De gemeenteraad neemt kennis van de krachtlijnen van het coalitieakkoord voor de beleidsperiode van 2025-2030.
Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
/
Krachtlijnen:
Krachtlijnen coalitieakkoord Vernieuwing - cd&v MAX - N-VA
Hieronder de krachtlijnen voor de beleidsperiode van 2025-2030. Daarnaast is er ook nog het gelijkblijvende beleid waarbij de zaken die reeds in uitvoering zitten, worden verder gezet.
Professioneel bestuur en dienstverlening
- We blijven werken aan een professionele, toegankelijke en oplossingsgerichte dienstverlening. Voor dringende vragen staan onze diensten via het onthaal paraat.
- In het kader van optimalisering van onze dienstverlening herevalueren we de openingsuren van de gemeentelijke diensten.
- We blijven investeren in voldoende en kwalitatief personeel, op maat van onze gemeente.
- De vrijwilligerswerking wordt verder uitgebouwd onder impuls van een nieuwe vrijwilligerscoördinator.
Participatie, communicatie en digitalisering
- We blijven inzetten op een verbetering van de digitale dienstverlening en op een ‘slimme gemeente’. Een interactieve kaart als hulpmiddel voor digitale informatie wordt onderzocht.
- We evalueren onze huidige participatietool met het oog op meer en efficiente participatietrajecten. Bij collegebeslissingen wordt nagegaan of participatie een meerwaarde is.
- We werken een experimenteel ‘burgerbudget’ uit waarmee we betrokkenheid bij Grimbergenaars willen verhogen. Waardevolle maatschappelijke voorstellen van onze inwoners kunnen op deze manier meer aan de oppervlakte gebracht worden.
- We maken enkele polyvalente ruimtes meer digitaal met het oog op een groter verhuurpotentieel, bijvoorbeeld met betere WiFi of een conferentiescherm.
Financiën
- We blijven inzetten op bovenlokale samenwerking.
- Onze subsidiecoördinator blijft zoeken naar subsidies op alle niveaus.
- Naast het vervullen van onze kerntaken willen we ook inzetten op een warme gemeente. We doen hieromtrent een efficiëntieoefening en evalueren de financiële gevolgen ervan.
Vlaams karakter ondersteunen – integratie nieuwkomers bevorderen
- Het Nederlands is niet alleen onze officiële taal, het is ook het bindmiddel van onze samenleving. We blijven het Vlaams karakter van onze gemeente op een complexloze wijze ondersteunen en onze taal promoten.
- We vestigen in het bijzonder aandacht op het gebruik en het niveau van het Nederlands als vanzelfsprekende voertaal in het onderwijs, de sociale sector en de georganiseerde vrije tijd. We ondersteunen verenigingen en partners hierin met een taalcoach.
- We onderzoeken de opstart van een zomerschool.
- We zetten nog meer in op de promotie van taalopleidingen bij nieuwkomers en breiden de oefenkansen Nederlands verder uit.
- We voeren een humaan integratiebeleid, vanuit een wederzijds respect waarbij elke mens telt en gelijkwaardig is.
- We starten een buddy-werking op, waarbij vrijwilligers nieuwe inwoners bijstaan en op weg helpen bij een integratietraject.
Een ruimtelijk beleidsplan voor Grimbergen
- We starten de opmaak van een ‘beleidsplan ruimte’ voor heel onze gemeente op.
- Vanuit dit perspectief werken we een langetermijnvisie uit voor de ruimtelijke ontwikkeling op ons hele grondgebied, waarin we alle conclusies uit de onthardingsstudie, klimaatplan, hemelwater- en droogteplan, warmtebeleidsplan, mobiliteitsplan, ... concretiseren.
- In afwachting van de finalisering van dit beleidsplan wordt er een pauze ingelast voor de aflevering van omgevingsvergunningen voor (grote) verkavelingen en meergezinsprojecten.
- We brengen de stedenbouwkundige verordening in lijn met de nieuwe wetgeving. We voorzien een duidelijk kader voor het opleggen van stedenbouwkundige lasten.
Een woonbeleid met kansen voor mensen met een lokale band
- We bouwen ‘Het Vlaamse Woonanker’ samen met onze buurgemeenten uit tot een professionele Woonmaatschappij, gericht op de mensen uit onze streek met een reële woonnood.
- Samen met Vlabinvest zoeken we naar locaties voor goede projecten en naar panden die door Vlabinvest gekocht en gerenoveerd kunnen worden en ter beschikking gesteld van mensen met een lokale band.
- We onderzoeken op welke wijze we het wonen in onze streek betaalbaar kunnen houden voor onze bevolking, bijvoorbeeld via erfpachtformules of het ‘wonen-in eigen-streek’-aanbod van Vlabinvest.
- We onderzoeken en stimuleren met het uitwerken van nieuwe woonvormen bijv. verschillende eigendomsstructuren, de bouw van huurentiteiten voor Grimbergenaars en we blijven optreden tegen het illegaal opdelen van woningen.
Een veilige gemeente
- We verbeteren de samenwerking met andere politiezones in afwachting van de haalbaarheidsstudie over verdere integratie.
- We zetten meer in op nabijheid van de politiewerking:
- We verlagen de drempel om aangifte te doen en breiden de openingsuren uit van zodra er voldoende personeel voorhanden is
- Het politiesteunpunt aan het CC wordt een laagdrempelig contactpunt
- We zetten meer in op wijkagenten en geven hen meer visibiliteit
- We breiden onze wettelijke taken in verband met bestuurlijke handhaving uit, onder meer door de inzet van bijkomende gemeenschapswachten met aandacht voor sensibilisering en een duidelijke prioritering.
- We werken aan een efficiëntere aanpak van de drugscriminaliteit.
Een warme gemeente, die sociale geborgenheid biedt voor wie het nodig heeft
- We bouwen een toegankelijk sociaal huis nabij het CC, waar ruimte is voor de dienstverlening van OCMW, Kind en Gezin, Huis van het Kind. We voorzien multifunctionele spreeklokalen voor externe partners en dienstverleners. We nemen een actieve rol op bij het ter beschikking stellen van gronden en/of lokalen voor uitbreiding van het aantal kinderopvangplaatsen.
- We werken samen met de nodige partners aan een actieplan rond eenzaamheid.
- Dieren zijn belangrijk in onze samenleving. Daarom continueren we het beleid rond dierenwelzijn.
- We werken aan een betere ondersteuning en promotie van het mindermobielenvervoer.
- We moedigen gemeenschapsvormende initiatieven die mensen samenbrengen aan (logistiek en financieel).
- We verbeteren de ondersteuning van wijk- en straatfeesten.
- We onderzoeken of we met de huidige gemeentelijke activiteiten en evenementen alle doelgroepen bereiken en waar we kunnen rationaliseren.
- We maken van Ter Borre een intergenerationele ontmoetingsplek en bekijken de uitbouw van een bijkomende plek.
- We verbeteren de samenwerking van de adviesraden met de gemeente en versterken tevens de onderlinge samenwerking tussen de adviesraden.
Mobiliteit evalueren en verbeteren
- Mobiliteit is voor het bestuur een constante oefening tot verbetering op basis van onderzoek, cijfers en overleg.
- We richten een mobiliteitsraad op waarmee we participatie en draagvlak rond mobiliteitsbeslissingen verhogen.
- We werken prioritair een parkeerplan uit met alle betrokken actoren en zetten in op bovengronds parkeren.
- We blijven aandacht hebben voor de veiligheid van schoolomgeving en vrijetijdsinfrastructuur en van de routes daarnaar toe.
Infrastructuurwerken: meer communicatie en minder wateroverlast
- We werken lopende dossiers verder uit (Warande-Zijpstraat, GUP Beigem met uitbreiding, fietspad Beigemsesteenweg, fietspaden Nieuwenroodsesteenweg, Prinsenstraat, Humbeeksesteenweg, Kareelstraat, Verbrande Brugsesteenweg).
- We werken aan een objectieve inventaris rond ons openbaar domein (wegenis, asfaltering, boordstenen, voetpaden, fietspaden, verlichtingspalen, ...), waarbij we voldoende middelen voorzien om de historische achterstand in onderhoud structureel weg te werken.
- We zetten verder in op duidelijke communicatie en digitalisering, zodat inwoners, handelaars en andere betrokkenen bij grote projecten vanaf het prille begin betrokken worden. Geplande werken moeten eenvoudig raadpleegbaar zijn en problemen moeten gebruiksvriendelijk kunnen gemeld worden, waarna deze op korte termijn verholpen kunnen worden, waar mogelijk.
- We zetten maximaal in op combinatie van noodzakelijke nutswerken, zodat onze straten niet nodeloos meermaals worden opengelegd. We voeren de controle op de kwaliteit van de uitgevoerde werken op.
- We gaan de strijd tegen wateroverlast verder aan door blijvend in te zetten op noodzakelijke rioleringsprojecten volgens dringendheid en door de komende 5 jaar minstens 40.000m² te gaan ontharden (onthardingsstudie), waarbij we ons openbaar domein vergroenen, in samenspraak met buurtbewoners.
Een milieuvriendelijke en groene gemeente
- We versterken de milieudienst en zetten verder in op de landinrichtingsplannen van de oostelijke Maalbeekvallei en de Groene Noordrand. We geven uitvoering aan de geplande water- en natuurprojecten rond het domein van de Borcht.
- We zetten verder in op bosuitbreiding en het creëren van bijkomende toegankelijke groenzones, zoals bv. de natuurbegraafplaats in Humbeek, de Kloosterweide in Strombeek-Bever,...
- We verbeteren onze gemeentelijke parken en plantsoenen op het vlak van biodiversiteit, we werken een bomenbeleid uit en kiezen voor een onderhoudsvriendelijke en klimaatrobuuste beplanting.
- We breiden het aantal groenmedewerkers verder uit en zorgen op die manier voor een regelmatiger en professioneler groenonderhoud, zowel in de woonkernen als langs onze trage wegen.
- We voeren het klimaatactieplan verder uit en blijven onze trekkersrol vervullen. We ondersteunen hierbij onze inwoners, bedrijven en landbouwers en zetten in op verlaging van de CO2-uitstoot, elektrificatie van ons wagenpark, uitbreiding van de laadpalen en de verduurzaming van ons patrimonium.
- We geven uitvoering aan ons hemelwaterplan en maken verder werk van erosiebestrijding en waterbuffering, in goed overleg met en mee ten bate van onze landbouwers.
Een afvalarme en propere gemeente
- We houden onze recyclageparken voldoende toegankelijk en betaalbaar voor onze inwoners; we behouden het jaarlijks krediet voor onze inwoners en breiden het uit naar onze erkende verenigingen.
- We zetten in op eenvoudige en heldere communicatie en sensibilisatie rond huisvuil en zwerfvuil en hanteren een kordate aanpak van sluikstorters via camera’s en verhoogde boetes.
- We versterken de dienst openbare reinheid met extra personeel en werkmateriaal en werken zo aan properdere straten met oa. een regelmatiger veegonderhoud. We blijven het vrijwilligerswerk van Mooimakers verder ondersteunen.
- We zetten in op beter onderhoud van onze trage wegen, wandelroutes en zitbanken, onder meer via de creatie van peterschap.
- We moedigen de burgerzin aan op het vlak van onderhoud van stoepen en hagen en het tijdig aanbieden of verwijderen van huisvuil.
Een duurzaam patrimonium
- We werken het patrimoniumplan verder uit in concrete acties:
- We continueren lopende projecten (bibliotheek in de kerk, zijvleugel gemeentehuis, sportsite Humbeek).
- We gaan in overleg met het bisdom over de toekomst van de drie parochiezalen.
- Er wordt een toekomstplan ontwikkeld voor de site CC, Sociaal Huis en Academie.
- We gaan actief op zoek naar goed bereikbare ruimtes voor feesten en fuiven.
- We maken een toekomstplan op voor de dorpskern van de Borcht (school ‘de negensprong’, kerk, sporthal, feestzaal).
Inzet op een versterkte lokale economie
- We verruimen en verbreden de werking van de raad voor lokale economie tot een representatief en gedragen orgaan, waarmee we structureel in overleg gaan.
- Handelaars, horeca en ondernemers worden nauw betrokken bij werken, evenementen, het mobiliteitsplan (met inbegrip van het parkeerplan) en belangrijke beslissingen rond ruimtelijke ordening.
- Initiatieven zoals de digitale aankoopbon, startersgids, koopzondagen, zomerterrassen, handels- en bedrijvengids, promotie van nieuwe handelaars enz… zullen structureel overlegd worden met handelaars en horeca.
- We onderzoeken mogelijkheden om de wekelijkse markten te versterken.
- We onderzoeken hoe we handel en horeca in onze kernen kunnen versterken en werken zo aan een bruisende gemeente.
- Betere ondersteuning van land- en tuinbouw met een concreet aanspreekpunt in de administratie.
- We onderzoeken de mogelijkheden om de gemeentelijke pachtgronden met prioriteit ter beschikking te stellen aan lokale, actieve landbouwers.
Kwalitatief onderwijs
- We blijven de kennis van het Nederlands van de leerlingen, als enige verbindende taal, bevorderen en zoeken daarvoor naar subsidieopportuniteiten.
- We zetten in op een grotere ouderbetrokkenheid in scholen en op het responsabiliseren van ouders.
- We geven uitvoering aan het Decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) in goed overleg met de andere actoren.
- We streven naar zwemmogelijkheden voor alle kinderen in alle Grimbergse scholen.
- We faciliteren de bouw van de derde school in Strombeek-Bever.
- We werken verder aan kwalitatieve onderwijsinfrastructuur van de gemeentescholen en de academie.
Een ambitieus erfgoedbeleid
- We concretiseren de toekomstplannen over funerair erfgoed en de landschappelijke herinrichting van onze kerkhoven. We starten de aanleg van een natuurbegraafplaats.
- We continueren de lopende restauratieprojecten van ons erfgoed (zoals Prinsenkasteel, Liermolensite, Charleroyhoeve, oud-gemeentehuis Beigem).
- We leggen de nadruk op het ontsluiten van het Grimbergs erfgoed op een aantrekkelijke manier voor uiteenlopende doelgroepen zoals “het Verhaal van Grimbergen” voor de basisscholen, en digitaal ondersteunde infobordjes op erfgoedmonumenten.
Grimbergen op de toeristische kaart
- We grijpen het momentum in 2028 van de viering van 900 jaar Abdij aan om Grimbergen extra op de toeristische kaart te zetten en zoeken daarvoor samenwerking met partners zoals lokale horeca en handel.
- We werken een toeristisch plan uit voor een professionele marketing van Grimbergen buiten de gemeente.
- We ontwikkelen het concept ‘Toerisme in eigen gemeente’ om de toeristische mogelijkheden kenbaar te maken bij zoveel mogelijk inwoners.
Inzet op solidariteit en ontmoeting, over de grenzen heen
- Grimbergen blijft een faire gemeente.
- We zetten (internationale) partnerschappen met het oog op socio-culturele en bestuurlijke uitwisseling verder.
- We ondersteunen concrete internationale solidariteitsinitiatieven.
Vrije tijd zorgt voor verbinding
- De subsidie -en retributiereglementen worden geactualiseerd over de verschillende domeinen heen. We willen hier ook inzetten op responsabilisering van clubs en verenigingen.
- Om verenigingen nog beter logistiek te ondersteunen, realiseren we een verenigingenloods voor stockage en archief en voorzien we in een verenigingencamionette.
Ruimte voor de jeugd
- We starten het traject richting behalen van het ‘label jeugd- en kindvriendelijke gemeente’ op.
- We zetten grote stappen met betrekking tot jeugdinfrastructuur, bijvoorbeeld door de realisatie van de projecten Charleroyhoeve en Piereman. In dit kader hebben we ook oog voor buurtwerking en jeugdzorg (realisatie Overkophuis).
- We herevalueren de huidige werking van de jeugdraad en zetten in op een meer dynamische en participatieve aanpak op maat van jongeren. We doen deze oefening uiteraard samen met hen.
- We zetten blijvend in op aangename en kwalitatieve speel-, hang-, en ontmoetingszones. Elke deelgemeente heeft hierbij recht op investeringen.
- We breiden de buurtwerking naar doelgroep 11-14 jaar uit en beginnen hierbij in Strombeek-Bever
- We stimuleren de toeleiding van alle kinderen naar het vrijetijdsaanbod. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar nieuwkomers en kinderen die in een precaire situatie opgroeien.
Aandacht voor Senioren
- We bouwen de Seniorenraad verder uit als representatief orgaan, met vertegenwoordigers uit zoveel mogelijk wijken en verenigingen.
- We zorgen voor een betere promotie van de activiteiten van en voor senioren en ondersteunen initiatieven om de senioren aan te zetten tot sport en beweging.
- We maken het vrijwilligersaanbod beter bekend.
- We blijven alert voor mensen die (nog) niet mee zijn met de digitale omwenteling.
Cultureel aan de top
- Het bestuur blijft inzetten op cultuur als verbindende factor in de maatschappij. Hierbij spelen het Cultuurcentrum Strombeek alsook de socio-culturele verenigingen een fundamentele rol.
- Vertrekkende vanuit de doelstellingen van het CC en Heemschut actualiseren we de samenwerkingsovereenkomsten tussen de gemeente en beide EVA’s.
- We blijven bovenlokale cultuurwerking ondersteunen.
- Het CC kan een initiërende rol aannemen om alle actoren beter te laten samenwerken rond gemeenschapsvormende en verbindende initiatieven.
Iedereen aan het sporten
- We concretiseren het sportbehoefteplan in samenwerking met de gebruikers en de sportraad.
- Sporten en bewegen in de openbare ruimte wordt gestimuleerd door de realisatie van sportprikkels uit het sportbehoefteplan en door verbeteren van fysieke verbindingen, waaronder de trage wegen.
- We stimuleren kruisbestuiving tussen sportverenigingen met o.a. de organisatie van vrije kennismakingsweken.
- We willen zoveel mogelijk Grimbergenaars aan het sporten krijgen. We werken aan een betere sportpromotie, zowel online als offline, en samen met de clubs.
Voorzitter Daan VERTONGEN stelt voor om eerst de burgemeester aan het woord te laten, vervolgens één persoon per fractie voor een eerste repliek. Dan gaat men opnieuw naar het schepencollege voor een antwoord op de eventuele vragen of opmerkingen. In een tweede vragenronde zal opnieuw één persoon per fractie aan het woord worden gelaten en indien nodig wordt er daarna nog een derde ronde gehouden. In principe worden er dus drie rondes met vraag en antwoord voorzien, met telkens één persoon per fractie.
Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt het woord en legt uit dat het schepencollege vanavond op vraag van de oppositie haar beknopte beleidsakkoord wil voorstellen. Het is geen uitgewerkt plan, maar hij geeft aan dat het niet slecht is dat iedereen daar even zijn bemerkingen op kan geven. Het schepencollege heeft gekozen voor continuïteit, omdat er al heel wat nieuwe dingen op de rails gezet waren. Er is binnen de beleidsploeg ook een groot onderling vertrouwen gegroeid, omdat er als een hechte collegeploeg wordt samengewerkt. De schepenen zijn ambitieus en steken heel veel tijd in hun mandaat. Er zijn echter ook een aantal nieuwe aspecten. De burgemeester geeft aan dat er meer nadruk gelegd moet worden op transparantie en participatie. Het schepencollege wil de bewoners beter betrekken, zowel in de beginfase als in latere fases van projecten. Ook moeten de verenigingen beter ondersteund worden, bijvoorbeeld door stock- en archiefruimte te voorzien. Grimbergen is, met 40.030 inwoners, een zeer grote gemeente en heeft heel wat gebouwen in zijn patrimonium, een groot openbaar domein, een grote wegeninfrastructuur… Het schepencollege wil verder blijven investeren in deze veelzijdige Vlaamse gemeente in de groene Vlaamse Rand en hoopt op een goede samenwerking over grenzen van meerderheid en oppositie heen.
Raadslid Katrien LE ROY krijgt het woord en zegt dat er op de vorige gemeenteraad door de fractie Groen+Vooruit gevraagd werd naar een stand van zaken van enkele grotere projecten, die de vorige legislatuur werden opgestart. Ze vroegen daarbij wanneer ze het bestuursakkoord mochten verwachten, omdat het als oppositie belangrijk is om zicht te hebben op wat er de komende jaren te gebeuren staat. Er werd toen gezegd dat het echte beleidsplan pas kon worden voorgesteld als ook het financiële plaatje duidelijk was. In de vorige legislatuur werd het beleidsplan voorgesteld in juni. Voor de oppositie is wachten tot het najaar veel te lang, zeker omdat de vorige coalitie gewoon wordt verdergezet. Er moet dus toch al een goed zicht zijn op wat er de komende vijf jaar staat te gebeuren. Raadslid Katrien LE ROY is verbaasd dat er afgelopen week in de pers te lezen stond dat de meerderheid het beleidsplan voor de komende zes jaar uit de doeken zal doen op de gemeenteraad van 27 maart 2025. Toch staat er in dit document niets nieuws, het bevat gewoon de krachtlijnen van het bestuursakkoord dat eigenlijk al eind oktober werd gecommuniceerd en ook op de website te vinden is. De fractie Groen+Vooruit vraagt zich af waarom men de tijd niet heeft genomen om dit document te actualiseren. Het is een vaag document en ondertussen zijn er alweer vijf maanden voorbijgegaan. Wanneer, waar, hoe gaat de beleidsploeg dit allemaal doen? Er werd nooit gevraagd om dit punt op deze gemeenteraad al op de agenda te zetten, er werd gevraagd om dit vóór het najaar te doen. Er staat niets concreet in het document, dus er kunnen heel veel vragen gesteld worden over wat men concreet van plan is, maar is dat wel de bedoeling?
De voorzitter geeft aan dat het debat gevoerd wordt op vraag van de oppositie, dus is het ook aan de oppositie om het debat vorm te geven. Als er veel vragen zijn, kunnen deze gesteld worden.
Raadslid Katrien LE ROY wil eerst het woord geven aan de andere partijen vooraleer aan de vragenronde te beginnen.
Raadslid Dieter GOOVAERTS krijgt het woord en stelt dat hij raadslid Katrien LE ROY kan bijtreden. De fractie Samen Groot-Grimbergen had ook niet begrepen dat het de bedoeling was om snel de krachtlijnen van na de verkiezingen op de agenda te zetten. De fractie heeft heel veel vragen en zij vinden de krachtlijnen van dit beleidsplan heel vaag. Een beleidsplan zou een bril moeten zijn waardoor de meerderheid de komende zes jaar zal kijken. Een kwalitatieve bril, die goed is afgesteld op de noden van de coalitie. Hij stelt vast dat dit een tijdelijk brilletje is, dat men aan de kassa van de supermarkt heeft meegebracht omdat men zijn eigen bril thuis vergeten is. Raadslid Dieter GOOVAERTS zegt dat het spijtig is dat men dit nu op deze manier bespreekt. Het is begrijpelijk dat het financiële plaatje duidelijk moet zijn, maar er staan toch een aantal belangrijk punten in het plan voor het toekomstig beleid. Vandaar de vraag of men vóór het najaar toch een tekst te zien gaat krijgen waar een lijn in zit. Hij houdt zijn vragen verder ook voor straks, want daar gaat men een tijdje mee bezig zijn.
Raadslid Laurent VANBINST krijgt het woord en zegt dat hij ook verbaasd was over het artikel in de pers. Hij stelt ook vast dat er niets nieuws in de tekst staat, dus hij begrijpt niet wat hier het nut van is. Men had misschien beter even gewacht en iets meer gezegd, want dit is letterlijk wat al geweten is sinds de coalitievorming. De tekst is vrij inhoudsloos, weinig concreet, sloganesk. Hij vindt het moeilijk om hier concreet gerichte vragen over te stellen. De fractie open VLD gaat zich dan ook onthouden van veel commentaar. Zij begrijpen wel dat de meerderheid de tijd wil nemen, want de financiële staat van de gemeente is van dien aard dat er grondig zal moeten worden nagedacht en dat er harde keuzes zullen moeten worden gemaakt.
Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt nogmaals het woord en zegt dat hij kort zal zijn, want er zijn nog niet veel vragen of inhoudelijke opmerkingen gegeven. Hij geeft aan dat hij niets anders gedaan heeft dan wat er uitdrukkelijk gevraagd werd. Het heeft enkel zin om dit nu grondig uit te werken en te koppelen aan de financiële aspecten van de gemeente. Het was niet de meerderheid die naar de media toe gecommuniceerd heeft dat zij vandaag het beleidsplan wilden voorstellen. Het was één oppositiepartij, die het nodig vond in de krant te brengen dat er vandaag een discussie zou zijn rond het beleidsplan en dat er een hele hoop vragen gesteld zouden worden. Nu wordt er echter gezegd dat het te vroeg is om er iets over te vragen. Hij vindt het eigenaardig dat er eerst gevraagd wordt om het te bespreken, om dan vervolgens te zeggen dat er te weinig is om te bespreken. Het is volgens de burgemeester ruim genoeg. Het gaat over alle beleidsaspecten. Hij geeft graag het woord aan een collega van het schepencollege of aan de oppositie voor verdere vragen.
Schepen Jelle DE WILDE krijgt het woord en stelt dat de discussie voor een stuk ook vormelijk is van aard, in de zin dat hij beseft dat voor de fracties van de oppositie de bullets die vandaag voorliggen summier en bescheiden zijn. Achter de schermen werd hier al op verder gewerkt, maar elk lokaal bestuur kan haar bestuursvisie of -akkoord op een andere manier voorleggen aan de gemeenteraad. De ene zal het summier doen, de andere heeft misschien een hele afgewerkte en finale tekst. Misschien is dit ook een opportuniteit voor de oppositie om gebruik te maken van het feit dat er nog wat vaagheid is, om suggesties aan de meerderheid voor te leggen.
De voorzitter zegt dat hij zal overgaan naar de tweede ronde van vragen.
Raadslid Dieter GOOVAERTS krijgt een tweede maal het woord en antwoordt op de opmerking van de burgemeester over het artikel in de pers dat een journalist niet altijd schrijft wat er uiteindelijk is afgesproken. Hij overloopt de punten waar hij vragen bij heeft:
Over de eerste bullet "Professioneel bestuur en dienstverlening" wordt er gezegd: "We blijven werken aan een professionele en oplossingsgerichte dienstverlening". Hoe en op welke vlakken gaan we dat verder uitbouwen? Het punt rond het containerpark staat vandaag op de gemeenteraad. Op welke manier willen jullie dat verder vormgeven?
"We blijven investeren in voldoende en kwalitatief personeel op maat van onze gemeente". Afgelopen legislatuur werd daar al enorm hard in geïnvesteerd. Er werd een grondige oefening gemaakt met een zeer uitgebreid organogram. Waar zullen de prioriteiten komende legislatuur liggen? Op welke diensten liggen de behoeften momenteel volgens het college? Hij denkt dan bijvoorbeeld aan de woonzorgcentra.
"De vrijwilligerswerking wordt verder uitgebouwd onder impuls van een nieuwe vrijwilligerscoördinator". Dit is erg vaag. Natuurlijk steunt de fractie Samen Groot-Grimbergen het verder uitbouwen van een vrijwilligerswerking, maar in welke context zou dit zijn?
"Participatie, communicatie en digitalisering". Dit is voor de fractie Samen Groot-Grimbergen een belangrijk punt. Wat zal de rode draad zijn binnen het participatiekader? Er worden momenteel toch nog heel wat beslissingen uitgevoerd zonder dat er concreet met de bevolking over gesproken is. Het is altijd achteraf dat zij worden geïnformeerd over de reeds genomen beslissingen. De fractie Samen Groot-Grimbergen zou daar toch graag zeer snel een concreet idee over willen hebben.
"We werken een experimenteel ‘burgerbudget’ uit waarmee we betrokkenheid bij Grimbergenaars willen verhogen. Waardevolle maatschappelijke voorstellen van onze inwoners kunnen op deze manier meer aan de oppervlakte gebracht worden". Op welke manier zullen die voorstellen als waardevol worden beschouwd? Wat wil de meerderheid hier exact mee bedoelen?
Raadslid Katrien LE ROY krijgt een tweede maal het woord. Zij heeft ook enkele concrete vragen, en zal zich beperken tot de thema’s die nog niet werden aangehaald. De fractie Groen+Vooruit heeft bij heel veel punten ook de vraag: op welke manier?
Dit zijn enkele bedenkingen, maar uiteraard zijn er nog veel meer concrete vragen.
Raadslid Laurent VANBINST krijgt nogmaals het woord en zegt dat hij zich gaat proberen te beperken tot een aantal concrete vragen:
De voorzitter zegt dat hij het woord zal geven aan de leden van het college van burgemeester en schepenen voor het beantwoorden van al deze vragen.
Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt het woord en geeft aan dat er nog niet veel geïnvesteerd is in het Vlaams karakter, gelet op de grote problematiek in en rond de scholen en het niveau van het Nederlands. Er is overleg met de burgemeesters van verschillende gemeenten om te zien wat de verdere stappen kunnen zijn om de vele jonge anderstalige kinderen in de scholen toe te leiden naar het Nederlands.
Wat Vlabinvest betreft, staat er duidelijk in de tekst dat dit onderzocht zal worden. Dit is geen gemakkelijke materie waar het Grondwettelijk Hof zich nog over moet uitspreken. Men wenst de instroom uit Brussel aan banden te leggen, want die druk is enorm. Het is enorm moeilijk om de woonbehoeften te actualiseren. In het verleden heeft men de inwijking buiten beschouwing gelaten, vandaar dat de woonbehoeftestudie van 2011 niet klopte. Alleen al de wachtlijsten voor sociale woningen zijn heel lang. De woonbehoefte is in zekere zin onbeperkt en dus moeten er maatregelen genomen worden om te zorgen dat de mensen van eigen streek gesteund worden om hier te kunnen blijven. WIES is daar één van en men gaat dit verder onderzoeken. In dat kader wordt er ook gedacht aan stedenbouwkundige lasten, zoals alle gemeenten doen. Dat kunnen lasten in natura of financiële lasten zijn en dat kan samenhangen met stukken grond ter beschikking stellen voor de WIES-formule. De bouwpauze is niet voor individuele of kleiner meergezinswoningen, maar voor grotere projecten of hele straten. Een strikte bouwpauze waar helemaal niets meer mogelijk is, is niet de intentie. Men wil vermijden dat alles ineens wordt volgebouwd en nadenken over welke normen en lasten kunnen opgelegd worden. De stedenbouwkundige verordening is inderdaad aan herziening toe en suggesties hierover zijn altijd welkom. Deze zal geactualiseerd worden, net zoals er een stedenbouwkundige verordening lasten zal komen. Tiny houses leveren niet altijd de woonkwaliteit op die men wenst voor de gemeente. Cohousing wordt nu al voorzien en is mogelijk. De gemeente staat hiervoor open en de diensten zijn daarmee bezig.
Er is een meldpunt van de gemeente voor illegale bouwpraktijken: gemeentebestuur@grimbergen.be. Er komen tientallen meldingen per dag binnen. De dienst Handhaving treedt hiertegen op en Haviland wordt regelmatig ingeschakeld.
Drugcriminaliteit is een fenomeen in heel het land. Er wordt ook in Grimbergen gedeald en daar wordt tegen opgetreden. De politie heeft recent een aantal mooie successen geboekt, maar permanente waakzaamheid is noodzakelijk. Er is wel degelijk een probleem in de steden, maar ook hier in Grimbergen.
BSO Woningen is inderdaad een aandachtspunt waar deze legislatuur al over vergaderd is met de mensen van Providentia. Zij zijn hier nu nog voor verantwoordelijk, maar dat gaat vanaf 1 juli dit jaar worden overgedragen. De projecten die op stapel stonden zijn juridisch verhinderd en Vlaanderen zelf heeft nogal wat punten van kritiek. De gemeente streeft naar een sociale mix en wil niet meer die grote sociale woonwijken van vroeger. Dit kan namelijk stigmatisering in de hand werken.
Schepen Jelle DE WILDE krijgt het woord en zegt dat hij het vooral belangrijk vindt om kwalitatieve participatie te verkrijgen en geen kwantitatieve. De eerste stap is een goede visie uitwerken waar aandacht moet zijn voor verschillende treden op de participatieladder. Op sommige beleidskeuzes volstaat het om te informeren, voor andere zal er een actiever participatieproces doorlopen worden. Het zal voor het eerst zijn dat er een echt participatiebeleid is. Het spreekt voor zich dat de rol van de adviesraden daarin geëvalueerd zal worden en belangrijk zal blijven. Er is daar nog ruimte voor optimalisering en verbetering. De kernpunten zijn: laagdrempeligheid, diversiteit, transparantie, thematisch werken en langdurig engagement. Het is belangrijk dat er een balans gevonden wordt tussen directe democratie en indirecte democratie. De afgelopen vijftig jaar of langer is er meer de focus gelegd op de indirecte democratie, het politieke bestel, maar er moet ruimte gecreëerd worden om dat open te trekken. Burgerbudgetten staan aan het uiteinde van het spectrum. Bij de beslissing van de besteding van budgetten moet men goed kunnen blijven onderbouwen met degelijke reglementen en jury’s die heterogeen samengesteld moeten worden. Schepen DE WILDE zegt dat hij in dit kader ook een studiedag heeft gevolgd, maar geeft aan dat hij hoopt dat er voldoende budgetten beschikbaar zullen zijn. De extra werklast hieromtrent bij de administratie is ook niet te onderschatten. Werken met experimentele, laagdrempelige, lokale projecten zijn een perfect haalbare proeftuin om te zien hoe dit loopt en waar men in de toekomst naartoe kan gaan. In deze legislatuur zijn al een aantal mooie momenten geweest van participatie, zoals bijvoorbeeld de ontharding van het Zonneveld. Er is al een infoavond geweest en er werd aan de bewoners gevraagd welke beplanting ze graag zouden willen. Hij wil dat deze visie gevormd wordt door meerderheid en oppositie samen.
De subsidie- en erkenningsreglementen op het vlak van vrije tijd zijn zeer oud. Het is een logische stap om deze grondig te herbekijken, misschien over de sectoren heen. Schepen Jelle DE WILDE geeft aan dat hij ook wil kijken wat werkt bij andere lokale besturen. Hij zegt het begrip KISS te willen toepassen: keep it stupidly simple. Er moet niet te veel planlast en administratie aan vasthangen.
Wat betreft de responsabilisering van de clubs antwoordt hij dat er zeer veel gedaan wordt voor de verenigingen. In heel veel lokale besturen dragen clubs bij aan het financieren van de infrastructuur. In Grimbergen gebeurt dit bijna niet. Er is veel infrastructuur, maar deze is niet altijd in goede staat. De verenigingen zijn er niet tegen om bepaalde rollen op te nemen naar klusjes en onderhoud.
De overeenkomsten en afsprakennota’s worden niet altijd gerespecteerd. Hier is misschien een reden voor, dus deze moeten onder de loep genomen worden om te zien of ze verbeterd kunnen worden.
Op de vraag over de zwemlessen is er nog geen pasklaar antwoord. Tijdens de coalitiegesprekken was elke partij in de meerderheid het erover eens dat zwemgelegenheid creëren belangrijk is. Er zijn voorbeelden in andere gemeentes waar bijvoorbeeld een bepaald budget per leerling wordt uitgetrokken om te besteden aan zwemlessen.
In verband met het toeleiden van nieuwkomers naar sport is er al een goede samenwerking met vzw PIN, die een aanbod heeft richting toeleiding, ook naar vrijetijdsbesteding. Er is ook al een financiële stimulans vanuit het Sociaal Huis wat betreft sport- of vrijetijdsbeoefening. Verenigingen kunnen ook daar gestimuleerd worden om moeilijkere doelgroepen te laten participeren door dat op te nemen als voorwaarde in een subsidiekader.
Uiteraard is er geweten dat de Onthaalgroep Vluchtelingen bestaat en het is niet de bedoeling om enkel en alleen een parallel spoor daarnaast te creëren. Het kan ook dat er vrijwilligers zijn die een rol als buddy willen opnemen, los van de Onthaalgroep Vluchtelingen. Het is de bedoeling om hierover met hun rond de tafel te zitten.
Schepen Jelle DE WILDE geeft aan dat de brief in het Nederlands één van de vele manieren is waarop men probeert nieuwkomers te bereiken. In sommige gevallen lukt dat, in andere niet. Het is niet de bedoeling dat één manier ervoor zorgt dat iedereen bereikt wordt. Het is op advies van het Agentschap Integratie en Inburgering om ook die brief te sturen, dus de gemeente laat zich hierin goed begeleiden.
Hij geeft verder toe dat het woord armoede niet vaak in het verkiezingsprogramma staat, maar er staat wel in dat men wil investeren in een proactief sociaal beleid om mensen in armoede mee te nemen in het beleid.
Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en zegt dat mobiliteit geen saga is, maar een maatschappelijke maatregel, die genomen wordt om de veiligheid en de leefbaarheid in de gemeente te verbeteren. Dat gaat men natuurlijk evalueren, dat staat ook in het actieplan. Natuurlijk wil men het mobiliteitsplan in zijn eerste volledige versie ook helemaal in het straatbeeld implementeren en hiervoor moeten nog een aantal dingen gebeuren. Dat neemt niet weg dat toch al een aantal zaken geëvalueerd kunnen worden. Een grondige evaluatie is pas na 5 jaar aan de beurt omdat dan ook de contextvariabelen helemaal veranderd zijn. Dat is de reden waarom men ook meer datagedreven gaat evalueren en dat het Mobilise-systeem werd aangekocht. Hier kan men simulaties mee doen om met betere precisie te kunnen inschatten wat de gevolgen zijn van de maatregelen.
Verder wil men met een soort panel gaan werken die een reflectiekamer is om een aantal dingen mee te bespreken op een constructieve en veralgemeende manier. Ondertussen is men ook met een aantal firma’s aan het kijken in welke mate zij ondersteuning kunnen bieden in het denkwerk van hoe zo’n raad eruit kan zien. Men wil hier dus wel degelijk tijdens deze legislatuur mee aan de slag gaan, maar tegelijkertijd ook goed nadenken hoe men dit gaat doen. Die raad past ook in het hele denkwerk rond participatie.
Het parkeerplan is uiteraard heel belangrijk. Hier is al een gunning rond geweest, maar de bovengrondse parking zat in de gunning bij de ondergrondse parkeergarage. Door 20% tot 30% stijging van de materialen en de personeelskosten kwam men tot een individuele parkeerplanprijs van 65.000 euro, waar normaal gezien de prijs maar 30.000 tot 35.000 euro is. Dat is niet meer maatschappelijk te verantwoorden en er was geen enkele firma die hierop intekende. Daarom is men nu bezig met de opmaak van een gunningsbestek voor het bovengronds parkeren. Met bovengronds parkeren wordt het on-street parkeren bedoeld en het parkeren op bovengrondse parkeerplaatsen over het ganse grondgebied. Men wil één globale visie en één concessie hebben met verschillende accenten voor het ganse grondgebied.
Met betrekking tot bestuurlijke handhaving antwoordt schepen Philip ROOSEN dat hij met de hand op het hart kan zeggen dat er wel degelijk maandelijks klachten zijn over bestuurlijke overtredingen, ook over bouwovertredingen. Soms worden die urgent samen met Haviland aangepakt, soms met de dienst Handhaving en de politie.
Grimbergen staat cultureel aan de top en dat moet men proberen te blijven. De gemeente staat inderdaad voor financiële uitdagingen, maar men wil proberen om het CC de nodige middelen te gunnen om aan de top te blijven.
Uiteraard moet een veilige gemeente ook een verkeersveilige gemeente zijn. Misschien is dit in de algemene bullets nog niet zo extreem benoemd, maar verkeersveiligheid is een onderdeel van een veilige gemeente. Als men het over verkeersveiligheid heeft, gaat dit over drie dingen: veilige infrastructuur, het gedrag van de weggebruiker en reglementering en handhaving. Binnen een aantal weken heeft men een volledig volzet verkeersteam binnen de politie. Men wil nog een gemeenschapswachtvaststeller bijkomend aanwerven. Verder wil de gemeente blijven inzetten op slimme technologie. De ANPR-trajectcontroles doen op een aantal assen al hun werk en het aantal overtredingen is daar echt naar beneden aan het gaan. Dat betekent dat het doel bereikt wordt.
Veilige schoolomgevingen gaat ook over de routes naar de vrijetijdsinfrastructuur. Daar zal men zeker ook aandacht aan blijven besteden. Er was een bijzonder grote achterstand, maar die is men stelselmatig aan het wegwerken.
Schepen Trui OLBRECHTS krijgt het woord en zegt dat het haar logisch lijkt dat het financiële luik nog vaag is. 2025 is immers een planningsjaar en dat is in alle besturen zo. Het meerjarenplan moet opgesteld worden en daarin worden de doelstellingen verwoord waar het bestuur de komende zes jaar aan wil werken. Het is ook zo dat dit plan ingaat vanaf 2026 en loopt 2031. Men is met de diensten en het managementteam volop bezig met het opzetten van een nieuwe doelstellingenboom en het becijferen van inkomsten en uitgaven voor de komende zes jaar. Dat zal geen gemakkelijke oefening zijn. Er werden de afgelopen jaren veel projecten uitgevoerd en er zitten er nog heel wat in de pijplijn. Er zijn extra personeelsleden aangeworven en de indexatie van de lonen was zwaar. Ook grote infrastructuurwerken worden duurder door de inflatie en de indexen. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden en hier is men volop mee bezig.
De subsidiecoördinator zoekt op alle mogelijke manieren naar inkomsten voor de gemeente, voor lopende project en dingen die binnengehaald kunnen worden. Dat is heel divers: alle mogelijkheden die er zijn om subsidies naar Grimbergen te halen, worden bekeken.
Het bestuur is in contact met de drie zaalcomités van de parochiezalen: Beigem, Brug en Humbeek. Het bisdom maakt een verslag van de toestand van alle zalen en kijkt dan waar ze met de zaal naartoe wil. De deadline van april is effectief voorbij, maar dat is geen harde deadline. Het bestuur vindt de parochiezalen heel belangrijk en houdt overleg met de zaalcomités, die daar ook zeker hun verantwoordelijkheid in willen nemen. De volgende stap zal zijn in overleg te gaan met het bisdom om te kijken waar zij naartoe willen.
Schepen Karlijne VAN BREE krijgt het woord en geeft aan dat er over een aantal van haar beleidsdomeinen geen opmerkingen werden gemaakt. Als er ooit opmerkingen zijn of tips tot verbetering, mogen deze altijd kenbaar worden gemaakt.
Inzake personeel waren er wel veel opmerkingen. Dienstverlening is de term waarrond alles gebouwd is. De vorige legislatuur is hier veel in geïnvesteerd en zijn er veel mensen aangeworven. Dat was altijd gebaseerd op noden, die vooral ook door de diensten zelf werden aangegeven. Op de vraag waar er nu problemen zijn, antwoordt zij dat dit een continu proces is. Elke week worden er in de stuurgroep Personeel vragen of plots opkomende problemen aangekaart. Er is veel tijd gestoken in de dienst Gebouwen. Een ander aandachtspunt is zeker het Sociaal Huis. Het vinden van maatschappelijk werkers is echt een uitdaging geworden, dat is voor elk bestuur zo. Dit is iets in beweging, dus men kan daar geen sluitend antwoord op geven.
Het onthaal is voor de inwoners een belangrijk eerste punt waarin zij kennismaken met de gemeente of waar ze terecht kunnen met vragen. Daar is nog veel werk aan de winkel, deze organisatie moet echt beter. Er zijn verbeteringen aangebracht, maar over het aspect bereikbaarheid moet blijvend worden nagedacht en daar is mogelijkheid tot verbetering.
De schepen wil, wat betreft het Vlaams karakter, graag de link leggen met kwalitatief onderwijs, omdat integratie het gemakkelijkst is bij de jongste leeftijd. Nederlands als verbindende taal is ontzettend belangrijk en er wordt in diverse diensten daaraan meegewerkt. Alle kinderen, ook de Nederlandstalige, moeten uiteraard bereikt worden, dus daarom werkt men aan kwalitatief onderwijs en aan BOA (buitenschoolse opvang en activiteiten). Ze vindt het jammer dat de Vlaamse regering daar onlangs het geweer van schouder heeft veranderd. Er worden veel subsidies voor uitgekeerd en de gemeente zet daar maximaal op in.
De werkdruk in de scholen is enorm hoog, dus er is de afgelopen jaren gewerkt aan projecten en hulp aan de diverse scholen. Het is echter ook belangrijk om te zeggen: wij hebben respect voor jouw werkdruk en we gaan dat niet verder overbelasten.
De logistieke zaken zijn een belangrijke hinderpaal om meer te gaan zwemmen. De kosten rond het vervoer zijn enorm gestegen, dus daar zal het bestuur verder nadenken op welke manier daaraan tegemoet kan gekomen worden. De problematiek is wel gekend.
Infrastructureel is er veel in beweging rond erfgoed en men blijft werken rond ontsluiting met diverse projecten. Verder zal er meer gewerkt worden aan het bekomen van cijfermateriaal zodat daar een visie rond kan worden uitgebouwd.
Schepen Chantal LAUWERS krijgt het woord en zegt dat ze twee vragen hoorde van raadslid Katrien LE ROY voor haar beleidsdomeinen.
De eerste vraag was of er opnieuw gedacht wordt aan uitbesteding van het groenonderhoud aan externe aannemers. De schepen denkt dat dit noodzakelijk zal blijven, gezien de gemeente alsmaar groener wordt. Er zijn veel projecten en engagementen die zorgen voor meer groenonderhoud, bijvoorbeeld het engagement om zo veel mogelijk bomen te planten in het kader van het Bomencharter. De personeelsformatie van de dienst Groen is niet volledig ingevuld en men heeft te kampen met twee langdurig zieken, zodat bepaalde kerntaken niet of slechts gedeeltelijk kunnen worden uitgevoerd. Er ontbreekt soms ook voldoende deskundig personeel en werkmateriaal. Men zal dus beroep moeten blijven doen op de externe groenaannemers.
De tweede vraag was in verband met de trekkersrol in het kader van het klimaatplan. In eerste instantie is dat: zelf het goede voorbeeld geven en zelf zo veel mogelijk initiatieven nemen om de doelstellingen van het klimaatplan te bereiken. Hier zijn heel wat projecten rond. Ten tweede: blijvend initiatieven nemen om ook burgers, bedrijven en ondernemers hierbij te betrekken.
Schepen Ewoud DE MEYER krijgt het woord en wil graag terugkomen op het begin van de discussie, waar er gehekeld werd dat de bulletpoints van in november nu voorliggen. Hij heeft het verslag van vorige maand bekeken, waar raadslid Gerlant VAN BERLAER vraagt om over de grote lijnen uit het akkoord een debat te voeren. Raadslid Katrien LE ROY zegt vervolgens: "de grote krijtlijnen van het beleidsplan zijn in november verschenen op de website en de pers, maar nooit op de gemeenteraad besproken". Daarop zegt burgemeester Bart LAEREMANS dat deze vraag legitiem is en dat dit ter sprake zal gebracht worden. Hierop volgde een instemmend geknik en schouderophalend gebaar van: het is goed dat dat in één van de komende gemeenteraden besproken zal worden.
Schepen Ewoud DE MEYER antwoordt op de vraag van raadslid Dieter GOOVAERTS over het continueren van het beleid rond dierenwelzijn, dat Grimbergen momenteel het label ‘Diervriendelijke Gemeente’ heeft. Dat betekent dat er heel wat gedaan wordt rond dierenwelzijn, bijvoorbeeld het feit dat er een schepen is rond dierenwelzijn. Niet alle gemeentes hebben dat. Ze gaan vanuit de provincie niet licht over dit label, men moet aan heel wat voorwaarden voldoen. Die voorwaarden kan men nalezen op de website van de gemeente. Daarnaast zet men in op hondenweides, waar de Kloosterpoort en het Lintbos als mogelijk sites worden bekeken.
In verband met de vraag over Ter Borre: de uitbouw van een bijkomende plek wordt bekeken. Of dat een bouw moet zijn in die zin is nog niet geweten, want er is heel wat patrimonium en er is wellicht herbestemming mogelijk. De opties moeten bekeken worden en er moet met een brede blik gekeken worden waar een antennepunt is of waar een extra lokaal dienstencentrum mogelijk is.
In Grimbergen zijn er 147 langdurig werklozen, er zal inderdaad een stroom van die mensen naar het OCMW gaan. Er wordt inderdaad één derde voorspeld, dus dat zullen een 50-tal dossiers zijn. Daar zal extra personeel voor nodig zijn. Wat de financiële implicaties gaan zijn voor de gemeente staat in het regeerakkoord: ‘De impact van de beperking van werkloosheidsuitkeringen in de tijd op een extra instroom van leefloongerechtigden wordt voor de OCMW’s gecompenseerd door een verhoging van de financiering van het leefloon vanuit de federale overheid. Deze verhoogde financiering is afhankelijk van het afsluiten van een GPMI en van de resultaten inzake de uitstroom van leefloongerechtigden naar duurzame tewerkstelling’. Hier wacht men ook op de modaliteiten van de uitvoering van die wetten van minister CLARINVAL.
De minister van asiel en migratie vindt dat LOI’s in de toekomst moeten verdwijnen. De schepen vindt dit persoonlijk ook een goed idee. Op termijn zal men enkel naar collectieve opvang gaan. Grimbergen loopt daar dus een goed parcours.
Het staat buiten kijf dat er een nieuw sociaal huis moet komen. Ook daar zullen mogelijke pistes onderzocht worden.
Schepen Kirsten HOEFS krijgt het woord en stelt dat het inderdaad belangrijk is om het participatiekader te integreren bij infrastructuurwerken. De tijd dat een gemeentebestuur haar zin zondermeer kon doordrukken en dat de inwoners dat maar moesten slikken, ligt ver achter ons en gelukkig maar. Er zijn al stappen gezet, maar het kan, moet en zal nog veel beter. Daar wordt aan gewerkt en er zijn al een paar voorzichtige pogingen gedaan. Alle suggesties daaromtrent zijn zeker welkom.
Er is inderdaad nood aan een duidelijk kader voor de lokale economie en absoluut veel meer betrokkenheid. Er werd voorheen in de gemeente veel te veel top-bottom gewerkt en veel te weinig bottom-up. Ondernemers kunnen net goed initiatief nemen, vernieuwend zijn en dingen doen waar niemand anders aan denkt. Dat zijn dingen die absoluut ondersteund moeten worden. De dienst Lokale Economie was soms iets te veel een evenementenkantoor en iets te weinig een ondersteunende dienst. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe men dit concreet gaat doen. Er zijn al heel wat gesprekken geweest en er staan nog heel wat namen op de lijst. Heel veel dingen komen in al die gesprekken wel terug, maar op sommige andere vlakken zijn er toch wel heel wat tegenstellingen tussen de verschillende ondernemers. Het wordt dus zeker een uitdaging om daaraan te gaan werken. Wat het bestuur wil realiseren stond wel redelijk duidelijk in het akkoord: we willen werken aan een representatieve groep. De Raad voor Lokale Economie moet absoluut verbreed worden. Er moet veel projectmatiger gewerkt worden, enerzijds geografisch gestuurd, anderzijds vanuit de activiteit als ondernemer en afhankelijk van de thema’s waar je mee bezig bent. Elk jaar is er de bedrijvenavond, dat is een waardevol iets omdat daar de afgelopen jaren meer dan 80 ondernemers op afkwamen. Daar werd enorm creatief en positief van gedachten gewisseld, dus dat is zeker een piste waar men op verder moet werken. Er is ook een infoavond geweest over de procedures rond overheidsopdrachten. Het is vooral de bedoeling om het vanuit de ondernemers zelf te laten groeien.
Schepen Kirsten HOEFS geeft verder aan dat ze niet graag hoort dat er op een gemeenteraad onwaarheden worden neergezet, zeker als die regelmatig terugkomen. Raadslid Laurent VANBINST heeft nogmaals gezegd dat de gemeente Grimbergen in gebreke blijft door niet twee keer per jaar een woonbehoeftestudie uit te voeren. Zij antwoordt hierop dat de gemeente helemaal niet in gebreke blijft. Zij raadt het raadslid aan om de Vlaamse Codex Wonen nogmaals ter hand te nemen, want zij vermoedt dat daar een foute lezing van de codex zit. De gemeente is helemaal niet verplicht om twee keer per jaar een woonbehoeftestudie uit te voeren.
De voorzitter geeft het woord aan raadslid Eddie BOELENS voor een vervolgvraag.
In verband met het antwoord van schepen Jelle DE WILDE over de burgerbegroting zegt hij dat hij weet dat dit geen gemakkelijk oefening is. Om aan een burgerbegroting te werken, moet je vooral ook denken aan lokale initiatieven en wat er in de deelgemeenten gebeurt. Eén zaak die hij echt mist in die krachtlijnennota, is een deelgemeentegericht beleid. Hij denkt dat dat een enorme uitdaging is.
De burgemeester zei dat de laatste woonbehoeftestudie dateert van 2011. Er is echter een woonbehoeftestudie goedgekeurd in 2016 en daaruit bleek dat er meer dan 1800 beschikbare kavels zijn in Groot-Grimbergen. Dat betekent dus ook dat grote woonprojecten eigenlijk niet hoeven. Hij denkt dat dit aantal nog ruim onderschat wordt omdat zij vaststellen dat bestaande woningen die worden afgebroken vaak plaats moeten ruimen voor meergezinswoningen.
Over de punten van schepen Karlijne VAN BREE zegt hij dat de fractie Groen+Vooruit ook rond onderwijs een opmerking gemaakt had. Zij vinden daar een gebrek aan toekomstgericht beleid, want men blijft zich vastklampen aan een school met een enkele structuur, die er moet bijkomen in Strombeek. Dat staat voor hun diametraal tegenover de bedoeling om echt een taalbeleid te voeren en te werken aan integratie. Het is belangrijk voor de integratie om de kinderen in de eigen gemeente les te laten volgen, maar er zijn te weinig plaatsen in Strombeek. Als men de kinderen uit Strombeek in Strombeek zelf in het Nederlands onderwijs wil laten volgen, moet er gewerkt worden aan een school met een dubbele structuur.
Wat de financiën betreft had de fractie Groen+Vooruit graag van schepen Trui OLBRECHTS het antwoord gekregen op de vraag of men aanvullende personenbelastingen en opcentiemen voor de onroerende voorheffing mogelijks wenst te verhogen. Zij weten dat de uitdagingen enorm zijn en de toekomstige inkomsten zeer krap om de beoogde doelstellingen te realiseren.
Op de vraag over de trekkersrol in het klimaatactieplan antwoordde schepen Chantal LAUWERS dat de gemeente daar al een grote rol in speelt. Hier zal raadslid Luca MATTON straks uitvoeriger op ingaan.
Verder betreurt de fractie Groen+Vooruit dat er in verband met dierenwelzijn eigenlijk een kans gemist wordt om het Kattenkabinet terug als volwaardige partner te erkennen. Dat is ook een stukje betrekken van de burgers en organisaties die in de gemeente actief zijn.
Raadslid Eddie BOELENS stelt verder vast dat dierenwelzijn blijkbaar gereduceerd wordt tot honden- en kattenwelzijn. Over fauna in de gemeente wordt er blijkbaar niet gesproken.
In verband met het antwoord van schepen Ewoud DE MEYER over de LOI’s zegt raadslid BOELENS: het is niet omdat de federale minister van mening is dat men de LOI’s moet afschaffen, dat het bestuur dit een goed beleid vinden. De fractie Groen+Vooruit denkt juist dat de integratie ook versterkt wordt door die inspanningen te decentraliseren en niet alles op de kap van een aantal grote steden te schuiven.
Raadslid Eddie BOELENS kent de beleidsnota van de federale regering in verband met de impact van het schorsen van langdurig werklozen. De vraag is of men inderdaad die inspanningen zal leveren en of men zal zorgen dat de nodige middelen inderdaad bij de gemeentes terechtkomen. In vroegere beleidsmaatregelen was dat niet altijd het geval.
Het raadslid beaamt dat er inderdaad een aantal mooie intenties zijn in verband met de lokale economie. Rond de lokale markten, een punt dat vandaag op de agenda staat, ziet hij echter weinig nieuwe initiatieven.
Raadslid Dieter GOOVAERTS krijgt het woord en wil ook even kort repliceren op enkele punten.
Hij heeft gehoord dat schepen Philip ROOSEN zegt dat er pas vijf jaar na de implementatie van het mobiliteitsplan een evaluatie kan plaatsvinden. Hij denkt dat het geen kwaad kan om de bevolking tussentijds eens kort te bevragen. Niet alleen om te kijken hoe efficiënt of hoe goed het verkeer verloopt, maar ook wat de mening is van de bevolking rond de huidige stand van zaken.
Het idee van een mobiliteitsraad juichen zij uiteraard toe, alleen de werkelijke uitwerking van dat panel valt af te wachten. Hij weet dat er pogingen zijn rond participatie, maar er moet voorkomen worden dat er geen ad-hocparticipatie gaat beginnen plaatsvinden in afwachting van een breder kader. Dat zorgt namelijk niet voor één lijn waarop je ook kan verder werken.
Erfgoed is zeker geen onbelangrijk punt, maar de fractie Samen Groot-Grimbergen is vooral benieuwd naar het financiële plaatje.
Raadslid Dieter GOOVAERTS vindt ook de tiny houses geen oplossing voor het grote woningtekort, maar de gemeente moet geen schrik hebben om daar ook de mogelijkheden in te bekijken. Hij wil hiermee niet zeggen dat Grimbergen vol moet staan met koterijen.
Het raadslid blijft ten laatste de brief van het taalbeleid een absurde maatregel vinden. Als men de kosten-batenanalyse hierover maakt, gaat men bedrogen uitkomen. Het is niet omdat men dit vanuit hogere instanties goed vindt, dat dat ook wel degelijk zo is.
Raadslid Laurent VANBINST krijgt het woord en heeft nog een opmerking over zijn vraag rond Den Douwe en de komst van een eventuele feestzaal in het centrum. Er wordt gesproken over de staat van de parochiezalen en de nood hieraan. Iedereen vindt de parochiezalen belangrijk voor het verenigingsleven en dat de staat onvoldoende is. Dat was echter zijn vraag niet. De vraag ging erover of wij als gemeente het Grimbergse belastinggeld gaan investeren in goederen die ons niet toekomen. Het bisdom probeert de gemeente aan te sporen om weer de investeringen te dragen. Is er bereidheid vanuit het gemeentebestuur om financiële middelen te investeren in patrimonium dat niet van ons is of gaat men ervoor zorgen dat hier ook iets tegenover staat?
Hij vindt verder de antwoorden over de ruimtelijke ordening bijzonder tegenstrijdig. Enerzijds wordt er toegegeven dat er in die woonbehoeftestudie heel wat zaken ontbreken. Anderzijds vindt het bestuur die studie zinloos. De uitlatingen van schepen Kirsten HOEFS vindt hij nogal vreemd. Hij raadt haar aan eens te gaan kijken naar het grond- en pandendecreet.
Raadslid Laurent VANBINST zegt dat hij heel blij is dat er gesproken werd over de responsabilisering van de clubs. Hoe er momenteel wordt samengewerkt met de clubs in verband met de infrastructuur, is niet meer te verantwoorden. Ook op vlak van aansprakelijkheidskwesties denkt hij dat daar echt aan gewerkt kan worden.
De voorzitter geeft opnieuw het woord aan de leden van het schepencollege om te antwoorden op deze vragen.
Schepen Trui OLBRECHTS wil graag antwoord geven op de vraag van raadslid Eddie BOELENS over de financiën. Op dit moment wordt alles bekeken, zowel inkomsten als uitgaven. Er wordt niets uitgesloten, maar het zal zowel aan de inkomsten- als de uitgavenzijde moeten gebeuren.
Zij was vergeten antwoord te geven op de vraag van raadslid Laurent VANBINST over Den Douwe. Het contract met Den Douwe loopt in het najaar af. Gisteren zat het bestuur samen met de mensen van Global Estate om te kijken of en hoe men dit contract kan verderzetten. Eén van de elementen die daar speelt, is wat de uitkomst zal zijn van het overleg met het bisdom rond de parochiezalen. Zij denkt dat het duidelijk moet zijn dat er niet geïnvesteerd zal worden in gebouwen, die niet van de gemeente zijn.
Schepen Ewoud DE MEYER geeft antwoord op de vragen van raadslid Eddie BOELENS.
Momenteel is er een goede samenwerking met het Pootjesparadijs, maar hij is ervan overtuigd dat er zeker nog eens in dialoog moet gegaan worden met het Kattenkabinet. Hier zijn ook plannen voor.
Uiteraard is dierenwelzijn meer dan honden en katten. Er zijn ook maatregelen rond fauna en wild, denk maar aan geluidsarm vuurwerk. Hij stelt voor dat het raadslid de beginselverklaring rond het label ‘Diervriendelijke Gemeente’ eens leest.
In verband met de beperking van de werkloosheid in de tijd, dat zal verplichtingen voor het OCMW meebrengen. Gaat de gemeente dit ook effectief doen? De schepen denkt dat men hiertoe verplicht zal worden.
Schepen Philip ROOSEN wil kort repliceren op de vragen van raadslid Dieter GOOVAERTS over mobiliteit.
Hij heeft nooit gezegd dat dit pas na vijf jaar gaat geëvalueerd worden, maar dat een grondige evaluatie van eender welk mobiliteitsplan na vijf jaar gebeurt. Hij herhaalt ook nog eens dat mobiliteit een continue evenwichtsoefening is gebaseerd op data. Dit wil men ook continu doen, alleen moet er geweten zijn wat men evalueert en wat het effect van een eventuele bijsturing is.
Ideeën en suggesties met betrekking tot de mobiliteitsraad zijn altijd welkom.
Hij bedankt het raadslid voor de rechtzetting rond het parkeerverhaal. Dat er een probleem is, is evident. Dat is ook de reden waarom men die kleine blauwe zone geïnstalleerd heeft. Die wordt nu gesensibiliseerd en vanaf 1 april ook gehandhaafd. Er is ook al duidelijk verbetering zichtbaar.
Schepen Karlijne VAN BREE geeft aan dat zij inderdaad is vergeten te antwoorden op de vraag rond de derde school. Samengevat: beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. Het is inderdaad zo dat er de afgelopen jaren vooral werd ingezet op het digitaal aanmeldingsregister. Er werd ook een bevraging gedaan over waarom ouders van instappers zich niet hebben aangemeld. Het bestuur wil namelijk graag de redenen hiervoor kennen. Men heeft hierop maar tien antwoorden gehad, maar men wil er nauwer aan werken om te weten waarom men niet kiest voor een Grimbergse school.
Er gaat geen extra school vanuit de gemeente worden bijgebouwd. Er werden subsidiedossiers ingediend voor twee andere scholen in 2020 en 2021 en die wachttijden zijn minstens 10 jaar. Als er nu nog een nieuw dossier ingediend wordt, zijn we al heel ver. Het GO! is bereid om daaraan te werken, maar zij hebben de middelen niet om een dubbele structuur te betalen.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de krachtlijnen van het coalitieakkoord voor de beleidsperiode van 2025-2030, zoals hogervermeld onder inhoudelijke verantwoording.