Terug
Gepubliceerd op 01/09/2023

Besluit  GEMEENTERAAD

do 22/06/2023 - 19:00

Gerechtelijke reorganisatieprocedure door collectief akkoord van BV Hof ter Lint, Daalstraat 121 te 1852 Grimbergen - Goedkeuring

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Karima MOKHTAR, Chris SELLESLAGH, gemeenteraadsleden
Afwezig: William DE BOECK, Jean DEWIT, gemeenteraadsleden

De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van bv HOF TER LINT, dat kadert binnen de procedure gerechtelijke reorganisatie door een collectief akkoord (WCO), waarin de schuld van de gemeente voor 20 % wordt betaald en dit over een termijn van maximaal 5 jaar.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Artikel 41, tweede alinea, 17° van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Artikel 194 Gemeentedecreet.

  • DLB.

  • Artikel XX.67 WER.

 

  • Arrest van het Hof van Beroep te Brussel van 21 juni 2016.

  • Vonnis van 8 maart 2023 gewezen door de Nederlandstalige Ondernemingsrechtbank Brussel (derde kamer) inzake de procedure tot gerechtelijke reorganisatie door een collectief akkoord.

  • Vonnissen Ondernemingsrechtbank van 7 juni 2023.

 
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 september 2021 waarbij kennis werd genomen van de eerste conclusie, waarin de eerdere standpunten en de tussengekomen procedures werden verwerkt alsook van de bijkomende stukken, toegevoegd als bijlagen, opgesteld en overgemaakt door mr. Tom MALFAIT.

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2021 waarbij kennis werd genomen van de dagvaarding in hoger beroep na cassatie van 17 mei 2021, in bijlage, waarbij de gemeente Grimbergen vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen wordt opgeroepen om te verschijnen als oorspronkelijk vrijwillig tussenkomende partij op maandag 14 juni 2021 om 9 uur te Hof van beroep Antwerpen in KAMER B4E1, ZAAL F die zetelt in het gewoon lokaal der zittingen, Waalsekaai 35A te 2000 Antwerpen alsook van het feit dat de gemeente zal vertegenwoordigd worden door mr. Tom MALFAIT.

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 januari 2022 waarbij kennis werd genomen van de eerste conclusie van 6 januari 2022 van LDR Advocaten in de procedure voor het Hof van Beroep Antwerpen.

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 24 januari 2022 waarbij kennis werd genomen van het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 23 december 2021 inzake de vernietiging van de beslissing van 2 juli 2020 van de deputatie van de provincieraad van de provincie Vlaams-Brabant, aangaande het dossier Hof Ter Lint gelegen Daalstraat 121 te 1852 Grimbergen.

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 november 2022 waarbij kennis werd genomen van de stand van zaken van de procedures en de e-mail van LDR Advocaten van 16 november 2022.

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 16 januari 2023 inzake kennisname arrest Hof van Beroep Antwerpen van 21 november 2022 inzake Hof ter Lint, Daalstraat 121 te 1852 Grimbergen.

  •  Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 maart 2023 Hof ter Lint, Daalstraat 121 te 1852 Grimbergen - Brief van 14 maart 2023 tot mededeling gerechtelijke reorganisatieprocedure door collectief akkoord - Vonnis van 8 maart 2023 gewezen door de Nederlandstalige Ondernemingsrechtbank Brussel (derde kamer) - Kennisname en standpuntbepaling.

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 5 juni 2023 inzake kennisname uitnodiging voor de zitting van de 3e kamer van de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank te Brussel van 25 mei 2023, verzoek tot betwisting van de schuldvordering en e-mails van LDR Advocaten m.b.t. de gerechtelijke reorganisatieprocedure door collectief akkoord van BV Hof ter Lint, Daalstraat 121 te 1852 Grimbergen.

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 juni 2023 inzake standpuntbepaling gerechtelijke reorganisatieprocedure door collectief akkoord van BV Hof ter Lint, Daalstraat 121 te 1852 Grimbergen.

De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

De procedure van het collectief akkoord heeft het doel een akkoord van de schuldeisers te verkrijgen over een reorganisatieplan.

 

De gebeurtenissen die aanleiding gaven tot de bedreiging van de continuïteit van bv HOF TER LINT zijn de opgelegde dwangsommen (bijlage 4), in uitvoering van een milieustakingsvordering ingeleid door een buurtbewoner namens de gemeente (bijlage 1). De verschuldigde dwangsommen komen toe aan de gemeente Grimbergen (standpunt advocaat gemeente - betwist door de buurtbewoners).

Dit volgt uit de essentie van de milieustakingsvordering, aangezien dergelijke vordering wordt ingesteld namens de gemeente ter vrijwaring van het collectief belang.

 

Bv HOF TER LINT is intussen verhuisd naar een andere locatie nl. naar Dooren 105, 1785 Merchtem, zodat er een einde komt aan de milieuproblematiek en de oplopende dwangsommen.

 

Aan de gemeente Grimbergen wordt gevraagd of zij akkoord gaat met een reorganisatieplan waarbij de gemeente een deel van haar schuld krijgt, met name 20%. Deze schuld wordt afbetaald binnen een termijn van maximaal 5 jaar vanaf de homologatie van het reorganisatieplan.

Het reorganisatieplan is pas goedgekeurd als de meerderheid van de bij de stemming aanwezige of vertegenwoordigde schuldeisers, die minstens de helft van alle in hoofdsom bedragen vertegenwoordigen, voor stemt.

Als het reorganisatieplan goedgekeurd wordt, moet het plan ook nog gehomologeerd worden door de rechtbank. De homologatie impliceert het einde van de reorganisatieprocedure en maakt het plan bindend voor alle schuldeisers.

De gemeente Grimbergen is geen bevoorrecht schuldeiser in een eventueel faillissement van bv HOF TER LINT. In het geval van een faillissement is de kans dan ook zeer groot dat de gemeente Grimbergen niets krijgt.


Vonnissen Ondernemingsrechtbank van 7 juni 2023

In bijlage beide vonnissen van de rechtbank van 7 juni 2023 in verband met het reorganisatieplan (stemming op de zitting van 29 juni e.k. om 14 uur) en de vordering van de buurtbewoners (die werd afgewezen).

Ook het neergelegde reorganisatieplan is toegevoegd (met bijlagen).

 

De rechtbank oordeelt dat wat de dwangsommen betreft, de gemeente Grimbergen de schuldeiser is en niet tegenpartijen, die enkel schuldeiser zijn voor het bedrag van 4.979,44 euro en enkel voor dit bedrag kunnen worden opgenomen in de lijst van de schuldeisers.

Enkel de gemeente is titularis en gewone schuldeiser in de opschorting van de verbeurde dwangsommen voor een bedrag van 4.845.000,00 euro en kan hierover stemmen.

De rechtbank volgt dus onze argumentatie.

Tegen het vonnis dat het voorlopig aanvaarde bedrag en de hoedanigheid van de schuldvordering bepaalt, staat geen enkel rechtsmiddel open (artikel XX.69, laatste lid WER).

Er kan dus geen hoger beroep worden aangetekend tegen dit vonnis.

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 12 juni 2023 wordt aan de gemeenteraad gevraagd akkoord te gaan met het voorstel van bv HOF TER LINT, dat kadert binnen de procedure gerechtelijke reorganisatie door een collectief akkoord (WCO), waarin de schuld van de gemeente voor 20 % wordt betaald en dit over een termijn van maximaal 5 jaar.

 

Raadslid Eddie BOELENS vraagt om stemming over dit punt.

Bijkomende info:

De procedure van gerechtelijke reorganisatie als tijdelijke bescherming tegen het faillissement

Een onderneming die geconfronteerd wordt met moeilijkheden zal vaak allerlei maatregelen nemen met het oog op het vermijden van een mogelijk faillissement. Zo zal ze de kosten trachten terug te dringen en onder controle te houden, een strikt kasbeheer voeren en overbruggingskredieten trachten te bekomen. De druk van de schuldeisers kan soms echter zodanig zwaar zijn zodat de continuïteit van de onderneming in het gedrang komt.

 

In dit geval kan een gerechtelijke reorganisatieprocedure (GRP) aan de onderneming in moeilijkheden de nodige ademruimte geven om duurzame oplossingen uit te werken.

 

Het doel van de procedure van gerechtelijke reorganisatie is om, onder toezicht van de rechter, de continuïteit van het geheel of een geheel van de activiteiten van een onderneming te behouden. Om in aanmerking te komen voor de GRP, moet er dus aangetoond worden dat de continuïteit van de onderneming bedreigd wordt.

 

Om de continuïteit van de onderneming te behouden kan er tijdens de gerechtelijke reorganisatie gestreefd worden om:

  • een minnelijk akkoord te sluiten met minstens twee schuldeisers;

    Je kan ervoor kiezen om onder toezicht van de gedelegeerd rechter een minnelijk akkoord te bereiken met minstens twee schuldeisers. Dat akkoord kan bv. een afbetalingsplan zijn, een gedeeltelijke kwijtschelding, etc. Een belangrijk verschil met het collectief akkoord, is dat de schuldeisers met wie je een akkoord wil sluiten allemaal akkoord moeten gaan (bij een collectief akkoord moet enkel de meerderheid van de schuldeisers akkoord gaan). Je bent hier dus afhankelijk van de goede wil van je schuldeisers. Je kan de rechter wel vragen om betalingstermijnen toe te staan, die dan wel opgelegd kunnen worden aan de schuldeisers. Wanneer een minnelijk akkoord is bereikt, wordt het akkoord door de rechtbank bindend verklaard en sluit de rechtbank de procedure van gerechtelijke reorganisatie af.

 
  • een collectief akkoord te sluiten met alle schuldeisers;

    Je kan er ook voor kiezen om, onder toezicht van de gedelegeerd rechter, een collectief akkoord te sluiten. De procedure van het collectief akkoord houdt in dat je een reorganisatieplan voorstelt aan al je schuldeisers. Samengevat, houdt een reorganisatieplan in dat je een afbetalingsplan voorstelt van het geheel of een deel van je schulden over een periode van maximum vijf jaar. Een deel van de schulden kan hieronder dus worden kwijtgescholden. In tegenstelling tot de procedure van het minnelijk akkoord moeten niet al je schuldeisers akkoord gaan met het reorganisatieplan. Het volstaat dat de meerderheid van de schuldeisers akkoord gaat. Het reorganisatieplan wordt daardoor ook bindend t.o.v. schuldeisers die niet akkoord zijn gegaan. Wanneer een collectief akkoord is bereikt, wordt het akkoord door de rechtbank bindend verklaard en de sluit de rechtbank de procedure van gerechtelijke reorganisatie af.


  • een overdracht onder gerechtelijk gezag te verkrijgen van het geheel of een gedeelte van de activiteiten van de onderneming.

    De overdracht onder gerechtelijk gezag houdt in dat het geheel of een gedeelte van de activiteiten van je onderneming worden overgedragen naar een andere onderneming. Het organiseren en realiseren van de overdracht gebeurt door een gerechtsmandataris. De rechtbank zal de procedure afsluiten wanneer de overdracht onder gerechtelijk gezag is gerealiseerd.

    Een gerechtelijke reorganisatieprocedure kan slechts slagen indien je onderneming nog enige overlevingskans heeft. Indien het businessmodel van de onderneming fundamenteel fout zit, indien alle liquide middelen van de onderneming zijn uitgeput of indien de schuldeisers en andere stakeholders ieder vertrouwen in de onderneming of haar bestuurders kwijt zijn, zal de GRP meestal geen oplossing bieden. Het is vooral van belang om de problemen tijdig te onderkennen en tijdig in te grijpen.Een GRP kan daarenboven ook aan de bestuurders de nodige tijd bieden om de alternatieven te bekijken en zich voor te bereiden op een mogelijk faillissement. De plicht voor de bestuurders om aangifte te doen van faillissement is immers opgeschort tijdens de periode van opschorting toegekend in een procedure gerechtelijke reorganisatie. Bijgevolg geeft de GRP de bestuurders de mogelijkheid om een “zachte landing” voor te bereiden zonder hun persoonlijke aansprakelijkheid in gedrang te brengen.

Publieke stemming
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS
Onthouders: Manon BAS, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER
Resultaat: Met 18 stemmen voor, 11 onthoudingen
BESLUIT:

Enig artikel.

Akkoord te gaan met het voorstel van bv HOF TER LINT, dat kadert binnen de procedure gerechtelijke reorganisatie door een collectief akkoord (WCO), waarin de schuld van de gemeente voor 20 % wordt betaald en dit over een termijn van maximaal 5 jaar.