Terug
Gepubliceerd op 24/11/2023

Besluit  GEMEENTERAAD

do 26/10/2023 - 19:00

Toegevoegd punt "Brug Humbeek Sas" ingediend door raadslid Luk RAEKELBOOM - Kennisname

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Bart VAN HUMBEECK, gemeenteraadsleden

De gemeenteraad nam kennis van het toegevoegd punt "Brug Humbeek Sas," ingediend door raadslid Luk RAEKELBOOM, als bijlage bij het besluit gevoegd, en verwijst voor de bespreking ervan naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:
  • Artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB):

§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.

 

  • Artikel 41 DLB:

Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Artikel 21 DLB:

Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan niet gebruikmaken van de mogelijkheid, vermeld in het eerste lid.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

 

  • Artikel 278, §1 DLB:

(...)

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

(...)

De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

Gemeenteraadsleden kunnen punten toevoegen aan de agenda van de gemeenteraad.

Indien er geen agendapunten ter stemming worden voorgelegd, neemt de gemeenteraad louter kennis van deze punten en verwijst men voor het overige naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, die men kan terugvinden op de gemeentelijke website.

 

Raadslid Luk RAEKELBOOM krijgt het woord en heeft geconstateerd dat de brug in Humbeek Sas werd hersteld en de werkzaamheden om deze op zijn plaats te krijgen, zouden vandaag zijn gestart en dit vanaf 5u00 ‘s ochtends. Door schade aan de hijskabels zou het installeren van de brug evenwel een langere tijdspanne in beslag nemen dan bij de vorige aanvaring in 2019. Anderzijds zou men ook nog wachten op een essentieel onderdeel van de elektriciteitscabine, die eveneens zwaar beschadigd raakte. Dit onderdeel is noodzakelijk voor het bedienen van de brug. Omdat de Vlaamse Waterweg alles in het werk stelt om het verkeer opnieuw mogelijk te maken, zal een noodgroep op diesel voorzien worden, in afwachting van de levering van het noodzakelijke onderdeel. De schippers die doorgang wensen, zullen dit 5 à 10 minuten voordien moeten aanvragen, derwijze dat de noodgroep tijdig opgestart kan om de brug te laten functioneren. Dit wil zeggen dat bij elke aanvraag, deze noodgroep ten minste 15 à 20 minuten in werking zal zijn.

Vragen:

  • Zijn de buurtbewoners hiervan op de hoogte gesteld? Het lijkt mij zeker aangewezen om hen hierover in te lichten, daar het gebruik van de noodgroep lawaaihinder kan veroorzaken, dit zowel overdag als 's nachts.
  • Zijn de buurtbewoners er over ingelicht hoe lang de noodgroep gebruikt zal worden?
  • Tracht men hierbij een locatie te vinden om de overlast voor de buurt te vermijden of, op zijn minst, tot een minimum te herleiden en zijn de buurtbewoners ingelicht over de plaats waar de noodgroep opgesteld zal worden?
  • Zal de noodgroep op één of andere manier geluidsluw of akoestisch afgeschermd worden?

 

Schepen Kirsten HOEFS krijgt het woord en antwoordt dat de Vlaamse Waterweg een persbericht heeft verstuurd, maar geen bewonersbrief. De locatie voor het plaatsen van de noodgroep werd bepaald door de aanwezigheid van de elektrische voeding, afstand tot de woningen en het beschikbaar houden van het fietspad. Er is gekozen voor een zeer stille noodgenerator die inmiddels werd geplaatst. De generator is aangesloten op battery packs, die overdag worden opgeladen, zodat deze ’s nachts gebruikt kunnen worden. Alleen als de brug ’s nachts geopend moet worden, gaat de generator even aan. De Vlaamse Waterweg verwacht over circa zes weken de elektrische onderdelen te ontvangen, zodat de noodgenerator verwijderd kan worden.

Bijkomende info:

/

BESLUIT:

Enig artikel.

Kennis te nemen van het toegevoegd punt "Brug Humbeek Sas," ingediend door raadslid Luk RAEKELBOOM, als bijlage bij dit besluit gevoegd, en voor de bespreking ervan te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.