Terug
Gepubliceerd op 28/06/2024

Besluit  GEMEENTERAAD

do 23/05/2024 - 19:00

Administratief toezicht: Bestuur van de eredienst Sint-Rumoldus (Humbeek) - Rekening 2023 - Advies

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stef GROSJEAN, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur

De gemeenteraad brengt een gunstig advies uit over de jaarrekening 2023 van het kerkbestuur Sint-Rumoldus (Humbeek). De dienst Financiën maakt een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):

  • Artikel 41, 9°:

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikel 55.
  • Besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst.
  • Ministerieel besluit van 27 november 2006 modellen boekhouding besturen van de eredienst.
  • Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
 
  • Overleg ad hoc van 24 januari 2024 tussen het gemeentebestuur en het centraal kerkbestuur betreffende de jaarrekeningen.
 
  • De rekening 2023 van de kerkraad Sint-Rumoldus (Humbeek), vastgesteld op 26 februari 2024 en bij de gemeente door het centraal kerkbestuur ingediend op 19 april 2024 via de software van Religio (bijlage 1).
 
  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 mei 2024 (dossierstuk 9).
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

Er werd voor 2023 aan dit kerkbestuur een gemeentelijke exploitatietoelage uitbetaald van 28.152,58 euro.

Gemeentelijke investeringstoelagen waren er niet.

Het resultaat van de exploitatie vertoont een financieel overschot van 12.721,86 euro.

Het resultaat van de investeringen sluit in evenwicht. 

 

De jaarrekening bestaat uit twee onderdelen:

De FINANCIËLE NOTA is het eigenlijke jaarrekeningrapport conform het model opgelegd door de overheid. Naast enkele overzichtstabellen wordt hierin het volledige detail van de rekeningen opgenomen met daarnaast het budget (zoals eventueel gewijzigd) als toetssteen (bijlage 1).

 

De TOELICHTING omvat een reeks documenten en kan door de penningmeester naar believen worden uitgebreid. Verplicht zijn volgende stukken:

  • de kastoestand; dit is het rapport waaruit de eindsaldi van de werkingsrekeningen (inclusief een eventuele fysieke kas) op 31 december 2023 moet blijken (dossierstuk 1);

  • de geactualiseerde inventaris; deze inventaris bevat o.a. een overzicht van: de beschikbare gelden op de werkingsrekeningen/patrimoniumrekeningen/stichtingen/reservefondsen, de bezittingen/rechten/verplichtingen, de investeringsprojecten en een lijst van de openstaande schulden en vorderingen (dossierstuk 2);
  • de staat van het vermogen. Dit document biedt een samenvattend overzicht van alle gewaardeerde elementen uit de inventaris (dossierstuk 3);

  • overzicht van de interne kredietaanpassingen -> geen;

  • de geactualiseerde investeringsfiches -> geen;

  • kopieën van de laatste uittreksels van 2023 van elke werkingsrekening ter bewijsvoering van de kastoestand (dossierstukken 4 & 5);

  • de gehanteerde waarderingsregels (alle aankopen vanaf 1 januari 2007 worden gewaardeerd). Voor onroerende goederen worden de ligging, het kadastraal inkomen, eventuele erop rustende lasten en de (periodieke) opbrengsten aangegeven -> geen;

  • de verdeelsleutels (zoals uitdrukkelijk gemotiveerd in de strategische nota van het meerjarenplan en toegevoegd aan de beleidsnota van het budget) -> geen.

  • aanvullende nota bij de jaarrekening 2023; hier kunnen bijvoorbeeld het exploitatie- en investeringsresultaat alsook budgetoverschrijdingen geduid worden (dossierstuk 6).

 

Volgende bijlagen werden tevens toegevoegd:

  • bankrekeninguittreksels van de patrimoniumrekeningen (dossierstukken 7 & 8).

 

Bij het doornemen van het ontwerp van deze rekening werden alle stavingstukken (facturen, onkostennota’s) getoetst aan het overzicht van de bankrekeninguittreksels.

De eindsaldi van de werkingsrekeningen op 31 december 2023 zoals opgenomen in de kastoestand stemmen overeen met de saldi van de werkingsrekeningen zoals gestaafd in de bijgevoegde rekeninguittreksels.

Om de controle zo zorgvuldig mogelijk te kunnen uitvoeren, wordt aan het kerkbestuur steeds gevraagd de notulen van de vergaderingen van de kerkraad duidelijk leesbaar en zo volledig als mogelijk op te stellen, voornamelijk wat de wet op de overheidsopdrachten betreft.

De rekening geeft het resultaat weer van wat er door de kerkraad is beslist en is opgenomen in zijn notulen (prijsofferteaanvragen, overeenkomsten, gunningen…).

 

Opmerkingen dienst Financiën

  • Kerkfabrieken met inkomsten uit eigen patrimonium reserveren, overeenkomstig de afsprakennota tussen de gemeente en het centraal kerkbestuur, jaarlijks een percentage van 15% van deze opbrengsten voor behoud en onderhoud van het privaat patrimonium. De kerkfabriek Sint-Rumoldus boekte deze reservering niet meer binnen 2023. Deze moet dan nog gebeuren in 2024. De kerkfabriek zal hiervoor in 2024 nog een budgetwijziging dienen in te dienen.
  • Volgens de regelgeving moeten patrimoniumintresten worden overgeschreven naar een financiële rekening behorend tot de kastoestand van de eredienst. De dienst Financiën stelde vast dat dit niet consequent toegepast wordt en vraagt de kerkfabriek om in de toekomst de patrimoniuminteresten steeds binnen het boekjaar over te schrijven naar de werkingsrekening. Dit werd ook door de dienst Financiën aangekaart bij het centraal kerkbestuur daar dit ook bij de andere kerkfabrieken van toepassing is.

 

O.b.v. voorliggende stukken kan men afleiden dat er door het kerkbestuur in 2023 geen handelingen werden uitgevoerd die de financiële belangen van de gemeente schenden en dat er een gunstig advies kan uitgebracht worden over de jaarrekening 2023.

 

Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en wil bij deze zijn algemene opmerkingen en vragen stellen. Hij stelt vast dat de jaarrekeningen van de zeven kerkbesturen allemaal een positief saldo vertonen voor zowel de exploitatie en een nulsaldo of positief saldo voor de investeringen. In totaal gaat dat over een fors bedrag. Bij elke jaarrekening stelt de gemeentelijke dienst dat de patrimoniuminteresten moeten worden overgeschreven naar de werkingsrekening. Dit werd blijkbaar ook overgemaakt aan het CKB. Hij vraagt waarom alle kerkfabrieken deze fout lijken te maken. Daarnaast moet er jaarlijks 15% van de opbrengsten van het eigen patrimonium naar de investeringsrekening worden overgeschreven. Het investeringsoverschot moet vervolgens naar een werkingsrekening worden overgemaakt. Hij vraagt hoe het komt dat alle kerkfabrieken dit verkeerd gedaan hebben. Hij gaat ervan uit dat dit niet uit slechte wil is. Het volledige positieve saldo van de exploitatierekening is 200.000,00 euro, daar wordt een redelijk bedrag van overgeheveld maar dit komt nooit terug naar de gemeente. Twee jaar later wordt dan wel hun percentage verlaagd, voor wat ze volgende keer dan krijgen.

 

Raadslid William DE BOECK krijgt het woord en sluit zich aan bij raadslid VAN BERLAER en vond de formulering van de 15% die men naar de investeringsrekening moet overschrijven, onduidelijk. Dit is geen verplichting, maar men mag dit doen. Sommige kerkfabrieken hebben destijds besloten om het niet te doen. Nu wordt verondersteld dat men het móet doen, maar dat staat zo niet in de afsprakennota. Daarin staat: “er kunnen over verschillende jaren 15% gereserveerd worden”. Hij stelt voor om de formulering in die zin aan te passen.

De kerkfabriek in Humbeek heeft ooit geopteerd om een appartement te kopen om meer rendabel te worden naar het voorbeeld van Beigem. Raadslid DE BOECK vraagt of er inmiddels huurinkomsten zijn en wat deze bedragen zijn. Hoe staan de huurinkomsten t.o.v. de kosten? Hij vindt de volgende kosten terug: een periodieke afrekening van 7.384,00 euro en intresten van 1.824,00 euro. Hij vindt een verzamelbedrag van 16.794,00 euro aan pachten en huurinkomsten terug.

 

Schepen Trui OLBRECHTS antwoordt dat een positief exploitatiesaldo wel degelijk terugkomt naar de gemeente, maar later. Als de kerkfabriek de volgende exploitatie indient, wordt het overschot gecompenseerd. Dat komt met vertraging terug. De formulering die raadslid DE BOECK onduidelijk noemt, gaat over heel weinig geld nl. de interesten op de patrimoniumrekening. De medewerker van de financiële dienst stelt dat deze intresten naar de werkingsrekening moeten worden overgeschreven. Vroeger gebeurde dat niet, maar nu vraagt de gemeente expliciet om dit bedrag volgens de regels over te schrijven.

Over de opbrengsten van het appartement, legt schepen OLBRECHTS uit dat men een kapitaalsaflossing heeft van 7.384,00 euro en een interest van 1.823,00 euro. De totale inkomsten uit het private patrimonium bedragen 16.794,00 euro wat grotendeels door het appartement wordt opgebracht. Zij denkt dat ze maar één appartement hebben en een aantal pachtgronden die niet al teveel zullen opbrengen. De kosten van de lening liggen dus aanmerkelijk lager dan de opbrengsten. Op verzoek van raadslid DE BOECK zal schepen OLBRECHTS nagaan of de parochie nog andere goederen heeft die inkomsten genereren, maar ze verwacht dat er naast het appartement hooguit nog wat gronden zijn die een klein bedrag opleveren.

 

Raadslid William DE BOECK krijgt een tweede maal het woord en benadrukt dat bij de twee getallen die werden opgenomen in de jaarrekening ook nog de onroerende voorheffing opgeteld moet worden.

 

Schepen Trui OLBRECHTS zal de getallen voor Humbeek navragen en terugkoppelen aan de gemeenteraad.

Bijkomende info:

/

Publieke stemming
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Stef GROSJEAN, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Koen DEHAENE, Jean DEWIT, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS
Onthouders: Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Stef GROSJEAN, Katrien LE ROY, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER
Resultaat: Met 26 stemmen voor, 7 onthoudingen
BESLUIT:

Artikel 1.

Een gunstig advies uit te brengen over de jaarrekening 2023, vastgesteld op 26 februari 2024 door de kerkraad Sint-Rumoldus (Humbeek).

 

Art. 2.

De dienst financiën maakt voor goedkeuring een exemplaar van deze beslissing over aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.