De gemeenteraad keurt de oprichting van het BOA-samenwerkingsverband goed.
Artikel 41, 5° Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB):
(...)
het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247;
/
Op 18 september 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het plan van aanpak voor de BOA-subsidie goed waarbij het gemeentebestuur de regierol opneemt. Om de uitrol van de BOA-subsidie vlot te laten verlopen zijn twee zaken noodzakelijk:
een subsidiereglement, zoals voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen van 5 februari 2024 en zal voorgelegd worden aan de gemeenteraad van 22 februari 2024 en
Volgens artikel 1 van het BOA-subsidiereglement wordt de BOA-subsidie uitgereikt aan organisatoren van voor- en naschoolse opvang die activiteiten organiseren binnen de schoolmuren van de basisscholen op het Grimbergse grondgebied. Zij vormen een samenwerkingsverband waar eventuele partners ook bij betrokken kunnen worden.
Het samenwerkingsverband komt minstens drie keer per jaar samen waarvan tenminste éénmaal in januari en bestaat uit minstens één vertegenwoordiger van de organisatoren van voor- en naschoolse opvang die activiteiten organiseren binnen de schoolmuren van de basisscholen op het Grimbergse grondgebied:
Iedere basisschool vertegenwoordigt één stem, ongeacht het aantal leden die de school vertegenwoordigen in het samenwerkingsverband.
Verder bestaat het samenwerkingsverband ook uit minstens één medewerker van de dienst Onderwijs en Buurtwerking die zelf geen stem heeft maar wel de volgende taken op zich neemt:
Indien het wenselijk is om het samenwerkingsverband vaker dan 3 maal per jaar te laten samenkomen, kan iedere partner op eender welk komen het samenwerkingsverband samenroepen.
Het samenwerkingsverband heeft de volgende taken en bevoegdheden:
bewaken van het BOA-kwaliteitskader;
interne kennisdeling binnen het samenwerkingsverband;
ter controle van het correct gebruik van de BOA-middelen, bezorgt iedere organisator van voor- en naschoolse opvang die activiteiten organiseert binnen de schoolmuren van de basisscholen op het Grimbergse grondgebied alle facturen met betrekking tot de BOA-subsidie aan dienst Onderwijs van het gemeentebestuur Grimbergen. De dienst toetst de facturen steeds aan het kwaliteitskader. Indien de toetsing aan het kwaliteitskader door dienst Onderwijs niet eensluidend is, wordt advies ingewonnen van het samenwerkingsverband en
er wordt door dienst Onderwijs jaarlijks gerapporteerd aan het samenwerkingsverband over het gebruik van de BOA-middelen.
Op het koepeloverleg onderwijs van dinsdag 30 januari 2024 was minstens één vertegenwoordiger van de organisatoren van voor- en naschoolse opvang die activiteiten organiseren binnen de schoolmuren van de basisscholen op het Grimbergse grondgebied aanwezig.
Zij keurden de deze werkwijze goed en bekijken intern welke personen het best geschikt zijn om de rol van vertegenwoordiger in het BOA-samenwerkingsverband op te nemen van zodra het gemeentebestuur dit heeft goedgekeurd.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
Raadslid Isabel GAISBAUER krijgt het woord en heeft enkele informatieve vragen. Ze begrijpt dat er sprake is van een groeipad om in 2026 alsnog de BOA-subsidies te verkrijgen. Hiervoor is het nodig dat 80% van de begeleiders de nodige vorming heeft. Dat lijkt haar nog best een uitdaging. Ze vraagt of de gemeente hierin ondersteuning gaat bieden. Ook ziet ze dat van het totale bedrag al € 65.000 af gaat voor de gemeente en nog een bedrag voor 3WPus. Ze vraagt hoeveel er overblijft voor de activiteiten. Ook wil raadslid GAISBAUER weten welke soort activiteiten de scholen hebben voorgesteld.
Schepen Karlijne VAN BREE krijgt het woord en antwoordt dat het inderdaad de bedoeling is om te werken aan een kleuterlabel per 2025, wat een voorwaarde is om de subsidies te behouden. Via een enquête onder ouders is geïnventariseerd welke acties gewenst zijn. Ouders gaven aan dat ze vooral aandacht willen voor sport, creatieve activiteiten en muziek. De gemeente heeft een kwaliteitskader uitgewerkt met daarin toegankelijkheidsbeleid, pedagogisch beleid, organisatiebeleid, medewerkersbeleid en een evaluatie. In het medewerkersbeleid is opgenomen dat 80% van de medewerkers professioneel geschoold moet zijn. Dit zal door de gemeente en door het samenwerkingsverband gecontroleerd gaan worden in verband met de toekenning van de subsidies.
De gemeente krijgt vanaf 2021 subsidies voor de buitenschoolse activiteiten. Een deel daarvan wordt gebruikt voor de begeleiding door 3WPlus. Een ander deel gaat naar sociale voordelen, omdat de gemeente meer kinderbegeleiders per kind wilde hebben. Inmiddels heeft de gemeente een budget van € 390.000 opgebouwd. Deze gelden zijn verbonden aan het BOA-decreet. De verdeling van het budget is gebaseerd op het aantal leerlingen van de scholen. In de overgangsperiode worden de middelen verdeeld op basis van het aantal leerlingen. Ze worden gebruikt voor het verder ontwikkelen van acties, maar ook om ervoor te zorgen dat alle basisscholen het kleuterlabel behalen.
3WPlus vertegenwoordigt de vier basisscholen van de gemeente. De andere scholen zullen zichzelf vertegenwoordigen. 3WPlus krijgt een coördinerende rol in het professionaliseren van de medewerkers en het ontwikkelen van de acties.
/
Enig artikel.
De oprichting van het BOA-samenwerkingsverband, zoals hierboven toegelicht onder inhoudelijke verantwoording, goed te keuren.