Terug
Gepubliceerd op 24/11/2023

Besluit  GEMEENTERAAD

do 26/10/2023 - 19:00

Hernieuwing mandaat korpschef PZ Grimbergen - Kennisname eindevaluatieverslag van de evaluatiecommissie - gemotiveerd advies conform artikel 49 WGP - Vaststelling

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Bart VAN HUMBEECK, gemeenteraadsleden
Afwezig: Manon BAS, Tom GAUDAEN, gemeenteraadsleden

De gemeenteraad geeft een gemotiveerd advies over de hernieuwing van het mandaat.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:
  • Artikel 49 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP).

 

  • Decreet lokaal bestuur 22 december 2017:

Artikels 40-41.

Artikel 34:

"De stemmingen in de gemeenteraad zijn niet geheim. 

In afwijking van het eerste lid wordt over de volgende aangelegenheden geheim gestemd:

4° individuele personeelszaken."

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Wet van 5 augustus 1992 op het politieambt (WPA).
  • Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, in het bijzonder artikel 49:

De Koning beslist over de aanvragen tot hernieuwing van de aanstelling tot korpschef van de lokale politie) na gemotiveerd advies van de gemeenteraad of van de politieraad, van de burgemeester of van het politiecollege, van de procureur-generaal bij het hof van beroep en van de gouverneur, en op grond van een globale evaluatie uitgevoerd door een evaluatiecommissie. De aanstelling mag niet worden verlengd indien de gemeenteraad of de politieraad en de burgemeester of het politiecollege na de korpschef te hebben gehoord, een met redenen omkleed negatief advies uitbrengen. 

  • Wet van 13 mei 1999 houdende het tuchtstatuut van de personeelsleden van de politiediensten.
  • Wet van 26 april 2002 houdende de essentiële elementen van het statuut van de personeelsleden van de politiediensten en houdende diverse andere bepalingen met betrekking tot de politiediensten (EXODUS); inzonderheid HOOFDSTUK IX. - Mandaten, in het bijzonder artikel 76 bis: 

De evaluatiecommissie hoort de mandaathouder die de hernieuwing van zijn mandaat heeft gevraagd. Zij besluit haar evaluatie met de vermelding " goed ", " voldoende " of " onvoldoende ". De vermelding " goed " betekent dat het mandaat kan worden hernieuwd. De vermelding " voldoende " impliceert de vacantverklaring van het mandaat. De betrokken mandaathouder kan evenwel meedingen. Indien de evaluatie de vermelding " onvoldoende " draagt, wordt het mandaat op de door de Koning vastgestelde datum, beëindigd, op voorstel van, naar gelang van het geval, de gemeente- of politieraad, of de bevoegde ministers.

  • Koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het minimaal effectief van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de lokale politie.
  • Koninklijk besluit van 17 september 2001 tot vaststelling van de organisatie- en werkingsnormen van de lokale politie teneinde een gelijkwaardige minimale dienstverlening aan de bevolking te verzekeren.
  • Koninklijk besluit van 7 december 2001 tot de vaststelling van de formatienormen van de personeelsleden van de lokale politie.
  • Koninklijk besluit van 10 mei 2006 houdende vaststelling van de deontologische code van de politiediensten.
  • Ministerieel besluit van 11 januari 2006 tot vaststelling van de functiebeschrijving en de daaruit volgende profielvereisten van een korpschef.
  • Ministeriële omzendbrief van 21 december 2000 betreffende de instelling van de lokale politie (ZPZ11).
  • Ministeriële omzendbrief van 22 december 2000 betreffende het algemeen raam- en werkingskader van de politiezones (ZPZ12).
  • Ministeriële omzendbrief van 9 oktober 2001 inzake de organisatie- en werkingsnormen van de lokale politie met het oog op het waarborgen van een gelijkwaardige dienstverlening aan de bevolking (PLP10).
  • Ministeriële omzendbrief van van 27 mei 2003 betreffende Community Policing, definitie van de Belgische interpretatie van toepassing op de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus (CP1).
  • Ministeriële omzendbrief van 3 november 2004 betreffende het bevorderen van de organisatieontwikkeling van de lokale politie met als finaliteit een gemeenschapsgerichte politiezorg (CP2).
  • Ministeriële omzendbrief van 1 december 2006 betreffende de richtlijnen tot het vereenvoudigen van sommige administratieve taken.
  • Ministeriële omzendbrief van 29 maart 2011 betreffende de organisatiebeheersing in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus (CP3). 
  • Ministeriële omzendbrief van 29 maart 2011 betreffende de organisatiebeheersing in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus (CP3).
  • Ministeriële omzendbrief van 11 mei 2011 betreffende het genegotieerd beheer van de publieke ruimte voor de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus (CP4).
  • Ministeriële omzendbrief van 19 juli 2013 ter bevordering van de gelijke kansen van mannen en vrouwen binnen de politiediensten (GPI71).
  • Politionele en ander omzendbrieven en teksten die de begrippen maatschappelijke veiligheid, informatiegestuurde politiezorg en gemeenschapsgerichte politiezorg en optimale bedrijfsvoering omschrijven of uitgaande van onder meer het College van procureurs-generaal, de procureur des Konings, de federale overheidsdiensten Justitie en Binnenlandse Zaken.
  • Kadernota Integrale Veiligheid.
  • Nationaal Veiligheidsplan (NVP) en Zonaal Veiligheidsplan (ZVP).
 
  • Het Zonaal Veiligheidsplan voor de Lokale Politie Grimbergen 2014-2017 (via addendum uitgebreid tot 2019).
  • Het Zonaal Veiligheidsplan voor de Lokale Politie Grimbergen 2020-2025.
 
  • Opdrachtbrief : mandaat korpschef HCP Jurgen Braeckmans 2013-2018.
  • Opdrachtbrief : mandaat korpschef HCP Jurgen Braeckmans 2019-2024.
 
  • Het beleidsplan 2019-2024 van de gemeente Grimbergen.
 
  • KB 6 januari 2019 waarbij de heer Jurgen BRAECKMANS wordt aangesteld tot korpschef van de lokale politie van de politiezone Grimbergen voor een periode van 5 jaar.
    Het mandaat van de heer BRAECKMANS als korpschef van de lokale politie van de politiezone GRIMBERGEN vangt, in overeenstemming met het artikel Vll.lll.35, tweede lid, RPPol, aan vanaf de dag van de eedaflegging.
 
  • PV eedaflegging 21 januari 2019.
 
  • Besluit van de gemeenteraad van 22 juni 2023: Mandaat korpschef PZ Grimbergen (21/01/2019 tot 21/01/2024) - Aanvraag hernieuwing - Kennisname.
 
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 16 oktober 2023: Hernieuwing mandaat korpschef PZ Grimbergen - eindevaluatieverslag van de evaluatiecommissie - opvragen gemotiveerd advies conform art 49 WGP aan gemeenteraad en burgemeester- Vaststelling.
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

 I. AANVRAAG HERNIEUWING MANDAAT

Door het KB 6 januari 2019 werd de heer Jurgen BRAECKMANS aangesteld tot korpschef van de lokale politie van de politiezone Grimbergen voor een periode van 5 jaar.

Het mandaat vangt, in overeenstemming met het artikel Vll.lll.35, tweede lid, RPPol, aan vanaf de dag van de eedaflegging, zijnde 21 januari 2019.
Het mandaat van de korpschef loopt dus af op 21 januari 2024. 

Op 15 mei 2023 diende de korpschef tijdig een verzoek tot hernieuwing van het mandaat mee (met als bijlage een activiteitenverslag), aan de voorzitter van de voor de evaluatie van de hernieuwing bevoegde evaluatiecommissie (in casu de burgemeester) en aan de voorzitter van de gemeenteraad.

De gemeenteraad nam op 22 juni 2023 kennis van deze aanvraag van de korpschef tot eindevaluatie met het oog op hernieuwing van zijn mandaat en van het synoptisch verslag.

 

II. EVALUATIECOMMISSIE - KB 30 maart 2001 

De evaluatiecommissie voor het ambt van korpschef bestaat uit:

  1. de burgemeester

  2. de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement waarin de gemeente is gelegen, bijzitter;

  3. de gouverneur of de door hem aangewezen vice-gouverneur of arrondissementscommissaris, bijzitter; 

  4. de inspecteur-generaal of de door hem aangewezen adjunct-inspecteur-generaal, bijzitter.

 

Op 2 oktober 2023 werd de evaluatiecommissie per mail bijeengeroepen en werd de mandaathouder uitgenodigd voor een evaluatiegesprek. Tegelijkertijd werd een voorstel van evaluatieverslag meegedeeld.
Het evaluatiegesprek kan ten vroegste acht dagen na de uitnodiging plaatshebben.

Op 10 oktober 2023 vond het evaluatiegesprek tussen de heer Jurgen BRAECKMANS en de evaluatiecommissie plaats.

 

De evaluatie geschiedt op grond van de gegevens die blijken uit de stukken met inbegrip van het activiteitenverslag en, in voorkomend geval, uit de bevragingen en uit de vaststellingen van de algemene inspectie. De gegevens worden getoetst tijdens het evaluatiegesprek van de evaluatiecommissie met de mandaathouder. Er mag voor de evaluatie enkel gebruik worden gemaakt van stukken waarvan de mandaathouder kennis heeft genomen. Van alle stukken die in het raam van een evaluatie worden aangewend, wordt een kopie verstrekt aan de mandaathouder.

De bevragingen kunnen geschieden bij de bestuurlijke en gerechtelijke overheden, de onmiddellijke medewerkers die onder het gezag staan van de mandaathouder, alsook bij eenieder die voor de evaluatie van de mandaathouder nuttige gegevens kan aanbrengen. Indien er geen bevragingen beschikbaar zijn, kan de voorzitter van de evaluatiecommissie de nodige bevragingen doen of laten doen door de algemene inspectie. De bevragingen kunnen slechts worden aangewend na aan de mandaathouder de gelegenheid te hebben geboden zich over deze bevragingen uit te spreken. De evaluatiecommissie wint, binnen de perken van het bepaalde in de artikelen VII.III.78 tot en met VII.III.80, alle nuttige inlichtingen in.

 

De inspecteur-generaal deelde op 04 september 2023 zijn bevindingen omtrent het functioneren van de heer Jurgen BRAECKMANS als korpschef van de lokale politie van de politiezone Grimbergen, mee. 


De wnd. procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement en de arrondissementscommissaris van de provincie Vlaams-Brabant deelden beiden op 18 september 2023 hun bevindingen omtrent het functioneren van de heer Jurgen BRAECKMANS als korpschef van de lokale politie van de politiezone Grimbergen, mee.

 

III EVALUATIEVERSLAG VAN 10 OKTOBER 2023 - EINDVERMELDING "GOED"

Het evaluatieverslag kan worden besloten met de eindvermelding “goed” (= mandaat kan worden vernieuwd), “voldoende” (= vacantverklaring mandaat waarbij betrokkene kan meedingen) of “onvoldoende” (= einde mandaat).

 

Op 10 oktober werd het evaluatieverslag met de eindvermelding "goed" opgemaakt en ondertekend door alle partijen. De heer Jurgen BRAECKMANS verklaarde zich akkoord met de inhoud van het evaluatieverslag en voegde geen commentaar toe.

De conclusie van het evaluatieverslag luidt als volgt: 

"Korpschef Jurgen BRAECKMANS heeft gedurende de voorbije mandaatperiode op een constructieve wijze samengewerkt met medewerkers, overheden en partners. Hij leidt de organisatie op professionele, correcte en loyale wijze.  

Hij streeft continu naar een efficiënte en effectieve dienstverlening, waarbij ook het welzijn van de medewerkers niet vergeten wordt.  

Hij neemt als korpschef zijn eindverantwoordelijkheid op en gedraagt zich met respect voor de professionele ethiek en deontologie.  Zijn aanpak getuigt van een vooruitziende visie.  

Hij oefent zijn mandaat uit in overeenstemming met het nationaal en zonaal veiligheidsplan, zijn opdrachtbrief en de geldende regelgeving.  

De commissie wenst volgende items opgenomen te zien in de volgende opdrachtbrief van de korpschef, zoals hierboven vermeld en hierbij samengevat:

- een systematisch overzicht van klachten over de werking bezorgen

- de evaluatieprocedure zoals statutair vastgelegd in het korps effectief (doen) toepassen

- meer aandacht voor verkeersveiligheid, verkeersoverlast en wildparkeren in de wijken

- verbetering in de samenwerking met de dienst handhaving

- interne communicatielijnen verder ontwikkelen."

 

IV. OVERMAKEN VERSLAG AAN GEMEENTERAAD

Artikel 49 WGP:

"De Koning beslist over de aanvragen tot hernieuwing van de aanstelling tot korpschef van de lokale politie na gemotiveerd advies van de gemeenteraad, van de burgemeester, van de procureur-generaal bij het hof van beroep en van de gouverneur, en op grond van een globale evaluatie uitgevoerd door een evaluatiecommissie. De aanstelling mag niet worden verlengd indien de gemeenteraad of de politieraad en de burgemeester of het politiecollege na de korpschef te hebben gehoord, een met redenen omkleed negatief advies uitbrengen."


V. GEMOTIVEERD ADVIES VAN DE GEMEENTERAAD EN VAN DE BURGEMEESTER

Het evaluatieverslag wordt voor gemotiveerd advies over de verlenging van het mandaat bezorgd aan de gemeenteraad. Die laatste wint vervolgens het gemotiveerd advies in van de burgemeester over de verlenging van het mandaat.

Wanneer de twee gemotiveerde adviezen gunstig zijn voor de hernieuwing van het mandaat, verzendt de gemeenteraad de vraag tot gemotiveerd advies aan de procureur-generaal bij het hof van beroep en aan de gouverneur en geeft hierbij aan dat het gemotiveerd advies rechtstreeks moet worden bezorgd aan de FOD Binnenlandse Zaken - ADVP.

 

VI. AANVRAAG GEMOTIVEERD ADVIES DOOR DE GEMEENTERAAD AAN PROC-GEN HvB EN AAN GOUVERNEUR

De gemeenteraad verzendt ten slotte het dossier betreffende het voorstel tot verlenging van het mandaat aan de ADVP met het bewijs (verzending per aangetekende brief) dat het gemotiveerd advies werd gevraagd aan de procureur-generaal bij het hof van beroep en aan de gouverneur.

 

VII. VERZENDEN DOSSIER (HETZIJ VOORSTEL VERNIEUWING MANDAAT HETZIJ NEG ADVIES) AAN FOD BZ

Op basis van artikel 5, § 1, 4°, c), d) en e) van het ministerieel besluit van 22 april 2003 tot bepaling van de administratieve behandelingsprocedure van de aangelegenheden bedoeld in de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, is de algemene directie veiligheids- en preventiebeleid bevoegd voor de administratieve afhandeling van de dossiers.

Die overheid waakt over de navolgende pleegvormen. Het is dus aan die directie dat de voormelde overheden het dossier betreffende de evaluatie van de mandaathouder voor verder gevolg moeten bezorgen en dit op het volgende adres: FOD BINNENLANDSE ZAKEN - AD Veiligheids- en Preventiebeleid - Directie Politiebeheer - Waterloolaan 76, 1000 Brussel.

 

Het voordrachtsdossier voor de hernieuwing van het mandaat van korpschef van een politiezone dient de volgende stukken te omvatten:

1. Het verzoek tot hernieuwing van het mandaat gericht aan de burgemeester of aan de voorzitter van het politiecollege.

2. De datum van het koninklijk besluit tot aanwijzing van de korpschef.

3. De datum waarop de korpschef effectief zijn mandaat is beginnen uit te oefenen teneinde de datum te kunnen bepalen waarop het mandaat afloopt;

4. Het dossier inzake de eindevaluatie omvat:

  • Het synoptisch verslag (en datum van indiening); 
  • De stukken die de mandaathouder relevant lijken voor de beoordeling van zijn verzoek tot hernieuwing; 
  • Alle onderzoeken en vaststellingen die de algemene inspectie van de federale en van de lokale politie gerealiseerd heeft in het kader van zijn opdrachten; 
  • Alle onderzoeken en vaststellingen uitgevoerd op verzoek van de Voorzitter van de eindevaluatiecommissie; 
  • Het eindevaluatieverslag van de evaluatiecommissie en
  • De briefwisseling in het kader van de eindbeoordeling.

5. De gemotiveerde adviezen van de gemeenteraad artikel 49 WGP).

6. De gemotiveerde adviezen van de burgemeester(artikel 49 WGP).

7. Het ontvangstbewijs van het verzoek om gemotiveerd advies aan de Procureur-generaal en de Gouverneur in geval van een positieve eindbeoordeling (punt 2.1.3.5 van omzendbrief GPI 43). 


Stemming

Gaat over tot een eerste geheime stemming inzake artikel 1 waarbij:

  • 28 stemmen voor bij 0 onthoudingen en 0 stemmen tegen werden uitgebracht.

 

Gaat over tot een tweede publieke stemming m.b.t. de overige artikelen:

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

Bijkomende info:

/

geheime stemming Artikel 1
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Gestemd: Luk RAEKELBOOM, Gilbert GOOSSENS, Jelle DE WILDE, Yves VERBERCK, Eddie BOELENS, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Peter PLESSERS, Jean DEWIT, Chantal LAUWERS, Isabel GAISBAUER, Karin VERTONGEN, Trui OLBRECHTS, Bart LAEREMANS, Brigitte JANSSENS, Kirsten HOEFS, Linda DE PREE, Patricia SEGERS, Philip ROOSEN, Caroline DENIL, Gerlant VAN BERLAER, William DE BOECK, Karlijne VAN BREE, Chris SELLESLAGH, Katleen ORINX, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Jean-Paul WINDELEN
Stemmen voor: 28
Stemmen tegen: 0
Onthoudingen: 0
Resultaat:

na geheime stemming 28 stemmen voor bij 0 onthoudingen en 0 stemmen tegen

Publieke stemming artikel 2 -4
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
BESLUIT:

Artikel 1.

M.b.t. het verzoek van 15 mei 2023 van de heer Jurgen BRAECKMANS tot hernieuwing van zijn mandaat als korpschef van de lokale politie van de politiezone Grimbergen en ingevolge de globale evaluatie uitgevoerd door de evaluatiecommissie op 10 oktober 2023, positief advies uit te brengen. 


Art. 2.

De burgemeester te verzoeken om een gemotiveerd advies over de hernieuwing van het mandaat, uit te brengen. 


Art. 3. 

Na inwinning van het advies van de burgemeester, bij gunstig advies, de procureur-generaal bij het Hof van Beroep en de gouverneur te verzoeken om hun gemotiveerd advies rechtstreeks te bezorgen aan de FOD Binnenlandse Zaken - ADVP.


Art. 4.

Bij gunstig advies van de burgemeester, het dossier betreffende het verzoek van de heer Jurgen BRAECKMANS tot verlenging van het mandaat van korpschef van de lokale politie van de politiezone Grimbergen, aan de FOD BINNENLANDSE ZAKEN - AD Veiligheids- en Preventiebeleid - Directie Politiebeheer - Waterloolaan 76, 1000 Brussel, over te maken.

Dit voordrachtsdossier dient de volgende stukken te omvatten:

  1. Het verzoek tot hernieuwing van het mandaat gericht aan de burgemeester of aan de voorzitter van het politiecollege.
  2. De datum van het koninklijk besluit tot aanwijzing van de korpschef.
  3. De datum waarop de korpschef effectief zijn mandaat is beginnen uit te oefenen teneinde de datum te kunnen bepalen waarop het mandaat afloopt.
  4. Het dossier inzake de eindevaluatie.
  5. Het synoptisch verslag (en datum van indiening);de stukken die de mandaathouder relevant lijken voor de beoordeling van zijn verzoek tot hernieuwing; alle onderzoeken en vaststellingen die de algemene inspectie van de federale en van de lokale politie gerealiseerd heeft in het kader van zijn opdrachten; alle onderzoeken en vaststellingen uitgevoerd op verzoek van de Voorzitter van de eindevaluatiecommissie; het eindevaluatieverslag van de evaluatiecommissie en de briefwisseling in het kader van de eindbeoordeling.
  6. De gemotiveerde adviezen van de gemeenteraad artikel 49 WGP).
  7. De gemotiveerde adviezen van de burgemeester(artikel 49 WGP) en
  8. het ontvangstbewijs van het verzoek om gemotiveerd advies aan de Procureur-generaal en de Gouverneur in geval van een positieve eindbeoordeling.