Terug
Gepubliceerd op 26/05/2023

Besluit  GEMEENTERAAD

do 27/04/2023 - 19:00

Ter stemming gelegd toegevoegd punt "Oprichting planschadeloket" ingediend door raadslid Gilbert GOOSSENS

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Karima MOKHTAR, Chris SELLESLAGH, Gerlant VAN BERLAER, gemeenteraadsleden

De gemeenteraad nam kennis van het toegevoegd punt "Oprichting  planschadeloket", ingediend door raadslid Gilbert GOOSSENS, als bijlage bij het besluit gevoegd, en verwijst voor de bespreking en beraadslaging ervan naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.

De gemeenteraad verwerpt het voorstel.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:
  • Artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB):

§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.

 

  • Artikel 41 DLB:

Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Artikel 21 DLB:

Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan niet gebruikmaken van de mogelijkheid, vermeld in het eerste lid.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

 

  • Artikel 278, §1 DLB:

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

(...)

De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

Gemeenteraadsleden kunnen punten toevoegen aan de agenda van de gemeenteraad en daarbij moties of voorstellen indienen die men ter stemming wil voorleggen. 

De bespreking en beraadslaging van de ingediende motie of voorstel wordt opgenomen in het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.

De uitslag van de stemming wordt opgenomen in de notulen van deze zitting.

 

Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt het woord en stelt dat bij de omzetting van een aantal woonuitbreidingsgebieden in Beigem en Humbeek door de toenmalige burgemeester is beloofd dat er een planschadeloket zou worden opgericht om bewoners te helpen bij het vergoeden van hun schade. De gemeenteraad heeft het schepencollege destijds opdracht gegeven om dit uit te voeren. Alle gedupeerden zouden een stedenbouwkundige attest aangeboden krijgen, alsook hulp bij het opstellen van een dossier, bijvoorbeeld door het beschikbaarstellen van een modeltekst. Tijdens een bewonersavond in 2018 bleken de advocaten van de gemeente echter niet op de hoogte te zijn van de toezeggingen, zodat zij de reguliere procesgang toelichtten. Veel burgers verlieten uit protest de zaal en werden aan hun lot overgelaten.

In 2022 heeft raadslid GOOSSENS het onderwerp opnieuw aangekaart bij de toenmalige schepen voor Ruimtelijke Ordening, die nu burgemeester is. Ook hij leek doof te zijn voor de uitvoering van het gemeenteraadsbesluit. Omdat in de huidige meerderheid de partij vertegenwoordigd is die deze belofte mede heeft gedaan, brengt hij deze opnieuw ter sprake. Als de gemeente besluiten neemt die burgers zware financiële schade toebrengt, moet zij ook de verantwoordelijkheid nemen om de beloofde ondersteuning waar te maken.

Een vordering tot planschade moet binnen vijf jaar worden vastgesteld. Daarom legt raadslid GOOSSENS de volgende punten ter stemming voor:

De gemeenteraad geeft het college de opdracht dat de schadelijders van het RUP Bestemming Open Ruimte binnen veertien dagen vanuit de gemeente aangeschreven worden, dat er in dit schrijven vermeld wordt welke stappen zij dienen te ondernemen, dat er per getroffen eigenaar een modeldossier wordt klaargemaakt en dat het advocatenkantoor dat de omzetting begeleid heeft, ingezet wordt om deze dossiers binnen de wettelijke termijn in te dienen.

 

Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt het woord en stelt dat het plan om een planschadeloket te starten werd aangekondigd in april 2018, toen de definitieve bevestiging van het RUP werd goedgekeurd. Het is echter nooit de bedoeling geweest om een fysiek loket te openen. Wel zou er professionele begeleiding komen bij de opmaak van schadedossiers. In dat kader is er op 8 november 2018 een openbare vergadering gehouden met alle betrokken inwoners. Daar zijn veel vragen gesteld, maar hij heeft niet ervaren dat er protesten waren of dat er veel mensen zijn weggegaan. De mensen werden door het advocatenkantoor geïnformeerd over de wetgeving met betrekking tot schadevergoeding en over de wijze waarop de procedure gevoerd moet worden. Er werd op gewezen dat de gemeente de uitspraak van de rechtbank zal respecteren en dat de schadelijders niet als tegenstanders worden beschouwd tegen wie de gemeente haar gelijk wil halen.

Inwoners moeten een attest bekomen, waaruit blijkt dat zij niet kunnen bouwen op een bepaald perceel. Dat is juridisch noodzakelijk om een schadevergoeding aan te vragen. De Dienst Ruimtelijke Ordening heeft al een aantal dossiers afgewikkeld. Zo’n negatief stedenbouwkundig attest wordt gratis door de gemeente beschikbaar gesteld. Waar bewoners normaliter alle tekeningen en documenten zelf moeten aandragen om zo’n attest te bekomen, maken de gemeentelijke diensten in dit geval de tekeningen, zodanig dat het dossier kan worden opgesteld. Ook wordt er geholpen met het invullen van de formulieren. De aanvrager hoeft alleen enkele foto’s van de situatie aan te leveren en zijn handtekening te zetten.

Nadat het schepencollege het dossier heeft behandeld, wordt een attest afgeleverd. Binnen een jaar moet vervolgens een vordering worden ingesteld voor de rechtbank van eerste aanleg. Een aantal mensen hebben wel op tijd het attest gekregen, maar heeft niet binnen een jaar de vordering ingesteld. Toen de gemeente dat had vastgesteld, heeft ze iedereen die het betrof hierover aangeschreven en, indien gewenst, nieuwe attesten afgeleverd.

Het is uiteraard niet mogelijk om aan de advocaten van de gemeente te vragen om tegen de gemeente te procederen. Bewoners moeten het proces vanaf dat moment dus zelf oppakken, met behulp van een eigen advocaat. De kosten van zo’n advocaat worden opgenomen in de schadevergoedingsprocedure. Binnenkort loopt de termijn van vijf jaar af, waarin men attesten kan laten opstellen. De gemeente zal inwoners hierover opnieuw informeren via het infoblad.

 

Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt het woord en vraagt of het klopt dat alle mensen aangeschreven zijn geweest over de procedure die zij moesten volgen.

 

Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat iedereen destijds werd uitgenodigd voor de bewonersbijeenkomst. Zij werden geïnformeerd door de advocaat en hebben informatie meegekregen. De informatie werd ook op de gemeentelijke website geplaatst.

 

Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt opnieuw het woord en zegt dat hij ook aanwezig was bij de bijeenkomst en heeft gezien dat velen de zaal boos verlieten.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en kan zich grotendeels vinden in de uiteenzetting van de burgemeester. Hij was ook aanwezig bij de bewonersbijeenkomst en heeft slechts enkele bewoners de zaal zien verlaten, nadat de advocaat hun vragen niet kon beantwoorden. Het was echter maar een fractie van de aanwezigen. Veel vragen werden constructief beantwoord, hoewel een aantal bewoners boos waren omdat zij niet de vergoeding krijgen waarop zij hoopten. Hij is verrast dat de fractie Open VLD het punt nu ter sprake brengt, omdat er in 2018 voorafgaand aan de stemming over het RUP Open Ruimte een amendement werd aangenomen, waarin gevraagd werd om de mensen goed te begeleiden. Op dat moment stemden alle fracties voor dit amendement, behalve de fractie Open VLD.

Verder stelt de fractie Open VLD dat er zware financiële schade is voor de betrokken burgers, maar dat is niet het geval. De wetgeving bepaalt de planschadevergoeding die gegeven kan worden. Die vergoeding is berekend op 80% van de waardevermindering van de grond als gevolg van de bestemmingswijziging. De waarde van de grond wordt gebaseerd op de geïndexeerde verwervingswaarde. Als mensen de grond goedkoop gekocht hebben, krijgen ze dus ook maar een kleine vergoeding. Sommige mensen hadden echter verwacht een enorme schadevergoeding te krijgen. De fractie Groen is juist blij dat de planschadevergoeding, ondanks de goede begeleiding van de gemeente, niet heeft geleid tot een miljoenenlast voor de gemeente.

 

Raadslid Gilbert GOOSSENS krijgt wederom het woord en benadrukt dat de burger recht heeft op zijn schade die hij heeft geleden.

 

Voorzitter Peter PLESSERS vraagt of raadslid GOOSSENS zijn voorstel ter stemming wil voorleggen.

 

Raadslid GOOSSENS antwoordt hierop positief.

 

Burgemeester Bart LAEREMANS reageert dat het schepencollege het voorstel niet wenst over te nemen.

 

Voorzitter Peter PLESSERS legt het voorstel ter stemming voor.

Bijkomende info:

/

Publieke stemming
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Manon BAS, William DE BOECK, Jean DEWIT, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS
Tegenstanders: Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Jean-Paul WINDELEN, Eddie BOELENS, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS
Resultaat: Met 6 stemmen voor, 24 stemmen tegen
BESLUIT:

Artikel 1.

Kennis te nemen van het toegevoegd punt "Oprichting  planschadeloket", ingediend door raadslid Gilbert GOOSSENS, als bijlage bij dit besluit gevoegd en voor de bespreking en beraadslaging ervan te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.

 

Art. 2.

Het voorstel te verwerpen.