Terug
Gepubliceerd op 01/04/2022

Besluit  GEMEENTERAAD

do 24/02/2022 - 19:00

Besluit van gemeenteraad van 16 december 2021 inzake aanstelling gewestelijke GAS-vaststellers voor zwerfvuil - Aanpassing

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Chris SELLESLAGH, burgemeester
William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur

De gemeenteraad past de gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2021 m.b.t. de aanstelling van de ambtenaren van OVAM als GAS-vaststeller voor zwerfvuil aan, zodat deze ambtenaren kunnen verbaliseren op artikels 9, 13, 294 en 300 van het algemeen politiereglement van 28 januari 2021, laatst gewijzigd in zitting van 27 januari 2022.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
  • Het koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie.
 
  • Besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2021 tot van vaststelling van het politiereglement betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
 
  • E-mail van 14 juli 2021 van OVAM inzake project handhaving zwerfvuil in Vlaanderen:

    Geacht college

    De Vlaamse overheid wenst de lokale besturen te ondersteunen in de handhaving op zwerfvuil via de GAS-reglementering.

    Bij de OVAM worden gedurende drie jaar 30 handhavers aangeworven die zich uitsluitend zullen bezig houden met het controleren op zwerfvuil. Dit zal gebeuren in samenwerking met de lokale besturen. Als bijlage vindt u een gezamenlijke brief van mevrouw Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, VVSG en OVAM met meer uitleg over het project handhaving zwerfvuil.

    Wij kijken uit naar een toekomstige samenwerking in kader van dit project.

    Met vriendelijke groeten
    Danny Wille Adjunct-directeur-generaal OVAM

 

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 december 2021 inzake "Aanstelling gewestelijke GAS-vaststeller voor zwerfvuil - Principiële goedkeuring".
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

Het project loopt van midden 2021 tot midden 2024.

 

Werkwijze

De lokale besturen kunnen gratis een beroep doen op het team handhavers zwerfvuil ter ondersteuning van een handhavingsactie inzake zwerfvuil op uw grondgebied. De handhavers zwerfvuil zullen worden aangestuurd vanuit het team terreincontrole bij de afdeling algemene diensten van de OVAM.

Er zal gewerkt worden met een aanvraagformulier via de website van de OVAM. Daarbij kan het lokaal project omschreven worden (doelplaats, geografische afbakening /oppervlakte, evenement, doelgroep, tijdstip, aantal handhavers). Deze lokale projecten worden ingepland naast de overkoepelende projecten op Vlaams niveau.

Via patrouilles op het terrein, ook ’s avonds en in het weekend, zal getracht worden overtreders op heterdaad te betrappen.

In overleg met de lokale besturen kan er een aanpak op maat afgesproken worden. Dit in overleg en in samenwerking met de lokale GAS-vaststellers, de GAS-sanctioneringsambtenaar, de milieudienst en de lokale politie.

 

De handhavers zwerfvuil worden niet ingezet voor controles op sluikstorten of andere afvalovertredingen (bijvoorbeeld het foutief aanbieden van afval bij huis-aan-huisophaling). Na benoeming tot GAS-vaststeller is het de bedoeling om in de eerste plaats handhavend op te treden via GAS en niet enkel sensibiliserend.

 

Vóór de start van een samenwerking dienen de handhavers zwerfvuil van OVAM als GAS-vaststeller door de gemeenteraad te worden aangesteld.

 

De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) voorziet in artikel 21, §1 2° voor gewestelijke ambtenaren de mogelijkheid om inbreuken vast te stellen die het voorwerp kunnen uitmaken van administratieve sancties.

De intercommunale ambtenaren moeten voldoen aan een aantal minimumvoorwaarden vastgelegd in een Koninklijk Besluit.

Deze voorwaarden zijn de volgende:

  1. tenminste 18 jaar oud zijn;

  2. niet veroordeeld zijn geweest tot een correctionele of criminele straf behoudens veroordelingen wegens inbreuken op de wetgeving betreffende de politie over het wegverkeer;

  3. minstens beschikken over een getuigschrift van het secundair onderwijs en

  4. voldoen aan de voorwaarden inzake opleiding.

 

Het gaat om een 40 uur durende opleiding die vier verschillende onderdelen omvat:

  1. de wetgeving met betrekking tot de gemeentelijke administratieve sancties;

  2. conflictbeheersing + positieve conflictbeheersing met minderjarigen;

  3. het vaststellen van de overtredingen en de redactie van de vaststelling en

  4. de werkingsbeginselen van de politiediensten. Van alle gedoceerde onderdelen wordt een examen afgenomen. De kandidaat is geslaagd indien hij voor elk onderdeel minimum 50% van de punten heeft behaald en minimum 60% van de punten heeft behaald voor het totaal van alle onderdelen.


Gezien de ambtenaren voldoen aan de minimumvoorwaarden vastgelegd in het Koninklijk Besluit van 21 december 2013, kunnen zij door de gemeenteraad worden aangesteld om inbreuken vast te stellen die aanleiding kunnen geven tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie.

 

Alle betrokken personen voldoen aan alle vier de voorwaarden en kunnen dus aangesteld worden als GAS-vaststeller. Na hun aanstelling als GAS-vaststeller kunnen betrokkenen vaststellingen doen in het kader van de opdracht rond het handhaven van de regels in het politiereglement inzake zwerfvuil.

 

Raadslid Trui OLBRECHTS vraagt een toelichting op wat er in de praktijk gebeurt met de GAS-vaststellers van Grimbergen en die van OVAM.

 

Schepen Chantal LAUWERS antwoordt dat de medewerkers van Incovo overtredingen vaststellen en een bestuurlijk verslag opstellen, indien zij overtreders kunnen identificeren. Dat verslag gaat naar de politie, die het na aanvullend onderzoek overmaakt naar de sanctionerende ambtenaar in Leuven. Vervolgens wordt daar de GAS-boete opgesteld. Bij de gemeente hebben 4 mensen de opleiding gevolgd om GAS-boetes op te stellen. Bij OVAM werden ook GAS-vaststellers aangesteld om de Vlaamse besturen bij te staan in de strijd tegen zwerfafval.

 

Schepen Philip ROOSEN voegt eraan toe dat de dienst Handhaving maatwerk moet bieden en moet aangeven waar lokale acties nodig zijn. Medewerkers van OVAM ondersteunen de gemeente vervolgens bij deze acties om zwerfvuil te bestrijden. Daarnaast zijn er ook nog GAS-vaststellers van Incovo. Het diensthoofd Handhaving heeft hier een overkoepelende en sturende rol.

 

Raadslid Eddie BOELENS denkt dat het een zware taak is voor het diensthoofd om de 3 groepen GAS-vaststellers aan te sturen en prioriteiten te stellen. Hij zou graag in een nota zien hoe de prioriteiten gesteld worden en de coördinatie tussen OVAM, Incovo en de gemeenteambtenaren plaatsvindt.

 

Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat de gemeente 4 medewerkers in dienst heeft die gemandateerd zijn om GAS-boetes uit te geven. Het gemeentebestuur krijgt regelmatig een overzicht van alle vaststellingen. Op basis van een gezamenlijke evaluatie wordt soms een prioriteit veranderd. Ook met Incovo wordt regelmatig overlegd over de prioriteiten.

 

Raadslid Bart VAN HUMBEECK vraagt of de GAS-ambtenaren dezelfde status hebben in een eventuele bezwaarprocedure. Hij verwijst naar de discussie over het politiereglement, toen de gemeenteraad meermaals kanttekeningen heeft geplaatst bij de strengheid van maatregelen. Het schepencollege gaf aan dat de boetes slechts als stok achter de deur dienden. Met het uitbreiden van het aantal de GAS-vaststellers en het budget dat ervoor is vastgesteld, lijkt het op een koerswijziging van het collegebeleid om sneller met de stok te slaan. Hij vraagt of de GAS-vaststellers ook een bemiddelende en sensibiliserende rol hebben.

 

Schepen Philip ROOSEN stelt dat zwerfafval een zeer specifieke problematiek is. Dat er 4 mensen gemandateerd zijn om GAS-boetes uit te schrijven, betekent niet dat er meer boetes worden uitgeschreven. De aanpak van preventie, sensibilisering en handhaving is ongewijzigd gebleven.

 

Raadslid Trui OLBRECHTS vindt het niet helemaal duidelijk wie wat mag doen en zou graag een nota ontvangen waarin dit uitgelegd wordt.

 

Schepen Chantal LAUWERS gaat hiermee akkoord.

Bijkomende info:

/

Publieke stemming
Aanwezig: Peter PLESSERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS
Onthouders: Jean DEWIT, Gerlant VAN BERLAER
Resultaat: Met 31 stemmen voor, 2 onthoudingen
BESLUIT:

Enig artikel.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2021 inzake de aanstelling van:

  • Sonja WYGERS;
  • Ronny MOORS;
  • Jelle CAMBRE;
  • Stefan BONHOMME
  • Remco VAN RANSBEEK;
  • Jan LEFEVRE en
  • Marc DEJAEGERE,

ambtenaren van OVAM, als GAS-vaststeller aan te passen en akkoord te gaan dat zij kunnen verbaliseren op artikels 9, 13, 294 en 300 van het algemeen politiereglement van 28 januari 2021, laatst gewijzigd in zitting van 27 januari 2022.