De gemeenteraad keurt de samenstelling van de maatschappelijke geledingen en het aantal vertegenwoordigers per geleding goed. Via het gemeentelijk informatieblad, de digitale informatiekanalen en de gemeentelijke website worden kandidaten opgeroepen als vertegenwoordiger voor de maatschappelijke geledingen of als deskundige om lid van de Gecoro te worden.
Artikel 304 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 (VCRO) en zijn uitvoeringsbesluiten.
Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening van 19 mei 2000:
In artikel 1.3.3 van de Vlaamse Codex voor ruimtelijke ordening, verder afgekort als VCRO, van 15 mei 2009 wordt bepaald dat elke gemeente een adviesraad voor ruimtelijke ordening onder de benaming "gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening", verder afgekort als "Gecoro", dient op te richten.
De leden van de Gecoro worden benoemd voor zes jaar. Hun benoeming is hernieuwbaar. Na de installatie van een nieuwe gemeenteraad wordt overgegaan tot de benoeming van een nieuwe commissie.
De Gecoro kan volgens de VCRO advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening, op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.
De grootte van de Gecoro en het aantal op te roepen maatschappelijke geledingen hangt af van het aantal inwoners van de gemeente. De gemeente Grimbergen telt tussen de 30.000 en 50.000 inwoners, waardoor de Gecoro dient samengesteld te worden uit minimum 13 en maximum 17 leden (voorzitter inbegrepen). Verder moeten er minstens 5 verschillende maatschappelijke geledingen opgeroepen worden om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen. Minimum één vierde van de leden moeten deskundigen zijn. De overige leden zijn vertegenwoordigers van de voornaamste maatschappelijke geledingen binnen de gemeente. Ieder lid, met uitzondering van de voorzitter, heeft een plaatsvervanger. Leden van de gemeenteraad of het schepencollege kunnen geen lid van de adviescommissie zijn.
De gemeenteraad benoemt de voorzitter, de leden, de plaatsvervangers en de vaste secretaris. De gemeenteraad kan onder de leden een ondervoorzitter aanwijzen.
De voorzitter en de vaste secretaris worden voorgedragen door het college van burgemeester en schepenen. De vaste secretaris is niet stemgerechtigd.
De gemeente kiest zélf hoe en via welk forum organisaties en deskundigen zich kandidaat kunnen stellen voor de Gecoro.
De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening stelt haar huishoudelijke reglement op. Dit reglement en zijn wijzigingen worden ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening een permanent secretariaat en de nodige middelen ter beschikking.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 januari 2025 waarmee kennis werd genomen van het verslag van de vergadering van de Gecoro van 18 december 2024 met als agendapunt de evaluatie van de werking van de Gecoro.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 februari 2025 waarbij werd beslist om budget te voorzien voor 7 betalende zittingen van de Gecoro per jaar.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 maart 2025, waarbij de maatschappelijke geledingen, alsmede het aantal vertegenwoordigers, worden voorgesteld, en waarbij gevraagd wordt om de maatschappelijke geledingen en de deskundigen op roepen via de gebruikelijke publiciteitskanalen om kandidaten voor te dragen, respectievelijk zich kandidaat te stellen, voor de nieuwe Gecoro.
/
Bij het begin van de nieuwe legislatuur dient de gemeenteraad een nieuwe gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) samen te stellen.
De Gecoro is zoveel mogelijk een afspiegeling van de lokale samenleving en dit inzake leeftijd, afkomst en sociale klasse.
De Gecoro moet min. 13 leden en mag max. 17 leden omvatten, dit is afgestemd op het inwonersaantal van 1 januari 2024, nl. tussen 30.000 en 50.000 inwoners.
I. De samenstelling van de Gecoro start met het vaststellen van de maatschappelijke geledingen (3/4de van de leden)
De gemeenteraad beslist welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente worden opgeroepen om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de Gecoro.
De maatschappelijke geledingen die een lid voordragen, dragen tevens een plaatsvervanger voor.
Volgende maatschappelijke geledingen zijn als onderling verschillend te beschouwen:
Naast de bovenvermelde geledingen kan er ook vertegenwoordiging vanuit een mobiliteitsvereniging, een jeugd- of seniorenvereniging, het onderwijs/scholengroepen, buurtwerking,... worden vooropgesteld.
Minstens 5 verschillende maatschappelijke geledingen moeten opgeroepen worden om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen.
Volgens het DLB mag maximum twee derde van de leden van de Gecoro van hetzelfde geslacht zijn. Als de 2/3-regel niet gerespecteerd wordt, zijn de adviezen van de Gecoro niet rechtsgeldig.
Aan deze organisaties zal dus gevraagd worden om zowel een mannelijke als een vrouwelijke kandidaten voor te dragen (voor effectieve leden en plaatsvervangers), dit om de juridisch verplichte genderverhouding in de Gecoro te kunnen waarborgen.
Voor de legislatuur van 2019-2024 werden onderstaande maatschappelijke geledingen opgenomen in de Gecoro (met het aangegeven aantal vertegenwoordigers):
TOTAAL: 7 vertegenwoordigers als effectieve leden
De leden van de Gecoro gaven bij de evaluatie aan dat ze het zouden verkiezen dat er maatschappelijke geledingen worden toegevoegd uit:
De handelaars- en werknemersverenigingen geven aan dat het moeilijk is kandidaten te vinden en deel te nemen aan de Gecoro. Dit blijkt ook uit de aanwezigheden op de vergaderingen van de afgelopen legislatuur.
II. Naast de vertegenwoordigers uit de maatschappelijke geledingen, zullen ook deskundigen (min. 1/4de van de leden) moeten worden opgeroepen en aangesteld als commissielid.
De deskundigheid moet aangetoond worden via diploma’s / getuigschriften en beroepservaring (periodes en inhoudelijk), in ruimtelijk beleid.
De vooropgestelde (hoofd)deskundigheden zijn o.b.v. de zelfevaluatie van de Gecoro:
Een kandidaat-deskundige moet zijn/haar kandidatuur baseren op een van bovenstaande deskundigheden/expertises.
Op 17 maart 2025 besliste het college van burgemeester en schepenen om onderstaande maatschappelijke geledingen alsmede het aantal vertegenwoordigers voor te dragen aan de gemeenteraad:
8 vertegenwoordigers vanuit de geledingen:
Raadslid Katrien LE ROY krijgt het woord en vraagt wat de vooropgestelde timing is voor de installatie van de nieuwe samenstelling van de Gecoro.
Burgemeester Bart LAEREMANS krijgt het woord en zegt dat zolang die niet is samengesteld, de huidige in functie blijft. Er is dus geen probleem op zich. Eerst moet er een oproep gedaan worden in het komende infoblad en dan is dat ook nog in behandeling in de gemeenteraad. Hij vermoedt dat dit wellicht pas in september zal zijn.
/
Artikel 1.
De maatschappelijke geledingen, die leden kunnen voordragen om te zetelen in de Gecoro alsmede het aantal vertegenwoordigers dat per geleding kan worden voorgedragen, als volgt vast te stellen:
8 vanuit de geledingen:
Art. 2.
Na goedkeuring van de maatschappelijke geledingen en het aantal vertegenwoordigers per geleding, via het gemeentelijk informatieblad, de digitale informatiekanalen en de gemeentelijke website kandidaten op te roepen om vertegenwoordigers en plaatsvervangers voor te dragen.
Art. 3.
Via het gemeentelijk informatieblad, de digitale informatiekanalen en de gemeentelijke website deskundigen op te roepen om zich kandidaat te stellen voor een lidmaatschap van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.