Terug
Gepubliceerd op 25/04/2025

Besluit  GEMEENTERAAD

do 27/03/2025 - 19:00

INTRADURA - Overeenkomsten betreffende de opruiming van sluikstort en handhaving - Goedkeuring

Aanwezig: Daan VERTONGEN, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Ewoud DE MEYER, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, Nicolas BOURGEOIS, Randy BUELENS, Ann DAAMEN, William DE BOECK, Soufian FAROUK, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Dieter GOOVAERTS, Britt JOHN, Katrien LE ROY, Luca MATON, Dirk MOENS, Katleen ORINX, Erkut OVALI, Wim ROBBERECHTS, Patricia SEGERS, Ann SELLESLAGH, Laurent VANBINST, Eliane VANCRAENENBROECK, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Gerlant VAN BERLAER, gemeenteraadslid

Incovo zette de overeenkomst rond sluikstort en zwerfvuil stop vanaf 1 april 2025. De gemeente zocht naar een nieuwe oplossing hiervoor. INTRADURA is bereid deze taak op te nemen en dit als proefproject op te starten.

De gemeenteraad keurt de overeenkomsten betreffende sluikstort en handhaving tussen de opdrachthoudende vereniging INTRADURA, met maatschappelijke zetel gelegen Dorent 5 te 1620 DROGENBOS, KBO-nummer 0678.491.046 en de gemeente GRIMBERGEN, met zetel gelegen Prinsenstraat 3 te 1850 GRIMBERGEN, KBO-nummer 0207.508.526, goed.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Artikel 41, §2, 4 en 22 Decreet lokaal bestuur 22 december 2017 (DLB).

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • DLB, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder.

 
  • Besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2016 betreffende de overeenkomst tussen de gemeente en Haviland.

  • Besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 gebeurde een beheersoverdracht  inzake “preventie en duurzaamheid” aan Intradura.
  • Besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 waarin tevens de bevoegdheid “uitbating van de gemeentelijke recyclageparken” werd overgedragen aan Intradura.

  • Besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 betreffende de oprichting van Intradura.

  • Besluit van de gemeenteraad van 19 december 2019 betreffende de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025.

  • Besluiten van de gemeenteraad van 28 januari 2021 houdende:

    • De intrekking van het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2016 - Wijziging besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 - Goedkeuring en
    • Gedeeltelijke toetreding voor de activiteiten 'sluikstortbeleid' en 'beheer recyclageparken' - Goedkeuring.
  • Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2024 waarin de overeenkomst betreffende de handhaving en opruiming van sluikstort, i.k.v. de uitvoering van het arrest van de Raad van State van 20 juni 2023, werd goedgekeurd.

  • Besluit van de gemeenteraad van 23 januari 2025 houdende kennisname van de opzegging door Incovo van de overeenkomst betreffende de handhaving en opruiming van sluikstort per 1 april 2025

 
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 maart 2025 betreffende "Sluikstort, zwerfvuilvrijwilligers en handhaving: voorstel Intradura - kennisname en principiële goedkeuring".
 
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

I. Aanleiding

N.a.v. de stopzetting van de overeenkomst rond sluikstort en zwerfvuil door Incovo werd aan de intercommunale Intradura gevraagd welke rol zij kunnen opnemen in dit verhaal.

Concreet werd er gevraagd naar de mogelijkheden om de zwerfvuilvrijwilligerswerking en de sluikstortwerking volledig over te nemen alsook het beheer van 2 à 3 camera's voor handhaving.

Intradura heeft verschillende malen samengezeten met Incovo en het lokaal bestuur Grimbergen voor de uitwerking van een voorstel. 

De sluikstort- en zwerfvuilvrijwilligerswerking is geen bestaande activiteit bij Intradura, Intradura is echter bereid om deze activiteiten als proefproject in Grimbergen op te starten.

Handhaving is wel reeds een bestaande activiteit van Intradura en kan voor Grimbergen uitgevoerd worden.

 

II. Beslissing schepencollege

In zitting van 10 maart 2025 besliste het college van burgemeester en schepen om in te stappen in het voorstel van Intradura met volgende activiteiten:

Sluikstortopruiming:

  • 2 dagen per week worden de sluikstorten door Intradura opgeruimd aan hotspots, glasbollen en kleine sluikstort (< 3m³)

  • 1 dag per week zal een GAS vaststeller mee op de baan gaan voor het onderzoek naar identificatiegegevens bij de sluikstorten

 

Handhaving:

  • 2 sluikstortcamera's worden aangekocht via investeringsbudget en

  • de kosten voor het verwerken van de beelden, uitschrijven verslagen,... zal via exploitatiebudget opgenomen worden.

 

Gelet op de kostprijs van de zwerfvuilwerking en de mogelijkheid om dit door eigen dienst Omgevingsbeleid op te volgen mits ondersteuning van dienst Openbare reinheid voor het ophalen van de witte zwerfvuilzakken die buiten de huis - aan - huisophaling vallen, zal er geen gebruik gemaakt worden van deze optie.

De geraamde kostprijs voor het instappen op bovenvermelde overeenkomsten (sluikstort + handhaving), excl. verwerkingskosten, bedraagt €157.576,66.

 

Schepen Chantal LAUWERS krijgt het woord en licht dit punt kort toe. Per brief van 29 november 2024 informeert Incovo het bestuur dat zij de samenwerking met de gemeente Grimbergen inzake het opruimen en handhaven van sluikstorten met ingang 1 april 2025 wenst stop te zetten. Dit was onverwacht aangezien de samenwerking tot dan steeds goed verliep en de overeenkomst de mogelijkheid voorzag om deze na evaluatie te verlengen. Omwille van de opzegging is deze evaluatie er helaas niet gekomen. Intussen is het vanuit de pers geweten dat Incovo zich in woelig water bevindt. Propere straten zijn een prioriteit voor het bestuur, daarom is men in overleg gegaan met Intradura over de mogelijkheid om de aanpak van sluikstorten en handhaving aan haar toe te vertrouwen. Het resultaat van dit overleg is dat Intradura de sluikstortwerking in Grimbergen op zich zal nemen als proefproject, waarbij ze twee keer per week (op maandag en donderdag) de toer van de hotspots en glasbollen zal doen. Ook worden bij die gelegenheid andere meldingen van sluikstorten meegenomen. Op andere dagen staat uiteraard ook de eigen ploeg Openbare Reinheid ter beschikking. De jaarlijkse kostprijs van deze dienstverlening bedraagt 158.000 euro exclusief verwerkingskosten en cameraverzekering. Aangezien er ook interesse is bij andere Intradura-gemeentes om de sluikstortwerking in handen van de intercommunale te geven, is het zeer waarschijnlijk dat deze kostprijs gaandeweg nog kan dalen. Met de huidige personeelsbezetting en het gebrek aan materiaal is het momenteel onmogelijk om de sluikstortwerking in eigen beheer te nemen. De zwerfvuilvrijwilligerswerking komt dan wel opnieuw in handen van de gemeente.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en zegt dat hij niet verbaasd is over het feit dat Incovo de samenwerking niet wenst voort te zetten. De beslissing die vandaag genomen moet worden, heeft eigenlijk alles te maken met de contractbreuk die er geweest is. Men kan niet anders dan het arrest van de Raad van State van 20 juni 2023 uitvoeren. Hij leest verder dat het zwerfvuilbeleid terug een taak wordt van de eigen dienst Omgeving. Men kiest daarvoor omdat Intradura daarvoor 11.160 euro vraagt in haar voorstel. Het valt af te wachten of de diensten van de gemeente in staat zullen zijn om deze taak erbij te nemen. Die dienst is zeker niet overbemand, het is een serieuze taak: het begeleiden van de zwerfvuilmeters en -peters, het regelmatig organiseren van activiteiten. Incovo heeft dit zeer goed gedaan de laatste jaren en hopelijk kan de gemeente dit op dezelfde manier overnemen. Intradura gaat het sluikstortbeleid op zich nemen. Er is een proefperiode van één jaar voorzien. Hopelijk slagen ze in die proefperiode en wordt de samenwerking op 1 april 2026 voortgezet. Er staat ook dat er toezicht gehouden zal worden met twee camera’s waarbij een vaststeller de beelden bij sluikstorten bekijkt en verwerkt en al dan niet doorgeeft aan de politie of de GAS-ambtenaar. In het voorstel staat dat de handhaving met twee camera’s module 4 en de volledige afhandeling ten laste is van Intradura, terwijl in bijlage 2 staat dat de camera’s door de gemeente worden aangekocht. Graag duidelijk hierover.

Verder heeft raadslid BOELENS nog een vraag voor schepen Chantal LAUWERS. Hoe worden de hotspots geïnventariseerd en geactualiseerd? Daar komt immers nogal eens variatie in. De kostenprijsraming is afgerond op 158.000 euro. Waarom de keuze voor het minst intensieve samenwerkingsverband?

 

Raadslid Dieter GOOVAERTS krijgt het woord en sluit zich aan bij raadslid Eddie BOELENS. Hij vraagt of 72 uur voldoende zal zijn?

 

Schepen Chantal LAUWERS krijgt het woord en zegt dat de camera’s worden aangekocht door de gemeente, maar de feitelijke afhandeling van de pv’s en GAS-boetes en het bekijken van de beelden door Intradura zal gebeuren. De hotspots durven inderdaad nogal eens te wisselen. Iedere twee maanden is er een kerngroepoverleg waar de bevindingen gedeeld worden. Het is niet omdat er vandaag voor 72 uur gekozen wordt, dat dit niet geëvalueerd gaat worden. Als er wordt vastgesteld dat dit niet voldoende is, dan zullen daar de nodige conclusies uit getrokken worden.

 

Raadslid Dirk MOENS krijgt het woord en hoopt dat Intradura niet te veel beginnersfouten maakt, vermits dit over een proefproject gaat. Hij hoopt verder ook dat het bedrag van het contract volgend jaar niet plots de spuigaten zal uitlopen. Hij vindt verder de vergelijking tussen de contracten onduidelijk. In het contract met Intradura staan heel wat extra kosten, zoals bijvoorbeeld de verwerkingskosten, die zouden kunnen oplopen tot 15.000 euro. Is dat correct in vergelijking met de vorige jaren? Hoeveel hoger gaat het contract met Intradura liggen qua totaalkost?

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt nogmaals het woord en geeft aan dat aangezien de gemeente zelf de camera’s aankoopt, dit moet aangepast worden in de tabel. Hij wil verder benadrukken dat het bij Incovo goedkoper was. De zwerfvuilvrijwilligerswerking, die op 11.160 euro begroot werd, valt weg. In die zin zit men nu met een duurdere rekening, ook al kiest men voor de minst intensieve bijdrage.

 

Schepen Chantal LAUWERS krijgt nogmaals het woord en zegt dat zij ook hoopt dat de kosten onder controle kunnen gehouden worden. Het is een proefproject en er zijn veel vragende partijen bij andere Intradura-gemeentes. Als dit project aanslaat en er meer gemeentes op inschrijven, zullen de bijdragen van de gemeenten verlagen. Het is waar dat de prijs bij Incovo veel lager lag, maar dat is waarschijnlijk ook één van de redenen waarom Incovo dat contract heeft opgezegd. Zij hebben zich daar volgens het bestuur serieus in vergist. Bij Incovo was het één kost, all-in. Er was dus nooit geweten wat er voor wat betaald werd. Intradura is hier transparant in. Dit in eigen beheer nemen is geen optie omdat daar momenteel niet de middelen, noch het personeel voor beschikbaar zijn.

 

Raadslid Dieter GOOVAERTS krijgt nogmaals het woord en herinnert zich dat er aan het schepencollege gevraagd werd om een oefening te maken rond het in eigen beheer nemen van het sluikstortbeleid. Schepen LAUWERS zegt nu dat dat niet mogelijk blijkt. Hij vindt deze berekening echter niet terug in de bijlage en vraagt om deze nogmaals over te maken.

 

De voorzitter antwoordt dat schepen Chantal LAUWERS dit zal overmaken.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt een derde maal het woord en stelt dat er inderdaad voor Incovo een totaalpakket was en onder andere het beheer van de recyclageparken en de inkomsten die daarbij kwamen kijken deel waren van dat totaalpakket. Als dan door het arrest van de Raad van State besloten wordt dat ze dat interessant deel uit hun pakket verliezen, dan is het logisch dat ze de rest niet willen voortdoen. Het opruimen van sluikstorten is inderdaad een verlieslatende zaak. Hij denkt dat Intradura dit ook zal ondervinden, dus dit is een enorme uitdaging.

Bijkomende info:

De bijdrage aan Incovo bedroeg €3,91/inwoner. Dit was de totale kost per inwoner en omvatte de opruiming van sluikstorten (ook aan glasbollen), de opvolging van de zwerfvuilvrijwilligerswerking inclusief Operatie Proper en het handhaven via camera's.

Voor 2024 bedroeg de bijdrage in totaal €155.852,60 (39.860 inwoners x €3,91/inwoner).

 

Intradura hanteert volgende tarieven, deze zijn exclusief verwerkingskosten (+/- €15.000,00 per jaar), vrijwilligersverzekering en cameraverzekering. 

 VOORSTEL INTRADURA  Interventie 72 uur (ma-do, di-vrij) KOSTPRIJS
   
Opruimen hotspots, glasbollen en kleine sluikstort (<3m³) €87.265,45

GAS-vaststeller 1 dag/week
€422,11/dag

€21.949,72

Opruimen groot sluikstort (>3m³) (op basis van 7 geschatte interventies in 2024)
€368,45/ophaling

€2.579,15
GAS-vaststeller (op basis van 7 geschatte interventies in 2024)
€166,62/ophaling
€1.166,34
Zwerfvuilvrijwilligerswerking op basis van 39.860 inwoners (op 1/1/2024)
€0.28/inwoner
€11.160,80
Handhaving 2 camera's module 4
(= volledige afhandeling: aankoop, installatie, verwerking, handhaving)
€36.665,00

Voorschot opmaak dossiers Haviland (op basis van aantal pv's in 2024)
€30/dossier

€7.950,00

Totaal (excl zwerfvuilvrijwilligers)

€157.576,66.

 
Budget voor het luik handhaving is voorzien op:
  • 2025/GBB-HAND/0480-00/6150003/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN: budget beschikbaar 55.000 euro (kosten van preventie en veiligheid - opruiming sluikstort)
  • 2025/GBB-HAND/0119-10/2300000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN: budget beschikbaar 20.000 euro (aankoop sluikstortcamera)
  • 2025/ACT-123/0480-00/6149000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN: budget beschikbaar 85.000 euro (sanctionerend ambtenaar Haviland voor verwerking GAS-verslagen)

 

Budget voor het luik opruimen hotspots, glasbollen en sluikstort:

  • JBR 2025/GBB-CON/0309-00/6130400/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN: budget €733.343,87 (uitbesteding RP)
  • JBR 2025/GBB-GROEN/0300-00/6130400-GEMEENTE/CBS/IP-GEEN: budget €1.790.233,36 (ophalen en verwerken van afval)
 In het nieuwe meerjarenplan zullen de nodige budgetten moeten worden voorzien.
Publieke stemming
Aanwezig: Daan VERTONGEN, Bart LAEREMANS, Ewoud DE MEYER, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Manon BAS, Eddie BOELENS, Nicolas BOURGEOIS, Randy BUELENS, Ann DAAMEN, William DE BOECK, Soufian FAROUK, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Dieter GOOVAERTS, Britt JOHN, Katrien LE ROY, Luca MATON, Dirk MOENS, Katleen ORINX, Erkut OVALI, Wim ROBBERECHTS, Patricia SEGERS, Ann SELLESLAGH, Laurent VANBINST, Eliane VANCRAENENBROECK, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Bart LAEREMANS, Ewoud DE MEYER, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Manon BAS, Eddie BOELENS, Nicolas BOURGEOIS, Randy BUELENS, Ann DAAMEN, William DE BOECK, Soufian FAROUK, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Dieter GOOVAERTS, Britt JOHN, Katrien LE ROY, Luca MATON, Dirk MOENS, Katleen ORINX, Erkut OVALI, Wim ROBBERECHTS, Patricia SEGERS, Ann SELLESLAGH, Laurent VANBINST, Eliane VANCRAENENBROECK, Bart VAN HUMBEECK, Daan VERTONGEN, Karin VERTONGEN
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
BESLUIT:

Artikel 1.

De overeenkomst betreffende de opruiming van sluikstort (inzonderheid opruimen hotspots, glasbollen en klein sluikstort – Interventie 72 uur,  Opruimen groot (>3m²) sluikstort, Inzet GAS vaststeller sluikstort) voor de duur van 1 jaar met ingang van 1 april 2025, toegevoegd als bijlage 1 bij dit besluit, tussen de opdrachthoudende vereniging INTRADURA, met maatschappelijke zetel gelegen Dorent 5 te 1620 DROGENBOS, KBO-nummer 0678.491.046 en de gemeente GRIMBERGEN, met zetel gelegen Prinsenstraat 3 te 1850 GRIMBERGEN, KBO-nummer 0207.508.526, goed te keuren met ingang van 1 april 2025.µ


Art. 2.

De overeenkomst betreffende handhaving(inzonderheid de (ver)plaatsing en het klein onderhoud van de camera’s en de verwerking van de camerabeelden door een intergemeentelijke GAS vaststeller) voor de duur van 1 jaar met ingang van 1 april 2025, toegevoegd als bijlage 2 bij dit besluit, tussen de opdrachthoudende vereniging INTRADURA, met maatschappelijke zetel gelegen Dorent 5 te 1620 DROGENBOS, KBO-nummer 0678.491.046 en de gemeente GRIMBERGEN, met zetel gelegen Prinsenstraat 3 te 1850 GRIMBERGEN, KBO-nummer 0207.508.526, goed te keuren met ingang van 1 april 2025.