Terug
Gepubliceerd op 01/04/2022

Besluit  GEMEENTERAAD

do 24/02/2022 - 19:00

Charter Masterplan toegankelijkheid - Ondertekening

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Chris SELLESLAGH, burgemeester
William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur

De gemeenteraad neemt kennis van het Masterplan toegankelijkheid en gaat akkoord met de ondertekening van het Charter Masterplan toegankelijke haltes.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Beleidsnota MOW 2019-2024.
  • VN-verdrag inzake rechten van personen met een handicap.
  • Het decreet Vlaamse gelijkekansen- en geljikebehandelingsbeleid.
  • Decreet basisbereikbaarheid.
 
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 januari 2022 betreffende de goedkeuring voor de ondertekening van het Charter Masterplan toegankelijkheid.
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

Het Masterplan Toegankelijkheid is een actieplan om de halte-infrastructuur van het openbaar vervoer tegen 2030 meer toegankelijk te maken. Het staat in het Vlaams regeerakkoord en past in de nieuwe Vlaamse mobiliteitsvisie van basisbereikbaarheid.

Ook wie een beperking heeft of ouder is en slecht ter been, moet zich met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen. Daar zijn toegankelijke haltes voor nodig, maar ook een doordachte samenwerking met de lokale besturen.


Doelstellingen

  • 50 % van de haltes van het kernnet en het aanvullend net: toegankelijk tegen 2030. Zo kunnen ongeveer 70% van de reizigers een toegankelijke rit maken.

    • Bestaande haltes zijn dan basistoegankelijk, met wat hulp.

    • Nieuw of opnieuw aangelegde haltes zijn dan zelfstandig toegankelijk voor mensen met een motorische beperking en voor blinden en slechtzienden.

 

  • 100% van de haltes aan een Hoppinpunt: zelfstandig toegankelijk voor mensen met een motorische en visuele beperking tegen 2030.

    • Nieuwe haltes in een Hoppinpunt zijn altijd meteen toegankelijk.

Het Masterplan Toegankelijkheid wordt afgestemd op de haltes van het kern- en aanvullend net van het nieuw openbaar vervoernetwerk.


Charter

Als lokaal bestuur bent u een belangrijke partner om haltes toegankelijk te maken. Maar liefst 62% van de huidige haltes ligt langs gemeentewegen. Voor u is er het charter ‘Masterplan toegankelijkheid haltes', in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Als stad of gemeente engageert u zich daarmee om de doelstellingen van het Masterplan Toegankelijkheid uit te voeren en bij elke investering in het openbaar domein een toegankelijkheidstoets te doen.


Het charter ondertekenen

Bezorg het ondertekende charter met gemeenteraadsbeslissing per post of via e-mail:

Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Afdeling beleid – Masterplan toegankelijkheid

Graaf de Ferrarisgebouw

Koning Albert II laan 20 (bus 2)

1000 Brussel

mobipunten@mow.vlaanderen.be

Bezorgt u het charter via e-mail? Zet dan dit in de onderwerpregel: ‘Ondertekend Charter Masterplan toegankelijke haltes - [GEMEENTE]’.

Bijkomende info:

Vlaamse steun voor gemeenten

Als lokaal bestuur krijgt u via het Masterplan ‘Toegankelijke Haltes’ deze ondersteuning van Vlaanderen:

  • Een subsidie van 5.000 euro per halte die u toegankelijk aanlegt. Dit was voorzien in 2021. Voor 2022 komt er een subsidiereglement.

  • Een coachingtraject ‘Masterplan toegankelijke haltes’. U krijgt bij de opmaak van uw actieplan ondersteuning van Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen. Er is een lerend netwerk voor gemeenten om kennis en inspiratie uit te wisselen.

Publieke stemming
Aanwezig: Peter PLESSERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
BESLUIT:

Enig artikel.

Kennis te nemen van het Masterplan toegankelijkheid en akkoord te gaan met de ondertekening van het Charter Masterplan toegankelijke haltes.