De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst inclusief bijlagen tussen de gemeente Grimbergen en de vzw Regionaal Landschap Brabantse Kouters voor de uitvoering van het goedgekeurde projectvoorstel 'Natuur in je buurt: Sint-Donatuslaan, groen-recreatieve schakel in de Tangebeekvallei' goed.
Artikels 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
/
De gemeente en vzw Regionaal Landschap Brabantse Kouters werken samen in het kader van de herinrichting van een aantal gemeentelijke percelen tussen de Grimbergsesteenweg en de woning Sint-Donatuslaan 4 (Grimbergen) als groene-recreatieve instappoort tot de Tangebeekvallei, zoals beslist door het college in de zitting van 28/06/2021 (zie BIJLAGE 4.1).
Met de realisatie van voorliggend project wordt de Tangebeekvallei tussen de bestaande groenkernen ‘Tangebeekbos’ en ‘Domein Ter Tommen’ echt geschakeld als deel van het beoogde robuuste groen-blauwe & recreatieve netwerk in de Groene Noordrand en in de gemeente Grimbergen. Binnen de visie van het Strategisch Project Groene Noordrand bestaat de ambitie van het realiseren van een pad langsheen de waterloop en dit van bron tot monding. Plaatsen waar we de waterloop kunnen beleven en opnieuw zichtbaar kunnen krijgen verdienen een groen-blauwe upgrade.
Stroomopwaarts kan je vandaag op een aangename manier de Tangebeekvallei beleven, startend aan Tangebeekbos, langsheen weiden en ruigtes tot aan de Vilvoordsesteenweg/Grimbergsesteenweg, verder stroomopwaarts. Een tunnel ter hoogte van de Dressaertslaan-Sint-Donatuslaan brengt je relatief veilig aan de overkant. Maar vanaf daar en tot aan de Leopold Luypaertstraat, en het begin van het Buurtparkje Borgt, is de Tangebeekvallei niet meer toegankelijk en beleefbaar. Voorliggend project wil deze ontbrekende schakel leggen.
Tussen de Vilvoordsesteenweg en de woning Sint-Donatuslaan 4, 1850 Grimbergen worden de gemeentelijke percelen heringericht als ‘instappoort’ tot de Tangebeekvallei. De site wordt verfraaid en met streekeigen, inheems groen versterkt. De wandelaar wordt er op een aangename manier uitgenodigd om zijn wandeltraject langsheen de Tangebeekvallei verder te zetten. Een infobord geeft duiding rond de Tangebeekvallei vandaag, met een terugblik naar het verleden als plek van de dijkbreuk op 4 juni 1839. Een onverhard wandelpad wordt aangelegd, waardoor de linkeroever van de Tangebeek vanop de Sint-Donatuslaan (ter hoogte van tunnel) bereikbaar wordt. Op de rechteroever, aan de overkant dus en op eigendom stad Vilvoorde, ligt reeds de ‘Tangeboschvoetsweg (Voetweg 87), een onverhard wandelpad, dat echter komend van aan de Sint-Donatuskapel (begin park Borcht) vandaag doodloopt op het talud van de Grimbergsesteenweg. Het hier voorzien van een voetgangersbrug (i.s.m. stad Vilvoorde) binnen voorliggend project maakt de Tangebeekvallei wel verder bewandelbaar.
Beide partijen leggen via deze overeenkomst (volledige tekst in BIJLAGE 4) hun wederzijdse rechten en plichten inzake de samenwerking vast.
RLBK stelde in samenwerking met de gemeente een subsidiedossier (zie BIJLAGE 4.2) op dat door het Agentschap Natuur en Bos (ANB) goedgekeurd werd bij ministerieel besluit van 30 november 2021 (zie BIJLAGE 3). Deze overeenkomst concretiseert de samenwerking voor de realisatie van dit project.
Deze overeenkomst geldt voor de personeelskost die nodig is voor het opstellen en begeleiden van de gemeente die nodig is om de gemeentelijke percelen tussen de Grimbergsesteenweg en de Sint-Donatuslaan 4, op lange termijn een groene, biodiverse en toegankelijke invulling te geven, als groen-recreatieve schakel in de Tangebeekvallei. Dit omvat planopmaak, omgevingsvergunning, aanbesteding en de uitvoering van de eigenlijke inrichting, evenals algemeen projectmanagement. Het hoofddoel van dit project is het omvormen van een restperceel aan het begin van de Sint-Donatuslaan tot een groene instapplaats tussen Tangebeekbos en Domein Ter Tommen.
De gemeente financiert de personeelskost nodig voor de algemene projectcoördinatie, het opstellen van een gedetailleerde planopmaak voor de natuurinrichting en het begeleiden van de werken. Hiervoor wordt een budget voorzien van 2.220 euro wat overeenstemt met een personeelsinzet van ongeveer 6 mandagen. Op dit bedrag is geen BTW verschuldigd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en merkt op dat het goed is dat de Tangebeekvallei beter toegankelijk wordt gemaakt door extra wandelmogelijkheden.
Op 10 november '22 vond er een overleg en terreinbezoek plaats tussen de betrokken partners: Gemeente Grimbergen, Vlaamse Landmaatschappij, studiebureau Antea-Buur, Provincie Vlaams Brabant dienst Waterlopen, Aquafin, Strategisch Project Groene Noordrand en Regionaal Landschap Brabantse Kouters in dit kader. Deze datum werd als startdatum meegedeeld.
Deze subsidie van € 15.000 werd reeds uitbetaald in één schijf na betekening van het MB (eind 2021) en ingeschreven in het MJP op GBB-MIL/0340-00/1500000.
Enig artikel.
Kennis te nemen van de samenwerkingsovereenkomst inclusief bijlagen tussen de gemeente Grimbergen en de vzw Regionaal Landschap Brabantse Kouters voor de uitvoering van het goedgekeurde projectvoorstel 'Natuur in je buurt: Sint-Donatuslaan, groen-recreatieve schakel in de Tangebeekvallei', deze goed te keuren.