Terug
Gepubliceerd op 15/12/2023

Besluit  GEMEENTERAAD

do 23/11/2023 - 19:00

Bespreking stand van zaken fietspadenplan - Kennisname

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Eddie BOELENS, Karima MOKHTAR, Vincent VAN ACHTER, Patrick VERTONGEN, gemeenteraadsleden

De gemeenteraad neemt kennis van de bespreking van de stand van zaken van het fietspadenplan en verwijst voor het overige naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Artikel 46 Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017 (DLB).

De beslissing wordt genomen op grond van:

ALGEMEEN

  • De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

  • Artikels 326 tem. 341 DLB betreffende het bestuurlijk toezicht. 

SPECIFIEK:

  • Besluiten van het college van burgemeester en schepenen van:

    • 8 augustus 2022 "Projectsubsidie voor investeringen in fietsinfrastructuur in functie van Kopenhagenplan en voorstel aanmelding projecten - Goedkeuring";

    • 10 oktober 2022 "Projectsubsidie voor investeringen in fietsinfrastructuur in functie van Kopenhagenplan en voorstel aanmelding projecten - Goedkeuring";

    • 27 februari 2023 "Projectsubsidie voor investeringen in fietsinfrastructuur in functie van Kopenhagenplan: bedrag maximale projectsubsidie Grimbergen vastgelegd - Brief Agentschap Binnenlands Bestuur van 21 februari 2023 - Kennisname".

 

  • Bespreking op de gemeenteraadscommissie Omgeving van 8 november 2023 "Stand van zaken, voorontwerp Kopenhagenplan".

De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

Op de commissie Omgeving van 8 november 2023 werden de plannen van enkele heraan te leggen fietspaden in het kader van het Kopenhagenplan toegelicht. De plannen werden op voorhand niet gedeeld met de leden van de commissie.

 

Tijdens de commissie werd daarom afgesproken om de plannen die toegelicht werden, aan alle raadsleden te bezorgen en deze te bespreken op de gemeenteraad van heden. De plannen werden per e-mail van 13 november 2023 door het afdelingshoofd Ruimte-Beleid overgemaakt.

 

De documenten die getoond werden, zijn in bijlage terug te vinden.

 

Schepen Philip ROOSEN geeft een toelichting over de stand van zaken rondom het fietspadenplan. In de commissie Omgeving werden vier projecten voorgesteld. Doordat de plannen voor deze vier projecten niet vooraf verspreid konden worden, voelden de commissieleden zich wat overvallen. Het college van burgemeester en schepenen heeft er begrip voor getoond dat zij de plannen rustig wilden beoordelen en heeft verzocht om suggesties of bedenkingen op de gemeenteraad te uiten. Daarom werd het onderwerp vandaag geagendeerd.

 

Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en excuseert zich dat hij niet aanwezig was op de commissie. In het verslag van de commissie stond dat er nog enkele vragen onbeantwoord zijn gebleven. Hij vraagt of de plannen nu ter kennisname aan de gemeenteraad worden overlegd of dat er moet beslist worden.

 

Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat er al een lang intern voortraject is geweest met medewerkers van de gemeente, de ontwerpers en de stuurgroep. De stuurgroep moet beoordelen of de plannen passen in het Kopenhagenplan. Daarom werden de voorstellen in de commissievergadering getoond en hoopt het college van burgemeester en schepenen vandaag de bedenkingen van de fracties te horen zodat deze verwerkt kunnen worden in de definitieve plannen. Vervolgens wordt met de stuurgroep besproken in hoeverre de plannen uitgevoerd kunnen worden.

 

Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt nogmaals het woord en merkt op dat hij in het verslag heeft gelezen dat zijn collega veel vragen heeft gesteld in de commissie. Deze vragen werden niet allemaal beantwoord. De fractie Vooruit is niet blij met de plannen voor dubbele fietspaden aan één kant van de weg. De discussie over de zijde waarlangs het dubbelzijdige fietspad langs de Beigemsesteenweg moet komen, vond hij interessant, maar lastig te volgen omdat deze ook gaat over allerlei kruisingen en oversteekplaatsen. Hij vraagt of de plannen beschouwd moeten worden als een aanzet tot een meer ideaal plan en merkt daarbij op dat op langere termijn gestreefd moet worden naar eenrichtingsfietspaden aan beide zijden van de weg, bij voorkeur afgescheiden van de autorijbaan.

 

Schepen Philip ROOSEN vindt het een zeer terechte vraag die de kern van de discussie raakt over de fietsplannen. Het Kopenhagenplan schrijft voor dat binnen een bepaalde deadline zoveel mogelijk kilometers nieuw of vernieuwd fietspad wordt aangelegd. Dat moet gebeuren in combinatie met heraanleg van de wegenis of in situaties waar de komende vijftien jaar geen werken aan de wegenis worden uitgevoerd. Zo probeert de gemeente “het beste van de slechtste” fietspaden te realiseren. In Grimbergen is er onvoldoende ruimte om exact volgens het fietsvademecum fietspaden aan te leggen. Er wordt daarom binnen de beschikbare ruimte geprobeerd om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de eisen in het fietsvademecum. Aan de Sparrenlaan is het bijvoorbeeld mogelijk om twee afscheiden fietsstroken te maken, zij het niet de volledige breedte die in het fietsvademecum wordt genoemd. De Beigemsesteenweg is een heel andere situatie. De doorgangsbaan kan niet maximaal versmald worden, omdat er een bus rijdt. Bovendien is er een voldoende brede schrikstrook nodig en daar is geen ruimte voor aan beide zijden. Om die reden werd daar gekozen voor één fietspad voor beide richtingen.

 

Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt het woord en stelt dat hij op het fietspadenplan namens de fractie Open VLD zal reageren. Bij het nalezen van de notulen van de commissie Omgeving van 8 november 2023 stelde hij vast dat er meerdere interpellaties verkeerd werden weergegeven, terwijl de voorzitter had aangegeven dat er een opname gemaakt zou worden om een correct verslag weer te geven. Men kan hierdoor bedenkingen krijgen over wat er in vorige verslagen werd gemanipuleerd, omdat van die vergaderingen geen opnamen werden gemaakt. De fractie Open VLD zal daarom een amendement ter stemming voorleggen, waarin wordt gevraagd om van elke commissievergadering een opname te maken, zodat men een vergelijking kan maken met de notulen. Gemeenteraadsleden kunnen de niet-openbare audio-opnamen bovendien gebruiken als zij de vergadering niet hebben kunnen bijwonen.

In de commissie Omgeving waren zes voorstellen voor fietspaden geagendeerd, maar er werden er om onduidelijke redenen maar vier behandeld. De fractie Open VLD zal per voorstel enkele vragen en bemerkingen geven:

1. Project Prinsesstraat:

  • Wat is “kant Prinsenbos weglaten”, aangezien het fietspad afwatert richting het Prinsenbos en het water kan infiltreren in het bos?
  • In het project is aandacht voor het behoud van oude beuken. Deze bomen zijn bij storm gevoelig voor takbreuk, wat gevaarlijke situaties oplevert. De bomen zijn wellicht ook niet meer gezond. De fractie Open VLD adviseert om de bomen stelselmatig te vervangen door jonge bomen, misschien van een soort met een meer geschikte wortelgroei.
  • Waarom een dubbelerichtingsfietspad van 2.50 meter breed en niet van 3 meter, zoals de norm is?
  • Verhogingsplateaus bij gevaarlijke punten vindt de fractie begrijpelijk, omdat dit een positieve invloed heeft op de verkeersveiligheid van fietsers.

2. Project Beigemsesteenweg:

  • De fractie Open VLD wenst eenrichtingsfietspaden aan beide zijden van de weg, omdat dit veiliger is dan een dubbel fietspad.
  • Verkeerslichten Ruwaal: bij een enkel richtingsfietspad lijken verkeerslichten overbodig. Jonge kinderen zouden door de ouders begeleid moeten worden en middelbare scholieren moeten zich aan de verkeersregels kunnen houden.
  • Parkeren in de voortuin vindt de fractie Open VLD positief zowel voor de eigenaar van de wagen als voor het doorgaand verkeer.
  • Zeker nadenken of er geen onderhoudsvriendelijkere zaken in (onverstaanbare audio).
  • (onverstaanbare audio) Koppeling oost of west is volgens ons bij een enkele richting langs beide zijden niet van toepassing, dus veiliger.

3. Project Kruisstraat:

  • De kruising Molenstraat/Kruisstraat is erg ingewikkeld ingericht.
  • Het fietspad is te smal en daardoor onveilig.
  • Voor langsparkeren in de Kruisstraat is geen profiel aanwezig. Half in de berm parkeren in het tweede deel van de Kruisstraat is ongewenst. 

4. Project kruispunt Coppendries:

Over het kruispunt Coppendries doet de fractie Open VLD geen uitspraak, omdat het een voorlopige weergave betreft, die beïnvloed kan worden door aanpassingen aan de Kruisstraat.

5. Project RUP Beigem:

Het RUP Beigem heeft een andere voorstelling met een veiligere en duidelijkere situatie voor de zwakke weggebruiker.

6. Project Sparrenlaan:

Tijdens de presentatie in de commissie waren er twee enkele fietspaden ingetekend, maar het lijkt alsof er daarna wijzigingen zijn aangebracht in de plannen.

In het algemeen merkt de fractie Open VLD op dat op veel van bovenstaande locaties de nutsleidingen binnenkort aangepast of vernieuwd moeten worden. Hierdoor kan schade aan de nieuwe fietspaden ontstaan. Herstelwerken worden vaak slecht uitgewerkt, waardoor het fietspaden met hindernissen worden. Een andere suggestie is om voor de voorliggende tracés een grondige analyse te maken van de ligging en de staat van de riolering.

De fractie Open VLD wil weten hoeveel budget er gemoeid is met de aanleg van de fietspaden en hoeveel er wordt gesubsidieerd in het kader van het Kopenhagenplan. Raadslid Gilbert GOOSSENS veronderstelt dat de projecten Sparrenlaan en Veldkantstraat vanuit een ander orgaan worden gesubsidieerd. Hij wil weten welke kosten de belastingbetaler moeten bijdragen. Initieel zouden er in het kader van het Kopenhagenplan negen fietspaden worden aangelegd. Als de subsidies niet toereikend zouden zijn, zou de rest worden betaald vanuit de gemeentekas, aldus de schepen voor mobiliteit. De fractie Open VLD wil weten of de overige projecten in de ijskast verdwijnen.

Het is schrijnend dat het deel van de Beigemsesteenweg tussen Coppendries en Kersenlaer niet in het plan is opgenomen en dat er geen actie terug te vinden is voor de aanpak van fiets- en voetpaden in de Meerstraat. De fractie Open VLD vraagt zich hierdoor af of Beigem nog wel onderdeel is van Grimbergen.

De fractie Open VLD vindt het zeer beschamend welke plannen nu voorliggen, aangezien de plannen grotendeels indruisen tegen een veilig ontwerp voor fietsers. Daarom verzoekt de fractie Open VLD om de plannen te herzien.

 

Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt het woord en voegt eraan toe dat in de Wolvertemsesteenweg buizen zijn gelegd om water op te vangen. De aanleg van de fietspaden zou een goede gelegenheid zijn om de woningen af te koppelen, zodat het regenwater wordt afgeleid naar het bufferbekken.

 

Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en stelt dat het schepencollege zich geheel niet moet schamen over de voorliggende plannen. Het betoog van de fractie Open VLD bevat veel fouten. Er werden geen zes fietspaden toegelicht in de commissie, maar vier. Ter zitting werd echter vermeld dat er nog twee zijn in het Kopenhagenplan. Dat zijn de paden langs de Sparrenlaan en de Veldkantstraat, maar die werden al eerder toegelicht en goedgekeurd. Het gaat nu dus om de Prinsenstraat, de Beigemsesteenweg, de Kruisstraat en de Nieuwenroodsesteenweg. Deze werden aan de commissie Omgeving voorgelegd. Tijdens de zitting heeft schepen Kirsten HOEFS het RUP Beigem gebruikt om de situatie bij het kruispunt Beigemsesteenweg/Zijpstraat/Meerstraat/Kruisstraat toe te lichten.

Het verzoek om de commissievergaderingen voortaan op te nemen, zal hij ter bespreking meenemen naar het schepencollege. Het is echter niet verplicht om opnames te maken. Als de fractie Open VLD het schepencollege beticht van manipulatie, dan ontvangt schepen ROOSEN graag een schriftelijke uiteenzetting van wat er anders in het verslag is opgenomen dan tijdens de vergadering werd gezegd, zodat dit gecontroleerd kan worden. Normaliter worden de commissievergaderingen niet opgenomen, omdat dit veel geld kost. Wegens ziekte van de secretaris heeft een andere gemeentemedewerker het verslag opgesteld. Hij vindt het een schande dat een eventuele fout in het verslag op deze manier wordt besproken.

Op de inhoud van het betoog van de fractie Open VLD wenst hij niet te reageren. Hij stelt voor dat de fractie Open VLD een gedetailleerde schriftelijke brief opstelt, zodat het schepencollege kan beoordelen welke kritiekpunten in de plannen kunnen worden meegenomen. Dat het voorgestelde fietspadenplan geen ideale situatie is, is bekend. Het is onmogelijk om in één keer overal de ideale fietspaden aan te leggen. Niets doen is echter geen optie.

 

Raadslid Kirsten HOEFS krijgt het woord en voegt eraan toe dat zij een deel van de vragen heeft genoteerd, maar dat zij de vragen en opmerkingen ook schriftelijk wil ontvangen. Ze dankt raadslid GOOSSENS voor de tijd die hij heeft besteed aan de plannen, maar concludeert dat de fractie Open VLD erg negatief is over de plannen. De queeste was om de fietsinfrastructuur in zeer korte tijd te verbeteren. Dat leidt niet tot ideale voorstellen, maar wel tot verbeteringen, waardoor het geheel minstens 70% veiliger wordt dan de huidige situatie. In de commissie heeft het schepencollege geen plannen verzwegen, maar de plannen voor de Sparrenlaan en Veldkantstraat waren al in gang gezet. Diverse opmerkingen zal zij meenemen in de bespreking van de plannen.

  • De suggestie om de bomen te vervangen, zal niet door het schepencollege worden overgenomen.
  • In de Prinsenstraat is gekozen voor een dubbel fietspad van 2,5m om voldoende afstand tot de bomen te houden.
  • Als er twee afzonderlijke fietspaden langs de Beigemsesteenweg worden aangelegd, blijft er geen boom meer over. Deze optie wil het schepencollege niet weerhouden.
  • Het koppelen van de plannen aan het rioleringsproject is op termijn een optie, maar dit is een langetermijnproject.
  • Schepen HOEFS wil weten wat voor mogelijkheden de fractie Open VLD ziet voor hagen en wadi’s. Als de fractie Open VLD onderhoudsvriendelijke alternatieven heeft, hoort zij die graag.
  • Over het kruispunt Coppendries doet de fractie Open VLD geen uitspraken, terwijl het schepencollege daar juist graag input op zou krijgen.
  • De plannen voor de Sparrenlaan zijn niet veranderd, nadat ze in de commissie zijn besproken. Er wordt een fietspad aan twee kanten van de straat voorgesteld.
  • Nutsleidingen vormen een probleem. Dat herstellingen slecht worden uitgevoerd, heeft in het verleden onvoldoende aandacht gekregen. Nu worden de werken beter gecontroleerd. De nutsbedrijven worden binnenkort opgedragen om herstelwerken uit te voeren.
  • Het grote voordeel van het Kopenhagenplan is dat een groot deel van de projecten wordt gesubsidieerd. Het is niet zo dat de belastingbetaler gaat betalen voor de fietspaden.
  • De fietspaden langs de Veldkantstraat en de Sparrenlaan worden opgenomen in de meerjarenplanning, daarin is opgenomen hoeveel budget ermee gemoeid is.
  • Dat er voor het deel tussen de Kersenlaer en de Coppendries niets is opgenomen in het plan en dat de fietspaden in de Meerstraat er niet in terugkomen, klopt niet. Op de vraag of Beigem nog deel uitmaakt van de gemeente, antwoordt raadslid HOEFS dat het schepencollege momenteel enorm veel inspanningen doet in Beigem.
  • Het afkoppelen van woningen van de riolering is niet zo evident als wordt voorgesteld. De gemeente zet in op afkoppeling van woningen bij het uitvoeren van rioleringsprojecten en niet bij het aanleggen van fietspaden.

 

Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt opnieuw het woord en dankt de schepenen voor hun repliek. Hij zal de bevindingen van de fractie Open VLD bezorgen. Over Beigem zegt hij dat het RUP is voorzien in 2024-2025. Daar gaat in de huidige legislatuur dus niets gebeuren en behouden de inwoners nog jaren onveilige fiets- en voetpaden. Tegen schepen ROOSEN zegt raadslid GOOSSENS dat volgens de notulen zes fietspaden waren geagendeerd, waarvan er vier werden toegelicht. Raadslid LE ROY kan dit bevestigen. Hij reageert hierop omdat op elke schematische voorstelling van de fietspaden de rode lijn aan één zijde van de weg is ingetekend. Het plan van de Sparrenlaan toont echter twee fietsoversteken. Hij wil weten of dit een misverstand is.

 

Raadslid Katrien LE ROY krijgt het woord en merkt inzake de bemerking van raadslid GOOSSENS op dat zij niet graag woorden in de mond gelegd krijgt. Zij heeft tijdens de commissievergadering niets gezegd over het aantal fietsplannen. Zij stelt dat in de notulen duidelijk stond welke fietsplannen besproken zouden worden en dat is ook gebeurd in de vergadering.

Over het fietspadenplan heeft ze enkele algemene bedenkingen. De fractie Groen is verheugd dat er werk wordt gemaakt van de verbetering van de fietsinfrastructuur. De laatste resultaten van het fietsrapport zijn nog altijd niet goed, dus alle maatregelen die op korte termijn leiden tot meer fietsveiligheid, zijn welkom. Oorspronkelijk werden negen projecten opgevoerd, maar uiteindelijk zijn er zes overgebleven, omdat er minder subsidie is dan oorspronkelijk verwacht. De fractie Groen begrijpt de keuze voor deze zes projecten niet helemaal. Vooral de situatie aan de Verbrande Brugsesteenweg en de Humbeeksesteenweg hebben voor de fractie Groen prioriteit. Dat het kruispunt Benedenstraat/Kerkstraat is geschrapt, vindt de fractie Groen iets minder erg.

Op de commissie van 8 november werden de vier projecten besproken, waarbij overal werd gekozen voor de aanleg van tweerichtingsfietspaden. Het lijkt of hiervoor consequent wordt geopteerd, terwijl dit volgens de fractie Groen niet echt toekomstgericht is. Ze vraagt zich ook af of hiermee het maximale subsidiebedrag geïnd kan worden.

De fractie Groen heeft enkele specifieke bedenkingen bij de projecten.

1. Project Beigemsesteenweg:

  • Als er wordt gekozen voor een tweerichtingsfietspad vindt de fractie Groen het verstandig om dit aan de westzijde aan te leggen. Zo hoeven fietsers minder straten te kruisen en worden conflicten tussen auto- en fietsverkeer vermeden. De fractie Groen zou wel graag zien dat er op de kruispunten veilige, verhoogde en verlichte oversteken komen, met een versmalling van de rijbaan voor autoverkeer.
  • De oversteek bij de Grote Heirbaan zou zo moeten worden ingericht dat fietsers maar één keer hoeven over te steken.
  • De fractie Groen is er voorstander van om voor de aansluiting bij de Wolvertemsesteenweg geen oversteek te maken. Fietsers zouden meteen kunnen aansluiten op het kruispunt van de Wolvertemsesteenweg, op voorwaarde dat het kruispunt conflictvrij is en het een vierkant groen kruispunt wordt. Een oversteek is dan niet nodig, wat de situatie veiliger maakt.
  • Aan de kant waar geen fietspad komt, komt een voetpad. Er moet vermeden worden dat fietsers dit pad alsnog gaan gebruiken.
  • Voor de schutstrook wordt gevraagd of er voorkeur is voor een wadi of een haag. De fractie Groen heeft geen voorkeur, maar vraagt aandacht voor het feit dat de schutstrook vaak onderbroken wordt door opritten.

2. Project Prinsenstraat:

  • De fractie Groen zou graag van de Prinsenstraat een fietsstraat maken. Dat is goedkoper, waardoor aan andere precaire punten wat meer geld besteed kan worden. Sowieso wordt een onveilige oversteek ter hoogte van de Nassaulaan vermeden.
  • Waar het fietspad bij de Nassaulaan overgaat in een voetpad, worden paaltjes voorzien. De fractie Groen hoort graag wat dit betekent voor rolstoelen, fietsende kinderen en kinderwagens.
  • De fractie Groen vraagt hoe men gaat vermijden dat men over het voetpad fietst vanuit de twee weggetjes die uit het Prinsenbos komen.
  • De Merodestraat is niet opgenomen in het Kopenhagenplan, omdat de projectzone daar start. De fractie Groen vraagt om de dorpels op de fietspaden te verlagen.

3. Project Kruisstraat:

  • De aansluiting met de Zijpstraat wordt een echt kruispunt. Het is belangrijk om er een veilige oversteekplaats voor fietsers te maken, omdat het doorgaande verkeer er hard rijdt. Net als het kruispunt aan de Molenstraat zou het kruispunt bij de Zijpstraat verlicht, verhoogd en versmald  moeten worden en moeten er verkeersremmende maatregelen worden genomen.
  • Fietssuggestiestroken hebben niet de voorkeur, maar als ze worden aangelegd, zou de fractie Groen graag zien dat ze worden doorgetrokken vanaf de Meerstraat. De fractie Groen vraagt zich af of het geplande tweerichtingsfietspad subsidieerbaar is, omdat er ook ruimte is voor twee enkele fietspaden. De fractie Groen wil eveneens weten of de bedoeling is dat alle bomen worden gekapt om het fietspad aan te leggen.

4. Project Nieuwenroodsesteenweg:

  • Een tweerichtingsfietspad van minder dan 2,5m breed lijkt de fractie Groen niet subsidieerbaar. De fractie Groen wil graag weten waarom er niet werd gekozen voor twee enkele fietspaden. Een argument voor een tweerichtingsfietspad was de aansluiting op het fietspad langs de Paddegatstraat. Er schijnen bij gemeente Kapelle-op-den-Bos echter plannen te zijn om hier twee enkele fietspaden aan te leggen, waarmee het argument komt te vervallen. Ook moet het fietspad aansluiten op andere eenrichtingsfietspaden.
  • De fietssuggestiestrook ligt op een busstrook. De fractie Groen vraagt zich af of dat verkeersveilig en -technisch mogelijk is.
  • Op de Nieuwenroodsesteenweg rijdt een bus en is de rijweg 5m breed. De Beigemsesteenweg gaat echter van 7m naar 6.30m. De fractie Groen wil graag weten waarom de stuurgroep voor de Nieuwenroodsesteenweg niet aangeeft dat de weg te smal is voor zowel een bus als een fietspad.

 

Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en beantwoordt de vragen, maar vraagt ook aan de fractie Groen om alle vragen en bedenkingen schriftelijk over te maken. De vier fietspadenprojecten waarover gesproken wordt, maken deel uit van het Kopenhagenplan, evenals de fietspaden langs de Sparrenlaan en de Veldkantstraat. Voor de Kareelstraat, Verbrandebrugsesteenweg en de Humbeeksesteenweg heeft de gemeente al verbeterplannen opgesteld, maar de uitvoering daarvan wordt gekoppeld aan de werkzaamheden voor de fietssnelweg langs de Westvaartdijk. De subsidies die de gemeente ontvangt voor het Kopenhagenplan bedragen circa 800.000 euro. Waarschijnlijk gaat het de gemeente circa 1,9 miljoen kosten. In de commissie Financiën zal dit verder besproken worden. Om de kosten over de tijd te verdelen, is het project rondom de Westvaartdijk verschoven. Eind 2024 is de Westvaartdijk klaar en wordt het fietsplan aldaar uitgevoerd.

Schepen ROOSEN dankt de fractie Groen voor het beantwoorden van de vragen die het schepencollege had gesteld. Hij concludeert dat de fractie kiest voor een fietspad aan de westzijde van de Beigemsesteenweg. De opmerking over het versmallen van de rijbaan bij de oversteekplaats zal worden meegenomen. Het klopt dat er geen oversteken nodig zijn als het pad aan de westzijde komt. Het lijkt hem een goede suggestie dat men tot aan de kruising kan doorrijden en er dan een vierkant groen kruispunt van te maken. Aan de andere kant komt slechts een smal voetpad. Omdat het comfortabeler is om het fietspad te gebruiken, hoopt hij dat hiervoor wordt gekozen. De schutstrook zal in een later stadium nog ingevuld worden.

Over de Prinsenstraat is lang gediscussieerd. Het schepencollege heeft lang gesproken over het mobiliteitsplan, met daarin een fietsstraat in de Nassaulaan en daar wil hij niet graag van afwijken.

De Zijpstraat is een van de meest onveilige straten, maar zal voorlopig niet aangepakt worden. Een fietssuggestiestrook maakt de situatie iets veiliger. De verhoging die bij de Kruisstraat/Molenstraat komt is een tijdelijke oplossing. Het kruispunt zal op termijn geheel heringericht worden.

Over de Beigemsesteenweg merkt hij op dat twee fietspaden altijd de beste optie is, maar dat dit wel betekent dat er veel bomen gekapt moeten worden. Hij wil graag weten hoe de fractie Groen daar tegenaan kijkt.

De plannen voor de Nieuwenroodsesteenweg werden reeds aan de stuurgroep voorgelegd. AWV geeft aan dat de indeling niet conform het fietsvademecum is, maar dat er geen betere opties zijn. Over twee eenrichtingsfietspaden is gesproken, maar er is nog niets bekend over de plannen van Kapelle-op-den-Bos. Hij zal dit laten navragen om te voorkomen dat de plannen niet goed op elkaar aansluiten.

 

Schepen Kirsten HOEFS krijgt nogmaals het woord en merkt inzake de bemerking van de fractie Open VLD nog op dat bij de aanpak van de driehoek Kareelstraat, Verbrandebrugsesteenweg ook de rioleringswerken worden meegenomen. Over de Beigemsesteenweg meldt ze dat het schepencollege de bedenking over de oversteekplaats bij het kruispunt al had meegegeven. De reden dat er alternatieven bekeken zijn, is dat de medewerking van AWV nodig is voor het realiseren van een vierkant groen kruispunt. Dat lukt meestal niet op korte termijn. De breedte van de rijweg aan de Beigemsesteenweg is op 5.09m voorzien. De kantstroken daarnaast zijn echter ook in totaal nog ruim één meter breed. De volledige vrije ruimte is dus 6.30m.

Tot slot komt ze terug op een opmerking van raadslid GOOSSENS. Hij zei iets over de planning van Beigem in 2024 en 2025, maar dat lijkt haar geen realistische timing.

 

Raadslid Katrien LEROY krijgt opnieuw het woord veronderstelt dat de aanleg van het kruispunt bij de Zijpstraat niet zo heel tijdelijk is. Ze pleit ervoor om vol voor de fietsveiligheid te gaan op dit kruispunt, omdat het een doorgang wordt waar hard gereden zal worden.

 

Schepen Kirsten HOEFS verwacht niet dat het project in Beigem niet in 2024-2025 wordt gerealiseerd. Het doel is om voor 1 januari 2025 de omgevingsvergunning aan te vragen. Vanaf de verstrekking moet er binnen twee jaar gestart worden met de bouw. De totale tijd dat de kruising wordt gebruikt, zal tussen één en vier jaar zijn.

 

Raadslid Katrien LEROY krijgt wederom het woord vindt dat het geen optie zou mogen zijn om de situatie vier jaar te behouden. Aan de Beigemsesteenweg is volgens haar ruimte voor twee enkele fietspaden van 1.85m breed. Ze verzoekt het schepencollege om deze optie te overwegen.

 

Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt een derde maal het woord en verwijst naar de situatie aan de Spaanse Lindebaan. Daar staat een smal haagje als schutstrook. Zoiets lijkt hem ook mogelijk aan de Beigemsesteenweg.

 

Raadslid Katrien LEROY krijgt een laatste maal het woord en adviseert om in de stuurgroep de afweging te maken tussen twee enkele fietspaden zonder schutstrook en een dubbel fietspad met schutstrook, waarop heel veel uitritten uitkomen. Het verhogen van het fietspad zou ook een optie kunnen zijn, omdat dit de verkeersveiligheid vergroot en leidt tot minder last van de boomwortels.

 

Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord legt uit dat de stuurgroep als taak heeft om alle fietspaden in het kader van het Kopenhagenplan tegen het licht te houden en ervoor te zorgen dat deze zoveel mogelijk aansluiten bij de voorschriften uit het fietsvademecum. Uiteindelijk besluit de minister of de subsidie wordt toegekend. Daarnaast heeft de gemeente de ambitie om veilige oplossingen te realiseren die de huidige situatie verbeteren. De continuïteit van De Lijn en de schutstroken leidden tot de meeste discussie. De stuurgroep geeft geen goedkeuring als er geen schutstrook, tenzij deze echt niet mogelijk is. De vraag is dus waar de gemeenteraad prioriteit aangeeft: aan dubbele versus enkele fietspaden of aan de aanwezigheid van schutstroken. Zelf vindt hij schutstroken erg belangrijk, zeker langs een doorgangsas waar veel verkeer passeert. De argumenten die vanavond geuit werden, zal het schepencollege zeker meenemen. De schutstrook is echter niet alleen bedoeld als afscherming van de fietser, maar ook voor het vergroenen van de omgeving. Dat kan met haagjes, maar in een bredere schutstrook kunnen boompjes geplant worden, die minder onderhoud vergen. Een wadi met wilde bloemen is ook mogelijk, maar daarvan is het nadeel dat auto’s erop kunnen rijden als zij willen uitwijken.

 

Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt een laatste maal het woord en reageert op de bemerkingen van schepen HOEFS en dat hij in meerdere documenten de jaartallen 2024-2025 is tegengekomen in het kader van de genoemde projecten. Hij reageert ook op de bemerkingen van schepen ROOSEN en zegt hij dat hij de notulen kort na de vergadering had gelezen. Omdat er veel zaken ontbraken, heeft hij aan de gemeente gevraagd om de audio-opnamen vrij te geven. Nu schepen ROOSEN zo zeker is van zijn zaak, verzoekt hij nogmaals om de opnamen toe te sturen, zodat iedereen kan horen wat er wel en niet gezegd is en kan beoordelen of de verslaglegging adequaat is geweest.

 

Schepen Kirsten HOEFS reageert tot slot op de breedte van de Beigemsesteenweg en de Nieuwenroodsesteenweg. De Beigemsesteenweg meet 14m. Twee afzonderlijke fietspaden en één voetpad zijn daar net mogelijk, maar ruimte voor bomen is er dan niet meer. Het uitgangspunt is altijd geweest om de bomen zoveel mogelijk te sparen.

Bijkomende info:

/

BESLUIT:

Enig artikel.

Kennis te nemen van de bespreking van de stand van zaken van het fietspadenplan en voor het overige te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.