Terug
Gepubliceerd op 26/05/2023

Besluit  GEMEENTERAAD

do 27/04/2023 - 19:00

DV TMVS - Opdrachtencentrale CREAT: toetreding als gemeente en politiezone - Aanstellen effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering van DV TMVS - Goedkeuring

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Karima MOKHTAR, Chris SELLESLAGH, Gerlant VAN BERLAER, gemeenteraadsleden

De gemeenteraad gaat akkoord om toe te treden als gemeente en als politiezone tot de aankoopcentrale CREAT van De Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS), een dienstverlenende vereniging met als doel het opzetten en deelnemen aan aankoopcentrales, aankoopactiviteiten, raamovereenkomsten en gezamenlijke overheidsopdrachten.

De gemeenteraad duidt een effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS aan.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Artikel 41, 4° en artikel 432, eerste lid Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB).

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking DLB.

 

  • Aankoopcentrales conform de artikelen 2, 6°- 8° en 47 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016:

Een aankoopcentrale is een aanbestedende overheid die gecentraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht. De aanbestedende overheid die beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren. De toepasselijke bepalingen i.v.m. aankoopcentrales zijn terug te vinden in de artikelen 2, 6°- 8° en 47 van de wet overheidsopdrachten dd. 17 juni 2016.

De term ‘opdrachtencentrale’ is niet meer opgenomen in de nieuwe wetgeving overheidsopdrachten, maar valt nu onder de noemer ‘gecentraliseerde aankoopactiviteiten’, die een tweevoudig karakter heeft:

  1. Ofwel treedt de aankoopcentrale op als groothandelaar dit door middel van aankoop, opslag en wederverkoop. De mogelijkheid om tussen te komen als groothandelaar is enkel mogelijk voor leveringen en diensten (artikel 47, §1, alinea 1);

  2. Ofwel fungeert de aankoopcentrale als tussenpersoon (voor werken, leveringen en diensten) door het plaatsen van opdrachten, het exploiteren van dynamische aankoopsystemen of het sluiten van raamovereenkomsten die door de aanbestedende overheden worden gebruikt (artikel 47, §1, alinea 2).

De aankoopcentrale kan de rol van tussenpersoon op volgende wijzen uitoefenen:

  • Door zelf autonoom een procedure toe te passen, zonder gedetailleerde instructies van de betrokken aanbestedende overheden;

  • Door de procedures toe te passen volgens de instructies en in naam en voor rekening van de betrokken aanbestedende overheden.

  • Intergemeentelijke samenwerking conform het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017

Intergemeentelijke samenwerking is de samenwerking op vrijwillige basis tussen twee of meer gemeenten. Dit met het oog op het realiseren van een gemeenschappelijke doelstelling van twee of meer gemeenten.

 

Het decreet onderscheidt 5 vormen van samenwerkingsverbanden:

  1. Interlokale vereniging: samenwerkingsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en zonder beheersoverdracht. Een overeenkomst tussen de partners, die tezelfdertijd de statuten omvat, vormt de basis. De interlokale vereniging dient vooral voor de realisatie van in omvang beperkte projecten.

  2. Projectvereniging: samenwerkingsvorm met rechtspersoonlijkheid met een sterk vereenvoudigde structuur. Ook hier is er geen beheersoverdracht; de statuten bepalen de werking en worden goedgekeurd door de partners. De projectvereniging is opnieuw bedoeld voor kleinschalige projecten, maar kan wel optreden als afzonderlijke rechtspersoon, met alle implicaties eraan verbonden (bv. de mogelijkheid eigen personeel te hebben).

  3. Dienstverlenende vereniging: samenwerkingsvorm met rechtspersoonlijkheid, zonder beheersoverdracht en met door alle partners goedgekeurde statuten. De dienstverlenende vereniging wil voornamelijk activiteiten ontwikkelen voor de aangesloten gemeenten, op domeinen waarvoor deze geen overdracht van hun beheersbevoegdheid kunnen of willen toestaan.

  4. Opdrachthoudende vereniging: samenwerkingsvorm met rechtspersoonlijkheid en met een beheersoverdracht die statutair vastgelegd is. Daardoor doen de gemeenten afstand van het recht om zelfstandig de opdrachten uit te voeren waarvan de realisatie op grond van hun eigen beslissing toevertrouwd is aan het samenwerkingsverband.

  5. Opdrachthoudende vereniging met private deelname: een opdrachthoudende vereniging waaraan privaatrechtelijke personen kunnen deelnemen overeenkomstig artikel 396, §2 van het decreet over het lokaal bestuur. Deze vijfde vorm werd ingevoerd bij decreet van 27 april 2016 (B.S. 17 juni 2016) en trad in werking op 27 juni 2016. Uit de voorwaarden van artikel 396, §2 van het DLB blijkt dat deze vorm enkel mogelijk is voor samenwerkingsverbanden in de energie- of afvalsector.

 

  • Artikel 35 DLB:

Voor elke benoeming in ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt een afzonderlijke stemming gehouden.

Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten.

Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 maart 2023 "Dienstverlenende intergemeentelijke vereniging TMVS - Opdrachtencentrale CREAT: toetreding - Principieel akkoord".
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 april 2023 "Dienstverlenende intergemeentelijke vereniging TMVS - Opdrachtencentrale CREAT: aanduiding vertegenwoordiger - Principieel akkoord".
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

1. Tussengemeentelijke Maatschappij Voor Services

De Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS) is een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging (opgericht in 2017) met als doel het opzetten en deelnemen aan aankoopcentrales, aankoopactiviteiten, raamovereenkomsten en gezamenlijke overheidsopdrachten.

Om gebruik te kunnen maken van het aanbod van de CREAT Aankoopcentrale, moet eerst worden toegetreden tot TMVS (Tussengemeentelijke Maatschappij Voor Services).

 

De dienstverlenende vereniging is onderworpen aan het Vlaams decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, hierna genoemd “het decreet”, aan het artikel 92 bis § 2, d van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen en aan het decreet van 25 april 2014 houdende de instemming met het samenwerkingsakkoord tussen het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Gewest betreffende de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Zij is een publiekrechtelijke rechtspersoon met een rechtsvorm waarvan de kenmerken vastgesteld zijn volgens de bepalingen van het decreet.

 

Het voorwerp van de dienstverlenende vereniging bestaat erin om zowel voor eigen rekening als voor rekening van haar deelnemers, die aanbestedende overheden en aanbesteders zijn in de zin van de overheidsopdrachtenwetgeving:

  • aankoopcentrales, gecentraliseerde aankoopactiviteiten, aanvullende aankoopactiviteiten, dynamische aankoopsystemen, raamovereenkomsten en gezamenlijke overheidsopdrachten, een en ander zoals geregeld in de wetgeving overheidsopdrachten, op te zetten en eraan deel te nemen; en

  • elke dienstverlening te organiseren waarbij de beschikbare technische, beheersmatige, administratieve en financiële competenties van de dienstverlenende vereniging inzake klantenmanagement, projectorganisatie, investeringsbeleid, studie en financiering op maatschappelijke wijze kunnen worden ingezet, zowel op gestructureerde wijze, als voor projecten ad hoc, en dit ten dienste van één of meer deelnemers.

 

De dienstverlening van TMVS kan enkel aangeboden worden aan deelnemers van TMVS. De deelname aan TMVS concretiseert zich middels een kapitaalsinbreng, waarvoor er aandelen in de plaats worden toegekend:

  • Het aantal aandelen dat moet worden aangekocht, is gebaseerd op het aantal inwoners van de stad/gemeente.

  • TMVS vraagt om 1 aandeel per 5000 inwoners aan te kopen. De nominale waarde van 1 aandeel is € 1.000 en dient voor ¼ te worden volstort. Deze kost betreft een eenmalige kost (geen jaarlijks terugkerende kost).

  • De gemeente Grimbergen heeft meer dan 35.000 inwoners maar minder dan 40.000 inwoners, wat betekent dat de gemeente 7 aandelen dient aan te kopen aan € 1.000/aandeel.

 

Uit het toetredingsdossier 'TMVS-CREAT' is voldoende gebleken dat de autonomie van de deelnemende partners ten volle wordt gerespecteerd.

De gecoördineerde statuten van TMVS en het toetredingsdossier ‘TMVS-CREAT’ worden in bijlage toegevoegd. 

 

2. Aanbod

Het aanbod van CREAT omvat zowel standaard leveringen, diensten en werken evenals maatwerk.

 

2.1 Standaardaanbod 

Bij een klassieke gezamenlijke aankoop dienen de partners het eens te worden over een gezamenlijke vraag. Vaak geen sinecure. Bovendien dient uiteindelijk altijd het resultaat van de marktbevraging afgewacht te worden. Onze specifieke aanpak overstijgt dit euvel.

De raamovereenkomsten waarop kan worden afgeroepen zijn zo opgesteld dat elke bestaande klant daar op elk ogenblik kan op afroepen tegen vooraf gekende voorwaarden. Men weet inhoudelijk waarop men intekent en kent de prijs. Bovendien wordt gezorgd voor een optimale samenwerking tussen de klant en de leverancier of dienstverlener.

Eenvoudig, transparant en vrijblijvend.

Via de raamovereenkomsten worden permanent standaard producten en diensten ‘op afroep’ ter beschikking gesteld. Elke klant kiest autonoom op welke contracten men wil afroepen, het budget en de plaats van levering of uitvoering.

De CREAT Aankoopcentrale legt contracten vast met leveranciers, conform de wetgeving overheidsopdrachten.

 

Dankzij de kennis van de leveranciersmarkt en het bundelen van inkoopvolumes kunnen aantrekkelijke inkoopvoordelen worden aangeboden. Daar profiteert de klant direct van. Schaaleffecten (meer exemplaren van hetzelfde) en volume-effecten (meer omzet bij een externe leverancier of dienstverlener zodat men het profiel van belangrijke klant en dito prijsvoordeel verwerft) zijn duidelijk het objectief.

Bovendien drukken ook het bundelen van de redactie van bestekken, de evaluatie van de offertes en het permanent zoeken naar extra synergie de kosten. Hierdoor kan dus ook een capaciteitsvoordeel gerealiseerd worden.

Via www.CREAT.be kan u op elk moment het actuele aanbod raadplegen. U vindt daar een overzicht van alle beschikbare en op stapel staande producten en diensten. Bovendien worden op regelmatige tijdstippen mailings verzonden over de vernieuwing van het aanbod, de overeenkomsten die in de kijker staan en events. De contactpersonen van onze klanten worden individueel per mail uitgenodigd om hun uitdrukkelijke toestemming te geven voor het ontvangen van deze marketinginformatie. Mochten zij nadien van mening veranderen, kunnen ze zich op eender welk moment, zonder motivering, uitschrijven uit deze mailings.

 

2.1.1 Instappen

Om gebruik te maken van één of meerdere raamovereenkomsten, wordt via het webportaal steeds een instapformulier ingevuld. Pas na ontvangst van deze instap, worden de producten en/of diensten ter beschikking gesteld. Concrete afspraken die van toepassing zijn bij een bepaalde raamovereenkomst zijn raadpleegbaar in de specifieke contractinfo op het webportaal. Elke contactpersoon van de klant heeft toegang via een specifieke login. 

 

2.1.2 Bestellen

Bestellen kan eenvoudig en wordt structureel ondersteund. Specifieke modaliteiten m.b.t. ontvangst van goederen en diensten worden vermeld in de contractinfo. De digitale ondersteuning op dit vlak wordt vanuit kosten/batenoverwegingen progressief uitgebreid.

 

2.2 Maatwerk

CREAT biedt naast het standaardaanbod ook een ruim aanbod van diensten (gecentraliseerde en aanvullende aankoopactiviteiten) aan onder de vorm van maatwerk. Het betreft ondersteuning bij opdrachten geplaatst door de CREAT Aankoopcentrale. Specifieke afspraken worden in overleg met de klant in een voorstel op maat vastgelegd. Maatwerk wordt enkel aangeboden in de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en onder voorbehoud van de aanwezige capaciteit.

 

2.2.1 Ondersteuning voor opdrachten geplaatst door de CREAT Aankoopcentrale 

De trend binnen ondersteunende en facilitaire diensten gaat van het aanbieden van loutere technische producten naar het verlenen van service met meerwaarde. Dit houdt het integraal verzorgen van logistieke processen met voorraadbeheer en distributie, het voorbereiden, organiseren en optimaliseren van de dienstverlening aangepast aan de situatie ter plaatse, het controleren van de uitvoering op kwaliteit, klantvriendelijkheid en (kost)efficiëntie, … in. De dienstverlening beperkt zich daarom niet tot de rol van aankoper. Aan basisdiensten eigen waarde toevoegen, telkens een klant het vraagt, behoort eveneens tot de mogelijkheden. 

 

3. Onderbouw

3.1 Interne organisatie

3.1.1 CREAT-diensten

De organisatie van de aangeboden diensten wordt intern opgenomen via het CREAT team. 

Voor het uitvoeren van specifieke opdrachten zal een beroep worden gedaan op TMVW, met wie een samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten.

 

3.1.2 Service ‘met een gezicht’

CREAT staat garant voor een persoonlijke service. Voor elke klant wordt een persoonlijke vaste contactpersoon of ‘accountmanager’ voorzien.

 

3.2 Inspraak

De samenwerking binnen de organisatie is zodanig opgezet dat er niet wordt ingeleverd op de autonomie van de klanten.  Deze worden vanaf de toetreding op directe wijze betrokken. 

Met dat doel worden periodieke CREAT Updates en enquêtes georganiseerd waaraan elke klant kan deelnemen. Doel is dat het voorbereidend werk (vanaf de behoefteomschrijving tot het gunningsvoorstel) getoetst wordt aan de wensen van de klanten. 

Inzake de afroepen heeft elke klant vanzelfsprekend het absolute beslissingsrecht.

 

3.3 Aansprakelijkheden

De aansprakelijkheden van alle partijen worden geregeld op grond van de wettelijk geldende bepalingen van het burgerlijk wetboek en op grond van eventuele contractuele bepalingen. 

CREAT of diens aangestelde onderschrijft voor wat haar activiteiten betreft hiervoor de nodige verzekeringen. Alle geschillen hierover zullen worden beslecht voor de Rechtbanken van Gent.

Protest over schade toegebracht door fout van CREAT of diens aangestelde naar aanleiding van uitvoering van haar activiteiten, zal slechts ontvankelijk zijn voor zover dit binnen de 20 werkdagen bij aangetekend schrijven ter kennis wordt gebracht aan CREAT.  De bewijslast ter zake rust in zijn geheel op de aanvrager.

Klachten zijn enkel geldig indien ze schriftelijk gebeuren. Klachten die niet binnen de 8 dagen zijn geformuleerd, worden niet meer aanvaard.

 

4. Bestuurlijke onderbouw

4.1 Toetreding

Elke publieke actor die voldoet aan de basisvoorwaarden van het DLB kan deelnemer worden van TMVS.  

Welke dienstverlening wordt geleverd, kan autonoom door de deelnemer worden bepaald, binnen een globaal door CREAT aangeboden ‘menu’ van services (‘aanbod’). Uiteraard kan elke deelnemer ook zelf voorstellen formuleren. 

 

4.2 Inbreng als TMVS-deelnemer

De deelname concretiseert zich middels een kapitaalsinbreng, waartegenover aandelen staan.  

Het aantal aandelen wordt vastgelegd op basis van het aantal inwoners, concreet 1 TMVS-aandeel per volledig vijfduizendtal, met een minimum van 1 TMVS-aandeel (nominale waarde: 1.000 euro, voor één vierde te volstorten). 

Voor publieke actoren die niet als gemeente of stad te kwalificeren zijn, geldt de vaste inbreng van 5 000 euro (voor één vierde te volstorten). Dergelijke deelnemer bekomt dan telkens 5 TMVS-aandelen. Wanneer de omzetbijdrage van de betrokken deelnemer de mediaan overschrijdt, bedraagt dit 10 TMVS-aandelen. 

 

4.3 Vertegenwoordiging

TMVS heeft diverse formele organen waarin de deelnemers worden vertegenwoordigd.

 

4.3.1 Raad van Bestuur 

De Raad van Bestuur telt maximaal 15 leden. Statutair worden aangaande de verdeling van de bestuursmandaten criteria opgelegd die moeten leiden tot een billijke verdeling op basis van de criteria geslacht, geografische spreiding en op basis van het inwonersaantal van de gemeentelijke deelnemers.

 

4.3.2 Algemene vergadering 

De regelmatig samengestelde algemene vergadering vertegenwoordigt de algeheelheid van de deelnemers. De jaarvergadering wordt samengeroepen door de Raad van Bestuur en wordt telkens gehouden op de derde dinsdag van juni.

 

5. Financiële onderbouw

5.1 Werkingskosten – CREAT Aankoopcentrale

Omdat producten en diensten via CREAT op een unieke manier worden aangeboden, is een uniforme aanrekening de logische keuze: elke klant betaalt eenzelfde standaardprijs voor eenzelfde product of dienst. Hierin zijn indien relevant de schaaleffecten en/of kosten ter vergoeding van de beheer entiteit reeds verwerkt.

Voor bepaalde raamovereenkomsten (vb. raamovereenkomsten van diensten, minicompetities, ….) wordt tevens een bijdrage in de werking aangerekend. Het niveau van de bijdrage is afhankelijk van de complexiteit van de opdracht (voorbereiding, marktwerking en uitvoering) en de te verwachten omzet.  

 

5.2 Werkingskosten – Prestaties op maat

De prestaties op maat worden per deelnemer bijgehouden en verrekend conform de ingezette profielen. De hierbij toegepaste profielkosten  bedragen:

  • Adviseur: € 73,29/uur.

  • Adviseur-expert: € 86,90/uur.

  • Senior-adviseur: € 110,98/uur.

  • Management: € 123,55/uur.

  • Externe specialisten: aan kostende prijs.

Om in de algemene kosten te delen, wordt supplementair een toeslag gerekend van 16,5 % op de ingezette interne knowhow.

 

5.3 Facturatie

In principe wordt na elke bestelling een voorstelfactuur opgemaakt. Huurovereenkomsten en prestaties op maat worden volgens afspraak gefactureerd; ook in deze gevallen wordt eerst een voorstelfactuur opgemaakt. Als de diensten van CREAT binnen de 10 kalenderdagen geen reactie ontvangen op de voorstelfactuur, wordt verondersteld dat ze correct is. Vervolgens wordt de voorstelfactuur omgezet naar een definitieve factuur, die u per mail zal ontvangen.

De facturen hebben een betaaltermijn van 60 dagen en zijn betaalbaar van rechtswege en zonder ingebrekestelling uiterlijk op de vervaldag vermeld op de factuur.

Bij de betaling van een factuur, zelfs bij een deelbetaling, mag steeds geacht worden dat de levering van goederen of diensten aanvaard en goedgekeurd is door de klant zowel wat de prijs als wat de kwaliteit en hoeveelheid betreft, tenzij de klant tijdig protest heeft aangetekend tegen de factuur.

Alle goederen blijven eigendom van CREAT tot na volledige betaling van de desbetreffende factuur. Het risico van de goederen gaat over op de klant op het moment van de levering. 

Bij niet tijdige betaling wordt de gehele openstaande schuld opeisbaar en behoudt CREAT het recht de werkzaamheden en/of leveringen op te schorten tot vereffening van de nog openstaande schuld. CREAT kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die uit deze opschorting voortvloeit.

Betwistingen omtrent de factuur kunnen ingediend worden tot 6 maanden na de factuurdatum, dit dient schriftelijk te gebeuren. Na deze termijn kan de factuur niet meer worden betwist. 

 

5.4 Volumekorting

Grotere klanten dragen meer bij aan het schaaleffect en daar profiteren alle CREAT klanten van. Bij de afname van grote hoeveelheden wordt de CREAT klant daarvoor beloond en heeft hij recht op een volumekorting. De volumekorting wordt toegepast op de som van de afroepen op raamovereenkomsten. Prestaties in het kader van maatwerk worden niet meegeteld.

Deze korting loopt op bij toename van de afgenomen hoeveelheid:

Korting op basisprijs (per schijf toe te passen passen) percentage:

  • 0 tot € 250 000 0,00 %

  • € 250 000 tot € 500 000 0,25 %

  • € 500 000 tot € 1 000 000 0,50 %

  • > € 1 000 000 1,00 %

De bedragen “basisprijs” voor het berekenen van de korting, betreft de eenheidsprijzen incl. de bijdrage in de werking, excl. btw.

 

5.5 Minimale afname

Klanten die minimaal gebruik maken van het aanbod of kleinere klanten met beperkte afname, profiteren mee van de schaal- en /of volume-effecten, maar dragen weinig bij aan de vergoeding van de beheer entiteit.

Het minimale afnamebedrag op jaarbasis wordt daarom vastgelegd op € 2.500. Het afnamebedrag betreft de totale som van de eenheidsprijzen gefactureerd door CREAT, zowel afroepen op raamcontracten als maatwerk, incl. de bijdrage in de werking, excl. btw.

De berekening van het minimale afnamebedrag gebeurt per kalenderjaar, en gaat in het vierde jaar nadat de CREAT-klant werd vermeld op de lijst van klanten die aan de bestekken wordt toegevoegd.

Als aan een CREAT-klant op jaarbasis minder dan het minimale afnamebedrag van € 2.500 (excl. btw) werd gefactureerd, zal een factuur worden opgemaakt voor het bedrag van € 250 (excl. btw).

 

6. Meerwaarde

CREAT biedt een opportuniteit om diensten en goederen aan vooraf gekende voorwaarden te verwerven. Deze aanpak beperkt geenszins de autonomie. De klant stapt immers in en uit op maat.

Naast standaard diensten en goederen wordt ook maatwerk aangeboden. Telkens mogelijk wordt aan de basislevering of – dienst een meerwaarde gekoppeld.

De samenwerking resulteert finaal in een aantoonbaar financieel voordeel via schaal- en volume-effecten. 

Er kan ook een capaciteitsvoordeel gerealiseerd worden. Samenwerken laat immers, zodra een kritische schaal bereikt wordt, toe de prestaties geïntegreerd aan te pakken. Dit vereist duidelijk minder capaciteitsinzet dan nodig is indien alle actoren zelf individueel blijven optreden. Deze ‘winst’ nemen, genereert een substantieel extra voordeel.

Tevens worden interne en externe kennis en knowhow gebundeld en ingezet. Dit betekent dat per eenheid slechts een fractie van de hiervoor noodzakelijke inspanningen en bijhorende kosten noodzakelijk zijn.

Dit alles zonder in te leveren op kwaliteit en service, integendeel. ‘MEER SERVICE VOOR MINDER GELD’ zodat SAMENWERKEN EEN TERECHT DOEL is.

 

7. Vertegenwoordiger

Er dient een vertegenwoordiger te worden aangesteld voor gemeente, OCMW en AGB als deze apart toetreden.

Voor de politiezone niet aangezien deze vallen onder de gemeente.

De vertegenwoordiger mag voor de drie entiteiten dezelfde persoon zijn. Het moet een gemeenteraadslid zijn. 

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 27 maart 2023 wordt aan de gemeenteraad gevraagd om:

  1. toe te treden tot de dienstverlenende vereniging TMVS, Botermarkt 1 te 9000 Gent, volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier, als bijlage bij dit besluit gevoegd.
  2. toe te treden in de hoedanigheid van volgende rechtspersonen: de gemeente en de politiezone (politiezone valt voor deze bevoegdheid onder de gemeente wegens ééngemeentezone en moet dus niet apart toetreden). Er dienen 7 aandelen, wat gelijk staat aan € 1.750 voor de gemeente en politiezone volstort te worden;
  3. toe te treden tot de aankoopcentrale CREAT van de dienstverlenende vereniging TMVS en
  4. een effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS aan te duiden.

 

Gaat over tot de eerste stemming inzake de toetreding tot de dienstverlenende vereniging TMVS, Botermarkt 1 te 9000 Gent, volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier, als bijlage bij dit besluit gevoegd, in de hoedanigheid van volgende rechtspersonen: de gemeente en de politiezone:

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

Gaat over tot de tweede stemming inzake de toetreding tot de aankoopcentrale CREAT van de dienstverlenende vereniging TMVS:

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

Gaat over tot de eerste geheime stemming inzake de aanduiding van een effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS waarbij raadslid Peter PLESSERS voorgedragen wordt als vertegenwoordiger voor de gemeente, het OCMW en AGBG:

  • 17 stemmen voor bij 8 onthoudingen en 4 stemmen tegen worden uitgebracht op naam van Peter PLESSERS;
  • 1 stem voor wordt uitgebracht op naam van Luk RAEKELBOOM.
Bijkomende info:

 1 TMVS-aandeel per 5.000 inwoners;

  • Nominale waarde van 1 aandeel: € 1.000 (1/4 volstorten);
  • Indien geen inwoners: 5 TMVS aandelen.

7 aandelen of € 1.750 (gemeente)

Inzake Politiezone: loopt via de gemeente gezien het een ééngemeentezone is.


Budget voor deze aandelen te volstorten kan aangewend worden via GBB-FIN/0050-00/2210000.

Stemming 1
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Stemming 2
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Aanduiden vertegenwoordiger
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Stemmen voor: 0
Stemmen tegen: 0
Onthoudingen: 0
BESLUIT:

Artikel 1.

Toe te treden tot de dienstverlenende vereniging TMVS, Botermarkt 1 te 9000 Gent, volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier, als bijlagen bij dit besluit gevoegd, in de hoedanigheid van volgende rechtspersonen: de gemeente en de politiezone en akkoord te gaan om 7 aandelen, wat gelijk staat aan € 1.750 voor de gemeente en politiezone, te volstorten.


Art. 2.

Toe te treden tot de aankoopcentrale CREAT van de dienstverlenende vereniging TMVS.

 

Art. 3.

Peter PLESSERS aan te duiden als effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS.