aangerekend voor het advies in het kader van de Vlaamse stedenbouwkundige verordening betreffende toegankelijkheid voor publiek toegankelijke gebouwen
Het bedrag dat door INTER aan de gemeente in dit kader wordt aangerekend, is het bedrag van de retributie. De dossierkost is verschuldigd door de natuurlijke- of rechtspersoon die de vergunning aanvraagt.
De dossierkosten dienen voorafgaandelijk aan het indienen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning betaald te worden en een bewijs van overschrijving van dit bedrag dient bijgevoegd te worden bij de aanvraag van een omgevingsvergunning.
B. BOUWTAKS
a) BOUWEN, VERBOUWEN EN HERBOUWEN VAN GEBOUWEN
De belasting wordt berekend naar verhouding van het totaal volume van het gebouw of de constructie, met inbegrip van de bruikbare ondergrondse gedeelten, maar met uitsluiting van de eigenlijke grondvesten.
Voor gebouwen of constructies zal voor het vaststellen van het volume uitgedrukt in kubieke meter, gerekend worden met de buitenkant van de muren en de daken.
Voor de tussen de vleugels van een gebouw of constructie volledig ingesloten binnenruimte geldt in het bijzonder dat de luchtruimte uitgedrukt in kubieke meters van de overdekte gedeelten van het gebouw mee in aanmerking genomen wordt als grondslag voor de berekening van de bouwtaks, ongeacht of deze overdekte gedeelten volledig afgesloten zijn. Het volume dat in dit geval in aanmerking genomen wordt om de grondslag van de bouwtaks te bepalen is het volume dat ligt binnen de ruimte die ontstaat wanneer vanaf de dakrand in een rechte lijn aansluiting wordt gemaakt met de effectief gebouwde muren of andere infrastructuur.
Voor gebouwen of constructies met één of meer gemeenschappelijke muren zal de inhoud berekend worden met de afmetingen van de buitenkant van het gebouw of tot in de as(sen) van de gemeenschappelijke muren.
De belasting voor woongebouwen wordt als volgt vastgesteld:
- 0,70 euro per m³ voor de eerste 650 m³;
- 1,20 euro per m³ voor het volume tussen 650 m³ en 850 m³;
- 1,80 euro per m³ voor het volume tussen 850 m³ en 1000 m³;
- 2,40 euro per m³ voor het volume vanaf 1000 m³.
Ingeval van uitbreiding van een gebouw is de belasting enkel voor het nieuw gedeelte verschuldigd.
De belasting voor gebouwen voor overwegend industriële, commerciële, ambachtelijke, sport, vrije tijd of amusementsdoeleinden wordt als volgt vastgesteld:
- voor de gedeelten die dienst doen als fabriek, loods, serres of vergaarbak, wordt de te betalen belasting vastgesteld op 0,30 euro per kubieke meter;
- voor de overige gedeelten wordt de belasting berekend zoals voor woongebouwen.
Voor het slopen van gebouwen of delen van gebouwen, welke niet vallen onder “Hoofdstuk 13 Afbraak” van het “Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is”, zonder de oprichting van nieuwbouw, dient een forfaitaire belasting van €250,00 te worden betaald.
b) WIJZIGEN VAN GEVELS
Bij het wijzigen gevels wordt een forfaitaire belasting aangerekend van 50 euro. Voor het louter (her)schilderen van gevels wordt geen bouwtaks aangerekend.
c) LUIFELS EN OVERKAPPINGEN AAN DE GEVEL
Voor de constructie van luifels en niet-gesloten overkappingen aan de gevel bedraagt de belasting 6 euro per m².
d) OPRICHTEN VAN ZENDANTENNES, PYLONEN EN MASTEN
De belasting voor het oprichten van zendantennes, pylonen en masten bedraagt 32,5 euro/m (hoogte).
e) ZWEMBADEN
De belasting voor het oprichten van zwembaden wordt berekend aan de hand van het volume van het zwembad en bedraagt 3 euro per m³.
f) ROOIEN VAN BOMEN
Voor het rooien van een boom wordt een belasting aangerekend van 50 euro per boom, voor zover voor het rooien een omgevingsvergunning nodig is. Deze is pas verschuldigd 12 maanden nadat de omgevingsvergunning voor het rooien van de bomen werd uitgereikt, tenzij op sluitende wijze (door middel van een vaststelling ter plaatse, aankoopfactuur, foto's,...) kan worden aangetoond dat sinds het rooien van de betrokken boom op hetzelfde perceel een nieuwe boom werd aangeplant.
C. AANSLUITING OP HET OPENBAAR RIOLERINGSNET OF LOZING IN HET OPENBAAR GRACHTENSYSTEEM
De belasting wordt geheven voor de realisatie van de aangevraagde aansluiting op het openbare rioleringsnet of op het openbare grachtensysteem van ofwel een RWA alleen, ofwel een DWA alleen, ofwel RWA en DWA gelijktijdig, op aanvraag van de eigenaar van het goed waarvoor een aansluiting nodig is. De aansluiting gebeurt uitsluitend door een door de gemeente aangeduide aannemer.
De belasting bestaat uit de werkelijke uitvoeringskosten voor het realiseren van de aansluiting, gemaakt door een door de gemeente aangestelde aannemer, ongeacht of de aansluiting gebeurt op een gemengd openbaar rioleringsnet of op een gescheiden openbaar rioleringsstelsel, met of zonder grachten.
De belasting wordt geheven per realisatie van de aangevraagde rioleringsaansluiting van een infrastructuur (woningen, ingedeelde inrichtingen volgens VLAREM ongeacht de klasse, individuele behandelingsinstallatie (IBA), appartementsblok, verkaveling, verharde oppervlakte, garageboxen, e.d.,…).
D. PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN
Per ontbrekende parkeerplaats op basis van de voorwaarden in de omgevingsgunning is er een belasting van 15.000 euro verschuldigd. Er is eveneens een belasting van 15.000 euro verschuldigd als de bestemming van de parkeerplaats wordt gewijzigd waardoor niet langer voldaan wordt aan de voorwaarden in de omgevingsvergunning.
Per ontbrekende fietsstalplaats op basis van de voorwaarden in de omgevingsvergunning is er een belasting van 750 euro verschuldigd. Er is eveneens een belasting van 750 euro verschuldigd als de bestemming van de fietsstalplaats wordt gewijzigd waardoor niet langer voldaan wordt aan de voorwaarden in de omgevingsvergunning
Voor publiek toegankelijke functies (vb. restaurant, winkel,…) in de onmiddellijke omgeving van een openbare parking wordt de belasting per ontbrekende parkeerplaats vastgesteld op 2.000 euro en per ontbrekende fietsstalplaats op 100 euro als de vergunningverlenende overheid heeft geoordeeld dat een afwijking op de parkeernorm toegestaan kan worden.
Het aantal parkeerplaatsen en fietsstalplaatsen dat voorzien moet worden, wordt berekend op basis van de parkeernormen opgenomen in de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening.
De belasting kan worden teruggevorderd indien binnen de 12 maanden na aflevering van de vergunning waarbij deze belasting werd gevestigd:
- de parkeerplaats of fietsstalplaats alsnog is aangelegd mits geldige omgevingsvergunning;
- een parkeerplaats of fietsstalplaats beschikbaar is die voldoet aan de stedenbouwkundige voorschriften.
De aanvraag tot terugbetaling dient door de belastingplichtige te gebeuren binnen de drie maand nadat de parkeerplaats of fietsstalplaats beschikbaar is. Na schriftelijke melding door de belastingplichtige wordt het voldoen aan de voorwaarden gecontroleerd door het bestuur. Dit ofwel door middel van een visuele controle of door middel van de door de belastingplichtige ter beschikking gestelde documenten (authentieke akte,...).
Indien deze controle positief is, wordt de belasting terugbetaald.
De belasting op parkeerplaatsen of fietsstalplaatsen is niet verschuldigd op plaatsen waar de parkeerplaatsen en/of fietsstalplaatsen niet mogen of kunnen worden voorzien omwille van bepalingen in de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening en/of vigerende wetgeving en de vergunningverlenende overheid heeft geoordeeld dat daardoor een afwijking op de parkeernorm toegestaan kan worden.
§ 2 - WAARBORGEN EN KOSTEN OPENBAAR ONDERZOEK
A. WAARBORGEN
Waarborgen worden gestort onder de vorm van een geblokkeerde spaar- of termijnrekening.
a) Vergunning onder voorwaarden
Bij aflevering van een vergunning onder voorwaarden kan een waarborg gesteld worden. Bedrag en termijn worden door het college van burgemeester en schepenen bepaald in functie van de situatie.
b) Groenscherm
Verschuldigd bedrag bedraagt 2.500 euro.
De waarborg wordt ten laatste teruggegeven 3 jaar na de aanplanting en op verzoek van de eigenaar, na vaststelling van aanplanting en instandhouding.
B. KOSTEN OPENBAAR ONDERZOEK
Indien voor de behandeling van de aanvraag een openbaar onderzoek wordt georganiseerd, worden de gemaakte verzendingskosten aangerekend en afzonderlijk vermeld.
C. KOSTEN ADMINISTRATIEVE LUS
Indien voor de behandeling van de aanvraag een administratieve lus, zoals bepaald onder afdeling 6 artikel 13 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, dient te worden toegepast door toedoen van de aanvrager wordt hiervoor een extra dossierkost van 50,00 euro aangerekend.
§ 3 – Bij toepassing van onderhavig reglement wordt elk gedeelte van een lopende/vierkante/kubieke meter (per te berekenen onderdeel van de belasting) beschouwd als een gehele lopende/vierkante/kubieke meter.
Art. 5. - vrijstelling van belasting
Hierna vermelde vrijstellingen zijn van toepassing op art. 4, §1, punt B en §2, A en B.
Zijn vrijgesteld van de belasting:
A. het bouwen van gebouwen door of op initiatief van:
- de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen;
- sociale huisvestingsmaatschappijen;
- Autonoom Gemeentebedrijf Grimbergen;
- de intercommunales;
- het Vlaams Woningfonds;
Indien vermoed kan worden dat het bouwen door en/of het initiatiefrecht van één van de aangehaalde actoren zou zijn ingegeven met als oogmerk de financiële belangen van het gemeentebestuur te schaden, kan deze laatste zich het recht voorbehouden de belasting toch te vestigen ten aanzien van de eigenaar van de grond.
B. De gebouwen die door dezelfde eigenaar worden heropgebouwd na ontploffing, brand, stormschade of andere ongevallen, tenzij het volume vermeerderd wordt. Enkel de eventuele uitbreiding wordt belast.
Art. 6. - gebouwen gedeeltelijk op Grimbergen
Gebouwen opgericht op een grond gedeeltelijk op het grondgebied van Grimbergen en een of meerdere andere gemeenten, worden slechts belast voor de delen van de gebouwen op het grondgebied van Grimbergen.
Art. 7. - wijze van invordering
De belasting wordt contant ingevorderd met afzonderlijke vermelding (indien van toepassing) van:
- dossierkosten (zie artikel 4, §1, punt A),
- bouwtaks (zie artikel 4, §1, punt B),
- kosten aansluiting op het rioolnet (zie artikel 4, §1, punt C),
- belasting voor ontbrekende parkeerplaatsen (zie artikel 4, §1, punt D),
- kosten openbaar onderzoek (zie artikel 4, §2, punt B),
- kosten administratieve lus ((zie artikel 4, §2, punt C).
Art. 8.
Dossierkosten en, desgevallend, kosten voor het openbaar onderzoek dienen betaald te worden, ongeacht een eventuele intrekking van de aanvraag of een eventueel niet gebruiken van de vergunning.
Art. 2.
Dit besluit bekend te maken overeenkomstig de bepalingen van “Afdeling 2. Bekendmaking en inwerkingtreding, Hoofdstuk 1. Akten van het lokaal bestuur, Titel 5. De werking van het lokaal bestuur" DLB.
De gemeenteraad keurt het reglement tot vaststelling van de vergoeding voor een conformiteitsonderzoek voor de periode 1 juni 2024 tem. 31 december 2025 goed.
Art. 40 §3 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB).
/
Vanaf 1 juni 2024 wordt een vergoeding gevraagd voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek, op verzoek, dat verloopt volgens de procedure vermeld in artikel 3.3 van de Vlaamse Codex Wonen. Het is vanaf dan niet meer mogelijk om een vergoeding te vragen voor de aanvraag (tot afgifte) van een conformiteitsattest (CA).
De gemeente dient daarom haar gemeentelijk reglement dat de vergoeding voor de afgifte van het CA regelt aan te passen aan de nieuwe regelgeving.
|
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
Aantal afgeleverde CA’s |
12 |
13 |
7 |
22 |
Aantal vooronderzoeken op vraag eigenaar/verhuurder |
3 |
0 |
2 |
3 |
Aantal hercontroles |
17 |
18 |
16 |
24 |
Aantal controles woningen woonmaatschappij (WM) |
0 |
1 |
0 |
0 |
Aantal besluiten bij WM |
0 |
0 |
0 |
0 |
Conclusie cijfergegevens:
Het aantal aanvragen voor een conformiteitsonderzoek op vraag van eigenaar-verhuurder ligt algemeen laag in gemeenten waar er geen verplicht CA is. Het aantal meldingen van slechte woningkwaliteit door huurder of belanghebbende ligt in Grimbergen vrij hoog, dit is te zien aan het aantal hercontroles die op jaarbasis uitgevoerd worden in de gemeente.
Volgens Provincie in cijfers waren in 2023 in totaal 5382 huurders, dit komt neer op 33,6% van de huishoudens.
De vergoeding wordt gevraagd per onderzochte woning en dus per opgemaakt technisch verslag. Voor een kamerwoning is dit een vergoeding per kamer. De gemeente mag geen vergoeding vragen voor het eerste conformiteitsonderzoek in het kader van een waarschuwingsprocedure of een procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat er:
voor bewoners geen financiële drempels worden ingebouwd om woningkwaliteitsproblemen te signaleren en
aan de houders van het zakelijk recht geen onredelijke vergoedingen worden gevraagd.
In volgende situaties kan de gemeente vanaf 1 juni 2024 een vergoeding vragen:
een melding van herstel als vermeld in artikel 3.10, derde lid, kortom voor het uitvoeren van een hercontrole binnen de waarschuwingsprocedure;
het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid, kortom voor het uitvoeren van een vooronderzoek op vraag van de houder van het zakelijk recht of onderverhuurder;
een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren, met toepassing van artikel 3.12, kortom voor het uitvoeren van een hercontrole binnen de procedure ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring.
In volgende situaties kan de gemeente geen vergoeding vragen. Beide situaties gaan over een melding van slechte woningkwaliteit en vraag tot vooronderzoek door een belanghebbende:
het conformiteitsonderzoek na een melding als vermeld in artikel 3.10, eerste lid;
het conformiteitsonderzoek na een verzoek om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren met toepassing van artikel 3.13.
De Vlaamse regering trekt in haar besluit van 8 december 2023 het maximale bedrag dat de gemeente mag aanrekenen voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken op tot de werkelijke kostprijs, met een maximum van 200 euro en zal jaarlijks geïndexeerd worden en voor de eerste maal op 1 januari 2025.
De werkelijke kostprijs van het conformiteitsonderzoek bedraagt meer dan het voorziene maximum van 200€ aangezien er altijd een volwaardig conformiteitsonderzoek gebeurt alvorens een conformiteitsattest kan afgeleverd worden. De hercontrole mag zich dus niet beperken tot het nakijken van de eerder vastgestelde gebreken. De personeelskost die verbonden is aan het uitvoeren (en verwerken) van het conformiteitsonderzoek omvat een gemiddelde tijdsduur van 6 uur per controle van de melding/aanvraag, de verplaatsing, de controle zelf tot het afleveren van het technisch verslag.
Om de houder van het zakelijk recht ertoe te bewegen om zo snel mogelijk de gebreken weg te werken, wordt het bedrag per controle verhoogd tot een maximum van 150€ per controle.
Op het Lokaal Woonoverleg van 5/03/2024 heeft de woonmaatschappij Providentia de vraag gesteld om voor hen een uitzondering in te voeren. Zij hebben de financiële draagkracht niet om voor al hun woningen een CA aan te vragen.
De bouw, verhuur of verkoop van sociale woningen of kavels behoort niet (meer) tot de corebusiness van een lokaal bestuur, maar de regisseursrol om het aanbod aan kwaliteitsvolle en betaalbare woningen in de gemeente te vergroten wel.
Sinds 1 januari 2024 kunnen lokale besturen geen beroep meer doen op financiering van de Vlaamse overheid voor de realisatie van de sociale woningen of kavels. Enkel de woonmaatschappijen hebben nog recht op Vlaamse subsidies omdat zij over de knowhow en ervaring beschikken.
/
Artikel 1.
Onderstaand reglement tot vaststelling van de vergoeding voor een conformiteitsonderzoek, periode 1 juni 2024 tem. 31 december 2025, goed te keuren.
Artikel 1: Begripsomschrijvingen
In dit reglement wordt verstaan onder:
1° beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:
- een aangetekend schrijven;
- een afgifte tegen ontvangstbewijs;
- elke andere betekeningswijze waarbij de datum van kennisgeving met zekerheid kan worden vastgesteld.
2° conformiteitsattest: het attest bedoeld in artikel 3.6 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;
3° hercontrole: indien na vooronderzoek blijkt dat de woning niet conform is wordt er opnieuw een controle uitgevoerd.
4° entiteit: is een deel van een pand en heeft volgende eigenschappen:
- een woonfunctie of niet-woonfunctie (bv. economische functie);
- valt al dan niet samen met het pand;
- is zelfstandig of niet zelfstandig.
5° houder van het zakelijk recht: de persoon of de personen met een recht van volle eigendom, opstal, erfpacht of vruchtgebruik met betrekking tot een gebouw of een woning;
6° technisch verslag: het verslag dat een woningcontroleur in het kader van een conformiteitsonderzoek opstelt aan de hand van de modellen, zoals bedoeld in artikel 1.2, eerste lid, 132° Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;
Artikel 2: Toepassingsgebied vergoeding
Vanaf 1 juni 2024 voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een vergoeding gevraagd voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek, op verzoek, dat verloopt volgens de procedure vermeld in artikel 3.3 van de Vlaamse Codex Wonen.
§1. Er wordt een vergoeding gevraagd vanaf 1 juni 2024 voor conformiteitsonderzoeken in volgende gevallen:
- Voor het vooronderzoek op vraag van de eigenaar en elke hercontrole in kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen;
- Vanaf de eerste hercontrole in kader van een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure als vermeld in artikel 3.10, derde lid van de Vlaamse Codex Wonen;
- Vanaf de eerste hercontrole in kader van een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren, met toepassing van artikel 3.12 van de Vlaamse Codex Wonen.
§2. In volgende gevallen is de houder van het zakelijk recht vrijgesteld van de vergoeding vermeld in artikel 4:
- Het vooronderzoek op vraag van de huurder in het kader van een kwaliteitsonderzoek;
- Onderzoeken op basis van het afsprakenkader van 14 september 2020 over het onderzoeken van woningen die te huur worden aangeboden aan de woonmaatschappij met het oog op nieuwe inhuurname;
- Het vooronderzoek noodzakelijk om in aanmerking te kunnen komen voor de gemeentelijke premie voor buitengevelisolatie waarbij het hebben van een conformiteitsattest een voorwaarde is voor het ontvangen van een gemeentelijke premie voor een huurwoning.
Artikel 3: Vergoedingsplichtige
De vergoeding is verschuldigd door de natuurlijke persoon of de rechtspersoon die als houder van het zakelijk recht of onderverhuurder een woning verhuurt of te huur of ter beschikking stelt, zoals vermeld in artikel 3.7, §1 van de Vlaamse Codex Wonen.
Artikel 4: Tarief
Waarschuwingsprocedure en ongeschikt en onbewoonbaar Vooronderzoek 1ste hercontrole 2de hercontrole Vanaf 3de hercontrole Gratis €62,5 €100 €150 Afleveren conformiteitsattest Vooronderzoek 1ste hercontrole 2de hercontrole Vanaf 3de hercontrole €62,5 €100 €150 €150 Premie buitenmuurisolatie Vooronderzoek 1ste hercontrole 2de hercontrole Vanaf 3de hercontrole Gratis €100 €150 €150
Het bedrag wordt jaarlijks op 1 januari aangepast aan de gezondheidsindex en voor de eerste maal op 1 januari 2025 volgens de volgende formule: nieuw bedrag = basisbedrag x aangepaste gezondheidsindex / gezondheidsindex van november 2023 (basisjaar 2013), zoals vervat in artikel 3.4, laatste lid Besluit Vlaamse Codex Wonen.
Artikel 5: Inning
De vergoeding wordt ingevorderd door middel van een factuur.
De vergoeding is verschuldigd door de aanvrager op het ogenblik dat het conformiteitsonderzoek wordt aangevraagd.
Na ontvangst van betaling zal het conformiteitsonderzoek definitief worden ingepland
Bij elke nieuwe aanvraag onder het toepassingsgebied opgenomen onder artikel 2, is de vergoeding verschuldigd.
Bij niet-betaling wordt de vergoeding ingevorderd op basis van artikel 177 van het Decreet Lokaal Bestuur of via een procedure bij de burgerlijke rechtbank.
Artikel 6. Inwerkingtreding
Het reglement treedt in werking na de goedkeuring van de gemeenteraad en ten vroegste vanaf 1 juni 2024.
Art. 2.
Dit besluit bekend te maken overeenkomstig de bepalingen van “Afdeling 2. Bekendmaking en inwerkingtreding, Hoofdstuk 1. Akten van het lokaal bestuur, Titel 5. De werking van het lokaal bestuur" DLB.
De gemeenteraad keurt de jaarrekening van Autonoom Gemeentebedrijf Grimbergen met betrekking tot 2023 goed.
De brief van commissaris Kristien STEVENS van 30 april 2024, betreffende de uitgevoerde eindejaarsaudit, waaruit onder meer blijkt dat de jaarrekening de vereiste inlichtingen bevat en een getrouw beeld geeft.
De raad van bestuur dient zich uit te spreken over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
De jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 sluit af met een beschikbaar budgettair resultaat van 339.489 euro.
De jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 sluit af met een autofinancieringsmarge van 30.250 euro.
Volgens artikel 243 van het DLB dient de rekening van het AGB niet bijkomend aan de gemeenteraad te worden voorgelegd aangezien de gemeenteraad ervoor gekozen heeft om alle leden van de gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur. Dit geldt evenwel enkel voor de BBC-jaarrekening.
Wat het autonoom gemeentebedrijf betreft, dient een onderscheid te worden gemaakt tussen enerzijds de BBC-jaarrekening en anderzijds de jaarrekening opgemaakt volgens het Wetboek van Vennootschappen.
De procedure voor de jaarrekening volgens het Wetboek van Vennootschappen is geregeld in artikel 3.1 Wetboek Vennootschappen en Verenigingen. Dit artikel bepaalt dat de bestuurders de jaarrekening moeten opmaken en ter goedkeuring moeten voorleggen aan de algemene vergadering. Vermits voor een AGB de gemeenteraad als algemene vergadering fungeert, moet de gemeenteraad de door de raad van bestuur opgemaakte (lees: vastgestelde) jaarrekening goedkeuren.
Dit betekent dat de gemeenteraad dus toch dient over te gaan tot de goedkeuring van de jaarrekening, opdat deze kan worden neergelegd bij de balanscentrale.
Artikel 1.
De jaarrekening van Autonoom Gemeentebedrijf Grimbergen over het financiële boekjaar 2023, na vaststelling door de raad van bestuur, goed te keuren.
Art. 2.
De jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 kan als volgt goedgekeurd worden (bedragen in euro):
De gemeenteraad stelt de begrotingsrekening 2022, de balans op 31 december 2022 en de resultatenrekening over het dienstjaar 2022 van Politiezone Grimbergen vast.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid artikel 34 en artikelen 77 tot 80.
Positief advies van de adviserende commissie, samengesteld uit de korpschef, de bijzonder rekenplichtige en de schepen van financiën.
Jaarrekening 2023 van lokale politiezone Grimbergen dient door de gemeenteraad te worden vastgesteld.
Dit impliceert dat zowel de begrotingsrekening 2023, de balans op 31 december 2023 en de resultatenrekening over het dienstjaar 2023 goedgekeurd dienen te worden.
Schepen Trui OLBRECHTS krijgt het woord en geeft een beknopte toelichting over de jaarrekening 2023 van de Politiezone Grimbergen. De rekening werd uitgebreid toegelicht op de commissie Financiën door de bijzondere rekenplichtige. Daarbij was ook de korpschef aanwezig om vragen te beantwoorden. Schepen OLBRECHTS dankt beide dat zij dit naar goed vermogen gedaan hebben. Het verslag hiervan werd reeds bezorgd. Zij wil een aantal elementen uit de rekening meegeven.
In 2023 liggen de rekeningcijfers opnieuw lager dan voorzien was in het budget. In 2022 heeft men in de exploitatie meer uitgegeven dan was gebudgetteerd, als gevolg van corona en de index. In 2023 liggen de exploitatiecijfers opnieuw binnen het budget.
De politie kent twee grote uitgave-posten, zijnde de personeelskost (85% van de uitgaven) en de werkingskosten, waaronder de huur van het commissariaat en de IT-consultant.
De laatste jaren zitten de personeelskost in een stijgende lijn, de kaap van 7 miljoen euro werd hierbij afgerond, dit komt vooral door de indexeringen. Bovendien is in 2023 een inhaalbeweging geweest voor het invullen van het kader, vooral calogs. Het deficit op het blauw blijft jammer genoeg nog bestaan, maar er is een voorzichtige kentering. Vorig jaar waren er 30 openstaande vacatures en nu nog 20.
Bij de ontvangsten zijn er ook twee grote rubrieken. Enerzijds is er de gemeentelijke toelage die 4,8 miljoen euro bedraagt en stijgend is en de federale toelage van 3,1 miljoen euro.
De investeringen zijn sterk afhankelijk van de projecten die voorzien worden en bedragen 439.000 euro in 2023. Er werd vooral ingezet op ICT, verschillende soorten camera's en op een goede uitrusting en veiligheid van de politiemensen. Hiervoor werden voertuigen, fietsen, noodknoppen en meubilair aangeschaft.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en stelt dat de fractie Groen de jaarrekening 2023 zal goedkeuren, maar men heeft enkele bezorgdheden. De belangrijkste is dat bij de exploitatieontvangsten de Federale toelage achterblijft en steeds meer kosten uit het gemeentelijk budget moet worden gehaald, wat extra belasting betekent voor onze eigen rekening. Verder kent de politie weliswaar een afname van het aantal vacatures, maar blijft het een uitdaging om voldoende blauw personeel aan te trekken. N.a.v. de uitgaven voor ICT-pakketten en de huur van ICT-personeel vraagt raadslid BOELENS zich af of het niet verstandiger zou zijn om zelf mensen in dienst te nemen. Dit is een enorm groot bedrag. Consultants kosten veel geld. Men wil het inzetten van consultants graag evalueren omdat hier bijzonder hoge kosten mee gemoeid zijn.
Schepen Trui OLBRECHTS erkent dat de kosten voor consultants hoog zijn. Hier werd lang met het korps over gesproken. Blijkbaar is het heel moeilijk om intern iemand te vinden voor dit werk. De politie is zeer tevreden over de consultant die momenteel wordt ingehuurd en daarom is er een nieuwe overheidsopdracht uitgeschreven voor het aanstellen van een nieuwe consultant. Dit kost effectief veel geld.
Korpschef Jurgen BRAECKMANS krijgt het woord en voegt er tot slot aan toe dat voordien een statutair medewerker de ICT deed. Toen deze met pensioen ging, heeft men geprobeerd om een nieuwe medewerker te vinden, maar jongeren komen in dienst om na enkele jaren door te groeien of zijn niet bereid om tegen het gangbare salaris te werken. Het korps heeft ervaring om iemand in huis te zoeken, maar je vindt ze niet en je kan ze niet houden. Je heb ook niet dezelfde kwaliteit. Het niveau bij consultancybureaus is hoger: indien nodig, zet men het netwerk in om een probleem op te lossen. Men komt met een oplossing. Het is meer dan een witte raaf die nodig is en die vindt men niet.
/
Enig artikel.
De begrotingsrekening 2023, de balans op 31 december 2023 en de resultatenrekening over het dienstjaar 2023 van Politiezone Grimbergen vast te stellen als volgt (bedragen in euro)
BEGROTINGSREKENING OVER HET DIENSTJAAR 2023
BALANS PER 31 DECEMBER 2023
RESULTATENREKENING OVER HET DIENSTJAAR 2023
De gemeenteraad stelt de jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 vast.
Artikels 41, 3°, 249 en 260 tot 262 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Besluit van het managementteam van 21 mei 2024 houdende positief advies bij de jaarrekening.
Nadat de rekeningen in overeenstemming zijn gebracht met de gegevens van de inventaris van al de bezittingen, rechten, vorderingen, schulden en verplichtingen, van welke aard ook, worden ze samengevat opgenomen in het ontwerp van de jaarrekening.
De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.
De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
Vanaf boekjaar 2020 heeft de jaarrekening betrekking op gemeente en OCMW samen; het document is met andere woorden te beschouwen als een gecoördineerde jaarrekening van beide entiteiten. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van de jaarrekening. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport, zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed.
De jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 sluit af met een beschikbaar budgettair resultaat van -7.381.331 euro.
De jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 sluit af met een autofinancieringsmarge van 8.793.059 euro.
Schepen Trui OLBRECHTS krijgt het woord en geeft een toelichting op de jaarrekening 2023 en stelt voor om hierbij ook de jaarrekening van het OCMW te betrekken. De financieel directeur en de adjunct financieel directeur zijn aanwezig voor de beantwoording van vragen. De rekening werd uitgebreid toegelicht op de commissie Financiën. Het verslag hiervan werd reeds bezorgd, inclusief bijlagen en antwoorden op de technische vragen die werden gesteld.
Het exploitatieresultaat van 2023 bedraagt 12,7 miljoen euro, het investeringsresultaat is -16,7 miljoen euro. Het investeringsresultaat is altijd negatief, omdat er minder subsidie wordt ontvangen dan dat er aan investeringen wordt gedaan. Gekoppeld aan een positief financieringssaldo van 1 miljoen geeft dat een budgettair resultaat van -3 miljoen euro dat verwerkt moet worden in de aanpassing van het meerjarenplan. Door het zeer positieve exploitatieresultaat, met name als gevolg van de uitbetaling van 14 maanden algemene personenbelasting, stijgt de autofinancieringsmarge naar 8,8 miljoen euro. Dit toont aan dat de gemeente voldoende marge heeft om bijkomende leningen op te nemen.
De uitgaven voor de exploitatie bedragen 63,1 miljoen euro, wat neerkomt op een realisatiegraad van 96%. De grootste post zijn de personeelskosten, de grootste kost is daar het personeel ten bedrage van 31,8 miljoen euro. Als gevolg van twee indexen in 2022 en vijf in 2021 zijn de personeelskosten met 3 miljoen euro gestegen ten opzichte van 2022. Ook zijn er extra mensen in dienst genomen. Het personeelsbestand is in 2023 met 18 VTE gestegen tot 384 VTE.
Een tweede kostenpost in de exploitatie is voor goederen en diensten. De energiekosten zijn lager dan in 2022 door lagere stroomprijzen en een aanzienlijk lager verbruik. Dit heeft een verschil opgeleverd van 1,4 miljoen euro.
Bij het OCMW is een aantal maatschappelijk werkers te werk gesteld via consultancy. Het aantal unieke begunstigde leeflonen is licht gestegen. Bovendien hebben zij een indexering gehad en een bijkomende welvaartsverhoging.
De realisatiegraad van de exploitatie-ontvangsten is 101%, te weten 75,8 miljoen euro. De grootste ontvangsten bestaan uit de onroerende voorheffing en de aanvullende personenbelasting. De aanslagvoet is gelijk gebleven, maar de gemeente heeft 14 maanden algemene personenbelasting ontvangen, waardoor 3,5 miljoen euro extra is ingeboekt.
De tweede grote ontvangst zijn de werkingssubsidies, te weten 23,4 miljoen euro, bestaande uit het Gemeentefonds, algemene en specifieke werkingssubsidies. De OCMW-toelage voor de leefloners is verhoogd tot 2,4 miljoen euro en de toelage voor het personeel is verhoogd tot 1,1 miljoen euro, o.a. ten behoeve van de eindeloopbaanregeling in Ter Biest.
Een derde grote opbrengstenpost voor de exploitatie zijn de werkingsopbrengsten, 9,4 miljoen euro, bestaande uit de BOT, huur- en toegangsgelden en bijdragen aan de kinderopvang.
De gemeente heeft 18,1 miljoen euro geïnvesteerd. De realisatiegraad van 69% is sterk verbeterd ten opzichte van eerdere jaren, maar het blijft een aandachtspunt om exacter te begroten. Er zijn grote investeringen gedaan in riolerings- en wegeniswerken, het patrimonium door enkele strategische aankopen van vastgoed en sportvoorzieningen. Voor de investeringen heeft de gemeente 1,4 miljoen euro aan subsidies ontvangen.
De uitstaande schuld bedraagt 36,5 miljoen euro en stijgt met 1 miljoen euro ten opzichte van 2022. In 2023 is 5 miljoen euro aan nieuwe leningen opgenomen en ruim 4 miljoen terugbetaald. Er is dus geen sprake meer van schuldafbouw, waarvoor eerder werd gekozen. De tijdelijke financieringsbehoeften werden opgevangen met korte termijn kredieten. Omdat de rentevoet op lange termijn veel hoger is, wordt ervoor gekozen om voorlopig verder te werken met korte termijn kredieten. Als de langetermijnrente daalt, kan gekeken worden of het verstandig is om op langere termijn te lenen. De ECB heeft inmiddels de eerste rentedaling aangekondigd per 1 juli. Door de hoge personeelskosten ligt de bonus op de exploitatie lager. Ook bijkomende investeringen zorgen ervoor dat er extra geld nodig is. Het bestuur heeft er echter voor gekozen om extra personeel te werven om goede dienstverlening te garanderen en om investeringsprojecten te laten doorgaan. In de autofinancieringsmarge van de gemeente is duidelijk zichtbaar dat de gemeente de bijkomende kosten kan dragen.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en dankt de schepen voor de toelichting. Tijdens de commissie Financiën werd een zeer uitgebreide toelichting gegeven. De fractie Groen heeft drie bedenkingen bij de jaarrekeningen. Ten eerste is men bezorgd over de financiële gezondheid van de gemeente. In de periode 2011 tem. 2022 werd er ruim 25,68% van de schuld afgebouwd, totdat er 34,5 miljoen euro schuld overbleef. Ook in die periode werden er door de gemeente belangrijke investeringen gedaan o.a. 't Villegastje, al lagen de investeringsbedragen wel aanzienlijk lager.
In de huidige legislatuur is weliswaar 7,9 miljoen geïnvesteerd in riolerings- en wegeniswerken, maar verder ziet men vooral dat strategische projecten worden uitgesteld, zoals de nieuwe vleugel van het gemeentehuis, de nieuwe bib, de sportinfrastructuur en de feestzaal. Men maakt zich zorgen over de periode dat deze nieuwe investeringen er echt aankomen: hoe gaat de gemeente die dan financieren? In 2023 had de gemeente bovendien extra inkomsten, o.a. door de eenmalige hogere inkomsten van de algemene personenbelasting.
Raadslid BOELENS is niet alleen bezorgd over het uitstel van projecten, maar ook over de hoge consultancykosten en de oplopende kosten doordat plannen worden gewijzigd. Het schrappen van de plannen voor het Hoekgebouw in Strombeek heeft 1,6 miljoen euro gekost. Daar kan de waarde van de bouwgrond vanaf getrokken worden, maar dan nog blijft er een bedrag van 1,2 miljoen euro over. Daar komt bij dat het verzaken van de initiële plannen voor het gemeentehuis ruim 0,5 miljoen euro heeft gekost. Aangezien de grondstoffen en energieprijzen enorm gestegen zijn, zullen de projectkosten ook flink hoger worden en bovendien moet de bibliotheek nog worden gehuisvest. De inrichting van de kerk waarin de bibliotheek gepland is, kost een extra 2 miljoen euro. Kortom, door één beleidskeuze aan het begin van de legislatuur en een aantal bochten die daar gemaakt zijn, kent het project al een meerprijs van ruim 5,5 miljoen euro. Daar komt nog bij dat de nieuwe gebouwen met een hogere rentevoet gefinancierd moeten worden.
Een ander punt waarop hij wijst, is dat men het spijtig vindt dat een deel van de gemeentelijke inkomsten wordt verworven door inkomstenbronnen die de fractie Groen onjuist vindt. Men betreurt dat een aantal gemeentelijke retributies en tarieven voor iedereen gelijk zijn. Bij de inkomsten is zichtbaar dat dit heeft geleid tot een stijging van inkomsten. Door het OCMW is een strategisch gebouw verkocht. Ook daar zijn besluiten genomen, die tot extra kosten leiden. De Wereldwinkel moest een andere locatie zoeken en men heeft lange tijd moeten zoeken naar een onderkomen voor de sociale kruidenier, waarvoor de gemeente nu de huur betaalt. Het was verstandiger geweest als de gemeente deze twee ondernemingen in het betreffende gebouw had gehuisvest. Nu wordt de huur gefinancierd uit de inkomsten van de kledijcontainers, waarvoor de gemeente een contract heeft gesloten met de Vlaamse Textielmaatschappij. Het lijkt alsof het goed is dat de opbrengsten van de kledijcontainers naar een goed doel gaat, maar het was beter geweest om te blijven werken met een kringwinkel en andere o.a. het Rode Kruis om de kleding in te zamelen.
Tot slot zou de fractie Groen andere prioriteiten gekozen hebben. Het aanleggen van wegen is waardevol, maar slechts 1,7% van de totale investeringsuitgaven gaat naar bosbeheer, klimaatbeleid, milieubescherming en biodiversiteit. Op dat vlak zou de gemeente meer inspanningen kunnen leveren. Hetzelfde geldt voor de sociale uitgaven. De kinderopvang is duurder geworden, er werd gestopt met huis-aan-huismaaltijden en er werden nog meer maatregelen genomen die het sociale beleid niet ten goede gekomen zijn. De fractie Groen zal om deze redenen de jaarrekeningen 2023 niet goedkeuren.
Raadslid William DE BOECK krijgt het woord en dankt de dienst Financiën en de financieel directeur voor de uiteenzetting en de toelichting tijdens de commissie Financiën. Ook de fractie Open VLD wenst zijn bezorgdheden te uiten over de financiële gezondheid/toestand van de gemeente. De rekening sluit af met een negatief saldo van ruim 3,55 miljoen euro in 2023 en een gecumuleerd budgettair resultaat van ruim -7,5 miljoen euro. In 2023 werd er voor 5 miljoen euro aan nieuwe leningen opgenomen. Na jarenlange schuldafbouw lopen de schulden nu weer op. De schuldopbouw is echter groter dan 5 miljoen euro, want op 31 december 2023 waren er nog voor 8,4 miljoen euro korte termijn kredieten opgenomen. Dan hebben we nog het geluk dat we in 2023 meer ontvangsten hadden uit de personenbelasting omdat we daar 14 maanden hebben ontvangen i.p.v. 12.
In de stukken staat dat er wordt gewerkt met korte termijn kredieten om het grillige verloop van doorstortingen inzake de aanvullende personenbelasting op te vangen. Ondertussen heeft de Federale overheid een voorschottensysteem uitgewerkt, waardoor lokale overheden veel beter aan thesaurieplanning kunnen doen. Het is dan ook niet duidelijk waarom er nog zoveel beroep wordt gedaan op korte termijn kredieten. De financieringsvorm wordt inmiddels ook voor langdurige tekorten aangewend, terwijl dit door de opgelopen rente, minder voordelig is geworden, maar waarom blijft men het dan doen? Een reden om het zo te doen, is dat deze kredieten niet doorwegen in het meerjarenplan. Ze drukken dus niet op de autofinancieringsmarge van de gemeente, en bijgevolg schuldafbouw niet in de weg staan, in tegenstelling tot klassieke leningen. Dat de korte termijn kredieten nodig zijn voor de grillige opvang van de doorstorting van de aanvullende personenbelasting is duidelijk, indien dit het geval zou zijn, zouden ze lager moeten liggen. Ze liggen niet lager want de totale schulden bedragen daardoor op 22 mei 2024 geen 8,4 miljoen euro extra, maar 12,8 miljoen euro ten opzichte van 31 december 2023, dus 4,4 miljoen euro meer dan op 31 december 2023 en is er sprake van een structureel tekort.
Door het niet opnemen van leningen, verdoezelt men de verdere schuldopbouw. De situatie wordt gunstiger voorgesteld dan de werkelijkheid. Bij de rekening 2024 zal zichtbaar worden dat het bestuur flink hogere leningen moet afsluiten. Tot slot voegt raadslid DE BOECK nog toe dat je ook differentiatie kan bereiken met gewone leningen, je kan spelen met leningen nemen met vaste en variabele rentevoet en met korte en lange looptijden spelen.
Raadslid Stef GROSJEAN krijgt het woord en dankt raadslid BOELENS voor het feit dat hij complexe financiële materie op een begrijpelijke, politieke wijze presenteert. De fractie Vooruit! sluit zich volledig aan bij het betoog van raadslid BOELENS. De fractie is ook bezorgd over de financiële situatie. Ook in de uitspraak dat Groen de prioriteiten graag anders had gezien, kan de fractie Vooruit! zich vinden.
Schepen Trui OLBRECHTS krijgt het woord en benadrukt dat in de periode 2011-2021 weliswaar 25,68% schuldafbouw heeft plaatsgevonden, maar dat er in deze periode ook veel minder geïnvesteerd werd. Er werd gemiddeld minder dan 6 miljoen euro uitgegeven, waar de gemeente nu circa 18 miljoen euro per jaar investeert. Het is niet mogelijk om aan schuldafbouw te doen, als er grote investeringen nodig zijn.
Daarnaast merkt zij op dat de gemeente werd geconfronteerd met een stijging van de projectkosten door duurdere grondstoffen en hogere bouwkosten. Men is bezig met een patrimoniumstudie, waarin per gebouw wordt vastgesteld wat de staat is en welke kosten worden verwacht op korte, middellange en lange termijn. De schepen verwacht deze studie voor de zomer op de gemeenteraad te kunnen agenderen.
De fractie Groen heeft gesproken over de inkomensbronnen en retributies. Daaraan heeft het gemeentebestuur geen aanpassingen doorgevoerd. De Wereldwinkel werd in 2022 verkocht. Dat kan men spijtig vinden, maar de gevolgen ervan zijn niet meer in de voorliggende jaarrekening te vinden. De oppositie zegt dat ze andere prioriteiten zou stellen, maar in 2023 is er geen enkele afbouw geweest van het sociaal beleid. Er zijn zelfs consultants aangeworven om het maatschappelijk werk te kunnen voeren.
De bezorgdheid van de fractie Open VLD was gelijkaardig aan die van de fractie Groen. Raadslid DE BOECK sprak over de vaste termijn kredieten. Schepen OLBRECHTS betreurt het er wordt gesteld dat het bestuur zaken zou willen verdoezelen. In de toelichting bij de rekening wordt alles juist volledig uitgelegd. Er werd vastgesteld dat er een structureel tekort was waardoor de gemeente leningen moet opnemen. De vraag is alleen wanneer dat gebeurt. De ECB verwacht binnenkort een renteverlaging te kunnen aankondigen en daarom heeft men besloten om nog geen langetermijnleningen af te sluiten.
Raadslid Bart VAN HUMBEECK krijgt het woord en vindt het storend dat door een persoon die gedeeltelijk heeft meegewerkt aan de huidige situatie, wordt gesteld dat de toekomstige schepen van Financiën alles op orde moet krijgen. In oktober 2021 steeg de inflatie naar 4%. De langetermijnrente was toen nog 0%. Elke schepen van Financiën zou dan toch hebben verwacht dat de rente zou gaan stijgen? Blijkbaar is dat niet gebeurd en bleef men werken met kortlopende kredieten. Later steeg de inflatie verder en ging ook de langetermijnrente omhoog. De financieel directeur heeft toen gesteld dat het verstandig was om kortlopende kredieten op te nemen. Hij vindt het dan ook niet juist om te stellen dat de schepen van Financiën vanaf 2022 onbeheerst heeft opgetreden.
Raadslid William DE BOECK krijgt opnieuw het woord en verklaart dat hij niet heeft gezegd dat de schepen van Financiën onbeheerd heeft gereageerd. Hij heeft alleen gezegd dat de schuld van de gemeente niet met 5 miljoen euro is gestegen, zoals wordt voorgesteld, maar ook met de korte termijn kredieten. Toen hij de verantwoordelijkheid voor de financiën overnam, werd hij ook geconfronteerd met een bulletlening die de vorige schepen in 1999 had afgesloten en per 2019 volledig terugbetaald moest zijn.
Schepen Trui OLBRECHTS bevestigt dat er nu meer korte termijn kredieten zijn dan in het verleden. Er is echter ook veel meer geld uitgegeven. Het gemeentebestuur wacht op een gunstig moment om de korte termijn kredieten om te zetten.
Raadslid William DEBOECK krijgt een derde maal het woord en erkent dat er meer is uitgegeven, maar de gemeente moet ook kijken naar de eigen portemonnee en bepalen welke uitgaven men aankan. Uiteindelijk moet het geld toch opgenomen worden. Wellicht kan de gemeente op termijn een lagere rente krijgen, maar vooralsnog betaalt ze een hoge rente op de kortetermijnlening.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt een tweede maal het woord en erkent dat de gemeente meer investeert. De vraag is echter welke keuzes op termijn worden gemaakt en wat de financiële gevolgen daarvan zijn. Daarin heeft het college van burgemeester en schepenen aan het begin van de legislatuur een fout gemaakt door de verbouwing van het Hoekgebouw te annuleren. Dat voorbeeld heeft hij gegeven om aan te tonen hoeveel geld dat in de loop van de legislatuur kost.
Schepen Trui OLBRECHTS benadrukt nog dat de autofinancieringsmarge het toelaat om de leningen af te sluiten. De autofinancieringsmarge is 8,8 miljoen euro en alle financiële schema’s die de gemeente worden opgelegd, zijn ruim positief.
Raadslid William DEBOECK krijgt een vierde en laatste maal het woord en erkent dat de autofinancieringsmarge positief is, maar als het college van burgemeester en schepenen gaat begroten, gaat die weer een andere richting op. Zeker als er leningen worden opgenomen en terugbetaald, komt dit als een boomerang terug.
/
Artikel 1.
De jaarrekening over het financiële boekjaar 2023, voor wat het eigen deel betreft, vast te stellen.
Art. 2.
De jaarrekening over het financiële boekjaar 2023, voor wat het deel van het OCMW betreft, goed te keuren nadat dit door de raad voor maatschappelijk welzijn werd vastgesteld.
Art. 3.
De jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 kan als volgt vastgesteld worden (bedragen in euro):
De gemeenteraad verleent een gunstig advies inzake de samenvoeging van de parochies Sint-Cornelius Molenveld, Allerheiligste Verlosser Borcht en Heilig Hart Verbrande Brug bij de parochie Sint-Servaas.
Artikel 41, 9° van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017:
"De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt."
"De Vlaamse Regering brengt al de volgende instanties binnen dertig dagen na de ontvangst van een ontvankelijke aanvraag tot samenvoeging op de hoogte van die aanvraag:
1° het representatief orgaan;
2° de betrokken besturen van de eredienst;
3° de federale overheid;
4° de financierende overheid;
5° in voorkomend geval het centraal bestuur;
6° in voorkomend geval de adviserende gemeente.
Uiterlijk vier maanden na de kennisgeving, vermeld in het eerste lid, bezorgt de financierende overheid van het te behouden bestuur van de eredienst en in voorkomend geval de adviserende gemeente een advies over de samenvoeging aan de Vlaamse Regering. Als een van de instanties, vermeld in dit lid, het advies niet op tijd bezorgt, kan aan de adviesvereiste voorbij worden gegaan."
/
De procedure om de parochies Sint-Cornelius Molenveld, Allerheiligste Verlosser Borcht en Heilig Hart Verbrande Brug samen te voegen bij de parochie Sint-Servaas werd opgestart.
Deze procedure betreft de opheffing en samenvoeging van parochies. Het bevat geen vraag tot ontwijding van kerkgebouwen. Gevolg is dat er voor de samengevoegde parochies na afloop van de procedure nog slechts 1 kerkfabriek zal overblijven.
De financierende overheid van het te behouden bestuur van de eredienst en in voorkomend geval de adviserende gemeente, dient een advies te verlenen over deze samenvoeging.
Advies financierende overheid
Per parochie is er een afzonderlijke kerkfabriek die bestuurd wordt door de kerkraad. De gemeente telt op heden 7 afzonderlijke kerkfabrieken waarvan er momenteel één volledig zelfbedruipend is wat betreft exploitatie.
De overige 6 kerkfabrieken ontvangen momenteel van de gemeente nog jaarlijks een werkingstoelage. Dit overeenkomstig de gemeentelijke verplichting zoals opgelegd in artikel 52/1 van het Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004.
De parochies Sint-Cornelius Molenveld, Allerheiligste Verlosser Borcht en Heilig Hart Verbrande Brug zullen samengevoegd worden bij de parochie Sint-Servaas.
De fusie zal tot gevolg hebben dat er in totaal nog slechts 4 kerkfabrieken overblijven (Sint-Servaas voor Grimbergen, Sint-Rumoldus voor Humbeek, Sint-Amandus voor Strombeek-Bever en Onze Lieve Vrouw-Beigem voor Beigem).
Op financieel vlak is de fusie van de parochies niet nadelig voor de gemeente en dit omwille van volgende argumenten:
Overdracht van rechten/plichten/lasten van roerende en onroerende goederen naar het te behouden bestuur. Alle roerende en onroerende goederen van de besturen van de eredienst van de samengevoegde erkende lokale geloofsgemeenschappen zullen van rechtswege overgedragen worden aan het te behouden bestuur van de eredienst, mét inbegrip van de rechten, lasten en plichten verbonden aan deze goederen. Dit houdt ook in dat de inkomsten uit het privaat patrimonium (bvb. uit huurinkomsten) van de voormalige kerkfabrieken voortaan ingezet kunnen worden ten gunste van het te behouden bestuur. Ook dit zal een gunstig effect hebben op de gemeentelijke toelage.
Om bovenstaande redenen wordt er voorgesteld een gunstig advies te verlenen inzake de samenvoeging van de parochies Sint-Cornelius Molenveld, Allerheiligste Verlosser Borcht en Heilig Hart Verbrande Brug bij de parochie Sint-Servaas.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en juicht de samenvoeging toe omdat dit besparingen en rationalisaties met zich kan meebrengen. Ook worden er een aantal parochiegebouwen beschikbaar voor andere doeleinden. Hij vraagt of de exploitatie- en investeringsbudgetten van deze vier kerken worden samengevoegd en of vanaf dat moment de regels, die zijn opgenomen in de afsprakennota, weer gaan gelden? Wordt dit gewoon samengevoegd of blijft dit even hoog of is voorzien dat dit wordt aangepast en zo ja, in welke richting?
Schepen Trui OLBRECHTS antwoordt dat de vergroting tot diverse voordelen voor de kerkbesturen zal leiden. Men kan immers gebruikmaken van schaalvoordelen, wat tot lagere kosten leidt. Voor de gemeente wordt de administratie eenvoudiger, wat ook voordeel oplevert. Men zal maar voor één stukken moeten nalezen en besturen i.p.v. 4 kerkfabrieken. Er zal één toekomstvisie komen voor de kerken. Men bepaalt centraal welke prioriteiten men stelt. Verder worden de pastorieën samengevoegd. Het belangrijkste gevolg daarvan is dat de parochiegebouwen niet meer worden geschouwd als een gebouw voor de eredienst. De kosten komen dan ook niet meer ten laste van het kerkbestuur. Dit is een goede evolutie voor de toekomst.
/
Artikel 1.
Een gunstig advies te verlenen inzake de samenvoeging van de parochies Sint-Cornelius Molenveld, Allerheiligste Verlosser Borcht en Heilig Hart Verbrande Brug bij de parochie Sint-Servaas.
Art. 2.
De opdracht te geven aan de dienst financiën om een exemplaar van deze beslissing ter kennisgeving over te maken aan de Vlaamse Regering en het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.
De gemeenteraad brengt een gunstig advies uit over de jaarrekening 2023 van het kerkbestuur Sint-Rumoldus (Humbeek). De dienst Financiën maakt een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
/
Er werd voor 2023 aan dit kerkbestuur een gemeentelijke exploitatietoelage uitbetaald van 28.152,58 euro.
Gemeentelijke investeringstoelagen waren er niet.
Het resultaat van de exploitatie vertoont een financieel overschot van 12.721,86 euro.
Het resultaat van de investeringen sluit in evenwicht.
De jaarrekening bestaat uit twee onderdelen:
De FINANCIËLE NOTA is het eigenlijke jaarrekeningrapport conform het model opgelegd door de overheid. Naast enkele overzichtstabellen wordt hierin het volledige detail van de rekeningen opgenomen met daarnaast het budget (zoals eventueel gewijzigd) als toetssteen (bijlage 1).
De TOELICHTING omvat een reeks documenten en kan door de penningmeester naar believen worden uitgebreid. Verplicht zijn volgende stukken:
de kastoestand; dit is het rapport waaruit de eindsaldi van de werkingsrekeningen (inclusief een eventuele fysieke kas) op 31 december 2023 moet blijken (dossierstuk 1);
de staat van het vermogen. Dit document biedt een samenvattend overzicht van alle gewaardeerde elementen uit de inventaris (dossierstuk 3);
overzicht van de interne kredietaanpassingen -> geen;
de geactualiseerde investeringsfiches -> geen;
kopieën van de laatste uittreksels van 2023 van elke werkingsrekening ter bewijsvoering van de kastoestand (dossierstukken 4 & 5);
de gehanteerde waarderingsregels (alle aankopen vanaf 1 januari 2007 worden gewaardeerd). Voor onroerende goederen worden de ligging, het kadastraal inkomen, eventuele erop rustende lasten en de (periodieke) opbrengsten aangegeven -> geen;
de verdeelsleutels (zoals uitdrukkelijk gemotiveerd in de strategische nota van het meerjarenplan en toegevoegd aan de beleidsnota van het budget) -> geen.
Volgende bijlagen werden tevens toegevoegd:
bankrekeninguittreksels van de patrimoniumrekeningen (dossierstukken 7 & 8).
Bij het doornemen van het ontwerp van deze rekening werden alle stavingstukken (facturen, onkostennota’s) getoetst aan het overzicht van de bankrekeninguittreksels.
De eindsaldi van de werkingsrekeningen op 31 december 2023 zoals opgenomen in de kastoestand stemmen overeen met de saldi van de werkingsrekeningen zoals gestaafd in de bijgevoegde rekeninguittreksels.
Om de controle zo zorgvuldig mogelijk te kunnen uitvoeren, wordt aan het kerkbestuur steeds gevraagd de notulen van de vergaderingen van de kerkraad duidelijk leesbaar en zo volledig als mogelijk op te stellen, voornamelijk wat de wet op de overheidsopdrachten betreft.
De rekening geeft het resultaat weer van wat er door de kerkraad is beslist en is opgenomen in zijn notulen (prijsofferteaanvragen, overeenkomsten, gunningen…).
Opmerkingen dienst Financiën
Volgens de regelgeving moeten patrimoniumintresten worden overgeschreven naar een financiële rekening behorend tot de kastoestand van de eredienst. De dienst Financiën stelde vast dat dit niet consequent toegepast wordt en vraagt de kerkfabriek om in de toekomst de patrimoniuminteresten steeds binnen het boekjaar over te schrijven naar de werkingsrekening. Dit werd ook door de dienst Financiën aangekaart bij het centraal kerkbestuur daar dit ook bij de andere kerkfabrieken van toepassing is.
O.b.v. voorliggende stukken kan men afleiden dat er door het kerkbestuur in 2023 geen handelingen werden uitgevoerd die de financiële belangen van de gemeente schenden en dat er een gunstig advies kan uitgebracht worden over de jaarrekening 2023.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en wil bij deze zijn algemene opmerkingen en vragen stellen. Hij stelt vast dat de jaarrekeningen van de zeven kerkbesturen allemaal een positief saldo vertonen voor zowel de exploitatie en een nulsaldo of positief saldo voor de investeringen. In totaal gaat dat over een fors bedrag. Bij elke jaarrekening stelt de gemeentelijke dienst dat de patrimoniuminteresten moeten worden overgeschreven naar de werkingsrekening. Dit werd blijkbaar ook overgemaakt aan het CKB. Hij vraagt waarom alle kerkfabrieken deze fout lijken te maken. Daarnaast moet er jaarlijks 15% van de opbrengsten van het eigen patrimonium naar de investeringsrekening worden overgeschreven. Het investeringsoverschot moet vervolgens naar een werkingsrekening worden overgemaakt. Hij vraagt hoe het komt dat alle kerkfabrieken dit verkeerd gedaan hebben. Hij gaat ervan uit dat dit niet uit slechte wil is. Het volledige positieve saldo van de exploitatierekening is 200.000,00 euro, daar wordt een redelijk bedrag van overgeheveld maar dit komt nooit terug naar de gemeente. Twee jaar later wordt dan wel hun percentage verlaagd, voor wat ze volgende keer dan krijgen.
Raadslid William DE BOECK krijgt het woord en sluit zich aan bij raadslid VAN BERLAER en vond de formulering van de 15% die men naar de investeringsrekening moet overschrijven, onduidelijk. Dit is geen verplichting, maar men mag dit doen. Sommige kerkfabrieken hebben destijds besloten om het niet te doen. Nu wordt verondersteld dat men het móet doen, maar dat staat zo niet in de afsprakennota. Daarin staat: “er kunnen over verschillende jaren 15% gereserveerd worden”. Hij stelt voor om de formulering in die zin aan te passen.
De kerkfabriek in Humbeek heeft ooit geopteerd om een appartement te kopen om meer rendabel te worden naar het voorbeeld van Beigem. Raadslid DE BOECK vraagt of er inmiddels huurinkomsten zijn en wat deze bedragen zijn. Hoe staan de huurinkomsten t.o.v. de kosten? Hij vindt de volgende kosten terug: een periodieke afrekening van 7.384,00 euro en intresten van 1.824,00 euro. Hij vindt een verzamelbedrag van 16.794,00 euro aan pachten en huurinkomsten terug.
Schepen Trui OLBRECHTS antwoordt dat een positief exploitatiesaldo wel degelijk terugkomt naar de gemeente, maar later. Als de kerkfabriek de volgende exploitatie indient, wordt het overschot gecompenseerd. Dat komt met vertraging terug. De formulering die raadslid DE BOECK onduidelijk noemt, gaat over heel weinig geld nl. de interesten op de patrimoniumrekening. De medewerker van de financiële dienst stelt dat deze intresten naar de werkingsrekening moeten worden overgeschreven. Vroeger gebeurde dat niet, maar nu vraagt de gemeente expliciet om dit bedrag volgens de regels over te schrijven.
Over de opbrengsten van het appartement, legt schepen OLBRECHTS uit dat men een kapitaalsaflossing heeft van 7.384,00 euro en een interest van 1.823,00 euro. De totale inkomsten uit het private patrimonium bedragen 16.794,00 euro wat grotendeels door het appartement wordt opgebracht. Zij denkt dat ze maar één appartement hebben en een aantal pachtgronden die niet al teveel zullen opbrengen. De kosten van de lening liggen dus aanmerkelijk lager dan de opbrengsten. Op verzoek van raadslid DE BOECK zal schepen OLBRECHTS nagaan of de parochie nog andere goederen heeft die inkomsten genereren, maar ze verwacht dat er naast het appartement hooguit nog wat gronden zijn die een klein bedrag opleveren.
Raadslid William DE BOECK krijgt een tweede maal het woord en benadrukt dat bij de twee getallen die werden opgenomen in de jaarrekening ook nog de onroerende voorheffing opgeteld moet worden.
Schepen Trui OLBRECHTS zal de getallen voor Humbeek navragen en terugkoppelen aan de gemeenteraad.
/
Artikel 1.
Een gunstig advies uit te brengen over de jaarrekening 2023, vastgesteld op 26 februari 2024 door de kerkraad Sint-Rumoldus (Humbeek).
Art. 2.
De dienst financiën maakt voor goedkeuring een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De gemeenteraad brengt een gunstig advies uit over de jaarrekening 2023 van het kerkbestuur Heilig Hart (Verbrande Brug). De dienst Financiën maakt een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
/
Er werd voor 2023 aan dit kerkbestuur een gemeentelijke exploitatietoelage uitbetaald van 46.652,96 euro.
Gemeentelijke investeringstoelagen waren er niet.
Het resultaat van de exploitatie vertoont een financieel overschot van 8.955,87 euro.
Het resultaat van de investeringen vertoont een financieel overschot van 808,18 euro.
De jaarrekening bestaat uit twee onderdelen:
De FINANCIËLE NOTA is het eigenlijke jaarrekeningrapport conform het model opgelegd door de overheid. Naast enkele overzichtstabellen wordt hierin het volledige detail van de rekeningen opgenomen met daarnaast het budget (zoals eventueel gewijzigd) als toetssteen (bijlage 1).
De TOELICHTING omvat een reeks documenten en kan door de penningmeester naar believen worden uitgebreid. Verplicht zijn volgende stukken:
Bij het doornemen van het ontwerp van deze rekening werden alle stavingstukken (facturen, onkostennota’s) getoetst aan het overzicht van de bankrekeninguittreksels.
De eindsaldi van de werkingsrekeningen op 31 december 2023 zoals opgenomen in de kastoestand stemmen overeen met de saldi van de werkingsrekeningen zoals gestaafd in de bijgevoegde rekeninguittreksels.
Om de controle zo zorgvuldig mogelijk te kunnen uitvoeren, wordt aan het kerkbestuur steeds gevraagd de notulen van de vergaderingen van de kerkraad duidelijk leesbaar en zo volledig als mogelijk op te stellen, voornamelijk wat de wet op de overheidsopdrachten betreft.
De rekening geeft het resultaat weer van wat er door de kerkraad is beslist en is opgenomen in zijn notulen (prijsofferteaanvragen, overeenkomsten, gunningen…).
Opmerkingen dienst Financiën
O.b.v. voorliggende stukken kan men afleiden dat er door het kerkbestuur in 2023 geen handelingen werden uitgevoerd die de financiële belangen van de gemeente schenden en dat er een gunstig advies kan uitgebracht worden over de jaarrekening 2023.
Raadslid William DE BOECK krijgt het woord en merkt op dat voor deze rekening dezelfde opmerking geldt over de bewuste 15% van de interest die mag maar niet moet worden overgeschreven naar de werkingsrekening.
/
Artikel 1.
Een gunstig advies uit te brengen over de jaarrekening 2023, vastgesteld op 20 februari 2024 door de kerkraad Heilig Hart (Verbrande Brug).
Art. 2.
De dienst financiën maakt voor goedkeuring een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De gemeenteraad brengt een gunstig advies uit over de jaarrekening 2023 van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw (Beigem). De dienst Financiën maakt een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
/
Er werd voor 2023 aan dit kerkbestuur geen gemeentelijke exploitatie-, noch investeringstoelage uitbetaald. Dit kerkbestuur is zelfbedruipend.
Het resultaat van de exploitatie vertoont een financieel overschot van 85.883,02 euro.
Het resultaat van de investeringen vertoont een financieel evenwicht.
De jaarrekening bestaat uit twee onderdelen:
De FINANCIËLE NOTA is het eigenlijke jaarrekeningrapport conform het model opgelegd door de overheid. Naast enkele overzichtstabellen wordt hierin het volledige detail van de rekeningen opgenomen met daarnaast het budget (zoals eventueel gewijzigd) als toetssteen (bijlage 1).
De TOELICHTING omvat een reeks documenten en kan door de penningmeester naar believen worden uitgebreid. Verplicht zijn volgende stukken:
Bij het doornemen van het ontwerp van deze rekening werden alle stavingstukken (facturen, onkostennota’s) getoetst aan het overzicht van de bankrekeninguittreksels.
De eindsaldi van de werkingsrekeningen op 31 december 2023 zoals opgenomen in de kastoestand stemmen overeen met de saldi van de werkingsrekeningen zoals gestaafd in de bijgevoegde rekeninguittreksels.
Om de controle zo zorgvuldig mogelijk te kunnen uitvoeren, wordt aan het kerkbestuur steeds gevraagd de notulen van de vergaderingen van de kerkraad duidelijk leesbaar en zo volledig als mogelijk op te stellen, voornamelijk wat de wet op de overheidsopdrachten betreft.
Opmerkingen dienst Financiën
Op basis van voorliggende stukken kan men afleiden dat er door het kerkbestuur in 2023 geen handelingen werden uitgevoerd die de financiële belangen van de gemeente schenden en dat er een gunstig advies kan uitgebracht worden over de jaarrekening 2023.
/
Artikel 1.
Een gunstig advies uit te brengen over de jaarrekening 2023, vastgesteld op 11 april 2024 door de kerkraad Onze-Lieve-Vrouw (Beigem).
Art. 2.
De dienst financiën maakt voor goedkeuring een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De gemeenteraad brengt een gunstig advies uit over de jaarrekening 2023 van het kerkbestuur Sint-Servaas (Grimbergen). De dienst Financiën maakt een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
/
Er werd in 2023 aan dit kerkbestuur een gemeentelijke exploitatietoelage uitbetaald van 200.848,60 euro, waarvan 42.500 euro achterstallige exploitatietoelage voor 2022.
Gemeentelijke investeringstoelagen waren er niet.
Het resultaat van de exploitatie vertoont een financieel overschot van 81.399,72 euro.
Het resultaat van de investeringen vertoont een financieel overschot van 84.463,37 euro.
De jaarrekening bestaat uit twee onderdelen:
De FINANCIËLE NOTA is het eigenlijke jaarrekeningrapport conform het model opgelegd door de overheid. Naast enkele overzichtstabellen wordt hierin het volledige detail van de rekeningen opgenomen met daarnaast het budget (zoals eventueel gewijzigd) als toetssteen (bijlage 1).
De TOELICHTING omvat een reeks documenten en kan door de penningmeester naar believen worden uitgebreid. Verplicht zijn volgende stukken:
de kastoestand; dit is het rapport waaruit de eindsaldi van de werkingsrekeningen (inclusief een eventuele fysieke kas) op 31 december 2023 moet blijken (dossierstuk 1);
de geactualiseerde inventaris; deze inventaris bevat o.a. een overzicht van: de beschikbare gelden op de werkingsrekeningen/patrimoniumrekeningen/stichtingen/reservefondsen, de bezittingen/rechten/verplichtingen, de investeringsprojecten en een lijst van de openstaande schulden en vorderingen (dossierstuk 2);
de staat van het vermogen. Dit document biedt een samenvattend overzicht van alle gewaardeerde elementen uit de inventaris (dossierstuk 3);
overzicht van de interne kredietaanpassingen (dossierstuk 4);
de geactualiseerde investeringsfiches (dossierstuk 5);
kopieën van de laatste uittreksels van 2023 van elke werkingsrekening ter bewijsvoering van de kastoestand (dossierstukken 7, 8 en 10);
de gehanteerde waarderingsregels (alle aankopen vanaf 1 januari 2007 worden gewaardeerd). Voor onroerende goederen worden de ligging, het kadastraal inkomen, eventuele erop rustende lasten en de (periodieke) opbrengsten aangegeven -> geen;
de verdeelsleutels (zoals uitdrukkelijk gemotiveerd in de strategische nota van het meerjarenplan en toegevoegd aan de beleidsnota van het budget) -> geen.
aanvullende nota bij de jaarrekening 2023; hier kunnen bijvoorbeeld het exploitatie- en investeringsresultaat alsook budgetoverschrijdingen geduid worden (dossierstuk 12).
Volgende bijlagen werden tevens toegevoegd:
uittreksels van de patrimoniumrekeningen (dossierstukken 6, 7, 9 en 11).
Bij het doornemen van het ontwerp van deze rekening werden alle stavingstukken (facturen, onkostennota’s) getoetst aan het overzicht van de bankrekeninguittreksels.
De eindsaldi van de werkingsrekeningen op 31 december 2023 zoals opgenomen in de kastoestand stemmen overeen met de saldi van de werkingsrekeningen zoals gestaafd in de bijgevoegde rekeninguittreksels.
Om de controle zo zorgvuldig mogelijk te kunnen uitvoeren, wordt aan het kerkbestuur steeds gevraagd de notulen van de vergaderingen van de kerkraad duidelijk leesbaar en zo volledig als mogelijk op te stellen, voornamelijk wat de wet op de overheidsopdrachten betreft.
De rekening geeft het resultaat weer van wat er door de kerkraad is beslist en is opgenomen in zijn notulen (prijsofferteaanvragen, overeenkomsten, gunningen…).
Opmerkingen dienst Financiën
Volgens de regelgeving moeten patrimoniumintresten worden overgeschreven naar een financiële rekening behorend tot de kastoestand van de eredienst. De dienst Financiën stelde vast dat dit niet consequent toegepast wordt en vraagt de kerkfabriek om in de toekomst de patrimoniuminteresten steeds binnen het boekjaar over te schrijven naar de werkingsrekening. Dit werd ook door de dienst Financiën aangekaart bij het centraal kerkbestuur daar dit ook bij de andere kerkfabrieken van toepassing is.
Op de vergadering van 24 januari 2024 tussen het centraal kerkbestuur (CKB) en de gemeente werd door het CKB aangehaald dat de kerkfabriek tot op heden een investeringsoverschot heeft van 84.463,37 euro. Dit als gevolg van de opbouw van de reserveringen van 15% uit de inkomsten van de masten op de basiliek doorheen de jaren. Deze reserveringen zijn bedoeld ter financiering van de uitvoering van het toekomstige Masterplan. Dit bedrag staat momenteel nog als beschikbaar op de werkingsrekening van de kerkfabriek en moet overgeschreven worden naar een individuele patrimoniumrekening die enkel daarvoor voorzien is. De kerkfabriek zal hiervoor in 2024 nog een budgetwijziging dienen in te dienen.
O.b.v. voorliggende stukken kan men afleiden dat er door het kerkbestuur in 2023 geen handelingen werden uitgevoerd die de financiële belangen van de gemeente schenden en dat er een gunstig advies kan uitgebracht worden over de jaarrekening 2023.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en merkt op dat de fractie Groen unaniem zal voorstemmen, omdat men de Sint-Servaasbasiliek als belangrijk cultureel erfgoed beschouwt en het daarom goed is dat het kerkbestuur financiering krijgt om zijn voortbestaan te verzekeren.
/
Artikel 1.
Een gunstig advies uit te brengen over de jaarrekening 2023, vastgesteld op 11 maart 2024 door de kerkraad Sint-Servaas (Grimbergen).
Art. 2.
De dienst financiën maakt voor goedkeuring een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De gemeenteraad brengt een gunstig advies uit over de jaarrekening 2023 van het kerkbestuur Sint-Cornelius (Molenveld). De dienst Financiën maakt een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
/
Er werd in 2023 aan dit kerkbestuur een gemeentelijke exploitatietoelage uitbetaald van 17.108,45 euro.
Er werd een gemeentelijke investeringstoelage uitbetaald van 3.002,98 euro.
Het resultaat van de exploitatie vertoont een financieel overschot van 323,39 euro.
Het resultaat van de investeringen sluit in evenwicht.
De jaarrekening bestaat uit twee onderdelen:
De FINANCIËLE NOTA is het eigenlijke jaarrekeningrapport conform het model opgelegd door de overheid. Naast enkele overzichtstabellen wordt hierin het volledige detail van de rekeningen opgenomen met daarnaast het budget (zoals eventueel gewijzigd) als toetssteen (bijlage 1).
De TOELICHTING omvat een reeks documenten en kan door de penningmeester naar believen worden uitgebreid. Verplicht zijn volgende stukken:
de kastoestand; dit is het rapport waaruit de eindsaldi van de werkingsrekeningen (inclusief een eventuele fysieke kas) op 31 december 2023 moet blijken (dossierstuk 1);
de geactualiseerde inventaris; deze inventaris bevat o.a. een overzicht van: de beschikbare gelden op de werkingsrekeningen/patrimoniumrekeningen/stichtingen/reservefondsen, de bezittingen/rechten/verplichtingen, de investeringsprojecten en een lijst van de openstaande schulden en vorderingen (dossierstuk 2);
de staat van het vermogen. Dit document biedt een samenvattend overzicht van alle gewaardeerde elementen uit de inventaris (dossierstuk 3);
overzicht van de interne kredietaanpassingen (dossierstuk 4);
de geactualiseerde investeringsfiches (dossierstuk 5);
kopieën van de laatste uittreksels van 2023 van elke werkingsrekening ter bewijsvoering van de kastoestand (dossierstuk 6);
de gehanteerde waarderingsregels (alle aankopen vanaf 1 januari 2007 worden gewaardeerd). Voor onroerende goederen worden de ligging, het kadastraal inkomen, eventuele erop rustende lasten en de (periodieke) opbrengsten aangegeven -> geen;
de verdeelsleutels (zoals uitdrukkelijk gemotiveerd in de strategische nota van het meerjarenplan en toegevoegd aan de beleidsnota van het budget) -> geen.
aanvullende nota bij de jaarrekening 2023; hier kunnen bijvoorbeeld het exploitatie- en investeringsresultaat alsook budgetoverschrijdingen geduid worden (dossierstuk 7).
Volgende bijlage werd tevens toegevoegd:
Bij het doornemen van het ontwerp van deze rekening werden alle stavingstukken (facturen, onkostennota’s) getoetst aan het overzicht van de bankrekeninguittreksels.
De eindsaldi van de werkingsrekeningen op 31 december 2023 zoals opgenomen in de kastoestand stemmen overeen met de saldi van de werkingsrekeningen zoals gestaafd in de bijgevoegde rekeninguittreksels.
Om de controle zo zorgvuldig mogelijk te kunnen uitvoeren, wordt aan het kerkbestuur steeds gevraagd de notulen van de vergaderingen van de kerkraad duidelijk leesbaar en zo volledig als mogelijk op te stellen, voornamelijk wat de wet op de overheidsopdrachten betreft.
De rekening geeft het resultaat weer van wat er door de kerkraad is beslist en is opgenomen in zijn notulen (prijsofferteaanvragen, overeenkomsten, gunningen…).
Opmerkingen dienst Financiën
Volgens de regelgeving moeten patrimoniumintresten worden overgeschreven naar een financiële rekening behorend tot de kastoestand van de eredienst. De dienst Financiën stelde vast dat dit niet consequent toegepast wordt en vraagt de kerkfabriek om in de toekomst de patrimoniuminteresten steeds binnen het boekjaar over te schrijven naar de werkingsrekening. Dit werd ook door de dienst Financiën aangekaart bij het centraal kerkbestuur daar dit ook bij de andere kerkfabrieken van toepassing is.
Op basis van voorliggende stukken kan men afleiden dat er door het kerkbestuur in 2023 geen handelingen werden uitgevoerd die de financiële belangen van de gemeente schenden en dat er een gunstig advies kan uitgebracht worden over de jaarrekening 2023.
/
Artikel 1.
Een gunstig advies uit te brengen over de jaarrekening 2023, vastgesteld op 9 januari 2024 door de kerkraad Sint-Cornelius (Molenveld).
Art. 2.
De dienst financiën maakt voor goedkeuring een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De gemeenteraad brengt een gunstig advies uit over de jaarrekening 2023 van het kerkbestuur Sint-Salvator (Borcht). De dienst Financiën maakt een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
/
Er werd in 2023 aan dit kerkbestuur een gemeentelijke exploitatietoelage uitbetaald van 16.372,29 euro.
Er werd voor 2023 aan dit kerkbestuur een gemeentelijke investeringstoelage uitbetaald van 17.170,87 euro.
Het resultaat van de exploitatie vertoont een financieel overschot van 12.540,95 euro.
Het resultaat van de investeringen vertoont een financieel overschot van 1.428,03 euro.
De jaarrekening bestaat uit twee onderdelen:
De FINANCIËLE NOTA is het eigenlijke jaarrekeningrapport conform het model opgelegd door de overheid. Naast enkele overzichtstabellen wordt hierin het volledige detail van de rekeningen opgenomen met daarnaast het budget (zoals eventueel gewijzigd) als toetssteen (bijlage 1).
De TOELICHTING omvat een reeks documenten en kan door de penningmeester naar believen worden uitgebreid. Verplicht zijn volgende stukken:
de kastoestand; dit is het rapport waaruit de eindsaldi van de werkingsrekeningen (inclusief een eventuele fysieke kas) op 31 december 2023 moet blijken (dossierstuk 1);
de geactualiseerde inventaris; deze inventaris bevat o.a. een overzicht van: de beschikbare gelden op de werkingsrekeningen/patrimoniumrekeningen/stichtingen/reservefondsen, de bezittingen/rechten/verplichtingen, de investeringsprojecten en een lijst van de openstaande schulden en vorderingen (dossierstuk 2);
de staat van het vermogen. Dit document biedt een samenvattend overzicht van alle gewaardeerde elementen uit de inventaris (dossierstuk 3);
overzicht van de interne kredietaanpassingen (dossierstuk 4);
de geactualiseerde investeringsfiches (dossierstuk 5);
kopieën van de laatste uittreksels van 2023 van elke werkingsrekening ter bewijsvoering van de kastoestand (dossierstuk 6);
de gehanteerde waarderingsregels (alle aankopen vanaf 1 januari 2007 worden gewaardeerd). Voor onroerende goederen worden de ligging, het kadastraal inkomen, eventuele erop rustende lasten en de (periodieke) opbrengsten aangegeven -> geen;
de verdeelsleutels (zoals uitdrukkelijk gemotiveerd in de strategische nota van het meerjarenplan en toegevoegd aan de beleidsnota van het budget) -> geen.
aanvullende nota bij de jaarrekening 2023; hier kunnen bijvoorbeeld het exploitatie- en investeringsresultaat alsook budgetoverschrijdingen geduid worden (dossierstuk 7).
Volgende bijlagen werden tevens toegevoegd:
Bij het doornemen van het ontwerp van deze rekening werden alle stavingstukken (facturen, onkostennota’s) getoetst aan het overzicht van de bankrekeninguittreksels.
De eindsaldi van de werkingsrekeningen op 31 december 2023 zoals opgenomen in de kastoestand stemmen overeen met de saldi van de werkingsrekeningen zoals gestaafd in de bijgevoegde rekeninguittreksels.
Om de controle zo zorgvuldig mogelijk te kunnen uitvoeren, wordt aan het kerkbestuur steeds gevraagd de notulen van de vergaderingen van de kerkraad duidelijk leesbaar en zo volledig als mogelijk op te stellen, voornamelijk wat de wet op de overheidsopdrachten betreft.
De rekening geeft het resultaat weer van wat er door de kerkraad is beslist en is opgenomen in zijn notulen (prijsofferteaanvragen, overeenkomsten, gunningen…).
Opmerkingen dienst Financiën
Volgens de regelgeving moeten patrimoniumintresten worden overgeschreven naar een financiële rekening behorend tot de kastoestand van de eredienst. De dienst Financiën stelde vast dat dit niet consequent toegepast wordt en vraagt de kerkfabriek om in de toekomst de patrimoniuminteresten steeds binnen het boekjaar over te schrijven naar de werkingsrekening. Dit werd ook door de dienst Financiën aangekaart bij het centraal kerkbestuur daar dit ook bij de andere kerkfabrieken van toepassing is.
Het investeringsoverschot bedraagt 1.428,03 euro. Een investeringsoverschot moet idealiter weggewerkt worden via een budgetwijziging zodat de Z-waarde (= het investeringsoverschot- of tekort) terug op nul komt te staan. De gemeente vraagt aan de kerkfabriek om de oorsprong van dit investeringsoverschot na te kijken en de mogelijkheden om deze waarde terug op nul te krijgen via een budgetwijzigingen te onderzoeken.
Op basis van voorliggende stukken kan men afleiden dat er door het kerkbestuur in 2023 geen handelingen werden uitgevoerd die de financiële belangen van de gemeente schenden en dat er een gunstig advies kan uitgebracht worden over de jaarrekening 2023.
/
Artikel 1.
Een gunstig advies uit te brengen over de jaarrekening 2023, vastgesteld op 9 januari 2024 door de kerkraad Sint-Salvator (Borcht).
Art. 2.
De dienst financiën maakt voor goedkeuring een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De gemeenteraad brengt een gunstig advies uit over de jaarrekening 2023, vastgesteld door de kerkraad Sint-Amandus (Strombeek). De dienst Financiën maakt een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikel 55.
Besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst.
Ministerieel besluit van 27 november 2006 modellen boekhouding besturen van de eredienst.
Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
Overleg ad hoc van 24 januari 2024 tussen het gemeentebestuur en het centraal kerkbestuur betreffende de jaarrekeningen.
De rekening 2023 van de kerkraad Sint-Amandus (Strombeek), vastgesteld op 26 februari 2024 en bij de gemeente door het centraal kerkbestuur ingediend op 19 april 2024 via de software van Religio (bijlage 1).
/
Er werd voor 2023 aan dit kerkbestuur een gemeentelijke exploitatietoelage uitbetaald van 52.834,74 euro.
Er werd voor 2023 aan dit kerkbestuur geen gemeentelijke investeringstoelage uitbetaald.
Het resultaat van de exploitatie vertoont een financieel overschot van 39,52 euro.
Het resultaat van de investeringen sluit in evenwicht.
De jaarrekening bestaat uit twee onderdelen:
De FINANCIËLE NOTA is het eigenlijke jaarrekeningrapport conform het model opgelegd door de overheid. Naast enkele overzichtstabellen wordt hierin het volledige detail van de rekeningen opgenomen met daarnaast het budget (zoals eventueel gewijzigd) als toetssteen (bijlage 1).
De TOELICHTING omvat een reeks documenten en kan door de penningmeester naar believen worden uitgebreid. Verplicht zijn volgende stukken:
de kastoestand; dit is het rapport waaruit de eindsaldi van de werkingsrekeningen (inclusief een eventuele fysieke kas) op 31 december 2023 moet blijken (dossierstuk 1);
de geactualiseerde inventaris; deze inventaris bevat o.a. een overzicht van: de beschikbare gelden op de werkingsrekeningen/patrimoniumrekeningen/stichtingen/reservefondsen, de bezittingen/rechten/verplichtingen, de investeringsprojecten en een lijst van de openstaande schulden en vorderingen (dossierstuk 2);
de staat van het vermogen. Dit document biedt een samenvattend overzicht van alle gewaardeerde elementen uit de inventaris (dossierstuk 3);
overzicht van de interne kredietaanpassingen (dossierstuk 4);
de geactualiseerde investeringsfiches -> geen;
kopieën van de laatste uittreksels van 2023 van elke werkingsrekening ter bewijsvoering van de kastoestand (dossierstukken 5 & 6);
de gehanteerde waarderingsregels (alle aankopen vanaf 1 januari 2007 worden gewaardeerd). Voor onroerende goederen worden de ligging, het kadastraal inkomen, eventuele erop rustende lasten en de (periodieke) opbrengsten aangegeven -> geen;
de verdeelsleutels (zoals uitdrukkelijk gemotiveerd in de strategische nota van het meerjarenplan en toegevoegd aan de beleidsnota van het budget) -> geen.
aanvullende nota bij de jaarrekening 2023; hier kunnen bijvoorbeeld het exploitatie- en investeringsresultaat alsook budgetoverschrijdingen geduid worden (dossierstuk 11).
Volgende bijlagen werden tevens toegevoegd:
bankrekeninguittreksels van de patrimoniumrekeningen (dossierstukken 7, 8, 9 en 10).
Bij het doornemen van het ontwerp van deze rekening werden alle stavingstukken (facturen, onkostennota’s) getoetst aan het overzicht van de bankrekeninguittreksels.
De eindsaldi van de werkingsrekeningen op 31 december 2023 zoals opgenomen in de kastoestand stemmen overeen met de saldi van de werkingsrekeningen zoals gestaafd in de bijgevoegde rekeninguittreksels.
Om de controle zo zorgvuldig mogelijk te kunnen uitvoeren, wordt aan het kerkbestuur steeds gevraagd de notulen van de vergaderingen van de kerkraad duidelijk leesbaar en zo volledig als mogelijk op te stellen, voornamelijk wat de wet op de overheidsopdrachten betreft.
De rekening geeft het resultaat weer van wat er door de kerkraad is beslist en is opgenomen in de notulen (prijsofferteaanvragen, overeenkomsten, gunningen…).
Opmerkingen dienst Financiën:
Volgens de regelgeving moeten patrimoniumintresten worden overgeschreven naar een financiële rekening behorend tot de kastoestand van de eredienst. De dienst Financiën stelde vast dat dit niet consequent toegepast wordt en vraagt de kerkfabriek om in de toekomst de patrimoniuminteresten steeds binnen het boekjaar over te schrijven naar de werkingsrekening. Dit werd ook door de dienst Financiën aangekaart bij het centraal kerkbestuur daar dit ook bij de andere kerkfabrieken van toepassing is.
O.b.v. voorliggende stukken kan men afleiden dat er door het kerkbestuur in 2023 geen handelingen werden uitgevoerd die de financiële belangen van de gemeente schenden en dat er een gunstig advies kan uitgebracht worden over de jaarrekening 2023.
Raadslid William DE BOECK krijgt het woord en herinnert zich een afspraak over de energiekosten van de bewoner van de pastorie en vraagt waar deze in de inkomsten zijn terug te vinden? Waar de inkomsten zijn, zijn dit creditnota’s. Bij de woning van de bedienaar van de eredienst is in 2023 een bedrag van 32.209,00 euro aan exploitatiekosten “voor anderen” opgenomen. Hij vraagt wat hij zich hier moet bij voorstellen.
Schepen Trui OLBRECHTS antwoordt dat de bewoner van de pastorie betaalt zeker een deel van de nutsvoorzieningen. Die facturen zijn gecontroleerd en dit is correct o.b.v de afsprakennota. Zij moet navragen hoe dit verwerkt is in de jaarrekening, schepen OLBRECHTS denkt dat deze verrekend worden bij de gebouwen van eredienst andere. De post 'andere' van de woning van de bedienaar van de eredienst is een relatief hoog bedrag. Dit gaat over een aantal verrekeningen tussen het Vlaams Energiebedrijf en de kerkfabriek. Er is daar ergens een fout gebeurd en dit zijn deze verrekeningen.
Raadslid William DE BOECK krijgt een laatste maal het woord stelt dat daarvoor wordt verwezen naar de gebouwen van de bedienaar van de eredienst en niet naar het bedrag dat hij noemde.
Schepen Trui OLBRECHTS stelt dat de verrekening in meerdere posten werd opgenomen maar ze zal dit bij de dienst Financiën navragen en het antwoord hierover terugkoppelen.
/
Artikel 1.
Een gunstig advies uit te brengen over de jaarrekening 2023, vastgesteld op 26 februari 2024 door de kerkraad Sint-Amandus (Strombeek).
Art. 2.
De dienst financiën maakt een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De gemeenteraad gaat akkoord met de notariële ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop voor openbaar nut van de loods gelegen Westvaartdijk 93E te 1850 Grimbergen.
Artikels 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB).
/
Via STRUCTURA.BIZ wordt een KMO-unit, gelegen Westvaartdijk 93E te 1850 Grimbergen in het industriepark langs de Westvaartdijk, te koop aangeboden.
Het pand van 246m² beschikt over 1 sectionaalpoort, 5m vrije hoogte, polybetonvloer, sanitair, bureau, verlichting en voldoende elektrische aansluitingen.
Dit pand (op het perceel kadastraal gekend als 1ste afdeling - sectie I - nr. 13b4) wordt te koop aangeboden voor een bedrag van 395.000,00 euro.
Er is een dringende noodzaak naar ruimte voor de (tijdelijke) opslag van materialen.
Aan landmeter-schatter Wouter PLATTEU werd opdracht gegeven tot de opmaak van een schattingsverslag houdende actuele waarde van het pand.
Bij schattingsverslag van 17 januari 2024 werd de maximale aankoopwaarde geschat op 386.100,00 euro.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 22 januari 2024:
Kennis genomen van de verkoop, via STRUCTURA.BIZ, van een KMO-unit (met een oppervlakte van 246,00m²), gelegen Westvaartdijk 93E te 1850 Grimbergen in het industriepark, voor een bedrag van 395.000,00 euro.
Kennis genomen van het schattingsverslag van 17 januari 2024 opgemaakt door landmeter-expert Wouter PLATTEAU, waarbij de actuele waarde van het onroerend goed geschat wordt op 386.100,00 euro.
Beslist om een bod uit te brengen ten bedrage van 385.000,00 euro, onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring van de aankoop door de gemeenteraad.
Op 22 januari 2024 heeft de consultant van STRUCTURA.BIZ de aanvaarding van het bod, ten bedrage van 385.000,00 euro door de verkoper bevestigd.
De gemeenteraad heeft zich op 22 februari 2024 akkoord verklaard met de aankoop, voor openbaar nut, van een KMO-unit (met een oppervlakte van 246,00m²), gelegen Westvaartdijk 93E te 1850 Grimbergen in het industriepark, voor een bedrag van 385.000,00 euro.
Het compromis houdende aankoop voor openbaar nut van de loods gelegen Westvaartdijk 93E te 1850 Grimbergen werd ondertekend door de gemeente Grimbergen op 22 maart 2024 en door de verkoper op 4 april 2024.
Het notariskantoor BOES-PRAET heeft op 30 april 2024 de notariële ontwerpakte overgemaakt houdende gemeentelijke aankoop voor openbaar nut van de loods gelegen Westvaartdijk 93E te 1850 Grimbergen.
Het college van burgemeester en schepenen heeft zich op 6 mei 2024 principieel akkoord verklaard met de notariële ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop voor openbaar nut van de loods gelegen Westvaartdijk 93E te 1850 Grimbergen.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de notariële ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop voor openbaar nut van de loods gelegen Westvaartdijk 93E te 1850 Grimbergen goed te keuren.
Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt het woord en merkt op dat het dossier drie maanden geleden in de gemeenteraad werd behandeld. Toen merkte de schepen op dat de beschikbaarheid van een loods in de Veldkantstraat onderzocht zou worden en zou worden teruggekoppeld aan de gemeenteraad. De kosten zijn nu 385.000,00 euro voor 246m², terwijl er op de huidige locatie voor veel minder geld 400m² beschikbaar was. Vorige keer heeft raadslid SELLESLAGH ook gevraagd of er nog verder gehuurd wordt of niet. Aanvullend heeft hij nog enkele technische vragen. In de verkoopakte staat dat de gemeente verantwoordelijk is voor een aansluiting op de riolering. Er zijn intussen rioleringen gelegd op de Westvaartdijk. Volgens de kaart in het dossier is er nog geen aansluiting op het riool, dus die kosten zal de gemeente moeten dragen. De conservator zelf heeft een negatief advies gegeven over de nieuwe locatie, vanwege hinder.
Schepen Kirsten HOEFS krijgt het woord en stelt dat raadslid SELLESLAGH ten onrechte twee dossiers aan elkaar verbindt. De dossiers over de loods aan de Veldkantstraat en de aankoop van deze loods aan de Westvaartdijk staan los van elkaar. Zij kan weinig zeggen over de vragen over het dossier van de loods aan de Veldkantstraat aangezien dit niets te maken heeft met deze aankoop. Binnen de gemeente zijn er nog andere noden dan die van vzw Heemschut. De gemeente heeft akte genomen van het negatieve advies van de conservator van het MOT, maar desondanks besloten om verder te gaan met de aankoop. Over de riolering verklaart schepen HOEFS dat er momenteel geen aansluiting nodig is. De gemeente verwacht op korte termijn daar geen kosten. De rest zal op langere termijn moeten bekeken worden.
De kosten voor de twee locaties zijn onvergelijkbaar, omdat het ene een nagenoeg nieuwe loods is, terwijl de ander in zeer matige bouwkundige staat verkeert. Dit is appelen met peren vergelijken.
Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt opnieuw het woord en begrijpt dat men appelen met peren aan het vergelijken is. Als het grondplan bekeken wordt en liggen leidingen voor rioleringen en regenwater, moeten die wel aangesloten worden om een vergunning te krijgen. Men zal hier nog een aantal kosten voor hebben.
/
/
Artikel 1.
Akkoord te gaan met de notariële ontwerpakte, zoals voorgelegd in zitting van heden, houdende gemeentelijke aankoop voor openbaar nut van de loods gelegen Westvaartdijk 93E te 1850 Grimbergen voor een bedrag van 385.000,00 euro.
Art. 2
De algemeen directeur en de gemeenteraadsvoorzitter (of hun gemachtigde vervangers) aan te duiden voor de ondertekening van de notariële akte.
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde wijzigingen aan het openbaar domein volgens de aanvraag tot omgevingsvergunning (ref.: OMV_2024003426 - OMV/14/24) voor het bouwen van 2 halfopen eengezinswoningen, gelegen Hof ter Weerdestraat 48A en 48B in 1850 Grimbergen, met als kad. nr(s). afdeling 3 sectie G nr. 154B2 op voorwaarde dat deze aanvraag tot omgevingsvergunning wordt vergund.
Volgens artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen − horende bij een aanvraag tot omgevingsvergunning die wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft − nadat de bevoegde overheid oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend en voordat de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Volgens artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning neemt de gemeenteraad bij deze beslissing kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Op 18 januari 2024 diende D³ PROJECTS NV, gevestigd te Sint-Baafskerkstraat 1 te 8200 Brugge, een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (ref.: OMV_2024003426 - OMV/14/24) in bij de gemeente Grimbergen.
De aanvraag heeft betrekking op een terrein, gelegen Hof ter Weerdestraat 48A en 48B in 1850 Grimbergen, kadastraal gekend als: afdeling 3, sectie G, nr. 154B2.
Het doel van het project is het bouwen van 2 halfopen eengezinswoningen.
Het ontwerp omvat ook wijzigingen aan het openbaar domein, waarbij de bestaande Hof ter Weerdestraat wordt verbreed conform het onteigeningsplan van 26 februari 1973. Het project omvat een grondafstand van 70 m² voor inlijving binnen het openbaar domein van de Hof ter Weerdestraat.
Van 23 februari tem. 23 maart 2024 werd een openbaar onderzoek gehouden, waarbij 2 digitale bezwaren werden ingediend.
Op 22 april 2024 verleende het college van burgemeester en schepenen een gunstig advies over de aanvraag tot omgevingsvergunning, waarbij de bezwaren werden behandeld (zie bijlage).
De adviezen en resultaten van het openbaar onderzoek in acht nemend oordeelt de gemeenteraad:
De breedte, de uitrusting en het tracé van de weg in voorliggende aanvraag zijn zodanig dat de toegankelijkheid, verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid niet in het gedrang komen. De aanvraag verstoort ook de samenhang en structuur van de gemeentewegen niet. In het bijzonder worden de mogelijkheden tot het voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit niet gehypothekeerd, noch wordt de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen verhinderd.
De strook bestemd voor inlijving in het openbaar domein is aangeduid op het rooilijnplan. Deze strook dient op het eerste verzoek gratis aan de gemeente over gedragen te worden en dit vrij en onbelast en zonder kosten voor de gemeente.
Raadslid Katrien LE ROY krijgt het woord en vraagt of het klopt dat de weg in de bocht verbreed wordt en vraagt waarom dat nodig is? Ze stelt zich vragen hierbij omdat het eerste stuk voor de bocht niet wordt verbreed en het tweede stuk erachter ook niet. Dit is geen doorgangsweg.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat hiertoe besloten werd na overleg met de diensten. In feite komt er een voetpad bij zodat er ruimte ontstaat om nutsleidingen neer te leggen. Het heeft louter daarmee te maken, aan de eigenlijke breedte van de weg verandert er niets. Het is enkel het leggen van een voetpad. Die boerderijwoning wordt iets meer naar achter gezet waardoor er vooraan ruimte vrij komt om dit voetpad te verbreden en correct te leggen. In het verlengde van de andere woningen die ook al vergund zijn.
Raadslid Katrien LE ROY krijgt opnieuw het woord en doelt op het stukje ter hoogte van het huis dat er al staat en niet ter hoogte van de nieuwe huizen.
Burgemeester Bart LAEREMANS legt uit dat dit huis wordt afgebroken en vervangen wordt door twee nieuwe woningen.
Raadslid Katrien LE ROY vraagt of er dan weer een huis wordt afgebroken?
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt hierop bevestigend.
Raadslid Katrien LE ROY stelt dat zij nu mee is.
Burgemeester Bart LAEREMANS die woning wordt afgebroken en daar komen twee woningen in te plaats.
Raadslid Katrien LE ROY vraagt nog is twee extra woningen? Want er is al een boerderij afgebroken.
Burgemeester Bart LAEREMANS repliceert dat dit schuren waren maar dit is het woonhuis. Dit behoorde tot één eigenaarsfamilie.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de resultaten van het openbaar onderzoek dat werd gehouden van 23 februari tem. 23 maart 2024, waarbij 2 digitale bezwaren werden ingediend.
Art. 2.
Akkoord te gaan met de voorgestelde wijzigingen aan het openbaar domein volgens de aanvraag tot omgevingsvergunning (ref.: OMV_2024003426 - OMV/14/24) ingediend door D³ PROJECTS NV gevestigd te Sint-Baafskerkstraat 1 te 8200 Brugge, voor het bouwen van 2 halfopen eengezinswoningen, gelegen Hof ter Weerdestraat 48A en 48B in 1850 Grimbergen, met als kad. nr(s). afdeling 3 sectie G nr. 154B2, mits het uiteindelijk verkrijgen van deze omgevingsvergunning.
Art. 3.
Dit besluit uiterlijk tien dagen na zitting van heden ter beschikking te stellen hetzij aan de bevoegde omgevingsvergunningscommissie indien die advies moet verlenen, hetzij aan het bevoegde bestuur indien geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.
Het project 'Pure Cities' heeft als doel om een gemeente de nodige instrumenten aan te reiken om gegevens over luchtkwaliteit in de gemeente te verzamelen en acties voor te stellen ter verbetering van de luchtkwaliteit. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst m.b.t. de deelname aan het project 'Pure Cities' goed.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 5° het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.
"Luchtvervuiling en fijnstof zullen we tegengaan door de promotie van openbaar vervoer, fietsgebruik, duurzame brandstoffen en verwarmingstechnieken, ondersteund door de installatie van extra meetpunten."
/
Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid van mens, natuur en milieu. Een slechte luchtkwaliteit leidt tot luchtwegklachten, hart- en vaatziekten, kanker, in sommige gevallen zelfs tot vroegtijdige sterfte. Luchtkwaliteit is ook nauw verbonden met klimaat. Bronnen van luchtverontreiniging zijn immers ook vaak bronnen van broeikasgassen. Onderneem je actie voor luchtkwaliteit, dan betekent dat vaak ook goed nieuws voor het klimaat. Tot slot lijdt ook de vegetatie onder luchtvervuiling.
De Vlaamse Milieumaatschappij houdt met meetstations verspreid over Vlaanderen de luchtkwaliteit in Vlaanderen in de gaten. Waar VMM niet meet, worden de resultaten aangevuld met modellen. Op de website van VMM zijn kaarten te raadplegen over de actuele luchtkwaliteit en de evolutie van de luchtkwaliteit. Naast de VMM-meetstations bestaan er ook tal van sensoren die toelaten om als burger of lokale overheid zelf de luchtkwaliteit te meten. Op de website samenvoorzuiverelucht.eu is een overzicht terug te vinden van hoe je bepaalde vervuilende stoffen als burger of als lokale overheid zelf kan meten. Op het dataportaal op deze website zijn burgermeetpunten terug te vinden, alsook de officiële meetpunten van VMM.
Op de website zijn ook inspirerende voorbeelden, acties en tools terug te vinden die helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
*De website 'Samen voor zuivere lucht' maakt deel uit van het Europese Interregproject Zuivere Lucht waarbinnen men burgers, scholen, verenigingen en lokale overheden wil aanzetten om luchtkwaliteit te meten en acties op poten te zetten om de luchtkwaliteit in de omgeving te verbeteren.
Project 'Pure Cities'
Gemeenten beschikken vaak niet over betrouwbare gegevens over de lokale luchtkwaliteit en over de technologie en kennis om deze te verkrijgen en te analyseren. AIRSCAN is een organisatie die expertise en innovatieve technologieën voor een betere luchtkwaliteit samenbrengt. Het doel van het project 'Pure Cities' van AIRSCAN is om steden en gemeente gezonder, duurzamer en slimmer te maken door aan steden en gemeenten technologische, menselijke en financiële middelen ter beschikking te stellen. Het project 'Pure Cities' wil deelnemende gemeenten de nodige instrumenten aanreiken om gegevens over luchtkwaliteit in de gemeente te berekenen en acties voor te stellen ter verbetering van de luchtkwaliteit.
Een samenwerking tussen een gemeente en AIRSCAN, in het kader van het project 'Pure Cities' verloopt in verschillende fasen:
Omdat steden en gemeenten een verschillende omvang, context, ambities en prioriteiten hebben, heeft AIRSCAN drie verschillende formules gedefinieerd:
Fase | Basisformule | Assessformule | Engageformule |
Startvergadering | x | x | x |
Installatie van sensoren en apparatuur om de kwaliteit van de buitenlucht te meten | x | x | x |
Terbeschikkingstelling van een platform voor luchtkwaliteitsmodellen | x | x | |
Beschikbaarheid van een mobiele applicatie om betrokkenheid van de burger te vergroten | x | ||
Eerste diagnose met gedetailleerd verslag + presentatie | x | x | x |
Mededelingen over luchtkwaliteit op openbare schermen | x | x | x |
Ontwikkelen van een actieplan | x | x | x |
Geautomatiseerde maandelijkse rapporten over luchtkwaliteit | x | x | |
Follow-up van de uitgevoerde acties | x | x | x |
Levering van een eindverslag met conclusies en aanbevelingen | x | x | x |
Op basis van de startvergadering van het project, waarop de visie en de doelstellingen van de gemeente bepaald worden, zal AIRSCAN in overleg met de gemeente een passende formule voorstellen. Elk pakket omvat technologie (sensoren en software) en expertise inzake luchtkwaliteit.
De sensoren meten volgende parameters: luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheid, fijn stof, vluchtige organische stoffen en stikstofdioxide. Zie presentatie voor een foto van een sensor.
In het kader van dit project verbindt een gemeente zich ertoe:
Het project start na datum van de ondertekening door beide partijen en eindigt aan het einde van een periode van 12 maanden van levering van de uitrusting.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen wordt aan de gemeenteraad gevraagd om de samenwerkingsovereenkomst m.b.t. een deelname aan het project 'Pure Cities' goed te keuren.
Raadslid Jean DEWIT krijgt het woord en vraagt een toelichting over dit agendapunt.
Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en legt uit dat het een Europees project betreft voor het continu meten van de luchtkwaliteit. Steden en gemeenten kunnen gratis deelnemen om op diverse plaatsen gratis de luchtkwaliteit te laten meten. Het leek het gemeentebestuur zinvol om hieraan mee te doen. Het project duurt twaalf maanden. Daarna kan men beslissen om al dan niet verder te gaan met de metingen. Andere steden en gemeenten die daarop in getekend hebben, hebben achteraf beslist om hiermee verder te gaan, dit moet men nog bekijken. Er moet eerst nog een traject doorlopen worden waar men wil gaan meten en of de mogelijkheid aan burgers wordt opengesteld of dat de gemeente de metingen voor eigen gebruik laat uitvoeren. Omdat dit niets kost en dit zinvol lijkt, wordt nu voorgesteld hierop in te gaan.
Raadslid Jean DEWIT stelt dat hij zich zal onthouden bij de stemming op voorwaarde dat het de gemeente niets kost.
Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt tot slot het woord en verklaart dat dit de eerste twaalf maanden gratis is en dat de gemeente erna moet voor betalen.
Het project wordt uitgevoerd door AIRSCAN in samenwerking met de gemeente, maar wordt gefinancierd door BELFIUS Bank.
Enig artikel.
Akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en AIRSCAN m.b.t. de deelname aan het project 'Pure Cities', en zoals toegevoegd in BIJLAGE 1.
De gemeenteraad nam kennis van de mondelinge vragen door de raadsleden op de zitting gesteld en verwijst voor het overige naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.
(...)
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
(...)
/
Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt het woord en merkt op dat enige tijd geleden een bewonersvergadering werd georganiseerd met de middenstanders uit het centrum. Daarbij werd aan het college van burgemeester en schepenen gevraagd of er extra parkeergelegenheid op het Kerkplein kon worden voorzien aangezien er achteraan geen parkeerplaatsen meer zijn. Hij wil graag weten wat de stand van zaken is.
Raadslid Luk RAEKELBOOM krijgt het woord en stelt dat de inwoners bij de aankomende verkiezingen op verschillende plekken kunnen oefenen op een stemcomputer. Hij vraagt of ook in Humbeek en Beigem een stemcomputer kan worden geplaatst.
Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en heeft een vraag voor raadslid SELLESLAGH. Tijdens de vorige gemeenteraad heeft hij verklaard dat hij het AZ Jan Portaels heeft bezocht en dat hij daar een verslag van zou krijgen. Schepen ROOSEN vraagt of hij dat verslag kan doorsturen aan het college van burgemeester en schepenen. Schepen ROOSEN voegt eraan toe dat zij ook contact hebben gehad met het AZ Jan Portaels en UZ Brussel en meldt dat beide instanties bevestigen dat er geen problemen zijn en er geen risico is dat de hulpdiensten niet ter plaatse kunnen komen.
Raadslid Linda DE PREE krijgt het woord en:
Raadslid Caroline DENIL krijgt het woord en vraagt of de oproepingsbrieven voor de aanstaande verkiezingen al werden verstuurd. Er zijn namelijk veel mensen die nog niets ontvangen hebben.
Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt het woord en dankt de diensten voor de beantwoording van de vragen die hij op de vorige gemeenteraad stelde. Hij stelt:
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de mondelinge vragen door de raadsleden ter zitting gesteld en voor het overige te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De voorzitter sluit de zitting op 23/05/2024 om 23:01.
Namens GEMEENTERAAD,
Muriel VAN SCHEL
algemeen directeur
Peter PLESSERS
voorzitter gemeenteraad