De gemeenteraad gaat akkoord met een gemeentelijke aankoop voor openbaar nut van de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 109k en 109l gelegen tussen Antwerpselaan en Oude Mechelsestraat/de Villegas de Clercampstraat aan de geschatte waarde van 190.904,00 euro. Het perceel kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 109l wordt geaffecteerd en opgenomen in het openbaar domein.
Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur 22 december 2017.
/
Conform de huidige kadastrale legger zijn de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 109l en 109k thans eigendom van de Koninklijke Schenking.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 5 februari 2024 kennis genomen van het schattingsverslag van 7 november 2023 van FOD Financiën Aankoopcomité (namens Koninklijke Schenking) met betrekking tot de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 109k en 109l gelegen tussen Antwerpselaan en Oude Mechelsestraat/de Villegas de Clercampstraat, en gaat principieel akkoord met de aankoop van de twee percelen aan de geschatte waarde van 190.904,00 euro.
Volgende opmerking werd toegevoegd aan het schattingsverslag door het Federaal Aankoopcomité:
"Er werd rekening gehouden met de gelegenheidswaarde ingevolge het in opmaak zijnde RUP waarbij bufferzone blauwe zone wordt, alsook de minwaarde ingevolge de reeds aangelegde weg op de bouwzone.
Bij de raming werd geen rekening gehouden met een eventuele bodemverontreiniging. In zulks geval dient de raming herzien te worden."
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om akkoord te gaan met een gemeentelijke aankoop voor openbaar nut van de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 109k en 109l aan de geschatte waarde van 190.904,00 euro, waarbij het perceelnr. 109l opgenomen zal worden in het openbaar domein.
Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt het woord en ziet de aankopen van grond, die de gemeente de afgelopen tijd heeft gedaan, als aanwijzing dat de gemeente toekomst ziet in Strombeek-Bever. Het betreft een perceel dat al vele functies heeft vervuld en die niet altijd in overeenstemming waren met de gewenste bestemming. Het zal worden aangekocht van de Koninklijke Schenking en de bestemming zal omgezet worden in het RUP Gabarieten. De Koninklijke Schenking verkoopt niet vaak grond, maar in dit dossier is men bereid geweest om het perceel over te dragen. De gemeente wil aan die kant van de gemeente een groene inkom realiseren voor de Strombekenaar, waar mensen kunnen parkeren. Er zijn inmiddels twee bodemattesten overgemaakt, waarin wordt aangegeven dat er geen verontreinigingsproblemen zijn. Door de notaris zal nogmaals gecheckt worden of er sprake kan zijn van vervuiling, maar voor zover bekend hebben er nooit vervuilende bedrijven gestaan. Na het besluit tot aankoop zal een akte worden opgesteld, die opnieuw aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt het woord en vindt het een goede zaak om op de locatie een parking te realiseren. Vroeger was daar al een parking, maar omdat vrachtwagens ’s nachts voor geluidsoverlast zorgden, is deze verdwenen. Hij vraagt of vrachtwagens op de nieuwe parking mogen parkeren, want dan verwacht hij opnieuw problemen. Over de bodemverontreiniging merkt hij op dat er vroeger grond werd opgeslagen dat afkomstig was van andere werven. Hij adviseert om een artikel in het besluit op te nemen, zodat de raming aangepast kan worden als er toch verontreiniging wordt geconstateerd.
Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en antwoordt dat de gemeente een randparking wil, maar nog niet de exacte vorm en voorwaarden heeft uitgewerkt. In het mobiliteitsplan werd opgenomen dat er voor vrachtwagens parkeerplaatsen aan de rand van de kernen gerealiseerd moeten worden, want daar is veel behoefte aan. Of er op deze locatie vrachtwagens worden toegelaten, is nog niet besloten.
Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt een tweede en laatste maal het woord en voegt eraan toe dat door de notaris wordt onderzocht of er sprake is van vervuiling. De hoofdverantwoordelijke van de Koninklijke Schenking heeft de gemeente verzekerd dat de kosten voor de verkoper zijn, indien er sprake is van vervuiling en er extra onderzoeken nodig zijn. In het schattingsverslag zal worden opgenomen: “Bij de raming werd geen rekening gehouden met een eventuele bodemverontreiniging. In zulks geval dient de raming herzien te worden”. Gelet op de twee bodemattesten van OVAM is de gemeente echter tamelijk gerust. Deze bodemattesten kunnen aan de gemeenteraad worden overgemaakt.
/
/
Enig artikel.
Akkoord te gaan met een gemeentelijke aankoop voor openbaar nut van de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 109k en 109l gelegen tussen Antwerpselaan en Oude Mechelsestraat/de Villegas de Clercampstraat aan de, door het Federaal Aankoopcomité, geschatte waarde van 190.904,00 euro. Het perceel kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 109l wordt geaffecteerd en opgenomen in het openbaar domein.