De gemeenteraad verleent een gunstig advies inzake de samenvoeging van de parochies Sint-Cornelius Molenveld, Allerheiligste Verlosser Borcht en Heilig Hart Verbrande Brug bij de parochie Sint-Servaas.
Artikel 41, 9° van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017:
"De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt."
"De Vlaamse Regering brengt al de volgende instanties binnen dertig dagen na de ontvangst van een ontvankelijke aanvraag tot samenvoeging op de hoogte van die aanvraag:
1° het representatief orgaan;
2° de betrokken besturen van de eredienst;
3° de federale overheid;
4° de financierende overheid;
5° in voorkomend geval het centraal bestuur;
6° in voorkomend geval de adviserende gemeente.
Uiterlijk vier maanden na de kennisgeving, vermeld in het eerste lid, bezorgt de financierende overheid van het te behouden bestuur van de eredienst en in voorkomend geval de adviserende gemeente een advies over de samenvoeging aan de Vlaamse Regering. Als een van de instanties, vermeld in dit lid, het advies niet op tijd bezorgt, kan aan de adviesvereiste voorbij worden gegaan."
/
De procedure om de parochies Sint-Cornelius Molenveld, Allerheiligste Verlosser Borcht en Heilig Hart Verbrande Brug samen te voegen bij de parochie Sint-Servaas werd opgestart.
Deze procedure betreft de opheffing en samenvoeging van parochies. Het bevat geen vraag tot ontwijding van kerkgebouwen. Gevolg is dat er voor de samengevoegde parochies na afloop van de procedure nog slechts 1 kerkfabriek zal overblijven.
De financierende overheid van het te behouden bestuur van de eredienst en in voorkomend geval de adviserende gemeente, dient een advies te verlenen over deze samenvoeging.
Advies financierende overheid
Per parochie is er een afzonderlijke kerkfabriek die bestuurd wordt door de kerkraad. De gemeente telt op heden 7 afzonderlijke kerkfabrieken waarvan er momenteel één volledig zelfbedruipend is wat betreft exploitatie.
De overige 6 kerkfabrieken ontvangen momenteel van de gemeente nog jaarlijks een werkingstoelage. Dit overeenkomstig de gemeentelijke verplichting zoals opgelegd in artikel 52/1 van het Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004.
De parochies Sint-Cornelius Molenveld, Allerheiligste Verlosser Borcht en Heilig Hart Verbrande Brug zullen samengevoegd worden bij de parochie Sint-Servaas.
De fusie zal tot gevolg hebben dat er in totaal nog slechts 4 kerkfabrieken overblijven (Sint-Servaas voor Grimbergen, Sint-Rumoldus voor Humbeek, Sint-Amandus voor Strombeek-Bever en Onze Lieve Vrouw-Beigem voor Beigem).
Op financieel vlak is de fusie van de parochies niet nadelig voor de gemeente en dit omwille van volgende argumenten:
Overdracht van rechten/plichten/lasten van roerende en onroerende goederen naar het te behouden bestuur. Alle roerende en onroerende goederen van de besturen van de eredienst van de samengevoegde erkende lokale geloofsgemeenschappen zullen van rechtswege overgedragen worden aan het te behouden bestuur van de eredienst, mét inbegrip van de rechten, lasten en plichten verbonden aan deze goederen. Dit houdt ook in dat de inkomsten uit het privaat patrimonium (bvb. uit huurinkomsten) van de voormalige kerkfabrieken voortaan ingezet kunnen worden ten gunste van het te behouden bestuur. Ook dit zal een gunstig effect hebben op de gemeentelijke toelage.
Om bovenstaande redenen wordt er voorgesteld een gunstig advies te verlenen inzake de samenvoeging van de parochies Sint-Cornelius Molenveld, Allerheiligste Verlosser Borcht en Heilig Hart Verbrande Brug bij de parochie Sint-Servaas.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en juicht de samenvoeging toe omdat dit besparingen en rationalisaties met zich kan meebrengen. Ook worden er een aantal parochiegebouwen beschikbaar voor andere doeleinden. Hij vraagt of de exploitatie- en investeringsbudgetten van deze vier kerken worden samengevoegd en of vanaf dat moment de regels, die zijn opgenomen in de afsprakennota, weer gaan gelden? Wordt dit gewoon samengevoegd of blijft dit even hoog of is voorzien dat dit wordt aangepast en zo ja, in welke richting?
Schepen Trui OLBRECHTS antwoordt dat de vergroting tot diverse voordelen voor de kerkbesturen zal leiden. Men kan immers gebruikmaken van schaalvoordelen, wat tot lagere kosten leidt. Voor de gemeente wordt de administratie eenvoudiger, wat ook voordeel oplevert. Men zal maar voor één stukken moeten nalezen en besturen i.p.v. 4 kerkfabrieken. Er zal één toekomstvisie komen voor de kerken. Men bepaalt centraal welke prioriteiten men stelt. Verder worden de pastorieën samengevoegd. Het belangrijkste gevolg daarvan is dat de parochiegebouwen niet meer worden geschouwd als een gebouw voor de eredienst. De kosten komen dan ook niet meer ten laste van het kerkbestuur. Dit is een goede evolutie voor de toekomst.
/
Artikel 1.
Een gunstig advies te verlenen inzake de samenvoeging van de parochies Sint-Cornelius Molenveld, Allerheiligste Verlosser Borcht en Heilig Hart Verbrande Brug bij de parochie Sint-Servaas.
Art. 2.
De opdracht te geven aan de dienst financiën om een exemplaar van deze beslissing ter kennisgeving over te maken aan de Vlaamse Regering en het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.