Terug
Gepubliceerd op 08/09/2021

Notulen  GEMEENTERAADSCOMMISSIE PERSONEEL EN ORGANISATIE

di 24/08/2021 - 20:00 digitaal
    • Opmaak geïntegreerd arbeidsreglement gemeente en OCMW

      Aanwezig: Elke WOUTERS, voorzitter gemeenteraadscommissie personeel en organisatie
      Jean DEWIT, Brigitte JANSSENS, Isabel GAISBAUER, Chantal LAUWERS, Linda DE PREE, Peter PLESSERS, effectieve commissieleden
      William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Chris SELLESLAGH, Bart VAN HUMBEECK, waarnemende commissieleden
      Sander GEERTS, deskundigen
      Goedele DE VOCHT, waarnemend secretaris gemeenteraadscommissie personeel en organisatie
      Verontschuldigd: Trui OLBRECHTS, Kirsten HOEFS, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Manon BAS, effectieve commissieleden
      Evi DE GROEF, commissieleden
      Muriel VAN SCHEL, deskundigen
      Afwezig: Karima MOKHTAR, effectieve commissieleden
      Eddie BOELENS, Jelle DE WILDE, Bart LAEREMANS, Katrien LE ROY, Sofie ROELANDT, Philip ROOSEN, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Jean-Paul WINDELEN, waarnemende commissieleden
      De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:
      • Artikels 37 en 38, 7° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB).


        Artikel 37:


        § 1. De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen
        .

        § 2. Artikel 28 en 34 zijn van overeenkomstige toepassing op de vergaderingen en de stemmingen in de commissies.


        § 3. De mandaten in iedere commissie worden evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden, alsook de wijze waarop de evenredigheid wordt berekend. Die berekeningswijze geldt voor alle commissies die de gemeenteraad opricht. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen, altijd hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig de voormelde berekeningswijze toekomen, met een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, worden de mandaten toegewezen in de volgorde waarin de kandidaten vermeld staan op de akte van voordracht.


        Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht hetzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Als een lid uitdrukkelijk aan de gemeenteraad heeft meegedeeld dat het niet meer wil behoren tot zijn fractie, vermeld in artikel 36, kan dat lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden die fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.


        Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel uitmaakt. Als de fractie van het kandidaat-commissielid maar uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen.


        Niemand kan meer dan één akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.


        Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging, vermeld in het eerste lid, een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.


        § 4. De burgemeester of schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een gemeenteraadscommissie.


        § 5. Het huishoudelijk reglement bepaalt de nadere regels voor de samenstelling en de werkwijze van de commissie, alsook voor de toekenning van presentiegelden, met dien verstande dat de leden met raadgevende stem, vermeld in paragraaf 3, vierde lid, hetzelfde presentiegeld krijgen als de andere leden.


        Als een lid met raadgevende stem lid is van verschillende commissies, kan het bedrag van de toegekende presentiegelden jaarlijks nooit hoger zijn dan het hoogste presentiegeld dat jaarlijks theoretisch toegekend kan worden aan een vast lid. Voor de berekening van dat maximumbedrag wordt rekening gehouden met het aantal commissievergaderingen die voor een vast lid recht geven op presentiegeld.


        Artikel 38, 7°:


        De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:


        7° de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties.

       

      • Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goedgekeurd in zitting van 25 februari 2019 en aangepast op 28 mei 2020:

        Artikel 37.

        § 1 De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:

        1° personeel en organisatie;

        2° financiën;

        3° infrastructuur;

        4° omgeving;

        5° mobiliteit;

        6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;

        7° verenigde commissie.


        Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.


        De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.


        § 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.


        (...)

        § 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.

        § 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.

        § 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.

        § 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement). De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.

        § 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.

        Artikel 38.

        Alle leden van de gemeenteraadscommissie zijn stemgerechtigd, met uitsluiting van de waarnemende leden, de krachtens art. 37, §2 aangestelde voorzitter, de deskundigen en de eventuele belanghebbenden. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 27, §4 van dit reglement.

        Artikel 39.

        Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. Een afschrift van het verslag wordt via e-notulen verzonden aan ieder commissielid en aan elke fractieleider.
      De beslissing wordt genomen op grond van:

      In verband met de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie

      1. Algemeen

      • Besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019 waarbij de leden van de commissie personeel en organisatie werden aangeduid (DOSSIERSTUK 1).
      • Besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019 waarbij raadslid Elke WOUTERS werd aangeduid als voorzitter van de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie (DOSSIERSTUK 2).
      • Besluiten van de gemeenteraad van 24 oktober 2019, 28 mei 2020 en 27 augustus 2020 betreffende de vervangingen van leden in de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie (DOSSIERSTUKKEN 3-7).
      • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 31 augustus 2020 betreffende de aanstelling van mevrouw Evi DE GROEF als secretaris en mevrouw  Goedele DE VOCHT als plaatsvervangend secretaris van de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie (DOSSIERSTUK 8).

      2. Specifiek
      • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 juni 2021 waarbij aan de voorzitter van de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie werd gevraagd de commissie bijeen te roepen - in gedeeltelijk besloten zitting - op dinsdag 24 augustus 2021 om 20.00 uur via digitale vergadering (DOSSIERSTUK 9).
      • Uitnodiging via e-notulen en via e-mail op 13 juli 2021 met de volgende agenda:
        1. Geïntegreerd arbeidsreglement gemeente en OCMW Grimbergen (openbaar punt)
        2. Uitbesteding recyclagepark - Overname personeel n.a.v. deze uitbesteding (niet openbaar punt)

       

      In verband met de opmaak van het geïntegreerd arbeidsreglement

      1. Algemeen

      • Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
      • Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
      • Decreet Lokaal Bestuur.
      • Besluit Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden
        voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het
        gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de
        rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk
        welzijn, en latere wijzigingen.
      • Besluit Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen.

      • Rechtspositieregeling gemeente en OCMW, vastgesteld bij besluit van de gemeenteraad en besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 december 2020 en laatst gewijzigd op 22 april 2021.
      • Arbeidsreglement gemeente, goedgekeurd bij besluit van de gemeenteraad van 25 september 2014 en laatst gewijzigd op 23 april 2015.
      • Arbeidsreglement OCMW, goedgekeurd bij besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 oktober 2014 en laatst gewijzigd op 25 juni 2020.

      • Besluit algemeen directeur van 30 mei 2019 houdende Aanpassing van de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement van het gemeente en OCMW-personeel - Overgangsbepalingen.
      • Besluit algemeen directeur van 27 juni 2019 houdende Aanpassing van de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement van het gemeente en OCMW-personeel - Bijkomende overgangsbepaling.

       

      2. Specifiek

      • Besluit van het college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 7 juni 2021 - Arbeidsreglement voor gemeente- en OCMW-personeel - Vaststelling (DOSSIERSTUK 10)
      • Besluit van het college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 5 juli 2021 - Arbeidsreglement voor gemeente en OCMW-personeel: bemerkingen van de vakorganisaties - Kennisname en goedkeuring (DOSSIERSTUK 11)
      • Besluit van het college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 12 juli 2021 - Arbeidsreglement voor gemeente- en OCMW-personeel: aanvraagmodaliteiten jaarlijkse vakantie voor de medewerkers schoonmaak - Goedkeuring (DOSSIERSTUK 15)
      De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

       

      Het arbeidsreglement van de gemeente werd globaal vastgesteld in de gemeenteraadszitting van 25 september 2014 en voor het laatst gewijzigd op 23 april 2015. Het arbeidsreglement van het OCMW werd vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn op 29 oktober 2014 en voor het laatst gewijzigd op 25 juni 2020. De laatste wijzigingen aan het arbeidsreglement van het OCMW beperkten zich tot wijzigingen aan de uurroosters.

       

      Naar aanleiding van diverse wijzigingen in de wet- en regelgeving dringt een globale wijziging van de arbeidsreglementen zich op. Daarnaast is het van belang dat het arbeidsreglement steeds in overeenstemming is met de rechtspositieregeling, wat op dit moment niet het geval is. Tot slot wordt, naar analogie met de rechtspositieregeling, ook voor het arbeidsreglement gekozen voor een gemeenschappelijke tekst voor gemeente en OCMW.

       

      In samenwerking met het adviesbureau Jurplus werd door de dienst Personeel een ontwerptekst voorbereid (zie bijlage 1). Volgende bijlagen werden nog niet toegevoegd:

      • Reglement flexibel werken: deze bijlage maakt deel uit van het project "flexibel werken"
      • Reglement voor het gebruik van een bedrijfsgsm, -tablet en/of SIM-kaart: deze bijlage wordt verder afgewerkt in samenwerking met de dienst Aankoop en facility.

      Op 4 juni 2021 werden aan het MAT de grote lijnen van de nieuwe tekst gepresenteerd en toegelicht.

      Op 7 juni 2021 stelden het schepencollege en vast bureau de ontwerptekst vast.

      Op 16 juni 2021 werd de ontwerptekst voorgesteld aan de vakorganisaties.

      Op 5 juli 2021 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de bemerkingen van de vakorganisaties en besliste als volgt te reageren:

      Bemerking vakorganisaties Voorstel
      ACV – "Ik lees niets over auto’s voor mensen die permanent met hun eigen wagen rijden, en ook niet over de auto’s die gebruikt worden wanneer men van wacht is. Er staat bv. nergens dat men niet naar Antwerpen mag rijden."

      I.v.m. persoonlijk gebruik van dienstwagens, bepaalt  artikel 2 van het reglement betreffende het gebruik van dienstvoertuigen uitdrukkelijk:

      "Het is uitgesloten dat een wagen, eigendom van het bestuur permanent, ten persoonlijke titel ter beschikking wordt gesteld van een personeelslid.


      Het ter beschikking stellen van een dienstvoertuig gebeurt steeds met het oog op de uitvoering van opdrachten in het belang van het bestuur, en niet om een persoonlijk belang te verstrekken of na te streven."


      Artikel 6 van datzelfde reglement bepaalt onder §3:

      "Het is niet toegelaten om een dienstvoertuig voor privédoeleinden tijdens of na de werktijd te gebruiken."


      I.v.m. het gebruik van persoonlijke wagens tijdens dienstopdrachten, bepaalt artikel 11 van het reglement betreffende het gebruik van dienstvoertuigen:

      "De algemeen directeur kan aan personeelsleden vragen om voor het uitvoeren van een dienstopdracht, het bijwonen van vergaderingen, het volgen van opleiding enz. de persoonlijke wagen te gebruiken. Hiertoe gelden de bepalingen van de rechtspositieregeling voor het betalen van een kilometervergoeding alsook het dekken van het risico door een omniumverzekering waarvoor het bestuur een algemene polis heeft afgesloten."


      Verder bepaalt het reglement in artikel 12 dat het personeelslid steeds aansprakelijk is voor persoonlijke verliezen en/of boetes als resultaat van een proces verbaal of andere gerechtelijke veroordeling.

      ACV – "Er wordt vermeld dat een wijziging aan de functiebeschrijving onmiddellijk via e-mail aan het personeelslid wordt gemeld. Dit moet voor ons verder gaan dan enkel via mail. Een wijziging van functiebeschrijving moet onderdeel uitmaken van een functioneringsgesprek en moet in overleg gebeuren met het personeelslid."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 6 - Principe

      Ieder personeelslid moet de arbeid verrichten waarvoor het werd aangeworven. Dit is duidelijk en omstandig in de functiebeschrijving vermeld. Ieder personeelslid zal uiterlijk bij de indiensttreding in het bezit gesteld worden van de toepasselijke functiebeschrijving. Een wijziging van de functiebeschrijving, die steeds via de server van het bestuur raadpleegbaar is, zal onmiddellijk via e-mail meegedeeld worden. Daarnaast zal een wijziging van de functiebeschrijving steeds worden toegelicht tijdens een persoonlijk gesprek.

      ACOD - "Artikel 8 vermeldt dat de arbeidsduur 38u per week bedraagt, met uitzondering van het personeel van het WZC en het LDC. Hier is ook de HuHu vermeld."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 8 - Arbeidstijd

      (...)

      Personeel woonzorgcentrum

      (...)

      Personeelsleden met een glijdend uurrooster in het woonzorgcentrum Ter Biest

      De arbeidsduur voor een voltijdse werknemer bedraagt 38 uur per week. De arbeidsuren liggen tussen 7 uur en 17 uur. Er is een rusttijd voorzien van minimum 30 minuten en maximum 1 uur tussen 12 uur en 13 uur. De duur kan door het personeelslid vrij gekozen worden en geldt niet als arbeidstijd. Halfweg de voormiddag en halfweg de namiddag heeft het personeel recht op maximum 15 minuten pauze. Deze pauzes gelden als werktijd. Er wordt niet gewerkt op zaterdag en zondag en op de feestdagen. De voltijdse uurroosters zijn toegevoegd als bijlage.

       

      Als normale rustdagen worden beschouwd: de zondagen, de zaterdagen, de feestdagen, de dagen die een feestdag vervangen, de facultatieve verlofdagen en het reglementair verlof.

       

      Personeel huishoudelijke hulp

      Personeelsleden huishoudelijke hulp met een vast uurrooster

      De arbeidsduur voor een voltijdse werknemer bedraagt 38 uur per week. De arbeidsuren liggen tussen 8 uur en 16.18 uur. Er is een rusttijd voorzien van minimum 30 minuten tussen 11.48 uur en 12.30 uur. Deze pauze geldt niet als arbeidstijd. Halfweg de voormiddag en halfweg de namiddag heeft het personeel recht op maximum 15 minuten pauze. Deze pauzes gelden als werktijd. Er wordt niet gewerkt op zaterdag en zondag en op de feestdagen. De voltijdse uurroosters zijn toegevoegd als bijlage.


      Als normale rustdagen worden beschouwd: de zondagen, de zaterdagen, de feestdagen, de dagen die een feestdag vervangen, de facultatieve verlofdagen en het reglementair verlof.


      Personeel lokaal dienstencentrum

      Personeelsleden met stam- en glijtijd in LDC en GAW Ter Borre

      De arbeidsduur voor een voltijdse werknemer bedraagt 38 uur per week. De arbeidsuren liggen tussen 7.30 uur en 18.30 uur. Er is een rusttijd voorzien van minstens 30 minuten tussen 12.00 uur en 14.00 uur (op woensdag tussen 12.00 uur en 13.00 uur). Deze pauze geldt niet als arbeidstijd. Er wordt niet gewerkt op zaterdag en zondag en op de feestdagen. De voltijdse uurroosters zijn toegevoegd als bijlage.

       

      Als normale rustdagen worden beschouwd: de zondagen, de zaterdagen, de feestdagen, de dagen die een feestdag vervangen, de facultatieve verlofdagen en het reglementair verlof.

       

      Personeelsleden bar en maaltijden met vast uurrooster in LDC en GAW Ter Borre

      De arbeidsduur voor een voltijdse werknemer bedraagt 38 uur per week. De arbeidsuren liggen tussen 11 uur en 18 uur. Er is een rusttijd voorzien van minimum 30 minuten tussen 13.00 uur en 14.00 uur. Deze pauze geldt niet als arbeidstijd. Halfweg de namiddag heeft het personeel recht op maximum 15 minuten pauze. Deze pauze geldt als werktijd.

       

      Als normale rustdagen worden beschouwd: de zondagen, de zaterdagen, de feestdagen, de dagen die een feestdag vervangen, de facultatieve verlofdagen en het reglementair verlof.

      ACOD – "Het keuken- en onderhoudspersoneel van WZC Ter Biest dient de gemiddelde arbeidsduur te presteren op jaarbasis, en het ander personeel op kwartaalbasis. Vanwaar dit verschil?"

      De aanpassing van de uurroosters van het keuken- en onderhoudspersoneel van woonzorgcentrum Ter Biest, dateert van 1 juli 2019 en gebeurde naar aanleiding van een auditverslag van 4 februari 2019 waaruit onder meer bleek dat er binnen de toenmalige werking grote diversiteit was in het aantal ingezette uren per dag, de werking tijdens weekends verschilde van week tot week en er weinig continuïteit was in de personeelsbezetting.

       

      De aangepaste uurroosters werden - na onderhandeling met het BOC/HOC - geïmplementeerd in de vorm van een proefproject. Het proefproject werd twee maal geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd en resulteerde uiteindelijk in een definitieve aanpassing van de uurroosters op 20 februari 2020 met ingangsdatum 1 maart 2020.

      ACOD - "Artikel 11 vermeldt dat een afwijking van uurroosters minstens 5 dagen op voorhand moet worden meegedeeld. Kan dat niet vroeger dan 5 dagen?"

      Niet akkoord om de termijn van 5 werkdagen aan te passen. In de praktijk gebeurt de kennisgeving van afwijkingen van uurroosters steeds vroeger, maar een uitzondering moet mogelijk blijven. De termijn van 5 werkdagen is de wettelijke termijn.

      ACV - "Artikel 11, derde lid stelt dat het vervangen van een personeelslid of het veranderen van ploeg niet wordt beschouwd als een afwijking van de normale uurroosters. Kan hier "op eigen verzoek van het personeelslid" aan worden toegevoegd?"

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 11 - Afwijking uurroosters

      (...)

      Het vervangen van een personeelslid of het veranderen van ploeg op eigen verzoek van het personeelslid wordt niet beschouwd als een afwijking van de normale uurroosters.

      ACOD - "Artikel 12 bepaalt dat de AD of de leidinggevende kunnen vragen om overuren te presteren. Kan toegevoegd worden dat personeelsleden schriftelijk kunnen vragen aan hun overste om overuren te presteren die schriftelijk zijn toestemming moet geven?"

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 12 - Overuren

      (...)

      Het personeelslid kan bij de organisatie van bepaalde evenementen of in andere bijzondere omstandigheden, gevraagd worden prestaties te verrichten buiten de in dit reglement vermelde uurregelingen. Daarnaast kan het personeelslid zelf verzoeken om bij wijze van uitzondering prestaties te verrichten buiten zijn uurregeling. In dat geval dient de leidinggevende schriftelijk zijn toestemming te geven.

      ACV - "Artikel 16 over de controle van de arbeid – De derde alinea bepaalt dat de leidinggevende de manuele registratie doet voor de personeelsleden die niet elektronisch moeten registreren. Dit lijkt contradictorisch: ze moeten niet registreren maar de leidinggevende moet het dan doen? Dan registreren ze toch wel?"

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 16 - Controle

      (...)

      Voor de personeelsleden die hun aan- of afwezigheden niet elektronisch moeten registreren, worden de prestaties en afwezigheden manueel geregistreerd in het tijdsregistratiesysteem door de leidinggevende. Hoewel deze personeelsleden niet verplicht zijn zelf te registeren, geldt voor het overige ook voor hen het reglement tijdsregistratie.


      Op dit moment zijn er nog een aantal personeelsgroepen die hun aanwezigheden niet elektronisch dienen te registreren (bv. de toezichters in de Academie voor Muziek, Woord en Dans, het zorg- en verpleegkundig personeel van woonzorgcentrum Ter Biest enz.). Met de verdere uitrol van de nieuwe software voor tijdsregistratie en planning zullen uiteindelijk alle personeelsgroepen (m.u.v. de medewerkers huishoudelijke hulp) elektronisch dienen te registreren.

      ACV - "Artikel 17 – Feestdagen – Het bestuur kan beslissen collectieve feestdagen vast te leggen. Het gaat hier vermoedelijk over de feestdagen die in het weekend vallen. Personeelsleden die deeltijds werken hebben geen recht op deze dag als die valt op de dag dat ze niet moeten werken. Er bestaat de mogelijkheid voor personeel die ressorteren onder de arbeidstijdwet om deze dag toe te voegen aan het verlof. Dit systeem wordt gehanteerd bij de Vlaamse Overheid. Als er collectieve sluitingsdagen worden ingepland, en deze vallen op een dag dat iemand die deeltijds werkt, niet moet werken, dan is deze persoon die dagen kwijt. Dat is te kort door de bocht."

      Niet akkoord om artikel 17 aan te passen. Wanneer een feestdag samenvalt met een zaterdag of zondag, wordt deze dag vervangen door een andere dag die vrij kan worden opgenomen overeenkomstig de regels die gelden inzake de jaarlijkse vakantie.

       

      Indien er zou worden beslist tot het collectief vastleggen van (een deel van) deze vervangende feestdagen, zal dit vooraf worden onderhandeld met de vakorganisaties waar o.m. de bemerking voor personeelsleden die deeltijds werken, aan bod kan komen. In ieder geval zal steeds de toepasselijke wetgeving worden gerespecteerd.

      ACOD – "Voltijdse personeelsleden hebben recht op 35 dagen vakantie. Personeelsleden die vallen onder arbeidswet en die na 2011 gestart zijn, hebben er toch minder? Kan dit ook hier opgenomen worden?"

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 18 - Jaarlijkse vakantiedagen

      Het personeelslid heeft recht op jaarlijkse vakantiedagen zoals vermeld in de rechtspositieregeling.

      Het voltijds personeelslid heeft recht op 35 werkdagen betaalde vakantie voor een volledig dienstjaar zoals voorzien in de rechtspositieregeling. Bij deeltijdse personeelsleden wordt de gemiddelde duur van de werkdag naar verhouding tot de opdrachtbreuk bepaald.

      ACV - "Artikel 18 - Kan er een afwijkingsmogelijkheid voorzien worden? Bijvoorbeeld: Als iemand na september zijn grote reis wilt maken om buiten regenseizoen te zijn?"

      Aanpassing ontwerptekst door voor alle personeelsgroepen volgende bepaling op te nemen:

      "In uitzonderlijke gevallen kan van deze bepalingen worden afgeweken op basis van een beslissing van de algemeen directeur."

      ACOD – "Wat betreft de aanvraagmodaliteiten: Kan er ook voor het personeel huishoudelijke hulp een termijn voorzien worden waarbinnen de leidinggevende zijn akkoord moet geven?"

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 18 - Jaarlijkse vakantiedagen

      (...)

      De jaarlijkse vakantiedagen, die opgenomen zullen worden tijdens de schoolvakanties, bij brugdagen en tijdens de maanden juni, september en december, dienen uiterlijk vóór 1 februari aangevraagd te worden. De bevestiging zal gebeuren binnen de maand. Indien het verlof niet binnen de maand bevestigd is, wordt verondersteld dat het verlof is goedgekeurd.

      ACV – "Bij de huishoudelijke hulp is bepaald dat het wettelijk verlof voor de maanden juni, september en december voor 01/02 moet aangevraagd worden. Voor de zomermaanden lijkt dit logisch, maar waarom ook voor deze maanden?" Uit de praktijk blijken naast de zomermaanden, ook de maanden juni, september en december populaire maanden om verlof te nemen. Om die reden wordt ook voor deze maanden voorzien dat het verlof voor 1 februari moet worden aangevraagd.
      ACV - "Artikel 20 over het verbod op alcoholische dranken en andere genotsmiddelen. Deze kunnen enkel genuttigd worden mits akkoord van de leidinggevende. Dit staat wel in de bijlagen, maar ik zag het hier ook graag toegevoegd."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 20 - Rechten en plichten en verboden handelingen

      (...)

      • alcoholische dranken en andere genotsmiddelen op de werkplaats te brengen en te nuttigen, tenzij met akkoord van de leidinggevende

      ACOD – "Artikel 20 over het neutraliteitsprincipe. Kunnen de functies opgesomd worden waarbij er geen uiterlijke tekenen van levensbeschouwelijke, religieuze, politieke, sportieve of andere overtuigingen mogen gedragen worden? We willen hier een duidelijk verschil tussen front office en back office."


      ACV – "Dit is een goede suggestie. ACV kan akkoord gaan met deze bepaling, maar vindt het spijtig dat hier een onderscheid wordt gemaakt. We zijn een diverse maatschappij geworden en het is evident dat deze diversiteit zich ook in het bestuur uit. Voor ons is het vooral belangrijk dat er neutraliteit is in het handelen."

      Niet akkoord om aan de ontwerptekst een lijst van functies toe te voegen waarbij geen uiterlijke tekenen van levensbeschouwelijke, religieuze, politieke, sportieve of andere overtuigingen, die de neutraliteit in twijfel kunnen trekken, mogen vertoond worden.

       

      De volgende bepaling is voldoende duidelijk:

      "In functies waarbij de personeelsleden van het bestuur op regelmatige basis in direct contact komen met burgers (o.a. loketfuncties), vertonen de personeelsleden geen uiterlijke tekenen van levensbeschouwelijke, religieuze, politieke, sportieve of andere overtuigingen, die de neutraliteit in twijfel kunnen trekken."
      ACV/ACOD - "Artikel 21 – De schorsing van max. 5 dagen zonder loon – Deze maatregel ligt moeilijk voor ons. Het is voor sommige mensen niet evident om 5 dagen loon te verliezen. Met deze maatregel moet heel voorzichtig omgesprongen worden, want het kan een serieuze impact hebben op de privé-situatie van het personeelslid."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 21 - Sancties, orde- en tuchtmaatregelen contractuele personeelsleden

      (...)

      • de schorsing voor max. 5 werkdag(en), zonder loon of vergoeding

       

      Niet akkoord om het aantal dagen aan te passen. Er staat uitdrukkelijk 'max.', wat de mogelijkheid geeft om flexibel te zijn.

      ACV – "Artikel 21 - U stelt dat deze werkwijze een vereenvoudiging is van de huidige procedure. Het gaat hier toch over de procedure zoals die vandaag wordt toegepast? Waar situeren zich dan de verschillen?"

      In het huidig reglement is voorzien dat elke tekortkoming aan de verplichtingen of niet-naleving van de bepalingen van de rechtspositieregeling of het arbeidsreglement die geen aanleiding geeft tot het ontslag wegens dringende redenen, kan leiden tot het opstarten van een disciplinaire procedure:

      • De disciplinaire procedure start bij de leidinggevende die de tekortkoming(en) en/of niet-naleving vaststelt en er de medewerker op aanspreekt en/of een persoonlijke nota voor geeft.
      • Indien de tekortkoming(en) en/of niet-naleving van de geldende reglementen de spuigaten uitloopt, wordt het dossier overgemaakt aan de algmeeen directeur, die de medewerker hoort en op basis daarvan een verslag opmaakt ter behandeling door de aanstellende overheid.
      • Het verslag wordt betekend aan de medewerker, die de mogelijkheid heeft een schriftelijk verweer in te dienen.
      • Voorafgaand aan het nemen van ev. passende maatregelen en/of het opleggen van een sanctie, hoort de aanstellende overheid de medewerker, die zich kan laten bijstaan door een raadsman.
       
      In de huidige procedure zijn drie 'hoor/verweer-momenten' voorzien: door de algemeen directeur, schriftelijk en door de aanstellende overheid. In de ontwerptekst wordt dit aspect vereenvoudigd. Het is niet de algemeen directeur die een schriftelijk verslag opmaakt, maar de leidinggevende (onder toezicht van de algemeen directeur). De medewerker behoudt de mogelijkheid om een schriftelijk verweer in te dienen en om gehoord te worden door de aanstellende overheid.
      ACOD - "Beroep moet ingediend worden binnen 14 dagen. Gaat het hier over kalenderdagen of werkdagen? Wij vragen werkdagen."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 21 - Sancties, orde- en tuchtmaatregelen contractuele personeelsleden

      (...)

      De personeelsleden die opmerkingen hebben of beroep willen instellen tegen de aan hen betekende sancties, kunnen dit binnen de 14 dagen 10 werkdagen schriftelijk melden aan de aanstellende overheid.

      ACOD – "Over het ontslag om dringende redenen bij roken in lokalen en voertuigen. Graag de zin “herhaaldelijke en na schriftelijke vermaning” toevoegen."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 21 - Sancties, orde- en tuchtmaatregelen contractuele personeelsleden

      (...)

      • herhaaldelijk en na schriftelijke vermaning roken in lokalen of voertuigen waar een rookverbod opgelegd is door de overheid;

      ACOD - "Artikel 22 – Bij inhouding salaris verwijzen naar loonbeschermingswet."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 22 - Sancties, orde- en tuchtmaatregelen statutaire personeelsleden


      (...)

      • de inhouding van salaris (volgens de loonbeschermingswet);
      • de schorsing met inhouding van salaris (volgens de loonbeschermingswet);


      ACV/ACOD - "Artikel 24 over verwittiging in geval van ziekte – Er moet onmiddellijk telefonisch verwittigd worden. Is er de mogelijkheid om een boodschap achter te laten? Kan dat toegevoegd worden? Kan er ook toegevoegd worden dat de leidinggevende of zijn vervanger dient verwittigd te worden?"

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 24 - Modaliteiten bij ziekte of ongeval

      Volgende regels gelden inzake de organisatie van de medische controle.

       

      Verwittiging

      • Het personeelslid is verplicht zijn leidinggevende of diens vervanger onmiddellijk telefonisch op de hoogte te brengen van de arbeidsongeschiktheid en dit uiterlijk op het moment dat hij het werk had moeten aanvatten. Indien de leidinggevende of diens vervanger niet bereikbaar is, wordt een boodschap ingesproken of wordt op een later tijdstip teruggebeld.
      • Indien het personeelslid op moment van verwittiging nog niet weet hoe lang hij afwezig zal zijn, informeert hij onmiddellijk na raadpleging van zijn behandelend arts zijn leidinggevende of diens vervanger over de duur van zijn afwezigheid.
      ACOD – In artikel 24 staan nergens de regels rond de betwisting van een beslissing van een controlearts?

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 24 - Modaliteiten bij ziekte of ongeval

      (...)

      • Onverminderd de bevoegdheid van de hoven en rechtbanken worden de geschillen van medische aard tussen het personeelslid en de controlearts bij wijze van scheidsrechterlijke procedure beslecht. De toepasselijke procedure hiervoor kan opgevraagd worden bij de personeelsdienst.

       

      ACV – "Het medisch attest moet bezorgd worden binnen de 2 werkdagen behoudens overmacht. Op welke manier moet het bezorgd worden? Is een mail met foto voldoende, of moet het document zelf bezorgd worden? Naar welk e-mail adres moet het gestuurd worden? …"

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 24 - Modaliteiten bij ziekte of ongeval

      (...)

      • Behoudens in geval van overmacht bezorgt het personeelslid uiterlijk binnen de 2 werkdagen te rekenen vanaf het begin van de afwezigheid wegens arbeidsongeschiktheid een geneeskundig getuigschrift aan het bestuur. Het geneeskundig getuigschrift mag worden bezorgd per e-mail, per post of via afgifte.

       
      Niet akkoord om in het arbeidsreglement verder te specificeren naar bv. welk e-mailadres geneeskundige getuigschriften moeten worden gestuurd aangezien dit kan verschillen tussen personeelsgroepen.
      ACV – "Voor alle duidelijkheid: de controlearts komt in eerste instantie toch nog aan huis, en pas in tweede instantie wordt er een briefje in de bus gestopt? Kan dit verduidelijkt worden? Kan er aangegeven worden dat het personeelslid zich bij afwezigheid moet verplaatsen naar de controlearts?"

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 24 - Modaliteiten bij ziekte of ongeval

      (...)

      • Het personeelslid mag niet weigeren een door het bestuur aangewezen en betaalde controlearts, te ontvangen, noch zich door deze te laten onderzoeken. Behoudens wanneer diegene die het geneeskundig getuigschrift aan het personeelslid heeft afgeleverd oordeelt dat zijn gezondheidstoestand hem niet toelaat zich naar een andere plaats te begeven, moet het personeelslid zich bij de controlearts aanbieden als het daarom wordt verzocht nadat de controlearts zich aanbood op het door het bestuur gekende verblijfsadres van het personeelslid. De reiskosten van het personeelslid zijn ten laste van het bestuur.


      ACV - "Artikel 25 over de vervroegde werkhervatting. Er wordt geen schriftelijke verklaring meer gevraagd bij vervroegde werkhervatting. Ik vermoed dat er toch wel een verwittiging via e-mail moet zijn of een andere vorm van schriftelijke communicatie waarmee het personeelslid laat weten het werk vroeger te hervatten? Er zou anders een probleem kunnen optreden wanneer het personeelslid op de eerste werkdag op weg naar het werk een weg / werk ongeval heeft."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 25 - Modaliteiten bij werkhervatting

      (...)

      3. Vervroegde werkhervatting

      Het personeelslid heeft het recht om het werk te hervatten op een vroegere datum dan bepaald in het geneeskundig getuigschrift. Het personeelslid dient geen nieuw geneeskundig getuigschrift in te dienen waarin staat dat het opnieuw arbeidsgeschikt is. In het kader van de arbeidsongevallenverzekering is het personeelslid verplicht het bestuur hiervan uiterlijk één dag op voorhand schriftelijk te verwittigen.

      ACOD -  "Artikel 28 over de loonbrieven – Een personeelslid dat niet met computer kan werken of geen computer op het werk ter beschikking heeft, moet de mogelijkheid hebbe om op vraag een papieren versie te bekomen."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 28 - Loonfiche

      (...)

      Aan ieder personeelslid van de gemeente dat over een computer of laptop beschikt wordt de loonfiche op een veilige manier ter beschikking gesteld in digitale vorm. Personeelsleden die niet beschikken over een computer of laptop hebben de keuze tussen een digitale loonfiche of een loonbrief in papieren vorm. Het bestuur waarborgt dat de digitale loonfiche inhoudelijk overeenstemt met de loonbrief in papieren vorm. De digitale loonfiches zullen worden opgeslagen door het bestuur via Cipal-Schaubroeck dat optreedt als elektronische archiveringsdienst.

      ACV – "Artikel 36 bepaalt dat het niet toegelaten is om werkkledij buiten de werktijd te dragen. Gebeurt het aankleden binnen de arbeidstijd? Graag hadden we verduidelijkt dat de personeelsleden zich binnen de arbeidstijd kunnen omkleden."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 8 - Arbeidstijd

      Personeel gemeente en OCMW (m.u.v. personeel woonzorgcentrum, huishoudelijke hulp en lokaal dienstencentrum)

      De arbeidsduur voor een voltijdse werknemer bedraagt 38 uur per week. Dit is de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur die moet nageleefd worden en wordt berekend over een periode van  maximaal 4 maanden. Voor deeltijdse personeelsleden wordt de arbeidsduur evenredig bepaald.

       

      De personeelsleden waarvoor werkkledij ter beschikking wordt gesteld, zijn verplicht deze te dragen tijdens hun diensturen. Omkleedtijd wordt daarbij beschouwd als arbeidstijd.

      ACV – "HuHu ontvangen een forfaitaire onkostenvergoeding voor het reinigen van de werkkledij. Hoeveel bedraagt deze vergoeding? Moet deze vergoeding niet opgenomen worden in de RPR?" Dit wordt nog verder nagekeken.
      ACV - Bijlage 3 – De gegevens van de vakbonden en de afgevaardigden ontbreken. Aanpassing ontwerptekst door toevoeging gegevens vakorganisaties.
      ACV – "Bijlage 7 – Alcohol- en drugbeleid:

      “Het gebruik van alcoholische dranken is alleen toegestaan in een lokaal dat als receptieruimte kan worden beschouwd. Zij mogen uitsluitend door de aankoopdienst van het bestuur worden geleverd.”

      Mag een personeelslid dan zelf niets meer meebrengen? Betaalt het bestuur dan de traktatie indien iemand wilt trakteren voor bv. een geboorte? Wij vragen om deze zin te schrappen."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 5 - basisbeginselen

      (...)

      Het gebruik van alcoholische dranken is alleen toegestaan in een lokaal dat als receptieruimte kan worden beschouwd. Zij mogen uitsluitend door de aankoopdienst van het bestuur worden geleverd. Er moet steeds gezorgd worden voor een voldoende gevarieerd en aantrekkelijk aanbod van niet-alcoholische dranken.

      ACOD - "Pagina 57 – Toevoegen dat verlof alleen kan aangerekend worden in overleg met het personeelslid. Anders is het onbetaald verlof."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 9 - administratief

      In overleg met het personeelslid wordt er Er wordt een halve of hele dag verlof op de verloffiche afgetrokken.

      ACOD – "In bijlage 8 wordt het volgende vermeld:

      “Het reinigen van het voertuig – zowel binnen- als buitenkant – behoort tot de verantwoordelijkheid van het betrokken personeelslid en/of de betrokken ploeg, en geschiedt in principe binnen de werktijden, op voorwaarde dat het zonder verlies van werktijd gaat.”

      Het reinigen van de voertuigen is een onderdeel van de job dus moet deel van de werktijd zijn. Deze zin klopt niet."

      Aanpassing ontwerptekst als volgt:

      Artikel 15

      Het reinigen van het voertuig – zowel binnen- als buitenkant – behoort tot de verantwoordelijkheid van het betrokken personeelslid en/of de betrokken ploeg, en geschiedt in principe binnen de werktijden., op voorwaarde dat het zonder verlies van werktijd gaat.

      ACOD – "Bijlage 11 - Camerabewaking – Artikel 6 – De camera voor de ontleningsdienst. Filmt deze enkel de balie of het ganse magazijn?" De camera die gericht is op de ontleningsdienst filmt enkel de balie.
      ACOD - "Bijlage 9 over de elektrische dienstfiets. Is er een helm voorzien als PBM? Eventueel met gebruik van netjes eronder (hygiëne) – of anders iedereen een helm geven?" Dit wordt nog verder nagekeken.

       

      Daarnaast werden op 5 en 12 juli 2021 nog een aantal wijzigingen aangebracht m.b.t.:

      • de verplichtingen inzake arbeidsongeschiktheid
      • de aanvraagmodaliteiten voor jaarlijkse vakantie
      • de bepalingen omtrent welzijn en preventie

      De aangepaste ontwerptekst van het arbeidsreglement (BIJLAGE 1) werd op 7 en 13 juli 2021 bezorgd aan de vakorganisaties.

       

      Op 18 augustus 2021 werden de aangepaste ontwerpteksten opnieuw besproken met de vakorganisaties.

      Vragen / bemerkingen vakbondsafvaardiging

      Antwoord bestuur + to do’s

      • ACV / ACOD – artikel 6 – de tekst is aangepast als volgt:

        “Daarnaast zal een wijziging van de functiebeschrijving steeds worden toegelicht tijdens een persoonlijk gesprek.”

        Er was gevraagd om aanpassingen van de functiebeschrijving in overleg met het personeelslid te doen. Hier wordt vermeld dat een wijziging van de functiebeschrijving enkel wordt toegelicht aan het personeel. Dat is een andere nuance. We willen graag de formulering aangepast zien.
      •  De tekst wordt ter zitting aangepast als volgt:

        “Daarnaast zal een wijziging van de functiebeschrijving steeds gebeuren in overleg met het personeelslid tijdens een functioneringsgesprek.”
      • ACV / ACOD - Artikel 8 – Een deel van het personeel van het WZC Ter Biest krijgt een glijdend uurrooster. Hadden ze al een glijdend uurrooster?

       

      • Dit wordt nagevraagd.
      • Nvdr:
        • Vroeger hadden zij een vast uurrooster
        • Met de coronamaatregelen hebben ze een glijdend uurrooster gekregen zodat werk en privé beter gecombineerd konden worden.
        • Op vraag van het personeel wordt dit nu bestendigd in het arbeidsreglement
      • ACV / ACOD - Artikel 11 – Ik vermoed dat het hier gaat over situaties waarbij personeelsleden bv. wisselen van shift?
      •  Ja
      •  ACV / ACOD - Artikel 12, 4de alinea vermeldt:
      “Het personeelslid kan bij de organisatie van bepaalde evenementen of in andere bijzondere omstandigheden, gevraagd worden prestaties te verrichten buiten de in dit reglement vermelde uurregelingen.”

      Personeelsleden kunnen niet verplicht worden om prestaties te leveren buiten de in het arbeidsreglement vermelde uurregelingen. Kan dat aangepast worden?
      •  Er is een onderscheid tussen het leveren van extra prestaties voor evenementen en het leveren van extra prestaties voor “bijzondere omstandigheden”. In dit laatste geval is er wel degelijk regelgeving waarop het bestuur zich kan baseren om personeel “op te vorderen”. Uiteraard gebeurt ook dat steeds in overleg met het personeel.
      • Er zal een onderscheid gemaakt worden tussen de extra prestaties voor “evenementen” en de extra prestaties voor “bijzondere omstandigheden”. Wat het laatste geval betreft zal dan verwezen worden naar de reglementering.

      Nvdr:

      • Bij aanpassing van de ontwerptekst werd vastgesteld dat de voorgaande 3de alinea al ingaat op de dringende noodzakelijkheid:

        “Ingeval van dringende noodzakelijkheid en binnen de wettelijke bepalingen, zullen de leden van het personeel, zonder onderscheid van persoon of functie, aan de oproep van het bestuur moeten gevolg geven om prestaties buiten het uurrooster te leveren.”

        De 4de alinea kan dan herschreven worden in functie van de evenementen waarbij dan wel de nadruk kan gelegd worden op het voorafgaandelijke overleg met en akkoord van het personeelslid.
      • Er wordt voorgesteld de tekst (alinea 4) als volgt aan te passen:

        “Het personeelslid kan bij de organisatie van bepaalde evenementen of in andere bijzondere omstandigheden, gevraagd worden prestaties te verrichten buiten de in dit reglement vermelde uurregelingen. Deze prestaties worden geleverd na overleg met en akkoord van het personeelslid. Daarnaast kan het personeelslid zelf verzoeken om bij wijze van uitzondering prestaties te verrichten buiten zijn uurregeling. In dat geval dient de leidinggevende schriftelijk zijn toestemming te geven.”
       
      • ACV / ACOD – artikel 18 – Er wordt een regeling uitgewerkt voor het schoonmaakpersoneel om hun verlof aan te vragen. Voor schoolvakanties dienen zij de aanvraag te doen voor 1 februari en uiterlijk een maand later dient de leidinggevende goed te keuren.
      • Bestond deze regeling al voordien?
      • We willen meegeven dat de Krokusvakantie wel een aandachtspunt is aangezien deze reeds vroeg op het jaar valt.
       
      • Deze regeling bestond nog niet. Dit jaar is dit systeem voor de eerste keer getest geweest voor de planning van de zomervakantie. Dit werd toen ook via e-mail gemeld. Aanvankelijk waren er onder het personeel voor- en tegenstanders van dit systeem, maar uiteindelijk werden geen negatieve reacties ontvangen. Iedereen heeft ook zijn verlof kunnen opnemen zoals gevraagd.
      • De planning van de Krokusvakantie en de goedkeuring van het verlof van de Krokusvakantie zullen we als aandachtpunt meegeven aan de leidinggevenden; dat hier snel over gecommuniceerd wordt naar het personeel toe.
      • ACOD – artikel 20 – Er wordt gesproken over “alcoholische dranken en andere genotsmiddelen”. Over welke “andere genotsmiddelen” gaat het?
      •  De tekst wordt als volgt aangepast:
      “alcoholische dranken en andere genotsmiddelen op de werkplaats te brengen en te nuttigen, tenzij met akkoord van de leidinggevende”
      • ACV / ACOD – artikel 24 – Er waren een aantal aanpassingen gevraagd over de verwittiging bij ziekte die niet werden doorgevoerd
      • De tekst wordt als volgt aangepast:

      -        Het personeelslid is verplicht zijn leidinggevende of diens vervanger onmiddellijk telefonisch op de hoogte te brengen van de arbeidsongeschiktheid en dit uiterlijk op het moment dat hij het werk had moeten aanvatten.

      -        Indien de leidinggevende of diens vervanger niet bereikbaar is, spreekt het personeelslid een bericht in, en wordt er later teruggebeld.

      -        Indien het personeelslid op moment van verwittiging nog niet weet hoe lang hij afwezig zal zijn, informeert hij onmiddellijk na raadpleging van zijn behandelend arts zijn leidinggevende over de duur van zijn afwezigheid.

       

      • ACV / ACOD – artikel 24 – toevoegen op welke maner het medisch attest kan ingediend worden
       
      • De tekst wordt als volgt aangepast:

        Het geneeskundig getuigschrift kan op de volgende wijzen ingediend worden:
        • In de brievenbus van het gemeentehuis, Prinsenstraat 3 te 1850 Grimbergen
        • Door afgifte aan de Personeelsdienst of aan het Kabinet van de algemeen directeur
        • Via e-mail aan gemeentebestuur@grimbergen.be
      •  ACV / ACOD – artikel 24 – Volgende wijziging werd nog doorgevoerd aan de tekst:
      Indien het personeelslid slechts 1 werkdag afwezig is wegens arbeidsongeschiktheid, moet evenmin een geneeskundig getuigschrift worden bezorgd, voor zover deze afwezigheden van 1 dag max. 2 keer per jaar voorkomen.

      Daarvoor stond er dat er voor een afwezigheid van 1 dag geen medisch attest vereist was. Waarom is dit aangepast? Kan het niet aangepast worden in de zin dat men 1 dag per maand of m de 2 maanden afwezig kan zijn wegens ziekte zonder attest?
       
      • Dit is aangepast omdat in de eerste ontwerpteksten niet was opgemerkt dat deze regeling was opgenomen.
      • Nu bestaat dergelijke regeling niet. Voor elke dag afwezigheid moet een medisch attest ingediend worden.
      • De huidige regeling is dus sowieso een versoepeling, maar we willen het beperken tot 2 keer per jaar.
      • Deze regeling zal via de nieuwe software geëvalueerd worden.
      • ACV / ACOD - Artikel 25 over de vervroegde werkhervatting – Er was gevraagd om toe te voegen dat het bestuur schriftelijk in kennis moet gesteld worden van het voornemen van vervroegde werkhervatting.

       

      • De tekst werd als volgt aangepast:

        Het personeelslid heeft het recht om het werk te hervatten op een vroegere datum dan bepaald in het geneeskundig getuigschrift. Het personeelslid dient geen nieuw geneeskundig getuigschrift in te dienen waarin staat dat het opnieuw arbeidsgeschikt is. In het kader van de arbeidsongevallenverzekering is het personeelslid verplicht het bestuur hiervan uiterlijk één dag op voorhand schriftelijk te verwittigen.
      • ACV / ACOD - Artikel 8 over de arbeidstijd – Volgende personeelscategorieën worden uitgesloten van dit artikel, namelijk het personeel van het WZC, de huishoudelijke hulp en het personeel van het LDC. Volgende paragraaf werd toegevoegd aan dit artikel:

        De personeelsleden waarvoor werkkledij ter beschikking wordt gesteld, zijn verplicht deze te dragen tijdens hun diensturen. Omkleedtijd wordt daarbij beschouwd als arbeidstijd.


      Waarom mogen zij zich niet binnen de arbeidstijd omkleden?

       

      • Dit zal worden nagevraagd.
      • Nvdr:
        • Dit is een vergissing die in de tekst geslopen is gedurende de wijzigingen.
        • Elk personeelslid dat werkkledij moet dragen heeft het recht zich om te kleden tijdens de arbeidstijd.
        • Er wordt hiervoor een apart tussentiteltje toegevoegd zodat het correct wordt weergegeven.
      •  Zal aangepast worden.


      Op 19 augustus 2021 werden de aangepaste teksten en het ontwerp van protocol bezorgd aan de vakorganisaties.

      Op 20 augustus ontving het bestuur een gunstig advies van ACV Openbare Diensten.

      Op 23 augustus ontving het bestuur een gunstig advies van ACOD-LRB.

       



      Toelichting ter zitting


      Het ontwerp arbeidsreglement voor gemeente- en OCMW-personeel wordt aan de hand van een powerpoint-presentatie toegelicht door Jurplus.

      Voor een volledig overzicht: zie powerpoint-presentatie als bijlage 2.




      VRAGEN EN ANTWOORDEN


       

      Vragen / bemerkingen commissieleden

      Antwoorden

      Isabel Gaisbauer:

      Het neutraliteitsprincipe zat niet in het vorig AR. Is dat nieuw?

       

      Ja, dat is nieuw.

      Bart Van Humbeeck:

      In verband met het alcoholbeleid wordt in artikel 20 (“rechten en plichten en verboden handelingen”) vermeld dat het verboden is alcoholische dranken op de werkplaats te brengen en te nuttigen, tenzij met akkoord van de leidinggevende.

      In de bijlage 5 (“Beleidsverklaring alcohol en drugbeleid”) wordt daarentegen vermeld:

      “Een beperkt gebruik van alcoholische dranken is toegestaan bij speciale gelegenheden onder

      bepaalde voorwaarden. Als speciale gelegenheden kunnen worden beschouwd: een

      pensionering, een benoeming, een geboorte, een huwelijk, …”

      Zou het niet beter zijn om in artikel 20 ook meer specifiek te zijn en te verwijzen naar de speciale gelegenheden in de bijlage? Ik denk niet dat het de bedoeling is dat er bijvoorbeeld elke vrijdagavond gedronken wordt?

       

      Het is inderdaad aangewezen om in de basistekst te verwijzen naar de bijlage. Het is inderdaad de bedoeling dat het nuttigen van alcoholische dranken enkel in uitzonderlijke gevallen wordt toestaan. Dit is een goede suggestie.

      Bart Van Humbeeck:

      In de bijlage van de uurroosters wordt voor sommige personeelsgroepen vermeld dat er een rusttijd is van 15 minuten wanneer er 4 uur aaneensluitend gewerkt wordt. Er wordt vermeld dat het “maximum 15 minuten zijn” en er is geen begintijd vermeld. Hoe kan het personeelslid dan weten wanneer pauze start en hoelang pauze duurt? Met deze formulering kan de pauze bij wijze van spreken worden beperkt tot 1 minuut.

      Het gaat hier over uitvoerende personeelsleden. Zij werken met verschillende uurrooster, waardoor deze pauze steeds anders valt. Bovendien wordt de pauze ook genomen in functie van het werk waarmee men op dat moment bezig is, en in overleg met collega’s (bv. voor de personeelsleden die de bar in Ter Borre doen).

      Op welke manier deze pauze wordt genomen, wordt besproken met het personeelslid in functie van het uurrooster en de taken. In praktijk liep dit al zo, en deze werkwijze wordt dus zo opgenomen in het arbeidsreglement.

      Het is wel een goede suggestie om het woord “maximum” weg te laten.

       

      Bart Van Humbeeck:

      Sommige personeelsgroepen moeten de aanvraag voor jaarlijkse vakantiedagen - tijdens de schoolvakanties, bij brugdagen

      en tijdens de maanden juni, september en december - voor 1 februari indienen (Technische uitvoeringsdiensten, medewerkers schoonmaak en huishoudelijke hulp). Het is heel moeilijk om dit voor een heel jaar reeds vast te leggen.

       

       

       

       

      Bart Van Humbeeck:

      Het antwoord is duidelijk, maar in de tekst spreekt men over “vakantiedagen” en bv. over de ganse maand december. Dit betekent dat wanneer men in december 2 dagen verlof nodig heeft, dat men dat al in het begin van het jaar moet aanvragen. Dat lijkt me moeilijk.

       

      Dit is inderdaad een strengere regeling dan vroeger. Deze regeling bestond reeds voor de huishoudelijke hulp, maar is nieuw voor de medewerkers schoonmaak en voor de technische personeelsleden. Het gaat hier over diensten waar de operationele continuïteit belangrijk is, daarom is het ook noodzakelijk om deze verlofperiodes goed te plannen, anders is het niet haalbaar voor de continuïteit van de dienstverlening. Het voordeel voor de personeelsleden is dat ze goed op voorhand hun planning kennen. Er wordt hiermee ook afgestapt van het principe “first in first served”. Alle verlofaanvragen worden gelijktijdig behandeld, wat eerlijker is.

      Bij de medewerkers schoonmaak is dit systeem getest voor de zomervakantie en dat is goed verlopen.

       

      We zullen het systeem evalueren en de feedback meenemen voor een volgende wijziging.

      Linda De Pree:

      In artikel 24 over de controlearts wordt vermeld:

      “Het personeelslid moet zich bij de controlearts aanbieden als het daarom wordt verzocht nadat de controlearts zich aanbood op het door het bestuur gekende verblijfsadres van het personeelslid.”

      Betekent dit dat de controlearts altijd eerst thuis bij het personeelslid komt?

       

      Ja, dat klopt.

      Linda De Pree:

      Wordt de elektrische fiets vaak door dezelfde personeelsleden gebruikt? En is er een fietshelm ter beschikking?

      Ja, er is een fietshelm ter beschikking. Er zijn geen haarnetjes op dit moment. Dit was een vraag van de vakorganisaties. Dat wordt bekeken. Of het steeds dezelfde mensen zijn die de elektrische fiets gebruiken, dat zou moeten nagekeken worden.

       



      BESLUIT:

      Artikel 1.

      De gemeenteraadscommissie personeel en organisatie neemt kennis van het ontwerp van geïntegreerd arbeidsreglement voor het gemeente- en OCMW-personeel, en van het gunstig advies van de vakorganisaties.


      Art. 2.

      Volgende punten worden geëvalueerd voor een volgende wijziging:

      • De verduidelijking van de speciale gelegenheden waarbij de leidinggevende toelating kan geven om alcoholische dranken naar de werkplaats te brengen en te nuttigen (artikel 20).
      • De verduidelijking van de pauze van 15 minuten die geldt voor sommige personeelsgroepen (cf. bijlage uurroosters).
      • De bepaling in verband met het aanvragen van jaarlijkse vakantiedagen voor 1 februari (artikel 18).
    • Varia: Wijziging rechtspositieregeling en wijziging personeelsformatie

      Aanwezig: Elke WOUTERS, voorzitter gemeenteraadscommissie personeel en organisatie
      Jean DEWIT, Brigitte JANSSENS, Isabel GAISBAUER, Chantal LAUWERS, Linda DE PREE, Peter PLESSERS, effectieve commissieleden
      William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Chris SELLESLAGH, Bart VAN HUMBEECK, waarnemende commissieleden
      Sander GEERTS, deskundigen
      Goedele DE VOCHT, waarnemend secretaris gemeenteraadscommissie personeel en organisatie
      Verontschuldigd: Trui OLBRECHTS, Kirsten HOEFS, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Manon BAS, effectieve commissieleden
      Evi DE GROEF, commissieleden
      Muriel VAN SCHEL, deskundigen
      Afwezig: Karima MOKHTAR, effectieve commissieleden
      Eddie BOELENS, Jelle DE WILDE, Bart LAEREMANS, Katrien LE ROY, Sofie ROELANDT, Philip ROOSEN, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Jean-Paul WINDELEN, waarnemende commissieleden
      De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:
      • Artikels 37 en 38, 7° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB).


        Artikel 37:


        § 1. De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen
        .

        § 2. Artikel 28 en 34 zijn van overeenkomstige toepassing op de vergaderingen en de stemmingen in de commissies.


        § 3. De mandaten in iedere commissie worden evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden, alsook de wijze waarop de evenredigheid wordt berekend. Die berekeningswijze geldt voor alle commissies die de gemeenteraad opricht. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen, altijd hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig de voormelde berekeningswijze toekomen, met een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, worden de mandaten toegewezen in de volgorde waarin de kandidaten vermeld staan op de akte van voordracht.


        Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht hetzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Als een lid uitdrukkelijk aan de gemeenteraad heeft meegedeeld dat het niet meer wil behoren tot zijn fractie, vermeld in artikel 36, kan dat lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden die fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.


        Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel uitmaakt. Als de fractie van het kandidaat-commissielid maar uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen.


        Niemand kan meer dan één akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.


        Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging, vermeld in het eerste lid, een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.


        § 4. De burgemeester of schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een gemeenteraadscommissie.


        § 5. Het huishoudelijk reglement bepaalt de nadere regels voor de samenstelling en de werkwijze van de commissie, alsook voor de toekenning van presentiegelden, met dien verstande dat de leden met raadgevende stem, vermeld in paragraaf 3, vierde lid, hetzelfde presentiegeld krijgen als de andere leden.


        Als een lid met raadgevende stem lid is van verschillende commissies, kan het bedrag van de toegekende presentiegelden jaarlijks nooit hoger zijn dan het hoogste presentiegeld dat jaarlijks theoretisch toegekend kan worden aan een vast lid. Voor de berekening van dat maximumbedrag wordt rekening gehouden met het aantal commissievergaderingen die voor een vast lid recht geven op presentiegeld.


        Artikel 38, 7°:


        De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:


        7° de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties.

       

      • Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goedgekeurd in zitting van 25 februari 2019 en aangepast op 28 mei 2020:

        Artikel 37.

        § 1 De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:

        1° personeel en organisatie;

        2° financiën;

        3° infrastructuur;

        4° omgeving;

        5° mobiliteit;

        6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;

        7° verenigde commissie.


        Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.


        De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.


        § 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.


        (...)

        § 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.

        § 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.

        § 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.

        § 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement). De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.

        § 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.

        Artikel 38.

        Alle leden van de gemeenteraadscommissie zijn stemgerechtigd, met uitsluiting van de waarnemende leden, de krachtens art. 37, §2 aangestelde voorzitter, de deskundigen en de eventuele belanghebbenden. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 27, §4 van dit reglement.

        Artikel 39.

        Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. Een afschrift van het verslag wordt via e-notulen verzonden aan ieder commissielid en aan elke fractieleider.
      De beslissing wordt genomen op grond van:

      In verband met de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie

      1. Algemeen

      • Besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019 waarbij de leden van de commissie personeel en organisatie werden aangeduid (DOSSIERSTUK 1).
      • Besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019 waarbij raadslid Elke WOUTERS werd aangeduid als voorzitter van de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie (DOSSIERSTUK 2).
      • Besluiten van de gemeenteraad van 24 oktober 2019, 28 mei 2020 en 27 augustus 2020 betreffende de vervangingen van leden in de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie (DOSSIERSTUKKEN 3-7).
      • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 31 augustus 2020 betreffende de aanstelling van mevrouw Evi DE GROEF als secretaris en mevrouw  Goedele DE VOCHT als plaatsvervangend secretaris van de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie (DOSSIERSTUK 8).

      2. Specifiek
      • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 juni 2021 waarbij aan de voorzitter van de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie werd gevraagd de commissie bijeen te roepen - in gedeeltelijk besloten zitting - op dinsdag 24 augustus 2021 om 20.00 uur via digitale vergadering (DOSSIERSTUK 9).
      • Uitnodiging via e-notulen en via e-mail op 13 juli 2021 met de volgende agenda:
        1. Geïntegreerd arbeidsreglement gemeente en OCMW Grimbergen (openbaar punt)
        2. Uitbesteding recyclagepark - Overname personeel n.a.v. deze uitbesteding (niet openbaar punt)

       

      In verband met de vaststelling van het geïntegreerde organogram en de personeelsformatie
      • Besluiten gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 24 januari 2019 betreffende project GoGo! (geïntegreerd organogram gemeente en OCMW Grimbergen) - Vaststelling overzichtsstructuur geïntegreerd organogram - Vaststelling structuur afdeling Ruimte (diensten "Wegen en water", "Gebouwen" en "Groen") - Aanduiding van de functies waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden
      • Besluit gemeenteraad van 24 januari 2019 houdende Aanpassing personeelsformatie i.f.v. de implementatie van de hoofdstructuur van het geïntegreerd organogram en de structuur van de afdeling Ruimte (diensten "Wegen en Water", "Gebouwen" en "Groen")
      • Besluit gemeenteraad van 25 april 2019 houdende Aanpassing personeelsformatie ter ondersteuning van de structuur van de afdeling Ruimte (diensten "Wegen en Water", "Gebouwen" en "Groen")
      • Besluit gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 24 oktober 2019 houdende Vaststelling geïntegreerd organogram gemeente en OCMW Grimbergen
      • Besluit gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 24 oktober 2019 houdende Aanpassing personeelsformatie met het oog op de implementatie van de geïntegreerde dienstenstructuur voor gemeente en OCMW Grimbergen
      • Besluit gemeenteraad van 24 oktober 2019 houdende Formatiewijziging voor de administratieve ondersteuning van de bibliotheek
      • Besluit gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 23 januari 2020 houdende Aanpassing personeelsformatie - Versterking en integratie van de personeelsdiensten van gemeente en OCMW Grimbergen
      • Besluit gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2020 houdende Aanpassing geïntegreerd organogram gemeente en OCMW Grimbergen
      • Besluit gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2020 houdende Aanpassing personeelsformatie met het oog op de implementatie van de geïntegreerde dienstenstructuur voor gemeente en OCMW Grimbergen - Rechtzetting van de beslissingen van de gemeenteraad / raad voor maatschappelijke welzijn van 24 oktober 2019 en 23 januari 2020
      • Besluit gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2020 houdende Aanpassing personeelsformatie: afdeling Ruimte - afdeling Mens - Ondersteunende afdelingen
      • Besluit gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2020 houdende Aanpassing personeelsformatie administratieve functies - bodefuncties
      • Besluit gemeenteraad van 27 augustus 2020 houdende Formatiewijziging voor de administratieve ondersteuning van de bibliotheek - Rechtzetting van de beslissing van de gemeenteraad van 24 oktober 2019
      • Besluit gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 25 februari 2021 houdende Personeelsformatie: afdeling Ruimte - afdeling Mens - Ondersteunende afdelingen - Aanpassing
      • Besluit gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 22 april 2021 houdende Personeelsformatie: afdeling Ruimte - afdeling Interne Organisatie - Aanpassing
      • Besluit gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 24 juni 2021 houdende Personeelsformatie Sociaal Huis - Rechtzetting van de beslissing van de gemeenteraad van 28 mei 2020
      • Besluit gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 24 juni 2021 houdende Personeelsformatie LDC en GAW Ter Borre - Aanpassing

      • Besluit college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 19 juli 2021 houdende Personeelsformatie: afdeling Ruimte - afdeling Interne organisatie - Aanpassing
      • Besluit college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 2 augustus 2021 houdende Personeelsformatie: afdeling Mens - Aanpassing
      • Besluit college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 2 augustus 2021 houdende Personeelsformatie: afdeling Financiën - Aanpassing

       

      In verband met de wijziging van de rechtspositieregeling

      • Rechtspositieregeling gemeente en OCMW, vastgesteld bij besluit gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 17 december 2020 en laatst gewijzigd op 22 april 2021 (hierna: RPR)
      • Besluit college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 17 mei 2021 houdende Verlaging van de graadanciënniteit die nodig is voor deelname aan procedures interne mobiliteit - Toepassing hiervan bij de lopende en toekomstige procedures
      • Besluit college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 2 augustus 2021 houdende Rechtspositieregeling voor gemeente- en OCMW-personeel - Aanpassing
      De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

       

      Op de agenda van de gemeenteraad van 26 augustus 2021 staan nog twee punten in verband met personeelszaken:

      • de wijziging van de rechtspositieregeling
      • de wijziging van de personeelsformatie
       
      Aangezien er een commissievergadering gepland is, wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook deze twee punten toe te lichten.

       



      Toelichting ter zitting


      De wijziging van de rechtspositieregeling en de wijziging van de personeelsformatie worden aan de hand van een powerpoint-presentatie toegelicht.

      Voor een volledig overzicht: zie powerpoint-presentatie als bijlage 1.




      VRAGEN EN ANTWOORDEN


      In verband met de rechtspositieregeling

      Vragen / bemerkingen commissieleden

      Antwoorden

      Bart Van Humbeeck:

      De dienstvrijstelling omwille van ijzelbestrijding wordt afgeschaft, en de verstoringstoelage wordt hoger. Betekent dat dan – wanneer de interne diensten toch zouden opgeroepen worden in kader van ijzelbestrijding – dat deze personeelsleden alleen nog maar een verstoringstoelage krijgen en geen dienstvrijstelling meer?

       

      Neen, dat klopt niet.

      Er bestaat in de RPR een systeem van permanentie, en hieraan is een permanentievergoeding gekoppeld. In gevallen van nood kunnen de personeelsleden die permanentie hebben, opgeroepen worden, en dan krijgen ze ook de gewerkte uren terug. Er bestaat ook een systeem van verstoring. Dit is wanneer je niet werkt, en ook niet van permanentie bent. Als je dan opgeroepen wordt, krijg je een verstoringstoelage + de gewerkte uren.

      Toen het bestuur de ijzelbestrijding nog volledig zelf deed, was er een speciaal systeem in de RPR ingeschreven waarbij de personeelsleden die ’s nachts ijzelbestrijding deden extra tijd terugkregen, waardoor ze de dag nadien een volledige dag konden thuis blijven. Aangezien de ijzelbestrijding nu uitbesteed is, wordt dit speciale systeem geschrapt uit de RPR.

      Wanneer er vandaag toch extra personeelsleden nodig zouden zijn, dan gebeurt dat via het systeem van de permanentie, en als het nodig is via verstoring.

       


      In verband met de personeelsformatie

       

      Vragen / bemerkingen commissieleden

      Antwoorden

      Bart Van Humbeeck:

      De projectmanager voor de afdeling Ruimte wordt hoger ingeschaald dan de diensthoofden? Correct? Is dat niet raar?

       

      Het klopt dat deze functie hoger ingeschaald is dan de functie van de diensthoofden. De projectmanager wordt ingeschaald in A4a-A4b en de diensthoofden worden ingeschaald in A1a-A3a.

      De functie van projectmanager bevindt zich in staf van het afdelingshoofd ruimte, die is ingeschaald in A5a-A5b. In deze staffunctie zal de aangestelde persoon geen leidinggevende rol hebben. Hij of zij zal ondersteunen voor grote projecten en samenwerken met de diensthoofden. Deze grote projecten hebben te veel impact op de reguliere werking van de drie technische diensten, vandaar dat ervoor geopteerd wordt om met staffuncties te werken. Uiteraard zal deze projectmanager nauw samenwerken met de technische diensten en zal ook de afwikkeling van deze projecten steeds bij de technische diensten blijven. Maar het opzetten en uitrollen van de grote technische projecten zal gebeuren vanuit de staffuncties in de afdeling Ruimte.

      Deze hogere inschaling is nodig om de technische expertise in huis te kunnen halen.

      Er is een nieuw organogram vastgesteld, dat nu constant geëvalueerd wordt. Sommige zaken lopen goed, en andere zaken moeten bijgestuurd worden. Ook op het vlak van de inschalingen merken we dat er nog aanpassingen nodig zijn. Het organogram is geen statisch gegeven.

       

      Isabel Gaisbauer:

      Valt de projectmanager onder de afdeling Financiën?

       

      Neen, er is geen link met de afdeling Financiën. De projectmanager valt onder het afdelingshoofd ruimte.

       

      Isabel Gaisbauer:

      Is de afdeling Ruimte een grotere afdeling? Zijn er vergelijkbare functies in het bestuur?

       

      Ja, er wordt bij verschillende afdelingen met stafdiensten gewerkt, bij de afdeling Mens is er een directeur Welzijn, wij de algemeen directeur zijn er een aantal staffuncties, …

       

      Isabel Gaisbauer:

      Ik begrijp dat schalen worden opgetrokken bij de afdeling Ruimte, maar gaat dat ook bekeken worden voor het verzorgend personeel?

      Er moet evolutie kunnen zijn in loonschalen. Diensten met complexe materies moet hiervoor gevaloriseerd worden en knelpuntfuncties moeten we proberen in te vullen. Maar er wordt nooit zomaar ingeschaald in de ene of de andere schaal. Dit gebeurt doordacht. Er is voor diensten met complexe materies inderdaad een evolutie naar hogere loonschalen, maar op termijn worden er ook wel functies geschrapt.

       

      Wat betreft de salarisschalen van het verzorgend personeel, is het lokaal bestuur gebonden aan salarisschalen. Voor sommige functies kan het bestuur zelf de salarisschalen bepalen, maar dat kan niet bij alle functies.

       

      In het kader van de VIA-6-middelen voor het woonzorgcentrum is er momenteel wel een oefening lopende voor het verzorgend personeel. Het gaat hier over de IFIC-loonschalen.

       

      De personeelsformatie is constant in beweging en dat gaat altijd zo blijven.

       



      BESLUIT:

      Artikel 1.

      De gemeenteraadscommissie personeel en organisatie neemt kennis van het ontwerp van wijziging van de personeelsformatie en ontwerp van wijziging van de rechtspositieregeling.

    • Uitbesteding Recyclagepark - Overdracht van het personeel n.a.v. deze uitbesteding

      Aanwezig: Elke WOUTERS, voorzitter gemeenteraadscommissie personeel en organisatie
      Jean DEWIT, Brigitte JANSSENS, Isabel GAISBAUER, Chantal LAUWERS, Linda DE PREE, Peter PLESSERS, effectieve commissieleden
      William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Chris SELLESLAGH, Bart VAN HUMBEECK, waarnemende commissieleden
      Sander GEERTS, deskundigen
      Goedele DE VOCHT, waarnemend secretaris gemeenteraadscommissie personeel en organisatie
      Verontschuldigd: Trui OLBRECHTS, Kirsten HOEFS, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Manon BAS, effectieve commissieleden
      Evi DE GROEF, commissieleden
      Muriel VAN SCHEL, deskundigen
      Afwezig: Karima MOKHTAR, effectieve commissieleden
      Eddie BOELENS, Jelle DE WILDE, Bart LAEREMANS, Katrien LE ROY, Sofie ROELANDT, Philip ROOSEN, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Jean-Paul WINDELEN, waarnemende commissieleden
      De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:
      • Artikels 37 en 38, 7° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB).


        Artikel 37:


        § 1. De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen
        .

        § 2. Artikel 28 en 34 zijn van overeenkomstige toepassing op de vergaderingen en de stemmingen in de commissies.


        § 3. De mandaten in iedere commissie worden evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden, alsook de wijze waarop de evenredigheid wordt berekend. Die berekeningswijze geldt voor alle commissies die de gemeenteraad opricht. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen, altijd hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig de voormelde berekeningswijze toekomen, met een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, worden de mandaten toegewezen in de volgorde waarin de kandidaten vermeld staan op de akte van voordracht.


        Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht hetzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Als een lid uitdrukkelijk aan de gemeenteraad heeft meegedeeld dat het niet meer wil behoren tot zijn fractie, vermeld in artikel 36, kan dat lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden die fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.


        Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel uitmaakt. Als de fractie van het kandidaat-commissielid maar uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen.


        Niemand kan meer dan één akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.


        Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging, vermeld in het eerste lid, een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.


        § 4. De burgemeester of schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een gemeenteraadscommissie.


        § 5. Het huishoudelijk reglement bepaalt de nadere regels voor de samenstelling en de werkwijze van de commissie, alsook voor de toekenning van presentiegelden, met dien verstande dat de leden met raadgevende stem, vermeld in paragraaf 3, vierde lid, hetzelfde presentiegeld krijgen als de andere leden.


        Als een lid met raadgevende stem lid is van verschillende commissies, kan het bedrag van de toegekende presentiegelden jaarlijks nooit hoger zijn dan het hoogste presentiegeld dat jaarlijks theoretisch toegekend kan worden aan een vast lid. Voor de berekening van dat maximumbedrag wordt rekening gehouden met het aantal commissievergaderingen die voor een vast lid recht geven op presentiegeld.


        Artikel 38, 7°:


        De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:


        7° de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties.

       

      • Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goedgekeurd in zitting van 25 februari 2019 en aangepast op 28 mei 2020:

        Artikel 37.

        § 1 De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:

        1° personeel en organisatie;

        2° financiën;

        3° infrastructuur;

        4° omgeving;

        5° mobiliteit;

        6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;

        7° verenigde commissie.


        Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.


        De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.


        § 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.


        (...)

        § 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.

        § 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.

        § 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.

        § 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement). De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.

        § 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.

        Artikel 38.

        Alle leden van de gemeenteraadscommissie zijn stemgerechtigd, met uitsluiting van de waarnemende leden, de krachtens art. 37, §2 aangestelde voorzitter, de deskundigen en de eventuele belanghebbenden. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 27, §4 van dit reglement.

        Artikel 39.

        Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. Een afschrift van het verslag wordt via e-notulen verzonden aan ieder commissielid en aan elke fractieleider.
      De beslissing wordt genomen op grond van:

      In verband met de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie:

      1. Algemeen

      • Besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019 waarbij de leden van de commissie personeel en organisatie werden aangeduid (DOSSIERSTUK 1).
      • Besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019 waarbij raadslid Elke WOUTERS werd aangeduid als voorzitter van de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie (DOSSIERSTUK 2).
      • Besluiten van de gemeenteraad van 24 oktober 2019, 28 mei 2020 en 27 augustus 2020 betreffende de vervangingen van leden in de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie (DOSSIERSTUKKEN 3-7).
      • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 31 augustus 2020 betreffende de aanstelling van mevrouw Evi DE GROEF als secretaris en mevrouw  Goedele DE VOCHT als plaatsvervangend secretaris van de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie (DOSSIERSTUK 8).

      2. Specifiek
      • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 juni 2021 waarbij aan de voorzitter van de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie werd gevraagd de commissie bijeen te roepen - in gedeeltelijk besloten zitting - op dinsdag 24 augustus 2021 om 20.00 uur via digitale vergadering (DOSSIERSTUK 9).
      • Uitnodiging via e-notulen en via e-mail op 13 juli 2021 met de volgende agenda:
        1. Geïntegreerd arbeidsreglement gemeente en OCMW Grimbergen (openbaar punt)
        2. Uitbesteding recyclagepark - Overname personeel n.a.v. deze uitbesteding (niet openbaar punt)
       

      In verband met de uitbesteding van het recyclagepark:

      1. Algemeen

      • Europese Richtlijn 2001/23/EG betreffende het behoud van de rechten van werknemers bij de overdracht van een bedrijf of onderneming;
      • Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
      • Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
      • Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
      • Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen (hierna: BVR RPR).
      • De rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.
      • Het arbeidsreglement van de gemeente Grimbergen.

      2. Specifiek

      • Meerjarenplan 2020-2025:
        • Actieplan 2 (AP-2):
          “We werken op verschillende domeinen samen met externe partners”
        • Actie 5 (ACT- 5):
          “We maken een keuze of de bestaande recyclageparken in eigen beheer of uitbesteed worden tegen 31/12/2021”.

      • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 5 oktober 2020 - Overdracht van het beheer van de recyclageparken en sluikstortbeleid - Stand van zaken in uitvoering van het meerjarenplan - Principiële beslissing (DOSSIERSTUK 10).
      • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 januari 2021 - Incovo OV - Gedeeltelijke toetreding: overdracht grond en begeleidende nota - Principiële goedkeuring (DOSSIERSTUK 11).
      • Het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2021 - Incovo OV - Gedeeltelijke toetreding voor de activiteiten "sluikstortbeleid" en "beheer recyclageparken" - Goedkeuring (DOSSIERSTUK 12).
      • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 mei 2021 houdende Uitbesteding recyclagepark: ontwerp van overeenkomst aangaande overname personeel en addendum aan de arbeidsovereenkomsten - Opstart onderhandeling vakorganisaties - Goedkeuring (DOSSIERSTUK 13).
      • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 juni 2021 betreffende Uitbesteding recyclagepark - Verslag onderhandeling vakorganisaties van 8 juni 2021 - Verslag toelichting personeel op 10 juni 2021 - Kennisname - Terugkoppeling aan vakorganisaties - Vastleggen communicatie tijdens onderhandeling en bijkomend overlegmoment - Goedkeuring (DOSSIERSTUK 14).
      • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 juni 2021 betreffende Samenroepen gemeenteraadscommissie personeel en organisatie: gedeeltelijk besloten zitting - Goedkeuring (DOSSIERSTUK 9).
      • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 juni 2021 - Uitbesteding recyclagepark - Feedback gesprekken personeelsleden en terugkoppeling aan vakorganisaties en personeelsleden - Kennisname (DOSSIERSTUK 15).
      • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 juni 2021 - Uitbesteding recyclagepark - Advies GD&A Advocaten en Arcas Law in verband met de timing van de personeelsoverdracht - Kennisneming en Standpuntbepaling (DOSSIERSTUK 16).
      • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 juni 2021 - Uitbesteding recyclagepark - Advies GD&A Advocaten in verband met de financiële balans wanneer personeelsleden de hoogste geldelijke trap hebben bereikt – Standpuntbepaling (DOSSIERSTUK 17).
      • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 juli 2021 - Uitbesteding recyclagepark: Beëindiging onderhandeling vakorganisaties en opmaak protocol - Kennisname (DOSSIERSTUK 18).

         


      • Het ontwerp van overname-overeenkomst (versie 2 juli 2021) (BIJLAGE 1).
      • Het ontwerp van addendum aan de arbeidsovereenkomsten van (versie 8 juli 2021) (BIJLAGE 3).
      • Voorstel loon- en arbeidsvoorwaarden bij overname door Incovo (word-document - versie 6 juli 2021) (BIJLAGE 4).
      • Voorstel loon- en arbeidsvoorwaarden bij overname door Incovo (excel-document - versie 14 mei 2021) (BIJLAGE 5).


      3. De documenten in verband met de overname van het personeel

      • Het protocol met de vakorganisaties, met de volgende bijlagen:
        • Rechtspositieregeling Incovo
        • Arbeidsreglement Incovo
        • Ontwerp van overnameovereenkomst (versie 02/07/2021)
        • Bijlage 1 bij de overnameovereenkomst (arbeidsvoorwaarden – Word-document) (versie 06/07/2021)
        • Bijlage 2 bij de overnameovereenkomst (arbeidsvoorwaarden – Excel-document) (versie 14/05/2021)
        • Model van addendum aan de arbeidsovereenkomsten (versie 08/07/2021)
        • Verslag overleg BOC/HOC 8 juni 2021.
        • Presentatie van de toelichting aan het personeel op 10 juni 2021
        • Verslag van het BOC/HOC van 16 juni 2021 (gedeelte “recyclagepark”)
        • Verslag van het BOC/HOC van 2 juli 2021.


      • Het ontwerp van overnameovereenkomst (versie d.d. 2 juli 2021) met de volgende bijlagen:
        • Lijst personeelsleden
        • Arbeidsvoorwaarden word-bestand
        • Arbeidsvoorwaarden excel-bestand
        • Protocol Bijzonder Onderhandelingscomité
       
      • Het ontwerp van addendum aan de arbeidsovereenkomsten (versie d.d. 8 juli 2021), met de volgende bijlagen:
        • Rechtspositieregeling Incovo
        • Arbeidsreglement Incovo
        • Functiebeschrijving
        • Arbeidsvoorwaarden word-bestand
        • Arbeidsvoorwaarden excel-bestand


      4. Overzicht van de bijlagen bij dit besluit
       

      Nr

      Toelichting

      Laatste actuele versie

      Bijlage 1

      Overnameovereenkomst

      02/07/2021

      Bijlage 2

      Lijst personeelsleden

      11/06/2021

      Bijlage 3

      Ontwerp addendum arbeidsovereenkomsten

      08/07/2021

      Bijlage 4

      Loon- en arbeidsvoorwaarden (Word-document)

      06/07/2021

      Bijlage 5

      Loon- en arbeidsvoorwaarden (Excel-bestand)

      14/05/2021 (d)

      Bijlage 6

      RPR Incovo

      01/01/2021

      Bijlage 7.1 – 7.13

      AR Incovo

      01/01/2021

      Bijlage 8.1 – 8.3

      Functiebeschrijvingen

      17/11/2020 en 09/03/2021

      Bijlage 9

      Verslag BOC/HOC 08/06/2021

      /

      Bijlage 10

      Presentatie toelichtingsvergadering personeel 10/06/2021

      /

      Bijlage 11

      Uittreksel uit het verslag van het BOC/HOC van 16/06/2021 (agendapunt i.v.m. recyclagepark)

      /

      Bijlage 12

      Verslag BOC/HOC 02/07/2021

      /

      Bijlage 13

      E-mail van 21 mei 2021 – Uitnodiging vakorganisaties

      /

      Bijlage 14

      E-mail van 21 mei 2021 aan personeel – Update

      /

      Bijlage 15

      E-mail van 14 juni 2021 aan de vakorganisaties - Uitbesteding recyclagepark - Terugkoppeling na overleg 08/06 en toelichting aan personeel 10/06

      /

      Bijlage 16

      E-mail van 17 juni 2021 waarmee Incovo de conclusies van de gesprekken met het personeel bevestigt

      /

      Bijlage 17

      E-mail van 21 juni 2021 aan de vakorganisaties - Uitbesteding recyclagepark - Opvolging en feedback

      /

      Bijlage 18

      E-mail van 21 juni 2021 aan de personeelsleden - Overname recyclagepark - Feedback na de gesprekken op 17/06

      /

      Bijlage 19

      E-mail van 25 juni 2021 aan de vakorganisaties - Vraag BOC/HOC 16/06/2021 - Inzage documenten klacht Incovo-dossier

      /

      Bijlage 20

      E-mail van 29 juni aan de vakorganisaties - Overname recyclagepark - Opvolging en feedback - Vraag salaris

      /

      Bijlage 21

      E-mail van 29 juni 2021 aan de vakorganisaties - Overname recyclagepark - Opvolging - Overleg 02/07

      /

      Bijlage 22

      E-mail van 2 juli 2021 aan de vakorganisaties - Overname recyclagepark - Nieuwe versies juridische documenten

      /

      Bijlage 23

      E-mail van 2 juli 2021 aan de personeelsleden - Update uitbesteding Recyclagepark - Wijziging datum overname

      /

      Bijlage 24

      E-mail van 6 juli 2021 aan de vakorganisaties - Vraag over aanpassing verslag 08/06 - Recyclagepark

      /

      Bijlage 25

      E-mail van 6 juli 2021 aan de vakorganisaties - Verslag BOC/HOC 02/07 (Recyclagepark)

      /

      Bijlage 26

      E-mail van 8 juli 2021 vanwege ACV Openbare Diensten in verband met de aanpassing van het verslag van 08/06 en het aangepaste document met de loon- en arbeidsvoorwaarden( word-document)

      /

      Bijlage 27

      E-mail van ACV Openbare Diensten van 8 juli 2021 in verband met de aanpassing van artikel 6 van het addendum aan de arbeidsovereenkomsten

      /

      Bijlage 28

      E-mail van 8 juli 2021 aan de vakorganisaties in verband met de aanpassing van artikel 6 van het addendum aan de arbeidsovereenkomsten

      /

      Bijlage 29

      E-mail van 8 juli 2021 aan de personeelsleden in verband met de aanpassing van artikel 6 van het addendum aan de arbeidsovereenkomsten

       

      Bijlage 30

      Protocol verstuurd aan de vakorganisaties

      09/07/2021

      Bijlage 31

      E-mail van 9 juli 2021 aan de vakorganisaties i.v.m. ondertekening protocol

      /

      Bijlage 32

      Ondertekend protocol van ACV Openbare Diensten

      13/07/2021

      Bijlage 33

      Ondertekend protocol van ACOD

      14/07/2021

      De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:


      VOORGAANDE

      Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in een onderzoek naar de uitbating van de recyclageparken:

      • Actieplan 2 (AP-2):
        “We werken op verschillende domeinen samen met externe partners”
      • Actie 5 (ACT- 5):
        “We maken een keuze of de bestaande recyclageparken in eigen beheer of uitbesteed worden tegen 31/12/2021”.

       

      Het meerjarenplan 2020-2025 en het integraal veiligheidsplan Grimbergen (IVPG) voorzien eveneens op vlak van sluikstortbeheer:

      • Actieplan 27 (AP-27):
        “We streven naar een nettere gemeente door beter onderhouden groen en minder afvalstromen.”
      • IVPG zet sterk in op het handhavingsbeleid en o.a. een programmagroep 'milieu en veiligheid'.

       

      In zitting van 5 oktober 2020 besliste het college principieel akkoord te gaan om gedeeltelijk toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Incovo voor de twee afvalactiviteiten ‘beheer van de recyclageparken’ en ‘het opruimen en handhaven van sluikstort (sluikstortbeleid)’.

      In zitting van 15 januari 2021 besliste de raad van bestuur van Incovo om op basis van voornoemd besluit van het schepencollege de gedeeltelijke toetreding van de gemeente Grimbergen principieel te aanvaarden.

      Op 28 januari 2021 keurde de gemeenteraad de gedeeltelijke toetreding tot de opdrachthoudende vereniging Incovo voor de activiteiten 'sluikstortbeleid' en 'beheer recyclageparken' goed.

       


       

      OVERNAME PERSONEEL

      Contractueel overheidspersoneel kan zich, via de rechtstreekse werking van de Europese Richtlijn, beroepen op de arbeidsrechtelijke bescherming die geboden wordt door die Richtlijn, op voorwaarde dat zij deel uitmaken van een onderneming die een economische activiteit uitoefent. Dit geldt niet voor het statutair overheidspersoneel, zoals bevestigd door het Hof van Justitie.

      Inhoud van de richtlijn:

      • Raadpleging vakorganisaties
      • Behoud rechten en plichten werknemer
      • Ontslagbescherming
      • Het automatisch karakter van de overdracht van de arbeidsovereenkomsten

       

      De overname van de recyclageparken door Incovo impliceerde aanvankelijk de overdracht van 6 (5,50 vte) contractuele personeelsleden. Op 14 juni 2021 kon aan de vakorganisaties gemeld worden dat het nog om 4 personeelsleden (3,50 vte) ging (zie verder).

      De opdrachthoudende vereniging Incovo wenst de personeelsleden die zullen overgenomen worden van gemeentebestuur Grimbergen zoveel als mogelijk binnen de bestaande rechtspositieregeling van Incovo in te passen. (zie bijlage 1: rechtspositieregeling Incovo).

      De Europese Richtlijn 2001/23 voorziet niet in een “één op één” behoud van rechten, doch heeft als doelstelling dat de personeelsleden die worden overgedragen er niet op achteruit gaan. Het verlies van een geldelijk aspect kan dus gecompenseerd worden door een ander geldelijk aspect.

      Er diende bijgevolg nagegaan te worden op welke manier het geldelijk aspect voor alle personeelsleden gecompenseerd is.

       

      INITIEEL VOORSTEL LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN BIJ OVERNAME DOOR INCOVO

      De loon- en arbeidsvoorwaarden bij Incovo werden vergeleken met deze van het gemeentebestuur.

      Deze vergelijking gebeurde aan de hand van een excel-document (geldelijke gegevens) en een word-document (niet-geldelijke gegevens).

      Op 17 mei 2021 en 21 mei 2021 keurden respectievelijke het college van burgemeester en schepenen en de raad van bestuur van Incovo het eerste voorstel van loon- en arbeidsvoorwaarden bij overname door Incovo principieel goed.

       

      Samenvatting van het initiële voorstel overname loon- en arbeidsvoorwaarden d.d. 21 mei 2021
      (uitgangspunt: overname per 1 oktober 2021)

      (de verschillen worden aangegeven in het “vet”)

      Salaris

      Incovo hanteert dezelfde salarisschalen als het gemeentebestuur (D- en E-niveau).

      Het totale loonpakket is echter anders samengesteld:

      • Geen zaterdagprestaties bij Incovo
      • Minder fietsvergoeding bij Incovo
      • Volledige eindejaarstoelage bij Incovo
      • Jaarlijks ecocheques bij Incovo

      Hierdoor werd in de eerste berekeningen een negatief verschil bekomen voor de betrokken personeelsleden.

      Bijgevolg werden de personeelsleden – om het behoud van het totale loonpakket te garanderen – ingeschaald in een hogere geldelijke trap / loonschaal, waardoor ook de brutojaarwedde bij Incovo stijgt. Concreet werden de personeelsleden ingeschaald in de eerstvolgende geldelijke trap / loonschaal waarbij er geen loonverlies meer wordt geleden (de trap / loonschaal met het kleinste positieve verschil). Hierdoor ervaren de personeelsleden geen negatief verschil meer, maar wel een positief verschil.

      De personeelsleden behouden hun schaalanciënniteit.

      Simulaties per personeelslid: zie excel-bestand.

      Aan elk personeelslid zal een individuele berekening bezorgd worden.

      Tegenover deze loonstijging staat dat het uurrooster van het overgenomen personeel wijzigt. Incovo hanteert vaste uurroosters van dinsdag tot zaterdag (voor de parkbeheerders en assistent-parkbeheerders) en van maandag tot vrijdag (voor de chauffeurs) (zie verder).

       

      Functionele loopbaan (doorschalingen)

      Idem

       

      Datum uitbetaling salaris

      Hoofdstuk 6.1 arbeidsreglement Incovo (versie 01/01/2021) bepaalt:

      • Het loon wordt betaald nadat de termijn vervallen is.”

      In praktijk gebeurt de betaling de 25e van de lopende maand. Indien dit een zaterdag, zon- of feestdag is, de dag ervoor.

       

      Haard- of standplaatstoelage

      Idem

       

      Vakantiegeld

      Incovo hanteert het stelsel publieke sector     
      (Besluit van de Vlaamse Regering van 13 september 2002 betreffende de toekenning en de vaststelling van het vakantiegeld van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel)

      Berekeningsbasis:

      • salaris van de maand maart, verhoogd met haard- of standplaatstoelage

      Het verschil in berekeningsbasis tussen het private en publieke vakantiestelsel wordt opgeheven door de verhoging van de geldelijke trap / loonschaal.

       

      Eindejaarstoelage

      Salaris van de maand oktober

       

      Maaltijdcheques € 8,00

      Idem

       

      Tweede pensioenpijler 3%

      Idem

       

      Hospitalisatieverzekering en voorwaarden

      Idem

       

      Arbeidsduur

      38u / week voor een voltijds personeelslid

      Vaste uurroosters

      • dinsdag tot zaterdag voor de parkbeheerders en assistent-parkbeheerders
      • maandag tot vrijdag voor de chauffeurs

      Verlofstelsel

      Er zal een overgangsbepaling ingebouwd worden in RPR Incovo:

      “De personeelsleden die overgenomen zijn van gemeentebestuur Grimbergen ontvangen 7 bijkomende vakantiedagen.”

      Verduidelijking over overgang van regeling privaat naar regeling publiek:

      De wettelijke vakantiedagen (dit zijn de dagen die worden toegekend op basis van het privaat stelsel), worden door het gemeentebestuur verrekend in het vakantiegeld uit dienst.

      Als overgangsregeling worden de bijkomende dagen voor 9/12 toegekend door de gemeente. Deze dagen zullen door het personeelslid moeten opgenomen worden voor 30/09/2021. Bijkomende dagen van dit saldo die door het personeelslid niet zijn opgenomen voor 30/09/2021, zijn de personeelsleden onherroepelijk kwijt (want daar is geen uitbetalingsbasis voor).

      Vervolgens worden de jaarlijkse vakantiedagen (26 + 7 overgangsregeling) voor 3/12 toegekend bij Incovo vanaf 1 oktober 2021. 

      De bijkomende feestdagen en brugdagen die vallen vanaf 1 oktober 2021 worden toegekend conform de bepalingen in de rechtspositieregeling.

       

      14 feestdagen + 1 dag dienstvrijstelling

      Idem – 15 dagen in totaal

      Toelichting bij de feestdagen 2021 bij overname:

      Feestdagen die in het weekend vallen, mogen bij het gemeentebestuur opgenomen worden naar keuze. Hiertoe wordt de feestdag, wanneer deze voor bij is, toegevoegd aan het vakantiesaldo. Tot 30/09 zullen concreet nog volgende feestdagen worden toegekend op deze manier: 11/07 en 15/08. Er zal aan de personeelsleden worden gevraagd deze dagen op te nemen voor 30/09/2021.

      De bijkomende feestdagen en brugdagen die vallen vanaf 1 oktober 2021 worden toegekend conform de bepalingen in de rechtspositieregeling van Incovo.

       

      Kosten woon / werkverkeer

      • Openbaar vervoer volledig
      • Fietsvergoeding € 0,20 per km
      • Fietsvergoeding beperkt tot 1 maal het traject per dag (heen en terug)
      • Dit verschil wordt weggewerkt door het verhogen van de geldelijke anciënniteit / loonschaal (zie boven).

      Onregelmatige prestaties

      • Geen toeslag voor zaterdagprestaties
      • Enkel zon- en feestdagen
      • Dit verschil wordt weggewerkt door het verhogen van de geldelijke anciënniteit / loonschaal (zie boven)

      Ecocheques

      • € 100 voor een voltijds personeelslid (referteperiode 1 december – 30 november)
      • In het overgangsjaar 2021 - waarin de personeelsleden pas per 01/10/2021 in dienst zullen zijn van Incovo - zullen zij ecocheques ontvangen voor de referteperiode 1 oktober 2021 - 30 november 2021 (2 maanden) aangezien er voor de periode tot 30/09/2021 nog wel zaterdagprestaties werden uitbetaald.

      Toelichting over het inwerkingstraject voor de over te nemen personeelsleden

      Er is bij Incovo een formele onthaalprocedure.  
      In dit geval voorzien we een collectieve opleiding, eventueel deels in juni (in overleg met Grimbergen).           
      De eerste dagen voorzien we assistentie van een staflid, ook in de communicatie naar de inwoners.

       

      Toelichting over het evaluatiesysteem

      Zie RPR Incovo, artikel 24 e.v.

      De formele evaluatieprocedure wordt enkel opgestart bij functioneringsproblemen. In regel is er een jaarlijkse functionering, en meer nog een duidelijke onmiddellijke (positieve) feedbackcultuur. 

       

       


       

       

      ONDERHANDELING VAKORGANISATIES

      De vakorganisaties werden op 21 mei 2021 uitgenodigd voor een bijkomende vergadering van het bijzonder onderhandelingscomité op 8 juni 2021 over de uitbesteding van het recyclagepark en de overname van het contractueel personeel.

      Zij ontvingen hiertoe alle relevante documenten.

       

      BESPREKINGEN VAKORGANISATIES

      Het eerste overleg vond plaats op 8 juni 2021.

      Ingevolge de besprekingen (zie verslag als bijlage 9) werd volgende afgesproken:

      Document / Item

      Vragen tijdens overleg 08/06/2021

      Afgesproken acties

      Salaris

      De verhoging in geldelijke trap opnemen in overgangsbepaling RPR Incovo zodat hier een juridische basis voor is (juridische basis: de Europese richtlijn waarin het behoud van het loon wordt voorzien)

      To do Incovo

      Vraag of de “balans” nog in evenwicht is wanneer de personeelsleden in de hoogste geldelijke trap zijn. Wat wanneer de personeelsleden aan het maximum van de functionele loopbaan zitten? Op dat moment gaat het feit dat zaterdagprestaties niet meer worden vergoed, wel een impact hebben.

      Wordt onderzocht door de personeelsdiensten van gemeentebestuur en van Incovo.

      Simulaties worden opgemaakt.

      Resultaat zal teruggekoppeld worden.

       

      Schaalanciënniteit en andere anciënniteiten (niet geldelijke)

      De overnameovereenkomst en het addendum vermelden specifiek het behoud van schaalanciënniteit. De andere anciënniteiten worden niet vermeld.

       

      Dit zal worden verduidelijkt in de overnameovereenkomst en het addendum.

      Resultaat procedures interne mobiliteit en finaal aantal personeelsleden dat de overstap zal maken

      Kunnen de vakorganisaties worden ingelicht over het resultaat van de selectieprocedures en over het aantal personeelsleden dat finaal zal overgedragen worden?

      Feedback zal bezorgd worden

      Vakantieregeling

      Graag concrete berekening bezorgen

      Oké.

      Gemeente: 20 dagen volgens het private stelsel
      + 9/12 van 15 dagen : 11,25
      + 2 bijkomende feestdagen (14/05/2021 en 11/07/2021) = 33,25 dagen

      Incovo:

      3/12 van 33 dagen = 8,25 (wat telkens wordt afgerond naar de eerstvolgende hogere halve eenheid)
      + 1 brugdag (12/11/2021) en 3 bijkomende feestdagen (2/11/2021, 26/12/2021 en 31/12/2021) = 12,50 dagen

       

      Het is belangrijk dat het personeel de mogelijkheid krijgt om hun verlof op te nemen. Kan er deze week nog aan de personeelsleden worden meegedeeld hoeveel verlof ze nog moeten opnemen voor 30 september 2021? Op die manier kan het verlof al worden ingepland.

      Oké.

       

      De personeelsleden ontvingen op 11 juni 2021 een berekening van hun verlofsaldo tot 30/09/2021.

       

      De coördinator recyclageparken en openbare reinheid zal in overleg met het personeel de vakantieplanning herbekijken.

       

      Plaats tewerkstelling

      Mogelijks is dit een issue voor sommige personeelsleden:

      • afhankelijk van aantal personeelsleden dat de overstap daadwerkelijk maakt.
      • Gesprekken personeel afwachten

      Feedback zal bezorgd worden na de individuele gesprekken (17/06).

      Arbeidsduur

      Af te toetsen tijdens individuele gesprekken volgende week en feedback aan vakorganisaties bezorgen

       

      Feedback zal na 17/06 aan de vakorganisaties bezorgd worden.

      Overnameovereenkomst

      Verwijzing naar AV van 11/06 schrappen gezien de vraag van het CBS van 07/06 om dit agendapunt te verdagen o.v. het door Intradura ingediende verzoekschrift tot schorsing en vernietiging.

       

      Wordt aangepast in overname overeenkomst

      Addendum arbeidsovereenkomsten

      Artikel 6 anders verwoorden

      Verwijzen naar “containerchauffeur” (geen afvalophaling)

       

      Zal aangepast worden

      Artikel 6, § 2 – verwijzen dat dit tijdelijk / uitzonderlijk is

       

      Zal aangepast worden

      Artikel 3 – verwijzen naar alle anciënniteiten, niet alleen schaalanciënniteit (geldelijke wijzigt wel – dienst niet)

       

      Zal aangepast worden

      Bij “plaats tewerkstelling” chauffeurs toevoegen dat ze hoofdzakelijk rijden op Grimbergen

       

      Zal aangepast worden

      Fietsvergoeding

      Wat als een personeelslid verder moet fietsen?

       

      Te bekijken ifv finale tewerkstellingsplaats

      Vervolgoverleg

      Vervolgoverleg te voorzien

      Het vaste agendapunt “stand van zaken uitbesteding” is geagendeerd op het overleg van 16/06/2021

       

      Er wordt een vervolgoverleg voorzien: vrijdag 2 juli 2021 van 13.30 – 14.30 uur.

       

       

      Er werd tussentijds teruggekoppeld aan de vakorganisaties over de openstaande actiepunten.

       

      Op 14 juni 2021 ontvingen de vakorganisaties de volgende documenten:

      • Het verslag van de vergadering van 8 juni 2021
      • De presentatie van het toelichtingsmoment aan het personeel op 10 juni 2021
      • De aangepaste personeelslijst
      • Aangepaste ontwerp van protocol (versie tot 14 juni 2021)

      Op 14 juni 2021 ontvingen de vakorganisaties de volgende terugkoppeling na het overleg van 8 juni 2021:

      • Terugkoppeling resultaten procedures interne mobiliteit:
        • 2 vte personeelsleden van het recyclagepark slaagden voor een procedure interne mobiliteit en aanvaardden een andere functie bij het bestuur.
        • Bijgevolg bedraagt het personeelsbestand dat zal overgedragen worden nog 3,5 vte (4 personeelsleden) - zie aangepaste personeelslijst als bijlage

      • Terugkoppeling overleg met de personeelsleden (10 juni 2021):
        • Zie presentatie als bijlage
        • Er werden tijdens de vergadering enkel verduidelijkingsvragen gesteld.
        • Er werd gevraagd om alle relevante documenten in afgedrukte vorm te ontvangen en niet via e-mail.
        • Alle personeelsleden ontvingen op 11 juni 2021 de volgende documenten (afgedrukt en onder gesloten enveloppe):
          • Afdruk van de presentatie
          • De functiebeschrijvingen van assistent-parkbeheerder (E1-E3), parkbeheerder (D1-D3) en chauffeur (D1-D3) bij Incovo
          • Geïndividualiseerde loonsimulatie (vergelijking tussen gemeente en Incovo)
          • Verlofsaldo tot 30/09/2021
          • Bevestiging datum en uur individueel gesprek
          • Melding dat ontwerp van addendum aan de arbeidsovereenkomsten zou bezorgd worden na doorvoering van de door de vakorganisaties gevraagde aanpassingen.

      • Verlofopname voor 30/09/2021
        • De personeelsleden ontvingen op 11 juni 2021 een berekening van hun verlofsaldo tot 30/09/2021
        • De coördinator recyclageparken en openbare reinheid zal in overleg met het personeel de vakantieplanning herbekijken.

      • Ontwerp van overnameovereenkomst en addendum aan de arbeidsovereenkomsten:
        • De gevraagde aanpassingen worden verwerkt door GD&A Advocaten.
        • Aangepaste teksten zullen bezorgd worden.

      • Verhoging geldelijke trap:
        • De verhoging in geldelijke trap zal opgenomen worden in een overgangsbepaling in de RPR van Incovo zodat hier een juridische basis voor is.
        • Vraag of de “balans” nog in evenwicht is wanneer de personeelsleden in de hoogste geldelijke trap zijn
          • Dit punt wordt verder onderzocht door de Personeelsdiensten van het gemeentebestuur en Incovo.

      • Individuele gesprekken met de personeelsleden:
        • Deze gesprekken zullen plaatsvinden op donderdag 17 juni 2021 vanaf 08.00 uur.

      • Feedback arbeidsduur en plaats tewerkstelling:
        • Tijdens het globale toelichtingsmoment op 10 juni 2021 werd - n.a.v. de resultaten van de procedures interne mobiliteit - reeds aangekondigd dat de 3,50 vte personeelsleden allen kunnen ingeschakeld worden in de recyclageparken van Grimbergen en Koningslo; dat er 3 vte nodig is voor het recyclagepark van Grimbergen.
        • Hierover zal teruggekoppeld worden aan de vakorganisaties na de individuele gesprekken met de personeelsleden op 17 juni.

       

      Tijdens het overleg op 16 juni 2021 werd deze tussentijdse toelichting mondeling toegelicht aan de vakorganisaties (zie uittreksel van het verslag als bijlage 11).

      Op 16 juni 2021 werd volgende bijkomende vraag gesteld door de vakorganisaties:

      Vragen / bemerkingen vakbondsafvaardiging

      Antwoord bestuur + to do’s

      • ACV – Er is een klacht ingediend. Bestaat de mogelijkheid om de documenten hiervan te ontvangen?
       
      • Dit wordt nagevraagd.
      • Er waren 2 klachten ingediend. Deze bij ABB is ondertussen afgerond. De tweede procedure (bij Raad van State) loopt nog.

       

      Deze vraag werd behandeld i.k.v. openbaarheid van bestuur en op 25 juni 2021 bezorgde het bestuur een antwoord aan de vakorganisaties (gedeeltelijke openbaarmaking).

       

       Op 17 juni 2021 vonden de individuele gesprekken plaats met de personeelsleden van het recyclagepark.

      Uit deze gesprekken kon geconcludeerd worden dat:

      • Aan de 4 contractuele personeelsleden (3,50 vte) die zouden overgaan naar Incovo kan de functie en tewerkstellingsplaats aangeboden worden zoals gewenst.
      • Iedereen gaf aan akkoord te gaan met de loonsimulaties en met de uurregeling.

      Hierover werd op 21 juni 2021 teruggekoppeld aan de vakorganisaties.

       

      Op 28 juni 2021 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het advies van GD&A Advocaten over het salaris bij het bereiken van de hoogste geldelijke trap in de functionele loopbaan, en besliste om geen loonsimulaties te maken per personeelslid tot aan pensioneringsdatum.

      Dit standpunt werd op 29 juni 2021 meegedeeld aan de vakorganisaties.

      Redenen:

      • Het betreft hypothetische berekeningen (bv. de Personeelsdienst heeft geen zicht op het aantal loopbaanjaren (m.h.o. vervroegde pensionering), indexsprongen in de toekomst zijn nog niet gekend, ...)
      • De verhoging van de geldelijke anciënniteit voor de overgedragen personeelsleden tot gevolg heeft dat deze bij aanvang iets meer zullen verdienen, hetgeen dus de toekenning van een gunstigere regeling betreft na overdracht. De keuze voor deze gunstigere regeling onmiddellijk na overdracht, impliceert ook de keuze voor een mogelijke ongunstigere regeling in de toekomst.
      • De gemeente en Incovo engageren zich ertoe om het behoud van rechten niet te beperken in tijd, dit betreft aldus een groter engagement dan de Europese Richtlijn 2001/23. De gemeente en Incovo zouden het behoud van rechten ook kunnen beperken tot 1 jaar (zoals dit ook wordt voorgeschreven in de ontwerpteksten tot wijziging van het DLB, die momenteel circuleren). Desgevallend, zullen de toekomstige loonschalen ook niet van toepassing zijn, en zullen de personeelsleden na 1 jaar mogelijks onder minder gunstige arbeidsvoorwaarden vallen.
      • Op het moment of de datum van de overdracht van de personeelsleden van de gemeente Grimbergen naar Incovo wordt als het ware ‘een foto’ genomen van de huidig geldende arbeidsvoorwaarden, dewelke dienen te worden gegarandeerd bij de overnemer, Incovo. Het behoud van rechten in kader van de Europese richtlijn strekt aldus niet verder dan het behoud van de huidig geldende arbeidsvoorwaarden. De mogelijke evolutie van deze arbeidsvoorwaarden bij de gemeente Grimbergen valt dan ook niet onder de bescherming van de Europese richtlijn.

      Op 29 juni 2021 werden de aangepaste teksten van de overnameovereenkomst en het addendum aan de arbeidsovereenkomsten bezorgd aan de vakorganisaties (cf. aanpassingen na overleg 08/06/2021). Tevens werden ook het uittreksel uit het verslag van de vergadering van 16 juni 2021 bezorgd en een aangepaste versie van het protocol. Ter voorbereiding van het overleg van 2 juli 2021 werden de laatste versies van alle documenten overgemaakt.

       

      Op 2 juli 2021 vond een vervolgoverleg plaats: zie verslag van dit overleg als bijlage 12.

      Tijdens dit overleg werd de gewijzigde timing in het dossier toegelicht:

      Gewijzigde timing dossier

      Omdat een uitspraak van de Raad van State in de schorsingsprocedure pas verwacht wordt in het najaar 2021 werd beslist om de overname van het personeel ook uit te stellen tot 1 januari 2022.

      In de juridische documenten zal bijgevolg volgende aangepast worden:

      • De datum van overdracht personeel
      • Wijziging bepalingen vakantieregeling

      De principes voor overname van het personeel blijven dezelfde, ook bij overname per 1 januari 2022. Er zullen op dat moment wel nieuwe loonsimulaties gemaakt worden voor de personeelsleden die zich eventueel in een hogere geldelijke trap bevinden.

      Voor de personeelsleden betekent dit dat de vakantieregeling in het overgangsjaar 2021 niet van toepassing is (berekeningen verlof tot 30/09/2021 bij gemeente in privaat stelsel en vanaf 01/10/2021 bij Incovo in publiek stelsel).


      De nieuwe versies van overnameovereenkomst en addendum aan de arbeidsovereenkomsten (versies d.d. 2 juli 2021) werden ter zitting toegelicht aan de vakorganisaties.

      Ingevolge de besprekingen (zie verslag als bijlage 12) wordt volgende afgesproken:

      Document / Item

      Vragen tijdens overleg 02/07/2021

      Afgesproken acties

      Overnameovereenkomst / Addendum aan de arbeidsovereenkomsten

      Dit zijn niet de versies die wij op 29/06 ontvangen hebben.

      Verder zien we niet meteen een probleem – naar vakantieregeling lijkt 1 januari 2022 eenvoudiger om de overstap te maken.

      De aangepaste versies van de documenten worden vandaag nog bezorgd.

      Pas gisteren is definitief beslist om de overnamedatum te verplaatsen.

       

      Verslag overleg 8 juni 2021

      Artikel 6, § 2 van het addendum is aangepast wat betreft het tijdelijk karakter van het werken op een ander recyclagepark, en het feit dat de containerchauffeurs maximaal rijden in de regio Grimbergen. In het verslag van ons vorig overleg op p.7 wordt dat niet duidelijk genoeg geformuleerd. Graag verslag op dat punt aanpassen: tewerkstelling voornamelijk in Grimbergen en andere regio’s slechts uitzonderlijk.

      Het verslag zal op dat punt worden aangepast.
      Nvdr: zie e-mail van 6 juli in verband met het verslag (wordt opgenomen in protocol): geen aanpassing nodig.

       

      Afwerking protocol

       

      Protocol zal verder afgewerkt worden en op 9 juli 2021 verzonden. Dit is oké voor de vakorganisaties.

       

       

       

      Op 2 juli 2021 werden de volgende documenten bezorgd aan de vakorganisaties:

      • aangepaste versies van overnameovereenkomst en addendum aan de arbeidsovereenkomsten (versies d.d. 2 juli 2021).

      Op 6 juli 2021 werden aan de vakorganisaties de volgende documenten bezorgd:

      • het verslag van het BOC/HOC van 2 juli 2021 ivm het recyclagepark
      • Laatste versie van de overnameovereenkomst (reeds bezorgd op 02/07)
      • Laatste versie addendum aan de arbeidsovereenkomsten (reeds bezorgd op 02/07)
      • Aangepast word-document met de loon- en arbeidsvoorwaarden (nieuwe versie d.d. 06/07)

       

      Toelichting bij het nieuwe word-document betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden:

      • Tijdens het overleg van 02/07 werd gevraagd om het verslag van het overleg op 08/06 aan te passen (i.v.m. de plaats van tewerkstelling van de personeelsleden)
      • Bij nazicht bleek dat niet het verslag moet aangepast worden (omdat het een weergave is van de voorwaarden zoals die op 08/06 voorlagen toen er nog 5,50 vte zou overgedragen worden). Wel het document “Vgl loon- en arbeidsvoorwaarden” (word-document) moest nog aangepast worden.
      • Er werd op 06/07 een nieuwe versie bezorgd met in het geel de aanduidingen van de zaken die gewijzigd zijn. Deze wijzigingen zijn nodig omdat er finaal minder personeelsleden overgaan dan in het initiële voorstel, waardoor er meer duidelijkheid is over de toekomstige tewerkstellingsplaats, en omdat de datum van overname gewijzigd is naar 01/01/2022.

      Op 8 juli 2021 meldde ACV Openbare Diensten:

      • Dat het verslag van 8 juni 2021 inderdaad niet moet aangepast worden.
      • Dat de aanpassingen in het document loon-en arbeidsvoorwaarden oké zijn.
      • Dat in het addendum bij de arbeidsovereenkomsten bij artikel 6 nog steeds verwezen wordt naar Vilvoorde en Koningslo als plaats van tewerkstelling voor de (assistent)parkbeheerders; dat dit volgens hen nog moet verwijderd worden aangezien ze allemaal in Grimbergen kunnen blijven. Indien zij eens zouden inspringen in Vilvoorde of Koningslo dan valt dit onder §2 van datzelfde artikel 6. Er wordt gevraagd dit nog aan te passen in het addendum.

       

      Op 8 juli 2021 werd aan de vakorganisaties een aangepaste versie van het addendum aan de arbeidsovereenkomsten bezorgd (aanpassing artikel 6).

      Deze wijziging werd op 8 juli ook meegedeeld aan de personeelsleden.

       

      Er werden verder geen bemerkingen meer ontvangen.


      Op 9 juli 2021 werd het protocol verstuurd aan de vakorganisaties, met de volgende bijlagen:

      • Rechtspositieregeling Incovo
      • Arbeidsreglement Incovo
      • Ontwerp van overnameovereenkomst (versie 02/07/2021)
      • Bijlage 1 bij de overnameovereenkomst (arbeidsvoorwaarden – Word-document) (versie 06/07/2021)
      • Bijlage 2 bij de overnameovereenkomst (arbeidsvoorwaarden – Excel-document) (versie 14/05/2021)
      • Model van addendum aan de arbeidsovereenkomsten (versie 08/07/2021)
      • Verslag overleg BOC/HOC 8 juni 2021.
      • Presentatie van de toelichting aan het personeel op 10 juni 2021
      • Verslag van het BOC/HOC van 16 juni 2021 (gedeelte “recyclagepark”)
      • Verslag van het BOC/HOC van 2 juli 2021.

      Er werd gevraagd het ondertekende protocol uiterlijk 3 augustus 2021 terug te bezorgen (cf. einde termijn ondertekening protocol).

       


       

      TOELICHTING AAN EN OVERLEG MET HET PERSONEEL

      Het personeel werd concreet ingelicht over:

      • het feit dat er een principieel akkoord werd bereikt (tussen het gemeentebestuur en Incovo) over de loon- en arbeidsvoorwaarden bij overname
      • de Europese Richtlijn (schriftelijke samenvatting op vraag van de personeelsleden)
      • de opstart van de onderhandelingen met de vakorganisaties
      • de verdere timing en aanpak
      • de data van de overlegmomenten met het personeel (collectief en individueel)

      Op 10 juni 2021 vond een algemeen toelichtingsmoment voor het personeel plaats.

      Agendapunten toelichtingsmoment:

      • info over loon- en arbeidsvoorwaarden bij overname
      • info over juridische documenten (overnameovereenkomst en addendum arbeidsovereenkomsten)
      • vragen en antwoorden

      Presentatie bij het overleg met het personeel: zie bijlage 10.

       

      Op 11 juni 2021 ontvingen de personeelsleden – in navolging van het globale toelichtingsmoment – de volgende documenten in afgedrukte vorm:

      • Afdruk van de presentatie
      • De functiebeschrijvingen van assistent-parkbeheerder (E1-E3), parkbeheerder (D1-D3) en chauffeur (D1-D3) bij Incovo
      • Geïndividualiseerde loonsimulatie (vergelijking tussen gemeente en Incovo)
      • Verlofsaldo tot 30/09/2021
      • Bevestiging datum en uur individueel gesprek
      • Melding dat ontwerp van addendum aan de arbeidsovereenkomsten zou bezorgd worden na doorvoering van de door de vakorganisaties gevraagde aanpassingen.

      Op 17 juni 2021vonden de individuele gesprekken plaats met de personeelsleden van het recyclagepark (zie boven). De conclusies van deze gesprekken werden op vrijdag 18 juni 2021 telefonisch teruggekoppeld aan de betrokken personeelsleden. Op 21 juni 2021 werd deze informatie via e-mail bevestigd aan de personeelsleden.

       

      Op 2 juli 2021 (na het overleg met de vakorganisaties) werd aan de personeelsleden gemeld dat de overname van het contractueel personeel door Incovo wordt uitgesteld naar 1 januari 2022.

      Hierbij werden ook de praktische consequenties toegelicht:

      • Er zullen op dat moment wel nieuwe loonsimulaties gemaakt worden voor de personeelsleden die zich eventueel in een hogere geldelijke trap bevinden.
      • De vakantieregeling in het overgangsjaar 2021 is niet van toepassing (berekeningen verlof tot 30/09/2021 bij gemeente in privaat stelsel en vanaf 01/10/2021 bij Incovo in publiek stelsel).
        • De personeelsdienst zal de tellers in het tijdsregistratiesysteem opnieuw aanpassen met verlofsaldo tot 31/12/2021.
        • Personeelsleden die hierdoor een aanpassing van het verlof wensen, kunnen dit opnemen met de coördinator openbare reinheid en recyclageparken.
        • Bij overname per 01/01/2022 is het belangrijk dat al het verlof opgenomen is uiterlijk 31/12/2021.
        • Indien er vragen zijn, kunnen men steeds terecht bij de dossierbeheerder van de Personeelsdienst, het afdelingshoofd ruimte, of het afdelingshoofd interne organisatie.
        • De dossierbeheerder van de Personeelsdienst zal donderdagvoormiddag 08/07 in de loods aanwezig zijn voor eventuele vragen of toelichting.

      De personeelsleden ontvingen op 2 juli 2021 ook de aangepaste versie van het addendum aan de arbeidsovereenkomst.

       

      Op 8 juli 2021 ontvingen de personeelsleden de aangepaste versie van het addendum aan de arbeidsovereenkomst (cf. aanpassing artikel 6).

       


       

      TOELICHTING BIJ DE LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN VOOR HET OVER TE NEMEN PERSONEEL - SITUATIE NA ONDERHANDELING MET DE VAKORGANISATIES

      Het finale voorstel voor overname van het contractuele personeel van het recyclagepark door Incovo wordt bestendigd in de volgende documenten:

      • Overnameovereenkomst (versie 02/07/2021) – BIJLAGE 3
      • Addendum aan de arbeidsovereenkomsten (versie 08/07/2021) – BIJLAGE 6
      • Loon- en arbeidsvoorwaarden (word-document) (versie 06/07/2021) – BIJLAGE 4
      • Loon- en arbeidsvoorwaarden (excel-document) (versie 14/05/2021) – BIJLAGE 5
        Opmerking: Er zullen op het moment van overname nieuwe loonsimulaties gemaakt worden voor de personeelsleden die zich eventueel in een hogere geldelijke trap bevinden.


      Samenvatting:
      (Wijzigingen t.o.v. initiële voorstel zijn aangeduid in het geel)


      Vergelijkingspunt

      Situatie Incovo

      (RPR 01/01/2021)

      Salaris

      Incovo hanteert dezelfde salarisschalen als het gemeentebestuur (D- en E-niveau).

      Het totale loonpakket is echter anders samengesteld:

      • Geen zaterdagprestaties bij Incovo
      • Minder fietsvergoeding bij Incovo
      • Volledige eindejaarstoelage bij Incovo
      • Jaarlijks ecocheques bij Incovo

      Hierdoor werd in de eerste berekeningen een negatief verschil bekomen voor de betrokken personeelsleden.

      Bijgevolg werden de personeelsleden – om het behoud van het totale loonpakket te garanderen – ingeschaald in een hogere geldelijke trap / loonschaal, waardoor ook de brutojaarwedde bij Incovo stijgt. Concreet werden de personeelsleden ingeschaald in de eerstvolgende geldelijke trap / loonschaal waarbij er geen loonverlies meer wordt geleden (de trap / loonschaal met het kleinste positieve verschil). Hierdoor ervaren de personeelsleden geen negatief verschil meer, maar wel een positief verschil.

      De personeelsleden behouden hun schaalanciënniteit.

      Simulaties per personeelslid: zie excel-bestand.

      Aan elk personeelslid zal een individuele berekening bezorgd worden.

      Gelet op de nieuwe datum van overname, nl. 1 januari 2022, zullen er nieuwe berekeningen gemaakt worden voor de personeelsleden die zich eventueel in een hogere geldelijke trap bevinden.

      Tegenover deze loonstijging staat dat het uurrooster van het overgenomen personeel wijzigt. Incovo hanteert vaste uurroosters van dinsdag tot zaterdag (voor de parkbeheerders en assistent-parkbeheerders) en van maandag tot vrijdag (voor de chauffeurs) (zie verder).

      Functionele loopbaan (doorschalingen)

      Idem.

      Datum uitbetaling salaris

      Hoofdstuk 6.1 arbeidsreglement Incovo (versie 01/01/2021) bepaalt:

      • Het loon wordt betaald nadat de termijn vervallen is.”

      In praktijk gebeurt de betaling de 25e van de lopende maand. Indien dit een zaterdag, zon- of feestdag is, de dag ervoor.

       

      Haard- of standplaatstoelage

       

      Idem.

      Vakantiegeld

      Stelsel publieke sector
      (Besluit van de Vlaamse Regering van 13 september 2002 betreffende de toekenning en de vaststelling van het vakantiegeld van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel)

      Berekeningsbasis:

      • salaris van de maand maart, verhoogd met haard- of standplaatstoelage

      Het verschil in berekeningsbasis tussen het private en publieke vakantiestelsel wordt opgeheven door de verhoging van de geldelijke trap / loonschaal.

       

      Eindejaarstoelage

      Voordeliger bij Incovo

      Artikel 110 RPR Incovo

      Het bedrag van de eindejaarstoelage is het maandsalaris van de maand oktober m.i.v. haard- en standplaatstoelage.

       

      Maaltijdcheques € 8,00

      Idem bij Incovo

       

      Tweede pensioenpijler 3%

      Idem bij Incovo

       

      Hospitalisatieverzekering

      Idem bij Incovo

       

      Arbeidsduur

      Vaste uurroosters

      • dinsdag tot zaterdag voor de parkbeheerders en assistent-parkbeheerders
      • maandag tot vrijdag voor de chauffeurs

      Functiebeschrijving

      • Functiebeschrijving parkbeheerder (D1-D3)
      • Functiebeschrijving assistent-parkbeheerder (E1-E3)
      • Functiebeschrijving chauffeur (D1-D3)

      Plaats van tewerkstelling

      De personeelsleden die bij Incovo te werk gesteld worden als parkbeheerder (D1-D3) of assistent-parkbeheerder (E1-E3) kunnen op de volgende recyclageparken te werk gesteld worden:

      • Recyclagepark Grimbergen
      • Recyclagepark Vilvoorde
      • Recyclagepark Vilvoorde-Koningslo

      Na  de procedures interne mobiliteit (08/06) en de gesprekken met de personeelsleden (10/06 en 17/06) bleek:

      • Terugkoppeling resultaten procedures interne mobiliteit:

        • 2 vte personeelsleden van het recyclagepark slaagden voor een procedure interne mobiliteit en aanvaardden een andere functie bij het bestuur.
        • Bijgevolg bedraagt het personeelsbestand dat zal overgedragen worden nog 3,5 vte (4 personeelsleden)
      • Terugkoppeling na de individuele gesprekken met de contractuele personeelsleden:
        • 3 personen (2,50 vte) gaven aan bij overname te willen werken als parkwachter (D1-D3) of assistent-parkwachter (E1-E3) in Grimbergen.
        • 1 persoon (1 vte) gaf aan te willen werken als chauffeur (D1-D3).
        • Iedereen gaf aan akkoord te gaan met de loonsimulaties en met de uurregeling.
        • Conclusie: Aan elk personeelslid zal de functie en tewerkstellingsplaats kunnen gegeven worden zoals gewenst. Dit werd bevestigd door Incovo (via e-mail van 17 juni 2021).

      De personeelsleden die bij Incovo te werk gesteld worden als chauffeur (D1-D3) hebben als uitvalsbasis:

      • Vilvoorde-stelplaats
      • Chauffeurs die overgenomen worden van gemeentebestuur Grimbergen zullen maximaal op Grimbergen rijden.

      Verlofstelsel

      • 26 dagen
      • 2 brugdagen die recht geven op jaarlijkse vakantie
      • Regeling publiek

      Er zal een overgangsbepaling ingeschreven worden in RPR Incovo:

      • De personeelsleden die overgenomen zijn van gemeentebestuur Grimbergen ontvangen 7 bijkomende vakantiedagen
        (cf. er bestaat reeds een overgangsregeling in de RPR van Incovo voor het personeelslid dat in dienst was op 31 december 2020 (31 dagen verlof en bijkomende dagen vanaf 45 jaar).

      Gezien de datum van overname verplaatst wordt naar 1 januari 2022 is de onderstaande regeling betreffende overgang van privaat naar publiek stelsel niet meer van toepassing.

      14 feestdagen

      Dienstvrijstelling
      (1 dag in totaal)

      • 10 feestdagen + 5 dagen betaalde vakantie
      • Ook 15 dagen in totaal.

      Gezien de datum van overname verplaatst wordt naar 1 januari 2022 is de regeling betreffende de feestdagen in 2021 niet meer van toepassing.

      Kosten woon / werk:

      • Openbaar vervoer volledig
      • Fietsvergoeding € 0,20 per km
      • Fietsvergoeding beperkt tot 1 maal het traject per dag (heen en terug)
      • Dit verschil wordt weggewerkt door het verhogen van de geldelijke anciënniteit / loonschaal (zie boven).

      Onregelmatige prestaties

      • Geen toeslag voor zaterdagprestaties
      • Dit verschil wordt weggewerkt door het verhogen van de geldelijke anciënniteit / loonschaal (zie boven)

      Begrafenisvergoeding

      • Idem

      Ecocheques

      • € 100 voor een voltijds personeelslid (referteperiode 1 december – 30 november)

       Gezien de datum van overname verplaatst wordt naar 1 januari 2022 is de regeling betreffende het overgangsjaar 2021 niet meer van toepassing.


      Toelichting over het inwerkingstraject voor de over te nemen personeelsleden

      • Er is bij Incovo een formele onthaalprocedure.  
      • In dit geval voorzien we een collectieve opleiding, eventueel deels in juni (in overleg met Grimbergen).           
      • De eerste dagen voorzien we assistentie van een staflid, ook in de communicatie naar de inwoners.

       

      Toelichting over het evaluatiesysteem

      • Zie RPR Incovo, artikel 24 e.v.
      • De formele evaluatieprocedure wordt enkel opgestart bij functioneringsproblemen. In regel is er een jaarlijkse functionering, en meer nog een duidelijke onmiddellijke (positieve) feedbackcultuur. 

      Andere

      //

       


       



      PROTOCOL VAKORGANISATIES

      Op 9 juli 2021 werd het protocol verstuurd aan de vakorganisaties, met de volgende bijlagen:

      • Rechtspositieregeling Incovo
      • Arbeidsreglement Incovo
      • Ontwerp van overnameovereenkomst (versie 02/07/2021)
      • Bijlage 1 bij de overnameovereenkomst (arbeidsvoorwaarden – Word-document) (versie 06/07/2021)
      • Bijlage 2 bij de overnameovereenkomst (arbeidsvoorwaarden – Excel-document) (versie 14/05/2021)
      • Model van addendum aan de arbeidsovereenkomsten (versie 08/07/2021)
      • Verslag overleg BOC/HOC 8 juni 2021.
      • Presentatie van de toelichting aan het personeel op 10 juni 2021
      • Verslag van het BOC/HOC van 16 juni 2021 (gedeelte “recyclagepark”)
      • Verslag van het BOC/HOC van 2 juli 2021.

      Er werd gevraagd het ondertekende protocol uiterlijk 3 augustus 2021 terug te bezorgen (cf. einde termijn ondertekening protocol).


      Op 13 juli 2021 werd een protocol van akkoord ontvangen vanwege ACV-Openbare Besturen en op 14 juli 2021 werd een protocol van akkoord ontvangen vanwege ACOD-LRB.




       

      TOELICHTING BIJ OVERNAMEOVEREENKOMST EN ADDENDUM ARBEIDSOVEREENKOMST


      De overnameovereenkomst is een overeenkomst tussen het gemeentebestuur Grimbergen en de opdrachthoudende vereniging Incovo, met als doel de modaliteiten van de overdracht van de contractuele personeelsleden te reguleren.

      • Bepalingen in verband met overdracht personeel:
        • De overname van het personeel gebeurt overeenkomstig de Europese richtlijn 2001/23/EG
        • De personeelsleden zullen op 1 januari 2022, voor zover zij op 31 december 2021 contractueel tewerkgesteld zijn in de recyclageparken van de gemeente Grimbergen, in overeenstemming met de richtlijn 2001/23/EG automatisch met behoud van de administratieve en schaalanciënniteit worden overgedragen naar Incovo.
        • Voormelde contractuele personeelsleden zijn vanaf de overdracht naar Incovo onderworpen aan de arbeidsvoorwaarden opgenomen in bijlage 2A en 2B bij de overnameovereenkomst (dit zijn de bijlagen 4 en 5 bij dit besluit).
        • Partijen zijn hiertoe gehouden het protocol zoals onderhandeld met de representatieve vakorganisaties op het Bijzonder Onderhandelingscomité na te leven en conform uit te voeren.
        • Er zal een addendum bij de arbeidsovereenkomst van de over te dragen contractuele personeelsleden worden gevoegd, dewelke wordt ondertekend door Incovo en het betrokken personeelslid en waarin wordt bepaald dat het personeelslid overgaat naar Incovo.
        • Er zal in het addendum worden gespecifieerd dat vanaf 1 januari 2022 het uurrooster zoals opgenomen in het arbeidsreglement van Incovo van toepassing is, zijnde een vast uurrooster
          • van dinsdag t.e.m. zaterdag voor de personeelsleden met de functie parkbeheerder of assistent-parkbeheerder;
          • van maandag t.e.m. vrijdag voor de personeelsleden met de functie chauffeur.
        • De individuele personeelsdossiers worden overgedragen aan Incovo.
        • Gelet de overgang van vakantiestelsel van privaat naar publiek, geldt als overgangsregeling dat  de wettelijke vakantiedagen, dewelke worden toegekend op basis van het privaat stelsel, zullen worden verrekend in het vakantiegeld uit dienst door de Gemeente.

      • Verplichtingen Incovo:
        • Incovo verbindt zich ertoe de personeelsleden vanaf 1 januari 2022 verder te werk te stellen overeenkomstig de arbeidsvoorwaarden opgenomen in Bijlage 2A (dit is de bijlage 4 bij dit besluit).
        • Een overzicht van de toekomstige loonsvoorwaarden van de individuele personeelsleden wordt opgenomen in Bijlage 2B (dit is de bijlage 5 bij dit besluit).


      Het addendum aan de arbeidsovereenkomst is een overeenkomst tussen Incovo en elk individueel personeelslid dat wordt overgenomen.

      Dit addendum bepaalt het volgende:

      • Per 1 januari 2022 zal het Personeelslid te werk worden gesteld door Incovo.
      • Incovo verklaart overeenkomstig de Europese Richtlijn 2001/23/EG vanaf 1 januari 2022 alle rechten en plichten van de werkgever, zoals vermeld in de Arbeidsovereenkomst te hebben overgenomen van de gemeente Grimbergen en dit voor onbepaalde duur.
      • Onderhavig addendum op de Arbeidsovereenkomst valt vanaf 1 januari 2022 onder de toepassing van de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement voor het personeel van INCOVO (zie de bijlagen 6 en 7.1-7.13 bij dit besluit)
      • De Arbeidsovereenkomst gesloten tussen het gemeentebestuur van Grimbergen en het Personeelslid wordt vanaf 1 januari 2022 overgenomen door Incovo als een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.
      • Het Personeelslid neemt naast de administratieve anciënniteit ook een schaalanciënniteit van […] jaar, zoals hij deze heeft opgebouwd sinds het aangaan van de eerste arbeidsovereenkomst bij de gemeente Grimbergen, over naar Incovo.
      • Het Personeelslid zal vanaf 1 januari 2022 de functie uitvoeren zoals deze staat omschreven in de functiebeschrijving  [parkbeheerder / assistent-parkbeheerder/ (container)chauffeur] (zie de bijlagen 8.1-8.3 bij dit besluit)
      • Niettemin zal het Personeelslid een andere bezigheid die met zijn beroepsbekwaamheid overeenstemt, aanvaarden, en dit mits behoud van alle verworven rechten, indien de dienstnoodwendigheden dit noodzakelijk maken.
      • Vanaf 1 januari 2022 zullen de loons- en arbeidsvoorwaarden omschreven in Bijlage 4A van toepassing zijn op het Personeelslid (zie de bijlage 4 bij dit besluit)
      • Een overzicht van de individuele arbeidsvoorwaarden van het Personeelslid kan gevonden worden in Bijlage 4B van dit addendum. (zie de bijlage 5 bij dit besluit)
      • Het Personeelslid wordt tewerkgesteld in het recyclageparken van Grimbergen.
        OF Het Personeelslid wordt tewerkgesteld op de stelplaats van de containervrachtwagens te Vilvoorde, waarbij het Personeelslid hoofdzakelijk met de containers van de recyclageparken rijdt in de regio Grimbergen.
      • Niettemin kan het Personeelslid tijdelijk op een ander recyclagepark tewerkgesteld worden indien dienstnoodwendigheden dit noodzakelijk maken. Vervanging van een ander personeelslid maakt een dienstnoodwendigheid uit.
      • Vanaf 1 januari 2022 zal het uurrooster zoals opgenomen in het arbeidsreglement van Incovo van toepassing zijn. Incovo hanteert vaste uurroosters van dinsdag t.e.m. zaterdag voor de functie parkbeheerder/assistent-parkbeheerder. OF Incovo hanteert vaste uurroosters van maandag t.e.m. vrijdag voor de functie (container)chauffeur.
      • Het Personeelslid zal overeenkomstig de rechtspositieregeling van Incovo vanaf 1 januari 2022 onder het publiek vakantiestelsel ressorteren.
      • Het loon zal uitbetaald worden na verloop van de gewerkte maand. Het loon wordt aldus uitbetaald nadat deze termijn vervallen is.


       
      Toelichting ter zitting
       
       
      Het dossier betreffende de overname van het contractueel personeel van het recyclagepark door Incovo wordt toegelicht aan de hand van een powerpoint-presentatie (zie bijlage 34).
       
       

       

      VRAGEN EN ANTWOORDEN

       

      Vragen / bemerkingen commissieleden

      Antwoorden

      Bart Van Humbeeck:

      De overnameovereenkomst voorziet in ontbindende voorwaarden (artikel 12). Zijn er nog lopende geschillen? Waarom is er geen paragraaf 3 toegevoegd i.v.m. Raad van State? In de paragrafen 1 en 2 wordt er enkel gesproken over de vernietiging of schorsing van deze overeenkomst, maar er wordt niet gesproken over het lopende geschil.

       

      De datum van overname is verplaatst naar 1 januari 2022 omwille van de nog lopende procedure bij de Raad van State. Deze overeenkomst is opgemaakt door GD&A Advocaten en het punt betreffende de datum van overname is opgenomen door GD&A Advocaten en meester Bosquet (die het dossier van de toetreding tot Incovo opvolgt). Juridisch zou het dus moeten kloppen.

      Deze ontbindende voorwaarden zijn eraan toegevoegd omdat we niet in een situatie willen komen waarbij personeelsleden overgedragen zijn op 1 oktober en dat er enkele weken nadien  een negatieve uitspraak van Raad van State zou zijn.

       

      We laten deze bepaling nakijken tegen de gemeenteraad donderdag. We hebben ons voor de opmaak van de overeenkomsten laten begeleiden door een advocatenkantoor, maar we gaan het dubbelchecken.

       

      Ondertussen weten we dat er in september een uitspraak zal zijn in de procedure van de Raad van State. Het is logisch dat – wanneer we niet toetreden tot Incovo – er ook geen overname van personeel is.

       

      Nvdr:

      Dit punt werd op 25 augustus 2021 nagevraagd bij GD&A Advocaten:

      • Artikel 12 refereert inderdaad naar de voorliggende overeenkomst.
      • De rechtsgrond waarbij de personeelsleden worden overgedragen is niet deze overnameovereenkomst of het gemeenteraadsbesluit van 26 augustus 2021, maar wel de Europese Richtlijn.
      • Zolang de toetreding tot Incovo niet is voltrokken, treedt de Europese Richtlijn niet in werking.
      • Het is dus volstrekt onmogelijk dat het personeel zou worden overgedragen wanneer de gemeente geen vennoot wordt van Incovo.
      • Anderzijds is het ook voor Incovo onmogelijk om zomaar personeel over te nemen. Aangezien zij een publieke rechtspersoon zijn, moeten zij zich houden aan spelregels voor aanwervingen, en zonder dat de gemeente vennoot is, kunnen zij niet zomaar mensen overnemen.

        

      Isabel Gaisbauer:

      Hoe lang geldt deze overgangsregeling voor het personeel?

       

      Zo lang de personeelsleden bij Incovo in dienst zijn.

      Linda De Pree:

      Bij de gemeente hebben de personeelsleden maaltijdcheques van 8€, en bij Incovo maar 6€?

       

      Nee, ook bij Incovo hebben ze maltijdcheques van 8€ (zie artikel 125 RPR Incovo).

      Linda De Pree:

      Er blijven 3,5 VTE over die zullen overgaan naar Incovo. Is dat voldoende voor het recyclagepark van Grimbergen of zullen er extra personeelsleden van Incovo ingezet worden in Grimbergen?

       

      Er zal aanvulling gebeuren door Incovo.



      BESLUIT:

      Artikel 1.

      In het kader van de uitbesteding van het recyclagepark en de overname van het contractueel personeel door de opdrachthoudende vereniging Incovo neemt de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie kennis van:

      • het protocol dat werd afgesloten met de representatieve vakorganisaties:

          • ACV-Openbare diensten: Protocol van akkoord, bezorgd op 13 juli 2021, met vermelding:

            "ACV Openbare Diensten betreurt dat het gemeentebestuur Grimbergen niet gekozen heeft om de recyclageparken in eigen beheer te houden. Omwille van het feit dat gekozen is voor een partner in de openbare sector, en de loon- en arbeidsvoorwaarden zo goed mogelijk behouden blijven, kunnen wij toch akkoord gaan met het voorstel."

          • ACOD-LRB: Protocol van akkoord, bezorgd op 14 juli 2021, met vermelding:

            "ACOD is tevreden en akkoord met de gemaakte afspraken voor het personeel. Desondanks blijven we het betreuren dat de betrokken diensten niet meer onder de gemeente blijven resulteren."

          • VSOA-lrb: ///

      • het ontwerp van overnameovereenkomst (bijlage 1 bij dit besluit).


      Art. 2.

      De bepaling opgenomen in artikel 12 van de overnameovereenkomst (ontbindende voorwaarden) wordt juridisch afgetoetst tegen de gemeenteraadszitting van 26 augustus 2021.

De voorzitter sluit de zitting op 24/08/2021 om 22:00.

Namens GEMEENTERAADSCOMMISSIE PERSONEEL EN ORGANISATIE,

Goedele DE VOCHT
waarnemend secretaris gemeenteraadscommissie personeel en organisatie

Elke WOUTERS
voorzitter gemeenteraadscommissie personeel en organisatie