De gemeenteraad nam kennis van het toegevoegd punt "Bijkomende inplanting IT-infrastructuur voor mobiliteitsbewegingen hoek Pastoor Woutersstraat en Prinsenstraat", ingediend door raadslid Chris SELLESLAGH, als bijlage bij het besluit gevoegd, en verwijst voor de bespreking en beraadslaging ervan naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan niet gebruikmaken van de mogelijkheid, vermeld in het eerste lid.
De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.
De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
(...)
/
Gemeenteraadsleden kunnen punten toevoegen aan de agenda van de gemeenteraad en daarbij moties of voorstellen indienen die men ter stemming wil voor leggen.
De bespreking en beraadslaging van de ingediende motie of voorstel wordt opgenomen in het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De uitslag van de stemming wordt opgenomen in de notulen van deze zitting.
Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt het woord en stelt dat men midden oktober 2023 heeft vastgesteld dat er in opdracht van het college van burgemeester en schepenen bijkomende IT infrastructuur komt om metingen vast te leggen voor de mobiliteitsbewegingen op de hoek van de Pastoor Woutersstraat en de Prinsenstraat. De fractie Open VLD kan zich niet voorstellen dat dit is gebeurd als gevolg van de burgerparticipatie die de meerderheid op meerdere plaatsen in de gemeente toepast om mobiliteitsproblemen aan te pakken. De fractie hoort graag waarom op de hoek Pastoor Woutersstraat en Prinsenstraat metingen nodig zijn. Waarom net op die plaats bewegingen vastleggen?
Staat de camera in verbinding met onze politiediensten om bijv. te gebruiken bij drukke evenementen en activiteiten in het centrum van Grimbergen? In de verslaggeving van het schepencollege heeft hij daarover niets teruggevonden.
In een vorige gemeenteraad werd beslist om via de aankoopcentrale van de Antwerpse deputatie mobiliteitsinfrastructuur aan te kopen. Het betreft het toestel dat we in bijlage hebben meegestuurd. De foto die de fractie Open VLD heeft bezorgd, betreft een nieuw geïnstalleerde camera met nr. 29 van Securitas, waarvan de beelden door de politie online en vanop afstand bekeken kunnen worden, maar het lijkt hem zeer eigenaardig nu door rioleringswerken de Beiaardlaan en de Lagesteenweg ontoegankelijk zijn voor wegverkeer, om op het gekozen punt metingen te organiseren.
De fractie Open VLD vindt het wenselijk dat de inwoners en ondernemers in het centrum geïnformeerd worden over het nut en de doelen van de verzamelde verkeersbewegingsdata van deze infrastructuur. Hij vraagt of het de bedoeling is om een extra opdracht uit te schrijven voor het ontwerpbureau dat de gemeente ondersteunde bij de uitvoering van het mobiliteitsplan. Nu heeft het alle schijn van dat bij de presentatie van het nieuwe mobiliteitsplan het knippen van de wegenis in het centrum van Grimbergen gelukkig niet kon uitgevoerd worden door een reactie van de lokale ondernemers en de leefbaarheid van hun werkgebied en vooral de bereikbaarheid voor hun klanten. De fractie Open VLD stelt voor om een informatiebijeenkomst in te plannen met de Grimbergse handelaars, samen met een afvaardiging van het schepencollege en de dienst Lokale Economie, om de mogelijke mobiliteitsproblemen in het centrum van Grimbergen te bespreken.
De fractie Open VLD vraagt dat de bevoegde schepenen en de diensten van Economie en Mobiliteit overleg organiseren met onze inwoners en handelaars om de toekomstige verkeersplannen in het Centrum van Grimbergen toe te lichten en eventueel aan te passen na inspraak. Nu onze enthousiaste jonge en gevestigde ondernemers de inzet voor een ondernemend Grimbergen uitstralen, moet de gemeente ze steunen. Wijzigingen aan de mobiliteit kunnen immers zware impact hebben op bereikbaarheid voor het cliënteel. Ook de onontbeerlijke parkeermogelijkheden in hun werkgebied moet worden aangepakt.
Raadslid SELLESLAGH legt onderstaand besluit voor:
De Gemeenteraad beslist om een overlegvergadering in te plannen met de Grimbergse handelaars samen met een afvaardiging van het schepencollege en de dienst lokale economie om de mogelijke problematiek van mobiliteit in het centrum van Grimbergen te bespreken.
Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en constateert dat de fractie Open VLD enkele zaken door elkaar haalt. De aankoop van medio oktober betreft de aankoop van een snelheidscamera. Deze flitser is inmiddels geleverd en operationeel. Hij wordt ingezet op diverse plekken in Grimbergen, alwaar de politie dat noodzakelijk acht. Het apparaat waarnaar de fractie Open VLD verwijst, is een gewone camera. Op 14 juni 2021, toen raadslid SELLESLAGH nog burgemeester was, werd besloten om een camera- en netwerkstudie goed te keuren. Op 28 maart 2022 werden de voorwaarden van gunning goedgekeurd en op 9 mei 2022 werd de gunning afgerond voor de vernieuwing van publieke bewakingscamera’s. De foto die de fractie Open VLD bezorgd, betreft een nieuw geïnstalleerde camera met nr. 29 van Securitas, waarvan de beelden door de politie online en vanop afstand bekeken kunnen worden. Tot slot staat in de Pastoor Woutersstraat een telraam achter een raam op het 1e verdiep, waarvan de gemeente er zes heeft aangekocht. Dit telraam is bedoeld om permanent te monitoren hoeveel verkeer er passeert en met welke snelheid. Dit constateert continu de bewegingen van zwaar verkeer, voetgangers, enz. in beide richtingen.
Het schepencollege past burgerparticipatie niet zogezegd toe maar volgens de gebruikelijke regels, zoals recent nog over fietsenstallingen, klimaat, laadpalen enz. en ook om mobiliteitsproblemen in de gemeente aan te pakken. De gemeente heeft echter geen toestemming van burgers nodig om anoniem verkeerstellingen en -metingen uit te voeren. De camera staat in verbinding met de politiediensten, het telraam aan de Pastoor Woutersstraat uiteraard niet. Het is op die locatie bevestigd als proefproject, mede n.a.v. een vergadering met ondernemers die graag meer informatie wilden over de verkeersstromen. Met het telraam kan iedereen online zien hoeveel verkeer er door de straten rijdt.
In de vorige gemeenteraadsvergadering werd besloten om via de aankoopcentrale van de Antwerpse deputatie mobiliteitsinfrastructuur aan te kopen. Dat gaat over traffic counts, bakken die aan lantaarnpalen wordt gehangen. Deze technologie is complementair aan de telramen. De telramen leveren al data op, die gecorrigeerd worden door het feit dat de Lagesteenweg en de Beiaardlaan zijn afgesloten. De telramen blijven nog lange tijd hangen, zodat de verkeersevolutie gemeten kan worden. In het mobiliteitsplan werd opgenomen dat de gemeente dit soort tellingen uitvoert, zodat maatregelen getroffen kunnen worden om het verkeer bij te sturen. Tot slot vroeg raadslid SELLESLAGH of er een bijkomende opdracht wordt uitgeschreven, dat is niet de bedoeling. Met de firma Traject wordt de uitrol van het mobiliteitsplan binnen de huidige gunningsvoorwaarden gerealiseerd.
De gemeente heeft n.a.v. een eerdere bijeenkomst met de handelaars besloten om de geplande knip in de Pastoor Woutersstraat te schrappen, omdat daarvoor geen draagvlak was. Er zullen ook geen zaken meer worden toegevoegd aan het mobiliteitsplan. Dit plan wordt uitgerold, geïmplementeerd, gemeten, geëvalueerd en eventueel bijgestuurd waar nodig. Een overleg met handelaars lijkt de schepen daarom ook niet nodig omdat de situatie in het centrum vandaag ongewijzigd is tegenover vroeger behalve dan de aanwezigheid van de werken en de éénrichtingsstraat in de Sint-Servaasstraat maar dat is niet ten nadele van het centrum. Als het mobiliteitsplan volledig geïmplementeerd is, zullen alle betrokkenen opnieuw geconsulteerd worden om alles te evalueren.
Raadslid Jean DEWIT krijgt het woord en merkt op dat hij zich ongemakkelijk voelt, nu hij weet dat zelfs gewone voetgangers en fietsers op straat bespioneerd worden.
Schepen Philip ROOSEN reageert dat de gemeente volledig voldoet aan de wetgeving op camera’s in het openbaar domein. Bovendien is het niet zo dat de politie de beelden structureel uitkijkt. Ze worden alleen doelgericht gebruikt, bijvoorbeeld na de melding van een incident op de kerstmarkt.
Raadslid Jean DEWIT krijgt opnieuw het woord en stelt dat het niet enkel tijdens evenementen zoals de Kerstmarkt is maar constant.
Raadslid Chris SELLESLAGH krijgt opnieuw het woord en stelt dat hij het niet nodig acht om zijn voorstel ter stemming voor te leggen. Het was niet zijn bedoeling om voor te stellen dat er een informatiebijeenkomst zou komen, maar wilde refereren aan de eerdere vergadering met handelaars. Hij dankt de schepen voor zijn toelichting.
Raadslid Luk RAEKELBOOM krijgt het woord en merkt op dat op www.telraam.net een 24-uurs gemiddelde weergeeft, terwijl er slechts tussen 07.00 tot 19.00 uur wordt gemeten.
Schepen Philip ROOSEN krijgt een laatste maal het woord en stelt dat hij heeft gezien dat gemeenten tijdens verschillende tijdvakken meten. De diensten hebben al nagevraagd bij de firma of het tijdslot gewijzigd kan worden, omdat men in Grimbergen ook het verkeer in de nacht en ’s ochtends vroeg in beeld wil krijgen.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van het toegevoegd punt "Bijkomende inplanting IT-infrastructuur voor mobiliteitsbewegingen hoek Pastoor Woutersstraat en Prinsenstraat", ingediend door raadslid Chris SELLESLAGH, als bijlage bij dit besluit gevoegd en voor de bespreking en beraadslaging ervan te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.