Terug
Gepubliceerd op 25/04/2025

Besluit  GEMEENTERAAD

do 27/03/2025 - 19:00

Lokaal Energie- en Klimaatpact 2024 rapportering - Goedkeuring

Aanwezig: Daan VERTONGEN, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Ewoud DE MEYER, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, Nicolas BOURGEOIS, Randy BUELENS, Ann DAAMEN, William DE BOECK, Soufian FAROUK, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Dieter GOOVAERTS, Britt JOHN, Katrien LE ROY, Luca MATON, Dirk MOENS, Katleen ORINX, Erkut OVALI, Wim ROBBERECHTS, Patricia SEGERS, Ann SELLESLAGH, Laurent VANBINST, Eliane VANCRAENENBROECK, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Gerlant VAN BERLAER, gemeenteraadslid

Eénmaal per jaar dient gerapporteerd te worden over de stand van zaken van het Lokaal Energie- en Klimaatpact in de gemeente. De gemeenteraad keurt het rapport en de financiële rapportage over de vooruitgang van de doelstellingen van het LEKP in 2024 goed.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017: 

  • Artikel 2, §2: 
De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied. 
  • Artikel 40, §2: 

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen. 

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Besluit van de gemeenteraad van 23 september 2021 betreffende de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 (DOSSIERSTUK 1).
  • Besluit van de gemeenteraad van 23 september 2021 betreffende de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 (DOSSIERSTUK 2).
  • Besluit van de gemeenteraad van 25 november 2021 betreffende de goedkeuring van het klimaatplan Grimbergen 2021-2030 (DOSSIERSTUK 3).
  • Besluit van de gemeenteraad van 24 november 2022 betreffende de goedkeuring van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (DOSSIERSTUK 4).
 
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 maart 2025 betreffende de kennisname van het rapport over de vooruitgang van het Lokaal Klimaat- en Energiepact in 2024 (DOSSIERSTUK 6).
 
  • Financiële rapportering in het kader van de vooruitgang van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (DOSSIERSTUK 5).
 
  • Rapport over de vooruitgang van de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 en 2.0 in Grimbergen in 2024 (BIJLAGE 1).
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

Europa wil tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent worden via het Fit for 55-pakket en het burgemeestersconvenant. Vlaanderen zet in op de klimaattransitie met het Vlaams Energie- en Klimaatplan. Deze plannen, pakketten en programma's willen het klimaat verbeteren door de belanghebbende op het lokale niveau aan te spreken.

Om lokaal het verschil te kunnen maken, lanceerde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) in 2021.

 

Het LEKP geeft lokale besturen concrete doelstellingen om mee aan de slag te gaan binnen vier werven:

  • Werf 1: Laten we een boom opzetten (vergroening);

  • Werf 2: Verrijk je wijk (renovatie en hernieuwbare energie);

  • Werf 3: Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar (koolstofvrije (deel) mobiliteit);

  • Werf 4: Water, het nieuwe goud (droogteproblematiek).

 

Vlaanderen hoopt samen met de lokale besturen zijn opgestelde klimaatdoelstellingen te behalen. In ruil voor hun engagement beloont Vlaanderen de lokale besturen met subsidies om de LEKP-doelstellingen te behalen.

 

Het Pactportaal (www.lokaalklimaatpact.be) bundelt en volgt de resultaten van de LEKP-doelstellingen van de lokale besturen binnen hun grondgebied op. Op het Pactportaal kunnen zowel burgers als lokale besturen het LEKP-rapport van hun lokaal bestuur downloaden en zo nagaan hoe de doelstellingen van het LEKP ontwikkelen binnen hun lokaal bestuur. Eénmaal per jaar dienen we als lokaal bestuur te rapporteren over de resultaten in functie van het LEKP op de gemeenteraad. Hiertoe kunnen we gebruik maken van dit LEKP-rapport op het pactportaal.

 

Het ontwerp LEKP-rapport 2024 voor LEKP 1.0 en 2.0 (bijlage 1) en de financiële rapportage (dossierstuk 5), wordt ter kennisname voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. Aan het college wordt gevraagd om dit rapport ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van maart 2025. De gemeenteraadsbeslissing m.b.t. de rapportering over het LEKP dient vóór 1 mei 2025 te worden opgeladen in het Loket voor lokale besturen.

 

Opmerkingen:

  • Verschillende data zijn afkomstig uit de toepassing groenblauwpeil.be. Via deze online toepassing kunnen niet alleen lokale besturen, maar ook burgers, bedrijven en verenigingen hun initiatieven doorgeven. Het groenblauwpeil (GBP) verzamelt deze data en geeft deze door aan het Pactportaal.

 

TOELICHTING BIJ HET INHOUDELIJK RAPPORT

Algemene doelstellingen:

Burgemeestersconvenant

Doordat de gemeente het LEKP heeft ondertekend, heeft het zich ook geëngageerd tot ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030. Het convenant werd ondertekend op 23 september 2021.

De uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact en het klimaatplan Grimbergen wordt opgevolgd binnen de stuurgroep ruimte. Voor de monitoring en opvolging van het klimaatplan wordt gebruik gemaakt van de tool 'Futureproofed Cities'.


Energiebesparing en reductie CO2-uitstoot lokaal patrimonium

Door het LEKP 1.0 te ondertekenen verbindt het lokaal bestuur zich ertoe om een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% en een CO2-emissiereductie van 40% in de eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed) te realiseren in 2030 ten opzichte van 2015. Het referentiejaar voor beide doelstellingen is 2019. Daarom werd de CO2-emissiereductiedoelstelling geherformuleerd naar een reductie van 29,3% in 2030 tegenover 2019.

In het LEKP 2.0 werd deze doelstelling verstrengd naar een jaarlijkse primaire energiebesparing van 3% in de eigen gebouwen en technische infrastructuur van het lokaal bestuur en een CO2-emissiereductie van 55% in de eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed) én de eigen mobiliteit ten opzichte van 2015. Dit werd herrekend naar een reductie van 40,3% ten opzichte van referentiejaar 2019. 

Gemeente:

Type

     Evolutie      

Primair verbruik (kWh)

-16,70%

CO2-emissie (ton)

-27,95%

Opmerking: deze cijfers worden aangeleverd door het VEKA en zijn van het jaar 2022. Sindsdien zijn er nog geen updates beschikbaar. 


Om op schema te zitten om de doelstellingen te bereiken, moest in 2022 een primaire energiebesparing gerealiseerd zijn van 6,14% en een CO2-emissiereductie van 11,00% ten opzichte van 2019.  


Verledding openbare verlichting

Doelstelling: alle openbare verlichting omschakelen naar LED tegen 2030


Verleddingsgraad Grimbergen: 27,45%


Geen heffing op hernieuwbare energie

Doelstelling: geen verdere heffing op hernieuwbare energie-installaties invoeren en bestaande belastingen geleidelijk af te bouwen tegen ten laatste 2025.


Grimbergen:

  • gemeentelijk belastingreglement op masten en pylonen d.d. 16 december 2021 - aanslagjaren 2022-2025

  • masten en pylonen dienstig om groene energie te produceren worden vrijgesteld van de belasting.


Lokaal warmte- en sloopbeleid

Doelstelling: opmaak van een lokaal warmte- en sloopbeleidsplan


Een lokaal warmteplan zet met een visie, een warmtezoneringsplan en een concreet actieplan de krijtlijnen uit voor fossielvrij verwarmen en koelen. Het brengt in kaart waar restwarmte ontstaat en bruikbaar wordt als energiebron.

Het concretiseren van het begrip lokaal sloopbeleidsplan staat in het werkprogramma van VVSG Netwerk Klimaat.

 

Grimbergen:

  • Lokaal warmtebeleidsplan: afgerond in 2024, opgemaakt door Transition Stories, binnen een raamovereenkomst van Haviland Intercommunale.

 

Doelstellingen per werf

Werf 1: Laten we een boom opzetten (vergroening)

Doelstelling: Eén boom extra per inwoner tegen 2030

Aantal extra bomen in Grimbergen vanaf 1 januari 2021: 2.353  

Initiatieven genomen in Grimbergen in 2024:

 

Project  

 

 

Resultaat  

 

 

Aanplantingen gemeente Grimbergen (Omgevingsbeleid, dienst Groen, evenementen, wegen en water) 

 

 

97 extra bomen   

 

 

Particuliere aanplantingen  

 

 

3 extra bomen  

 

 

Particuliere aanplantingen i.k.v. project Tuinrangers 

 

 

36 extra boom  

 

 

RLBK, samenaankoop HS-(fruit)bomen  

 

 

35 extra bomen  

 

 

Gemeente i.s.m. RLBK 

 

 

5 extra bomen 

 

 

RLBK, Natuur in je Buurt 

 

 

5 extra bomen 

 

 

RLBK privatief project 

 

 

20 extra bomen 

 

 

Totaal 

 

 

201 extra bomen 

 

 

Percentage 2023 

Percentage 2024 

Aantal 2023 

Aantal 2024 

5.14% 

5,9% 

95 extra bomen 

201 extra bomen 

 

Cijfers bûûmplanters zijn nog niet opgenomen; deze worden later aangeleverd. 

 

In 2024 werden er in totaal 201 extra bomen geplant door de gemeente en projecten waarvan zij op de hoogte is. In 2023 bedroeg dit 95 extra bomen. De toename is o.a. te wijten aan de start van het Tuinrangers project en rapportering aangeplante bomen van dienst Groen en Wegen en Water. 

 

We scoren met 5.9% lager dan het gemiddelde van het Vlaams Gewest (8.42%). 

 

Opmerking: Bomen in bosverband worden bij deze telling niet meegerekend.

 

Doelstelling: halve meter haag of geveltuinbeplanting extra per inwoner tegen 2030

Aantal meter extra haag/geveltuin vanaf 1 januari 2021 in Grimbergen: 4.707,42 m

 

In de gemeente Grimbergen werden in 2024 de volgende initiatieven genomen:  

Project  

Resultaat 

Particuliere aanplantingen i.k.v. project Tuinrangers  

75m 

Aanplantingen gemeente, dienst Groen 

332m 

Aanplantingen gemeente, infrastructuurwerken dienst Wegen en Water (Veldkantstraat, Sparrenlaan) 

2102m 

Aanplanting gemeente, dienst Omgevingsbeleid en Wegen en Water 

2.36m 

Aanplantingen gemeente, dienst Omgevingsbeleid 

168m 

RLBK, samenaankoop haagplantjes 

56m 

RLBK, samenaankoop geveltuin 

29m 

RLBK+gemeente, Natuur in je buurt 

87m 

RLBK privatief project 

54m 

Totaal 

2874m  

 

Percentage 2023  

Percentage 2024 

Aantal 2023  

Aantal 2024 

2.42%  

23.62% 

985,74m  

2874m 

 

Het aantal bijgeplante haag- en geveltuinbeplanting (in m) verdrievoudigde bijna in 2025 t.o.v. 2024. Dit is voornamelijk te wijten aan de rapportering van dienst Groen en Wegen en Water, samen goed voor 2434m. De start van het Tuinrangersproject zorgde voor 75m extra meter haag of geveltuinbeplanting. 

 

We scoren met 23.62% hoger dan het gemiddelde van het Vlaams Gewest (20.93%). 

 

Doelstelling: één natuurgroenperk extra per 1.000 inwoners tegen 2030

Aantal extra natuurgroenperken vanaf 1 januari 2021 in Grimbergen: 11

 

In de gemeente Grimbergen werden in 2024 de volgende initiatieven genomen:  

Project  

Resultaat  

Aanplanting gemeente, dienst Omgevingsbeleid 

115m2 

RLBK+gemeente, Natuur in je buurt 

320m2 

Totaal 

535m2 

Opmerking: Binnen deze doelstelling tellen nieuw aangelegde natuurgroenperken van minimum 10 m² op zowel publiek als privédomein.  

Percentage 2023  

Percentage 2024 

Aantal 2023  

Aantal 2024 

17.78%  

27.6%  

10m2 

  535m2 

De oppervlakte bijgeplante natuurgroenperken, d.i. een omgevormd perk waar aan extensief beheer wordt gedaan, nam in 2025 toe met 535m2. Dit is een sterke verbetering t.o.v. 2024. De projecten kaderde deels in het ‘Natuur in je buurt’ project van het Regionaal Landschap, aan het Beiaardpleintje en PZ Sint-Alexius. Daarnaast werd er ook aan de hoek van de Slikkestraat en de Benedestraat een permanente bloemenweide ingezaaid. 

Met een vordering van 27.6% in 2025 t.o.v. 2021, start van het LEKP, scoort Grimbergen slechter dan het gemiddelde in het Vlaams gewest (61.09%).

 

Werf 2: Collectieve renovaties

Doelstelling: 50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1.000 wooneenheden waarvan 25 fossielvrij


Aantal collectieve energiebesparende renovaties vanaf 1 januari 2021 in Grimbergen: 21

Aantal collectieve fossielvrije renovaties vanaf 1 januari 2021 in Grimbergen: 4

 

 

Project   

 

 

Resultaat   

 

 

Mobiel Energiehuis 

 

 

Gemeente i.s.m. 3Wplus  

 

 

Promotie energielening, subsidies, burenpremie, benovatiecoach, energiek wonen, … 

 

 

Gemeente i.s.m. 3Wplus 

 

 

Organisatie infosessies energiezuinig (ver)bouwen 

 

 

Energiehuis 3Wplus i.s.m. Fluvius 

 

 

Warmtescans 

 

 

Gemeente  

 

 

Duurzaam bouwadvies 

 

 

Gemeente i.s.m. Steunpunt Duurzaam Bouwen 

 

 

WarmNest 

 

 

Gemeente i.s.m. 3Wplus Energie en Klimaatpunt 

 

 

Noodkoopfonds 

 

 

OCMW 

 

 

Wijkrenovatieproject Strombeek-Bever 

 

 

Gemeente i.s.m. 3Wplus Energiehuis 

 

 

Doelstelling: 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel.

Het LEKP wil het klimaat verbeteren door op het lokaal niveau te werken. Zo wil het LEKP 2.0 dat burgers, bedrijven en lokale besturen samenzitten aan klimaattafels om een samenwerking te bekomen. Op klimaattafels worden concrete oplossingen op wijkniveau besproken, die verband houden met de realisatie van de verschillende LEKP-werven (zoals over collectieve renovaties, meer openbare groene ruimte of toegang tot deelmobiliteit).   

 

Een wijkgerichte aanpak voorziet een plan en samenwerking op lokaal niveau. Hierbij krijgt de burger de kans om mee aan het bestuur te werken op het meest lokale niveau: hun woonomgeving. 

Aantal verstuurde uitnodigingen vanaf 1 januari 2021 in Grimbergen: 1.095

 

In 2025 werden 1.095 huishouden uitgenodigd voor een klimaattafel. Wegens te weinig geïnteresseerden is deze klimaattafel zelf helaas niet doorgegaan.

 

Doelstelling: 1 coöperatief/participatief hernieuwbare energieproject per 500 inwoners tegen 2030

Aantal coöperatieve/participatieve hernieuwbare energieprojecten in Grimbergen vanaf 1 januari 2021: 1

De gemeenten Grimbergen, Machelen, Meise, Wemmel en de stad Vilvoorde hebben samen met IBEG (Intercommunale van Brabant voor Elektriciteit en Gas) de coöperatieve vennootschap Ventum & Green opgericht in 2020, met als gezamenlijk doel te investeren in groene, hernieuwbare en milieuvriendelijke energieprojecten in België en Nederland. In het kader van nieuwe projecten in hernieuwbare energie in de vijf Vlaams-Brabantse gemeenten hebben de gemeenten in 2023 samen met Ventum & Green een nieuwe onderneming opgericht, ‘Sibelgas Projectvennootschap Groene Energie’ of verkort SPV Groene Energie. Deze coöperatieve onderneming zal zich richten op het uitvoeren van hernieuwbare energieprojecten binnen de vijf lokale besturen. De SPV Groene Energie doet voor een gedeeltelijke financiering van de projecten (10% - in eerste fase betekent dit € 350.000) een beroep op het crowdlendingplatform Ecco Nova. Dit betekent m.a.w. dat burgers voor 10% mee kunnen participeren in deze projecten en dat de projecten voor 10% zullen bijdragen aan deze doelstelling van Werf 2.   

 

Werf 3: Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar

Doelstelling: 2 deelwagens voor een (koolstofvrij) deelsysteem per 1.000 inwoners tegen 2030

Aantal deelwagens in Grimbergen: 8

Waarvan koolstofvrije deelwagens: 4


Project

Initiatiefnemer

Resultaat

Overal Stroomversnellers    

Gemeente i.s.m. Cambio    

2 deelwagens Cambio voorzien in Strombeek-Bever (vermoedelijke plaatsing: voorjaar 2023)

Communicatieplan autodelen 

Gemeente

 / 

In 2024 kwam er één extra deelwagen bij in de gemeente. Dit in kader van een woonproject in Strombeek-Bever. De ontwikkelaars sloot een contract af met Cambio gedurende 3 jaar, zoals opgenomen in de stedenbouwkundige verordening (vanaf 10 woonentiteiten dient er één deelwagen voorzien te worden, vanaf 20 woonentiteiten zijn dit er twee). 

 

Daarnaast werden er parkeerbeugels geplaatst aan de deelwagens waar er op regelmatig foutief geparkeerd werden door anderen. Er loopt ook een communicatiecampagne om deelmobiliteit te stimuleren. Naar aanleiding van een standje op de lentemarkt in april, betaalde de gemeente tijdelijk de instapkosten bij Cambio terug. 


Doelstelling: minstens 1,5 laadpuntequivalent per 100 inwoners tegen 2030

Aantal (semi-)publieke laadpuntequivalenten in Grimbergen: 304

Project

Initiatiefnemer

Resultaat

Uitrol publieke laadinfrastructuur  

 Vlaamse Overheid   

Opstart concessie in oktober 2022   

Opmerking: bij publieke laadpunten telt een normaal laadpunt voor 1 CPE (=laadpuntequivalent), een snellaadpunt voor 5 CPE en een ultrasnellaadpunt voor 10 CPE. Bij de semi-publieke laadpunten wordt dit telkens door 2 gedeeld.  

 

In 2024 kwamen er 135 extra laadpuntequivalenten (=CPE) bij in Grimbergen. Veertig laadpuntequivalenten werden bijgeplaatst op openbaar domein, binnen de concessie van de Vlaamse Overheid. Daarnaast kwamen er verschillende (ultra)snellaadpalen bij (Antwerpselaan, Vilvoordsesteenweg, Wolvertemsesteenweg, Romeinsesteenweg). 

 

Doelstelling: 1 meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

In 2024 werd er 2.630 m fietspad aangelegd in Grimbergen.

Project

Initiatiefnemer

Resultaat

Fietspad Veldkantstraat  

 Gemeente            

 820 m dubbelrichting fietspad 

Fietspad Sparrenlaan

 Gemeente

 2 keer 870 enkelrichting fietspad

Fietspad Sint-Annalaan

 Werkvennootschap  

 2 km enkelrichting fietspad

Fietspad Westvaartdijk

 Werkvennootschap

 2.3 km dubbelrichting fietspad

 

Werf 4: Water. Het nieuwe goud.

Doelstelling: 1 m² ontharding per inwoner tegen 2030

Aantal m² ontharding in Grimbergen vanaf 1 januari 2021: 4.485,84 m²

In 2024 werden volgende initiatieven genomen:

Project         

Resultaat           

Ontharding landinrichting Oostelijke Maalbeekvallei i.s.m. de Vlaamse Landmaatschappij  

 3.713 m²

 

In 2024 werd er 3.713 m2 onthard door de gemeente i.k.v. landinrichting Oostelijke Maalbeekvallei i.s.m. de Vlaamse Landmaatschappij. 

 

In 2024 werd eveneens een onthardingsstudie uitgevoerd door Breekijzer. Met deze studie zal de gemeente in de toekomst aan de slag gaan om verder te ontharden op openbaar domein. 

 

Doelstelling: 1 m³ extra opvang van hemelwater per inwoner tegen 2030

Aantal extra m³ hemelwateropvang in Grimbergen vanaf 1 januari 2021: 205,90 m³

 

FINANCIËLE RAPPORTAGE

In 2024 ontvingen we voor LEKP 1.0 en LEKP 2.0 een subsidiebedrag van € 195.119,44. Volgens het cofinancieringsprincipe van LEKP moet je als gemeente kunnen aantonen dat je minstens het dubbele uitgaf van het subsidiebedrag dat je ontving, wat neerkomt op € 390.238,88. Dossierstuk 5 geeft aan dat aan deze voorwaarde werd voldaan.

 

Schepen Chantal LAUWERS krijgt het woord en geeft een toelichting bij dit punt. Dit punt betreft de goedkeuring van de rapportage 2024 in het kader van het lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 en 2.0. Het rapport bevat de cijfers die voorlagen op 22 februari 2025. Sommige onderdelen van het rapport worden wekelijks, halfjaarlijks of soms slechts jaarlijks geactualiseerd. De situatie in het rapport is dus niet noodzakelijk de situatie vandaag. Daarbij nog een kleine randbemerking. Het is niet altijd evident om over volledige cijfers te beschikken. Er zijn wel wat Grimbergenaren die inspanningen doen om te ontharden of om bomen te planten, maar dat niet altijd meedelen of ook de melding niet doen in het Groenblauwpeil. Schepen Chantal LAUWERS geeft verder een overzicht van de voornaamste conclusies:

  • Onder de rubriek Werf 1 'Laten we een boom opzetten': noteert men vanaf referentiejaar 2021 2.353 extra bomen, 4.672,42 meter extra haag of geveltuinbeplanting en 11 extra natuurgroenperken. Gemeentelijke projecten in dit verband zijn onder meer de aanplantingen in het geboortebos aan de Humbeeksesteenweg, aanplantingen door de diensten Groen en Wegen en Water in het kader van onthardingsprojecten en infrastructuurwerken, particuliere aanplantingen, particuliere aanplantingen i.k.v. het project Tuinrangers, de samenaankoop van fruitbomen en haagplanten en de 'Natuur in je Buurt' projecten Beiaardspleintje. Hierbij dient opgemerkt te worden dat bomen in bosverband niet meetellen in de rapportage in kader van het LEKP, maar wel in aanmerking worden genomen voor de telling in het kader van het door Grimbergen ondertekende Bomencharter. Voor Grimbergen staat de teller hier op 8.134 nieuw aangeplante bomen sinds de start op 1 januari 2019.

  • Onder Werf 2 'Verrijk je wijk': noteert men 21 collectieve energiebesparende renovaties en 4 collectieve fossielvrije renovaties. Er werden tal van initiatieven genomen om duurzaam verbouwen te stimuleren en te ondersteunen, zoals het Mobiel Energiehuis, de organisatie van energiefitsessies, het aanbieden van warmtescans en duurzaam bouwadvies, het promoten van allerhande beschikbare leningen, subsidies en premies en het opzetten van het wijkrenovatieproject Strombeek-Bever. Wat het aantal coöperatieve, participatieve en hernieuwbare energieprojecten betreft, staat de teller voorlopig op 1. In 2023 richt de gemeente Grimbergen samen met de Intercommunale van Brabant voor Elektriciteit en Gas (IBEG), de gemeenten Machelen, Meise, Wemmel en de stad Vilvoorde de coöperatieve vennootschap VENTUM&Green op met als gemeenschappelijk doel te investeren in groene, hernieuwbare en milieuvriendelijke energieprojecten in België en Nederland. Binnen deze coöperatieve vennootschap werd een nieuwe onderneming opgericht: Sibelgas Projectvennootschap Groene Energie (SPV Groene Energie). Deze vennootschap richt zich op het uitvoeren van hernieuwbare projecten binnen de vijf lokale besturen. De SPV Groene Energie doet voor de gedeeltelijke financiering van de projecten een beroep op het crowdlending platform Ecco Nova, zodat ook burgers mee kunnen participeren in deze projecten, waardoor er ook aan de doelstellingen van coöperatieve, participatieve energieprojecten kan voldaan worden. In 2024 en begin 2025 werden PV-installaties geplaatst op de daken van de voetbalkantine Ter Wilgen, de voetbalkantine Piereman, de schietstand Singel, het kerkhof te Beigem, het kerkhof te Strombeek, het kerkhof te Humbeek en het kerkhof Verbrande Brug.

  • Werf 3 'Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar': is goed voor acht deelwagens waarvan vier koolstofvrije deelwagens, 271 laadpunten, 304,50 laadpuntequivalenten en 2.630 m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad. In 2024 kwam er i.k.v. woonproject Berg en Dal één extra deelwagen bij in de gemeente. De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening stelt dat er tien woonentiteiten één deelwagen dient voorzien te worden. Vanaf twintig woonentiteiten zijn er dit twee. Er werd een communicatiecampagne gevoerd om deelmobiliteit te stimuleren en in april betaalde de gemeente tijdelijk de instapkosten bij Cambio terug. Ultrasnelle laadpalen vinden we bij de Antwerpselaan, de Vilvoordsesteenweg, de Wolvertemsesteenweg en de Romeinsesteenweg. In 2025 werd er 820m dubbel fietspad aangelegd in De Veldkantstraat en twee keer 870 m enkel fietspad aan de Sparrenlaan. Vermeldenswaardig, maar nog niet opgenomen in het rapport, is de aanleg van 2 km enkel fietspad aan de Sint-Annalaan en 2,3 km dubbel fietspad aan de Westvaartdijk i.k.v. werken van de werkvennootschap voor de fietssnelweg F23.

  • Werf 4 'Water, het nieuwe goud': bracht vanaf referentiejaar 2021 205,90 m3 extra hemelwateropvang per inwoner op de teller. Er werd eveneens sinds 2021 4.485,84 m² onthard in het kader van het LIP Oostelijke Maalbeekvallei. Met de organisatie van een groepsaankoop ontharding en de deelname aan het kampioenschap tegelwippen wil men ook de inwoners stimuleren om tegels te ruilen voor groen. In 2024 werd er een onthardingsstudie uitgevoerd door Breekijzer en deze studie zal de leidraad zijn bij de verdere ontharding van het openbaar domein. Zij refereert hier naar de trekkersrol van Grimbergen.

  • Wat de algemene doelstelling betreft noteert men een daling van -25,92% primair energieverbruik voor de gemeentelijke gebouwen en een reductie van 27,95% CO2-uitstoot van het gemeentelijk patrimonium, inclusief de eigen mobiliteit. In 2024 werd een wagenbeheersplan opgemaakt voor het gemeentelijk wagenpark. Hierin werd een transitieplan opgemaakt voor de komende jaren naar een duurzamer wagenpark waarbij de CO2-uitstoot jaarlijks verminderd met 3,7% en er voldaan wordt aan de Europese regelgeving rond energiezuinige en emissievrije voertuigen. De verLEDdingsgraad van Grimbergen is 27,45%, met 1.634 LED-lichtpunten van de 5.952 lichtpunten verLED. In 2024 werd ook de laatste hand gelegd aan het lokaal warmtebeleidsplan. Dit plan zet met een visie, een warmtezoneringsplan en een concreet actieplan de krijtlijnen uit voor fossiel verwarmen en koelen.

Geïnteresseerd burgers kunnen altijd terecht op het Vlaams klimaatpactportaal waar op ieder moment het LEKP-rapport van de gemeente bekeken kan worden. Een stand van zaken en de acties die het bestuur onderneemt kunnen ook geraadpleegd worden op de gemeentelijke webstek en meer bepaald via de tool Futureproofed Cities die gevonden kan worden op de pagina klimaat en duurzaamheid.

In naam van het college wil schepen Chantal LAUWERS de betrokken diensten bedanken en bij uitbreiding alle personeelsleden voor de inspanningen die zij hebben geleverd om tot deze resultaten te bekomen. Zij bedankt ook de Grimbergenaren die hebben bijgedragen aan het realiseren van de klimaatambitie van het bestuur.

 

Raadslid Luca MATON krijgt het woord en wil even terugkomen op de voortrekkersrol van de gemeente. Het feit dat er geen schepen van klimaat is spreekt voor zich. Toch enkele positieve punten uit het rapport. Er worden door de gemeente grote inspanningen geleverd om het eigen patrimonium te verduurzamen. De doelstelling op het vlak van energiebesparing en CO2-besparingen zijn zeer goed, men loopt zelfs voor op de doelstellingen en het Vlaamse gemiddelde. Ook is er een warmtebeleidsplan uitgewerkt en is er een sterke stijging aan laadpalen. Tot daar het goede nieuws, want het werd allemaal zeer rooskleurig voorgesteld, maar eigenlijk op elk ander punt van het klimaatpact loopt Grimbergen achter op het Vlaams gemiddelde en de doelstellingen zelf. Hij wil graag focussen op het uitblijven van de collectieve aanpak in het klimaatvraagstuk. Er zijn 21 collectieve renovaties uitgevoerd, waarvan slecht 4 fossielvrije renovaties op 4 jaar. De gemeente kan daar nog een veel sterkere collectieve aanpak opnemen en actief wijken aanspreken. Ook coöperatieve energieprojecten waarin burgers kunnen investeren raken niet van de grond. SPV Groene Energie heeft enkele goede projecten, maar de eigenlijke participatie van de burgers blijft daarin zeer beperkt. Men kon ook lezen dat de uitnodigingen van de klimaattafels allemaal verstuurd zijn, maar eigenlijk nooit georganiseerd zijn wegens een gebrek aan interesse. Hoe gaat men proberen de interesse aan te wakkeren en de mensen effectief te betrekken bij de klimaattafels. Minister CREVITS besliste onlangs de subsidies voor het LEKP in de toekomst af te schaffen. Is men van plan om de projecten te blijven uitvoeren ook al vallen de subsidies misschien weg? Welke projecten wel, welke projecten niet?

 

Raadslid Chantal LAUWERS krijgt nogmaals het woord en antwoordt in verband met de collectieve aanpak, dat er wel al veel initiatieven zijn geweest om collectief te gaan. Er was het project in de Gaston Devoswijk waar helaas zeer weinig respons was vanuit de bevolking. Het project in Paalveld, daar heeft men iets of wat resultaat kunnen boeken, maar ook niet het gewenste resultaat. Er was het project in Strombeek-Bever waar twee of drie mensen aanwezig waren. Het is dus niet zo dat de inspanningen niet geleverd worden. Er wordt nu bekeken hoe de burgers meer betrokken kunnen worden. Misschien moeten er andere doelgroepen worden aangesproken. Ook in het kader van de budgetbesprekingen zal er gekeken moeten worden wat mogelijk is. Het is waar en bijzonder jammer dat die subsidies worden afgeschaft. Enerzijds wordt er aan de mensen gevraagd om grote inspanningen te doen, eens de mensen de inspanningen gaan doen wordt het geld weggenomen. Dat neemt niet weg dat het bestuur zijn ambitie gaat proberen waar te maken en op zoek gaat gaan naar andere vormen van sponsering, bijvoorbeeld het fonds van de luchthaven van Zaventem. De subsidiecoördinator gaat op zoek gaan naar alternatieven. De klimaattafels is inderdaad ook een aspect dat moet bekeken worden.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en deelt de kritiek van schepen LAUWERS op de beslissing van de Vlaamse Regering om de subsidies stop te zetten. Hij heeft verder nog een aantal suggesties voor het verhogen van de burgerparticipatie. Misschien kan men binnen de Milieu-, Natuur- en Klimaatraad een werkgroep klimaatactie oprichten die probeert op die uitdaging in te gaan. Het te veel kiezen voor VENTUM&Green en het verwaarlozen van de samenwerking met coöperatieve vennootschap Noordlicht remt de burgerparticipatie voor een stuk af. Er zijn nogal wat mensen van Grimbergen echt actief in die coöperatieve vennootschap en waarom daar niet volop voor kiezen? Ten laatste kan het klimaatbeleid van de gemeente ook visueel zichtbaar gemaakt worden door eventueel het op touw zetten van een Facebookpagina rond klimaat of door de mooie hesjes terug in te voeren. Er zijn wel wat creatieve ingrepen mogelijk om die burgerparticipatie te verhogen.

 

Schepen Chantal LAUWERS krijgt en derde maal het woord en geeft aan dat ze deze suggesties zal meenemen. Zij nodigt het raadslid uit om eens op de pagina Klimaat en Duurzaamheid te gaan waar alles heel visueel wordt voorgesteld door de Futureproofed Cities tool.

Bijkomende info:

/

Publieke stemming
Aanwezig: Daan VERTONGEN, Bart LAEREMANS, Ewoud DE MEYER, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Manon BAS, Eddie BOELENS, Nicolas BOURGEOIS, Randy BUELENS, Ann DAAMEN, William DE BOECK, Soufian FAROUK, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Dieter GOOVAERTS, Britt JOHN, Katrien LE ROY, Luca MATON, Dirk MOENS, Katleen ORINX, Erkut OVALI, Wim ROBBERECHTS, Patricia SEGERS, Ann SELLESLAGH, Laurent VANBINST, Eliane VANCRAENENBROECK, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Bart LAEREMANS, Ewoud DE MEYER, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Trui OLBRECHTS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Manon BAS, Eddie BOELENS, Nicolas BOURGEOIS, Randy BUELENS, Ann DAAMEN, William DE BOECK, Soufian FAROUK, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Dieter GOOVAERTS, Britt JOHN, Katrien LE ROY, Luca MATON, Dirk MOENS, Katleen ORINX, Erkut OVALI, Wim ROBBERECHTS, Patricia SEGERS, Ann SELLESLAGH, Laurent VANBINST, Eliane VANCRAENENBROECK, Bart VAN HUMBEECK, Daan VERTONGEN, Karin VERTONGEN
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
BESLUIT:

Enig artikel.

Het ontwerprapport en de financiële rapportage, zoals toegevoegd in bijlagen, over de vooruitgang van de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact in Grimbergen in 2024 goed te keuren.