De gemeenteraad gaat akkoord met de volgende formatiewijzigingen:
- 1 vte sociaal deskundige (B1-B3)
- 1 vte stafmedewerker personeel (A1a-A3a)
- 1 vte maatschappelijk werker (B1-B3);
- 1 vte expert personeelsbeheer (A1a-A3a).
Art. 161 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (hierna: Decreet Lokaal Bestuur):
"De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stellen het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast.
Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden."
Algemeen
In verband met de vaststelling van het geïntegreerde organogram en de personeelsformatie
In verband met de syndicale overlegcomités
In verband met het voorstel tot aanpassing van de personeelsformatie
Protocol BOC/HOC (BIJLAGE 01).
In het kader van de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025, in het bijzonder de volgende beleidsdoelstelling:
worden een aantal wijzigingen aan de personeelsformatie voorgesteld.
In de huidige personeelsformatie van het Sociaal Huis wordt 17 vte voorzien voor de functie van maatschappelijk werker.
Op dit moment zijn 14 van de 17 vte ingevuld en 3 vte zijn vacant.
Het afgelopen jaar werden er meerdere selectieprocedures gevoerd (officiële procedures, verkorte procedures) om deze vacante functies van maatschappelijk werker in te vullen. Deze procedures resulteerden niet in de langdurige aanwerving van een nieuwe maatschappelijk werker.
Artikel 183, §1, van het decreet van 22 december 2017 bepaalt tevens dat de kandidaten voor de functie van maatschappelijk werker, houder moeten zijn van een van de volgende diploma’s:
1° het diploma van bachelor in het sociaal-agogisch werk met de titel van maatschappelijk assistent, of een daarmee gelijkgesteld diploma;
2° het diploma van bachelor in de sociale gezondheidszorg, of een daarmee gelijkgesteld diploma.
Deze strikte diplomavereisten zijn een knelpunt voor het vinden van de juiste kandidaten voor de functie.
Deze diplomavereisten gelden alleen voor de maatschappelijk werker in strikte zin, namelijk de maatschappelijk werker die de sociale onderzoeken uitvoert en de individuele hulpvragen behandelt en opvolgt.
Het is moeilijk om kandidaten aan te trekken die over deze specifieke diplomavereisten beschikken.
In kader van bovenstaande wordt voorgesteld om een nieuwe functie van sociaal deskundige (B1-B3) toe te voegen aan de personeelsformatie van het Sociaal Huis. De sociaal deskundige kan grotendeels dezelfde taken uitvoeren als de maatschappelijk werker, met uitzondering van de sociale onderzoeken en het opmaken van de sociale verslagen. Op deze manier kunnen ook kandidaten die niet in het bezit zijn van de titel van maatschappelijk assistent in aanmerking komen voor deze functie.
Er wordt voorgesteld om de formatie van het Sociaal Huis als volgt te wijzigen:
Deze formatiewijziging heeft financieel geen impact op de personeelskost.
In de personeelsformatie van het OCMW is een functie van expert personeelsbeheer (A1a-A3a) voorzien voor de geïntegreerde personeelsdienst.
Er wordt voorgesteld om deze functie om te zetten in een functie van stafmedewerker personeel (A1a-A3a) met een gewijzigde functie-invulling.
Deze persoon zal als rechterhand voor het diensthoofd personeel ondersteunen, oa met:
Er wordt voorgesteld om de formatie van de geïntegreerde Personeelsdienst als volgt te wijzigen:
schrapping uit de contractuele formatie van 1 vte expert personeelsbeheer (A1a-A3a);
uitbreiding van de contractuele formatie met 1 vte stafmedewerker personeel (A1a-A3a).
Deze formatiewijziging heeft financieel geen impact op de personeelskost.
Raadslid Trui OLBRECHTS merkt op dat er wordt voorgesteld om de functie van maatschappelijk werker te vervangen door een sociaal deskundige, omdat die gemakkelijker te vinden zijn. Ze vraagt zich af welke gevolgen dit heeft en welke taken de sociaal deskundige krijgt. Een sociaal deskundige kan geen sociale verslagen schrijven, terwijl dit een groot deel behelst van de taken van een maatschappelijk werker. Verder merkt ze op dat er een stafmedewerker Personeel komt in plaats van een expert Personeel. Ze vraagt of deze laatste functie vacant is en wat het verschil tussen de twee functies.
Schepen William DE BOECK antwoordt dat het niet is gelukt om de functie van maatschappelijk assistent in te vullen. Een sociaal deskundige kan bijna hetzelfde werk doen en kan ook het sociale verslag voorbereiden. De functie voor een expert Personeel is ook vacant. Op de personeelsafdeling heeft men aangegeven behoefte te hebben aan een stafmedewerker die niet alleen bij het personeelsbeheer ondersteunt, maar zich ook bezighoudt met personeelsbeleid en werving en selectie.
Raadslid Trui OLBRECHTS vraagt zich af hoe de sociaal deskundige in de praktijk gaat werken: mag deze wel een sociaal verslag schrijven, maar niet indienen? Als gevolg van de coronacrisis en de stijgende energieprijzen verwacht ze dat het OCMW het de komende tijd nog druk zal krijgen. Ze hoopt daarom dat de functie snel ingevuld kan worden.
Schepen William DE BOECK antwoordt dat de sociaal deskundige allerlei voorbereidend werk kan uitvoeren, zodat er meer dossiers behandeld worden.
/
Artikel 1.
De volgende functies toe te voegen aan de contractuele personeelsformatie van het OCMW:
Art. 2.
De volgende functies te schrappen uit de contractuele personeelsformatie van het OCMW: