De voorzitter opent de zitting op 27/04/2023 om 18:35.
De gemeenteraad zet bij hoogdringendheid het agendapunt "Melding van de federale overheid inzake mogelijke komst opvangcentrum voor asielzoekers in Strombeek-Bever – Kennisname" op de agenda van de zitting van heden.
Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Tot spoedbehandeling kan alleen worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door minstens twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
Bespreking tijdens het college van burgemeester en schepenen van 24 april 2023.
/
Op vraag van het college van burgemeester en schepenen wordt de toevoeging van het agendapunt "Melding van de federale overheid inzake mogelijke komst opvangcentrum voor asielzoekers in Strombeek-Bever – Kennisname" bij hoogdringendheid ter stemming voorgelegd.
/
Enig artikel.
Het agendapunt "Melding van de federale overheid inzake mogelijke komst opvangcentrum voor asielzoekers in Strombeek-Bever – Kennisname" bij hoogdringendheid op de agenda van de zitting van heden te brengen en gaat akkoord dit punt achteraan de agenda te plaatsen.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 30 maart 2023 goed.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
De algemeen directeur woont de vergaderingen van de gemeenteraad bij en is verantwoordelijk voor het opstellen en het bewaren van de notulen en het zittingsverslag ervan. De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
/
/
/
Enig artikel.
De notulen van de vergadering van 30 maart 2023 goed te keuren.
De gemeenteraad neemt kennis van de toelichting van de korpschef.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus.
/
Korpschef Jurgen BRAECKMANS geeft een overzicht van het veiligheidsbeeld. In België is het politiemodel gebaseerd op de gemeenschapsgerichte politiezorg, opgebouwd uit vijf pijlers. Een daarvan is verantwoording afleggen, wat vandaag gebeurt middels een Powerpointpresentatie.
Eind 2017 heeft de gemeenteraad het personeelsbehoefteplan van de politiezone goedgekeurd, zowel voor het blauwe als het niet-blauwe personeel. In totaal zou de capaciteit 102,8 fte moeten zijn, maar er is een structureel tekort van circa 25% van de capaciteit. Inclusief zieken en verloven loopt het tekort soms op tot 40%-50%.
Het zonale veiligheidsplan 2020-2025 is goedgekeurd door de Zonale Veiligheidsraad, die bestaat uit de Procureur des Konings, de burgemeester, korpschef en de bestuurlijk coördinator van de Federale politie. Op basis van het ZVP is eind 2019 besloten om te werken aan vijf prioriteiten: woninginbraken, verkeersveiligheid, overlast, cybercriminaliteit en domiciliefraude. Voor de interne bedrijfsvoering zijn er drie prioriteiten vastgesteld: programma-, project- en proceswerking, welzijn en cultuur, en technologie.
Criminaliteitsbeeld
Diefstal in woningen
Cybercrime
Cybercrime is het hacken van ICT-infrastructuren van bedrijven of organisaties, soms in combinatie met afpersing, of oplichting via telefoon of websites. Sinds 2019 stijgt het aantal oplichtingen per internet hard. Er wordt vooral ingezet op preventie en voorlichting. Twee rechercheurs zijn gespecialiseerd in het uitlezen van gsm’s en computers.
Overlast
Een belangrijk instrument in de aanpak van overlast is het politiereglement, met GAS 1 t/m 4. Via het LIK, het lokaal informatiekruispunt, worden GAS-vaststellingen geregistreerd, zodat duidelijk wordt waar de meeste overlast wordt ervaren. Op basis van deze gegevens wordt het interventieteam ingezet.
Domiciliefraude
Sinds 2019 wordt gewerkt aan het opsporen van domiciliefraude, maar dat blijkt meer werk dan verwacht. Inmiddels is besloten om de huidige dossiers af te ronden, maar voorlopig geen nieuwe te openen. Als er een melding binnenkomt, wordt deze wel opgepakt, maar een structurele aanpak is voorlopig niet haalbaar.
Verkeersveiligheidsbeeld
In 2022 is met name gecontroleerd op snelheidsovertredingen en alcohol in het verkeer. Op gordels, kinderzitjes en gsm-gebruik achter het stuur wordt gecontroleerd tijdens specifieke acties.
Naast deze federale prioriteiten kent de politiezone ook enkele lokale prioriteiten: te hoge verkeerssnelheid in de eigen straat, oneigenlijk parkeren, verkeerssituaties bij scholen en zwaar vervoer.
Hoewel de politie, met name na schoolvakanties, regelmatig patrouilleert bij scholen, wordt deze taak met name neergelegd bij gemachtigde verkeersopzichters. De politie biedt ondersteuning en verzorgt de opleiding.
Het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel was in 2022 nagenoeg gelijk aan voorgaande jaren. De laatste jaren zijn er geen dodelijke verkeersongevallen geweest, maar wel in 2022 wel zes met zwaar letsel. Geregistreerd wordt in welke straten de meeste ongevallen gebeuren en waar de meeste slachtoffers vallen, maar er is geen capaciteit om een kwalitatieve analyse uit te voeren. Er lijkt geen sprake te zijn van specifieke weekendongevallen. Zo’n 9% van de ongevallen wordt veroorzaakt door bestuurders die onder invloed van alcohol zijn. Het streven is om ook altijd op drugs te controleren, maar dat gebeurt nu nog niet. Naast auto-ongevallen zijn er ook veel ongevallen met (elektrische) fietsen en speedbikes.
Zwaar vervoer
Als de politie een vrachtwagen staande houdt en het tonnage klopt niet, kan het rijbewijs direct worden ingetrokken. Dit beleid heeft niet alleen invloed op het rijgedrag van de vrachtwagenchauffeurs, maar ook op de bedrijven waarvoor zij rijden.
Stilstaan en parkeren
In 2022 zijn ruim 2.000 GAS4-boetes voor foutief stilstaan en parkeren uitgedeeld door politie en gemeenschapswachten.
Bedrijfsvoering
Het welzijn van de medewerkers is belangrijk. Door een goede bedrijfsvoering en voldoende waardering probeert het politiekorps zijn mensen te behouden en nieuwe mensen aan te trekken. Er worden bijvoorbeeld risicoanalyses uitgevoerd naar beeldschermwerk, maar ook naar psychosociale aspecten van medewerkers. Het korps spant zich blijvend in om nieuwe mensen aan te trekken. Momenteel zijn er circa 20 vacatures.
Gemeente, parket en politie hebben een protocol ondertekend, op basis waarvan de politie en gemeente informatie uitwisselen, bijvoorbeeld voor een antecedentenonderzoek als iemand een avond- of nachtwinkel wil openen.
De politiezone neemt deel aan de samenwerkingsverband Politieassociatie Noordoostrand en onderzoekt de mogelijkheden om de samenwerking op het gebied van geweldsbeheersing, slachtofferbejegening en intern toezicht meer operationeel te maken.
Sinds september 2022 wordt iemand die buiten kantooruren wordt gearresteerd, afgeleverd in het commissariaat van Zaventem.
Ook wordt gebruikgemaakt van een samenwerking om extra officieren te kunnen inzetten bij personeelstekort.
Burgemeester Bart LAEREMANS dankt de korpschef namens het schepencollege voor de presentatie en benadrukt dat het politiekorps een zeer belangrijke en professionele organisatie is, ondanks het tekort aan personeel.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en dankt de korpschef voor het overzicht. Hij vraagt wanneer samenscholing van jongeren wordt beschouwd als overlast, hoeveel van dergelijke gevallen er zijn geweest en op welke plaatsen die meestal plaatsvonden. Ten tweede vraagt de Groen-fractie of huisjesmelkerij valt onder domiciliefraude, hoeveel gevallen daarvan zijn vastgesteld en waar dat meestal plaatsvond. Ook hoort de fractie Groen of er een speciale rol is weggelegd voor de wijkagent, omdat deze de locaties goed kent. Over verkeersveiligheid vraagt raadslid BOELENS of het hoge aantal verkeersongevallen met fietsers leidt tot een grotere inspanning om te komen tot een betere fietsinfrastructuur. Langs diverse wegen in Grimbergen is de kwaliteit van het fietspad namelijk onvoldoende. Hij vraagt of de verhouding tussen ongevallen met auto’s en fietsers de afgelopen jaren is verslechterd.
Korpschef Jurgen BRAECKMANS antwoordt dat bij het samenscholen van jongeren het subjectieve veiligheidsgevoel een rol speelt. Dat kan echter niet gemeten worden. Er wordt pas overlast geregistreerd als de jongeren zich schuldig maken aan een delict, zoals geluidsoverlast of lachgasgebruik. Er zijn geen cijfers bekend van jongerenoverlast, maar de plaatsen waar jongeren samenscholen, zijn algemeen bekend.
Domiciliefraude of sociale fraude, zoals huisjesmelkerij, hebben een lage prioriteit. Als een wijkinspecteur wordt aangesproken op mogelijke huisjesmelkerij kan dit bij de gemeente gecheckt worden of kan er een dossier worden geopend. De politie opent momenteel zelf geen dossiers, omdat dit te veel werk oplevert.
Over verkeersveiligheid heeft de politie veel cijfers, op basis waarvan tendensen zichtbaar zijn. De staat van het wegdek wordt bij een ongeval genoteerd in het dossier.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt opnieuw het woord en ziet een trend in het toenemende aantal fietsongevallen en is benieuwd of er een relatie is met de slechte staat van de fietspaden. Het lijkt hem ook interessant te weten wanneer de fout bij de fietser ligt en wanneer bij de automobilist.
Raadslid Bart VAN HUMBEECK krijgt het woord en vraagt of het klopt dat er jaarlijks ruim 3 miljoen auto’s op snelheid worden gecontroleerd. In 2022 was er een technisch mankement tussen februari en mei, terwijl er evenveel overtredingen zijn geregistreerd als in 2021. Hij vraagt of er van juni tot december vaker te hard wordt gereden, of dat er extra gerichte controles zijn uitgevoerd. Over de actie tegen zwaar verkeer vraagt hij of chauffeurs worden teruggestuurd of dat zij na het betalen van de boete hun weg mogen vervolgen.
Korpschef Jurgen BRAECKMANS heeft er geen verklaring voor dat het aantal overtredingen in 2022 even hoog was als in 2021, terwijl er veel minder auto’s gecontroleerd zijn. Hij zal dit laten uitzoeken. Als een vrachtwagen wordt tegengehouden vanwege de tonnagebeperking moet de chauffeur zijn rijbewijs voor veertien dagen afgeven. Hij kan dus niet verder rijden. Het is vervolgens aan de firma om de vrachtauto op te halen en terug te rijden. Buiten deze actie om worden vrachtwagenchauffeurs alleen beboet. Ook die chauffeurs mogen niet verder rijden. Zij krijgen alleen de mogelijkheid om de vrachtwagen op een veilige plek te parkeren.
Voorzitter Peter PLESSERS dankt de korpschef voor zijn toelichting.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de toelichting van de korpschef.
De gemeenteraad stelt de wijze van gunnen vast en keurt de lastvoorwaarden (bestek en kostenraming) goed voor het aanstellen van een ICT-consultant voor het dagelijks ICT-beheer voor de politiezone Grimbergen. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 823.000,00 excl. btw of € 996.193,00 incl. btw. De opdracht zal gegund worden bij wijze van openbare procedure.
Algemeen:
Artikel 117, eerste lid en artikel 234, eerste lid van de nieuwe gemeentewet.
De wet van 17 juni 2016 inzake de overheidsopdrachten en haar uitvoeringsbesluiten.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Artikelen 326 tem. 341 DLB betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Met betrekking tot de verlenging:
Besluit van de gemeenteraad van 25 november 2021 inzake de goedkeuring van de vaststelling van de lastvoorwaarden en uit te nodigen firma's (DOSSIERSTUK 1).
Besluit van de gemeenteraad van 15 december 2022 om de opdracht voor de insourcing van het IT-beheer uitzonderlijk te verlengen tot en met 30 juni 2023 (DOSSIERSTUK 4).
Historiek:
Op 26 oktober 2017 keurde de gemeenteraad de insourcing van het IT-beheer van de politiezone voor de periode van 1 jaar goed. De reden hiervoor was dat er in eigen beheer niemand gevonden werd voor de functie. Op 11 december 2017 werd de opdracht voor 1 jaar toegewezen aan de firma Simac nv, Arthur De Coninckstraat 5 te 3070 Kortenberg.
Rekening houdende met de gunstige manier van werken volgden er enkele herhalingen van deze opdracht:
De opdracht werd bijgevolg op 10 december 2018 door het college van burgemeester en schepenen gegund aan de firma Simac nv, Arthur De Coninckstraat 5 te 3070 Kortenberg (DOSSIERSTUK 5)
Op 30 december 2019 gunde het college van burgemeester en schepenen de opdracht aan de firma Dilaco nv, Daalstraat 140 te 1852 Beigem (DOSSIERSTUK 6).
Op 28 december 2020 gunde het college van burgemeester en schepenen de opdracht opnieuw aan de firma Dilaco nv, Daalstraat 140 te 1852 Beigem (DOSSIERSTUK 7).
Op 3 april 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de lastvoorwaarden en gunningswijze voor de opdracht voor het aanstellen van een ICT-consultant voor het dagelijks ICT-beheer van de politiezone Grimbergen voor de periode van 4 jaar en besliste om deze ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad (DOSSIERSTUK 8).
Op 3 april 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de lastvoorwaarden en de wijze van gunnen voor de opdracht voor de aanstelling van een ICT-consultant voor het dagelijks ICT-beheer voor de politiezone Grimbergen voor de periode van 4 jaar.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 823.000,00 excl. btw of € 996.193,00 incl. btw.
Er werd beslist dit ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Bijlagen:
Bijlage 1: Prijsofferte Dilaco verlenging tot 30 juni 2023
Bijlage 2: Offerte VERA deel 1
Bijlage 3: Offerte VERA deel 2
Bijlage 4: Feedback PZ Grimbergen op offerte VERA
Bijlage 5: Bestek aanstellen consultant ICT-beheer PZ Grimbergen
Bijlage 6: Bijlage A - Offerteformulier
Bijlage 7: Bijlage B - Inventaris
Bijlage 8: Bijlage C - Model verwerkingsovereenkomst
Bijlage 9: Raming met 208 projectdagen
/
Situatieschets:
De dienst Aankoop & Facility werd gevraagd de politiezone bij te staan bij de opstart van een nieuwe overheidsopdracht inzake ICT-insourcing. De huidige opdracht, die momenteel loopt via de firma Dilaco nv, Daalstraat 140 te 1852 Beigem, werd uitzonderlijk verlengd tot en met 30 juni 2023.
Voor de gemeente en het OCMW kunnen we rekenen op de dienstverlening van VERA voor het ICT-beheer en helpdeskfuncties. Er werd gevraagd aan VERA of zij de gevraagde dienstverlening konden aanbieden. Hiervoor werd een offerte ingediend op 3 maart 2023. Een belangrijk gegeven dat ontbreekt in deze offerte is de ICT-permanentie die de lokale politiezone vraagt, dit is een dienst die VERA niet kan aanbieden.
Bijgevolg werd het aanbod van VERA als onvoldoende beschouwd en werd er, in overleg met de politiezone, beslist om in eigen beheer een opdracht in de markt te plaatsen. Het reeds eerder opgemaakte bestek werd gebruikt als basis om de huidige opdracht te beschrijven zoals voorligt in bijlage.
Voorstel:
In het kader van de opdracht “Aanstellen van een ICT-consultant voor het dagelijks ICT-beheer voor de politiezone Grimbergen voor de periode van 4 jaar” werd een bestek met nr. 2022/970 opgesteld door de dienst Aankoop en Facility.
De opdracht betreft een raamovereenkomst met één dienstverlener voor het aanstellen van een ICT-consultant voor:
De uitgave voor de nieuwe opdracht wordt geraamd op € 823.000,00 excl. btw of € 996.193,00 incl. btw voor de volledige looptijd van de opdracht.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 4 april 2023.
€ 823.000,00 excl. btw of € 996.193,00 incl. btw voor de volledige looptijd van de opdracht.
Het nodige krediet voor deze diensten is in 2023 voorzien op artikel 330/122-48 van de gewone dienst van de politiebegroting.
Art. 1.
Het bestek met nr. 2022/970 en de raming voor de opdracht “Aanstellen van een ICT-consultant voor het dagelijks ICT-beheer voor de politiezone Grimbergen voor de periode van 4 jaar”, opgesteld door de dienst Aankoop & Facility goed te keuren. De lastvoorwaarden vast te stellen zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 823.000,00 excl. btw of € 996.193,00 incl. btw.
Art. 2.
Bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Art. 3.
De aankondiging van de opdracht in te vullen en bekend te maken op Europees niveau.
De gemeenteraad stelt de voorwaarden en wijze van gunnen voor de aankoop van schoenen voor de operationele personeelsleden voor een geraamd bedrag van 13.000,00 euro (incl. btw) met ingang van 1 april 2023 via de raamovereenkomst van de lokale politie Antwerpen LPA-PZA/2020/373 volgens de behoeften van de politiezone bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, vast.
Dit wordt gemotiveerd op basis van artikel 42, §1, 1°, d, ii) van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Het raamcontract LPA-PZA/2020/373 werd toegewezen aan de leverancier Retail Concepts NV, Smallandlaan 9 in 2660 Antwerpen.
/
De ministeriële omzendbrief GPI 65 betreffende de basisuitrusting en de algemene functie-uitrusting van de leden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus bepaalt de regels met betrekking tot het uniform van de operationele personeelsleden en de (toekenning van) kledijpunten.
Iedere politieambtenaar en iedere agent van politie moet beschikken over de volledige basisuitrusting aangepast aan de uit te voeren functie.
Voor de aankoop van deze basisuitrusting (= uniform) ontvangt elk operationeel personeelslid jaarlijks een dotatie aan kledijpunten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen personeelsleden met een profiel van geüniformeerde dienst en personeelsleden met een profiel van dienst in burger (bv team recherche).
Elk profiel geeft jaarlijks recht op een aantal punten voor de vervanging van de basisuitrusting.
De waarde van de kledijpunten per stuk is vast en vertegenwoordigt de trekkingsrechten (= aantal kledijpunten) per jaar van de politieambtenaar. Het jaarlijks toegekend trekkingsrechtenpakket is het resultaat van de afschrijving van de kledijstukken berekend op jaarbasis.
Het aantal punten dat representatief is voor de jaarlijkse vervangingskost in functie van het draagprofiel werd als volgt berekend:
De basisuitrusting kan worden aangekocht via de federale politie maar ook via externe leveranciers, al dan niet via raamcontracten die door andere politiezones werden afgesloten.
De kwaliteit van de politiekledij, die via de federale politie wordt aangekocht, laat te wensen over o.a. op vlak van levensduur van de kledij, draagcomfort en snit.
Tijdens het basisoverlegcomité van 31 maart 2022 vroegen het NSPV, ACV en VSOA aan het college van burgemeester en schepenen en het strategisch team om akkoord te gaan met de aankoop van duurdere politiekledij (bv. interventiebroeken, schoenen) bij andere leveranciers dan de federale politie omwille van de betere kwaliteit maar de meerprijs hiervan niet door het personeelslid te laten betalen door hiervoor meer kledijpunten aan te rekenen dan wettelijk voorzien is in de ministeriële omzendbrief GPI 65.
Het college van burgemeester en schepenen ging op 17 oktober 2022 akkoord met de aankoop van kwalitatievere kledij bij andere leveranciers dan de federale politie en met het aanrekenen van de kledijdpunten zoals omschreven in de ministeriële omzendbrief GPI 65.
De lokale politie Antwerpen heeft een raamovereenkomst (PZA/2020/373 - looptijd 3 mei 2021 tot 2 mei 2025) afgesloten voor de aankoop van schoenen. Deze raamovereenkomst werd toegewezen aan de leverancier Retail Concepts NV, Smallandlaan 9 in 2660 Antwerpen. Deze raamovereenkomst is toegankelijk voor andere politiezones.
Sinds 2021 kregen de operationele personeelsleden de mogelijkheid om schoenen via de raamovereenkomst van de lokale politie Antwerpen aan te kopen. De mogelijkheid om schoenen aan te kopen via de federale politie blijft bestaan.
De kledijpunten voor de aankoop van schoenen zijn als volgt vastgelegd in de omzendbrief GPI 65:
7.000 kledijpunten voor een laag en een halfhoog model,
8.500 kledijpunten voor een hoog model.
De kostprijs van een laag model (raamovereenkomst lokale politie Antwerpen) bedraagt 168,26 euro, 173,61 euro voor een halfhoog model en 214,16 euro voor een hoog model.
De totale kostprijs voor de aankoop van schoenen voor de operationele personeelsleden, volgens de behoeften van de politiezone, wordt geraamd op 13.000,00 euro (incl. BTW) op jaarbasis.
Het nodige krediet voor deze aankoop is voorzien op artikel 330/124-05 van de gewone dient van de politiebegroting 2023.
Enig artikel.
De voorwaarden en wijze van gunnen voor de aankoop van schoenen voor de operationele personeelsleden voor een geraamd bedrag van 13.000,00 euro (incl. btw) met ingang van 1 april 2023 via de raamovereenkomst LPA-PZA/2020/373 bij de firma Retail Concepts NV, Smallandlaan 9 in 2660 Antwerpen, volgens de behoeften van de politiezone bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, vast te stellen.
Dit wordt gemotiveerd op basis van artikel 42, §1, 1°, d, ii) van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
De gemeenteraad stelt de voorwaarden en wijze van gunnen voor de jaarlijkse aankoop van twee paar interventiebroeken per operationeel personeelslid voor een geraamd bedrag van 14.973,00 euro (incl. btw) via de raamovereenkomst PZA/2022/433 volgens de behoeften van de politiezone bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, en dit tot de einddatum van het raamcontract, vast.
Dit wordt gemotiveerd op basis van artikel 42, §1, 1°, d, ii) van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Het raamcontract PZA/2022/433 werd toegewezen aan de leverancier Bmp-Equipment, Kanaalweg 52 in 3980 Tessenderlo.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus.
/
Elk operationeel personeelslid krijgt jaarlijks een dotatie kledijpunten waarmee hij/zij via het team Middelenbeheer en Financiën politiekleding kan bestellen bij de Federale Politie. Het aantal kledijpunten per artikel wordt bepaald op basis van de kostprijs en bijgevolg in mindering gebracht van het puntensaldo van het personeelslid. Tenslotte ontvangt de Lokale Politie Grimbergen een factuur voor de aangekochte kleding.
Over de kwaliteit van de politiebroeken zijn er heel veel klachten (geen rekstof, niet waterdicht, oncomfortabel en dergelijke meer) waardoor sommige personeelsleden, vooral leden van het team Interventie, zelf hun broeken aankopen. Om hieraan tegemoet te komen wenst de Lokale Politie Grimbergen alle operationele personeelsleden de kans te geven om interventiebroeken aan te kopen. Interventiebroeken hebben een aangepaste kwaliteit en zijn dus praktischer en comfortabeler wat een grote meerwaarde biedt tijdens interventies. Na informatievergaring bij andere politiezones bemerken wij een grote tevredenheid over de interventiebroeken die werden aangekocht via het raamcontract PZA/2022/433 van de Lokale Politie Antwerpen (zie bijlage Raamcontract PZA/2022/433). Hierbij werd de opdracht gegund aan de firma Bmp-Equipment, Kanaalweg 52 in 3980 Tessenderlo.
Bij de aankoop van een interventiebroek via het raamcontract zal het personeelslid zijn puntensaldo worden verminderd met 3600 kledijpunten en zal de politiezone 122,70 euro (incl. btw) betalen. Elk operationeel personeelslid zou maximum twee keer per jaar een interventiebroek via het raamcontract kunnen aankopen.
De effectieve jaarlijkse kostprijs zal afhangen van het aantal bestelde interventiebroeken door de operationele personeelsleden. Wanneer alle 61 operationele personeelsleden twee interventiebroeken via het raamcontract zouden bestellen, wordt de maximale jaarlijkse kostprijs geraamd op 14.973,00 euro (incl. btw).
De Lokale Politie Grimbergen wenst beroep te doen op het raamcontract tot de opgestelde einddatum, zijnde 30 november 2026.
De maximale totale kostprijs voor de aankoop van twee paar interventiebroeken per operationeel personeelslid door de politiezone wordt geraamd op 14.973,00 euro (incl. btw).
Het nodige krediet voor deze aankoop is voorzien op artikel 330/124-05 van de gewone dienst van de politiebegroting 2023.
Enig artikel.
De voorwaarden en wijze van gunnen voor de jaarlijkse aankoop van twee paar interventiebroeken per operationeel personeelslid voor een geraamd bedrag van 14.973,00 euro (incl. btw) via de raamovereenkomst PZA/2022/433 bij de firma Bmp-Equipment, Kanaalweg 52 in 3980 Tessenderlo, volgens de behoeften van de politiezone bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, en dit tot de einddatum van het raamcontract PZA/2022/433, vast te stellen.
Dit wordt gemotiveerd op basis van artikel 42, §1, 1°, d, ii) van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Op 4 februari 2022 stelde de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen vast. De gemeente Grimbergen maakt deel uit van het woonmaatschappij-werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
De gemeenteraad neemt kennis van de brieven van Providentia.
Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Artikel 34 DLB:
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
Artikel 447 DLB.
Decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW).
Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).
Ministerieel besluit van 30 november 2022 tot tijdelijke verlenging van de erkenning van CVBA Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting.
De ontwerpstatuten van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord, conform de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd.
Besluit van de gemeenteraad van 1 september 2022 over het advies omtrent de te vormen woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Besluit van de gemeenteraad van 26 januari 2023 inzake "Verdere stappen vorming woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord - Kennisname en goedkeuring".
Besluit van de gemeenteraad van 30 maart 2023 inzake aanduiding van 3 (+1) kandidaat-bestuurders als vertegenwoordiger van de gemeente Grimbergen in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 november 2020 inzake kennisname brief van 12 oktober 2020 over een mogelijke fusie tussen SHM Providentia en SHM Gewestelijke Maatschappij Volkshuisvesting.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 april 2021 inzake opvolging herstructurering SHM en SVK vanuit Toekomstforum Halle-Vilvoorde: vraag tot invullen vragenlijst - Kennisname en standpuntbepaling.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 april 2021 inzake Herstructurering SHM en SVK: verzoek Providentia tot overleg - Kennisname en vastlegging datum op 17 mei 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 juni 2021 inzake goedkeuring aanvraag externe facilitator werkingsgebieden woonmaatschappijen door lokale besturen.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 juli 2021 inzake kennisname en standpuntbepaling vraag van Levuur als facilitator voor de gesprekken over het werkingsgebied van de woonmaatschappij tussen de gemeenten Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst, Grimbergen, Meise, Kapelle-op-den-Bos en Londerzeel.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 augustus 2021 inzake kennisname definitief verslag en presentatie startvergadering van 13 juli 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 30 augustus 2021 inzake kennisname en standpuntbepaling over de fusie sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren: vervolggesprek tussen de gemeenten KASTZE-KLM-Grimbergen over de afbakening van een werkingsgebied voor de toekomstige woonmaatschappij van 17 augustus 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 augustus 2022 inzake kennisname brief van de gewestelijke maatschappij voor volkshuisvesting cvba van 8 juli 2022 de brief 'Aanvraag advies gemeenteraad aanvraag tot tijdelijke verlenging van onze erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot en met 30 juni 2022'.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 januari 2023 over de verdere stappen tot de vorming van de woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 maart 2023 inzake standpuntbepaling over het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord: voordracht van kandidaat-bestuurders.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 april 2023 inzake kennisname van de communicatie Providentia van 13 april 2023 over de stand van zaken van de vorming van de woonmaatschappij, de impact van de woonmaatschappij op de huidige aandeelhouders en de uitspraak van het Grondwettelijk Hof n.a.v. de ingediende procedure.
/
Tegen 30 juni 2023 wordt de nieuwe woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord gevormd. De erkenningsaanvraag werd op 14 februari 2023 ingediend bij het Agentschap Wonen in Vlaanderen.
Alle gemeenteraden van het werkingsgebied hebben een gunstig advies uitgebracht.
De ontwerpstatuten werden opgemaakt conform de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW), in bijzonder de artikels m.b.t. het bestuur van de woonmaatschappij en de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd. De buitengewone algemene vergadering met het oog op deze omvorming tot woonmaatschappij en benoeming van het nieuwe bestuursorgaan van de woonmaatschappij zal in principe doorgaan zoals gepland op donderdag 15 juni 2023.
De gemeenteraad besliste in zitting van 30 maart 2023 om Bart LAEREMANS, Jean-Paul WINDELEN, Kirsten HOEFS en Trui OLBRECHTS (extra) voor de resterende huidige periode van de legislatuur voor te dragen als vertegenwoordiger van de gemeente Grimbergen in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord. Tevens moet de gemeenteraad een effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger aanduiden voor de algemene vergadering van de nieuwe woonmaatschappij Halle-Vilvoorde-Noord.
Het college van burgemeester en schepenen nam op 17 april 2023 kennis van onderstaande e-mail van 14 april 2023 van PROVIDENTIA (M2304 1269):
Van: info@providentia.be
Verzonden: vrijdag 14 april 2023 15:00
Aan: Bart LAEREMANS; Muriel VAN SCHEL
Onderwerp: Providentia - woonmaatschappij - gemeente en OCMW Grimbergen
Urgentie: Hoog
"T.a.v. de algemeen directeur
T.a.v. de burgemeester en het schepencollege
Geachte,
De gemeente en het OCMW van Grimbergen zijn aandeelhouder bij Providentia.
In bijlage bezorgen wij u graag een communicatie met meer informatie over:
- de stand van zaken van de vorming van de woonmaatschappij
- de impact van de woonmaatschappij op de huidige aandeelhouders
- de uitspraak van het Grondwettelijk Hof n.a.v. de ingediende procedure
U ontvangt deze brief eveneens met de post. Wij wensen u een goede ontvangst hiervan.
Bij vragen, aarzel niet.
Met vriendelijke groeten,
i.o. Leen Deraedt, algemeen directeur
Leen Fisack
directieassistente
Brusselsesteenweg 191,
1730 Asse
02 454 17 86 of 02 452 72 43
0472 72 99 15
providentia.be | openingsuren"
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de brieven van Providentia (identieke brieven, 1 aan gemeente en 1 aan OCMW) van 13 april 2023, als bijlagen toegevoegd.
Op 4 februari 2022 stelde de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen vast. De gemeente Grimbergen maakt deel uit van het woonmaatschappij-werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
De verlenging van de erkenning als SHM werd aan de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting verleend tot 30 juni 2023.
SHM Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting zal zich omvormen tot BV en woonmaatschappij voor eind juni 2023. De SVK-werking in de woonmaatschappij wordt opgestart (en gecontinueerd) door de ‘overdracht’ van de werking van vzw Webra van het Halle/Vilvoorde-Noord werkingsgebied naar de woonmaatschappij.
De Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting bereidt n.a.v. de vorming van een woonmaatschappij, tevens een organisatorisch traject voor.
Op heden is de gemeente Grimbergen nog geen aandeelhouder van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting.
Alle woonmaatschappijen moeten onmiddellijk voldoen aan de regel dat de gemeenten en OCMW's die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen aandeelhouder zijn van die woonmaatschappij. Dit geldt ook voor de woonmaatschappijen die een rechtsopvolger zijn van een bestaande SHM.
Aangezien het stemrecht van de gemeenten en OCMW's binnen werkingsgebied, alsook de verhouding van het stemrecht tussen de gemeenten en OCMW's binnen werkingsgebied onderling decretaal en bij besluit van de Vlaamse Regering wordt geregeld, is het precieze aantal aandelen dat een gemeente of OCMW binnen werkingsgebied aanhoudt slechts van symbolische waarde.
Om stemrecht te hebben, moet een lokaal bestuur echter wel minstens één aandeel bezitten.
De participatie van lokale besturen wordt verder verankerd in een recht van een gemeente, dat nog geen aandeelhouder is, om te participeren in de woonmaatschappij die bevoegd is voor haar grondgebied. Concreet heeft de intredende gemeente het recht om in te tekenen op één aandeel. Op eerste verzoek van de gemeente zal de woonmaatschappij het nodige doen om tot uitgifte van minstens één nieuw aandeel over te gaan. Dit doet evenwel geen afbreuk aan de mogelijkheid om in onderling overleg met de woonmaatschappij op meer aandelen van de woonmaatschappij in te tekenen.
De gemeenteraad beslist om:
Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
Artikel 34 DLB:
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
Artikel 447 DLB.
Decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW).
Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).
Ministerieel besluit van 30 november 2022 tot tijdelijke verlenging van de erkenning van CVBA Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting.
De ontwerpstatuten van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord, conform de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd.
Besluit van de gemeenteraad van 1 september 2022 over het advies omtrent de te vormen woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Besluit van de gemeenteraad van 26 januari 2023 inzake kennisname en goedkeuring van de verdere stappen vorming woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Besluit van de gemeenteraad van 30 maart 2023 tot aanstelling van de voordracht van kandidaat-bestuurders in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 november 2020 inzake kennisname brief van 12 oktober 2020 over een mogelijke fusie tussen SHM Providentia en SHM Gewestelijke Maatschappij Volkshuisvesting.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 april 2021 inzake opvolging herstructurering SHM en SVK vanuit Toekomstforum Halle-Vilvoorde: vraag tot invullen vragenlijst - Kennisname en standpuntbepaling.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 april 2021 inzake Herstructurering SHM en SVK: verzoek Providentia tot overleg - Kennisname en vastlegging datum op 17 mei 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 juni 2021 inzake goedkeuring aanvraag externe facilitator werkingsgebieden woonmaatschappijen door lokale besturen.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 juli 2021 inzake kennisname en standpuntbepaling vraag van Levuur als facilitator voor de gesprekken over het werkingsgebied van de woonmaatschappij tussen de gemeenten Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst, Grimbergen, Meise, Kapelle-op-den-Bos en Londerzeel.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 augustus 2021 inzake kennisname definitief verslag en presentatie startvergadering van 13 juli 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 30 augustus 2021 inzake kennisname en standpuntbepaling over de fusie sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren: vervolggesprek tussen de gemeenten KASTZE-KLM-Grimbergen over de afbakening van een werkingsgebied voor de toekomstige woonmaatschappij van 17 augustus 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 augustus 2022 inzake kennisname brief van de gewestelijke maatschappij voor volkshuisvesting cvba van 8 juli 2022 de brief 'Aanvraag advies gemeenteraad aanvraag tot tijdelijke verlenging van onze erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot en met 30 juni 2022'.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 januari 2023 over de verdere stappen tot de vorming van de woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 maart 2023 inzake standpuntbepaling over het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord: voordracht van kandidaat-bestuurders.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 april 2023 "Woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord: aankoop van 60 aandelen in de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting - Principiële goedkeuring".
/
Per e-mail van 2 maart 2023 van Vanpoucke Consulting liet men weten dat niet alle lokale besturen uit het werkingsgebied op dit moment aandeelhouder zijn van GMV en werd afgesproken dat zij elk een pakket van 60 aandelen toegekend krijgen (bv. door uitgifte van nieuwe aandelen).
Het gaat over volgende gemeenten:
Dit dient geregeld te zijn voorafgaand aan de buitengewone algemene vergadering (BAV) (voorzien in juni 2023), dus bij voorkeur uiterlijk op de gewone statutaire algemene vergadering (AV) van GMV.
Per e-mail van 3 maart 2023 van Vanpoucke Consulting stelt men dat uiterlijk tegen 30 juni 2023 de nieuwe woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord gevormd worden. SHM GMV zal zich omvormen tot BV en woonmaatschappij voor eind juni 2023. De SVK-werking in de woonmaatschappij wordt opgestart (en gecontinueerd) door de ‘overdracht’ van de werking van vzw Webra van het Halle/Vilvoorde-Noord werkingsgebied naar de woonmaatschappij.
De ontwerpstatuten werden opgemaakt conform de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW), in bijzonder de artikels m.b.t. het bestuur van de woonmaatschappij en de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd.
De gemeenteraad besliste in zitting van 30 maart 2023 om voor de resterende huidige periode van de legislatuur, volgende drie kandidaat-bestuurders voor te dragen als vertegenwoordiger van de gemeente Grimbergen in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord:
en om Trui OLBRECHTS als extra kandidaat-bestuurder voor de resterende huidige periode van de legislatuur voor te dragen als vertegenwoordiger van de gemeente Grimbergen in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
In zitting van heden wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om een effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger, voor de resterende huidige periode van de legislatuur, in de algemene vergadering aan te duiden.
Op 29 maart 2023 ontving de gemeente volgende brief van de gewestelijke maatschappij voor volkshuisvesting (BIJLAGE 1)
"Betreft: Aankoop aandelen woonmaatschappij van het werkingsgebied Halle/ Vilvoorde-Noord
Geachte heren/mevrouwen burgemeester en schepenen,
Uiterlijk tegen 30 juni 2023 zal de nieuwe woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord gevormd worden. Uw gemeente maakt deel uit van dit werkingsgebied.
SHM GMV zal zich omvormen tot besloten vennootschap en woonmaatschappij voor eind juni 2023. De SVK-werking in de woonmaatschappij wordt opgestart (en gecontinueerd) door de 'overdracht' van de werking van vzw Webra van het Halle/Vilvoorde-Noord werkingsgebied naar de woonmaatschappij.
De ontwerpstatuten werden opgemaakt conform de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW), in bijzonder de artikels m.b.t. het bestuur van de woonmaatschappij en de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd.
In de stuurgroep van het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord (zie verslag 6 december 2022) werd vastgesteld om 60 aandelen voor de gemeenten van het werkingsgebied te voorzien, in navolging van de beslissing van de raad van bestuur van GMV dienaangaande op 10 november 2022 en 2 maart 2023.
Wij stellen voor om dit zo snel als mogelijk te agenderen op de dagorde van de gemeenteraad. Dit met de bedoeling om Grimbergen reeds als aandeelhouder te kunnen uitnodigen voor de buitengewone algemene vergadering die in de loop van juni 2023 zal overgaan tot de omvorming tot woonmaatschappij en de benoeming van het nieuwe bestuur.
In bijlage vindt u een ontwerp van gemeenteraadsbesluit.
Mogen wij jullie tevens verzoeken om ons op de hoogte te willen houden van het besluitvormingsproces? Zo kan aan de zijde van GMV ook tijdig het nodige worden gedaan voor de uitgifte van de aandelen.
Dank alvast voor de medewerking, en steeds tot verdere toelichting bereid
Hoogachtend,
Guy Tordeur
Voorzitter GMV"
Op 4 februari 2022 stelde de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen vast. De gemeente Grimbergen maakt deel uit van het woonmaatschappij-werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
De verlenging van de erkenning als SHM werd aan Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting verleend tot 30 juni 2023. SHM Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting zal zich omvormen tot BV en woonmaatschappij voor eind juni 2023. De SVK-werking in de woonmaatschappij wordt opgestart (en gecontinueerd) door de 'overdracht' van de werking van vzw Webra van het Halle/Vilvoorde-Noord werkingsgebied naar de woonmaatschappij.
Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting bereidt i.h.k.v. de vorming van een woonmaatschappij tevens een organisatorisch traject voor.
Deze trajecten verlopen via een stuurgroep (met mandatarissen van alle lokale besturen van het werkingsgebied, en afgevaardigden van SVK Webra, de Woonwinkels en SHM GMV) en thematische werkgroepen (o.a. patrimonium, personeel, klanten, nieuw toewijzingssysteem,
Eind 2022 valideerde de stuurgroep de aanvraag tot erkenning als woonmaatschappij (met ontwerp van statuten, een toelichting over het werkingsgebied en de toekomstige werkingen een financieel plan).
Op heden is de gemeente Grimbergen nog geen aandeelhouder van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting. De gemeenten Meise en Kampenhout zijn dit op heden wel reeds, en elk met 60 aandelen.
Alle woonmaatschappijen moeten onmiddellijk voldoen aan de regel dat de gemeenten en OCMW's die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen aandeelhouder zijn van die woonmaatschappij. Dit geldt ook voor de woonmaatschappijen die een rechtsopvolger zijn van een bestaande SHM.
Aangezien het stemrecht van de gemeenten en OCMW's binnen werkingsgebied, alsook de verhouding van het stemrecht tussen de gemeenten en OCMW's binnen werkingsgebied onderling decretaal en bij besluit van de Vlaamse Regering wordt geregeld, is het precieze aantal aandelen dat een gemeente of OCMW binnen werkingsgebied aanhoudt slechts van symbolische waarde.
Om stemrecht te hebben, moet een lokaal bestuur echter wel minstens één aandeel bezitten.
De participatie van lokale besturen wordt verder verankerd in een recht van een gemeente, dat nog geen aandeelhouder is, om te participeren in de woonmaatschappij die bevoegd is voor haar grondgebied. Concreet heeft de intredende gemeente het recht om in te tekenen op één aandeel. Op eerste verzoek van de gemeente zal de woonmaatschappij het nodige doen om tot uitgifte van minstens één nieuw aandeel over te gaan. Dit doet evenwel geen afbreuk aan de mogelijkheid om in onderling overleg met de woonmaatschappij op meer aandelen van de woonmaatschappij in te tekenen.
In het kader van het voorgaande stelt de raad van bestuur van Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting, na overleg met de stuurgroep voor dat elke gemeente van het werkingsgebied die op heden nog geen aandeelhouder is, dus met inbegrip van gemeente Grimbergen, reeds voorafgaand aan de formele omzetting in woonmaatschappij, 60 aandelen in de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting zou kunnen verwerven.
De aandelen van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting hebben een nominale waarde van 13 EUR per aandeel. Krachtens de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen dient elk aandeel ten belope van minstens 1/4 zijn volstort.
Raadslid Isabel GAISBAUER krijgt het woord en merkt op dat de fractie Groen zich van de stemming zal onthouden, omdat ze het niet eens is met de prioriteitstelling, waardoor er te veel aandacht uitgaat naar de structuur en te weinig naar het uitbreiden van het sociaal aanbod.
De aandelen van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting hebben een nominale waarde van 13,00 euro per aandeel.
Krachtens de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen dient elk aandeel ten belope van minstens 1/4 zijn volstort.
In afspraak met de stuurgroep beslist de gemeente Grimbergen om een inbreng te doen van 780,00 euro, waarvoor de gemeente Grimbergen in ruil 60 aandelen van Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting met elk 13,00 euro nominale waarde ontvangt.
Deze aandelen moeten ten belope van 195,00 euro volstort worden.
(Het benodigde budget werd niet voorzien, maar aangezien de aankoop van een wagen lager uitviel dan geraamd, kan een verschuiving plaatsvinden van artikel GBB-HAND/0119-10/2430000: €1.879,58 beschikbaar.)
Artikel. 1.
Een inbreng te doen ten belope van 780,00 euro in het eigen vermogen van Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting waarvoor in ruil 60 nieuwe aandelen worden uitgegeven.
Art. 2.
Deze aandelen ten belope van 195,00 euro te volstorten, aangezien elk aandeel ten belope van minstens 1/4 zijn volstort krachtens de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
Op 4 februari 2022 stelde de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen vast. De gemeente Grimbergen maakt deel uit van het woonmaatschappij-werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Tegen 30 juni 2023 wordt de nieuwe woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord gevormd.
SHM GMV zal zich omvormen tot BV en woonmaatschappij voor eind juni 2023. De rechtsvorm van Providentia CVBA wordt omgezet naar een besloten vennootschap (voorgeschreven vorm voor een woonmaatschappij) voor eind juni 2023. De SVK-werking in de woonmaatschappij wordt opgestart (en gecontinueerd) door de ‘overdracht’ van de werking van vzw Webra van het Halle/Vilvoorde-Noord werkingsgebied naar de woonmaatschappij.
De ontwerpstatuten werden opgemaakt conform de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW), in bijzonder de artikels m.b.t. het bestuur van de woonmaatschappij en de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd.
De Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 regelen o.a. de stemrechtenverdeling in de algemene vergadering van de woonmaatschappij.
Ook het Wetboek van vennootschappen en verenigingen is van toepassing. De Vlaamse regelgeving m.b.t. de woonmaatschappij specificeert de regeling uit het Wetboek van vennootschappen en Verenigingen en wijkt daarbij af van bepaalde principes in het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
De gemeenteraad stelt een effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger van de gemeente Grimbergen aan in de algemene vergadering van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
Artikel 34 DLB:
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
Artikel 447 DLB.
Decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW).
Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).
Ministerieel besluit van 30 november 2022 tot tijdelijke verlenging van de erkenning van CVBA Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting.
De ontwerpstatuten van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord, conform de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd.
Besluit van de gemeenteraad van 1 september 2022 over het advies omtrent de te vormen woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Besluit van de gemeenteraad van 26 januari 2023 inzake "Verdere stappen vorming woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord - Kennisname en goedkeuring".
Besluit van de gemeenteraad van 30 maart 2023 inzake aanduiding van 3 (+1) kandidaat-bestuurders als vertegenwoordiger van de gemeente Grimbergen in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 november 2020 inzake kennisname brief van 12 oktober 2020 over een mogelijke fusie tussen SHM Providentia en SHM Gewestelijke Maatschappij Volkshuisvesting.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 april 2021 inzake opvolging herstructurering SHM en SVK vanuit Toekomstforum Halle-Vilvoorde: vraag tot invullen vragenlijst - Kennisname en standpuntbepaling.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 april 2021 inzake Herstructurering SHM en SVK: verzoek Providentia tot overleg - Kennisname en vastlegging datum op 17 mei 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 juni 2021 inzake goedkeuring aanvraag externe facilitator werkingsgebieden woonmaatschappijen door lokale besturen.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 juli 2021 inzake kennisname en standpuntbepaling vraag van Levuur als facilitator voor de gesprekken over het werkingsgebied van de woonmaatschappij tussen de gemeenten Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst, Grimbergen, Meise, Kapelle-op-den-Bos en Londerzeel.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 augustus 2021 inzake kennisname definitief verslag en presentatie startvergadering van 13 juli 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 30 augustus 2021 inzake kennisname en standpuntbepaling over de fusie sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren: vervolggesprek tussen de gemeenten KASTZE-KLM-Grimbergen over de afbakening van een werkingsgebied voor de toekomstige woonmaatschappij van 17 augustus 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 augustus 2022 inzake kennisname brief van de gewestelijke maatschappij voor volkshuisvesting cvba van 8 juli 2022 de brief 'Aanvraag advies gemeenteraad aanvraag tot tijdelijke verlenging van onze erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot en met 30 juni 2022'.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 januari 2023 over de verdere stappen tot de vorming van de woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 maart 2023 inzake standpuntbepaling over het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord: voordracht van kandidaat-bestuurders.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 april 2023 "Woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord: effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger in de algemene vergadering - Principiële aanstelling".
/
Tegen 30 juni 2023 wordt de nieuwe woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord gevormd.
SHM GMV zal zich omvormen tot BV en woonmaatschappij voor eind juni 2023. De rechtsvorm van Providentia CVBA wordt omgezet naar een besloten vennootschap (voorgeschreven vorm voor een woonmaatschappij) voor eind juni 2023.
De SVK-werking in de woonmaatschappij wordt opgestart (en gecontinueerd) door de ‘overdracht’ van de werking van vzw Webra van het Halle/Vilvoorde-Noord werkingsgebied naar de woonmaatschappij.
De ontwerpstatuten werden opgemaakt conform de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW), in bijzonder de artikels m.b.t. het bestuur van de woonmaatschappij en de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd.
De Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 regelen o.a. de stemrechtenverdeling in de algemene vergadering van de woonmaatschappij. Ook het Wetboek van vennootschappen en verenigingen is van toepassing. De Vlaamse regelgeving m.b.t. de woonmaatschappij specificeert de regeling uit het Wetboek van vennootschappen en Verenigingen en wijkt daarbij af van bepaalde principes in het Wetboek van vennootschappen en verenigingen
In de stuurgroep van het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord werd vastgesteld om volgende mandaten voor de gemeenten van het werkingsgebied voor te behouden in het bestuursorgaan (d.i. “de raad van bestuur”) van deze woonmaatschappij:
3 bestuurders benoemd op voordracht van de gemeente Grimbergen;
1 bestuurder benoemd op voordracht van de gemeente Kampenhout;
2 bestuurders benoemd op voordracht van de gemeente Londerzeel;
2 bestuurders benoemd op voordracht van de gemeente Meise;
2 bestuurders benoemd op voordracht van de gemeente Steenokkerzeel en
2 bestuurders benoemd op voordracht van de gemeente Zemst.
Daarnaast worden minstens en ten hoogste 1 mandaat voorbehouden op voordracht van de aandeelhouders andere dan het Vlaamse Gewest en de provincies, gemeenten en OCMW’s die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij, en minstens en ten hoogste 1 bestuurder op voordracht van de Provincie Vlaams-Brabant of Vlabinvest.
De leden van het bestuursorgaan, worden dan door de algemene vergadering uit die voorgedragen kandidaten benoemd.
De BAV zal in juni 2023 overgaan tot benoeming van het nieuwe bestuursorgaan van de woonmaatschappij.
De gemeenteraad besliste in zitting van 30 maart 2023 om Bart LAEREMANS, Jean-Paul WINDELEN, Kirsten HOEFS en Trui OLBRECHTS (extra) voor de resterende huidige periode van de legislatuur voor te dragen als vertegenwoordiger van de gemeente Grimbergen in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
De gemeenteraad moet een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aanduiden voor de algemene vergadering van de nieuwe woonmaatschappij Halle-Vilvoorde-Noord.
Tijdens de zitting wordt burgemeester Bart LAEREMANS voorgedragen als effectieve vertegenwoordiger en raadslid Bart VAN HUMBEECK als plaatsvervangende.
Geheime stemming
Gaat over tot de eerste geheime stemming inzake de aanduiding van een effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de nieuwe woonmaatschappij Halle-Vilvoorde-Noord voor de resterende huidige legislatuur waarbij raadslid Bart LAEREMANS wordt voorgedragen:
Gaat over tot de tweede geheime stemming inzake de aanduiding van een plaatsvervangende vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de nieuwe woonmaatschappij Halle-Vilvoorde-Noord voor de resterende huidige legislatuur Bart VAN HUMBEECK wordt voorgedragen:
/
Artikel. 1.
Voor de resterende huidige periode van de legislatuur, Bart LAEREMANS voor te dragen als effectieve vertegenwoordiger van de gemeente Grimbergen in de Algemene Vergadering van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Art. 2.
Voor de resterende huidige periode van de legislatuur, Bart VAN HUMBEECK voor te dragen als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Grimbergen in de Algemene Vergadering van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Art. 3
Een afschrift van dit besluit, uiterlijk 30 april 2023, over te maken aan de directeur van GMV, zijnde mevrouw Els DU BOIS, alsook aan de aangeduide vertegenwoordigers.
De gemeenteraad gaat akkoord om toe te treden als gemeente en als politiezone tot de aankoopcentrale CREAT van De Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS), een dienstverlenende vereniging met als doel het opzetten en deelnemen aan aankoopcentrales, aankoopactiviteiten, raamovereenkomsten en gezamenlijke overheidsopdrachten.
De gemeenteraad duidt een effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS aan.
Artikel 41, 4° en artikel 432, eerste lid Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking DLB.
Aankoopcentrales conform de artikelen 2, 6°- 8° en 47 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016:
Een aankoopcentrale is een aanbestedende overheid die gecentraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht. De aanbestedende overheid die beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren. De toepasselijke bepalingen i.v.m. aankoopcentrales zijn terug te vinden in de artikelen 2, 6°- 8° en 47 van de wet overheidsopdrachten dd. 17 juni 2016.
De term ‘opdrachtencentrale’ is niet meer opgenomen in de nieuwe wetgeving overheidsopdrachten, maar valt nu onder de noemer ‘gecentraliseerde aankoopactiviteiten’, die een tweevoudig karakter heeft:
Ofwel treedt de aankoopcentrale op als groothandelaar dit door middel van aankoop, opslag en wederverkoop. De mogelijkheid om tussen te komen als groothandelaar is enkel mogelijk voor leveringen en diensten (artikel 47, §1, alinea 1);
Ofwel fungeert de aankoopcentrale als tussenpersoon (voor werken, leveringen en diensten) door het plaatsen van opdrachten, het exploiteren van dynamische aankoopsystemen of het sluiten van raamovereenkomsten die door de aanbestedende overheden worden gebruikt (artikel 47, §1, alinea 2).
De aankoopcentrale kan de rol van tussenpersoon op volgende wijzen uitoefenen:
Door zelf autonoom een procedure toe te passen, zonder gedetailleerde instructies van de betrokken aanbestedende overheden;
Door de procedures toe te passen volgens de instructies en in naam en voor rekening van de betrokken aanbestedende overheden.
Intergemeentelijke samenwerking conform het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Intergemeentelijke samenwerking is de samenwerking op vrijwillige basis tussen twee of meer gemeenten. Dit met het oog op het realiseren van een gemeenschappelijke doelstelling van twee of meer gemeenten.
Het decreet onderscheidt 5 vormen van samenwerkingsverbanden:
Interlokale vereniging: samenwerkingsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en zonder beheersoverdracht. Een overeenkomst tussen de partners, die tezelfdertijd de statuten omvat, vormt de basis. De interlokale vereniging dient vooral voor de realisatie van in omvang beperkte projecten.
Projectvereniging: samenwerkingsvorm met rechtspersoonlijkheid met een sterk vereenvoudigde structuur. Ook hier is er geen beheersoverdracht; de statuten bepalen de werking en worden goedgekeurd door de partners. De projectvereniging is opnieuw bedoeld voor kleinschalige projecten, maar kan wel optreden als afzonderlijke rechtspersoon, met alle implicaties eraan verbonden (bv. de mogelijkheid eigen personeel te hebben).
Dienstverlenende vereniging: samenwerkingsvorm met rechtspersoonlijkheid, zonder beheersoverdracht en met door alle partners goedgekeurde statuten. De dienstverlenende vereniging wil voornamelijk activiteiten ontwikkelen voor de aangesloten gemeenten, op domeinen waarvoor deze geen overdracht van hun beheersbevoegdheid kunnen of willen toestaan.
Opdrachthoudende vereniging: samenwerkingsvorm met rechtspersoonlijkheid en met een beheersoverdracht die statutair vastgelegd is. Daardoor doen de gemeenten afstand van het recht om zelfstandig de opdrachten uit te voeren waarvan de realisatie op grond van hun eigen beslissing toevertrouwd is aan het samenwerkingsverband.
Opdrachthoudende vereniging met private deelname: een opdrachthoudende vereniging waaraan privaatrechtelijke personen kunnen deelnemen overeenkomstig artikel 396, §2 van het decreet over het lokaal bestuur. Deze vijfde vorm werd ingevoerd bij decreet van 27 april 2016 (B.S. 17 juni 2016) en trad in werking op 27 juni 2016. Uit de voorwaarden van artikel 396, §2 van het DLB blijkt dat deze vorm enkel mogelijk is voor samenwerkingsverbanden in de energie- of afvalsector.
Voor elke benoeming in ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt een afzonderlijke stemming gehouden.
Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten.
Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.
/
1. Tussengemeentelijke Maatschappij Voor Services
De Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS) is een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging (opgericht in 2017) met als doel het opzetten en deelnemen aan aankoopcentrales, aankoopactiviteiten, raamovereenkomsten en gezamenlijke overheidsopdrachten.
Om gebruik te kunnen maken van het aanbod van de CREAT Aankoopcentrale, moet eerst worden toegetreden tot TMVS (Tussengemeentelijke Maatschappij Voor Services).
De dienstverlenende vereniging is onderworpen aan het Vlaams decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, hierna genoemd “het decreet”, aan het artikel 92 bis § 2, d van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen en aan het decreet van 25 april 2014 houdende de instemming met het samenwerkingsakkoord tussen het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Gewest betreffende de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.
Zij is een publiekrechtelijke rechtspersoon met een rechtsvorm waarvan de kenmerken vastgesteld zijn volgens de bepalingen van het decreet.
Het voorwerp van de dienstverlenende vereniging bestaat erin om zowel voor eigen rekening als voor rekening van haar deelnemers, die aanbestedende overheden en aanbesteders zijn in de zin van de overheidsopdrachtenwetgeving:
aankoopcentrales, gecentraliseerde aankoopactiviteiten, aanvullende aankoopactiviteiten, dynamische aankoopsystemen, raamovereenkomsten en gezamenlijke overheidsopdrachten, een en ander zoals geregeld in de wetgeving overheidsopdrachten, op te zetten en eraan deel te nemen; en
elke dienstverlening te organiseren waarbij de beschikbare technische, beheersmatige, administratieve en financiële competenties van de dienstverlenende vereniging inzake klantenmanagement, projectorganisatie, investeringsbeleid, studie en financiering op maatschappelijke wijze kunnen worden ingezet, zowel op gestructureerde wijze, als voor projecten ad hoc, en dit ten dienste van één of meer deelnemers.
De dienstverlening van TMVS kan enkel aangeboden worden aan deelnemers van TMVS. De deelname aan TMVS concretiseert zich middels een kapitaalsinbreng, waarvoor er aandelen in de plaats worden toegekend:
Het aantal aandelen dat moet worden aangekocht, is gebaseerd op het aantal inwoners van de stad/gemeente.
TMVS vraagt om 1 aandeel per 5000 inwoners aan te kopen. De nominale waarde van 1 aandeel is € 1.000 en dient voor ¼ te worden volstort. Deze kost betreft een eenmalige kost (geen jaarlijks terugkerende kost).
De gemeente Grimbergen heeft meer dan 35.000 inwoners maar minder dan 40.000 inwoners, wat betekent dat de gemeente 7 aandelen dient aan te kopen aan € 1.000/aandeel.
Uit het toetredingsdossier 'TMVS-CREAT' is voldoende gebleken dat de autonomie van de deelnemende partners ten volle wordt gerespecteerd.
De gecoördineerde statuten van TMVS en het toetredingsdossier ‘TMVS-CREAT’ worden in bijlage toegevoegd.
2. Aanbod
Het aanbod van CREAT omvat zowel standaard leveringen, diensten en werken evenals maatwerk.
2.1 Standaardaanbod
Bij een klassieke gezamenlijke aankoop dienen de partners het eens te worden over een gezamenlijke vraag. Vaak geen sinecure. Bovendien dient uiteindelijk altijd het resultaat van de marktbevraging afgewacht te worden. Onze specifieke aanpak overstijgt dit euvel.
De raamovereenkomsten waarop kan worden afgeroepen zijn zo opgesteld dat elke bestaande klant daar op elk ogenblik kan op afroepen tegen vooraf gekende voorwaarden. Men weet inhoudelijk waarop men intekent en kent de prijs. Bovendien wordt gezorgd voor een optimale samenwerking tussen de klant en de leverancier of dienstverlener.
Eenvoudig, transparant en vrijblijvend.
Via de raamovereenkomsten worden permanent standaard producten en diensten ‘op afroep’ ter beschikking gesteld. Elke klant kiest autonoom op welke contracten men wil afroepen, het budget en de plaats van levering of uitvoering.
De CREAT Aankoopcentrale legt contracten vast met leveranciers, conform de wetgeving overheidsopdrachten.
Dankzij de kennis van de leveranciersmarkt en het bundelen van inkoopvolumes kunnen aantrekkelijke inkoopvoordelen worden aangeboden. Daar profiteert de klant direct van. Schaaleffecten (meer exemplaren van hetzelfde) en volume-effecten (meer omzet bij een externe leverancier of dienstverlener zodat men het profiel van belangrijke klant en dito prijsvoordeel verwerft) zijn duidelijk het objectief.
Bovendien drukken ook het bundelen van de redactie van bestekken, de evaluatie van de offertes en het permanent zoeken naar extra synergie de kosten. Hierdoor kan dus ook een capaciteitsvoordeel gerealiseerd worden.
Via www.CREAT.be kan u op elk moment het actuele aanbod raadplegen. U vindt daar een overzicht van alle beschikbare en op stapel staande producten en diensten. Bovendien worden op regelmatige tijdstippen mailings verzonden over de vernieuwing van het aanbod, de overeenkomsten die in de kijker staan en events. De contactpersonen van onze klanten worden individueel per mail uitgenodigd om hun uitdrukkelijke toestemming te geven voor het ontvangen van deze marketinginformatie. Mochten zij nadien van mening veranderen, kunnen ze zich op eender welk moment, zonder motivering, uitschrijven uit deze mailings.
2.1.1 Instappen
Om gebruik te maken van één of meerdere raamovereenkomsten, wordt via het webportaal steeds een instapformulier ingevuld. Pas na ontvangst van deze instap, worden de producten en/of diensten ter beschikking gesteld. Concrete afspraken die van toepassing zijn bij een bepaalde raamovereenkomst zijn raadpleegbaar in de specifieke contractinfo op het webportaal. Elke contactpersoon van de klant heeft toegang via een specifieke login.
2.1.2 Bestellen
Bestellen kan eenvoudig en wordt structureel ondersteund. Specifieke modaliteiten m.b.t. ontvangst van goederen en diensten worden vermeld in de contractinfo. De digitale ondersteuning op dit vlak wordt vanuit kosten/batenoverwegingen progressief uitgebreid.
2.2 Maatwerk
CREAT biedt naast het standaardaanbod ook een ruim aanbod van diensten (gecentraliseerde en aanvullende aankoopactiviteiten) aan onder de vorm van maatwerk. Het betreft ondersteuning bij opdrachten geplaatst door de CREAT Aankoopcentrale. Specifieke afspraken worden in overleg met de klant in een voorstel op maat vastgelegd. Maatwerk wordt enkel aangeboden in de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en onder voorbehoud van de aanwezige capaciteit.
2.2.1 Ondersteuning voor opdrachten geplaatst door de CREAT Aankoopcentrale
De trend binnen ondersteunende en facilitaire diensten gaat van het aanbieden van loutere technische producten naar het verlenen van service met meerwaarde. Dit houdt het integraal verzorgen van logistieke processen met voorraadbeheer en distributie, het voorbereiden, organiseren en optimaliseren van de dienstverlening aangepast aan de situatie ter plaatse, het controleren van de uitvoering op kwaliteit, klantvriendelijkheid en (kost)efficiëntie, … in. De dienstverlening beperkt zich daarom niet tot de rol van aankoper. Aan basisdiensten eigen waarde toevoegen, telkens een klant het vraagt, behoort eveneens tot de mogelijkheden.
3. Onderbouw
3.1 Interne organisatie
3.1.1 CREAT-diensten
De organisatie van de aangeboden diensten wordt intern opgenomen via het CREAT team.
Voor het uitvoeren van specifieke opdrachten zal een beroep worden gedaan op TMVW, met wie een samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten.
3.1.2 Service ‘met een gezicht’
CREAT staat garant voor een persoonlijke service. Voor elke klant wordt een persoonlijke vaste contactpersoon of ‘accountmanager’ voorzien.
3.2 Inspraak
De samenwerking binnen de organisatie is zodanig opgezet dat er niet wordt ingeleverd op de autonomie van de klanten. Deze worden vanaf de toetreding op directe wijze betrokken.
Met dat doel worden periodieke CREAT Updates en enquêtes georganiseerd waaraan elke klant kan deelnemen. Doel is dat het voorbereidend werk (vanaf de behoefteomschrijving tot het gunningsvoorstel) getoetst wordt aan de wensen van de klanten.
Inzake de afroepen heeft elke klant vanzelfsprekend het absolute beslissingsrecht.
3.3 Aansprakelijkheden
De aansprakelijkheden van alle partijen worden geregeld op grond van de wettelijk geldende bepalingen van het burgerlijk wetboek en op grond van eventuele contractuele bepalingen.
CREAT of diens aangestelde onderschrijft voor wat haar activiteiten betreft hiervoor de nodige verzekeringen. Alle geschillen hierover zullen worden beslecht voor de Rechtbanken van Gent.
Protest over schade toegebracht door fout van CREAT of diens aangestelde naar aanleiding van uitvoering van haar activiteiten, zal slechts ontvankelijk zijn voor zover dit binnen de 20 werkdagen bij aangetekend schrijven ter kennis wordt gebracht aan CREAT. De bewijslast ter zake rust in zijn geheel op de aanvrager.
Klachten zijn enkel geldig indien ze schriftelijk gebeuren. Klachten die niet binnen de 8 dagen zijn geformuleerd, worden niet meer aanvaard.
4. Bestuurlijke onderbouw
4.1 Toetreding
Elke publieke actor die voldoet aan de basisvoorwaarden van het DLB kan deelnemer worden van TMVS.
Welke dienstverlening wordt geleverd, kan autonoom door de deelnemer worden bepaald, binnen een globaal door CREAT aangeboden ‘menu’ van services (‘aanbod’). Uiteraard kan elke deelnemer ook zelf voorstellen formuleren.
4.2 Inbreng als TMVS-deelnemer
De deelname concretiseert zich middels een kapitaalsinbreng, waartegenover aandelen staan.
Het aantal aandelen wordt vastgelegd op basis van het aantal inwoners, concreet 1 TMVS-aandeel per volledig vijfduizendtal, met een minimum van 1 TMVS-aandeel (nominale waarde: 1.000 euro, voor één vierde te volstorten).
Voor publieke actoren die niet als gemeente of stad te kwalificeren zijn, geldt de vaste inbreng van 5 000 euro (voor één vierde te volstorten). Dergelijke deelnemer bekomt dan telkens 5 TMVS-aandelen. Wanneer de omzetbijdrage van de betrokken deelnemer de mediaan overschrijdt, bedraagt dit 10 TMVS-aandelen.
4.3 Vertegenwoordiging
TMVS heeft diverse formele organen waarin de deelnemers worden vertegenwoordigd.
4.3.1 Raad van Bestuur
De Raad van Bestuur telt maximaal 15 leden. Statutair worden aangaande de verdeling van de bestuursmandaten criteria opgelegd die moeten leiden tot een billijke verdeling op basis van de criteria geslacht, geografische spreiding en op basis van het inwonersaantal van de gemeentelijke deelnemers.
4.3.2 Algemene vergadering
De regelmatig samengestelde algemene vergadering vertegenwoordigt de algeheelheid van de deelnemers. De jaarvergadering wordt samengeroepen door de Raad van Bestuur en wordt telkens gehouden op de derde dinsdag van juni.
5. Financiële onderbouw
5.1 Werkingskosten – CREAT Aankoopcentrale
Omdat producten en diensten via CREAT op een unieke manier worden aangeboden, is een uniforme aanrekening de logische keuze: elke klant betaalt eenzelfde standaardprijs voor eenzelfde product of dienst. Hierin zijn indien relevant de schaaleffecten en/of kosten ter vergoeding van de beheer entiteit reeds verwerkt.
Voor bepaalde raamovereenkomsten (vb. raamovereenkomsten van diensten, minicompetities, ….) wordt tevens een bijdrage in de werking aangerekend. Het niveau van de bijdrage is afhankelijk van de complexiteit van de opdracht (voorbereiding, marktwerking en uitvoering) en de te verwachten omzet.
5.2 Werkingskosten – Prestaties op maat
De prestaties op maat worden per deelnemer bijgehouden en verrekend conform de ingezette profielen. De hierbij toegepaste profielkosten bedragen:
Adviseur: € 73,29/uur.
Adviseur-expert: € 86,90/uur.
Senior-adviseur: € 110,98/uur.
Management: € 123,55/uur.
Externe specialisten: aan kostende prijs.
Om in de algemene kosten te delen, wordt supplementair een toeslag gerekend van 16,5 % op de ingezette interne knowhow.
5.3 Facturatie
In principe wordt na elke bestelling een voorstelfactuur opgemaakt. Huurovereenkomsten en prestaties op maat worden volgens afspraak gefactureerd; ook in deze gevallen wordt eerst een voorstelfactuur opgemaakt. Als de diensten van CREAT binnen de 10 kalenderdagen geen reactie ontvangen op de voorstelfactuur, wordt verondersteld dat ze correct is. Vervolgens wordt de voorstelfactuur omgezet naar een definitieve factuur, die u per mail zal ontvangen.
De facturen hebben een betaaltermijn van 60 dagen en zijn betaalbaar van rechtswege en zonder ingebrekestelling uiterlijk op de vervaldag vermeld op de factuur.
Bij de betaling van een factuur, zelfs bij een deelbetaling, mag steeds geacht worden dat de levering van goederen of diensten aanvaard en goedgekeurd is door de klant zowel wat de prijs als wat de kwaliteit en hoeveelheid betreft, tenzij de klant tijdig protest heeft aangetekend tegen de factuur.
Alle goederen blijven eigendom van CREAT tot na volledige betaling van de desbetreffende factuur. Het risico van de goederen gaat over op de klant op het moment van de levering.
Bij niet tijdige betaling wordt de gehele openstaande schuld opeisbaar en behoudt CREAT het recht de werkzaamheden en/of leveringen op te schorten tot vereffening van de nog openstaande schuld. CREAT kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die uit deze opschorting voortvloeit.
Betwistingen omtrent de factuur kunnen ingediend worden tot 6 maanden na de factuurdatum, dit dient schriftelijk te gebeuren. Na deze termijn kan de factuur niet meer worden betwist.
5.4 Volumekorting
Grotere klanten dragen meer bij aan het schaaleffect en daar profiteren alle CREAT klanten van. Bij de afname van grote hoeveelheden wordt de CREAT klant daarvoor beloond en heeft hij recht op een volumekorting. De volumekorting wordt toegepast op de som van de afroepen op raamovereenkomsten. Prestaties in het kader van maatwerk worden niet meegeteld.
Deze korting loopt op bij toename van de afgenomen hoeveelheid:
Korting op basisprijs (per schijf toe te passen passen) percentage:
0 tot € 250 000 0,00 %
€ 250 000 tot € 500 000 0,25 %
€ 500 000 tot € 1 000 000 0,50 %
> € 1 000 000 1,00 %
De bedragen “basisprijs” voor het berekenen van de korting, betreft de eenheidsprijzen incl. de bijdrage in de werking, excl. btw.
5.5 Minimale afname
Klanten die minimaal gebruik maken van het aanbod of kleinere klanten met beperkte afname, profiteren mee van de schaal- en /of volume-effecten, maar dragen weinig bij aan de vergoeding van de beheer entiteit.
Het minimale afnamebedrag op jaarbasis wordt daarom vastgelegd op € 2.500. Het afnamebedrag betreft de totale som van de eenheidsprijzen gefactureerd door CREAT, zowel afroepen op raamcontracten als maatwerk, incl. de bijdrage in de werking, excl. btw.
De berekening van het minimale afnamebedrag gebeurt per kalenderjaar, en gaat in het vierde jaar nadat de CREAT-klant werd vermeld op de lijst van klanten die aan de bestekken wordt toegevoegd.
Als aan een CREAT-klant op jaarbasis minder dan het minimale afnamebedrag van € 2.500 (excl. btw) werd gefactureerd, zal een factuur worden opgemaakt voor het bedrag van € 250 (excl. btw).
6. Meerwaarde
CREAT biedt een opportuniteit om diensten en goederen aan vooraf gekende voorwaarden te verwerven. Deze aanpak beperkt geenszins de autonomie. De klant stapt immers in en uit op maat.
Naast standaard diensten en goederen wordt ook maatwerk aangeboden. Telkens mogelijk wordt aan de basislevering of – dienst een meerwaarde gekoppeld.
De samenwerking resulteert finaal in een aantoonbaar financieel voordeel via schaal- en volume-effecten.
Er kan ook een capaciteitsvoordeel gerealiseerd worden. Samenwerken laat immers, zodra een kritische schaal bereikt wordt, toe de prestaties geïntegreerd aan te pakken. Dit vereist duidelijk minder capaciteitsinzet dan nodig is indien alle actoren zelf individueel blijven optreden. Deze ‘winst’ nemen, genereert een substantieel extra voordeel.
Tevens worden interne en externe kennis en knowhow gebundeld en ingezet. Dit betekent dat per eenheid slechts een fractie van de hiervoor noodzakelijke inspanningen en bijhorende kosten noodzakelijk zijn.
Dit alles zonder in te leveren op kwaliteit en service, integendeel. ‘MEER SERVICE VOOR MINDER GELD’ zodat SAMENWERKEN EEN TERECHT DOEL is.
7. Vertegenwoordiger
Er dient een vertegenwoordiger te worden aangesteld voor gemeente, OCMW en AGB als deze apart toetreden.
Voor de politiezone niet aangezien deze vallen onder de gemeente.
De vertegenwoordiger mag voor de drie entiteiten dezelfde persoon zijn. Het moet een gemeenteraadslid zijn.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 27 maart 2023 wordt aan de gemeenteraad gevraagd om:
Gaat over tot de eerste stemming inzake de toetreding tot de dienstverlenende vereniging TMVS, Botermarkt 1 te 9000 Gent, volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier, als bijlage bij dit besluit gevoegd, in de hoedanigheid van volgende rechtspersonen: de gemeente en de politiezone:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot de tweede stemming inzake de toetreding tot de aankoopcentrale CREAT van de dienstverlenende vereniging TMVS:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot de eerste geheime stemming inzake de aanduiding van een effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS waarbij raadslid Peter PLESSERS voorgedragen wordt als vertegenwoordiger voor de gemeente, het OCMW en AGBG:
1 TMVS-aandeel per 5.000 inwoners;
7 aandelen of € 1.750 (gemeente) |
Inzake Politiezone: loopt via de gemeente gezien het een ééngemeentezone is.
Budget voor deze aandelen te volstorten kan aangewend worden via GBB-FIN/0050-00/2210000.
Artikel 1.
Toe te treden tot de dienstverlenende vereniging TMVS, Botermarkt 1 te 9000 Gent, volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier, als bijlagen bij dit besluit gevoegd, in de hoedanigheid van volgende rechtspersonen: de gemeente en de politiezone en akkoord te gaan om 7 aandelen, wat gelijk staat aan € 1.750 voor de gemeente en politiezone, te volstorten.
Art. 2.
Toe te treden tot de aankoopcentrale CREAT van de dienstverlenende vereniging TMVS.
Art. 3.
Peter PLESSERS aan te duiden als effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS.
De gemeenteraad keurt de agendapunten van de algemene vergadering van Haviland van 21 juni 2023 goed en stelt het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers vast.
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
DLB, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 april 2023.
Toetreding:
De gemeente is aangesloten bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 EN verlengd werd op 23 oktober 2019, verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2019 onder het nummer 19151652.
Statuten:
De statuten van Haviland, voor het laatst gewijzigd door de algemene vergadering op 12 december 2018.
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
Het besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 betreffende de aanduiding van de heer Bart LAEREMANS als effectieve gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Haviland en de heer Philip ROOSEN als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
/
Per e-mail van 30 maart 2023 werd het gemeentebestuur door Haviland opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van woensdag 21 juni 2023 om 18.00 uur in de kantoren van Haviland, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Asse-Zellik (M2303 6174).
Agenda van de algemene vergadering van 21 juni 2023:
De toelichtingsnota's zijn als bijlage toegevoegd bij dit besluit.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeentelijke vertegenwoordiger, aangeduid in het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019, is de heer Bart LAEREMANS. De plaatsvervanger is de heer Philip ROOSEN.
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
kennis te nemen van de e-mail van 30 maart 2023 waarmee Haviland meldt dat op 21 juni 2023 een algemene vergadering zal plaatsvinden, van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's;
de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's goed te keuren;
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Haviland van 21 juni 2023 vast te stellen.
Stemming
Gaat over tot een eerste stemming inzake de kennisname van de e-mail van 30 maart 2023 waarmee Haviland meldt dat op 21 juni 2023 een algemene vergadering zal plaatsvinden, van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's en deze goed te keuren:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot een tweede stemming inzake het vaststellen van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Haviland van 21 juni 2023:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van Haviland van 30 maart 2023 waarbij wordt gemeld dat een algemene vergadering zal plaatsvinden op 21 juni 2023 in de kantoren van Haviland, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Asse-Zellik, met de volgende agenda en deze goed te keuren:
Art. 2.
Het mandaat van Bart LAEREMANS als effectieve vertegenwoordiger van de gemeenteraad en Philip ROOSEN als plaatsvervangende vertegenwoordiger vast te stellen voor de algemene vergadering van 21 juni 2023.
Art. 3.
Een afschrift van dit besluit te bezorgen aan:
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten met toelichtingsnota's voor de algemene vergadering van 26 juni 2023 van Fluvius West en stelt het mandaat van de aangeduide gemeentelijke vertegenwoordiger met betrekking tot de te behandelen agendapunten, vast.
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
DLB, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder.
Het besluit van college van burgemeester en schepenen van 17 april 2023.
Toetreding:
Het besluit van de gemeenteraad van 27 mei 2010 betreffende de toetreding tot Infrax West.
Statuten:
De statuten van Fluvius West, voor het laatst gewijzigd door de algemene vergadering op 9 december 2019, waarbij de naam werd gewijzigd naar Fluvius West.
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
Het besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 betreffende de aanduiding van mevrouw Elke WOUTERS als effectieve gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Fluvius West, en de heer Gerlant VAN BERLAER als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
/
Per brief van 30 maart 2023, ingekomen op 31 maart 2023, werd het gemeentebestuur door Fluvius West opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van maandag 26 juni 2023 om 18 uur in de Salons Saint Germain, De Breyne Peellaertstraat 12, 8600 Diksmuide.
Agenda van de algemene vergadering van 26 juni 2023
De toelichtingsnota's zijn als bijlage toegevoegd bij dit besluit.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeentelijke vertegenwoordiger, aangeduid in het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019, is mevrouw Elke WOUTERS. De plaatsvervanger is Gerlant VAN BERLAER.
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
kennis te nemen van de brief van 30 maart 2023 waarmee Fluvius West meldt dat op 26 juni 2023 een algemene vergadering zal plaatsvinden, van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's;
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Fluvius West van 26 juni 2023 vast te stellen.
Stemming
Gaat over tot een eerste stemming inzake de kennisname van de brief van 30 maart 2023 waarmee Fluvius West meldt dat op 26 juni 2023 een algemene vergadering zal plaatsvinden, van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's en deze goed te keuren:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot een tweede stemming inzake het vaststellen van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Fluvius West van 26 juni 2023:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van Fluvius West van 30 maart 2023 waarbij wordt gemeld dat een algemene vergadering zal plaatsvinden op 26 juni 2023 om 18 uur in de Salons Saint Germain, De Breyne Paellaertstraat 12 te 8600 Diksmuide, met volgende agenda:
Art. 2.
Kennis te nemen van de toelichtingsnota’s m.b.t. deze agendapunten van deze algemene vergadering van Fluvius West van 26 juni 2023 die bij de uitnodiging voor deze algemene vergadering werden gevoegd en deze goed te keuren.
Art. 3.
Het mandaat van de aangeduide gemeentelijke vertegenwoordiger of de plaatsvervanger, met betrekking tot de te behandelen agendapunten, vast te stellen.
Art. 4.
Een afschrift van dit besluit te bezorgen aan:
De gemeenteraad keurt de agendapunten van de gewone algemene vergadering van Sibelgas van 27 juni 2023 goed en stelt het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers vast.
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Algemeen:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 april 2023.
Statuten:
De statuten van de opdrachthoudende vereniging I.B.E.G., laatst gewijzigd door de algemene vergadering op 26 juni 2018.
De statuten van opdrachthoudende vereniging Sibelgas, voor het laatst gewijzigd door de algemene vergadering op 22 december 2021.
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
voor de resterende duur van deze legislatuur.
/
Per e-mail van 29 maart 2023 (M2303 6089) werd het gemeentebestuur door Sibelgas opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van 27 juni 2023 om 18 uur bij Salon de Romree, Beiaardlaan 31, 1850 Grimbergen (zaal Oude Stallingen – gelijkvloers).
Agenda:
De toelichtingsnota's bevinden zich in bijlage.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger:
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeentelijke vertegenwoordigers, aangeduid in de gemeenteraadsbesluiten van 28 maart en 28 november 2019 en deels vervangen in de gemeenteraadsbesluiten van 28 april en 1 september 2022, zijn:
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
kennis te nemen van de uitnodiging van 29 maart 2023 waarin gemeld wordt dat op dinsdag 27 juni 2023 een algemene vergadering zal plaatsvinden van Sibelgas, van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's;
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in deze algemene vergadering van Sibelgas van 27 juni 2023 vast te stellen.
Stemming
Gaat over tot een eerste stemming inzake de kennisname van de uitnodiging van 29 maart 2023 waarin gemeld wordt dat op dinsdag 27 juni 2023 een algemene vergadering zal plaatsvinden van Sibelgas, van de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota'sen deze goed te keuren:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot een tweede stemming inzake het vaststellen van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in deze algemene vergadering van Sibelgas van 27 juni 2023:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van Sibelgas van 29 maart 2023 waarbij werd gemeld dat er een gewone algemene vergadering (AV) zal plaatsvinden op 27 juni 2023 om 18 uur bij Salons de Romree, Beiaardlaan 31, 1850 Grimbergen (zaal Oude Stallingen – gelijkvloers) met de volgende agenda en deze goed te keuren:
Art. 2.
Kennis te nemen van de toelichtingsnota’s m.b.t. deze agendapunten van deze AV van Sibelgas van 27 juni 2023 die bij de uitnodiging voor deze AV werden gevoegd, en deze goed te keuren.
Art. 3.
Het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers, de heer Yves VERBERCK, mevrouw Elke WOUTERS en mevrouw Katleen ORINX als effectieve gemeentelijke vertegenwoordigers en mevrouw Patricia SEGERS, Kirsten HOEFS en Isabel GAISBAUER als plaatsvervangende vertegenwoordigers, vast te stellen voor de AV van Sibelgas van 27 juni 2023.
Art. 4.
Een afschrift van dit besluit te bezorgen aan:
De gemeenteraad keurt de agendapunten van de algemene vergadering van IBEG van 27 juni 2023 goed en stelt het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers vast.
Artikel 432, derde lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Artikel 41 DLB.
Algemeen:
DLB, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder.
Statuten:
De statuten van IBEG Opdrachthoudende Vereniging, voor het laatst gewijzigd door de algemene vergadering op 22 december 2020.
Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur:
/
Per e-mail van 29 maart 2023 werd het gemeentebestuur door IBEG opgeroepen om deel te nemen aan de gewone algemene vergadering (AV) van 27 juni 2023 om 17.30 uur bij Salons de Romree, Beiaardlaan 31, 1850 Grimbergen (zaal Oude Stallingen – gelijkvloers).
Agenda AV van 27 juni 2023
Verslagen van de Raad van Bestuur en van de Commissaris.
Onderzoek en goedkeuring van de balans en de resultatenrekening van het boekjaar 2022, van de
toelichting, het beheersverslag, de winstverdeling, de boekhoudkundige besluiten en de
waarderingsregels.
Kwijting te geven aan de Bestuurders en aan de Commissaris met betrekking tot het boekjaar 2022.
Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
Benoeming van een Commissaris.
Statutaire ontslagnemingen en benoemingen.
Statutaire mededelingen.
De toelichtingsnota's werden als bijlage bij dit besluit gevoegd.
Mandatering gemeentelijke vertegenwoordiger
Overeenkomstig artikel 432, derde lid, van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers in de AV van opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeentelijke vertegenwoordigers, aangeduid in de gemeenteraadsbesluiten van 28 maart 2019, 28 november 2019 en de zitting van heden, zijn de heer Yves VERBERCK, mevrouw Elke WOUTERS en mevrouw Katleen ORINX als effectieve gemeentelijke vertegenwoordigers en Patricia SEGERS, mevrouw Kirsten HOEFS en mevrouw Isabel GAISBAUER als plaatsvervangende vertegenwoordigers.
Aan de gemeenteraad wordt in dit kader voorgesteld om:
kennis te nemen van de e-mail van 29 maart 2023 waarmee IBEG meldt dat op 27 juni 2023 een AV zal plaatsvinden en goedkeuring te hechten aan de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's;
het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de AV van IBEG van 27 juni 2023 vast te stellen.
Stemming
Gaat over tot een eerste stemming inzake de kennisname van de e-mail van 29 maart 2023 waarmee IBEG meldt dat op 27 juni 2023 een AV zal plaatsvinden en goedkeuring te hechten aan de te behandelen agendapunten en de toelichtingsnota's en deze goed te keuren:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Gaat over tot een tweede stemming inzake het vaststellen van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de AV van IBEG van 27 juni 2023:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de uitnodiging van IBEG van 29 maart 2023 waarbij wordt gemeld dat een algemene vergadering (AV) zal plaatsvinden op 27 juni 2023 om 17u30 bij Salons de Romree, Beiaardlaan 31, 1850 Grimbergen (zaal Oude Stallingen - gelijkvloers); met de volgende agenda en deze goed te keuren:
Verslagen van de Raad van Bestuur en van de Commissaris.
Onderzoek en goedkeuring van de balans en de resultatenrekening van het boekjaar 2022, van de
toelichting, het beheersverslag, de winstverdeling, de boekhoudkundige besluiten en de
waarderingsregels.
Kwijting te geven aan de Bestuurders en aan de Commissaris met betrekking tot het boekjaar 2022.
Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
Benoeming van een Commissaris.
Statutaire ontslagnemingen en benoemingen.
Statutaire mededelingen.
Art. 2.
Het mandaat van de heer Yves VERBERCK en mevrouw Elke WOUTERS en mevrouw Katleen ORINX als effectieve vertegenwoordiger van de gemeenteraad en van mevrouw Patricia SEGERS, mevrouw Kirsten HOEFS en Isabel GAISBAUER als plaatsvervangende vertegenwoordiger vast te stellen voor de AV van 27 juni 2023.
Art. 3.
Een afschrift van dit besluit te bezorgen aan:
De gemeenteraad gaat principieel akkoord met het toekennen van een jaarlijkse investeringstoelage van 100.000 euro (in totaliteit 800.000 euro) aan Merode Hockey Club Grimbergen, voor de realisatie door deze laatste van een bijkomend kunst-waterveld en een extra trainingsveldje en neemt dit engagement ook op in het recht van opstal dat m.b.t. de beoogde site gevestigd dient te worden en waarbij verdere praktische afspraken uitgewerkt zullen worden.
De gemeenteraad maakt Merode Hockey Club Grimbergen erop attent dat het goedkeuren van het meerjarenplan en alle latere wijzigingen tot de prerogatieven van de gemeenteraad behoort en dat laatstgenoemd orgaan derhalve te allen tijde budgettaire aanpassingen kan doorvoeren.
Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Het besluit van de gemeenteraad van 28 september 2017, waarbij akkoord werd gegaan met de toekenning van een opstalrecht met een duur van 50 jaar op een gedeelte van het perceel kadastraal gekend als 3de afdeling - sectie H - nr. 75e2 (voetbalterrein B, sportcentrum Populierendallaan), ten voordele van Merode Hockey Club Grimbergen.
Het besluit van de gemeenteraad van 22 november 2018, houdende de goedkeuring van de notariële ontwerpakte inzake een recht van opstal op een gedeelte van het perceel kadastraal gekend als 3de afd. – sectie H nr. 75e 2 langs de Populierendallaan.
Het besluit van de gemeenteraad van 22 november 2018, houdende de toekenning van een investeringssubsidie aan Merode Hockey Club Grimbergen als ondersteuning bij de aanleg van een hockeyveld.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 31 juli 2017, waarbij akkoord werd gegaan met de vraag van Merode Hockey Club Grimbergen om een recht van opstal te verkrijgen voor de aanleg van een kunstgras hockeyterrein op voetbalterrein B op het sportcentrum aan de Populierendallaan.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 april 2023, inzake de toekenning van een investeringssubsidie aan Merode Hockey Club Grimbergen.
/
In een tijdspanne van ongeveer 7 jaar kende de club een aanzienlijke groei, waardoor men vandaag over om en bij de 500 leden en meer dan 40 teams beschikt. Hierdoor botst de club op de eigen limieten, aangezien men slechts over één veld beschikt, zijn er onvoldoende trainingsuren beschikbaar, waardoor een ledenstop werd afgekondigd.
Voor de aanleg van het huidige hockeyveld voorzag het gemeentebestuur eerder een investeringstoelage van 50.000 euro. Bovenop de subsidies die door de provincie (35.000 euro) en de Vlaamse overheid (126.000 euro) voorzien werden, voorzag Merode Hockey Club Grimbergen zelf 489.000 euro (lening bij leden en bij kredietverstrekker). De club beschikt voor de vermelde site sinds 2019 over een recht van opstal voor een periode van 50 jaar en staat gedurende heel deze periode zelf in voor het onderhoud en het voldoen van de kosten inzake nutsvoorzieningen.
Door de huidige capaciteitsproblemen wenst Merode Hockey Club Grimbergen bijkomende infrastructuur te voorzien. Hiertoe wordt het aanpalende veld, dat vòòr de oprichting van fusieclub Fenixx BeigHum voornamelijk dienst deed als voetbalveld van KFC Borght-Humbeek, als geschikt ervaren.
Merode Hockey Club Grimbergen wenst op deze site een volwaardig kunst-waterveld aan te leggen volgens de voorgeschreven internationale normering, alsook een extra trainingsveld voor de jongste spelers.
Voor de financiering van de ontwikkeling van deze site beschikt de club niet over de nodige middelen en zou een eigen inbreng ditmaal niet opnieuw mogelijk zijn. Bijgevolg zou de club een lening moeten aangaan en hoopt men voor de aflossing van dit krediet vanuit het gemeentebestuur over de benodigde tussenkomst te kunnen beschikken. Door te werken met een lening zou de last voor het bestuur over meerdere jaren gespreid kunnen worden.
Het gemeentebestuur wenst blijvend in te zetten op de uitbouw van moderne sportinfrastructuur en wenst de eigen clubs hierbij te ondersteunen. Vanuit dit opzet is het bestuur de piste genegen een investeringssubsidie van €800.000 toe te kennen voor het project zoals voorgesteld door Merode Hockey Club Grimbergen (dit bedrag komt overeen met de geraamde kostprijs).
Het bestuur kan hiertoe gedurende 8 jaar een jaarlijkse investeringssubsidie van €100.000 voorzien.
De modaliteiten voor de toekenning van deze gelden, net als de verdere praktische afspraken, dienen te worden voorzien in een recht van opstal dat tussen het bestuur en de club zal worden afgesloten.
Raadslid Tom GAUDAEN krijgt het woord en merkt op dat in de inhoudelijke verantwoording staat dat Merode Hockey Grimbergen sinds 2019 beschikt over een eigen kunstgrasveld, maar dat klopt niet. Sinds 2015 maakt de club gebruik van het veld gelegen op Ter Wilgen. Sinds 2019 heeft de club een eigen veld bij de Borght.
Voorzitter Peter PLESSERS gaat ermee akkoord om dit te laten aanpassen.
Raadslid Tom GAUDAEN krijgt opnieuw het woord en stelt dat de hockeyclub sinds 2019 op zoek is naar een locatie voor een hockeyveld, dat werd gevonden op het tweede voetbalveld van FC Borght. Bij de start van de coalitie werd afgesproken dat het sportbudget moest passen in het sportbeleidsplan. Dat plan werd in 2021 goedgekeurd, waarna het uitgerold kon worden. De uitbreiding van de hockeyclub past perfect in het sportbeleidsplan. Door het tweede veld zal de hockeyclub naar verwachting groeien naar 900 tot 1.000 leden. Hiervoor moet de bijkomende infrastructuur, zoals kleedkamers, vergaderruimte en kantine worden aangepast. Raadslid GAUDAEN wilt graag weten wat hierin is voorzien.
In het dossier was ook de mobiliteit opgenomen. Een uitbreiding van de parkeermogelijkheden voor fietsen en auto’s was voorzien en er was een voorstel voor eenrichtingsverkeer. De fractie Open VLD vraagt wat van deze plannen is overgebleven.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en vraagt of het klopt dat de hockeyclub een lening aangaat van € 800.000 en dat de gemeente jaarlijks € 100.000 daarvan aflost.
Schepen Jelle DE WILDE krijgt het woord en antwoordt dat het gemeentebestuur tegemoetgekomen is aan de noden en vragen van het bestuur van de hockeyclub. Het belangrijkste voor de club is het realiseren van een tweede veld. Vervolgens zal het ook nodig zijn om andere zaken uit te breiden, maar dit wordt gefaseerd aangepakt. Ook over de mobiliteit wordt nog met de club overlegd. Er zijn bijvoorbeeld plannen om de huidige parkeerplaatsen efficiënter in te richten. De club zet bovendien sterk in op fietsen. De aanleg van een fietspad over de Sparrenlaan zal het fietsen verder stimuleren.
Het klopt dat de club een lening aangaat, die de gemeente in gedeelten aflost.
Het huidige meerjarenplan beslaat de jaren 2023 tot en met 2025, wat impliceert dat thans slechts voor een periode van 3 jaar een jaarlijkse investeringstoelage van €100.000 kon worden voorzien.
Opdat de effectieve toekenning gedurende 8 jaar kan plaatsvinden, betekent dit dat deze toelage ook de komende jaren, bij de aanpassingen van het meerjarenplan, steeds (her)opgenomen dient te worden.
Om ten aanzien van de hockeyclub en diens kredietverlener een zo ruim mogelijke garantie te bieden dat de jaarlijkse toelage gedurende 8 jaar voorzien zal worden, wenst het bestuur dit engagement tevens expliciet op te nemen in het recht van opstal dat met betrekking tot het beoogde perceel gevestigd zal worden.
Artikel 1.
Principieel akkoord te gaan om gedurende 8 opeenvolgende jaren een jaarlijkse investeringstoelage van 100.000 euro toe te kennen (in totaliteit 800.000 euro) aan Merode Hockey Club Grimbergen, voor de realisatie door deze laatste van een bijkomend kunst-waterveld en een extra trainingsveldje en dit engagement ook op te nemen in het recht van opstal dat m.b.t. de beoogde site gevestigd dient te worden en waarbij verdere praktische afspraken uitgewerkt zullen worden.
Art. 2.
Merode Hockey Club Grimbergen erop attent te maken dat het goedkeuren van het meerjarenplan en alle latere wijzigingen tot de prerogatieven van de gemeenteraad behoort en dat laatstgenoemd orgaan derhalve te allen tijde budgettaire aanpassingen kan doorvoeren.
De gemeenteraad past het gewijzigde financieel meerjarenplan 2022-2025, vastgesteld op 12 december 2022 door de kerkraad Sint-Servaas (Grimbergen), voor de jaren 2024 en 2025 aan en keurt het mits aanpassing goed.
Artikel 41, 9° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) dat bepaalt dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen toevertrouwd worden:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en bijhorende aanpassingen, titel II, hoofdstuk III, afdeling 2.
Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en bijhorende aanpassingen, titel II, hoofdstuk III, afdeling 2 (dossierstuk 1).
Besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst en bijhorende aanpassingen (dossierstuk 2).
Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst (dossierstuk 3).
Het financieel meerjarenplan 2020-2025 van het kerkbestuur Sint-Servaas (Grimbergen), goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 november 2019 (dossierstuk 4).
Het gewijzigde financieel meerjarenplan 2020-2025 van het kerkbestuur Sint-Servaas (Grimbergen), goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 november 2020 (dossierstuk 5).
Wijziging van het financieel meerjarenplan vastgesteld door de kerkraad op 12 december 2022 en ingediend bij het gemeentebestuur op 1 februari 2023 (bijlage 1 en 2).
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 april 2023 (dossierstuk 6).
Overleg ad hoc van 29 november 2022 tussen het gemeentebestuur en de afgevaardigden van de kerkfabriek Sint-Servaas.
Gunstig advies van het erkend representatief orgaan (bisdom) van 9 maart 2023 (dossierstuk 7).
Een formele wijziging van het financieel meerjarenplan is noodzakelijk wanneer in de financiële nota van het meerjarenplan de exploitatie-toelage wordt vermeerderd. In dat geval zal het gemeentebestuur immers meer moeten betalen dan afgesproken was.
In de voorliggende meerjarenplanwijziging (bijlage 1) is dit het geval. De exploitatie-toelagen worden voor de periode 2022-2025 verhoogd.
Een strategische nota begeleidt de meerjarenplanwijziging (bijlage 2).
Overzicht van de gevraagde verhoogde gemeentelijke exploitatietoelagen:
2022: verhoging van 130.166,39 euro naar 173.633,18 euro;
2023: verhoging van 111.488,36 euro naar 158.348,60 euro;
2024: verhoging van 112.826,26 euro naar 154.326,26 euro;
2025: verhoging van 114.180,14 euro naar 157.680,14 euro.
De verhoging van de toelagen voor 2022 en 2023 passen binnen het huidig goedgekeurd meerjarenplan van de gemeente. Er wordt vastgesteld dat de verhoogde toelagen voor 2024 en 2025 niet passen binnen het huidig meerjarenplan van de gemeente.
In het gewijzigd meerjarenplan van de kerkfabriek worden de verhoogde energiekosten doorgetrokken tot en met 2025. De gemeente legde in haar laatst goedgekeurde meerjarenplan de exploitatietoelagen voor Sint-Servaas voor 2024 en 2025 vast overeenkomstig het laatste meerjarenplan van de kerkfabriek dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 november 2020, zijnde 112.827,00 euro voor 2024 en 114.181,00 euro voor 2025.
De gemeente kon bij de opmaak van haar laatst gewijzigde meerjarenplan wel reeds anticiperen op de gevraagde verhoogde toelagen voor 2022 en 2023 aangezien deze toen reeds werden gecommuniceerd door de kerkfabriek.
Indien het meerjarenplan van de kerkfabriek niet past binnen het meerjarenplan van de gemeente kan de gemeente beslissen het meerjarenplan van de kerkfabriek aan te passen.
Er wordt beslist om de budgetten voor 2024 en 2025 in het voorliggend gewijzigd meerjarenplan als volgt aan te passen:
2024
2025
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
/
Artikel 1.
Het gewijzigde financieel meerjarenplan 2022-2025, vastgesteld op 12 december 2022 door de kerkraad Sint-Servaas (Grimbergen), als volgt aan te passen voor wat betreft de budgetten 2024 en 2025:
2024
wat de exploitatie-ontvangsten betreft wordt de gemeentelijke exploitatietoelage teruggebracht van 154.326,26 euro naar 112.827,00 euro;
wat de exploitatie-uitgaven betreft wordt het bedrag vastgelegd onder rubriek "21 Gebouwen van de eredienst - 210 Hoofdgebouw van de eredienst" teruggebracht van 168.172,15 euro naar 126.672,15 euro.
2025
wat de exploitatie-ontvangsten betref wordt de gemeentelijke exploitatietoelage teruggebracht van 157.680,14 euro naar 114.181,00 euro;
wat de exploitatie-uitgaven betreft wordt het bedrag vastgelegd onder rubriek "21 Gebouwen van de eredienst - 210 Hoofdgebouw van de eredienst" teruggebracht van 171.692,22 euro naar 128.192,22 euro.
Art. 2.
Het gewijzigde financieel meerjarenplan 2022-2025, vastgesteld op 12 december 2022 door de kerkraad Sint-Servaas (Grimbergen), mits aanpassing zoals vermeld in artikel 2 goed te keuren.
Art. 3.
De opdracht te geven aan de dienst Financiën om dit besluit over te maken aan de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.
De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2022, vastgesteld op 12 december 2022 door de kerkraad Sint-Servaas (Grimbergen).
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en bijhorende aanpassingen, titel II, hoofdstuk III, afdeling 2 (dossierstuk 1).
Besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst en bijhorende aanpassingen (dossierstuk 2).
Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst (dossierstuk 3).
Het financieel meerjarenplan 2020-2025 van het kerkbestuur Sint-Servaas (Grimbergen), goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 november 2019 (dossierstuk 4).
Het gewijzigde financieel meerjarenplan 2020-2025 van het kerkbestuur Sint-Servaas (Grimbergen), goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 november 2020 (dossierstuk 5).
Wijziging van het financieel meerjarenplan vastgesteld door de kerkraad op 12 december 2022 en ingediend bij het gemeentebestuur op 1 februari 2023, waarvan het ontwerp ter goedkeuring wordt voorgelegd op de huidige zitting van de gemeenteraad van 27 april 2023 (dossierstuk 6).
De budgetwijziging 2022 vastgesteld door de kerkraad Sint-Servaas (Grimbergen) op 12 december 2022 en bij de gemeente door het centraal kerkbestuur ingediend op 15 maart 2023 via de software van Religio (bijlage 1 en bijlage 2).
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 april 2023 (dossierstuk 7).
Overleg ad hoc van 29 november 2022 tussen het gemeentebestuur en de afgevaardigden van de kerkfabriek Sint-Servaas.
Gunstig advies van het erkend representatief orgaan (bisdom) van 9 maart 2023 (dossierstuk 8).
Een budget(wijziging) bestaat uit een financiële nota (bijlage 1) en een beleidsnota (bijlage 2).
Een budgetwijziging in de exploitatie is noodzakelijk als het totaal van de ontvangsten of de uitgaven van een hoofdfunctie wijzigt.
In de voorliggende budgetwijziging worden volgende herschikkingen binnen de hoofdrubrieken van de exploitatie-uitgaven doorgevoerd:
Hoofdrubriek 20 "Eredienst": de exploitatie-uitgave wordt verhoogd met 11.834,31 euro.
Dit is een gevolg van enerzijds een verschuiving van een beschikbaar krediet van 11.500,00 euro binnen de hoofdrubriek 21 "Gebouwen van de eredienst" (onderhoud hoofdgebouw eredienst) naar de hoofdrubriek 20 "Eredienst" (aankoop van geluids- en beeldweergave-installatie voor eredienst).
Anderzijds wordt er een kleinere verschuiving doorgevoerd van een beschikbaar krediet van 334,31 euro binnen de hoofdrubriek 21 "Gebouwen van de eredienst" (onderhoud andere gebouwen eredienst) naar de hoofdrubriek 20 "Eredienst" (kilometervergoeding bedienaar van de eredienst).
Deze verschuivingen hebben geen verhoging van de gemeentelijke exploitatietoelage tot gevolg.
Hoofdrubriek 21 "Gebouwen van de eredienst" (nutsvoorzieningen hoofdgebouw eredienst): de exploitatie-uitgave wordt verhoogd met 39.500,00 euro. Door de stijgende energieprijzen zijn de huidige kredieten die voorzien werden in het budget 2022 ontoereikend. Hiervoor wordt een bijkomende gemeentelijke exploitatietoelage gevraagd van 39.500,00 euro voor 2022.
Hoofdrubriek 23 "Privaat patrimonium" (erelonen): de exploitatie-uitgave wordt verhoogd met 3.000,00 euro. De onderhandelingen met Matexi (onderhandelingen Beigemveld) maken gespecialiseerd juridisch advies noodzakelijk. Hiervoor wordt een bijkomende gemeentelijke exploitatietoelage gevraagd van 3.000,00 euro voor 2022.
In deze budgetwijziging wordt aldus een bijkomende gemeentelijke exploitatietoelage gevraagd voor 2022 voor een totaalbedrag van 42.500,00 euro.
Een verhoging van de gemeentelijke exploitatietoelage maakt een wijziging van het financieel meerjarenplan van de kerkfabriek noodzakelijk. De budgetwijziging moet passen binnen dit ontwerp van het gewijzigd financieel meerjarenplan van het kerkbestuur.
De budgetwijziging past binnen het gewijzigd financieel meerjarenplan vastgesteld door de kerkraad op 12 december 2022 en past binnen het meerjarenplan van de gemeente.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
/
Artikel 1.
Akte te nemen van de budgetwijziging 2022, vastgesteld op 12 december 2022 door de kerkraad Sint-Servaas (Grimbergen).
Art. 2.
De opdracht te geven aan de dienst Financiën om dit besluit over te maken aan de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek in kwestie en het erkend representatief orgaan.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst inclusief bijlagen tussen de gemeente Grimbergen en de vzw Regionaal Landschap Brabantse Kouters voor de uitvoering van het goedgekeurde projectvoorstel 'Natuur in je buurt - Beiaardplein' goed.
Artikels 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
/
De gemeente en vzw Regionaal Landschap Brabantse Kouters werken samen in het kader van de herinrichting van het Beiaardpleintje tot een groene toegangspoort voor Grimbergen zoals beslist door het college in de zitting van 28/06/2021 (zie BIJLAGE 4.1).
Gezien de strategische ligging zal het Beiaardpleintje voor de inwoners en bezoekers van de gemeente Grimbergen een groene toegangspoort vormen voor het centrum, maar ook een toonbeeld zijn van de natuurwaarden langsheen de hele Maalbeek. Dit pleintje zal onderdeel uitmaken van het Maalbeekpad, een recreatieve verbinding langsheen de waterloop van bron tot monding. Het vernatuurlijken van de Maalbeek maakt integraal deel uit van de doelstelling van het Strategisch Project Groene Noordrand waarbij via het Integraal Project Maalbeek op verschillende plaatsen aan wateroplossingen wordt gedacht.
Beide partijen leggen via deze overeenkomst (volledige tekst in BIJLAGE 4) hun wederzijdse rechten en plichten inzake de samenwerking vast.
RLBK stelde in samenwerking met de gemeente een subsidiedossier (zie BIJLAGE 4.2) op dat door het Agentschap Natuur en Bos (ANB) goedgekeurd werd bij ministerieel besluit van 30 november 2021. Deze overeenkomst concretiseert de samenwerking voor de realisatie van dit project.
Deze overeenkomst geldt voor de personeelskost die nodig is voor het opstellen en begeleiden van de gemeente om 'het Beiaardpleintje' op lange termijn een groene, biodiverse en toegankelijke invulling te geven en de uitvoering van de eigenlijke inrichting zoals omschreven.
De gemeente financiert de personeelskost nodig voor de algemene projectcoördinatie, het opstellen van een gedetailleerde planopmaak voor de natuurinrichting en het begeleiden van de werken. Hiervoor wordt een budget voorzien van 8.360 euro wat overeenstemt met een personeelsinzet van ongeveer 22 mandagen. Op dit bedrag is geen BTW verschuldigd.
Zoals bepaald in de goedgekeurde projectaanvraag en kostenraming in BIJLAGE 4.4, kan de gemeente na afronden van het project hiervoor 6.270 euro subsidie ontvangen van het Agentschap Natuur en Bos, waardoor de nettokost voor de gemeente geraamd wordt op 2.090 euro.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en merkt op dat de fractie Groen het toejuicht dat de gemeente heeft gekozen voor een samenwerking met RLBK voor de inrichting van het plein en dat er rekening wordt gehouden met de oproep van Groen om niet alle bomen te kappen.
De omgevingsvergunning werd afgeleverd door de Deputatie van Vlaams-Brabant op 16 maart 2023 onder voorwaarden.
Deze subsidie van 76.098 euro werd ingeschreven in het MJP op budgetsleutel act-14/0340-00/1500000. Artikel 5 van het subsidiebesluit bepaalt dat dit bedrag wordt uitbetaald in 2 schijven: één schijf van 40% na betekening van het MB aan de begunstigde (30.439,2€ reeds gestort eind 2021) en een tweede schijf van maximaal 60% na uitvoering van het project en na ontvangst van het eindrapport en de eindafrekening.
Enig artikel.
Kennis te nemen van de samenwerkingsovereenkomst inclusief bijlagen tussen de gemeente Grimbergen en de vzw Regionaal Landschap Brabantse Kouters voor de uitvoering van het goedgekeurde projectvoorstel 'Natuur in je buurt - Beiaardplein' en deze goed te keuren.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst inclusief bijlagen tussen de gemeente Grimbergen en de vzw Regionaal Landschap Brabantse Kouters voor de uitvoering van het goedgekeurde projectvoorstel 'Natuur in je buurt: Sint-Donatuslaan, groen-recreatieve schakel in de Tangebeekvallei' goed.
Artikels 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
/
De gemeente en vzw Regionaal Landschap Brabantse Kouters werken samen in het kader van de herinrichting van een aantal gemeentelijke percelen tussen de Grimbergsesteenweg en de woning Sint-Donatuslaan 4 (Grimbergen) als groene-recreatieve instappoort tot de Tangebeekvallei, zoals beslist door het college in de zitting van 28/06/2021 (zie BIJLAGE 4.1).
Met de realisatie van voorliggend project wordt de Tangebeekvallei tussen de bestaande groenkernen ‘Tangebeekbos’ en ‘Domein Ter Tommen’ echt geschakeld als deel van het beoogde robuuste groen-blauwe & recreatieve netwerk in de Groene Noordrand en in de gemeente Grimbergen. Binnen de visie van het Strategisch Project Groene Noordrand bestaat de ambitie van het realiseren van een pad langsheen de waterloop en dit van bron tot monding. Plaatsen waar we de waterloop kunnen beleven en opnieuw zichtbaar kunnen krijgen verdienen een groen-blauwe upgrade.
Stroomopwaarts kan je vandaag op een aangename manier de Tangebeekvallei beleven, startend aan Tangebeekbos, langsheen weiden en ruigtes tot aan de Vilvoordsesteenweg/Grimbergsesteenweg, verder stroomopwaarts. Een tunnel ter hoogte van de Dressaertslaan-Sint-Donatuslaan brengt je relatief veilig aan de overkant. Maar vanaf daar en tot aan de Leopold Luypaertstraat, en het begin van het Buurtparkje Borgt, is de Tangebeekvallei niet meer toegankelijk en beleefbaar. Voorliggend project wil deze ontbrekende schakel leggen.
Tussen de Vilvoordsesteenweg en de woning Sint-Donatuslaan 4, 1850 Grimbergen worden de gemeentelijke percelen heringericht als ‘instappoort’ tot de Tangebeekvallei. De site wordt verfraaid en met streekeigen, inheems groen versterkt. De wandelaar wordt er op een aangename manier uitgenodigd om zijn wandeltraject langsheen de Tangebeekvallei verder te zetten. Een infobord geeft duiding rond de Tangebeekvallei vandaag, met een terugblik naar het verleden als plek van de dijkbreuk op 4 juni 1839. Een onverhard wandelpad wordt aangelegd, waardoor de linkeroever van de Tangebeek vanop de Sint-Donatuslaan (ter hoogte van tunnel) bereikbaar wordt. Op de rechteroever, aan de overkant dus en op eigendom stad Vilvoorde, ligt reeds de ‘Tangeboschvoetsweg (Voetweg 87), een onverhard wandelpad, dat echter komend van aan de Sint-Donatuskapel (begin park Borcht) vandaag doodloopt op het talud van de Grimbergsesteenweg. Het hier voorzien van een voetgangersbrug (i.s.m. stad Vilvoorde) binnen voorliggend project maakt de Tangebeekvallei wel verder bewandelbaar.
Beide partijen leggen via deze overeenkomst (volledige tekst in BIJLAGE 4) hun wederzijdse rechten en plichten inzake de samenwerking vast.
RLBK stelde in samenwerking met de gemeente een subsidiedossier (zie BIJLAGE 4.2) op dat door het Agentschap Natuur en Bos (ANB) goedgekeurd werd bij ministerieel besluit van 30 november 2021 (zie BIJLAGE 3). Deze overeenkomst concretiseert de samenwerking voor de realisatie van dit project.
Deze overeenkomst geldt voor de personeelskost die nodig is voor het opstellen en begeleiden van de gemeente die nodig is om de gemeentelijke percelen tussen de Grimbergsesteenweg en de Sint-Donatuslaan 4, op lange termijn een groene, biodiverse en toegankelijke invulling te geven, als groen-recreatieve schakel in de Tangebeekvallei. Dit omvat planopmaak, omgevingsvergunning, aanbesteding en de uitvoering van de eigenlijke inrichting, evenals algemeen projectmanagement. Het hoofddoel van dit project is het omvormen van een restperceel aan het begin van de Sint-Donatuslaan tot een groene instapplaats tussen Tangebeekbos en Domein Ter Tommen.
De gemeente financiert de personeelskost nodig voor de algemene projectcoördinatie, het opstellen van een gedetailleerde planopmaak voor de natuurinrichting en het begeleiden van de werken. Hiervoor wordt een budget voorzien van 2.220 euro wat overeenstemt met een personeelsinzet van ongeveer 6 mandagen. Op dit bedrag is geen BTW verschuldigd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en merkt op dat het goed is dat de Tangebeekvallei beter toegankelijk wordt gemaakt door extra wandelmogelijkheden.
Op 10 november '22 vond er een overleg en terreinbezoek plaats tussen de betrokken partners: Gemeente Grimbergen, Vlaamse Landmaatschappij, studiebureau Antea-Buur, Provincie Vlaams Brabant dienst Waterlopen, Aquafin, Strategisch Project Groene Noordrand en Regionaal Landschap Brabantse Kouters in dit kader. Deze datum werd als startdatum meegedeeld.
Deze subsidie van € 15.000 werd reeds uitbetaald in één schijf na betekening van het MB (eind 2021) en ingeschreven in het MJP op GBB-MIL/0340-00/1500000.
Enig artikel.
Kennis te nemen van de samenwerkingsovereenkomst inclusief bijlagen tussen de gemeente Grimbergen en de vzw Regionaal Landschap Brabantse Kouters voor de uitvoering van het goedgekeurde projectvoorstel 'Natuur in je buurt: Sint-Donatuslaan, groen-recreatieve schakel in de Tangebeekvallei', deze goed te keuren.
De gemeenteraad nam kennis van de bespreking over de melding van de federale overheid inzake de mogelijke komst van een opvangcentrum voor asielzoekers in Strombeek-Bever en verwijst voor de inhoud naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
Artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Tot spoedbehandeling kan alleen worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door minstens twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
/
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 24 april beslist om de kennisgeving van de melding van de federale overheid inzake de mogelijke komst van een opvangcentrum voor asielzoekers in Strombeek-Bever bij hoogdringendheid te agenderen op de gemeenteraad van heden.
Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt het woord en meldt dat hij op 18 april 2023 werd gebeld door de staatssecretaris voor Asiel en Migratie met het verzoek om een opvangcentrum in te richten voor asielzoekers in het voormalige woonzorgcentrum Ascot in Strombeek-Bever. De doelgroep bestaat uit mensen met een zorgnood en hun familie. Het gaat om maximaal 100 personen, verdeeld over 32 appartementen.
De gemeente heeft in dit proces geen beslissingsbevoegdheid. Ook hoeft de gemeente geen vergunningen af te geven; ze hoeft alleen akte te nemen van het besluit van de federale overheid. De gemeente had gehoopt om de staatssecretaris te kunnen wijzen op de specifieke situatie van het mede-eigendom, waar 170 gezinnen bij betrokken zijn. Dit heeft zich elders namelijk nog niet voorgedaan bij het inrichten van asielzoekerscentra. Het overleg werd echter doorkruist door de publicatie via Twitter, waarna alle media belangstelling toonden voor het onderwerp. Sindsdien heeft het college contact gehad met de onthaalgroep vluchtelingen die kenbaar heeft gemaakt dat zij klaarstaan om vrijwilligerswerk te verrichten. Ook is gesproken met een vertegenwoordiger van Fedasil en het Agentschap voor Integratie, die heeft uitgelegd welke praktische zaken de inrichting van een asielcentrum met zich meebrengt. Er wordt voorzien in dertig personeelsleden, waarvan de aanwerving nog niet is opgestart. Het huurcontract is voor een periode van drie jaar of langer. Het mede-eigendom is in dit overleg ter sprake gebracht. Ten derde is een gesprek gevoerd met een delegatie van de mede-eigenaars. Zij zullen de plannen onderling verder bespreken en juridisch laten toetsen.
Raadslid Isabel GAISBAUER krijgt het woord en vraagt of de gemeente het voornemen heeft om het centrum te ondersteunen en de nodige medewerking te verlenen. Ook vraagt ze of er al enig zicht is op een planning.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat de aanwerving voor personeel nog moet starten. Dat heeft wel een aantal weken nodig. In het eerste gesprek werd mei genoemd, maar waarschijnlijk gaat het langer duren, omdat er nog veel zaken geregeld moeten worden. Het is niet de bedoeling dat de gemeente of het OCMW personeel beschikbaar stelt voor de ondersteuning van het centrum. Dat zou ook niet kunnen, omdat het OCMW hiervoor geen capaciteit heeft. De gemeente wordt op dat vlak volledig ontzorgd.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en vraagt of de gemeenteraad verslagen kan krijgen van het overleg met Fedasil. Tijdens de vergadering met Fedasil is het mede-eigendom van het woonzorgcentrum besproken. Hij vraagt in welke zin dat besproken is: zijn er alternatieven denkbaar? De burgemeester wees erop dat het gaat om 32 kleine flats voor 100 mensen. Raadslid BOELENS vraagt of bij Fedasil bespreekbaar is wat de draagkracht is, indien er discussie over komt. 100 mensen op deze locatie lijkt hem vrij veel, dus het lijkt hem verstandig om te proberen tot een compromis te komen.
Burgemeester Bart LAEREMANS repliceert dat het aantal bewoners erg hoog is voor het gebouw. Eerder werd het gebouw door circa 40 mensen bewoond. Er zijn drie personen per flat gepland, waaronder ook kinderen. De bijzondere eigendomssituatie is besproken. De staatssecretaris is hiervan op de hoogte en onderzoekt de mogelijkheden.
Het overleg met Fedasil is een politiek overleg geweest met enkele leden van het schepencollege. Er is geen verslag van gemaakt.
Raadslid Isabel GAISBAUER krijgt opnieuw het woord en vraagt of er nog overleg komt met het middenveld en met de onthaalgroep. Ook wil ze graag weten of de gemeente opnieuw gaat communiceren met de inwoners over de ontwikkelingen, omdat de informatie die vanavond is gegeven anders is dan eerder door de gemeente werd gepubliceerd.
Burgemeester Bart LAEREMANS stelt dat hij alleen de feiten heeft meegedeeld. Afgelopen woensdag is gesproken met de mede-eigenaren. Zij zullen intern overleggen en hun bevindingen terugkoppelen. Er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt voor verder overleg. Op een aantal vlakken moet eerst nog meer duidelijkheid komen, voordat de gemeente opnieuw kan gaan communiceren over de plannen. Eerst moet definitief besloten worden of het opvangcentrum er komt.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt wederom het woord en weet dat er vanuit Fedasil iemand aangeduid zou worden als contactpersoon/bemiddelaar. Hij vraagt of die al is aangeduid en of deze aanwezig was bij het overleg met omwonenden. Ook wil hij weten hoe de buurtbewoners vertegenwoordigd waren; was er een delegatie namens de 140 buurtbewoners of was de hele buurt aanwezig? En wie was er aanwezig namens het gemeentebestuur?
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat bij de drie gesprekken steeds dezelfde leden van het schepencollege aanwezig. De buurtbewoners hebben eerst intern overlegd met de afgevaardigden van de vijftien gebouwen. Daaruit hebben zij een delegatie van zes personen samengesteld. Hij verwacht dat zij een woordvoerder zullen aanduiden die aan het gemeentebestuur terugkoppelt.
Een bemiddelaar is nog niet aangeduid. Fedasil is wel bereid om iemand aan te stellen om uitleg te geven aan de mede-eigenaren en buurtbewoners.
Raadslid Eddie BOELENS krijg nogmaals het woord en dringt erop aan om zo snel mogelijk een verbindingsofficier te betrekken bij de gesprekken, want er zullen vragen en onzekerheden leven bij de omwonenden. Raadslid BOELENS wil dat de gemeenteraad enig zicht wordt geboden op de teneur van het overleg met betrokkenen.
Burgemeester Bart LAEREMANS wil hier niet op ingaan. Er is niet afgesproken in hoeverre het overleg vertrouwelijk was. Wel zegt hij dat er zeer grote ongerustheid heerst onder de mede-eigenaars.
Raadslid William DE BOECK krijgt het woord en is benieuwd naar het standpunt van het schepencollege over de komst van het opvangcentrum. N.a.v. de ongerustheid die bij de betrokkenen heerst, had de burgemeester toegezegd dat hij de staatssecretaris “op deze onmogelijkheid zou wijzen”, wat een zeer duidelijke uitspraak is. Nu lijkt dat te worden afgezwakt. Hij vraagt naar een toelichting hierover.
Burgemeester Bart LAEREMANS stelt dat er twee keer overleg is gevoerd met de staatssecretaris. In het eerste overleg werd de mededeling gedaan dat er een opvangcentrum zal komen. In het tweede gesprek heeft hij duidelijk aangegeven wat het probleem is met het in gebruik nemen van het gebouw. Dat is ook tegen Fedasil gezegd. Het standpunt van het schepencollege is vorige week verwoord. Het lijkt hem verstandig om emotionele debatten achterwege te laten en te focussen op een goed proces.
Raadslid William DE BOECK krijgt opnieuw het woord en wil geen emotioneel debat voeren, maar wil wel weten wat er leeft bij de buurtbewoners. Als er een besluit wordt genomen, moet de gemeente ook een standpunt innemen voor haar inwoners. De gemeente is immers de partij die de belangen van de mede-eigenaars moet vertegenwoordigen in het proces.
Burgemeester Bart LAEREMANS reageert dat het schepencollege een standpunt heeft ingenomen. Dat is besproken met de buurtbewoners. Nooit eerder is het voorgekomen dat er mede-eigenaren zijn betrokken bij de huisvesting van asielzoekers, want normaliter zijn de centra duidelijk afgebakend. Dat er nu mede-eigenaren zijn, is een zeer uitzonderlijke situatie en creëert een unieke problematiek.
Raadslid William DE BOECK krijgt wederom het woord en twijfelt aan de kwaliteit van de leefomstandigheden als er gemiddeld drie personen per appartement worden gehuisvest.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat dit tijdens de gesprekken met Fedasil is besproken. De bedenking bestaat namelijk ook bij het college. De staatssecretaris heeft echter aangegeven dat er voor bejaarden andere normen gelden dan voor asielopvang.
Raadslid Isabel GAISBAUER krijgt andermaal het woord en heeft in de krant gelezen dat Fedasil wil afzien van het gebruik van de tuin en vraagt of de problemen met het mede-eigenaarschap daarmee zijn opgelost.
Burgemeester Bart LAEREMANS repliceert dat het volgens de basisakte niet mogelijk is om aparte constructies af te spreken zonder overleg met de mede-eigenaars.
Raadslid Katrien LE ROY krijgt het woord en vond de communicatie in het eerste persbericht heel duidelijk: voor het gemeentebestuur is een asielcentrum in Bergdal onmogelijk. Ze adviseert om nu toch te communiceren dat dit standpunt wat is afgezwakt, omdat de gemeente helemaal geen partij is in het besluitvormingsproces. Het juridisch advies kan door de mede-eigenaars worden ingewonnen, maar niet door de gemeente. Ze vraagt of de gemeente ook juridisch advies inwint en zo ja, waarover.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat de gemeente zich grondig informeert over de problematiek. Er zijn daarom enkele vragen gesteld aan een advocatenkantoor. Overigens is de problematiek ruimer dan het mede-eigendom. Het schepencollege is niet voornemens om opnieuw te gaan communiceren, maar wil de verdere ontwikkelingen eerst afwachten.
Raadslid Katrien LE ROY krijgt opnieuw het woord en vraagt welke problemen er dan nog meer spelen.
Burgemeester Bart LAEREMANS zegt dat de gemeente nog geen officiële bevestiging heeft ontvangen en nog geen documenten heeft gezien. Er zijn nog veel onzekerheden, ook op juridisch vlak.
Raadslid William DE BOECK krijgt opnieuw het woord en merkt op dat op de gemeentelijke website staat dat voor het Grimbergse gemeentebestuur een asielcentrum in Bergdal totaal onmogelijk is. Dat is toch anders dan wat het schepencollege vanavond heeft gepresenteerd.
Burgemeester Bart LAEREMANS zegt dat een aantal juridische vraagstukken nog niet beantwoord zijn. Als de informatie anders blijkt te zijn, dan zal de gemeente hierover communiceren. Hij benadrukt opnieuw een dergelijke eigendomssituatie nooit eerder vertoond is geweest.
Raadslid William DE BOECK concludeert dat de informatie op de website haaks staat op wat er vanavond werd medegedeeld over de situatie.
Burgemeester Bart LAEREMANS benadrukt dat de communicatie dateert van een week geleden en dat er toen nog minder informatie beschikbaar is. Het is een snelle reactie geweest op alle publiciteit rondom de huisvesting van asielzoekers. Inmiddels zijn enkele vragen beantwoord, maar het tegendeel is zeker nog niet aangetoond. De onzekerheid is dus nog niet weggenomen.
Raadslid Jean DEWIT krijgt het woord en merkt op dat de Gemeentewet voorziet dat de gemeenteraad er kennis kan van nemen en zich kan bezighouden met zaken die de gemeente aangaan. De burgemeester gaf echter aan dat het de gemeente niet aangaat. Het is dus een beslissing over de hoofden van het gemeentebestuur heen, waar de gemeenteraad ook geen commentaar op hoeft te geven. Het gemeentebestuur heeft dus aan overkill gedaan om een bepaalde atmosfeer op te wekken. Alle onzekerheden, waarvan er enkele juridisch onderzocht kunnen worden, horen niet in de pers te komen en zouden ook niet in de gemeenteraad besproken moeten worden. Het is weliswaar een belangrijk onderwerp, maar de gemeenteraad is niet de instelling die zich erover moet uitspreken.
Burgemeester Bart LAEREMANS spreekt dit tegen. Een gemeenteraad is bevoegd tot alles wat met het gemeentelijk belang te maken heeft. Er speelt zeker een gemeentelijk belang, dus is het logisch dat het onderwerp besproken wordt en dat het schepencollege een toelichting geeft over de situatie aan de gemeenteraad.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt opnieuw het woord en deelt deze laatste mening van de burgemeester. De gemeente is niet bevoegd om te besluiten over het vestigen van een asielcentrum, maar het is zeker een zaak van gemeentelijk belang, omdat een asielcentrum invloed heeft op de omwonenden. Het is daarom goed dat de gemeenteraad geïnformeerd wordt, maar om rust in het debat te behouden, adviseert hij om de eerste persmededeling van de gemeentelijke website te halen.
Burgemeester Bart LAEREMANS zal dit voorstel in het schepencollege bespreken.
Raadslid Tom GAUDAEN krijgt tot slot het woord en vond het treffend hoe snel de situatie in de pers werd gebracht door een van de coalitiepartijen van de meerderheid.
Voorzitter Peter PLESSERS sluit het debat.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de bespreking over de melding van de federale overheid inzake de mogelijke komst van een opvangcentrum voor asielzoekers in Strombeek-Bever en voor de inhoud ervan te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De gemeenteraad nam kennis van het toegevoegd punt "Oprichting planschadeloket", ingediend door raadslid Gilbert GOOSSENS, als bijlage bij het besluit gevoegd, en verwijst voor de bespreking en beraadslaging ervan naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De gemeenteraad verwerpt het voorstel.
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan niet gebruikmaken van de mogelijkheid, vermeld in het eerste lid.
De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.
De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
(...)
/
Gemeenteraadsleden kunnen punten toevoegen aan de agenda van de gemeenteraad en daarbij moties of voorstellen indienen die men ter stemming wil voorleggen.
De bespreking en beraadslaging van de ingediende motie of voorstel wordt opgenomen in het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De uitslag van de stemming wordt opgenomen in de notulen van deze zitting.
Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt het woord en stelt dat bij de omzetting van een aantal woonuitbreidingsgebieden in Beigem en Humbeek door de toenmalige burgemeester is beloofd dat er een planschadeloket zou worden opgericht om bewoners te helpen bij het vergoeden van hun schade. De gemeenteraad heeft het schepencollege destijds opdracht gegeven om dit uit te voeren. Alle gedupeerden zouden een stedenbouwkundige attest aangeboden krijgen, alsook hulp bij het opstellen van een dossier, bijvoorbeeld door het beschikbaarstellen van een modeltekst. Tijdens een bewonersavond in 2018 bleken de advocaten van de gemeente echter niet op de hoogte te zijn van de toezeggingen, zodat zij de reguliere procesgang toelichtten. Veel burgers verlieten uit protest de zaal en werden aan hun lot overgelaten.
In 2022 heeft raadslid GOOSSENS het onderwerp opnieuw aangekaart bij de toenmalige schepen voor Ruimtelijke Ordening, die nu burgemeester is. Ook hij leek doof te zijn voor de uitvoering van het gemeenteraadsbesluit. Omdat in de huidige meerderheid de partij vertegenwoordigd is die deze belofte mede heeft gedaan, brengt hij deze opnieuw ter sprake. Als de gemeente besluiten neemt die burgers zware financiële schade toebrengt, moet zij ook de verantwoordelijkheid nemen om de beloofde ondersteuning waar te maken.
Een vordering tot planschade moet binnen vijf jaar worden vastgesteld. Daarom legt raadslid GOOSSENS de volgende punten ter stemming voor:
De gemeenteraad geeft het college de opdracht dat de schadelijders van het RUP Bestemming Open Ruimte binnen veertien dagen vanuit de gemeente aangeschreven worden, dat er in dit schrijven vermeld wordt welke stappen zij dienen te ondernemen, dat er per getroffen eigenaar een modeldossier wordt klaargemaakt en dat het advocatenkantoor dat de omzetting begeleid heeft, ingezet wordt om deze dossiers binnen de wettelijke termijn in te dienen.
Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt het woord en stelt dat het plan om een planschadeloket te starten werd aangekondigd in april 2018, toen de definitieve bevestiging van het RUP werd goedgekeurd. Het is echter nooit de bedoeling geweest om een fysiek loket te openen. Wel zou er professionele begeleiding komen bij de opmaak van schadedossiers. In dat kader is er op 8 november 2018 een openbare vergadering gehouden met alle betrokken inwoners. Daar zijn veel vragen gesteld, maar hij heeft niet ervaren dat er protesten waren of dat er veel mensen zijn weggegaan. De mensen werden door het advocatenkantoor geïnformeerd over de wetgeving met betrekking tot schadevergoeding en over de wijze waarop de procedure gevoerd moet worden. Er werd op gewezen dat de gemeente de uitspraak van de rechtbank zal respecteren en dat de schadelijders niet als tegenstanders worden beschouwd tegen wie de gemeente haar gelijk wil halen.
Inwoners moeten een attest bekomen, waaruit blijkt dat zij niet kunnen bouwen op een bepaald perceel. Dat is juridisch noodzakelijk om een schadevergoeding aan te vragen. De Dienst Ruimtelijke Ordening heeft al een aantal dossiers afgewikkeld. Zo’n negatief stedenbouwkundig attest wordt gratis door de gemeente beschikbaar gesteld. Waar bewoners normaliter alle tekeningen en documenten zelf moeten aandragen om zo’n attest te bekomen, maken de gemeentelijke diensten in dit geval de tekeningen, zodanig dat het dossier kan worden opgesteld. Ook wordt er geholpen met het invullen van de formulieren. De aanvrager hoeft alleen enkele foto’s van de situatie aan te leveren en zijn handtekening te zetten.
Nadat het schepencollege het dossier heeft behandeld, wordt een attest afgeleverd. Binnen een jaar moet vervolgens een vordering worden ingesteld voor de rechtbank van eerste aanleg. Een aantal mensen hebben wel op tijd het attest gekregen, maar heeft niet binnen een jaar de vordering ingesteld. Toen de gemeente dat had vastgesteld, heeft ze iedereen die het betrof hierover aangeschreven en, indien gewenst, nieuwe attesten afgeleverd.
Het is uiteraard niet mogelijk om aan de advocaten van de gemeente te vragen om tegen de gemeente te procederen. Bewoners moeten het proces vanaf dat moment dus zelf oppakken, met behulp van een eigen advocaat. De kosten van zo’n advocaat worden opgenomen in de schadevergoedingsprocedure. Binnenkort loopt de termijn van vijf jaar af, waarin men attesten kan laten opstellen. De gemeente zal inwoners hierover opnieuw informeren via het infoblad.
Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt het woord en vraagt of het klopt dat alle mensen aangeschreven zijn geweest over de procedure die zij moesten volgen.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat iedereen destijds werd uitgenodigd voor de bewonersbijeenkomst. Zij werden geïnformeerd door de advocaat en hebben informatie meegekregen. De informatie werd ook op de gemeentelijke website geplaatst.
Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt opnieuw het woord en zegt dat hij ook aanwezig was bij de bijeenkomst en heeft gezien dat velen de zaal boos verlieten.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en kan zich grotendeels vinden in de uiteenzetting van de burgemeester. Hij was ook aanwezig bij de bewonersbijeenkomst en heeft slechts enkele bewoners de zaal zien verlaten, nadat de advocaat hun vragen niet kon beantwoorden. Het was echter maar een fractie van de aanwezigen. Veel vragen werden constructief beantwoord, hoewel een aantal bewoners boos waren omdat zij niet de vergoeding krijgen waarop zij hoopten. Hij is verrast dat de fractie Open VLD het punt nu ter sprake brengt, omdat er in 2018 voorafgaand aan de stemming over het RUP Open Ruimte een amendement werd aangenomen, waarin gevraagd werd om de mensen goed te begeleiden. Op dat moment stemden alle fracties voor dit amendement, behalve de fractie Open VLD.
Verder stelt de fractie Open VLD dat er zware financiële schade is voor de betrokken burgers, maar dat is niet het geval. De wetgeving bepaalt de planschadevergoeding die gegeven kan worden. Die vergoeding is berekend op 80% van de waardevermindering van de grond als gevolg van de bestemmingswijziging. De waarde van de grond wordt gebaseerd op de geïndexeerde verwervingswaarde. Als mensen de grond goedkoop gekocht hebben, krijgen ze dus ook maar een kleine vergoeding. Sommige mensen hadden echter verwacht een enorme schadevergoeding te krijgen. De fractie Groen is juist blij dat de planschadevergoeding, ondanks de goede begeleiding van de gemeente, niet heeft geleid tot een miljoenenlast voor de gemeente.
Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt wederom het woord en benadrukt dat de burger recht heeft op zijn schade die hij heeft geleden.
Voorzitter Peter PLESSERS vraagt of raadslid GOOSSENS zijn voorstel ter stemming wil voorleggen.
Raadslid GOOSSENS antwoordt hierop positief.
Burgemeester Bart LAEREMANS reageert dat het schepencollege het voorstel niet wenst over te nemen.
Voorzitter Peter PLESSERS legt het voorstel ter stemming voor.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van het toegevoegd punt "Oprichting planschadeloket", ingediend door raadslid Gilbert GOOSSENS, als bijlage bij dit besluit gevoegd en voor de bespreking en beraadslaging ervan te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
Art. 2.
Het voorstel te verwerpen.
De gemeenteraad nam kennis van de mondelinge vragen door de raadsleden op de zitting gesteld en verwijst voor het overige naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.
(...)
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
(...)
/
Raadslid Eddie BOELENS heeft vorige keer erop gewezen dat Agentschap Natuur en Bos akkoord gegaan zou zijn met het afsluiten van de poort bij de parking van het Prinsenbos, omdat het paadje te veel betreden wordt. Men zou hierover communiceren, maar dat is niet gebeurd. Zijn tweede vraag betreft het Otto de Mentockplein. Het schaarse groen is daar inmiddels verwijderd. Hij vraagt of er bij de heraanleg aandacht wordt besteed aan een groene inrichting, bij voorkeur met meer groen dan er voorheen stond.
Raadslid Katrien LE ROY:
merkt op dat na de herasfaltering van de Grimbergsesteenweg en de Meerstraat nog steeds geen wegmarkering is aangebracht en vraagt wanneer dat gaat gebeuren. Ook vraagt ze om bij komende asfalteringswerken sneller wegmarkeringen aan te brengen.
Verder vraagt ze naar de Van Akenstraat. Daar is een parkeerverbod ingesteld en wegmarkering aangebracht. Raadslid LE ROY wil graag weten wat de visie daarachter was, want er wordt nu veel sneller gereden en de manier waarop auto’s worden geparkeerd, leidt tot gevaarlijke situaties.
Een derde vraag is of er al nieuws te melden is over de nieuwe vleugel van het gemeentehuis. Haar laatste vraag is of er nog vorderingen zijn in de heraanleg van de Warandestraat.
Raadslid Vincent VAN ACHTER:
merkt op dat er veel autorijbanen geasfalteerd worden, terwijl sommige fietspaden in erbarmelijke staat zijn. Hij vraagt het schepencollege om meer evenwicht te brengen in de uitvoering van wegwerkzaamheden.
Zijn tweede vraag betreft het wandelpad aan het park Piereman. Een gedeelte daarvan is altijd drassig geweest. Door de aanleg van de padelvelden is dat nog erger geworden. Hij stelt voor om te onderzoeken of er een houten verhoging kan worden aangebracht als overbrugging van het natte gedeelte, zodat wandelaars het pad kunnen vervolgen.
Raadslid Brigitte JANSSENS merkt op dat er aan het kruispunt Veldkantstraat/Rijkenhoekstraat een verbodsbord staat tegen de woning op de hoek. Er staat echter niet bij dat (brom)fietsers uitgezonderd worden, wat tot een gevaarlijke situatie leidt. Ze vraagt om deze situatie te beoordelen en eventueel aan te passen.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de mondelinge vragen door de raadsleden ter zitting gesteld en voor het overige te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De voorzitter sluit de zitting op 27/04/2023 om 22:04.
Namens GEMEENTERAAD,
Muriel VAN SCHEL
algemeen directeur
Peter PLESSERS
voorzitter gemeenteraad