De gemeenteraad nam kennis van de bespreking over de melding van de federale overheid inzake de mogelijke komst van een opvangcentrum voor asielzoekers in Strombeek-Bever en verwijst voor de inhoud naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
Artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Tot spoedbehandeling kan alleen worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door minstens twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
/
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 24 april beslist om de kennisgeving van de melding van de federale overheid inzake de mogelijke komst van een opvangcentrum voor asielzoekers in Strombeek-Bever bij hoogdringendheid te agenderen op de gemeenteraad van heden.
Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt het woord en meldt dat hij op 18 april 2023 werd gebeld door de staatssecretaris voor Asiel en Migratie met het verzoek om een opvangcentrum in te richten voor asielzoekers in het voormalige woonzorgcentrum Ascot in Strombeek-Bever. De doelgroep bestaat uit mensen met een zorgnood en hun familie. Het gaat om maximaal 100 personen, verdeeld over 32 appartementen.
De gemeente heeft in dit proces geen beslissingsbevoegdheid. Ook hoeft de gemeente geen vergunningen af te geven; ze hoeft alleen akte te nemen van het besluit van de federale overheid. De gemeente had gehoopt om de staatssecretaris te kunnen wijzen op de specifieke situatie van het mede-eigendom, waar 170 gezinnen bij betrokken zijn. Dit heeft zich elders namelijk nog niet voorgedaan bij het inrichten van asielzoekerscentra. Het overleg werd echter doorkruist door de publicatie via Twitter, waarna alle media belangstelling toonden voor het onderwerp. Sindsdien heeft het college contact gehad met de onthaalgroep vluchtelingen die kenbaar heeft gemaakt dat zij klaarstaan om vrijwilligerswerk te verrichten. Ook is gesproken met een vertegenwoordiger van Fedasil en het Agentschap voor Integratie, die heeft uitgelegd welke praktische zaken de inrichting van een asielcentrum met zich meebrengt. Er wordt voorzien in dertig personeelsleden, waarvan de aanwerving nog niet is opgestart. Het huurcontract is voor een periode van drie jaar of langer. Het mede-eigendom is in dit overleg ter sprake gebracht. Ten derde is een gesprek gevoerd met een delegatie van de mede-eigenaars. Zij zullen de plannen onderling verder bespreken en juridisch laten toetsen.
Raadslid Isabel GAISBAUER krijgt het woord en vraagt of de gemeente het voornemen heeft om het centrum te ondersteunen en de nodige medewerking te verlenen. Ook vraagt ze of er al enig zicht is op een planning.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat de aanwerving voor personeel nog moet starten. Dat heeft wel een aantal weken nodig. In het eerste gesprek werd mei genoemd, maar waarschijnlijk gaat het langer duren, omdat er nog veel zaken geregeld moeten worden. Het is niet de bedoeling dat de gemeente of het OCMW personeel beschikbaar stelt voor de ondersteuning van het centrum. Dat zou ook niet kunnen, omdat het OCMW hiervoor geen capaciteit heeft. De gemeente wordt op dat vlak volledig ontzorgd.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en vraagt of de gemeenteraad verslagen kan krijgen van het overleg met Fedasil. Tijdens de vergadering met Fedasil is het mede-eigendom van het woonzorgcentrum besproken. Hij vraagt in welke zin dat besproken is: zijn er alternatieven denkbaar? De burgemeester wees erop dat het gaat om 32 kleine flats voor 100 mensen. Raadslid BOELENS vraagt of bij Fedasil bespreekbaar is wat de draagkracht is, indien er discussie over komt. 100 mensen op deze locatie lijkt hem vrij veel, dus het lijkt hem verstandig om te proberen tot een compromis te komen.
Burgemeester Bart LAEREMANS repliceert dat het aantal bewoners erg hoog is voor het gebouw. Eerder werd het gebouw door circa 40 mensen bewoond. Er zijn drie personen per flat gepland, waaronder ook kinderen. De bijzondere eigendomssituatie is besproken. De staatssecretaris is hiervan op de hoogte en onderzoekt de mogelijkheden.
Het overleg met Fedasil is een politiek overleg geweest met enkele leden van het schepencollege. Er is geen verslag van gemaakt.
Raadslid Isabel GAISBAUER krijgt opnieuw het woord en vraagt of er nog overleg komt met het middenveld en met de onthaalgroep. Ook wil ze graag weten of de gemeente opnieuw gaat communiceren met de inwoners over de ontwikkelingen, omdat de informatie die vanavond is gegeven anders is dan eerder door de gemeente werd gepubliceerd.
Burgemeester Bart LAEREMANS stelt dat hij alleen de feiten heeft meegedeeld. Afgelopen woensdag is gesproken met de mede-eigenaren. Zij zullen intern overleggen en hun bevindingen terugkoppelen. Er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt voor verder overleg. Op een aantal vlakken moet eerst nog meer duidelijkheid komen, voordat de gemeente opnieuw kan gaan communiceren over de plannen. Eerst moet definitief besloten worden of het opvangcentrum er komt.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt wederom het woord en weet dat er vanuit Fedasil iemand aangeduid zou worden als contactpersoon/bemiddelaar. Hij vraagt of die al is aangeduid en of deze aanwezig was bij het overleg met omwonenden. Ook wil hij weten hoe de buurtbewoners vertegenwoordigd waren; was er een delegatie namens de 140 buurtbewoners of was de hele buurt aanwezig? En wie was er aanwezig namens het gemeentebestuur?
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat bij de drie gesprekken steeds dezelfde leden van het schepencollege aanwezig. De buurtbewoners hebben eerst intern overlegd met de afgevaardigden van de vijftien gebouwen. Daaruit hebben zij een delegatie van zes personen samengesteld. Hij verwacht dat zij een woordvoerder zullen aanduiden die aan het gemeentebestuur terugkoppelt.
Een bemiddelaar is nog niet aangeduid. Fedasil is wel bereid om iemand aan te stellen om uitleg te geven aan de mede-eigenaren en buurtbewoners.
Raadslid Eddie BOELENS krijg nogmaals het woord en dringt erop aan om zo snel mogelijk een verbindingsofficier te betrekken bij de gesprekken, want er zullen vragen en onzekerheden leven bij de omwonenden. Raadslid BOELENS wil dat de gemeenteraad enig zicht wordt geboden op de teneur van het overleg met betrokkenen.
Burgemeester Bart LAEREMANS wil hier niet op ingaan. Er is niet afgesproken in hoeverre het overleg vertrouwelijk was. Wel zegt hij dat er zeer grote ongerustheid heerst onder de mede-eigenaars.
Raadslid William DE BOECK krijgt het woord en is benieuwd naar het standpunt van het schepencollege over de komst van het opvangcentrum. N.a.v. de ongerustheid die bij de betrokkenen heerst, had de burgemeester toegezegd dat hij de staatssecretaris “op deze onmogelijkheid zou wijzen”, wat een zeer duidelijke uitspraak is. Nu lijkt dat te worden afgezwakt. Hij vraagt naar een toelichting hierover.
Burgemeester Bart LAEREMANS stelt dat er twee keer overleg is gevoerd met de staatssecretaris. In het eerste overleg werd de mededeling gedaan dat er een opvangcentrum zal komen. In het tweede gesprek heeft hij duidelijk aangegeven wat het probleem is met het in gebruik nemen van het gebouw. Dat is ook tegen Fedasil gezegd. Het standpunt van het schepencollege is vorige week verwoord. Het lijkt hem verstandig om emotionele debatten achterwege te laten en te focussen op een goed proces.
Raadslid William DE BOECK krijgt opnieuw het woord en wil geen emotioneel debat voeren, maar wil wel weten wat er leeft bij de buurtbewoners. Als er een besluit wordt genomen, moet de gemeente ook een standpunt innemen voor haar inwoners. De gemeente is immers de partij die de belangen van de mede-eigenaars moet vertegenwoordigen in het proces.
Burgemeester Bart LAEREMANS reageert dat het schepencollege een standpunt heeft ingenomen. Dat is besproken met de buurtbewoners. Nooit eerder is het voorgekomen dat er mede-eigenaren zijn betrokken bij de huisvesting van asielzoekers, want normaliter zijn de centra duidelijk afgebakend. Dat er nu mede-eigenaren zijn, is een zeer uitzonderlijke situatie en creëert een unieke problematiek.
Raadslid William DE BOECK krijgt wederom het woord en twijfelt aan de kwaliteit van de leefomstandigheden als er gemiddeld drie personen per appartement worden gehuisvest.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat dit tijdens de gesprekken met Fedasil is besproken. De bedenking bestaat namelijk ook bij het college. De staatssecretaris heeft echter aangegeven dat er voor bejaarden andere normen gelden dan voor asielopvang.
Raadslid Isabel GAISBAUER krijgt andermaal het woord en heeft in de krant gelezen dat Fedasil wil afzien van het gebruik van de tuin en vraagt of de problemen met het mede-eigenaarschap daarmee zijn opgelost.
Burgemeester Bart LAEREMANS repliceert dat het volgens de basisakte niet mogelijk is om aparte constructies af te spreken zonder overleg met de mede-eigenaars.
Raadslid Katrien LE ROY krijgt het woord en vond de communicatie in het eerste persbericht heel duidelijk: voor het gemeentebestuur is een asielcentrum in Bergdal onmogelijk. Ze adviseert om nu toch te communiceren dat dit standpunt wat is afgezwakt, omdat de gemeente helemaal geen partij is in het besluitvormingsproces. Het juridisch advies kan door de mede-eigenaars worden ingewonnen, maar niet door de gemeente. Ze vraagt of de gemeente ook juridisch advies inwint en zo ja, waarover.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat de gemeente zich grondig informeert over de problematiek. Er zijn daarom enkele vragen gesteld aan een advocatenkantoor. Overigens is de problematiek ruimer dan het mede-eigendom. Het schepencollege is niet voornemens om opnieuw te gaan communiceren, maar wil de verdere ontwikkelingen eerst afwachten.
Raadslid Katrien LE ROY krijgt opnieuw het woord en vraagt welke problemen er dan nog meer spelen.
Burgemeester Bart LAEREMANS zegt dat de gemeente nog geen officiële bevestiging heeft ontvangen en nog geen documenten heeft gezien. Er zijn nog veel onzekerheden, ook op juridisch vlak.
Raadslid William DE BOECK krijgt opnieuw het woord en merkt op dat op de gemeentelijke website staat dat voor het Grimbergse gemeentebestuur een asielcentrum in Bergdal totaal onmogelijk is. Dat is toch anders dan wat het schepencollege vanavond heeft gepresenteerd.
Burgemeester Bart LAEREMANS zegt dat een aantal juridische vraagstukken nog niet beantwoord zijn. Als de informatie anders blijkt te zijn, dan zal de gemeente hierover communiceren. Hij benadrukt opnieuw een dergelijke eigendomssituatie nooit eerder vertoond is geweest.
Raadslid William DE BOECK concludeert dat de informatie op de website haaks staat op wat er vanavond werd medegedeeld over de situatie.
Burgemeester Bart LAEREMANS benadrukt dat de communicatie dateert van een week geleden en dat er toen nog minder informatie beschikbaar is. Het is een snelle reactie geweest op alle publiciteit rondom de huisvesting van asielzoekers. Inmiddels zijn enkele vragen beantwoord, maar het tegendeel is zeker nog niet aangetoond. De onzekerheid is dus nog niet weggenomen.
Raadslid Jean DEWIT krijgt het woord en merkt op dat de Gemeentewet voorziet dat de gemeenteraad er kennis kan van nemen en zich kan bezighouden met zaken die de gemeente aangaan. De burgemeester gaf echter aan dat het de gemeente niet aangaat. Het is dus een beslissing over de hoofden van het gemeentebestuur heen, waar de gemeenteraad ook geen commentaar op hoeft te geven. Het gemeentebestuur heeft dus aan overkill gedaan om een bepaalde atmosfeer op te wekken. Alle onzekerheden, waarvan er enkele juridisch onderzocht kunnen worden, horen niet in de pers te komen en zouden ook niet in de gemeenteraad besproken moeten worden. Het is weliswaar een belangrijk onderwerp, maar de gemeenteraad is niet de instelling die zich erover moet uitspreken.
Burgemeester Bart LAEREMANS spreekt dit tegen. Een gemeenteraad is bevoegd tot alles wat met het gemeentelijk belang te maken heeft. Er speelt zeker een gemeentelijk belang, dus is het logisch dat het onderwerp besproken wordt en dat het schepencollege een toelichting geeft over de situatie aan de gemeenteraad.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt opnieuw het woord en deelt deze laatste mening van de burgemeester. De gemeente is niet bevoegd om te besluiten over het vestigen van een asielcentrum, maar het is zeker een zaak van gemeentelijk belang, omdat een asielcentrum invloed heeft op de omwonenden. Het is daarom goed dat de gemeenteraad geïnformeerd wordt, maar om rust in het debat te behouden, adviseert hij om de eerste persmededeling van de gemeentelijke website te halen.
Burgemeester Bart LAEREMANS zal dit voorstel in het schepencollege bespreken.
Raadslid Tom GAUDAEN krijgt tot slot het woord en vond het treffend hoe snel de situatie in de pers werd gebracht door een van de coalitiepartijen van de meerderheid.
Voorzitter Peter PLESSERS sluit het debat.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de bespreking over de melding van de federale overheid inzake de mogelijke komst van een opvangcentrum voor asielzoekers in Strombeek-Bever en voor de inhoud ervan te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.