De voorzitter opent de zitting op 23/11/2023 om 19:00.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 26 oktober 2023 goed.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
De algemeen directeur woont de vergaderingen van de gemeenteraad bij en is verantwoordelijk voor het opstellen en het bewaren van de notulen en het zittingsverslag ervan. De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
/
Raadslid Gilbert GOOSSENS merkt op dat tijdens elke gemeenteraad de notulen ter goedkeuring worden voorgelegd. Omdat deze, volgens hem, dikwijls niet de correcte en volledige weergave bevatten, vraagt hij of het niet beter zou zijn om de audio-opname of livestream ter goedkeuring voor te leggen.
Voorzitter Peter PLESSERS antwoordt dat de livestream beschikbaar is, maar dat het hem niet mogelijk lijkt dat deze ter goedkeuring wordt voorgelegd.
Burgemeester Bart LAEREMANS stelt dat de tekst van mondelinge vragen en tussenkomsten niet woordelijk in het verslag worden opgenomen. Hij vindt het verzoek van raadslid GOOSSENS overdreven.
Schepen Philip ROOSEN benadrukt dat het decreet niet toestaat om alleen een audioverslag te hebben. Er moet een schriftelijke neerslag zijn van de vergadering. De gemeente mag bepalen of er een woordelijk verslag wordt opgesteld, een samenvatting van de discussie of alleen de stemmingen en besluiten.
Raadslid Jean DEWIT merkt op dat het goedkeuren van audio-opnames geen zin heeft, omdat alleen een schriftelijk verslag rechtsgeldigheid heeft. Bovendien worden veel zaken in de vergadering gezegd die niet in het verslag thuishoren.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 26 oktober 2023 goed.
/
Enig artikel.
De notulen van de vergadering van 26 oktober 2023 goed te keuren.
De gemeenteraad keurt de aanpassing van de personeelsformatie van team verkeer, in afwachting van een grondige evaluatie van de personeelsformatie "Binding & maatwerk" van 21 december 2017, goed:
Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.
Koninklijk Besluit van 31 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.
Koninklijk Besluit van 7 december 2001 tot vaststelling van de formatienormen van de personeelsleden van de lokale politie.
Koninklijk Besluit van 5 september 2001 houdende het minimaal effectief van het operationeel en van het administratief en logistiek kader van de lokale politie.
Koninklijk Besluit van 20 oktober 2009 houdende de wijziging van het KB van 5 september 2001 houdende het minimaal effectief van het operationeel en van het administratief en logistiek kader van de lokale politie.
Koninklijk Besluit van 17 september 2001 houdende de organisatie- en werkingsnormen van de lokale politie met het oog op het waarborgen van een minimale gelijkwaardige dienstverlening aan de bevolking.
Koninklijk Besluit van 16 oktober 2009 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 17 september 2001 tot vaststelling van de organisatie- en werkingsnormen van de lokale politie teneinde een gelijkwaardige minimale dienstverlening aan de bevolking te verzekeren.
Ministeriële omzendbrief PLP 10 van 9 oktober 2001.
Ministeriële omzendbrief van 1 december 2006 inzake richtlijnen tot het verlichten en vereenvoudigen van sommige administratieve taken van de politie.
Besluit van de gemeenteraad van 20 december 2001 waar volgend personeelskader werd goedgekeurd: 66 operationele medewerkers en 8,5 administratieve en logistieke medewerkers.
Besluit van de gemeenteraad van 23 juni 2005 waar volgend personeelskader werd goedgekeurd: 72 operationele medewerkers en 10 administratieve en logistieke medewerkers.
Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2007 waar volgende aanpassing van het personeelskader werd goedgekeurd: 72 operationele medewerkers en 14 administratieve en logistieke medewerkers.
Besluit van de gemeenteraad van 27 mei 2010 waar volgende aanpassing werd goedgekeurd: 75 operationele medewerkers en 14 administratieve en logistieke medewerkers.
Besluit van de gemeenteraad van 21 december 2017 waar volgende aanpassing van het personeelskader werd goedgekeurd: 79 operationele medewerkers en 16 administratieve en logistieke medewerkers.
Besluit van de gemeenteraad van 27 juni 2019 - aanpassing personeelsformatie "binding & maatwerk".
Besluit van de gemeenteraad van 24 juni 2021 - Commissaris van politie - coördinator operaties, van een adviseur (Calog niveau A) - jurist en assistent ter ondersteuning van team personeel en welzijn en team middelenbeheer en financiën buiten de personeelsformatie - aanwerving.
Besluit van de gemeenteraad van 2 juni 2022 - Maatschappelijk assistent (CALog niveau B) - assistent operationele informatie (CALog niveau C) - Interne en externe communicatieverantwoordelijke (CALog niveau B of C) buiten de personeelsformatie - aanwerving.
Besluit van de gemeenteraad van 24 november 2022 - Assistent team onthaal (CALog niveau C) - Assistent team geïntegreerde sectorwerking (CALog niveau C) - Assistent team secretariaat operaties en planning (CALog niveau C) buiten de personeelsformatie en vervangingscontract assistent team personeel en welzijn (CALog niveau C) - Aanwerving.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 mei 2019 - Lokale politie - Aanpassing personeelsformatie "Binding & maatwerk".
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 december 2020 - Toewijzing van de functie van commissaris van politie - adjunct coördinator operaties opengesteld bij de vierde mobiliteitscyclus 2020 - Kennisname en goedkeuring.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 juni 2021 - Commissaris van politie - coördinator operaties, van een adviseur (Calog niveau A) - jurist en assistent ter ondersteuning van team personeel en welzijn en team middelenbeheer en financiën buiten de personeelsformatie - aanwerving.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 mei 2022 - Maatschappelijk assistent (CALog niveau B) - assistent operationele informatie (CALog niveau C) - Interne en externe communicatieverantwoordelijke (CALog niveau B of C) buiten de personeelsformatie - aanwerving.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2022 - Assistent team onthaal (CALog niveau C) - Assistent team geïntegreerde sectorwerking (CALog niveau C) - Assistent team secretariaat operaties en planning (CALog niveau C) buiten de personeelsformatie en vervangingscontract assistent team personeel en welzijn (CALog niveau C) - Aanwerving.
Er werd juridisch advies gevraagd aan de juriste van PA NORA (Politie Associatie Noordoost Rand) waartoe de PZ Grimbergen behoort: onderzoek naar: mogen enkel nog AGP optreden op handhaving betaald parkeren (o.a. blauwe zone) en inspecteurs NIET?
Juridisch zal er geen onwettigheid zijn als inspecteurs het doen. Die bevoegdheid behouden ze, maar het is echter beleidsmatig niet de bedoeling. De juriste verwijst naar het stukje uit de parlementaire voorbereiding.
"Sedert de inwerkingtreding van de wet van 7 februari 2003 houdende verschillende bepalingen inzake verkeersveiligheid zijn het parkeren met beperkte parkeertijd, het betalend parkeren en het bewoners parkeren, uit de strafrechtelijke sfeer gehaald. Zelfs al zijn de leden van de politie, volgens de bepalingen van de wegcode, bevoegd gebleven om te letten op de naleving van de wetten en reglementen over de politie van het wegverkeer, toch is het zo dat de wetgever blijkt te hebben bedoeld de politie te ontheffen van de voormelde materie en er derhalve andere instanties en personen mee te belasten (gemeentelijke ambtenaren of private vennootschappen), met de bedoeling de politieambtenaren toe te laten zich toe te leggen op hun kerntaken. Het voorliggend wetsontwerp beoogt een gelijkaardig doel, vermits het er hier om gaat toe te laten dat de politieambtenaren zich toeleggen op het beantwoorden van de gerechtvaardigde verwachtingen van de bevolking op het vlak van veiligheid, terwijl gelijklopend de bevoegdheid van de hulpagenten inzake verkeer zonder dubbelzinnigheid wordt vastgelegd. In dat kader is het niet onlogisch te bepalen, wat het doel is van dit amendement, dat de algemene bevoegdheid van de hulpagenten ook toepassing kan vinden wat betreft de vaststelling van gedepenaliseerde parkeerovertredingen."
HISTORIEK
Op 21 december 2017 keurde de gemeenteraad het personeelsbehoeftenplan “Binding en Maatwerk” van de politiezone Grimbergen goed. In dit plan werd voor het team verkeer volgende samenstelling voorzien:
1 hoofdinspecteur die ook teamleider is,
2 inspecteurs/motorrijders,
2 inspecteurs.
In vergelijking met de periode voor 2017 werd geopteerd om het agentenkader uit te doven en deze te vervangen door inspecteurs. De redenering hierachter was dat in het verleden gebleken is dat vrij vlug werd doorgestroomd naar de graad van inspecteur (geen probleem als dit binnen de politiezone blijft), destijds was het mogelijk om een andere politiezone te kiezen eens de opleiding gestart en de bevoegdheden van een AGP blijven beperkt (voornamelijk verkeersbevoegdheid).
Na 5 jaar – vanaf september 2023 – wordt een nieuwe hoofdinspecteur/teamleider verkeer in plaats gesteld.
Er wordt geopteerd om voor bi-ambtplaatsen te gaan: dit wil zeggen naast de hoofdinspecteur en de twee inspecteur/motorrijders:
1 hoofdinspecteur die ook teamleider is,
2 hoofdinspecteurs/inspecteurs/motorrijders,
1 inspecteur/agent van politie (AGP)/motorrijder,
1 inspecteur/agent van politie (AGP).
Reden voor die “slingerbeweging” is:
Meer kans op kandidaten voor AGP, wetende dat dit kader in het verleden al dikwijls de “springplank” was naar het inspecteurskader.
De mogelijkheid toch openlaten als een derde inspecteur kiest voor de functie van motorrijder.
De diplomavereisten voor AGP zijn nihil.
De opleiding AGP duurt 6 maanden dus vlugger in de politiezone.
Rekening houdend met het juridisch advies van de juriste van PA NORA (Politie Associatie Noordoost Rand) waartoe de PZ Grimbergen behoort.
GEVRAAGDE AANPASSING
1 hoofdinspecteur die ook teamleider is;
2 hoofdinspecteurs/inspecteurs/motorrijders;
1 inspecteur/agent van politie (AGP)/motorrijder en
1 inspecteur/agent van politie (AGP).
Volgende aanpassingen en/of aanwervingen buiten kader werden al goedgekeurd:
wijziging van de functie van medewerker team middelenbeheer en financiën van niveau C in niveau B (gemeenteraad 27 juni 2019);
aanwerving van een commissaris adjunct coördinator operaties (college van burgemeester en schepenen 7 december 2020);
aanwerving van een adviseur juridische ondersteuning (CALog niveau A) buiten kader (gemeenteraad 24 juni 2021);
aanwerving van een assistent (CALog niveau C) 1/2 team middelenbeheer en financiën en 1/2 team personeel en welzijn buiten kader (gemeenteraad 24 juni 2021).
aanwerving van een maatschappelijk assistent (CALog niveau B) ter vervanging van een inspecteur jeugd en gezin buiten kader (gemeenteraad 2 juni 2022).
aanwerving van een assistent operationele informatie (CALog niveau C) buiten kader (gemeenteraad 2 juni 2022).
aanwerving van een interne en externe communicatieverantwoordelijke (CALog niveau B of C) buiten kader (gemeenteraad 2 juni 2022).
aanwerving van een assistent team onthaal, een assistent team geïntegreerde sectorwerking, een assistent team secretariaat operaties en planning en de tijdelijke vervanging van een assistent team personeel en welzijn (gemeenteraad 24 november 2022).
Enig artikel.
Onderstaande aanpassing van de personeelsformatie van team verkeer goed te keuren, in afwachting van een grondige evaluatie van de personeelsformatie "Binding & maatwerk" die op 21 december 2017 werd goedgekeurd:
De gemeenteraad keurt de afname van de raamovereenkomst ICT-, audiovisueel- en netwerkmateriaal, Perceel 1 - ICT Materiaal (Bestek nr. VERA-2021-004) van o.a. 3 laptops, 25 computerschermen, 3 desktops type "tower", 10 desktops type "microformaat", 30 toetsenborden met smartcard readers, 15 computermuizen, 1 presentatie beeldscherm, ... volgens de behoeften van de politiezone, voor een geraamd bedrag van € 25.000,00 incl. btw, goed. Deze opdracht werd door VERA gegund aan de firma Dustin, Nieuwlandlaan 111, 3200 Aarschot.
Het besluit van de gemeenteraad van 26 mei 2016 houdende bepaling van het begrip dagelijks bestuur en bevoegdheidsdelegatie inzake de vastlegging van de wijze van gunnen en de vastlegging van de voorwaarden voor deze opdrachten.
Wettelijk:
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Artikelen 326 tem. 341 DLB van 22 december 2017 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Artikel 92 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 30.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het Koninklijk besluit 20 juni 2019 tot wijziging van de geldelijke rechtspositie van het personeel van de politiediensten, BS 26 juni 2019.
Artikel 47, §1, alinea 2 van de wet inzake overheidsopdrachten.
M.b.t. de aankoop:
/
Situatieschets:
De politiezone heeft ruim 80 pc's (inclusief laptops) in gebruik. Omwille van de ouderdom van deze pc's waardoor ze sterk inboeten aan snelheid en gebruiksgemak en de uitgebreide garantieperiode welke vervallen is is het noodzakelijk om deze te vervangen.
Verschillende monitors zijn verouderd en voldoen niet meer aan de huidige ergonomische normen (grootte en kwaliteit beeldscherm) waardoor het noodzakelijk is om ze te vervangen. Voor sommige applicaties is een tweede of derde scherm van grote meerwaarde waardoor uitbreiding van het aanwezige aantal schermen dient te worden opgetrokken.
De gemeenteraad keurde op 28 augustus 2014 de toetreding tot het samenwerkingsprotocol "virtuele centrumstad Brabantse Kouters" goed.
Virtuele centrumsteden zijn samenwerkingsverbanden van lokale besturen die een efficiënter informaticabeleid nastreven. Door deze samenwerking kunnen lokale besturen hun kennis en middelen efficiënter inzetten op dezelfde schaal als centrumsteden wat leidt tot betere voorwaarden en een gunstigere kostprijs. De samenwerking wordt gecoördineerd door VERA, het Vlaams-Brabant steunpunt informatica.
Een werkgroep van afgevaardigden van de lokale besturen heeft het bestek geschreven en de analyse en de gunning gedaan.
Het contract is opgedeeld in volgende percelen:
Perceel 1 & 2: Levering van Pc’s en eventuele opties (standaard en high range).
Perceel 3: Levering van monitors en eventuele opties.
Perceel 4 & 5: Levering van laptops en eventuele opties (standaard en high range).
Perceel 6: Levering van tablets en eventuele opties.
Perceel 7: Levering van tablets met afneembaar toetsenbord en eventuele opties.
Perceel 8: Levering van Microsoft Windows Thin Clients en eventuele opties.
Perceel 9: Levering van Linux/eigen OS Thin Clients en eventuele opties.
Perceel 10: Levering van ICT-randapparatuur.
Deze raamovereenkomst in de vorm van een opdrachtencentrale is opgemaakt voor de aankoop van ICT hardware voor een periode van 3 jaar met 2 mogelijke stilzwijgende verlengingen van telkens 1 jaar.
Voorstel:
De politiezone stelt voor om over te gaan tot aankopen van:
3 laptops met bijhorende dockingstations
25 computerschermen
1 labelprinter
3 desktops type "tower" met DVD-brander
10 desktops type "microformaat"
30 toetsenborden met smartcard readers
15 computermuizen
5 All-In-One display staanders
1 presentatie beeldscherm met muurbeugels
....
De politiezone stelt voor deze aan te kopen via de lopende raamovereenkomst bij VERA. Dit voor een geraamd totaalbedrag van € 25.000 incl. btw.
Door gebruik te maken van de raamovereenkomst hoeft de lokale politie Grimbergen voor de vermelde percelen zelf geen overheidsopdracht uit te schrijven en kan ze zowel financieel als contractueel betere voorwaarden bekomen.
De kostprijs voor de aankoop van informaticamateriaal volgens de behoeften van de politiezone, wordt geraamd op € 25.000,00 incl. btw.
Het nodige krediet voor deze aankoop is voorzien op artikel 330/742-53 van de (buiten)gewone dienst van de politiebegroting.
Artikel 1.
De afname van de raamovereenkomst ICT-, audiovisueel- en netwerkmateriaal, Perceel 1 - ICT Materiaal (Bestek nr. VERA-2021-004) van o.a. 3 laptops, 25 computerschermen, 3 desktops type "tower", 10 desktops type "microformaat", 30 toetsenborden met smartcard readers, 15 computermuizen, 1 presentatie beeldscherm, ... volgens de behoeften van de politiezone, voor een geraamd bedrag van € 25.000,00 incl. btw goed te keuren.
Deze opdracht werd door VERA gegund aan de firma Dustin, Nieuwlandlaan 111, 3200 Aarschot.
Art. 2.
De firma Dustin op de hoogte te brengen van de beslissing genomen in artikel 1.
De gemeenteraad keurt de aankoop van een video conference systeem compatibel met teams via de raamovereenkomst ICT-, audiovisueel- en netwerkmateriaal, Perceel 1 - ICT Materiaal (Bestek nr. VERA-2021-004), volgens de behoeften van de politiezone, voor een geraamd bedrag van € 3.365,06 excl. btw of € 4.071,73 incl. btw, goed. Deze opdracht werd door VERA gegund aan de firma Dustin, Nieuwlandlaan 111, 3200 Aarschot.
Wettelijk:
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Artikelen 326 tem. 341 DLB van 22 december 2017 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Artikel 92 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 30.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het Koninklijk besluit 20 juni 2019 tot wijziging van de geldelijke rechtspositie van het personeel van de politiediensten, BS 26 juni 2019.
Artikel 47, §1, alinea 2 van de wet inzake overheidsopdrachten.
M.b.t. de aankoop:
De mogelijkheid van de politiezone om af te nemen van de lopende raamovereenkomst van VERA voor de aankoop van ICT-, audiovisueel- en netwerkmateriaal, Perceel 1 - ICT Materiaal (Bestek nr. VERA-2021-004).
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 november 2023 "Afname van de raamovereenkomst ICT-, audiovisueel- en netwerkmateriaal via VERA voor de aankoop van een video conference systeem compatibel met teams - Voorleggen aan de gemeenteraad - Kennisname en goedkeuring".
/
Situatieschets:
Sinds 2020 is er een enorme toename van digitale vergaderingen en opleidingen waardoor er nood is aan aangepaste hardware. Vooral het gebruik van teams wordt toegepast binnen de politiezone en brengt veel mogelijkheden met zich mee. Het gebruik van beeld en geluid speelt hierin een belangrijke rol.
Gezien teams veel mogelijkheden heeft is het aangewezen om binnen deze mogelijkheden te kiezen welke hard- en software er best gebruikt zal worden.
Voorstel:
De politiezone stelt voor om een stand-alone video conference systeem te kopen compatibel met teams, zoom en google meeting.
Deze omvat:
een soundbar
een camera
een bedieningspaneel
Deze zouden worden geplaatst in de grote vergaderzaal. De combinatie van deze 3 onderdelen maakt dat deelnemen aan online meetings veel interactiever zal verlopen.
Door gebruik te maken van de raamovereenkomst hoeft de lokale politie Grimbergen voor de vermelde percelen zelf geen overheidsopdracht uit te schrijven en kan ze zowel financieel als contractueel betere voorwaarden bekomen.
De kostprijs voor de aankoop van een video conference systeem compatibel met teams volgens de behoeften van de politiezone, wordt geraamd op € 3.365,06 excl. btw of € 4.071,73 incl. btw.
Het nodige krediet voor deze aankoop is voorzien op artikel 330/742-53 van de (buiten)gewone dienst van de politiebegroting 2020.
Item |
Model |
Model# |
Aantal |
Dustin |
Dustin |
totaal Dustin |
totaal Dustin |
excl btw |
incl btw |
excl btw |
incl btw |
||||
VideoConfTeams |
Poly Studio X52 + TC10 |
7200-88085-101 |
1 |
3,365.07 |
4,071.73 |
3,365.07 |
4,071.73 |
Artikel 1.
De afname van de aankoop van een video conference systeem compatibel met teams via de raamovereenkomst ICT-, audiovisueel- en netwerkmateriaal, Perceel 1 - ICT Materiaal (Bestek nr. VERA-2021-004) volgens de behoeften van de politiezone, voor een geraamd bedrag van € 3.365,06 excl. btw of € 4.071,73 incl. btw goed te keuren.
Deze opdracht werd door VERA gegund aan de firma Dustin, Nieuwlandlaan 111, 3200 Aarschot.
Art. 2.
De firma Dustin op de hoogte te brengen van de beslissing genomen in artikel 1.
De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en de beoordelingscriteria voor de aankoop en levering van 2 elektrische fietsen volgens de behoeften van de politiezone, voor een geraamd bedrag van € 4.958,68 excl. btw of € 6.000,00 incl. btw incl. btw goed. De opdracht zal gegund worden bij wijze van de opdracht van beperkte waarde.
Artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus.
Het besluit van de gemeenteraad van 26 mei 2016 houdende bepaling van het begrip dagelijks bestuur en bevoegdheidsdelegatie inzake de vastlegging van de wijze van gunnen en de vastlegging van de voorwaarden voor deze opdrachten.
Wettelijk:
Artikel 117, eerste lid en artikel 234, eerste lid van de nieuwe gemeentewet.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Artikelen 326 tem. 341 DLB van 22 december 2017 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Artikel 92 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 30.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het Koninklijk besluit 20 juni 2019 tot wijziging van de geldelijke rechtspositie van het personeel van de politiediensten, BS 26 juni 2019.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 november 2023 "Aankoop en levering van 2 elektrische fietsen: wijze van gunnen, lastvoorwaarden en uit te nodigen firma's - Goedkeuring".
/
Situatieschets:
Binnen het politiekorps zijn er verschillende personen die zich verplaatsen met de fiets. Vooral de geïntegreerde sectorwerking, welke uit een team van o.a. 8 wijkinspecteurs bestaat, doet bijna alle verplaatsingen met de fiets. Ook het team jeugd en gezin verplaatst zich bij voorkeur met de fiets, net als personeel dat zich voor korte afstanden moet verplaatsen of naar locaties met beperkte parkeergelegenheden. Verplaatsingen met de fiets geeft een hogere zichtbaarheid in het straatbeeld door de lagere snelheid in vergelijking met politievoertuigen. Het is tevens gemakkelijker om aangesproken te worden omdat er geen 'stalen barrière' is.
Collega's te fiets kunnen worden ingezet om te patrouilleren op onder andere hangplaatsen, aan scholen, tijdens evenementen en ordediensten. Bij de geïntegreerde sectorwerking staat elk in voor hun eigen wijk en zorgen ervoor dat de drempel zo klein mogelijk wordt door zo dicht mogelijk bij de burgers te staan. Zij verkiezen het dan ook om zich te verplaatsen met de fiets. Door toenemende verstedelijking, meer auto's per gezin, toenemende parkeerproblematiek,... is het bijkomend een goede oplossing zodat onze inspecteurs zich steeds probleemloos kunnen verplaatsen naar waar ze ook heen moeten.
Gezien de politie een voorbeeldfunctie heeft, is het eveneens van groot belang om alternatieve vervoersmiddelen te promoten die ecologisch verantwoord zijn. Momenteel stemmen zij binnen de geïntegreerde sectorwerking zich dus reeds op elkaar af afhankelijk aan de noodzaak wie zich wanneer op de baan moet begeven en wie er op het bureau blijft voor administratie. Echter moet er vanuit gegaan worden dat iedereen autonoom kan werken en gebrek aan voertuigen geen impact mag hebben op de werking.
De fietsen worden tenslotte korpsbreed ingezet en moeten dus ook voldoen aan de noden van iedereen. Zo zijn verschillende groottes noodzakelijk. Niet enkel qua veiligheid maar ook voor de gezondheid van het personeel (belang van een goede houding) dat dagelijks uren op de fiets doorbrengen.
Er moeten 2 fietsen aangekocht worden in 2023, 1 elektrische damesfiets en 1 elektrische herenfiets. Er zijn nu 5 elektrische fietsen maar dit blijkt dus onvoldoende in de praktijk. Deze dienen ook op regelmatige basis onderhouden te worden waardoor er in de praktijk niet altijd 5 fietsen beschikbaar zijn. Ook is er sprake van slijtage omwille van veelvuldig gebruik en is hun levensduur dus niet vergelijkbaar met andere fietsen. Er wordt verwacht dat in 2024 er opnieuw 2 fietsen zullen moeten worden aangekocht enerzijds om het assortiment uit te breiden en anderzijds ter vervanging indien technische mankementen zich voordoen welke te uitgebreid zijn voor herstelling.
Voorstel gunningscriteria:
1. Prijs: 50 punten (regel van 3)
2. Technische specificaties: 25 punten (volgens onderstaande specificaties)
kleur: wit met striping/politielogo (2 punten);
framemaat: 2 x medium (3 punten);
batterij:, bij voorkeur 750 watt/uur. Indien mogelijk actieradius tussen de 90-110 km, uitneembare batterij die gemakkelijk toegankelijk is, batterij laden op fiets is mogelijk, een extra batterij (2 punten);
motor: middenmotor in gesmede ophanging (2 punten);
versnellingen: derailleur met bij voorkeur 9 versnellingen van een gekende groep (2 punten);
remmen: schijfremmen (1 punt);
zadel: gemakkelijk te verstellen, geveerde zadelpen (1 punt);
voorvork: verende voorvork (1 punt);
banden: anti-lekbanden (1 punt);
stuur: standaard stuur dat gemakkelijk verstelbaar is (1 punt);
ketting: gesloten kettingkast of kettingbeschermer (1 punt);
bedieningskabels en leidingen: van voor tot achter gesloten (1 punt);
pedalen: bij voorkeur fled pedals (2 punten);
wettelijk verplichte uitrusting (witte reflector en vast licht vooraan, rode reflector en afneembaar licht achteraan, oranje reflectoren in de spaken en in de pedalen, fietsbel) (1 punt);
fietssteun: lichtgewicht fietssteun met een goed veermechanisme om ongewenst openen en sluiten te voorkomen (1 punt);
fietsslot: lichtgewicht slot dat vastzit op frame en snel gesloten kan worden (1 punt);
fietstassen: twee, gemakkelijk afneembare die eveneens gebruikt kunnen worden op huidige andere fietsen (2 punten);
...
Bovenstaande lijst is niet limitatief. Eventuele andere elementen of meerwaarden kunnen steeds worden meegenomen in de beoordeling van het gunningscriterium "technische specificaties".
3. Dienstverlening: 25 punten
Voorstel aan te schrijven leveranciers:
De raming van deze aankoop bedraagt € 4.958,68 excl. btw of € 6.000,00 incl. btw.
De opdracht zal worden gegund bij wijze van de opdracht van beperkte waarde - aanvaarde factuur.
Budget voor de aankoop van 2 elektrische fietsen werd voorzien op artikel 330/743-51 van de buitengewone dienst van de politiebegroting 2023.
Artikel 1.
De lastvoorwaarden en de beoordelingscriteria voor de aankoop en levering van 2 elektrische fietsen, volgens de behoeften van de politiezone, voor een geraamd bedrag van € 4.958,68 excl. btw of € 6.000,00 incl. btw goed te keuren.
Art. 2.
Bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de opdracht van beperkte waarde - aanvaarde factuur.
Art. 3.
Volgende ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de opdracht van beperkte waarde:
De gemeenteraad keurt de aankoop en installatie van noodknoppen in het commissariaat volgens de behoeften van de politiezone, voor een geraamd bedrag van € 24.793,38 excl. btw of € 30.000,00 incl. btw, goed.
De gemeenteraad keurt de gunning bij wijze van de opdracht van beperkte waarde - aanvaarde factuur aan de firma The Safe Group, Kempische Steenweg 293/18 te 3500 Hasselt, tegen een totaalbedrag van € 23.110,69 excl. btw of € 27.963,94 incl. btw goed.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Artikelen 326 tot en met 341 DLB van 22 december 2017 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Artikel 92 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 30.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het Koninklijk besluit 20 juni 2019 tot wijziging van de geldelijke rechtspositie van het personeel van de politiediensten, BS 26 juni 2019.
Artikel 42, d), ii) van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 november 2023 "Aankopen en installeren van noodknoppen in het commissariaat - wijze van gunnen en gunning - Voorleggen aan de gemeenteraad - Kennisname en goedkeuring"
/
Situatieschets:
Instaan voor de veiligheid is één van de kerntaken van de politie. Deze proberen we niet enkel buiten het gebouw te waarborgen maar ook in ons commissariaat. Met veiligheid bedoelen we dan ook zowel de veiligheid van de burgers alsook ons eigen personeel. Zowel binnen als buiten het commissariaat komen onze personeelsleden in contact met burgers die zich agressief opstellen jegens ons. Dit kan steeds uitmonden in een schermutseling waarbij fysiek geweld gebruikt wordt. Omdat onze medewerkers zich vaak alleen bevinden met de burger bv. in het verhoorlokaal of cellencomplex, werd het noodzakelijk om een systeem te voorzien waarbij ze snel en efficiënt kunnen duidelijk maken dat bijstand noodzakelijk is van andere collega's die aanwezig zijn in het gebouw.
In 2022 werden dus verschillende noodknoppen geïnstalleerd die compatibel zijn met het huidige inbraakbeveiligingssysteem. Het doel is namelijk om via een eenvoudig systeem aan te kunnen geven dat er zich een noodsituatie voordoet en waar deze zich afspeelt. Zo kan er zich vrijwel onmiddellijk bijkomend personeel ter plaatse begeven om mee de orde te herstellen en de veiligheid de garanderen. In een geweldsituatie telt namelijk elke seconde.
Het huidige systeem bevat noodknoppen die geactiveerd kunnen worden door 2 knoppen gelijktijdig in te duwen. Dit systeem is moeilijk te hanteren in geval van schermutseling op bepaalde plaatsen waardoor aanpassing van dit systeem noodzakelijk is.
Ook is er enkel een auditief signaal waarneembaar als 1 van deze knoppen wordt ingedrukt. Dit signaal is echter te zwak en onopvallend waardoor het onvoldoende effectief is. Bij de huidige firma werd aanpassing gevraagd maar blijkt dit niet mogelijk te zijn. Bijkomend is er nu slechts op 1 plaats zichtbaar waar de noodsituatie zich voordoet. Zo dient het personeel zich dus eerst naar het onthaal te geven om te achterhalen waar bijstand noodzakelijk is om zich nadien ter plaatse te begeven. Zo gaat er opnieuw kostbare tijd verloren in een acute noodsituatie wat onaanvaardbaar is.
Omdat er reeds een systeem aanwezig is en volledige vervanging niet aan de orde is, werd er bekeken welke opties er waren om de aanpassingen zo beperkt doch zo efficiënt mogelijk te houden. Tenslotte is dit een systeem dat dus uitermate belangrijk en onmisbaar is voor de veiligheid van alle aanwezigen in het gebouw.
In het verleden hebben er zich reeds enkele schermutselingen voorgedaan, gelukkig zonder gevolgen. Maar sowieso zou er grote meerwaarde zijn geweest om collega's te kunnen oproepen ter versterking. Schermutselingen brengen niet enkel risico's met zich mee voor het politiepersoneel maar ook voor de arrestanten. De verhoging qua veiligheid zou dus voor iedereen voordelig zijn.
Bij collega's van PZ Leuven is er een systeem met champignon drukknoppen die worden ingeduwd in geval van een noodsituatie. Bij het indrukken van deze knoppen wordt er een display geactiveerd waarop zichtbaar is voor de aanwezige collega's in welk lokaal de noodknop werd ingedrukt en de noodsituatie zou plaats vinden. Ook wordt er via een luidspreker omgeroepen in welk lokaal de noodsituatie zich voordoet. Op deze manier kan er zeer snel en doelgericht worden gereageerd. Dit systeem zou bij hen meerdere malen per week gebruikt worden en heeft dus al meermaals zijn nut bewezen. Zij gaven aan dat het systeem bij de minste twijfel gebruikt wordt, net omdat de situatie vaak onvoorspelbaar is en snel kan escaleren. Gezien het systeem toch aanwezig is, wordt het dus veelvuldig gebruikt om risico's te reduceren tot het absolute minimum.
Deze firma geeft aan de aanpassingen te kunnen doen waarbij zoveel mogelijk van het huidige systeem bewaard zal worden. Deze keuze wordt dus overwogen op basis van zowel budgettaire, duurzame alsook kwalitatieve redenen.
In ons commissariaat zouden we dan ook enkel opteren voor scherm en het geluidssignaal. De lamp biedt onvoldoende meerwaarde in ons gebouw.
Voorstel:
De politiezone stelt voor om volgende onderdelen te vervangen:
3 knoppen in de gang van de cellen
1 knop in het vingerafdrukkenlokaal
1 knop in het fouillelokaal
1 knop in de garage
Ook zouden er dan 4 schermen worden geplaatst met bijhorende luidspreker:
1 scherm in het interventielokaal op het gelijkvloers
1 scherm in de gang van het gelijkvloers
1 scherm in de gang van de eerste verdieping
1 scherm in de gang van de tweede verdieping
Voorstel gunning:
De opdracht zal worden gegund bij wijze van de opdracht van beperkte waarde - aanvaarde factuur.
Rekening houdende met bovenstaande omschrijving en het unieke aspect van de opdracht waarbij de mededinging ontbreekt om technische redenen. Enkel de firma The Safe Group, Kempische Steenweg 293/18 te 3500 Hasselt kan ons een op maat afgewerkt systeem aanbieden dat voldoet aan onze minimale vereisten. Hierbij stellen we voor de opdracht toe te wijzen aan bovenvermelde firma volgens de ingediende offerte voor een totaalbedrag van € 23.110,69 excl. btw of € 27.963,94 incl. btw.
De raming van deze aankoop bedroeg € 24.793,38 excl. btw of € 30.000,00 incl. btw.
Het nodige krediet voor deze aankoop is voorzien op artikel 330/744-51 van de (buiten)gewone dienst van de politiebegroting 2020.
Artikel 1.
De aankoop en installatie van noodknoppen in het commissariaat volgens de behoeften van de politiezone goed te keuren. De raming van deze opdracht bedroeg € 24.793,38 excl. btw of € 30.000,00 incl. btw.
Art. 2.
De gunning bij wijze van de opdracht van beperkte waarde - aanvaarde factuur aan de firma The Safe Group, Kempische Steenweg 293/18 te 3500 Hasselt tegen een totaalbedrag van € 23.110,69 excl. btw of € 27.963,94 incl. btw goed te keuren.
De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge toelichtingen, ter zitting gegeven door de bestuurder en vertegenwoordigers m.b.t. de rapportage i.k.v. artikel 441 DLB en voor het overige te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
Artikel 441 Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017 (DLB):
Een lid van de raad van bestuur of een door de raad van bestuur hiertoe gemandateerde brengt minstens tweemaal per jaar, tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad van elk van de deelnemende gemeenten, verslag uit over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad, en verstrekt toelichting bij het beleid van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 november 2023.
/
Artikel 441 DLB bepaalt dat een lid van de raad van bestuur of een door de raad van bestuur hiertoe gemandateerde minstens tweemaal per jaar, tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad van elk van de deelnemende gemeenten, verslag uitbrengt over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad, en toelichting bij het beleid van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging verstrekt.
Overzicht van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering (AV) en de raad van bestuur van de dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen:
Dienstverlenende | Effectieve vertegenwoordiger AV | Plaatsvervangende vertegenwoordiger AV | Bestuurder |
Haviland (gemeente) | Bart LAEREMANS | Philip ROOSEN | / |
Haviland (OCMW) | Bart VAN HUMBEECK | Peter PLESSERS | / |
Opdrachthoudende | |||
Fluvius | Luk RAEKELBOOM | Peter PLESSERS | / |
Fluvius West | Elke WOUTERS | Gerlant VAN BERLAER | / |
Sibelgas | Elke WOUTERS, Yves VERBERCK en Katleen ORINX | Patricia SEGERS, Kirsten HOEFS en Isabel GAISBAUER | Trui OLBRECHTS, Chantal LAUWERS en Philip ROOSEN |
IBE - IBG (IBEG) | Elke WOUTERS, Yves VERBERCK en Katleen ORINX | Patricia SEGERS, Kirsten HOEFS en Isabel GAISBAUER | Trui OLBRECHTS, Chantal LAUWERS en Philip ROOSEN |
Intradura | Yves VERBERCK | Katleen ORINX | Elke WOUTERS |
Havicrem | Chantal LAUWERS | Rudi VAN HOVE | Brigitte JANSSENS |
Incovo (sinds augustus 2021 - conform arrest RvSt geen lid meer / nooit lid geacht te zijn geweest):
effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering: Katleen ORINX;
plaatsvervangende vertegenwoordiger in de algemene vergadering: Jean-Paul WINDELEN en Yves VERBERCK;
bestuurder: Chantal LAUWERS.
Op de zitting van heden zal een korte mondelinge toelichting van 5 min. worden gegeven.
Dienstverlenende vereniging:
1. Haviland gemeente door burgemeester Bart LAEREMANS
2. Haviland OCMW door raadslid Bart VAN HUMBEECK
Opdrachthoudende verenigingen:
1. Fluvius door raadslid Luk RAEKELBOOM
2. Fluvius West door raadslid Elke WOUTERS
3. Sibelgas door bestuurders Trui OLBRECHTS en Philip ROOSEN
4. IBE - IBG (IBEG) door bestuurders Trui OLBRECHTS en Philip ROOSEN
5. Intradura door raadslid Elke WOUTERS
6. Havicrem door bestuurder Brigitte JANSSENS
Burgemeester Bart LAEREMANS geeft een toelichting over de algemene vergadering van Haviland. Haviland is de streek-intercommunale die de lokale besturen ondersteunt bij de bestuurstaken, met als doel de sociale, economische en ecologische ontwikkeling van de streek te bevorderen. In 2010 bedroeg de schuldsituatie 87 miljoen euro. Door een ingrijpende hersteloperatie was deze schuld eind 2018 gezakt tot 8,6 miljoen euro. Inmiddels is deze nog verder gereduceerd en wordt eind 2023 een schuld van minder dan 1 miljoen verwacht. Daardoor is het mogelijk om nieuwe projecten op te zetten. Er worden plannen gemaakt om een nieuw gebouw op de PIVO-site neer te zetten.
In 2022 leed Haviland een verlies van ruim 1,6 miljoen, doordat het door de bouwshift moeilijker is om patrimonium en gronden te verkopen. Momenteel wordt gewerkt aan de verkoop van 75 hectaren in Westrode. Daar was een bedrijvenpark gepland, maar door nieuwe inzichten zijn de plannen gewijzigd en komt er nog slechts 12 hectaren in aanmerking voor bedrijven. De overige 63 hectaren krijgen een natuur- en bosinrichting.
Een grote strop is de responsabiliseringsbijdrage die de gemeenten moeten betalen voor de pensioenen van de ambtenaren. Bij gebonden gemeenten financiert de Vlaamse overheid dat, maar bij de intercommunalen niet. In 2022 ging dit om een uitgave van € 364.000. Over de gronden van Westrode wordt nu onderhandeld om toekomstige uitgaven veilig te stellen. Men hoopt dat de volgende Vlaamse regering zich zal inspannen om de responsabiliseringsbijdrage ook voor intercommunalen te laten gelden.
Haviland heeft als belangrijkste taak zijn dienstverlening aan de gemeente. Deze zal verbreed en verdiept worden om de ondersteunende kosten goed te schragen. Er is een belangrijke taak bijgekomen, namelijk de inning van GAS-5. Daar kan Haviland zijn omzet flink mee laten stijgen. Daarnaast is er de regiowerking voor het Toekomstforum waarmee het burgemeestersoverleg gestalte krijgt. Vanaf 2023 is een regiocoördinator hiervoor aangeduid. In 2022 bedroeg deze kost 119.468 euro en wordt voorlopig gefinancierd vanuit de reserves van Haviland. Bedoeling is om vanaf 2025 deze kost via een bijdrage van de vennoten te dekken.
Hierna volgt een kleine toelichting over de perspectieven van Haviland vanaf het werkingsjaar 2022. Men is o.a. bezig met de toekomstforum en het voortraject van het nieuw gebouw. Men doet ook veel rond het personeel, waar wij als gemeente heel tevreden van zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld de medewerkers die de dienst Ruimtelijke ordening ondersteunen en de gemeente heel wat bijdragen dit dankzij de investering van Haviland in opleidingen en het continu aanscherpen van hun competenties via deze opleidingen.
Naast GAS-5 handhaving houdt Haviland zich bezig met onder andere burenbemiddeling, ondersteuning bij de aanpak van cybercrime, ondersteuning bij het aanvragen van subsidies, het Kopenhagenplan en de uitvoering van klimaatbeleid. Onze duurzaamheidsmedewerkers komen bijvoorbeeld van Haviland. Verder werden zo'n 100 stookolietanks verwijderd in Grimbergen wat niet onbelangrijk is. Er werden verder twee elektrische deelwagens (Cambio's) in Grimbergen geplaatst. De ruimtelijke ordening het RUP Douwe Egberts, dat ondertussen werd afgerond, en het RUP Beigem, dat nog lopende is, werd ook met behulp van de dienstverlening van Haviland mogelijk gemaakt. Voor de dienst Gebouwen hebben wij een medewerker van Haviland die ons wekelijks komt ondersteunen en daar zeer nuttig werk verricht aangezien onze dienst Gebouwen structureel onderbemand is. Voor preventie levert Haviland ook een zeer belangrijke en ondersteunende rol, zowel voor de gemeente, het OCMW als politie. Enkele concrete voorbeelden; steekkaarten arbeidsongevallen, ondersteuning bij evactuatieoefeningen en opstellen verslagen, algemene veiligheidsrondgangen met arbeidsarts, enz. Wij hebben ook ondersteuning van Haviland voor het jaaractieplan voor de noodplanning. Voor handhaving doen wij heel veel beroep op Haviland om bijvoorbeeld stakingsbevelen, PV's en aanmaningen op te stellen. Voor milieu stelt Haviland een lokaal milieutoezichthouder ter beschikking die administratieve controles voor vergunningstoestanden en plaatsbezoeken uitvoert.
Ten slotte ondersteunt Haviland nagenoeg alle gemeenten bij de wijkwerking voor de sociale tewerkstelling. Via werkervaringsplaatsen leverde dat vorig jaar in Grimbergen 1.214 uur arbeid op. Veel deelnemers zijn hiermee op weg geholpen.
Raadslid Luk RAEKELBOOM geeft een toelichting over de algemene vergadering van Fluvius. Op de vorige vergadering stonden zes agendapunten en er werd een korte presentatie gegeven, die hij heeft doorgestuurd om op te nemen in het verslag. Verder is de jaarrekening 2022 gepresenteerd en heeft men kennisgenomen van het jaarverslag. Het was een zeer korte vergadering.
Raadslid Elke WOUTERS koppelt over de vergadering van Fluvius West terug dat zij verontschuldigd was. Ze vermoedt dat haar vervanger ook niet aanwezig was. De vergadering werd op maandagavond om 19.00 uur gehouden in Diksmuide, waardoor het voor werkende raadsleden onmogelijk is om deze bij te wonen.
Schepen Trui OLBRECHTS geeft een toelichting over Sibelgas. Enerzijds is men bezig geweest met de invoering van het capaciteitstarief. Er wordt niet meer gewerkt op basis van afgenomen volume, maar op basis van vermogen. Sibelgas heeft een positief resultaat gerealiseerd. Iedereen werd geconfronteerd met sterk gestegen energieprijzen en er werden daarvoor enkele maatregelen genomen, die ook op Sibelgas van toepassing waren. De gemeente heeft snel met Sibelgas geschakeld om de straatverlichting ’s nachts te dimmen. Dit bleek lastig, maar uiteindelijk is het gelukt. Sibelgas is nog steeds sociale leverancier en noodleverancier voor mensen die zonder energieaansluiting zitten. Momenteel wordt er ook hard gewerkt aan de aanleg van een fibernetwerk.
Het afgelopen jaar is met name het energiedecreet belangrijk geweest omdat werd opgelegd dat de gemeente deel moest uitmaken van een aaneengesloten gebied voor elektriciteit en gas. Voor de gemeenten van Sibelgas was dat geen probleem, maar er werd ook opgelegd dat er minimaal 200.000 afnemers moesten zijn en die zijn er niet. Er werd voorgesteld om aan te sluiten bij 75 gemeenten, maar uiteindelijk is beslist om voor de vijf Sibelgas-gemeenten een DB Halle-Vilvoorde op te richten. Inmiddels zijn er twee partiële splitsingen doorgevoerd en is DB Halle-Vilvoorde opgericht, die vanaf 2025 van start gaat.
IBEG is vooral bezig met participaties in verschillende windenergie-, zonne-energie en groene projecten. Hiervoor is een projectvennootschap opgericht, maar de werkzaamheden van deze vennootschap worden in een apart agendapunt toegelicht.
Raadslid Elke WOUTERS geeft een toelichting over Intradura. Er zijn slechts acht vergaderingen doorgegaan, waar zij de gemeente vertegenwoordigt in de raad van bestuur. De statuten zijn geactualiseerd om in lijn te zijn met het Decreet Lokaal Bestuur. Voor de inzameling en verwerking van klein gevaarlijk afval werd een raamovereenkomst gesloten met een nieuwe partner. Verder werd onderzocht of gft en groenafval, dat Intradura selectief ophaalt bij bewoners, verwerkt kan worden in een eigen installatie.
Zoals men weet vernietigde de Raad van State de overdracht van de taken van Grimbergen aan Incovo. De gemeente wordt daarmee weer een volwaardige vennoot en moeten er met Intradura afspraken gemaakt worden over de overdracht van het beheer van het recyclagepark en het opruimen van sluikstort. Verder werd besloten over de aanschaf van vijf nieuwe vuilniswagens en werd de productie van PMD- en gft-zaken opnieuw gegund. Voor de restafvalzakken moet een nieuwe procedure worden gestart, omdat er geen inschrijvers waren.
De Vlaamse regering heeft een nieuw materialenplan goedgekeurd dat de basis vormt voor het toekomstige afvalbeleidsplan voor de gemeentebesturen en voor Intradura. In de vorige vergadering werd kort ingegaan op de focus voor 2024, dat is met name de uitbreiding van het educatieve scholenprogramma en de verbreding van sluikstortbeleid.
Raadslid Brigitte JANSSENS geeft een toelichting over Havicrem. Naast de dagelijkse werkzaamheden ten behoeve van crematies wordt ingezet op onderhoud en herstel van het gebouw Daelhof. Tegen 2025 zou het gebouw geheel zonder gebreken moeten zijn.
De voorbereidingen worden getroffen voor nieuw beleid in het kader van de energietransitie. In de begroting wordt ruimte voorzien voor energie-efficiënter installaties. Het doel is om de CO2-emissie voor het gebouw en de technische infrastructuur met 40% terug te dringen per 2030 en per 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Om dit te realiseren zijn bij vier firma’s offertes aangevraagd. De opdracht werd toegewezen aan Ingenium.
Havicrem moet zich wapenen tegen externe bedreigingen die te maken hebben met de ligging van het crematorium, zoals de werken aan de Ring en de opening van een nieuw crematorium in Brussel. Hierdoor verwacht Havicrem een omzetdaling, maar het is moeilijk in te schatten hoe groot deze zal zijn. Daarom wordt voorzichtig gebudgetteerd.
In 2023 bestaat Havicem 20 jaar. Dit jubileum zal gevierd worden in een opgeknapt en functioneel gebouw, met een aangepaste buitenomgeving. Voor het project werd een omgevingsvergunning ingediend bij Zemst. De ramingsprijs wordt opgemaakt en de aanbesteding zal in twee fases worden uitgevoerd.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de mondelinge toelichtingen, ter zitting gegeven door de bestuurder en vertegenwoordigers m.b.t. de rapportage i.k.v. artikel 441 DLB en voor het overige te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De gemeenteraad gaat akkoord:
met de oprichting van Sibelgas Project Vennootschap Groene Energie (SPV Groene Energie);
om als oprichter van SPV Groene Energie € 1.000 in te brengen;
met het ontwerp financieel plan m.b.t. de op te richten vennootschap SPV Groene Energie;
om een volmacht te verlenen aan elke advocaat van Clifford Chance en medewerker van notariskantoor Van Halteren teneinde de gemeente te vertegenwoordigen tijdens het verlijden van de akte van 12 december 2023 die handelt over de oprichting van SPV Groene Energie en in het algemeen alle handelingen mag stellen en documenten ondertekenen (waaronder het financieel plan) i.k.v. de voorziene oprichting van SPV Groene Energie en
raadslid Bart VAN HUMBEECK als bestuurder aan te stellen teneinde de gemeente Grimbergen te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van SPV Groene Energie.
Artikel 47, 4° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Algemeen:
DLB.
De wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, en in het bijzonder artikel 180 dat stelt dat gemeenten rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen participeren in bedrijven voor produktie, vervoer en distributie van energie.
Specifiek:
Besluit van de gemeenteraad van 23 januari 2020 waarbij de heer Chris SELLESLAGH werd aangeduid als bestuurder, die noch bestuurder is in I.B.E.G. noch in SIBELGAS, teneinde de gemeente Grimbergen te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van VENTUM&green.
Besluit van de gemeenteraad van 2 september 2022 waarbij de heer Patrick VERTONGEN werd aangeduid als bestuurder van VENTUM&green ter vervanging van de heer Chris SELLESLAGH.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 november 2023: VENTUM&green: Oprichting coöperatieve vennootschap Sibelgas Project Vennootschap Groene Energie - Kennisname en goedkeuring.
/
Op 30 oktober 2023 ontving het gemeentebestuur een e-mail van VENTUM&green waarin werd gemeld dat de raad van bestuur op 24 oktober 2023 heeft besloten tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Sibelgas Project Vennootschap Groene Energie (hierna: SPV Groene Energie).
Dit project betreft een hernieuwbare-energie gemeenschap waarin gezamenlijk de krachten worden gebundeld teneinde voldoende kritische massa te hebben om deel te nemen aan hernieuwbare energie -en groene stroom projecten.
Op 24 oktober 2023 keurde VENTUM&green het ontwerp financieel plan goed m.b.t. de op te richten vennootschap SPV Groene Energie.
De toelichtingsnota's werden als bijlage toegevoegd.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 6 november 2023:
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:
de oprichting van SPV Groene Energie en de ontwerpstatuten, toegevoegd als bijlage, goed te keuren;
het ontwerp financieel plan m.b.t. de op te richten vennootschap, toegevoegd als bijlage, goed te keuren;
een volmacht te verlenen aan elke advocaat van Clifford Chance en medewerker van notariskantoor Van Halteren om de gemeente Grimbergen te vertegenwoordigen tijdens het verlijden van de akte van 12 december 2023 die handelt over de oprichting van SPV Groene Energie en in het algemeen alle handelingen mag stellen en documenten mag ondertekenen (waaronder het financieel plan) i.k.v. de voorziene oprichting van SPV Groene Energie;
een gemeentelijke vertegenwoordiger aan te duiden om in de raad van bestuur van SPV Groene Energie te zetelen en
akkoord te gaan om als oprichter van SPV Groene Energie te participeren met een inbreng van € 1.000.
Schepen Trui OLBRECHTS geeft een toelichting. Er wordt voorgesteld om akkoord te gaan met de oprichting van de coöperatieve vennootschap Sibelgas Project Vennootschap Groene Energie, kortweg SPV. VENTUM&green is een vennootschap die al participeert in groene energieprojecten in Nederland en Vlaanderen. De bedoeling is om, via een energiegemeenschap, hernieuwbare energieprojecten te realiseren op gebouwen in de Sibelgas-gemeenten om zo de energiekosten voor de gemeenten terug te dringen. Het is de bedoeling om 55% autoconsumptie te doen van de panelen die liggen op de daken en om 40% van de opgewekte energie te delen. Hiervoor is de oprichting van de energievennootschap noodzakelijk. Bij Sibelgas wil men qua kosten en opbrengsten solidariteit tussen de gemeenten behouden. Als een dak beschikbaar wordt gesteld, plaatst de SPV daar zonnepanelen op en rekent de kosten door aan alle gemeenten. Er komt een IBEGplus-fonds waar de gemeenten uit kunnen putten om de kosten te dekken die aan de SPV betaald moeten worden. De geproduceerde energie zal in eerste instantie zelf gebruikt worden door het gebouw waar de panelen op liggen en vervolgens wordt de energieopbrengst verkocht aan de deelnemende gemeenten. Elke gemeente brengt € 1.000 in de vennootschap en levert één bestuurder aan de SPV. De meerderheid stelt voor om raadslid Bart VAN HUMBEECK af te vaardigen namens Grimbergen.
Raadslid Isabel GAISBAUER merkt op dat de fractie Groen in 2021 al heeft aangegeven dat het positief is dat de energietransitie op deze manier ondersteund wordt. VENTUM&green is echter weer een grote organisatie. De fractie Groen zou graag zien dat de gemeente meer samenwerkt met lokale burgercoöperaties, zoals Noordlicht.
Schepen Trui OLBRECHTS reageert dat het college van burgemeester en schepenen dit ook graag zou willen, maar dat het niet is gelukt om Noordlicht aan boord te halen. Men heeft gekozen om niet mee te werken, omdat het project onvoldoende aansloot op de ICA-principes waar zij achter staan. Inmiddels is er een nieuwe partner aan boord, Eco Nova, zodat burgers alsnog kunnen participeren in het project.
Stemmingen:
Gaat over tot de eerste stemming inzake de goedkeuring van de oprichting van SPV Groene Energie en de ontwerpstatuten, waaruit blijkt dat:
Met 24 stemmen voor (Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 stem tegen (Jean DEWIT), 4 onthoudingen (Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Katrien LE ROY)
Gaat over tot de tweede stemming inzake de goedkeuring om als oprichter van SPV Groene Energie te participeren met een inbreng van 1.000,00 euro, waaruit blijkt dat:
Met 24 stemmen voor (Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 stem tegen (Jean DEWIT), 4 onthoudingen (Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Katrien LE ROY)
Gaat over tot de derde stemming inzake de goedkeuring van het ontwerp financieel plan m.b.t. de op te richten vennootschap, waaruit blijkt dat:
Met 24 stemmen voor (Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 stem tegen (Jean DEWIT), 4 onthoudingen (Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Katrien LE ROY)
Gaat over tot de vierde stemming inzake het verlenen van een volmacht aan elke advocaat van Clifford Chance en medewerker van notariskantoor Van Halteren om de gemeente Grimbergen te vertegenwoordigen tijdens het verlijden van de akte van 12 december 2023 die handelt over de oprichting van SPV Groene Energie en in het algemeen alle handelingen mag stellen en documenten mag ondertekenen (waaronder het financieel plan) i.k.v. de voorziene oprichting van SPV Groene Energie, waaruit blijkt dat:
Met 23 stemmen voor (Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 stem tegen (Jean DEWIT), 5 onthoudingen (Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Katrien LE ROY, Gerlant VAN BERLAER)
Gaat over tot de geheime stemming m.b.t. het aanduiden van een gemeentelijke vertegenwoordiger in de raad van bestuur van SPV Groene Energie, waaruit blijkt dat:
/
Artikel 1.
De oprichting van SPV Groene Energie en de ontwerpstatuten, toegevoegd als bijlage, goed te keuren.
Art. 2.
Akkoord te gaan om als oprichter van SPV Groene Energie 1.000,00 euro in te brengen.
Art. 3.
Het ontwerp financieel plan m.b.t. de op te richten vennootschap SPV Groene Energie, zoals in bijlage toegevoegd, goed te keuren.
Art. 4.
Een volmacht te verlenen aan elke advocaat van Clifford Chance en medewerker van notariskantoor Van Halteren teneinde de gemeente te vertegenwoordigen tijdens het verlijden van de akte van 12 december 2023 die handelt over de oprichting van SPV Groene Energie en in het algemeen alle handelingen mag stellen en documenten ondertekenen (waaronder het financieel plan) i.k.v. de voorziene oprichting van SPV Groene Energie.
Art. 5.
Bart VAN HUMBEECK als bestuurder aan te stellen teneinde de gemeente Grimbergen te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van SPV Groene Energie.
Art. 6.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van dit besluit.
De gemeenteraad neemt kennis van:
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
/
Op 16 oktober 2023 ontving de gemeente een uitnodiging om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering (BAV) van Gemeentelijke Holding NV in vereffening (Gemeentelijke Holding) (M2310 1861) die doorgaat op 13 november 2023 om 14.00 uur in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 te 1030 Brussel, met de volgende agenda:
De toelichtingsnota's zijn als bijlage toegevoegd bij dit besluit.
Gemeentelijke vertegenwoordiger
In zittingen van 27 juni 2019 en 27 augustus 2020 besliste de gemeenteraad om volgende vertegenwoordigers af te vaardigen in de algemene vergadering van Gemeentelijke Holding:
De vertegenwoordigers werden in kennis gesteld van voornoemde uitnodiging op 18 oktober 2023.
Aangezien deze BAV doorging vóór de zitting van de gemeenteraad van heden, heeft het college van burgemeester en schepenen op 23 oktober 2023:
1. kennis genomen van de uitnodiging van Gemeentelijke Holding NV waarbij wordt gemeld dat een BAV zal plaatsvinden op 13 november met de volgende agenda en deze goedgekeurd:
Aanname van een nieuwe tekst van statuten teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
Volmacht voor de coördinatie van statuten.
Volmacht aan de vereffenaars tot uitvoering van de genomen beslissingen.
Volmacht voor de formaliteiten.
2. kennis genomen van het feit dat de vertegenwoordigers in de BAV van Gemeentelijke Holding deze uitnodiging hebben ontvangen;
3. het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers vastgesteld en
4. beslist deze uitnodiging met agendapunten en voorstel tot statutenwijziging ter kennisname voor te leggen op de eerstvolgende gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt aldus gevraagd om kennis te nemen van:
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van:
De gemeenteraad:
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
DLB, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder.
Toetreding:
Het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 betreffende de toetreding tot Intradura.
Statuten:
De statuten van Intradura, voor het laatst gewijzigd door de algemene vergadering op 17 december 2018.
Art. 38, derde alinea van de statuten van Intradura:
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
Besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 betreffende de aanduiding van de heer Yves VERBERCK als effectieve gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Intradura en de heer Gilbert GOOSSENS als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Besluit van de gemeenteraad van 1 september 2022 waarbij de heer Gilbert GOOSSENS als plaatsvervangende vertegenwoordiger werd vervangen door Katleen ORINX voor de resterende legislatuur.
/
Per e-mail van 13 oktober 2023 (M2310 1659) werd het gemeentebestuur door Intradura opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering (BAV) van Intradura die plaatsvindt op woensdag 13 december 2023 om 19.30 uur in de kantoren van Haviland, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Zellik.
Agenda van de BAV van 13 december 2023:
Notulen van de gewone algemene vergadering van 21 juni 2023: goedkeuring (een exemplaar van deze notulen werd per brief op 7 juli 2023 aan alle deelnemers bezorgd)
De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2024 (art. 39): goedkeuring
Toetreding IVBO tot Intradura: goedkeuring
Varia
De toelichtingsnota's werden in bijlage toegevoegd.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeentelijke vertegenwoordiger, aangeduid in het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019, is de heer Yves VERBERCK. De plaatsvervanger is Katleen ORINX.
De vertegenwoordigers werden in kennis gesteld van voornoemde uitnodiging op 13 oktober 2023.
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
kennis te nemen van de e-mail van 13 oktober 2023 waarmee Intradura meldt dat op 13 december 2023 een BAV zal plaatsvinden;
kennis te nemen van de agendapunten en deze goed te keuren;
kennis te nemen van het feit dat de vertegenwoordigers deze uitnodiging en de bijhorende documentatie hebben ontvangen en
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers vast te stellen om de agendapunten goed te keuren op de BAV van Intradura van 13 december 2023.
Raadslid Jean DEWIT krijgt het woord en merkt op dat in de vorige zitting werd gesproken over het arrest van de Raad van State. Hij wil graag een toelichting over de werkzaamheden die Intradura en Incovo overnemen en verzoekt om deze vraag in de vergadering mee te nemen.
Burgemeester Bart LAEREMANS neemt akte van de vraag van raadslid DEWIT. Het onderwerp wordt besproken in de raden van bestuur van Incovo en Intradura. Het college van burgemeester en schepenen wordt hierover geïnformeerd door de directie van Intradura. De onderhandeling is echter nog niet afgerond en zal dus niet in deze vergadering besproken worden.
Raadslid Jean DEWIT krijgt nogmaals het woord en stelt dat de gemeenteraad geheel niet weet wat er gebeurt.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat dit niet het onderwerp van dit agendapunt is en stelt voor om bij de mondelinge vragen dit onderwerp aan te kaarten. Voor zover er nog onderhandelingen lopen, kan er echter weinig over het proces gemeld worden.
Raadslid Linda DE PREE krijgt het woord en stelt dat zij deze vraag ook wou stellen en zal er bij de mondelinge vragen op terugkomen. Wel vraagt ze al of er een planning bekend is.
Voorzitter Peter PLESSERS merkt op dat deze vraag niet hoort bij dit agendapunt en sluit het debat.
Gaat over tot een eerste stemming inzake de goedkeuring van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Intradura van 13 december 2023:
Met 27 stemmen voor (Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 stem tegen (Jean DEWIT)
Gaat over tot een tweede stemming inzake de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de buitengewone algemene vergadering van Intradura van 13 december 2023:
Met 27 stemmen voor (Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 stem tegen (Jean DEWIT)
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van Intradura van 13 oktober 2023 waarbij wordt gemeld dat een buitengewone algemene vergadering (BAV) zal plaatsvinden op 13 december 2023 om 19.30 uur in de kantoren van Haviland, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Zellik, met volgende agenda en deze goed te keuren:
Notulen van de gewone algemene vergadering van 21 juni 2023: goedkeuring (een exemplaar van deze notulen werd per brief op 7 juli 2023 aan alle deelnemers bezorgd)
De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2024 (art. 39): goedkeuring
Toetreding IVBO tot Intradura: goedkeuring
Varia
Art. 2.
kennis te nemen van het feit dat de vertegenwoordigers deze uitnodiging en de bijhorende documentatie hebben ontvangen.
Art. 3.
Het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers vast te stellen om in de buitengewone algemene vergadering van Intradura van 13 december 2023 de agendapunten goed te keuren.
Art. 4.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van dit besluit.
Art. 5.
Dit besluit over te maken aan:
de gemeentelijke vertegenwoordigers en
Intradura.
De gemeenteraad:
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
DLB, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder.
Toetreding:
De gemeente is aangesloten bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 EN verlengd werd op 23 oktober 2019, verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2019 onder het nummer 19151652
Statuten:
De statuten van Haviland, voor het laatst gewijzigd door de algemene vergadering op 12 december 2018.
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
Het besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 betreffende de aanduiding van de heer Bart LAEREMANS als effectieve gemeentelijke vertegenwoordiger voor
de algemene vergadering van Haviland en de heer Philip ROOSEN als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Het besluit van de gemeenteraad van 28 september 2023: Haviland DV - Buitengewone algemene vergadering van 13 december 2023: statutenwijziging en mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger - Goedkeuring en vaststelling.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 november 2023: Haviland DV - Buitengewone algemene vergadering van 13 december 2023: agendapunten en mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger - Kennisname en goedkeuring.
/
Per e-mail van 16 oktober 2023 werd het gemeentebestuur door Haviland opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering (BAV) van woensdag 13 december 2023 om 18.00 uur in de kantoren van Haviland, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Asse-Zellik (M2310 2010).
De agenda van de BAV van 13 december 2023:
De toelichtingsnota's werden in bijlage toegevoegd.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeentelijke vertegenwoordiger, aangeduid in het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019, is de heer Bart LAEREMANS. De plaatsvervanger is de heer Philip ROOSEN.
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
kennis te nemen van de e-mail van 16 oktober 2023 waarmee Haviland meldt dat op 13 december 2023 een BAV zal plaatsvinden;
kennis te nemen van de agendapunten en deze goed te keuren;
kennis te nemen van het feit dat het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers reeds werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 28 september 2023:
kennis te nemen van het feit dat het voorstel tot statutenwijziging op 28 september 2023 reeds werd goedgekeurd door de gemeenteraad;
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers om de statutenwijzigingen goed te keuren op de buitengewone algemene vergadering van Haviland van 13 december 2023, te bekrachtigen.
Gaat over tot een eerste stemming inzake de goedkeuring van de agendapunten op deze BAV van DV Haviland van 13 december 2023:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot een tweede stemming inzake de bekrachtiging van de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers om op de BAV van Haviland van 13 december 2023 de statutenwijziging goed te keuren:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van Haviland van 22 augustus 2023 waarbij wordt gemeld dat een buitengewone algemene vergadering (BAV) zal plaatsvinden op 13 december 2023, met de volgende agenda en deze goed te keuren:
Notulen van de Algemene Vergadering van 21 juni 2023: goedkeuring (een exemplaar van deze notulen werd op 27 juni 2023 aan de deelnemers bezorgd.)
De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2024 (art. 34)
Voorstel statutenwijzigingen: goedkeuring;
Verlenen bijzondere volmacht aan An Van den Stockt, Nikita Vanschaemelhout, Jasmine De Wachter en Hermien Verleysen om over te gaan tot de coördinatie van de statuten: goedkeuring;
Varia.
Art. 2.
Kennis te nemen van het feit dat het voorstel tot statutenwijziging reeds werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 28 september 2023.
Art. 3.
Kennis te nemen van het feit dat het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers reeds werd vastgesteld op de gemeenteraad van 28 september 2023.
Art. 4.
Het mandaat te bekrachtigen van de gemeentelijke vertegenwoordigers om in de BAV van Haviland van 13 december 2023 de statutenwijzigingen goed te keuren.
De gemeenteraad:
keurt de agendapunten van de BAV van OV Havicrem van 20 december 2023 goed en
stelt het mandaat van de aangeduide gemeentelijke vertegenwoordigers m.b.t. de te behandelen agendapunten vast.
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
DLB, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder.
Statuten:
De statuten van OV Havicrem, voor het laatst gewijzigd door de buitengewone algemene vergadering op 10 juni 2021.
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
Besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019 betreffende de aanduiding van mevrouw Chantal LAUWERS als effectieve gemeentelijke vertegenwoordiger en de heer Rudi VAN HOVE als plaatsvervangende vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van OV Havicrem.
Besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2023: Buitengewone en bijzondere algemene vergadering van 20 december 2023: agendapunten en mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger - Goedkeuring en vaststelling.
/
Per e-mail van 14 september en 16 oktober 2023 wordt het gemeentebestuur door OV Havicrem opgeroepen om deel te nemen aan de Bijzondere algemene Vergadering (BAV) op woensdag 20 december 2023 om 19.00 uur op de maatschappelijke zetel van de intergemeentelijke vereniging, Crematorium Daelhof, Erasmuslaan 50, 1804 Zemst (M2309 1675 en M2310 1927).
Agenda BAV van 20 december 2023:
Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 21.06.2023
Terugblik op de werking in 2023
Vaststelling presentiegelden bestuurders 2024
Goedkeuring van het budget en actienota 2024
Varia
De toelichtingsnota's bevinden zich als bijlagen bij dit besluit.
Deze BAV zal aansluitend op de buitengewone algemene vergadering van woensdag 20 december 2023 plaatsvinden.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeentelijke vertegenwoordiger, aangeduid in het gemeenteraadsbesluit van 28 maart 2019, is mevrouw Chantal LAUWERS.
De plaatsvervanger is de heer Rudi VAN HOVE.
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
Gaat over tot een eerste stemming inzake de kennisname en goedkeuring van de agendapunten waaruit blijkt:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot een tweede stemming inzake de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger waaruit blijkt:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van OV Havicrem waarbij wordt gemeld dat een bijzondere algemene vergadering (BAV) zal plaatsvinden op 20 december 2023 om 19.00 uur in aula 2 van crematorium Daelhof, Erasmuslaan 50, 1804 Zemst (Cargovil) met de volgende agenda en deze goed te keuren:
Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 21.06.2023
Terugblik op de werking in 2023
Vaststelling presentiegelden bestuurders 2024
Goedkeuring van het budget en actienota 2024
Varia
Art. 2.
De gemeenteraad keurt het aangepaste reglement rond het gebruik van de GSM goed en voegt dit toe aan het arbeidsreglement voor gemeente- en OCMW-personeel, met ingang van 1 december 2023. Dit besluit wordt bekend gemaakt conform de bepalingen van artikel 286 van het decreet lokaal bestuur en conform de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
Artikels 40-41 decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Wettelijk:
Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen.
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en latere wijzigingen.
Koninklijk besluit van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren en latere wijzigingen.
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en latere wijzigingen.
Wet van 8 april 1965 tot instelling van arbeidsreglementen.
DLB.
Arbeidsreglement gemeente en OCMW, vastgesteld bij besluit van de gemeenteraad op 26 augustus 2021 en latere wijzigingen.
Met betrekking tot de procedure:
De contractuele documenten van de Raamovereenkomsten voor Telecommunicatiediensten (bijlage 1- 10).
Beslissing van de Vlaamse Regering van 30 juni 2023 waarbij Perceel 2 (Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik en voor “Machine to Machine” (M2M) en “Internet of Things” (IoT) werd gegund aan Orange Belgium NV, met maatschappelijke zetel te Bourgetlaan 3 – 1140 Evere en ondernemingsnummer 0456.810.810 (bijlage 11).
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 oktober 2023 waarin kennis werd genomen van de nota betreffende de noodzaak tot wijziging van het reglement rond het gebruik van de GSM en waarbij het aangepaste intern reglement rond het gebruik van de GSM werd goedgekeurd. Er werd beslist het aangepaste intern reglement rond het gebruik van de GSM ter onderhandeling voor te leggen aan het bijzonder onderhandelings- en hoog overlegcomité voor het gemeente- en OCMW-personeel en dit na goedkeuring van dit orgaan ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad ter toevoeging aan het arbeidsreglement voor gemeente- en OCMW-personeel (bijlage 12).
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 oktober 2023 waarin beslist werd toe te treden tot perceel 2 (Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik en voor “Machine to Machine” (M2M) en “Internet of Things”) van de raamovereenkomst voor Telecommunicatiediensten van de Vlaamse Overheid, gegund aan de firma Orange Belgium NV, Bourgetlaan 3 te 1140 Evere. De dienst Aankoop en Facility werd aangesteld voor de verdere afhandeling en omschakeling van de GSM-nummers van zodra het intern reglement rond het gebruik van de GSM werd goedgekeurd door de gemeenteraad. Het bestuur brengt de vzw Heemschut en de vzw Cultuurcentrum op de hoogte van de mogelijkheid tot toetreding bij deze raamovereenkomst (bijlage 13).
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 november 2023 waarin kennis werd genomen van het advies van de vakbondsorgansaties betreffende de wijziging van het intern regelement rond het gebruik van de GSM + de aangepaste tekst van het reglement (bijlage 16).
Het besluit van het vast bureau van 9 oktober 2023 waarin kennis werd genomen van de nota betreffende de noodzaak tot wijziging van het reglement rond het gebruik van de GSM en waarbij het aangepaste intern reglement rond het gebruik van de GSM werd goedgekeurd. Er werd beslist het aangepaste intern reglement rond het gebruik van de GSM ter onderhandeling voor te leggen aan het bijzonder onderhandelings- en hoog overlegcomité voor het gemeente- en OCMW-personeel en dit na goedkeuring van dit orgaan ter goedkeuring voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn ter toevoeging aan het arbeidsreglement voor gemeente- en OCMW-personeel (bijlage 14).
Het besluit van het vast bureau van 9 oktober 2023 waarin beslist werd toe te treden tot perceel 2 (Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik en voor “Machine to Machine” (M2M) en “Internet of Things”) van de raamovereenkomst voor Telecommunicatiediensten van de Vlaamse Overheid, gegund aan de firma Orange Belgium NV, Bourgetlaan 3 te 1140 Evere. De dienst Aankoop en Facility werd aangesteld voor de verdere afhandeling en omschakeling van de GSM-nummers van zodra het intern reglement rond het gebruik van de GSM werd goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn (bijlage 15).
Het besluit van het vast bureau van 13 november 2023 waarin kennis werd genomen van het advies van de vakbondsorgansaties betreffende de wijziging van het intern regelement rond het gebruik van de GSM + de aangepaste tekst van het reglement (bijlage 17).
Het ontwerp van het intern reglement rond het gebruik van de GSM, principieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau in zitting van 9 oktober 2023.
Protocol vakorganisaties: zie bijlage 18.
Er wordt voorgesteld om het arbeidsreglement en de rechtspositieregeling aan te passen met als doel het aanpassen van het intern reglement rond het gebruik van de GSM.
Op 9 oktober 2023 keurde het schepencollege en het vast bureau de ontwerptekst van het intern reglement rond het gebruik van de GSM goed.
Na advies van de vakorganisaties werd de ontwerptekst op 13 november 2023 aangepast.
Aangepaste ontwerptekst: bijlage 16.
Artikel 1: Rechthebbenden
Een lijst van de personeelsleden die recht hebben op een GSM-toestel met telefoonabonnement en data-abonnement (op basis van de functie die ze uitvoeren) werd door de Algemeen Directeur vastgesteld. Deze lijst kan naar aanleiding van een wijziging van de personeelsformatie en/of een wijziging van functie(s) worden aangepast.
Artikel 2: Toekenning GSM-toestel en abonnement(en)
Bij de toekenning van het recht op een GSM-toestel en/of abonnement zijn er meerdere mogelijkheden:
1 GSM-toestel en abonnement ZONDER privégebruik
Bij dit type toestel wordt het door het bestuur ter beschikking gestelde toestel en/of abonnement enkel voor zakelijke doeleinden gebruikt. We onderscheiden 2 types:
1.1 Werk GSM ZONDER privégebruik
Dit toestel is verbonden aan één werknemer en kan enkel voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Er wordt geen privégebruik toegestaan.
Het toestel wordt aangekocht door het bestuur en ook de abonnementskost wordt integraal door het bestuur gedragen. Hiervoor wordt een standaardmodel (smartphone) voorzien.
Het data abonnement mag enkel gebruikt worden voor zakelijke doeleinden. De werknemer tekent hiertoe een verklaring op eer.
De werknemer is op de hoogte dat er controle kan uitgeoefend worden op het zakelijk gebruik van het toestel.
1.2 Dienstgebonden GSM ZONDER privégebruik
Dit type toestel wordt toegekend aan een dienst voor specifieke doeleinden (bv. permanentie, evenementen,…). Dit GSM-toestel mag enkel worden gebruikt voor zakelijke doeleinden. Er wordt geen privégebruik toegestaan.
Het toestel wordt aangekocht door het bestuur en ook de abonnementskost wordt integraal door het bestuur gedragen. Hiervoor wordt een standaardmodel (smartphone) voorzien.
Het (eventueel) afgesloten data abonnement kan enkel gebruikt worden voor zakelijke doeleinden.
2 GSM-toestel en abonnement MET privégebruik
Bij dit type toestel wordt de door het bestuur ter beschikking gestelde GSM en/of abonnement ook voor privé doeleinden gebruikt.
Aangezien het ter beschikking stellen van een gsm toestel en/of abonnement(en) een voordeel in hoofde van de werknemer doet ontstaan, wordt een voordeel van alle aard aangerekend om dit privégebruik te dekken. Het voordeel alle aard is van toepassing voor zowel de terbeschikkingstelling van het toestel als voor het abonnement voor telefonie en/of data.
2.1 Bepalingen in verband met de terbeschikkingstelling van het toestel
De werknemer heeft elke 3 jaar recht op een toestel ter waarde van € 400 incl. btw en kan aan het bestuur vragen om een standaardtoestel aan te kopen binnen het vooropgestelde budget of kan zelf een toestel aankopen en de terugbetaling van het bestuur vragen. De werknemer dient hiertoe de officiële factuur voor te leggen.
Voor de decretale graden wordt een bedrag van € 800 incl. btw gehanteerd, voor de MAT-leden een bedrag van € 600 incl. btw.
Aangezien dit privégebruik een voordeel in hoofde van de werknemer doet ontstaan, wordt een voordeel van alle aard conform de regeling van de FOD financiën en de RSZ aan de werknemer aangerekend via de loonbrief (sinds 2023 bedraagt het voordeel van alle aard € 3 voor het toestel).
De inschatting van dit voordeel van alle aard is in lijn met de op heden geldende richtlijnen van de RSZ. Indien deze zouden wijzigen, behoudt de werkgever zich het recht voor om het bedrag verbonden aan het privégebruik te wijzigen en aan te passen.
De werkgever blijft te allen tijde eigenaar van het toestel. De terbeschikkingstelling houdt geen eigendomsoverdracht in.
Indien de werknemer een duurder toestel wenst aan te kopen en hiervoor zelf minimum € 100 incl. btw (zonder accessoires) bijdraagt, dient deze geen voordeel van alle aard te betalen voor het toestel.
Voor de leden van het MAT bedraagt het minimum aandeel € 150 incl. btw (zonder accessoires) om geen voordeel van alle aard te moeten betalen voor het toestel.
Voor de decretale graden bedraagt het minimum aandeel € 200 incl. btw (zonder accessoires) om geen voordeel van alle aard te moeten betalen voor het toestel.
Indien de werknemer zelf een toestel aankoopt zal hiervoor geen voordeel van alle aard worden aangerekend.
2.2 Bepalingen in verband met de terbeschikkingstelling van het telefoonabonnement en het data-abonnement
Het bestuur stelt een telefonieabonnement en een data-abonnement voor zakelijke- en voor privédoeleinden ter beschikking. De kosten hieraan verbonden worden gedragen door het bestuur.
De werknemer betaalt hiervoor een voordeel alle aard conform de regeling van de FOD financiën en de RSZ aan de werknemer aangerekend via de loonbrief (sinds 2023 bedraagt het voordeel van alle aard € 4 voor het telefoonabonnement en € 5 voor het data-abonnement).
Artikel 3: Gebruik van de GSM en het abonnement
Verantwoordelijk gebruik
De werknemer is verantwoordelijk voor de ter beschikking gestelde GSM en zal er zorg voor dragen en het gebruiken als een goede huisvader. Hij zal hiertoe ook de nodige bescherming voorzien voor het toestel, waaronder een cover en een glasprotector.
De werknemer gebruikt het GSM-toestel overeenkomstig de instructies van de fabrikant en de werkgever. Hij bewaart hiertoe alle handleidingen en gebruiksaanwijzingen en raadpleegt ze voor het eerste gebruik.
De werknemer behoudt het GSM-toestel zoals deze hem door de werkgever ter beschikking werd gesteld. Het is hem niet toegestaan om de hardware van het GSM-toestel of de operatorkaart te wijzigen behoudens toestemming van de werkgever.
De werknemer verbindt zich ertoe het GSM-toestel en simkaart steeds in veiligheid te bewaren en nooit onbewaakt achter te laten in een voertuig of op een onbewaakte plaats.
Het is niet toegestaan het GSM-toestel en simkaart uit te lenen aan een derde, noch hem tegen betaling ter beschikking te stellen van een derde.
Het GSM-toestel en/of het abonnement zal niet worden gebruikt voor enig doeleinde dat – in zover deze informatie publiek beschikbaar zou zijn – schade zou kunnen aanbrengen aan de belangen van de werkgever of aan haar imago.
De GSM en/of het abonnement mag in geen geval gebruikt worden voor:
Aangifte voor het gebruik van diensten door derden
De diensten door derden zijn gesprekken of berichten naar betaalnummers (zoals 0900-nummers) voor spelletjes, beltonen, chat, parkeerkosten en andere diensten of producten die via het internet worden aangekocht.
De werkgever staat niet in voor de betaling van deze diensten. Indien de werknemer hier toch gebruik van maakt, dient deze dit op eigen initiatief te melden aan de dienst Financiën zodat er een factuur kan worden opgemaakt voor de terugbetaling hiervan.
Gebruik in de wagen
De werknemer besteedt grote aandacht aan de normen inzake verkeersveiligheid bij het gebruik van de GSM in de wagen.
Het GSM-toestel wordt niet in de wagen gebruikt behoudens de werknemer in de mogelijkheid is om handenvrij te bellen.
Bij het niet naleven van de verkeersreglementering blijft de werknemer verantwoordelijk/aansprakelijk.
Het toestel mag nooit onbewaakt achtergelaten worden in een voertuig.
Herstellingen
De werknemer die een tekortkoming in de werking van het GSM-toestel en/of het abonnement vaststelt, meldt dit onmiddellijk aan de werkgever.
Wanneer een defect aan het toestel wordt vastgesteld zal de werkgever instaan voor de betaling van de herstelling van het toestel.
Als de schade volledig of gedeeltelijk te wijten is aan bedrog, een zware of herhaaldelijke lichte fout van de werknemer, zal de werknemer de herstellingskosten volledig moeten betalen.
Ingeval een toestel langer dan 24 uur onbeschikbaar is wegens herstelling, dan zal de werkgever voor zover mogelijk en binnen een redelijke termijn, de werknemer een vervangingstoestel (via een beschikbaar toestel) te bezorgen voor de duur van de herstelling.
Verlies / diefstal
De werknemer meldt verlies of diefstal onmiddellijk aan de werkgever en is ertoe gehouden onmiddellijk het oproepnummer te blokkeren.
De werknemer geeft daarnaast het verlies of de diefstal ook onmiddellijk aan bij de politie.
De werknemer die bovenstaande gebruiksvoorwaarden miskent, begaat een fout en zal aansprakelijk worden gesteld voor de vergoeding van alle schade die hieruit voortvloeit.
De werknemer is eveneens aansprakelijk voor schade die niet het gevolg is van de miskenning van de gebruiksvoorwaarden maar wel het gevolg is van bedrog, zware schuld of lichte schuld die bij hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.
Verlies, diefstal en/of onherstelbare schade aan het toestel zal altijd ter kennisname aan het college van burgemeester en schepenen of desgevallend aan het vast bureau worden voorgelegd. Voor de aankoop van een nieuw toestel waarop privégebruik wordt toegestaan zal het door het bestuur ter beschikking gestelde bedrag als volgt worden berekend:
Artikel 4: bereikbaarheid
De werknemer verklaart zich akkoord met de verspreiding van het professionele GSM-nummer voor professionele communicatie eigen aan de functie.
De werknemer dient telefonisch bereikbaar te zijn tijdens de werkuren.
Artikel 5: Einde van de arbeidsrelatie
Voor de GSM-toestellen zonder privégebruik dient de werknemer het toestel onmiddellijk in te leveren. Het telefoonabonnement en het indien van toepassing zijnde data abonnement wordt onmiddellijk stopgezet.
Indien het toestel ook voor privédoeleinden kon worden gebruikt bestaat er een mogelijkheid voor de werknemer om het toestel over te nemen vóór de afloop van de afschrijvingstermijn van 36 maanden. De werknemer kan het toestel overnemen mits betaling van de restwaarde (pro rata het aantal resterende maanden voor afschrijving). Deze terugbetaling gebeurt volgens onderstaande restmarktwaardetabel:
na 1 maand |
€ 388,89 |
na 2 maanden |
€ 377,78 |
na 3 maanden |
€ 366,67 |
na 4 maanden |
€ 355,56 |
na 5 maanden |
€ 344,44 |
na 6 maanden |
€ 333,33 |
na 7 maanden |
€ 322,22 |
na 8 maanden |
€ 311,11 |
na 9 maanden |
€ 300,00 |
na 10 maanden |
€ 288,89 |
na 11 maand |
€ 277,78 |
na 12 maanden |
€ 266,67 |
na 13 maanden |
€ 255,56 |
na 14 maanden |
€ 244,44 |
na 15 maanden |
€ 233,33 |
na 16 maanden |
€ 222,22 |
na 17 maanden |
€ 211,11 |
na 18 maanden |
€ 200,00 |
na 19 maanden |
€ 188,89 |
na 20 maanden |
€ 177,78 |
na 21 maand |
€ 166,67 |
na 22 maanden |
€ 155,56 |
na 23 maanden |
€ 144,44 |
na 24 maanden |
€ 133,33 |
na 25 maanden |
€ 122,22 |
na 26 maanden |
€ 111,11 |
na 27 maanden |
€ 100,00 |
na 28 maanden |
€ 88,89 |
na 29 maanden |
€ 77,78 |
na 30 maanden |
€ 66,67 |
na 31 maand |
€ 55,56 |
na 32 maanden |
€ 44,44 |
na 33 maanden |
€ 33,33 |
na 34 maanden |
€ 22,22 |
na 35 maanden |
€ 11,11 |
na 36 maanden |
€ - |
Deze restwaardetabel werd opgesteld op basis van een GSM-toestel van waarde € 400 incl. btw. Indien de werknemer kiest voor een GSM-toestel met een lagere waarde dan € 400 incl. btw (of € 600 of € 800 in geval van MAT-leden en decretale graden), zal de restwaarde pro rata berekend worden.
Indien de werknemer het toestel niet wenst over nemen, zal deze onmiddellijk het GSM-toestel en de bijhorende simkaart en toebehoren (indien van toepassing) in perfecte staat overhandigen aan de werkgever of de persoon die hij hiertoe aanwijst.
In voorkomend geval is geen enkele compensatie verschuldigd aan de werknemer.
Artikel 6: Overmatig gebruik
De werknemer kan met het abonnement onbeperkt in en naar de EU bellen en SMS’en.
De werkgever heeft het recht controle uit te oefenen op het privégebruik. In het bijzonder zal hij de werknemer kunnen vragen om overmatig gebruik van het GSM-toestel en/of het abonnement te rechtvaardigen. Als overmatig wordt aanzien: elk gebruik waarbij het beroepsmatig gebruik en privégebruik samen een totale waarde vertegenwoordigt van meer dan € 9 incl. btw per maand. Dit bedrag stemt overeen met het onbeperkt bellen en SMS’en in en naar de EU en het verbruik van 10GB aan data.
Voor elke maand dat de totale waarde van het gebruik dit bedrag overschrijdt, is de werkgever ertoe gerechtigd om de werknemer de meerkosten aan te rekenen.
Artikel 7: beëindiging of schorsing
GSM-toestel en abonnement ZONDER privégebruik
Het recht op een GSM-toestel en/of abonnement kan worden beëindigd of geschorst:
In bovenstaande gevallen waar de terbeschikkingstelling een einde neemt, zal de werknemer het GSM-toestel en/of de simkaart met haar toebehoren onmiddellijk en in perfecte staat overhandigen aan de werkgever of de persoon die hij hiertoe aanwijst.
Bij langdurige afwezigheid levert het personeelslid na 1 maand afwezigheid zijn GSM-toestel en/of de simkaart in bij de werkgever of de persoon die hij hiertoe aanwijst.
GSM-toestel en abonnement MET privégebruik
Het recht op een GSM-toestel en/of abonnement kan worden beëindigd of geschorst:
In bovenstaande gevallen waar de terbeschikkingstelling een einde neemt, zal de werknemer het GSM-toestel en/of de simkaart met haar toebehoren onmiddellijk en in perfecte staat overhandigen aan de werkgever of de persoon die hij hiertoe aanwijst.
In voorkomend geval is geen enkele compensatie verschuldigd aan de werknemer.
In gevallen dat de medewerker geen loon meer ontvangt (bv. door loopbaanonderbreking, langdurige ziekte,…) zal het VAA blijven verrekend worden via de loonbrief. Hierdoor zal er uitgekomen worden op een negatief bedrag. De werkgever brengt dit bedrag in mindering van het vakantiegeld. Indien de inhouding op het vakantiegeld niet mogelijk is, zal de medewerker het bedrag persoonlijk gefactureerd krijgen.
Artikel 8: sancties
Bij vaststelling van misbruik of het niet naleven van de hierboven omschreven richtlijnen, kan de werkgever de sancties opgenomen in het arbeidsreglement toepassen. Daarnaast kan misbruik of het niet naleven van de richtlijnen leiden tot een tijdelijke of definitieve inhouding van het GSM-toestel en/of het stopzetting van het data- en telefonieabonnement.
Alle kosten verbonden aan het misbruik zullen verhaald worden op de werknemer.
Met het oog op het vermijden van misbruik behoudt de werkgever zich het recht voor om de door de provider gefactureerde bedragen te controleren.
Artikel 9: privacy
Het lokaal bestuur Grimbergen verwerkt de persoonsgegevens in het kader van deze overeenkomst.
De wetgeving bescherming van de persoonlijke levenssfeer van 30 juli 2018 bepaalt het:
- recht tot inzage van je persoonlijke gegevens;
- recht tot verbetering van je persoonlijke gegevens;
- recht tot verwijdering van je persoonlijke gegevens, tenzij er hiervoor gerechtvaardigde gronden zijn;
- recht tot elektronische overdraging van je persoonlijke gegevens;
- recht tot bezwaar van verwerking van je persoonlijke gegevens.
De werkgever zal de inhoud zelf van de communicatie met het toestel nooit bekijken of beluisteren. De werkgever is gemachtigd om de gegevens rond de communicatie (dus niet de inhoud van de communicatie) zoals bijvoorbeeld het aantal gesprekken, de bestemming van de gesprekken en duurtijd te bekijken en bij kennelijk misbruik de gepaste maatregelen te nemen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit reglement goed te keuren.
/
Art. 1.
Het aangepaste reglement rond het gebruik van de GSM, zoals toegevoegd in bijlage 16, goed te keuren en toe te voegen aan het arbeidsreglement voor gemeente- en OCMW-personeel, met ingang van 1 december 2023.
Art. 2.
Dit besluit bekend te maken conform de bepalingen van artikel 286 van het decreet lokaal bestuur en conform de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
De gemeenteraad keurt de de raamovereenkomsten van de Stad Brugge en van de gemeente Kampenhout goed en neemt ervan af op basis van de werkelijke behoeften.
Artikels 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB).
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Artikels 326 tem. 341 DLB betreffende het bestuurlijk toezicht.
Artikels 2, 6°; 43, §1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Besluit van het college van Burgemeester en schepenen van Brugge van 19 november 2018.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van Kampenhout van 6 maart 2023.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van Grimbergen van 13 november 2023.
\
De laatste serververnieuwing voor de gemeente en het OCMW dateert van 2017. Door het stijgend aantal applicaties en het aantal gebruikers is de performantie van deze serverinfrastructuur doorheen de jaren sterk gedaald.
De gemiddelde levensduur van serverinfrastructuur bedraagt 5 jaar. Momenteel is de waarborgperiode met 1 jaar verlengd omdat de serververnieuwing met 1 jaar werd opgeschoven omwille van budgettaire redenen.
Het is noodzakelijk om de serverinfrastructuur nu te vervangen om aan de steeds hogere normen ook qua veiligheid te voldoen.
Om de goede werking van de bedrijfsprocessen te blijven garanderen werd door de IT-stuurgroep beslist om een project tot serververnieuwing op te starten.
Het bestuur wordt binnen dit project begeleid door een projectleider van VERA.
Marktonderzoek
De projectleider van VERA en de IT-beheerder hebben een voorafgaandelijk marktonderzoek gedaan waarbij de belangrijkste gemeentelijke systeemintegratoren werden bevraagd.
Op basis van deze gesprekken en hun voorstellen werden de ideale wensen voor een gemeentelijke serververnieuwing in een TO- BE document vastgelegd.
Aan de systeemintegratoren werd gevraagd om hun offerte aan te passen op basis van dit TO-BE document zodat een degelijke vergelijking tussen de verschillende systemen kon plaatsvinden.
De meeste aangeschreven leveranciers maken gebruik van raamakkoorden om hun hardware en diensten aan te bieden.
Raamovereenkomsten
De 2 belangrijkste raamovereenkomsten voor de afname van ICT-producten en diensten zijn deze van de stad Brugge en de gemeente Kampenhout.
Door gebruik te maken van deze ICT-raamovereenkomsten is het gemeentebestuur vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Omdat er zelf geen gunningsprocedure moet gevoerd worden, wordt tijd en geld bespaard. De stad Brugge en de gemeente Kampenhout beschikken bovendien over een grotere technisch expertise voor het voeren van dergelijke gunningsprocedures.
De schaalgrootte van stad Brugge en de gemeente Kampenhout laten toe om gunstiger voorwaarden te bekomen dan mogelijk is op niveau van het bestuur.
De raamovereenkomsten zijn niet exclusief: dit impliceert dat een deelnemend bestuur de vrijheid behoudt om een bepaalde aankoop niet langs het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de
wet op de overheidsopdrachten oplegt, te voeren.
Een bestuur kan ook niet verplicht worden tot afname. Het gebruik van het raamcontract houdt geen exclusiviteit in.
De stad Brugge treedt op als opdrachtencentrale voor de aankoop van ICT-producten en diensten en biedt andere overheden de mogelijkheid hierop beroep te doen
De gemeente Kampenhout treedt op als aankoopcentrale waarbij oa. lokale overheden (gemeentebesturen) kunnen afnemen.
De gemeente Grimbergen heeft van deze raamakkoorden tot op heden geen gebruik gemaakt. Om van de nieuwe raamovereenkomsten gebruik te kunnen maken, dient de gemeente Grimbergen toe te treden tot de raamakkoorden van zowel de stad Brugge als de gemeente Kampenhout.
De raamovereenkomst van de stad Brugge bestaat uit 12 percelen percelen die toegewezen zijn aan onderstaande leveranciers:
De opdracht loopt over een periode van 3 jaar, drie maal met 1 jaar stilzwijgend verlengbaar, ingaand op de (post)datum vermeld in de sluitingsbrief.
Voor het perceel van de multifunctionals en printers wordt een termijn van voorgesteld van 5 jaar, met 1 jaar verlengbaar. Dit omdat voor een operationele lease formule dergelijke toestellen afgeschreven worden op een termijn van 5 jaar.
De raamovereenkomst van de gemeente Kampenhout bestaat uit 4 percelen die toegewezen zijn aan onderstaande leveranciers
De raamovereenkomst loopt van 6 maart 2023 em. 5 maart 2027, met de mogelijkheid om nadien elk perceel te verlengen met 2 maal 1 jaar.
De gunning van de serverinfrastructuur en bijbehorende diensten zal pas gebeuren na goedkeuring van de raamakkoorden van de stad Brugge en de gemeente Kampenhout.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om toe te treden tot de raamovereenkomsten van de Stad Brugge en van de gemeente Kampenhout en er op basis van de werkelijke behoeften gebruik van te maken.
Raadslid Jean DEWIT krijgt het woord en vraagt waarom de gemeente de samenwerking zo ver zoekt en niet een nabijgelegen gemeente vraagt om de ICT-systemen over te nemen.
Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat het gaat om een raamovereenkomst. Zowel Brugge als Kampenhout hebben veel ervaring met raamovereenkomsten voor ICT. De reden om hierbij aan te sluiten is dat de gemeente de server moet gaan vernieuwen en tijd en geld wint door gebruik te maken van de raamovereenkomst.
De werkelijke behoeften voor afname van deze raamovereenkomsten kunnen jaarlijks variëren waardoor er wordt voorgesteld een maximumafname voor de periode 2023-2027 te voorzien.
Het totaalbedrag voor afname van deze raamakkoorden voor de periode 2023-2027 wordt geraamd op € 1.400.000. De kredieten voor deze opdracht worden opgenomen in het investeringsbudget van 2023 tot 2027.
Artikel 1.
Toe te treden tot de raamovereenkomst van de stad Brugge voor de opdracht 'ICT- Aankoopcentrale stad Brugge en andere entiteiten' die de stad Brugge sloot met verschillende leveranciers en het bestek goed te keuren.
Art. 2.
Toe te treden tot de raamovereenkomst van de gemeente Kampenhout voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software.
Art. 3.
Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de opdracht.
De gemeenteraad neemt kennis van de bespreking van de stand van zaken van het fietspadenplan en verwijst voor het overige naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
Artikel 46 Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017 (DLB).
ALGEMEEN
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Artikels 326 tem. 341 DLB betreffende het bestuurlijk toezicht.
SPECIFIEK:
Besluiten van het college van burgemeester en schepenen van:
8 augustus 2022 "Projectsubsidie voor investeringen in fietsinfrastructuur in functie van Kopenhagenplan en voorstel aanmelding projecten - Goedkeuring";
10 oktober 2022 "Projectsubsidie voor investeringen in fietsinfrastructuur in functie van Kopenhagenplan en voorstel aanmelding projecten - Goedkeuring";
27 februari 2023 "Projectsubsidie voor investeringen in fietsinfrastructuur in functie van Kopenhagenplan: bedrag maximale projectsubsidie Grimbergen vastgelegd - Brief Agentschap Binnenlands Bestuur van 21 februari 2023 - Kennisname".
Bespreking op de gemeenteraadscommissie Omgeving van 8 november 2023 "Stand van zaken, voorontwerp Kopenhagenplan".
/
Op de commissie Omgeving van 8 november 2023 werden de plannen van enkele heraan te leggen fietspaden in het kader van het Kopenhagenplan toegelicht. De plannen werden op voorhand niet gedeeld met de leden van de commissie.
Tijdens de commissie werd daarom afgesproken om de plannen die toegelicht werden, aan alle raadsleden te bezorgen en deze te bespreken op de gemeenteraad van heden. De plannen werden per e-mail van 13 november 2023 door het afdelingshoofd Ruimte-Beleid overgemaakt.
De documenten die getoond werden, zijn in bijlage terug te vinden.
Schepen Philip ROOSEN geeft een toelichting over de stand van zaken rondom het fietspadenplan. In de commissie Omgeving werden vier projecten voorgesteld. Doordat de plannen voor deze vier projecten niet vooraf verspreid konden worden, voelden de commissieleden zich wat overvallen. Het college van burgemeester en schepenen heeft er begrip voor getoond dat zij de plannen rustig wilden beoordelen en heeft verzocht om suggesties of bedenkingen op de gemeenteraad te uiten. Daarom werd het onderwerp vandaag geagendeerd.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en excuseert zich dat hij niet aanwezig was op de commissie. In het verslag van de commissie stond dat er nog enkele vragen onbeantwoord zijn gebleven. Hij vraagt of de plannen nu ter kennisname aan de gemeenteraad worden overlegd of dat er moet beslist worden.
Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat er al een lang intern voortraject is geweest met medewerkers van de gemeente, de ontwerpers en de stuurgroep. De stuurgroep moet beoordelen of de plannen passen in het Kopenhagenplan. Daarom werden de voorstellen in de commissievergadering getoond en hoopt het college van burgemeester en schepenen vandaag de bedenkingen van de fracties te horen zodat deze verwerkt kunnen worden in de definitieve plannen. Vervolgens wordt met de stuurgroep besproken in hoeverre de plannen uitgevoerd kunnen worden.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt nogmaals het woord en merkt op dat hij in het verslag heeft gelezen dat zijn collega veel vragen heeft gesteld in de commissie. Deze vragen werden niet allemaal beantwoord. De fractie Vooruit is niet blij met de plannen voor dubbele fietspaden aan één kant van de weg. De discussie over de zijde waarlangs het dubbelzijdige fietspad langs de Beigemsesteenweg moet komen, vond hij interessant, maar lastig te volgen omdat deze ook gaat over allerlei kruisingen en oversteekplaatsen. Hij vraagt of de plannen beschouwd moeten worden als een aanzet tot een meer ideaal plan en merkt daarbij op dat op langere termijn gestreefd moet worden naar eenrichtingsfietspaden aan beide zijden van de weg, bij voorkeur afgescheiden van de autorijbaan.
Schepen Philip ROOSEN vindt het een zeer terechte vraag die de kern van de discussie raakt over de fietsplannen. Het Kopenhagenplan schrijft voor dat binnen een bepaalde deadline zoveel mogelijk kilometers nieuw of vernieuwd fietspad wordt aangelegd. Dat moet gebeuren in combinatie met heraanleg van de wegenis of in situaties waar de komende vijftien jaar geen werken aan de wegenis worden uitgevoerd. Zo probeert de gemeente “het beste van de slechtste” fietspaden te realiseren. In Grimbergen is er onvoldoende ruimte om exact volgens het fietsvademecum fietspaden aan te leggen. Er wordt daarom binnen de beschikbare ruimte geprobeerd om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de eisen in het fietsvademecum. Aan de Sparrenlaan is het bijvoorbeeld mogelijk om twee afscheiden fietsstroken te maken, zij het niet de volledige breedte die in het fietsvademecum wordt genoemd. De Beigemsesteenweg is een heel andere situatie. De doorgangsbaan kan niet maximaal versmald worden, omdat er een bus rijdt. Bovendien is er een voldoende brede schrikstrook nodig en daar is geen ruimte voor aan beide zijden. Om die reden werd daar gekozen voor één fietspad voor beide richtingen.
Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt het woord en stelt dat hij op het fietspadenplan namens de fractie Open VLD zal reageren. Bij het nalezen van de notulen van de commissie Omgeving van 8 november 2023 stelde hij vast dat er meerdere interpellaties verkeerd werden weergegeven, terwijl de voorzitter had aangegeven dat er een opname gemaakt zou worden om een correct verslag weer te geven. Men kan hierdoor bedenkingen krijgen over wat er in vorige verslagen werd gemanipuleerd, omdat van die vergaderingen geen opnamen werden gemaakt. De fractie Open VLD zal daarom een amendement ter stemming voorleggen, waarin wordt gevraagd om van elke commissievergadering een opname te maken, zodat men een vergelijking kan maken met de notulen. Gemeenteraadsleden kunnen de niet-openbare audio-opnamen bovendien gebruiken als zij de vergadering niet hebben kunnen bijwonen.
In de commissie Omgeving waren zes voorstellen voor fietspaden geagendeerd, maar er werden er om onduidelijke redenen maar vier behandeld. De fractie Open VLD zal per voorstel enkele vragen en bemerkingen geven:
1. Project Prinsesstraat:
2. Project Beigemsesteenweg:
3. Project Kruisstraat:
4. Project kruispunt Coppendries:
Over het kruispunt Coppendries doet de fractie Open VLD geen uitspraak, omdat het een voorlopige weergave betreft, die beïnvloed kan worden door aanpassingen aan de Kruisstraat.
5. Project RUP Beigem:
Het RUP Beigem heeft een andere voorstelling met een veiliger en duidelijker situatie voor de zwakke weggebruiker.
6. Project Sparrenlaan:
Tijdens de presentatie in de commissie waren er twee enkele fietspaden ingetekend, maar het lijkt alsof er daarna wijzigingen zijn aangebracht in de plannen.
In het algemeen merkt de fractie Open VLD op dat op veel van bovenstaande locaties de nutsleidingen binnenkort aangepast of vernieuwd moeten worden. Hierdoor kan schade aan de nieuwe fietspaden ontstaan. Herstelwerken worden vaak slecht uitgewerkt, waardoor het fietspaden met hindernissen worden. Een andere suggestie is om voor de voorliggende tracés een grondige analyse te maken van de ligging en de staat van de riolering.
De fractie Open VLD wil weten hoeveel budget er gemoeid is met de aanleg van de fietspaden en hoeveel er wordt gesubsidieerd in het kader van het Kopenhagenplan. Raadslid Gilbert GOOSSENS veronderstelt dat de projecten Sparrenlaan en Veldkantstraat vanuit een ander orgaan worden gesubsidieerd. Hij wil weten welke kosten de belastingbetaler moeten bijdragen. Initieel zouden er in het kader van het Kopenhagenplan negen fietspaden worden aangelegd. Als de subsidies niet toereikend zouden zijn, zou de rest worden betaald vanuit de gemeentekas, aldus de schepen voor mobiliteit. De fractie Open VLD wil weten of de overige projecten in de ijskast verdwijnen.
Het is schrijnend dat het deel van de Beigemsesteenweg tussen Coppendries en Kersenlaer niet in het plan is opgenomen en dat er geen actie terug te vinden is voor de aanpak van fiets- en voetpaden in de Meerstraat. De fractie Open VLD vraagt zich hierdoor af of Beigem nog wel onderdeel is van Grimbergen.
De fractie Open VLD vindt het zeer beschamend welke plannen nu voorliggen, aangezien de plannen grotendeels indruisen tegen een veilig ontwerp voor fietsers. Daarom verzoekt de fractie Open VLD om de plannen te herzien.
Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt het woord en voegt eraan toe dat in de Wolvertemsesteenweg buizen zijn gelegd om water op te vangen. De aanleg van de fietspaden zou een goede gelegenheid zijn om de woningen af te koppelen, zodat het regenwater wordt afgeleid naar het bufferbekken.
Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en stelt dat het schepencollege zich geheel niet moet te schamen over de voorliggende plannen. Het betoog van de fractie Open VLD bevat veel fouten. Er werden geen zes fietspaden toegelicht in de commissie, maar vier. Ter zitting werd echter vermeld dat er nog twee zijn in het Kopenhagenplan. Dat zijn de paden langs de Sparrenlaan en de Veldkantstraat, maar die werden al eerder toegelicht en goedgekeurd. Het gaat nu dus om de Prinsenstraat, de Beigemsesteenweg, de Kruisstraat en de Nieuwenroodsesteenweg. Deze werden aan de commissie Omgeving voorgelegd. Tijdens de zitting heeft schepen Kirsten HOEFS het RUP Beigem gebruikt om de situatie bij het kruispunt Beigemsesteenweg/Zijpstraat/Meerstraat/Kruisstraat toe te lichten.
Het verzoek om de commissievergaderingen voortaan op te nemen, zal hij ter bespreking meenemen naar het schepencollege. Het is echter niet verplicht om opnames te maken. Als de fractie Open VLD het schepencollege beticht van manipulatie, dan ontvangt schepen ROOSEN graag een schriftelijke uiteenzetting van wat er anders in het verslag is opgenomen dan tijdens de vergadering werd gezegd, zodat dit gecontroleerd kan worden. Normaliter worden de commissievergaderingen niet opgenomen, omdat dit veel geld kost. Wegens ziekte van de secretaris heeft een andere gemeentemedewerker het verslag opgesteld. Hij vindt het een schande dat een eventuele fout in het verslag op deze manier wordt besproken.
Op de inhoud van het betoog van de fractie Open VLD wenst hij niet te reageren. Hij stelt voor dat de fractie Open VLD een gedetailleerde schriftelijke brief opstelt, zodat het schepencollege kan beoordelen welke kritiekpunten in de plannen kunnen worden meegenomen. Dat het voorgestelde fietspadenplan geen ideale situatie is, is bekend. Het is onmogelijk om in één keer overal de ideale fietspaden aan te leggen. Niets doen is echter geen optie.
Raadslid Kirsten HOEFS krijgt het woord en voegt eraan toe dat zij een deel van de vragen heeft genoteerd, maar dat zij de vragen en opmerkingen ook schriftelijk wil ontvangen. Ze dankt raadslid GOOSSENS voor de tijd die hij heeft besteed aan de plannen, maar concludeert dat de fractie Open VLD erg negatief is over de plannen. De queeste was om de fietsinfrastructuur in zeer korte tijd te verbeteren. Dat leidt niet tot ideale voorstellen, maar wel tot verbeteringen, waardoor het geheel minstens 70% veiliger wordt dan de huidige situatie. In de commissie heeft het schepencollege geen plannen verzwegen, maar de plannen voor de Sparrenlaan en Veldkantstraat waren al in gang gezet. Diverse opmerkingen zal zij meenemen in de bespreking van de plannen.
Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt opnieuw het woord en dankt de schepenen voor hun repliek. Hij zal de bevindingen van de fractie Open VLD bezorgen. Over Beigem zegt hij dat het RUP is voorzien in 2024-2025. Daar gaat in de huidige legislatuur dus niets gebeuren en behouden de inwoners nog jaren onveilige fiets- en voetpaden. Tegen schepen ROOSEN zegt raadslid GOOSSENS dat volgens de notulen zes fietspaden waren geagendeerd, waarvan er vier werden toegelicht. Raadslid LE ROY kan dit bevestigen. Hij reageert hierop omdat op elke schematische voorstelling van de fietspaden de rode lijn aan één zijde van de weg is ingetekend. Het plan van de Sparrenlaan toont echter twee fietsoversteken. Hij wil weten of dit een misverstand is.
Raadslid Katrien LE ROY krijgt het woord en merkt inzake de bemerking van raadslid GOOSSENS op dat zij niet graag woorden in de mond gelegd krijgt. Zij heeft tijdens de commissievergadering niets gezegd over het aantal fietsplannen. Zij stelt dat in de notulen duidelijk stond welke fietsplannen besproken zouden worden en dat is ook gebeurd in de vergadering.
Over het fietspadenplan heeft ze enkele algemene bedenkingen. De fractie Groen is verheugd dat er werk wordt gemaakt van de verbetering van de fietsinfrastructuur. De laatste resultaten van het fietsrapport zijn nog altijd niet goed, dus alle maatregelen die op korte termijn leiden tot meer fietsveiligheid, zijn welkom. Oorspronkelijk werden negen projecten opgevoerd, maar uiteindelijk zijn er zes overgebleven, omdat er minder subsidie is dan oorspronkelijk verwacht. De fractie Groen begrijpt de keuze voor deze zes projecten niet helemaal. Vooral de situatie aan de Verbrande Brugsesteenweg en de Humbeeksesteenweg hebben voor de fractie Groen prioriteit. Dat het kruispunt Benedenstraat/Kerkstraat is geschrapt, vindt de fractie Groen iets minder erg.
Op de commissie van 8 november werden de vier projecten besproken, waarbij overal werd gekozen voor de aanleg van tweerichtingsfietspaden. Het lijkt of hiervoor consequent wordt geopteerd, terwijl dit volgens de fractie Groen niet echt toekomstgericht is. Ze vraagt zich ook af of hiermee het maximale subsidiebedrag geïnd kan worden.
De fractie Groen heeft enkele specifieke bedenkingen bij de projecten.
1. Project Beigemsesteenweg:
2. Project Prinsenstraat:
3. Project Kruisstraat:
4. Project Nieuwenroodsesteenweg:
Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en beantwoordt de vragen, maar vraagt ook aan de fractie Groen om alle vragen en bedenkingen schriftelijk over te maken. De vier fietspadenprojecten waarover gesproken wordt, maken deel uit van het Kopenhagenplan, evenals de fietspaden langs de Sparrenlaan en de Veldkantstraat. Voor de Kareelstraat, Verbrandebrugsesteenweg en de Humbeeksesteenweg heeft de gemeente al verbeterplannen opgesteld, maar de uitvoering daarvan wordt gekoppeld aan de werkzaamheden voor de fietssnelweg langs de Westvaartdijk. De subsidies die de gemeente ontvangt voor het Kopenhagenplan bedragen circa 800.000 euro. Waarschijnlijk gaat het de gemeente circa 1,9 miljoen kosten. In de commissie Financiën zal dit verder besproken worden. Om de kosten over de tijd te verdelen, is het project rondom de Westvaartdijk verschoven. Eind 2024 is de Westvaartdijk klaar en wordt het fietsplan aldaar uitgevoerd.
Schepen ROOSEN dankt de fractie Groen voor het beantwoorden van de vragen die het schepencollege had gesteld. Hij concludeert dat de fractie kiest voor een fietspad aan de westzijde van de Beigemsesteenweg. De opmerking over het versmallen van de rijbaan bij de oversteekplaats zal worden meegenomen. Het klopt dat er geen oversteken nodig zijn als het pad aan de westzijde komt. Het lijkt hem een goede suggestie dat men tot aan de kruising kan doorrijden en er dan een vierkant groen kruispunt van te maken. Aan de andere kant komt slechts een smal voetpad. Omdat het comfortabeler is om het fietspad te gebruiken, hoopt hij dat hiervoor wordt gekozen. De schutstrook zal in een later stadium nog ingevuld worden.
Over de Prinsenstraat is lang gediscussieerd. Het schepencollege heeft lang gesproken over het mobiliteitsplan, met daarin een fietsstraat in de Nassaulaan en daar wil hij niet graag van afwijken.
De Zijpstraat is een van de meest onveilige straten, maar zal voorlopig niet aangepakt worden. Een fietssuggestiestrook maakt de situatie iets veiliger. De verhoging die bij de Kruisstraat/Molenstraat komt is een tijdelijke oplossing. Het kruispunt zal op termijn geheel heringericht worden.
Over de Beigemsesteenweg merkt hij op dat twee fietspaden altijd de beste optie is, maar dat dit wel betekent dat er veel bomen gekapt moeten worden. Hij wil graag weten hoe de fractie Groen daar tegenaan kijkt.
De plannen voor de Nieuwenroodsesteenweg werden reeds aan de stuurgroep voorgelegd. AWV geeft aan dat de indeling niet conform het fietsvademecum is, maar dat er geen betere opties zijn. Over twee eenrichtingsfietspaden is gesproken, maar er is nog niets bekend over de plannen van Kapelle-op-den-Bos. Hij zal dit laten navragen om te voorkomen dat de plannen niet goed op elkaar aansluiten.
Schepen Kirsten HOEFS krijgt nogmaals het woord en merkt inzake de bemerking van de fractie Open VLD nog op dat bij de aanpak van de driehoek Kareelstraat, Verbrandebrugsesteenweg ook de rioleringswerken worden meegenomen. Over de Beigemsesteenweg meldt ze dat het schepencollege de bedenking over de oversteekplaats bij het kruispunt al had meegegeven. De reden dat er alternatieven bekeken zijn, is dat de medewerking van AWV nodig is voor het realiseren van een vierkant groen kruispunt. Dat lukt meestal niet op korte termijn. De breedte van de rijweg aan de Beigemsesteenweg is op 5.09m voorzien. De kantstroken daarnaast zijn echter ook in totaal nog ruim één meter breed. De volledige vrije ruimte is dus 6.30m.
Tot slot komt ze terug op een opmerking van raadslid GOOSSENS. Hij zei iets over de planning van Beigem in 2024 en 2025, maar dat lijkt haar geen realistische timing.
Raadslid Katrien LEROY krijgt opnieuw het woord veronderstelt dat de aanleg van het kruispunt bij de Zijpstraat niet zo heel tijdelijk is. Ze pleit ervoor om vol voor de fietsveiligheid te gaan op dit kruispunt, omdat het een doorgang wordt waar hard gereden zal worden.
Schepen Kirsten HOEFS verwacht niet dat het project in Beigem niet in 2024-2025 wordt gerealiseerd. Het doel is om voor 1 januari 2025 de omgevingsvergunning aan te vragen. Vanaf de verstrekking moet er binnen twee jaar gestart worden met de bouw. De totale tijd dat de kruising wordt gebruikt, zal tussen één en vier jaar zijn.
Raadslid Katrien LEROY krijgt wederom het woord vindt dat het geen optie zou mogen zijn om de situatie vier jaar te behouden. Aan de Beigemsesteenweg is volgens haar ruimte voor twee enkele fietspaden van 1.85m breed. Ze verzoekt het schepencollege om deze optie te overwegen.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt een derde maal het woord en verwijst naar de situatie aan de Spaanse lindebaan. Daar staat een smal haagje als schutstrook. Zoiets lijkt hem ook mogelijk aan de Beigemsesteenweg.
Raadslid Katrien LEROY krijgt een laatste maal het woord en adviseert om in de stuurgroep de afweging te maken tussen twee enkele fietspaden zonder schutstrook en een dubbel fietspad met schutstrook, waarop heel veel uitritten uitkomen. Het verhogen van het fietspad zou ook een optie kunnen zijn, omdat dit de verkeersveiligheid vergroot en leidt tot minder last van de boomwortels.
Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord legt uit dat de stuurgroep als taak heeft om alle fietspaden in het kader van het Kopenhagenplan tegen het licht te houden en ervoor te zorgen dat deze zoveel mogelijk aansluiten bij de voorschriften uit het fietsvademecum. Uiteindelijk besluit de minister of de subsidie wordt toegekend. Daarnaast heeft de gemeente de ambitie om veilige oplossingen te realiseren die de huidige situatie verbeteren. De continuïteit van De Lijn en de schutstroken leidden tot de meeste discussie. De stuurgroep geeft geen goedkeuring als er geen schutstrook, tenzij deze echt niet mogelijk is. De vraag is dus waar de gemeenteraad prioriteit aangeeft: aan dubbele versus enkele fietspaden of aan de aanwezigheid van schutstroken. Zelf vindt hij schutstroken erg belangrijk, zeker langs een doorgangsas waar veel verkeer passeert. De argumenten die vanavond geuit werden, zal het schepencollege zeker meenemen. De schutstrook is echter niet alleen bedoeld als afscherming van de fietser, maar ook voor het vergroenen van de omgeving. Dat kan met haagjes, maar in een bredere schutstrook kunnen boompjes geplant worden, die minder onderhoud vergen. Een wadi met wilde bloemen is ook mogelijk, maar daarvan is het nadeel dat auto’s erop kunnen rijden als zij willen uitwijken.
Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt een laatste maal het woord en reageert op de bemerkingen van schepen HOEFS en dat hij in meerdere documenten de jaartallen 2024-2025 is tegengekomen in het kader van de genoemde projecten. Hij reageert ook op de bemerkingen van schepen ROOSEN en zegt hij dat hij de notulen kort na de vergadering had gelezen. Omdat er veel zaken ontbraken, heeft hij aan de gemeente gevraagd om de audio-opnamen vrij te geven. Nu schepen ROOSEN zo zeker is van zijn zaak, verzoekt hij nogmaals om de opnamen toe te sturen, zodat iedereen kan horen wat er wel en niet gezegd is en kan beoordelen of de verslaglegging adequaat is geweest.
Schepen Kirsten HOEFS reageert tot slot op de breedte van de Beigemsesteenweg en de Nieuwenroodsesteenweg. De Beigemsesteenweg meet 14m. Twee afzonderlijke fietspaden en één voetpad zijn daar net mogelijk, maar ruimte voor bomen is er dan niet meer. Het uitgangspunt is altijd geweest om de bomen zoveel mogelijk te sparen.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de bespreking van de stand van zaken van het fietspadenplan en voor het overige te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De gemeenteraad gaat akkoord met de onttrekking van een gedeelte van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 143 (met een opgemeten oppervlakte van 38,72 vierkante meter, conform het opmetingsplan van 12 juni 2023), wegens de plaatsing van een hoogspanningscabine van openbaar nut, uit de erfpachtovereenkomst van 15 december 2014 (gewijzigd bij addendum van 24 november 2020) met vzw Den Diepen Boomgaard.
Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur (DLB).
/
Op 15 december 2014 werd de notariële akte verleden voor notaris Bénédicte BOES houdende vestiging van een erfpachtrecht op de percelen kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nrs. 139f, 139g, 140a, 141b, 142c en 143 ten voordele van vzw Den Diepen Boomgaard. Deze erfpachtovereenkomst werd aangegaan voor een termijn van 50 jaren, ingaand op 1 januari 2015 om van rechtswege te eindigen op 31 december 2064.
Deze erfpachtovereenkomst werd gewijzigd op 24 november 2020 volgens een addendum verleden voor notaris Steven PRAET. Dit wegens de intentie tot verbouwing van de bioboerderij.
Fluvius heeft op 12 april 2023 contact opgenomen met het gemeentebestuur omdat Den Diepen Boomgaard het maximaal vermogen vraagt dat leverbaar is op een laagspanningskabel. Dit vermogen is enkel leverbaar wanneer een cabine pal naast of op het perceel van de Den Diepen Boomgaard kan gepositioneerd worden. Hierdoor kon Fluvius dus maar een beperkte zoekzone met een radius van maximaal 50 meter hanteren rond de bioboerderij. Als uiteindelijke locatie werd de parking van Den Diepen Boomgaard gekozen voor het plaatsen van de hoogspanningscabine.
Op 18 september 2023 werd de omgevingsvergunning (OMV/199/23) voor het plaatsen van een geprefabriceerde betonnen hoogspanningscabine voor openbaar nut voorwaardelijk vergund door het college van burgemeester en schepenen.
Met betrekking tot deze hoogspanningscabine dient, na de in dienst name van de cabine, een zakelijk recht via notariële akte afgesloten te worden. Uit contacten met Fluvius/Sibelgas blijkt dat zij de voorkeur hebben om een erfpachtovereenkomst af te sluiten van minstens 50 jaar. De huidige erfpachtovereenkomst tussen de gemeente Grimbergen en Den Diepen Boomgaard kent op heden een resterende looptijd van minder dan 50 jaar, waardoor Fluvius/Sibelgas te kennen hebben gegeven om voor de hoogspanningscabine van openbaar nut een erfpachtovereenkomst voor 99 jaar af te sluiten met het gemeentebestuur (ook is het afsluiten van een erfpacht bovenop een reeds lopende erfpacht niet mogelijk).
Vooraleer een erfpachtovereenkomst afgesloten kan worden dient vooreerst een gedeelte van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 143 (met een opgemeten oppervlakte van 38,72 vierkante meter, conform het opmetingsplan van 12 juni 2023 van Landmeetbureel Drawing Assistance bv), waarop de hoogspanningscabine wordt gebouwd, onttrokken te worden uit de erfpachtovereenkomst van 15 december 2014 (gewijzigd bij addendum van 24 november 2020).
Aangezien de gemeenteraad op 31 augustus 2023 reeds beslist heeft tot wijziging van de erfpachtovereenkomst van 15 december 2014 (gewijzigd bij addendum van 24 november 2020) wegens het toekennen van een bijkomende tussenkomst in de kost van bouwwerkzaamheden voor een bedrag van 155.000,00 euro is het aan te bevelen om de onttrekking van de strook grond voor de plaatsing van de hoogspanningscabine uit de erfpachtovereenkomst onmiddellijk mee op te nemen teneinde extra kosten te vermijden.
Het college van burgemeester en schepen heeft zich op 23 oktober 2023 principieel akkoord verklaard met de onttrekking van een gedeelte van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 143 (met een opgemeten oppervlakte van 38,72 vierkante meter, conform het opmetingsplan van 12 juni 2023 van Landmeetbureel Drawing Assistance bv) uit de erfpachtovereenkomst van 15 december 2014 (gewijzigd bij addendum van 24 november 2020).
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld akkoord te gaan met de onttrekking van een gedeelte van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 143 (met een opgemeten oppervlakte van 38,72 vierkante meter, conform het opmetingsplan van 12 juni 2023 van Landmeetbureel Drawing Assistance bv) uit de erfpachtovereenkomst van 15 december 2014 (gewijzigd bij addendum van 24 november 2020).
Aangezien de hoogspanningscabine werd geplaatst wegens de vraag van vzw Den Diepen Boomgaard aan Fluvius tot ontvangst van maximaal mogelijk vermogen via laagspanningskabel, blijven alle kosten tot wijziging van de erfpachtovereenkomst onverminderd ten laste van vzw Den Diepen Boomgaard (zoals bepaald in artikel 3 van de gemeenteraadsbeslissing van 31 augustus 2023).
/
Enig artikel.
Akkoord te gaan met de onttrekking van een gedeelte van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 143 (met een opgemeten oppervlakte van 38,72 vierkante meter, conform het opmetingsplan van 12 juni 2023 van Landmeetbureel Drawing Assistance bv), wegens de plaatsing van een hoogspanningscabine van openbaar nut, uit de erfpachtovereenkomst van 15 december 2014 (gewijzigd bij addendum van 24 november 2020) met vzw Den Diepen Boomgaard.
De gemeenteraad gaat akkoord met de notariële ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop van een deel van de tuinzone van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 411y langs de Prinsenstraat, met een oppervlakte van 401,00m² ten bedrage van 90.225,00 euro.
Artikels 40 & 41 van het decreet lokaal bestuur (DLB).
/
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 26 juni 2023 beslist om principieel akkoord te gaan met een verwerving voor openbaar nut van een deel van de tuinzone van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 411y deel, met een oppervlakte van 401,00 vierkante meter volgens opmetingsplan van 2 februari 2023 van landmeter-expert Wouter PLATTEAU aan een (maximale) aankoopprijs van 90.225,00 euro, conform het schattingsverslag van 5 januari 2023 van landmeter-expert Wouter PLATTEAU.
Na het akkoord van 14 juli 2023 (M2307 2740 - DOSSIERSTUK 1) van de eigenaars van het onroerend goed gelegen Prinsenstraat 11 te 1850 Grimbergen tot verkoop van een deel van de tuinzone van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 411y, met een oppervlakte van 401,00m² voor een bedrag van 90.225,00 euro heeft het college van burgemeester en schepenen op 7 augustus 2023 beslist om notariskantoor BOES-PRAET aan te stellen tot opmaak van de notariële ontwerpakte.
Het notariskantoor heeft echter opgemerkt dat er een voorkooprecht (VLM) van toepassing is op het perceel. Om dit voorkooprecht aan te bieden was de opmaak van een compromis noodzakelijk.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 2 oktober 2023 het ontwerp van compromis houdende gemeentelijke aankoop van een deel van de tuinzone van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 411y, met een oppervlakte van 401,00m² ten bedrage van 90.225,00 euro, goedgekeurd, onder opschortende voorwaarde van goedkeuring van de aankoop door de gemeenteraad (compromis, pagina 8, 22. Bijzondere voorwaarde).
Het compromis werd ondertekend op 5 oktober 2023.
Op 3 november 2023 heeft het notariskantoor BOES-PRAET de notariële ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop van een deel van de tuinzone van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 411y, met een oppervlakte van 401,00m², overgemaakt.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 13 november 2023 de notariële ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop van een deel van de tuinzone van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 411y, met een oppervlakte van 401,00m² ten bedrage van 90.225,00 euro, principieel goedgekeurd en het dossier ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de notariële ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop van een deel van de tuinzone van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 411y, met een oppervlakte van 401,00m² ten bedrage van 90.225,00 euro, goed te keuren.
Burgemeester Bart LAEREMANS geeft een korte toelichting. De grond van de school is interessant voor de gemeente om aan te kopen, voor het geval er ooit te weinig plaats is voor de fietsers. In het nieuwe ontwerp van het gemeentehuis is voorzien dat fietsers in het gemeentehuis parkeren. Als deze ruimte op langere termijn te klein wordt of een andere functie krijgt, kan deze strook grond gebruikt worden als fietsparkeerplaats.
/
/
Artikel 1.
Akkoord te gaan met de notariële ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop van een deel van de tuinzone van het perceel kadastraal gekend als 2de afdeling - sectie E - nr. 411y langs de Prinsenstraat, met een oppervlakte van 401,00m² ten bedrage van 90.225,00 euro.
Art. 2.
De gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur (of hun gemachtigde vervangers) aan te duiden voor de ondertekening van de notariële akte.
De gemeenteraad gaat akkoord met de notariële ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop van de onroerende goederen gelegen Koningslosesteenweg 50-52 te 1853 Grimbergen op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 313f2 & 321t.
Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur (DLB).
/
Het college van burgemeester en schepenen heeft zich op 26 juni 2023 principieel akkoord verklaard met de aankoop voor openbaar nut van de onroerende goederen gelegen Koningslosesteenweg 50-52 te 1853 Grimbergen op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 313f2 & 321f aan de overeengekomen verkoopprijs van 2.100.000,00 euro onder de opschortende voorwaarde dat alle nodige documenten kunnen voorgelegd worden en dat de dienst gebouwen voorafgaand de onroerende goederen heeft kunnen inspecteren en positief advies verleend.
Volgende documenten werden aangeleverd door de verkoper:
1) Asbest-attest van 9 augustus 2023 betreffende de onroerende goederen gelegen Koningslosesteenweg 50-52 te 1853 Grimbergen;
2) EPC niet-residentieel voor de crèche gelegen Koningslosesteenweg 52 te 1853 Grimbergen;
3) Keuringsverslag LS + ééndraadschema's (kelder, glvl en verd.);
4) Keuringsverslag HS-cabine;
5) Overzicht van de huurders crèche en loods - facturen --> thans 11 gekende huurders van crèche, garageboxen en ruimtes in de loods;
6) Huurovereenkomst crèche 3WPlus.
Volgende documenten moeten volgens de notaris niet aangeleverd worden bij verkoop van een loods:
1) Keuringsverslag LS van de loods;
2) EPC niet-residentieel.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 18 september 2023 het ontwerp van compromis houdende aankoop van de onroerende goederen gelegen Koningslosesteenweg 50-52 te 1853 Grimbergen op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 313f2 & 321t principieel goedgekeurd en het aankoopdossier ter goedkeuring doorgestuurd naar de gemeenteraad
De gemeenteraad heeft op 28 september 2023 het compromis, ten bedrage van 2.100.000,00 euro, houdende gemeentelijke aankoop van de onroerende goederen gelegen Koningslosesteenweg 50-52 te 1853 Grimbergen op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 313f2 & 321t, goedgekeurd.
Het compromis werd getekend op 9 oktober 2023
Notariskantoor Sandry GYPENS heeft op 26 oktober 2023 de ontwerpakte, houdende gemeentelijke aankoop van de onroerende goederen gelegen Koningslosesteenweg 50-52 te 1853 Grimbergen op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 313f2 & 321t, overgemaakt.
Het college van burgemeester en schepenen heeft zich op 13 november 2023 principieel akkoord verklaard met de notariële ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop van de onroerende goederen gelegen Koningslosesteenweg 50-52 te 1853 Grimbergen op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 313f2 & 321t.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om akkoord te gaan de notariële ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop van de onroerende goederen gelegen Koningslosesteenweg 50-52 te 1853 Grimbergen op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 313f2 & 321t.
Raadslid Chris SELLESLAGH merkt op dat de fractie Open VLD zich vorige keer over dit onderwerp van stemming heeft onthouden, omdat de gemeente de asbestproblematiek zelf moet oplossen. De fractie Open VLD vraagt de stemming aan over het agendapunt.
/
/
Artikel 1.
Akkoord te gaan met de notariële ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop van de onroerende goederen gelegen Koningslosesteenweg 50-52 te 1853 Grimbergen op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 313f2 & 321t.
Art. 2.
De gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur (of hun gemachtigde vervangers) aan te duiden voor de ondertekening van de akte.
De gemeenteraad stelt het ontwerp van rooilijnplan houdende gedeeltelijke wijziging van de rooilijn van de Onze-Lieve-Vrouwstraat (buurtweg nr. 47) en Prinsenstraat (buurtweg nr. 9) definitief vast, in uitvoering van artikel 17 van het decreet houdende gemeentewegen.
/
De gemeenteraad heeft op 28 september 2023 het rooilijnplan houdende gedeeltelijke wijziging van de rooilijn van de Onze-Lieve-Vrouwstraat (buurtweg nr. 47) en Prinsenstraat (buurtweg nr. 9) voorlopig vastgesteld.
Op 2 oktober 2023 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om, overeenkomstig artikel 17 van het decreet houdende gemeentewegen van 3 mei 2019, het rooilijnplan te onderwerpen aan een openbaar onderzoek binnen de 30 dagen na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad, en aangekondigd door:
Het openbaar onderzoek liep gedurende dertig dagen vanaf 9 oktober 2023 tot en met 7 november 2023.
De opmerkingen en bezwaren dienden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek schriftelijk of digitaal aan het gemeentebestuur bezorgd te worden. De deputatie en het departement dienden binnen de termijn een advies over de overeenstemming van het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan met de doelstellingen en principes, vermeld in artikels 3 & 4 van het decreet houdende gemeentewegen, over te maken aan het gemeentebestuur. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.
Er werden geen opmerkingen en/of bezwaren ingediend tijdens de termijn van het openbaar onderzoek. Evenmin werd advies verleend door de deputatie en/of het departement, waardoor aan deze adviesvereiste mag worden voorbij gegaan.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 13 november 2023 kennis genomen dat er geen bezwaren/opmerkingen werden ingediend binnen de termijn van het openbaar onderzoek van 9 oktober 2023 tot en met 7 november 2023, en heeft het rooilijnplan voor definitieve vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad moet binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk rooilijnplan definitief vast te stellen.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het rooilijnplan houdende gedeeltelijke wijziging van de rooilijn van de Onze-Lieve-Vrouwstraat (buurtweg nr. 47) en Prinsenstraat (buurtweg nr. 9) definitief vast te stellen.
Conform artikel 17 van het decreet houdende de gemeentewegen stelt de gemeenteraad, binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek, het gemeentelijk rooilijnplan definitief vast.
In uitvoering van artikel 18 van het decreet houdende de gemeentewegen dient het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het rooilijnplan 'onmiddellijk' (lees: zo snel als mogelijk is) gepubliceerd op de gemeentelijke website en aangeplakt bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe, gewijzigde of verplaatste wegdeel. Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het rooilijnplan.
Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling 'onmiddellijk' (lees: zo snel als mogelijk is) met een beveiligde zending bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt.
Als de gemeente niet binnen een termijn van dertig dagen op de hoogte is gebracht van een georganiseerd administratief beroep (als vermeld in artikel 24 van het decreet houdende de gemeentewegen), wordt het besluit tot definitieve vaststelling bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch staatsblad en gepubliceerd op de gemeentelijke website. Het besluit heeft dan uitwerking veertien dagen na bekendmaking in het B.S.
/
Enig artikel.
Het ontwerp van rooilijnplan houdende gedeeltelijke wijziging van de rooilijn van de Onze-Lieve-Vrouwstraat (buurtweg nr. 47) en Prinsenstraat (buurtweg nr. 9) definitief vast te stellen, in uitvoering van artikel 17 van het decreet houdende gemeentewegen.
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde wijzigingen aan het openbaar domein volgens de aanvraag tot omgevingsvergunning (ref.: OMV_2023070968 - VA/921/23) voor het verkavelen van een perceel in 4 loten voor open bebouwing, gelegen Wilgenbaan 71 in 1850 Grimbergen, met als kad. nr(s). afdeling 3 sectie G nrs. 270A3, 270D3, 270E3 en 270F3 op voorwaarde dat deze aanvraag tot omgevingsvergunning wordt vergund.
Volgens artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen − horende bij een aanvraag tot omgevingsvergunning die wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft − nadat de bevoegde overheid oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend en voordat de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Volgens artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning neemt de gemeenteraad bij deze beslissing kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Op 1 juni 2023 werd per beveiligde zending een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden (ref.: OMV_2023070968 - VA/921/23) ingediend bij de gemeente Grimbergen door Wouter De Hertog namens VASTGOED DE HERTOG BVBA gevestigd te Brusselsesteenweg 7/1 te 1850 Grimbergen.
De aanvraag heeft betrekking op een terrein, gelegen Wilgenbaan 71 in 1850 Grimbergen, kadastraal gekend als: afdeling 3 sectie G nrs. 270A3, 270D3, 270E3 en 270F3.
Het project heeft als doel het verkavelen van een perceel in 4 loten voor open bebouwing. Het ontwerp omvat ook wijzigingen aan het openbaar domein, waarbij de bestaande Wilgenbaan wordt verbreed conform het ontwerp rooilijnplan d.d. 26/10/1965. Het project omvat een grondafstand van 209 m² voor inlijving binnen het openbaar domein voor het verbreden van de Wilgenbaan.
Van 11 augustus tem. 9 september 2023 werd een openbaar onderzoek gehouden, waarbij 1 schriftelijk bezwaar, 1 digitaal bezwaar werden ingediend.
Op 6 november 2023 verleende het college van burgemeester en schepenen een gunstig advies over de aanvraag tot omgevingsvergunning, waarbij de bezwaren werden behandeld (zie bijlage).
De adviezen en resultaten van het openbaar onderzoek in acht nemend oordeelt de gemeenteraad:
De breedte, de uitrusting en het tracé van de verbreding van de bestaande weg in voorliggende aanvraag zijn zodanig dat de toegankelijkheid, verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid niet in het gedrang komen. De aanvraag verstoort ook de samenhang en structuur van de gemeentewegen niet. In het bijzonder worden de mogelijkheden tot het voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit niet gehypothekeerd, noch wordt de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen verhinderd.
De strook bestemd voor inlijving in het openbaar domein is aangeduid op het verkavelingsplan. Deze strook dient op het eerste verzoek gratis aan de gemeente over gedragen te worden en dit vrij en onbelast en zonder kosten voor de gemeente.
De procedure wordt gestart na de voorlopige oplevering van alle wegen- en rioleringswerken in deze zone.
Raadslid Katrien LEROY krijgt het woord en veronderstelt dat de rijweg verbreed wordt ter hoogte van de nieuwe verkaveling en vraagt of dat tijdelijk of definitief is.
Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat de verbreding geldt voor de drie percelen zodat er een voetpad of groen aangelegd kan worden. Het is niet de bedoeling dat de weg zelf verbreed wordt.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de resultaten van het openbaar onderzoek dat werd gehouden van 11 augustus tem. 9 september 2023, waarbij 1 schriftelijk bezwaar en 1 digitaal bezwaar werden ingediend.
Art. 2.
Akkoord te gaan met de voorgestelde wijzigingen aan het openbaar domein volgens de aanvraag tot omgevingsvergunning (ref.: OMV_2023070968 - VA/921/23) ingediend door Wouter De Hertog namens VASTGOED DE HERTOG BVBA gevestigd te Brusselsesteenweg 7/1 te 1850 Grimbergen voor het verkavelen van een perceel in 4 loten voor open bebouwing, gelegen Wilgenbaan 71 in 1850 Grimbergen, met als kad. nr(s). afdeling 3 sectie G nrs. 270A3, 270D3, 270E3 en 270F3, mits het uiteindelijk verkrijgen van deze omgevingsvergunning.
Art. 3.
Dit besluit uiterlijk tien dagen na de zitting van heden ter beschikking te stellen van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.
De gemeenteraad stelt vast dat geen formeel advies van de Cultuurraad werd ontvangen, waardoor dit advies als gunstig geacht kan worden beschouwd. De gemeenteraad neemt kennis van de bezwaarschriften en de behandeling ervan, in het kader van de vastgestelde onderzoekstermijn.
De gemeenteraad kent de benamingen:
definitief toe voor de nieuw aan te leggen straten en voetwegen in de verkaveling VA/833/17 (BEIGEMVELD/MATEXI).
Artikel 1 van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen:
"Alleen de gemeenteraad is bevoegd om de naam van openbare wegen en pleinen vast te stellen of te wijzigen."
Algemeen
HOOFDSTUK I. - Algemene beginselen.
Artikel 1.
Alleen de gemeenteraad is bevoegd om de naam van openbare wegen en pleinen vast te stellen of te wijzigen.
Art. 2.
§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.
§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.
In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.
Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.
(§ 3. De naam van een lid van de koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)
(…)
HOOFDSTUK III. - Voorschriften betreffende het vaststellen en het wijzigen van de naam van de openbare wegen en pleinen.
Art. 4.
Het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen wil wijzigen :
1° deelt, met opgave van redenen, dit voornemen schriftelijk mee aan al de personen die, hetzij langs de bedoelde wegen en pleinen wonen en kiesgerechtigd zijn in de gemeente, hetzij eigenaar zijn van erven gelegen langs de bedoelde wegen en pleinen en een in België bekende woonplaats hebben. Deze personen kunnen binnen 30 dagen hun eventuele opmerkingen en bezwaren schriftelijk bij het betrokken gemeentebestuur indienen. (Uitzondering wordt gemaakt voor het verbeteren van taal- en spelfouten, waarbij een eenvoudig advies van de provinciale commissie voor plaatsnaamgeving volstaat om bedoelde aanpassing uit te voeren;)
(2° vraagt advies aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding. Deze raad deelt schriftelijk binnen 30 dagen zijn advies aan het gemeentebestuur mee. Het gemeentebestuur kan advies vragen aan de Koninklijke Commissie voor Advies voor Plaatsnaamgeving. Deze commissie deelt binnen 30 dagen schriftelijk zijn advies mee aan het gemeentebestuur. Bij ontstentenis van een binnen de voorgeschreven termijn overgezonden advies wordt dit als gunstig beschouwd;)
3° maakt dit voornemen door openbare aanplakking bekend, waarna eventuele opmerkingen en bezwaren schriftelijk binnen 30 dagen bij het gemeentebestuur kunnen worden ingediend.
De in 1°, 2° en 3° van dit artikel vermelde procedure moet gelijktijdig verlopen.
Het gemeentebestuur bepaalt in de mededeling bedoeld in 1°, (in de vragen om advies bedoeld in 2°), en in de aangepakte bekendmaking bedoeld in 3°, de datum waarop de termijn van 30 dagen begint te lopen.
Bij het verstrijken van de vastgestelde termijn sluit het gemeentebestuur een proces-verbaal af waarin de ingediende opmerkingen en bezwaren worden opgenomen.
Art. 5.
Bij het vaststellen van de naam van nieuwe wegen en pleinen zijn de regels bepaald in 2° en 3 ° van artikel 4 van toepassing.
(…)
HOOFDSTUK IV. - Slotbepalingen.
Art. 7.
Indien in de naam van openbare wegen of pleinen gebruik werd gemaakt van een eigennaam, bevatten de naamborden een beknopte toelichting van de gekozen benaming.
(…)
Specifiek
Besluit van de gemeenteraad van 31 augustus 2023 tot kennisname van de informele adviezen van de cultuurraad en het voorstel van het college van burgemeester en schepenen. De gemeenteraad verleend zijn principiële goedkeuring tot de vaststelling van de straatnaamgeving in de verkaveling VA/833/17 (BEIGEMVELD/MATEXI).
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 oktober 2019: Opstart procedure straatnaamgeving naar aanleiding van de verkaveling VA/833/17 - MATEXI PROJECTS – Kruipstraat zn, 1850 Grimbergen.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 maart 2020: Straatnaamgeving naar aanleiding van de verkaveling VA/833/17 - MATEXI PROJECTS – Kruipstraat zn, 1850 Grimbergen - Kennisneming van het informeel advies van de Cultuurraad Grimbergen.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 februari 2023: Straatnaamgeving in de verkaveling VA/833/17 - MATEXI PROJECTS - het verkavelen in 82 loten – Kruipstraat zn, 1850 Grimbergen - Kennisname en opstart procedure straatnaamgeving.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 5 juni 2023: Straatnaamgeving in de verkaveling VA/833/17 - MATEXI PROJECTS - het verkavelen in 82 loten – Kruipstraat zn, 1850 Grimbergen: informeel advies Cultuurraad en vaststelling voorlopige straatnaam - Kennisname en standpuntbepaling.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 augustus 2023: Straatnaamgeving in de verkaveling VA/833/17 - MATEXI PROJECTS - het verkavelen in 82 loten – Kruipstraat zn, 1850 Grimbergen: aanpassing voorlopige straatnaam – Kennisname, standpuntbepaling en doorverwijzing naar de gemeenteraad voor principiële vaststelling van de straatnaamgeving.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 september 2023: Straatnaamgeving in de verkaveling VA/833/17 - MATEXI PROJECTS - het verkavelen in 82 loten – Kruipstraat zn, 1850 Grimbergen: vaststelling onderzoekstermijn.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 oktober 2023: Straatnaamgeving in de verkaveling VA/833/17 - MATEXI PROJECT - het verkavelen in 82 loten - Kruipstraat zn, 1850 Grimbergen: Sluiting openbaar onderzoek en doorverwijzing naar de gemeenteraad voor definitieve vaststelling van de straatnaamgeving.
Verslag van de vergadering van de Cultuurraad van 13 maart 2023 (brief van 17 maart 2023 in bijlage).
Verslag van de vergadering van de Cultuurraad van 24 april 2023 (brief van 25 april 2023 in bijlage).
Brief vanuit de Cultuurraad van 23 juni 2023 (e-mail in bijlage).
Noodzaak nieuwe straatnaam
Binnen de verkaveling VA/833/17 (Matexi/Beigemveld), waarin de gemeentezaak zich op 26 augustus 2021 reeds heeft uitgesproken over de zaak van de wegenis, worden 6 nieuwe straten aangelegd die aantakken op de Kruipstraat. Gelet op de recente procedurele ontwikkelingen wordt de procedure tot het toekennen van straatnamen voor de betreffende verkaveling opnieuw opgestart.
Pocedure straatnaamgeving
Ingevolge artikel 1 van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen is de gemeenteraad bevoegd om de naam van een nieuwe straat vast te stellen.
Bij het vaststellen van de namen van openbare wegen dient bij voorkeur geput te worden uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde (cf. art. 2, §1, van vermeld decreet).
Bij het vaststellen van de namen van openbare wegen en pleinen dient de volgende procedure toegepast te worden:
Er dient advies gevraagd te worden aan de gemeentelijke cultuurraad (art. 4, § 2, van vermeld decreet). De cultuurraad beschikt over een termijn van 30 kalenderdagen om schriftelijk zijn advies mee te delen aan het gemeentebestuur
Het voornemen van nieuwe straatnaam moet door openbare aanplakking bekendgemaakt worden, waarna eventuele opmerkingen en bezwaren schriftelijk binnen 30 dagen bij het gemeentebestuur kunnen worden ingediend.
Beide procedures moeten gelijktijdig verlopen.
Bij het verstrijken van de vastgestelde termijn sluit het gemeentebestuur een proces-verbaal af waarin de ingediende opmerkingen en bezwaren worden opgenomen.
Indien in de naam van openbare wegen of pleinen gebruik werd gemaakt van een eigennaam, bevatten de naamborden een beknopte toelichting van de gekozen benaming.
In praktijk wordt er bij aanvang van de procedure tot straatnaamgeving onmiddellijk een informeel advies gevraagd over de naamgeving aan de gemeentelijke cultuurraad opdat de gemeenteraad nadien kan overgaan tot de principiële vaststelling van deze straatnamen.
Op basis van de principiële vaststelling van de straatnaam kan het openbaar onderzoek georganiseerd worden, dat gelijktijdig verloopt met de formele vraag aan de cultuurraad. Na het openbaar onderzoek dient de gemeenteraad over de definitieve straatnaamgeving te beslissen.
Principiële vaststelling straatnaam
In zitting van 31 augustus 2023 besliste de gemeenteraad om de benamingen "Filomeenlaan, Noorse Winglaan, Alfred Hardylaan, Jean Baetenburglaan, Vic Neeslaan, Kamiel D'Hooghelaan"en om het college van burgemeester en schepenen opdracht te geven de procedure voorgeschreven bij decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen uit te voeren.
Openbaar onderzoek
In zitting van 4 september 2023 stelde het college van burgemeester en schepenen de onderzoekstermijn van 30 dagen vast als volgt: ingaand op 8 september en eindigend op 7 oktober 2023.
Na afloop van de onderzoekstermijn werd een proces-verbaal van het openbaar onderzoek opgemaakt.
Aangezien er binnen de voorgeschreven termijn (30 dagen) geen formeel advies van de Cultuurraad werd ontvangen, wordt dit overeenkomstig artikel 4, 2°, van het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977, als gunstig beschouwd. De voorzitter van de Cultuurraad heeft op 11 oktober 2023 bevestigd dat de voorgaande (informele) adviezen van 17 maart 2023, 25 april 2023, 23 juni 2023 behouden blijven.
Volgende bezwaren werden ontvangen binnen de vastgestelde onderzoekstermijn, en werden behandeld door het schepencollege in de zitting van 23 oktober 2023 als volgt:
Inhoud van de bezwaarschriften:
Bespreking van de bezwaarschriften:
Raadslid Isabel GAISBAUER krijgt het woord en vraagt de stemming aan over dit punt.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER merkt op dat hij de naamgeving niet erg inspirerend, oubollig en ingewikkeld vindt.
Burgemeester Bart LAEREMANS betreurt deze reactie. De namen zijn gekozen omdat de gemeente een aantal grote kunstenaars en daarmee de cultuur wat meer aandacht wil geven.
Raadslid Isabel GAISBAUER krijgt nogmaals het woord en vindt het wel wat weinig dat slechts twee van de negen straten vernoemd zijn naar vrouwen.
Raadslid Jean DEWIT verwacht dat de meeste mensen niet weten wie de kunstenaars zijn, naar wie de straten zijn vernoemd.
/
Artikel 1.
Vast te stellen dat er binnen de vastgestelde termijn van 30 dagen geen formeel advies werd ontvangen van de cultuurraad waardoor dit overeenkomstig artikel 4, 2°, van het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977 als gunstig kan beschouwd worden.
Art. 2.
Kennis te nemen van de bezwaarschriften die werden ontvangen in het kader van de vastgestelde onderzoekstermijn, en de behandeling ervan.
Art. 3.
De benamingen:
definitief toe te kennen voor de nieuw aan te leggen straten en voetwegen in de verkaveling VA/833/17 (BEIGEMVELD/MATEXI).
De gemeenteraad neemt kennis van het gunstig advies van de deputatie over de beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) voor Strombeek-Bever en keurt de BGO goed.
Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), TITEL II Planning.
VCRO, artikel 4.3.1 §1 dat bepaalt dat een vergunning wordt geweigerd indien het aangevraagde onverenigbaar is met een goede ruimtelijke ordening en §2, 2° dat bepaalt dat bij die beoordeling rekening gehouden kan worden met de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen (BGO) omtrent de goede ruimtelijke ordening.
VCRO, artikel 4.3.2 dat bepaalt dat een vergunning kan worden geweigerd indien de aanvraag onverenigbaar is met een voorlopig vastgesteld ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan.
Provinciale omzendbrief over beleidsmatig gewenste ontwikkelingen, van 7 januari 2021 (Dossierstuk 4).
Beknopte leidraad van Departement Omgeving over beleidsmatig gewenste ontwikkelingen, van 16 augustus 2021 (Dossierstuk 6).
Startnota RUP Gabariten Strombeek-Bever zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 27 februari 2023, in het bijzonder pagina 68 e.v. waar een eerste voorstel van typologieën m.b.t. verdichting wordt voorgesteld en afgebakend (Dossierstuk 5).
Besluit van de deputatie van Vlaams-Brabant van 7 september 2023 waarmee de BGO gunstig werd geadviseerd (Dossierstuk 2).
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 mei 2023 waarmee de beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) voor Gabariten Strombeek-Bever werd goedgekeurd (Dossierstuk 1).
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 oktober 2023 waarmee kennis werd genomen van het advies van de deputatie (Dossierstuk 3).
/
In opdracht van het college van burgemeester en schepenen wordt een RUP Gabariten Strombeek-Bever opgemaakt. Er wordt onderzocht waar we in Strombeek-Bever binnen de R0 nog willen verdichten, waar niet, en hoe we dit zullen doen. Het ruimtelijk uitvoeringsplan zal o.a. het aantal bouw- en woonlagen vastleggen.
In de startnota werd het plangebied ingedeeld in verschillende typologieën. Aan iedere typologie wordt een ontwikkelingskader gekoppeld (waar wel en waar geen meergezinswoningen, handel, gebouwtypologie, ...). De afbakening en visie zal verder aangepast, verfijnd en verdiept worden tijdens de verschillende procedurestappen. Deze ontwikkelingskaders wijzigen de bestemming "woongebied" volgens het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse niet.
In afwachting van de voorlopige en definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan is het aangewezen om de reeds gepubliceerde documenten van het ruimtelijk uitvoeringsplan te hanteren als Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling, binnen de voorschriften van het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse (max. 2 woonlagen). Zo kan de locatie en schaal van meergezinswoningen reeds gestuurd worden, alsook van handel, integratie straatgroen, gemeenschapsvoorzieningen, trage wegen, ...
Een beleidsmatig gewenste ontwikkeling dient op voorhand besproken te worden met de provincie. Na opmaak is de goedkeuring van het schepencollege en bij voorkeur ook de gemeenteraad, vereist. Het document moet na goedkeuring publiek raadpleegbaar zijn, bijvoorbeeld door publicatie op de website. Het is ook raadzaam het document over te maken aan de beroepsinstanties m.b.t. omgevingsvergunningen.
De provincie leverde een gunstig advies over het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 mei 2023 om de startnota te hanteren als beleidsmatig gewenste ontwikkeling. Bij de behandeling van aanvragen tot omgevingsvergunning zal de beleidsmatig gewenste ontwikkeling aangehaald worden en locatiespecifiek verder onderbouwd worden op basis van de goede ruimtelijke ordening.
Het schepencollege ging als bevoegde overheid voor het behandelen van de meeste omgevingsvergunningsaanvragen op het grondgebied van de gemeente Grimbergen reeds akkoord met de beleidsmatig gewenste ontwikkeling. Nu wordt gevraagd de BGO ook door de gemeenteraad te laten goedkeuren, zoals in het advies van de deputatie wordt aangehaald.
Wanneer het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Gabariten Strombeek-Bever wordt goedgekeurd, vervalt de BGO. De opmaak van dit ruimtelijk uitvoeringsplan zal nog minstens een jaar in beslag nemen.
Raadslid Katrien LEROY krijgt het woord en had enkele vragen en opmerkingen bij het RUP Gabariten Strombeek-Bever. Ze vraagt hoe wordt omgegaan met resterende groenstructuren en onbebouwde ruimte. In de nota staat bij de ontwikkelingsperspectieven voor het Vlaams strategisch gebied rond Brussel dat het behoud van onbebouwde ruimte essentieel is en dat moet worden aangegeven onder welke voorwaarden onbebouwde ruimte in bestaand woongebied de bestemming ‘open ruimte’ kan krijgen. In het RUP staat dat wordt ingezet op het verdichten van Strombeek-Bever, waarbij regels worden opgelegd voor het vrijwaren van binnengebieden tussen bouwblokken en waardevolle groenstructuren. Daarnaast komt er aandacht voor het ontharden van pleinen en het aanleggen van groene verbindingen voor traag verkeer. Deze twee zaken lijken de fractie Groen tegenstrijdig met de plannen voor de school op het terrein van Villa Rijckendael. Ze vraagt of het RUP Gabariten wordt aangepast om deze tegenstrijdigheid weg te werken. Verder werd op het schepencollege van 9 oktober besproken dat een deel van de grond wordt verkocht. De fractie Groen wil graag weten op wiens initiatief dit gebeurt, wat de reden ervan is en wat het voordeel voor de gemeente is.
Over BPA Kloosterweide heeft de fractie Groen ook een vraag. Er staat dat het openbaar plein ‘parkzone’ is. Eerder heeft de fractie Groen een vraag gesteld over de percelen waar de bomen gekapt werden. Volgens het gewestplan lagen deze binnen de bestemming ‘woongebied’, maar volgens de BPA liggen ze in de bestemming ‘zone culturele activiteiten en onderwijs’. De fractie Groen vraagt of het pleintje parkzone of woonzone is en wat de gevolgen daarvan zijn voor de bomenkap.
De derde vraag gaat over diffuse dorpsresten aan de randen van Strombeek-Bever. Een van de dorpsresten is de wijk van het Reft. Daar staan veel eengezinswoningen en de leefbaarheid van het gebied is al delicaat. Als op die plek sterk wordt ingezet op verdichting, vreest ze dat hiermee geen meerwaarde wordt gecreëerd. Ook de Kloosterstraat, sporthal Vertommen en het park Rijckendal zijn aangegeven als diffuse dorpsresten. De fractie Groen vindt het vreemd dat een park als zodanig wordt aangegeven.
Het perceel van de Oude Mechelsestraat wordt herbestemd van bufferzone naar zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen om een randparking van 70 plaatsen mogelijk te maken. De fractie Groen stelt voor om de capaciteit van 70 plaatsen te verhogen als alternatief voor de ondergrondse parking.
Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt het woord en antwoordt op de vragen. Hij is het eens met het voorstel over de parking. Van de Koninklijke Schenking heeft de gemeente inmiddels bericht ontvangen dat men bereid is om dit te bespreken. Het getal is inmiddels uit de stukken gehaald, omdat men het erover eens is dat er nog goed nagedacht moet worden over het meest geschikte aantal.
Over de diffuse dorpsresten in het Reft zegt hij dat grootschalige verdichting niet de bedoeling is. Op termijn is het wellicht mogelijk om een parking aan te leggen, maar het terrein is nog van een onderneming. Aan de Romeinsesteenweg zijn nog wel wat ontwikkelingen mogelijk. De gemeente wil voorkomen dat daar verstedelijking plaatsvindt en voert daarom een aantal beperkingen door.
Het binnengebied van de Kloosterweide is deels park- of bufferzone. De intentie is om dat deel groen te houden, zodat een park ontstaat.
Bij de aankoop van de grond van het binnengebied bij villa Rijckendal en de Grotewinkellaan vindt de gemeente het aanwezige groen belangrijk. Daarmee wordt echter niet uitgesloten dat er ook gebouwd wordt. De school wil wellicht een stuk van de grond aankopen.
Het behoud van het groene karakter van Strombeek-Bever vindt het schepencollege dus belangrijk en er zal zelfs groen worden toegevoegd op bepaalde punten.
Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt het woord en vraagt welke ruimte ingenomen kan worden voor parkeren en voor het onderwijs.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat een gedeelte nu al wordt gebruikt als parking, maar dat de omgeving verfraaid kan worden. Het woonzorgcentrum heeft recht op een aangenamere omgeving. Daar zal een goede plek zijn om parkeergelegenheid te realiseren. Waar onderwijs wordt ondergebracht, kan later bepaald worden. Wat in het RUP wordt aangegeven als ‘woonzone’ kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld een praktijkruimte of winkel. Het RUP heeft tot doel om wildgroei te voorkomen, waarbij de gemeente de ontwikkelingen niet meer in de hand hebben. Met het RUP wordt aangegeven hoe hoog er gebouwd mag worden en waar de gemeente aandacht wil voor trage verbindingen en groenvoorziening. Het RUP komt grotendeels in de plaats van de huidige BPA’s en moet ervoor zorgen dat de regels voor heel Strombeek-Bever wat meer uniform zijn en er wat minder casuïstisch wordt gewerkt.
Schepen Kirsten HOEFS krijgt het woord en gaat in op de opmerking dat de plannen in het RUP tegenstrijdig zouden zijn aan die van de school op het terrein van Villa Rijckendal. Het schepencollege is ervan overtuigd dat dit niet het geval is, maar dat de ambitie in het RUP gerealiseerd kan worden als de GO!-school wordt gebouwd. Over de diffuse dorpsresten zegt ze dat een eventueel voorstellen voor verdichting samenhangen met het toevoegen van functies aan de wijk. Een ontwikkelaar kan niet zomaar woningbouw plegen, zonder een meerwaarde voor de wijk te creëren. Vooralsnog is het weinig realistisch om in dat gebied te gaan ontwikkelen, maar op langere termijn voorziet de gemeente wel degelijk mogelijkheden.
Raadslid Katrien LEROY krijgt nogmaals het woord en stelt dat haar mening verschilt van het schepencollege over de omgang met resterende groenstructuur. De burgemeester noemde ander gebruik van de bestemming ‘woonzone’. De fractie Groen is ervan overtuigd dat onderwijsvoorzieningen hard nodig zijn in Strombeek-Bever en dat een eenledige onderwijsstructuur te weinig zal zijn. De fractie Groen zou liever zien dat er meteen gekozen wordt voor een grotere school die toekomstbestendig is, dan dat het op andere plekken in de wijk mogelijk wordt gemaakt om een school te vestigen.
Burgemeester Bart LAEREMANS reageert dat er geen concrete plannen zijn om een extra school te bouwen. Als men op langere termijn bijvoorbeeld bij ’t Villegastje zou willen uitbreiden, is dat mogelijk binnen de woonzone. Hij verwacht niet dat er op andere locaties concrete plannen ontstaan. De Rode Poort is ook woongebied, maar de grond is in bezit van het OCMW en heeft dus een sociaal karakter. Op een deel van die grond kunnen op termijn sociale woningen komen. Daarvoor is echter nog een uitgebreid plan nodig. Het schepencollege wilde eerst het RUP vaststellen om het gebied op een later moment een concrete invulling te geven. De locatie Rijckendal krijgt een betere functie, zodat meer mensen kunnen genieten van de besloten, groene omgeving. GO! gaf aan te willen investeren in een enkelvoudige school, wat goed aansluit bij het huidige onderwijsaanbod in Strombeek-Bever. Hij hoopt dat de fractie Groen zich daarbij neerlegt en stopt met de aanhoudende kritiek op het besluit en het opstoken van mensen.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en stelt dat er met het voorliggende voorstel een bepaalde richting wordt aangegeven. Hij wil graag weten wanneer het schepencollege verwacht dat het RUP beschikbaar is en men voort kan met de invulling.
Burgemeester Bart LAEREMANS repliceert dat de gemeente momenteel bezig is met de ontwerpvoorschriften van het RUP. De bedoeling is dat de procedure om het RUP vast te stellen spoedig wordt doorlopen. Doorgaans duurt het traject twee jaar, maar het studiebureau is er al ongeveer een jaar mee bezig.
Raadslid Katrien LEROY krijgt een laatste maal het woord en benadrukt dat de fractie Groen haar mening geeft over het voorstel en daarbij niemand opstookt, zoals de burgemeester beweert.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van het gunstig advies van de deputatie van 7 september 2023, toegevoegd als BIJLAGE 1, over de beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) voor het Strombeek-Bever.
Art. 2.
Deze BGO, zoals toegelicht in BIJLAGE 2, goed te keuren en toe te passen in dossiers m.b.t. ontwikkelingen in het plangebied Strombeek-Bever.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen van het toezichtreglement, zoals uiteengezet in het besluit, met ingang van 1 januari 2024 goed.
Decreet van 22 december over het lokaal bestuur (DLB):
De wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1991 houdende bepaling van de begrippen gezondheidstoezicht en sociale voordelen.
Het decreet betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau van 30 november 2007.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 juni 2020 met betrekking tot het voor- en naschools toezicht - Aanpassing van het normstelsel voor de inzet van personeel en van het remgeldtarief.
/
Op 1 april 2021 startte de gemeente Grimbergen een samenwerking op met 3WPlus voor de organisatie van de voor- en naschoolse opvang in de gemeentelijke basisscholen.
Aan de scholen van de andere netten werd voorgesteld om zich aan te sluiten bij deze raamovereenkomst, maar dit bleek financieel niet haalbaar. De toenmalige norm van 1/50 (1 begeleider per 50 kinderen) voor het voor- en naschools toezicht, 1/40 voor het middagtoezicht bij de kleuters en 1/60 voor het middagtoezicht van de lagere school werd aan 3WPlus gecommuniceerd tijdens de onderhandelingen. Na de laatste aanpassingen van het toezichtreglement in februari 2022 met ingang van 1 september 2022, werd het toezichtreglement integraal overgemaakt aan 3WPlus. Vanaf het begin kaartte 3WPlus aan dat hun minimumnorm om kwalitatief te kunnen werken 1/25 is voor het voor- en naschools toezicht en dat met de normen die de gemeente hanteerde voor het voor- en naschools toezicht, het voor 3WPlus niet mogelijk was een kwaliteitsvolle en veilige opvang te voorzien voor de kinderen.
Volgens artikel 5 van het decreet flankerend onderwijsbeleid moeten de gemeenten die sociale voordelen verlenen aan scholen van het eigen schoolbestuur, verplicht dezelfde voordelen toekennen aan de scholen van de andere schoolbesturen gelegen op hun grondgebied als die erom vragen. Zij mogen geen enkel onderscheid maken tussen de leerlingen, welke scholen die ook bezoeken.
In artikel 6 wordt duidelijk dat dit gaat over (onder andere): het ochtend- en avondtoezicht buiten de periode van normale aanwezigheid van de leerlingen.
Vanaf 1 januari 2024 worden de normen opgetrokken in het toezichtreglement en zal de gemeente Grimbergen de andere netten zoals wettelijk verplicht bijkomende sociale voordelen uitbetalen. Deze kost wordt geraamd op een bedrag van € 65.000 per jaar. Dit bedrag kan wijzigen aangezien het onderhevig is aan de loonindex en in mindere mate aan het aantal leerlingen in de voor- en naschoolse opvang.
In het ontwerp van het nieuwe toezichtreglement (terug te vinden in bijlage) zullen de normen van 1/25 voor het voor- en naschools toezicht gehanteerd worden.
Deze worden telkens als volgt afgetopt:
Ochtendtoezicht |
|
Aantal leerlingen |
Aantal kindbegeleiders |
1 tot 50 |
2 |
51 tot 75 |
3 |
76 tot 100 |
4 |
101 tot 125 |
5 |
126 tot 150 |
6 |
151 tot 175 |
7 |
176 tot 200 |
8 |
201 of meer |
9 |
Avondtoezicht |
|
Aantal leerlingen |
Aantal kindbegeleiders |
1 tot 50 |
2 |
51 tot 75 |
3 |
76 tot 100 |
4 |
101 tot 125 |
5 |
126 tot 150 |
6 |
151 tot 175 |
7 |
176 tot 200 |
8 |
201 of meer |
9 |
Er zijn geen verdere aanpassingen.
Raadslid Isabel GAISBAUER krijgt het woord en merkt op dat de fractie Groen blij is met het verbeteren van de kind-begeleider ratio, omdat dit de kwaliteit ten goede zal komen. Ze veronderstelt dat het om de ochtend en de avond gaat, omdat er dan minder kinderen zijn en er anders voor het middagtoezicht veel meer personeel moet worden ingezet. Na de coronaperiode was het aantal kinderen in de opvang relatief laag. Ze vraagt of het aantal inmiddels alweer gestegen is naar het oude niveau.
Schepen Karlijne VAN BREE reageert dat toegewerkt wordt naar het bekomen van een ‘kleuterlabel’. De kinderbegeleiders gaven ook toe dat een verbeterde ratio nodig is. Voor het ochtend- en avondtoezicht is een aparte regeling omdat de ochtend en avond vallen onder de sociale voordelen. De ratio is hetzelfde gemaakt.
Het aantal kinderen is nog niet even hoog als voor de coronaperiode. Wel ziet de gemeente verschillen per school. Bij De Regenboog zijn er bijvoorbeeld veel kinderen in de ochtend, terwijl dit bij het Prinsenhof heel anders is. Op basis van de aantallen die aan de gemeente worden doorgegeven, worden de sociale voordelen berekend. Er wordt gekeken naar de ingediende lonen. Deze berekening wordt door de dienst Onderwijs uitgevoerd.
Bij de invoering van een hogere norm voor het toezicht wordt de bijkomende kost twv € 65.000 per jaar gedragen door de BOA-middelen.
Enig artikel.
De aanpassingen van het toezichtreglement, zoals uiteengezet in het besluit, met ingang van 1 januari 2024, goed te keuren.
De gemeenteraad neemt kennis van de voortzetting van het gebruik van het digitaal aanmeldingsregister voor inschrijvingen in het basisonderwijs van Grimbergen.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.
§1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
Voor inschrijvingen in het basisonderwijs werd de voorbije schooljaren door alle scholen in onze gemeente voor alle geboortejaren en leerjaren gewerkt met een voorafgaande aanmelding via een digitaal centraal aanmeldingsregister (CAR).
Het CAR wordt door de gemeente ter beschikking gesteld. Het gebruik ervan wordt zowel naar de ouders als naar de scholen toe door gemeentepersoneel ondersteund. Op die manier wordt vermeden dat ouders opnieuw voor schoolpoorten zouden kamperen om hun kinderen in te schrijven in een basisschool.
Alle schoolbesturen die in Grimbergen basisonderwijs inrichten wensen ook voor het schooljaar 2024-2025 te werken met een centraal aanmeldingsregister.
Er wordt gekozen om de manier van werken van het vorige schooljaar verder te zetten. Uitgezonderd van het feit dat er opnieuw een gescheiden aanmeldingsperiode voor kinderen die van de voorrangsregel (broers/zussen/kinderen van personeel) kunnen genieten, wordt ingevoerd.
De tijdslijn van de beide aanmeldingsperiodes is terug te vinden in bijlage (zie bijlage 3).
Een communicatieplan wordt opgemaakt in samenspraak met de dienst 'communicatie' om te zorgen voor een vlotte en duidelijke communicatie.
Het reglement van orde voor de ombudsdienst inschrijvingen (ODI) is in bijlage terug te vinden en werd goedgekeurd door de drie deelnemende schoolbesturen, vzw Ignatius Scholen in Beweging vertegenwoordigd door Roel THOMAS, GO! Scoop vertegenwoordigd door Nancy PEETERS en de gemeentescholen van Grimbergen vertegenwoordigd door schepen van onderwijs Karlijne VAN BREE (zie bijlage 4).
Het voorstel tot aanmeldingsprocedure werd voorgelegd aan de Commissie Leerlingenrechten (CLR).
Schepen Karlijne VAN BREE merkt op dat er een Exceldocument is bijgevoegd aan de vergaderstukken, waarop te zien is welke scholen extra plaatsen nodig hebben. In Strombeek-Bever zijn in 2022 veel kinderen geboren, waardoor de druk op het onderwijs volgend schooljaar groot is. Dit jaar was er voor vijf kinderen geen plaats, maar dat kwam doordat men maar één of twee keuzes had aangegeven. Voor volgend jaar voorziet ze grotere problemen. Er werd geen gebruik gemaakt van de voorrangsregeling voor eigen kinderen, omdat daar nog geen noodzaak voor was.
Om een zicht te krijgen op de aanmeldingen en de daaraan gekoppelde toegewezen plaatsen en kinderen die geen school toegewezen kregen, werden de cijfers van het CAR schooljaar 2023-2024 als volgt in kaart gebracht (zie bijlage 5):
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de voortzetting van het gebruik van het digitaal aanmeldingsregister voor inschrijvingen in het basisonderwijs van Grimbergen.
De gemeenteraad nam kennis van de mondelinge vragen door de raadsleden op de zitting gesteld en verwijst voor het overige naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.
(...)
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
(...)
/
Schepen Chantal LAUWERS krijgt het woord en deelt mee dat Grimbergen per 1 januari toetreedt tot de Intradura unizak. Op de gemeenteraad van 14 december 2023 staan het gemeentelijk belastingreglement op huisvuilzakken en het ledigen van containers 2024-2025 en het retributiereglement op de inzameling, hergebruik, recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen 2024-2025 geagendeerd. Voorafgaand aan deze gemeenteraad zal Intradura echter starten met de communcatie over de introductie van de unizak. Daarom stelt de schepen de gemeenteraad alvast in kennis van dit plan. De unizak is een zwarte huisvuilzak, die gebruikt wordt door alle vennoten van Intradura. Gevolg is dat mensen de zakken kunnen kopen in alle gemeenten die met Intradura werken. De rode vuilzak zal verdwijnen.
Raadslid Gerlant BERLAER heeft op de site van Intradura gelezen dat in de unizak ook gft-afval en PMD mag. Grimbergen en Strombeek-Bever zouden gft echter apart inzamelen. Hoe het zit met PMD is hem niet duidelijk.
Raadslid Gilbert GOOSSENS vraagt:
Raadslid Chris SELLESLAGH vraagt:
Raadslid Linda DE PREE vraagt of het klopt dat er niet ingetekend werd op de ondergrondse parking in Strombeek-Bever en zo ja, hoe de gemeente hiermee verdergaat.
Raadslid Katrien LEROY heeft begrepen dat de bareel naar het Prinsenhof niet meer gebruikt wordt en vraagt waarom dat is.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de mondelinge vragen door de raadsleden ter zitting gesteld en voor het overige te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De voorzitter sluit de zitting op 23/11/2023 om 23:11.
Namens GEMEENTERAAD,
Muriel VAN SCHEL
algemeen directeur
Peter PLESSERS
voorzitter gemeenteraad