De voorzitter opent de zitting op 26/01/2023 om 19:00.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 15 december 2022 goed.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
De algemeen directeur woont de vergaderingen van de gemeenteraad bij en is verantwoordelijk voor het opstellen en het bewaren van de notulen en het zittingsverslag ervan. De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
/
Raadslid Eddie BOELENS merkt op dat vetgedrukt in de notulen intussen werd aangegeven wat er ontbrak bij zijn opmerkingen, namelijk zijn kritiek dat de fractie CD&V indertijd zeer kwaad was voor de prijsverhoging van de vuilniszakken, terwijl het nu blijft zoals het is. Ook had hij kritiek geuit op de prijsstijgingen bij de kinderdagverblijven. Tevens betreurde hij dat er geen aandacht was voor de subsidies voor ontwikkelingssamenwerking. Met de toevoeging van deze punten, kan raadslid BOELENS het verslag goedkeuren.
Raadslid Gilbert GOOSSENS vraagt waarom in de notulen geen antwoorden op de mondelinge vragen werden opgenomen.
Voorzitter Peter PLESSERS antwoordt dat volgens het huishoudelijk reglement alleen de vragen in de notulen worden opgenomen.
Raadslid William DE BOECK had een vraag gesteld over de glascontainers. Daarop heeft hij vandaag schriftelijk een antwoord ontvangen. Hij vraagt of dit nog wordt opgenomen in het verslag.
Voorzitter Peter PLESSERS antwoordt dat schriftelijke antwoorden, die na de vergadering worden gegeven, nooit worden verwerkt in het verslag.
Raadslid William DE BOECK vindt dit onlogisch, omdat hij de vraag tijdens de gemeenteraadsvergadering heeft gesteld en het schepencollege op dat moment het antwoord niet kon geven.
Voorzitter Peter PLESSERS legt uit dat de vraag behandeld werd zoals een schriftelijke vraag, die ook schriftelijk werd afgewerkt.
/
Enig artikel.
De notulen van de vergadering, aangepast aan de bemerkingen van raadslid Eddie BOELENS, van 15 december 2022 goed te keuren.
De gemeenteraad neemt kennis van de voordrachtsakte van de fractie CD&V waarbij schepen Jelle DE WILDE als lid van de gemeenteraadscommissie Infrastructuur wordt vervangen door Katleen ORINX.
Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Artikels 37, 38 en 39 van het Huishoudelijk Reglement van de gemeenteraad van 28 februari 2019 gewijzigd in zitting van 28 mei 2020.
ALGEMEEN:
Artikel 37 DLB.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 inzake de vaststelling van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
Artikel 37 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad inzake de inrichting en samenstelling van de raadscommissies.
§ 1. De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:
1° personeel en organisatie;
2° financiën;
3° infrastructuur;
4° omgeving;
5° mobiliteit;
6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;
7° verenigde commissie.
Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
§ 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.
De mandaten van lid van iedere commissie worden volgens het stelsel D’Hondt evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.
De gemeenteraadsleden behoren tot de fracties zoals werd vastgesteld op de installatievergadering of bij vervanging of opvolging op een latere gemeenteraad.
§ 3. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig de berekeningswijze van de evenredige vertegenwoordiging toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van één van hen. Niemand kan meer dan één akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.
§ 4. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.
§ 5. Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.
§ 6. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.
§ 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.
§ 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen.
Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering.
De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.
§ 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.
§ 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement).
De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.
De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.
§ 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
SPECIFIEK:
De akte van voordracht van fractie CD&V, als bijlage gevoegd.
Collectieve constructieve motie van wantrouwen - Goedkeuring.
Aanstelling schepenen ten gevolge van de constructieve motie van wantrouwen met inbegrip van het onderzoek van ontvankelijkheid van de gezamenlijke akte van voordracht, de geloofsbrieven, de verkozen verklaring, de eedaflegging en de bepaling van de rangorde.
/
Per gemeenteraadsbesluit van 28 maart 2019 werd raadslid Trui OLBRECHTS aangeduid als lid in de volgende gemeenteraadscommissies:
gemeenteraadscommissie Personeel en Organisatie en
gemeenteraadscommissie Financiën.
Per gemeenteraadsbesluit van 28 maart 2019 werd raadslid Kirsten HOEFS aangeduid als lid in de volgende gemeenteraadscommissies:
gemeenteraadscommissie Personeel en Organisatie en
gemeenteraadscommissie Omgeving.
Per gemeenteraadsbesluit van 28 maart 2019 werd raadslid Jelle DE WILDE aangeduid als lid in de volgende gemeenteraadscommissies:
gemeenteraadscommissie Infrastructuur en
gemeenteraadscommissie Mobiliteit.
N.a.v. de aanstelling van raadsleden Trui OLBRECHTS, Kirsten HOEFS en Jelle DE WILDE als schepenen door de gemeenteraad op 2 juni 2022, diende de fractie CD&V een nieuwe akte van voordracht in voor verschillende gemeenteraadscommissies.
Deze voordrachtsakte is geldig aangezien deze ondertekend werd door een meerderheid van de leden van de betrokken fractie.
Overeenkomstig artikel 37 DLB werd van hiervan kennisgenomen door de voorzitter van de gemeenteraad op 18 juni 2022.
Door de fractie CD&V werden de volgende personen voorgedragen als lid van de volgende gemeenteraadscommissies:
gemeenteraadscommissie Personeel en Organisatie: Patrick VERTONGEN;
gemeenteraadscommissie Financiën: Katleen ORINX
ter vervanging van Trui OLBRECHTS,
gemeenteraadscommissie Personeel en Organisatie: Katleen ORINX;
gemeenteraadscommissie Omgeving: Katleen ORINX;
ter vervanging van Kirsten HOEFS,
gemeenteraadscommissie Infrastructuur: Patrick VERTONGEN;
gemeenteraadscommissie Mobiliteit: Patrick VERTONGEN
ter vervanging van Jelle DE WILDE.
Per gemeenteraadsbesluit van 30 juni 2022 werd Patrick VERTONGEN als voorzitter van de gemeenteraadscommissie Infrastructuur aangeduid waardoor hij niet kan zetelen als lid van deze commissie zoals bepaald in de akte van voordracht van 18 juni 2022.
De fractie CD&V legt een nieuwe akte van voordracht voor op 15 december 2022 waarin Katleen ORINX als lid van de gemeenteraadscommissie Infrastructuur wordt voorgedragen. Deze voordrachtsakte is geldig aangezien deze ondertekend werd door een meerderheid van de leden van de betrokken fractie.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om hiervan kennis te nemen.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van het feit dat raadsleden Trui OLBRECHTS, Kirsten HOEFS en Jelle DE WILDE sedert 2 juni 2022 aangesteld werden als schepenen en als gevolg hiervan zich hebben laten vervangen in de gemeenteraadscommissies waarvan zij respectievelijk lid waren.
Art. 2.
Op basis van de akte van voordracht, ontvangen door de voorzitter van de gemeenteraad op 18 juni 2022, kennis te nemen van de nieuwe leden van de fractie CD&V in de gemeenteraadscommissies:
Art. 3.
Kennis te nemen van het feit dat Patrick VERTONGEN sedert 30 juni 2022 voorzitter is van de gemeenteraadscommissie Infrastructuur en aldus niet in de plaats kan treden van Jelle DE WILDE.
Art. 4.
Kennis te nemen van de voordrachtsakte van 15 december 2022 van de fractie CD&V waarbij Katleen ORINX wordt voorgedragen als lid voor de gemeenteraadscommissie Infrastructuur ter vervanging van schepen Jelle DE WILDE.
De gemeenteraad keurt een dading goed.
Artikel 41, tweede lid, 17° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
17° het aangaan van andere dadingen dan dadingen met personeelsleden naar aanleiding van een beëindiging van het dienstverband, die de gevolgen van de beëindiging van het dienstverband als voorwerp hebben.
Wettelijk:
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Artikelen 326 tem. 341 van het DLB betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Artikel 41, §1, 2° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van € 750.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Met betrekking tot de procedure:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 16 mei 2022 waarin de lastvoorwaarden en de raming voor de opdracht "Aanleg kunstgrasveld Beigem" werden goedgekeurd en beslist werd om de opdracht te gunnen via vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking (Dossierstuk 1).
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 juli 2022 waarin het verslag van nazicht van 4 juli 2022 werd goedgekeurd en waarin de opdracht gegund werd aan de economisch meest voordelige bieder (op basis van de prijs), zijnde de firma Lesuco NV, Leuvensebaan 317 te 3040 Huldenberg (Dossierstuk 2).
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 oktober 2022 waarin kennis werd genomen van de aangetekende brief van 20 september 2022 tot schadevergoeding voor de opdracht voor de aanleg van kunstgrasveld Beigem en waarin het ontwerp van antwoord werd goedgekeurd (Dossierstuk 3).
Het besluit het college van burgemeester en schepenen van het 24 oktober 2022 waarin kennis werd genomen van de aangetekende brief van 19 oktober 2022 op het schrijven van het bestuur ter betwisting van de schadevergoeding voor de opdracht voor de aanleg van kunstgrasveld Beigem en waarbij het ontwerp van antwoord werd goedgekeurd (dossierstuk 4).
Het besluit het college van burgemeester en schepenen van het 9 januari 2023 waarbij het ontwerp van dading als schadevergoeding in het kader van de overheidsopdracht voor de aanleg van kunstgrasveld Beigem principieel werd goedgekeurd en beslist werd het ontwerp van dading ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad (Dossierstuk 5).
Bijlagen:
Bijlage 1: Schrijven Stadsbader van 19 september 2022;
Bijlage 2: Brief aan DLPA van 4 oktober 2022;
Bijlage 3: Schrijven Stadsbader 19 oktober 2022;
Bijlage 4: Bijlagen bij schrijven Stadsbader 19 oktober 2022;
Bijlage 5: Mail advocaten Geerts-Denayer 21 oktober 2022 - advies;
Bijlage 6: Schrijven aan DLPA van 27 oktober 2022.
/
Gunning opdracht
Op 12 juli 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om de opdracht voor de aanleg van het kunstgrasveld te Beigem via vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking te gunnen aan de firma Lesuco NV, Leuvensbaan 317 te 3040 Huldenberg tegen het nagerekende offertebedrag van € 561.590,45 excl. btw of € 679.524,44 incl. btw.
Vóór de uiterste limietdatum en limietuur ontving het bestuur volgende aanbiedingen:
De laagst regelmatige inschrijving, nl. de inschrijving van de firma Stadsbader nv werd conform art. 76, § 1, 3° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren als substantieel onregelmatig beschouwd aangezien deze inschrijver geen ondertekende intentieverklaring van het Veiligheids- en Gezondheidsplan had toegevoegd aan zijn offerte.
Schadeclaim
Op 20 september 2022 ontving het bestuur een aangetekend schrijven van DLPA Advocaten namens de firma Stadsbader nv waarin zij stellen recht te hebben op een schadevergoeding ingevolge het niet correct toewijzen van deze opdracht (bijlage 1).
Zo stelt DLPA advocaten dat haar cliënte, de firma Stadsbader nv, onterecht substantieel onregelmatig werd verklaard wegens het ontbreken van volgende documenten:
Punt 2.1 van de bijlage C2 van het bestek met nummer 2022/922 geeft echter aan dat volgens het art. 159 van het KB van 15/07/2011 inzake overheidsopdrachten de opvraging van bovenstaande documenten facultatief was voor deze opdracht.
DLPA advocaten stelt dat haar cliënte ingevolge het onrechtmatig niet toewijzen van de opdracht recht heeft op een schadevergoeding (artikel 1382 oud BW) van € 72.473,39.
Onderhandelingen
Tussen gemeente Grimbergen en de firma Stadsbader nv zijn twee geschilpunten gerezen:
Op woensdag 7 december 2022 vond een vertrouwelijke vergadering plaats tussen de firma Stadsbader en de gemeente Grimbergen in het bijzijn van de advocaten.
De gemeente gaat ervan uit dat de winstmarge van 14,01% moet verminderd worden en dat er geen 100% zekerheid zou bestaan dat de overheidsopdracht altijd aan Stadsbader nv had moet worden gegund (= foutieve kansberekening van Stadsbader nv). Er werd dan ook verzocht dat Stadsbader nv haar schadeclaim van € 72.473,39 daarmee rekening houdende zou moeten verminderen. Vervolgens zou de gemeente dan ook toegeeflijk kunnen zijn en eventueel afstand kunnen doen van vertragingsboetes, die geraamd worden op € 12.500,00.
Na het over en weer hebben geformuleerd van voorstellen en argumenten om deze te ondersteunen, kwamen partijen uiteindelijk op een forfaitair bedrag uit t.b.v. 30.000,00 euro (geen BTW verschuldigd) ten voordele van Stadsbader nv als zijnde een te overwegen compromis.
DOOR EN TUSSEN:
(1) NV Stadsbader, met zetel te 8530 Harelbeke, Kanaalstraat 1, en met ondernemingsnummer 0407.975.466. Hierna genoemd “Stadsbader”
Raadsman: Mters Jolien WILLECAMPS en Pieter LOMBAERTS, DLPA Advocaten, Cotton Park, Spinnerijstraat 99/22, 8500 Kortrijk.
EN:
(2) Gemeente Grimbergen, met zetel te 1850 Grimbergen, Prinsenstraat 3 en met ondernemingsnummer 0207.508.536. Hierna genoemd “gemeente Grimbergen”
Raadsman: Mter Geert DEWACHTER, Geerts/Denayer advocaten + Turnhoutsebaan 139A 2140 Borgerhout (Antwerpen).
De partijen vermeld onder (1) en (2) worden elk hierna afzonderlijk een "Partij" en gezamenlijk de "Partijen" genoemd.
WORDT UITEENGEZET WAT VOLGT:
Tussen gemeente Grimbergen en Stadsbader zijn twee geschilpunten gerezen (hierna “het Geschil”):
(i) Het eerste punt heeft betrekking op de overheidsopdracht voor werken getiteld “raamovereenkomst voor het onderhoud en (her) asfalteren van verschillende wegen te Grimbergen”, die op 12 juli 2021 door gemeente Grimbergen aan Stadsbader werd gegund.
Stadsbader wordt door gemeente Grimbergen verweten de uitvoeringsplanning niet te hebben nageleefd. De Gemeente Grimbergen vordert op het deel 2022 van de betreffende werken een boete wegens laattijdige uitvoering van 12.500,00 EUR. Stadsbader betwist deze boete verschuldigd te zijn.
(ii) Het tweede punt heeft betrekking op de overheidsopdracht getiteld “aanleg kunstgrasveld Beigem” die op 12 juli 2022 door gemeente Grimbergen aan NV Lesuco werd gegund.
Stadsbader meent dat gemeente Grimbergen ingevolge het niet toewijzen van de opdracht aan haar een fout heeft begaan waarvoor zij Stadsbader een schadevergoeding is verschuldigd van 72.473,39 EUR. De Gemeente Grimbergen betwist deze vordering.
Middels onderhavige dadingsovereenkomst (hierna: “Dading”) in de zin van artikelen 2044 e.v. oud BW, wensen Partijen het Geschil definitief te regelen. Zij doen hiervoor wederzijdse toegevingen, zonder enige nadelige erkentenis en zonder aanvaarding van eigen schuld of fout of van de gegrondheid van de aanspraken van de andere Partij.
ZIJN PARTIJEN OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:
- De gemeente Grimbergen verbindt zich ertoe om, tot slot van alle rekeningen, op het rekeningnummer BE94 3850 1838 6314 van Stadsbader het bedrag van 30.000,00 EUR (geen BTW verschuldigd) te betalen binnen de 14 dagen na de ondertekening van de Dading. Deze betaling is een schadevergoeding en derhalve niet onderworpen aan de BTW.
- Partijen erkennen dat de Dading onherroepelijk is en definitief een einde stelt aan het Geschil ((i) + (ii)) . Partijen bevestigen dat zij elkaar, behoudens de betaling van het bedrag bepaald in artikel 1, verder niets meer verschuldigd zijn.
- De in artikel 1 van de Dading opgenomen verbintenis geldt tot slot van alle rekeningen tussen de Partijen, alles inbegrepen, niets uitgezonderd noch voorbehouden. Partijen bevestigen van elkaar niets meer te vorderen behoudens hetgeen uitdrukkelijk in de Dading werd bedongen.
- Huidige overeenkomst maakt een Dading uit en heeft aldus kracht van gewijsde tussen Partijen in hoogste aanleg.
Partijen sluiten de Dading met vrije en volledige toestemming, zonder behept te zijn met enige mate of vorm van dwaling, benadeling, bedrog of geweld. Zij zullen zich niet kunnen verzetten tegen de uitvoering ervan op basis van dwaling in rechte of in feite of van benadeling, bedrog of geweld.
Evenmin kunnen zij de ontbinding, vernietiging of enige andere vorm van beëindiging vorderen van deze Dading op basis van dwaling in rechte of in feite of van benadeling, bedrog of geweld. Iedere Partij is genoegzaam bekend met de aangehaalde feiten, met de feiten van en de personen betrokken bij de hogergenoemde betwisting, en met het toepasselijke recht.
De Dading kan niet worden vernietigd wegens het eventueel aangaan ervan ter uitvoering van een titel die nietig was.
Ze kan evenmin worden vernietigd omdat de Dading werd aangegaan op grond van stukken die naderhand vals bevonden zijn, omdat het betrokken geding reeds beëindigd was door een beslissing die in kracht van gewijsde is gegaan, of omdat uit naderhand ontdekte titels blijkt dat één der Partijen niet het minste recht had op het voorwerp van de Dading.- De Dading omvat volledig hetgeen tussen de Partijen is overeengekomen en heeft voorrang op iedere voorafgaande schriftelijke of mondelinge, uitdrukkelijke of impliciete overeenkomst of afspraak in welke vorm ook met betrekking tot de uiteengezette betwisting. Voor de interpretatie van deze Dading zullen de Partijen zich baseren op de bewoordingen ervan.
Elke wijziging of aanvulling van huidige Dading gebeurt uitsluitend schriftelijk.
Een gebeurlijke verzaking aan één of meerdere rechten uit deze Dading kan uitsluitend schriftelijk en uitdrukkelijk plaatsvinden.- De Dading treedt slechts in werking na ondertekening door de laatste van de betrokken Partijen.
De Dading is slechts verbindend na ondertekening ervan door beide Partijen.
De gemeente Grimbergen zal pas overgaan tot ondertekening na ondertekening door NV Stadsbader en na goedkeuring van de Dading door het bevoegde orgaan (gemeenteraad) van de gemeente Grimbergen.
De Dading wordt gesloten onder de ontbindende voorwaarde van de vernietiging door de toezichthoudende overheid van de beslissing tot goedkeuring van de Dading door het bevoegde orgaan (gemeenteraad) van de gemeente Grimbergen.
De Partijen voeren huidige Dading vervolgens te goeder trouw uit.- Elke Partij zal haar eigen respectieve kosten dragen met betrekking tot de voorbereiding, onderhandeling, totstandkoming, ondertekening en uitvoering van deze Dading en de transacties die in deze Dading worden voorgenomen, met inbegrip van alle vergoedingen en kosten van haar vertegenwoordigers.
- Indien een van de Partijen haar verplichtingen zoals opgenomen in deze Dading niet nakomt, kan de andere Partij enkel de uitvoering in natura, en niet de ontbinding van deze Dading vorderen.
- De Dading is onderworpen aan en wordt geïnterpreteerd in overeenstemming met het Belgisch recht.
Alle betwistingen die rijzen met betrekking tot de geldigheid, de uitlegging en / of de uitvoering van de Dading behoren tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken te Antwerpen.
Opgemaakt op __________________
Aangezien de Dading digitaal wordt ondertekend, wordt in overeenstemming met artikel 8.20 BW slechts één (digitaal) exemplaar opgemaakt.
Stadsbader Gemeente Grimbergen
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
Raadslid Eddie BOELENS veronderstelt dat er geen betere optie is dan de dading goed te keuren, maar de fractie Groen wil haar bezorgdheid uiten dat er weer € 30.000 verloren gaat aan juridische geschillen. De fractie zou graag een overzicht ontvangen van alle proceskosten, die de afgelopen vier jaar zijn gemaakt. Hij vraagt of hij hiervoor een schriftelijke vraag moet indienen of dat het schepencollege kan toezeggen om dit overzicht te verstrekken.
Burgemeester Bart LAEREMANS neemt nota van de vraag. Hij kan zich voorstellen dat een dergelijk overzicht gewenst is. In dit geval wilde het schepencollege procedures juist graag vermijden. Zeer recent heeft het gemeentebestuur de afrekening ontvangen van het dossier inzake de sporthal Prinsenbos, waarbij de gemeente de procedure niet gewonnen heeft. Het pijnlijke is dat je uiteindelijk meer interesten moet betalen dan dat er aan vergoedingen wordt uitgekeerd. Als duidelijk is dat een procedure niet gewonnen kan worden, is het verstandiger om niet te procederen. Ten aanzien van de betrokken firma had de gemeente ook een claim ingediend in het kader van de aanleg van bestrating. Dat werd mede in rekening gebracht en de firma heeft het aanvaard en de partijen zijn tot een oplossing gekomen. Het schepencollege is blij dat het besluit is genomen om tot een aparte dienst van facility te komen. Vroeger waren namelijk de diensten zelf verantwoordelijk voor het opstellen van bestekken. Nu werkt het beter, maar toch ontsnappen soms zaken aan de aandacht. Nu is de vaste regel dat elk dossier integraal wordt nagelezen door een collega. Dat is de les die de gemeentelijke organisatie van dit dossier heeft geleerd.
Raadslid William DE BOECK merkt op dat een aanbestedende overheid altijd zelf kan bepalen aan welke criteria een offerte moet voldoen. Het is daarom onbegrijpelijk dat het schepencollege de zelf opgestelde voorwaarden niet respecteert. De fout ligt niet alleen bij het uitsluiten van de onderneming, omdat haar offerte als substantieel onregelmatig werd beschouwd. Maar ook dat werd weer niet consequent toegepast, want twee andere ondernemingen die de facultatieve attesten niet konden voorleggen, werden niet uitgesloten. Het resultaat is een schadeclaim van € 30.000. Zijn fractie had liever gezien dat het schepencollege de gunningsbeslissing had ingetrokken, om vervolgens aan de juiste onderneming te gunnen. Dan was een schadevergoeding niet nodig geweest, die overigens hoger is dan € 30.000. Er is namelijk ook een bedrag van € 12.500 voor het te laat uitvoeren van asfalteringswerken en de gemeente moet een substantieel bedrag betalen aan proceskosten.
Burgemeester Bart LAEREMANS denkt dat de gemeente met twee procedures zou zitten, als het bestuur had besloten om de gunningsbeslissing in te trekken. Dat had ook geleid tot onvoorspelbare acties en kosten. De gemeente heeft in deze procedure het advies van haar raadsman gevolgd. Bovendien was de periode om het besluit reglementair te kunnen intrekken reeds voorbij, doordat de betrokken firma tot het laatste moment heeft gewacht met haar claim.
Raadslid William DE BOECK stelt dat er gegund is tijdens het bouwverlof, waardoor het een poosje duurde voordat de firma reageerde. De fractie Open VLD veronderstelt dat de procedure vermeden had kunnen worden als het schepencollege tijdig had gecontroleerd of zijn gunningscriteria voldeden.
Voorzitter Peter PLESSERS sluit het debat en gaat over tot stemming van het punt.
/
Enig artikel.
De dading, zoals uiteengezet in het besluit, goed te keuren.
De gemeenteraad keurt de notariële ontwerpakte houdende kosteloze vestiging van erfdienstbaarheid voor openbaar nut, op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 500p, 500r, 500s, 500v en 500w (overeenkomstig het proces-verbaal van meting van 30 september 2022), goed.
Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur (DLB).
/
Op 9 december 2019 heeft het college van burgemeester en schepenen het uitvoeringsplan, zoals opgesteld door het studiebureau Infraplan bvba op 28 november 2019, betreffende project B213030 Grimbergen (Wegenis en rioleringswerken in de Lakensestraat) goedgekeurd.
Uit nazicht van het uitvoeringsplan blijkt dat er werken zullen uitgevoerd worden op private percelen. Meer bepaald op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 500p, 500r, 500s, 500v en 500w gelegen Lakensestraat 78 tot en met 88.
De eigenaar van het onroerend goed gelegen Lakensestraat 80 te 1853 Grimbergen (perceel kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nr. 500p) heeft de notariële akte overgemaakt waaruit blijkt dat er geen 'bijzondere voorwaarden' betreffende het wegje zijn opgenomen.
Teneinde te kunnen overgaan tot de aanleg van riolering in het 'privatief' wegje wordt voorgesteld aan het college van burgemeester en schepenen om een kosteloze ondergrondse erfdienstbaarheid van openbaar nut af te sluiten met de respectievelijke eigenaars van de vijf percelen. Hierbij wordt voorgesteld om eerst te werken met een 'eenzijdige belofte van erfdienstbaarheid voor openbaar nut'. Nadien zal de ondergrondse erfdienstbaarheid van openbaar nut vastgesteld worden bij notariële akte.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 3 mei 2021 beslist akkoord te gaan met de vestiging van een erfdienstbaarheid van openbaar nut op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 500p, 500r, 500s, 500v en 500w in het kader van het project B213030 Grimbergen: Wegenis- en rioleringswerken in de Lakensestraat.
De betrokken eigenaars hebben de 'eenzijdige beloftes van erfdienstbaarheid voor openbaar nut' ondertekend terug bezorgd aan het gemeentebestuur (DOSSIERSTUKKEN 1 t.e.m. 5)
Geassocieerde landmeters en experten Meet Het hebben het geprekadastreerd proces-verbaal van meting van 30 september 2022 houdende vestiging van erfdienstbaarheid van openbaar nut overgemaakt.
Notariskantoor Sandry GYPENS heeft de notariële ontwerpakte op 12 oktober 2022 overgemaakt, onder voorbehoud van de goedkeuring door de banken van de eigenaars van de eigendommen waar er nog een hypotheek op rust. Op 9 januari 2023 heeft notariskantoor Sandry GYPENS de aangevulde ontwerpakte (met het akkoord van de respectievelijke banken van de eigenaars) overgemaakt.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 9 januari 2023 beslist om principieel akkoord te gaan met de notariële ontwerpakte houdende kosteloze vestiging van erfdienstbaarheid voor openbaar nut op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 500p, 500r, 500s, 500v en 500w langs de Lakensestraat.
Voorzitter Peter PLESSERS legt het punt ter stemming voor.
Project B213030 Grimbergen ("Wegenis en rioleringswerken in de Lakensestraat) werd ondertussen grotendeels uitgevoerd en de riolering werd reeds aangelegd ter hoogte van Lakensestraat 78-86.
Artikel 1.
De notariële ontwerpakte houdende kosteloze vestiging van erfdienstbaarheid voor openbaar nut op de percelen kadastraal gekend als 4de afdeling - sectie A - nrs. 500p, 500r, 500s, 500v en 500w (overeenkomstig het proces-verbaal van meting van 30 september 2022 opgemaakt door geassocieerde landmeters en experten Meet Het), zoals opgemaakt door notariskantoor Sandry GYPENS en voorgelegd in zitting van heden, goed te keuren.
Art. 2.
De algemeen directeur en de gemeenteraadsvoorzitter (of hun gemachtigde vervangers) aan te duiden voor de ondertekening van de akte.
De gemeenteraad keurt een principiële beleidsbeslissing goed.
Artikel 40, §2 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
ALGEMEEN:
Administratief beroep tegen de gemeenteraadsbeslissing over de gemeenteweg, ingediend op 22 januari 2022 door mr. Jürgen DE STAERCKE van het advocatenkantoor DE STAERCKE, bij de Vlaamse Regering, Departement Mobiliteit en Openbare Werken - Stafdienst, Beroepsprocedure gemeentewegen.
SPECIFIEK- ROOILIJN:
Besluit van de gemeenteraad van 16 december 2021 - Rooilijnplan Gemeenteplein - Definitieve vaststelling.
Besluit van de gemeenteraad van 23 september 2021 - Rooilijnplan Gemeenteplein - Voorlopige vaststelling.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 november 2021 - Rooilijnplan Gemeenteplein - Beëindiging van het openbaar onderzoek van 12 oktober 2021 tot en met 10 november 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 oktober 2021 - Rooilijnplan Gemeenteplein - Organisatie openbaar onderzoek van 12 oktober 2021 tot en met 10 november 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 31 januari 2022 betreffende de kennisname van een verzoekschrift en de aanstelling van een advocaat.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 maart 2022 betreffende de kennisname van de toelichtingsnota's van mr. L'HEUREUX.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 16 mei 2022 betreffende de kennisname en standpuntbepaling van de e-mail van 12 mei 2022 van Publius Advocaten inzake vragen m.b.t. het vertrouwelijk dadingsvoorstel m.b.t. het administratief beroep tot vernietiging van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2021 inzake de definitieve vaststelling van het rooilijnplan Gemeenteplein .
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 juli 2022 betreffende de kennisname en standpuntbepaling inzake de e-mail van 10 juni 2022 van Publius Advocaten met betrekking tot het vertrouwelijk dadingsvoorstel met betrekking tot het administratief beroep tot vernietiging van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2021 inzake de definitieve vaststelling van het rooilijnplan Gemeenteplein - Kennisname en standpunbepaling.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 1 augustus 2022 betreffende de kennisname van het Ministerieel besluit van 12 juli 2022 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Grimbergen van 16 december 2021 houdende de definitieve vaststelling van het rooilijnplan Gemeenteplein.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 augustus 2022 betreffende de kennisname en standpuntbepaling inzake de e-mail van 28 juli 2022 van Publius Advocaten: aangepast vertrouwelijk dadingsvoorstel met betrekking tot de definitieve vaststelling van het rooilijnplan Gemeenteplein - Ontwerpbrief voor advocaat tegenpartij.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 juli 2022 betreffende de goedkeuring van het Masterplan Strombeek-Bever - Gemeenteplein: Aanleg ondergrondse parking en ontwerp bovenbouw - definitieve aanvraag tot omgevingsvergunning.
SPECIFIEK- PARKEERBELEID
Besluit van de gemeenteraad van 26 november 2020 betreffende de kennisname participatietraject ondergrondse parking en inrichting gemeenteplein door The Middlemen: tweede verslag en richtlijnen voor SWECO.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 augustus 2019 inzake participatietraject: voorbereiding participatieproject mobiliteit.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 januari 2020 inzake begeleiding van het inspraak- of participatietraject betreffende de bovenbouw van het gemeenteplein van Strombeek-Bever en het mobiliteits- en parkeerplan in Grimbergen - Vaststelling van de voorwaarden en wijze van gunning - Vaststelling van de lijst van uit te nodigen dienstverleners.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 februari 2020 inzake begeleiding van het inspraak- of participatietraject betreffende de bovenbouw van het gemeenteplein van Strombeek-Bever en het mobiliteits- en parkeerplan in Grimbergen - Toewijzing gunning.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 april 2020 inzake principes organisatie bovengronds parkeren.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 april 2020 inzake kennisname verslag van het participatietraject ondergrondse parking en inrichting Gemeenteplein door The Middlemen - principiële beslissingen.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 mei 2020 inzake kennisname definitief verslag van het participatietraject ondergrondse parking en inrichting gemeenteplein door The Middlemen.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 oktober 2020 inzake Participatietraject ondergrondse parking en inrichting gemeenteplein door The Middlemen - kennisname tweede verslag en vaststelling richtlijnen voor SWECO.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 oktober 2021 betreffende de toevoeging van de blauwe zone voor het centrum van Grimbergen aan het gunningsbestek voor de bouw van een ondergrondse parking in Strombeek-Bever en de exploitatie van het parkeerplan in het centrum van Strombeek-Bever en Grimbergen.
/
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 8 augustus 2022 om een ontwerp-dading voor te stellen aan de handelaars.
Op 31 augustus 2022 vond een overleg plaats tussen de handelaars, hun raadsman en de burgemeester LAEREMANS, schepen ROOSEN en schepen HOEFS en meester L'Heureux om deze ontwerp-dading te bespreken.
Er bleek echter geen vraag meer naar een dading.
Het schepencollege wenst toch een principiële beleidsbeslissing te formuleren, teneinde deze te bezorgen aan de handelaars.
Op 19 december 2022 vond hierover een overleg plaats met de handelaars plaats.
Op 16 januari 2023 keurde het schepencollege een principiële beleidsbeslissing goed en werd beslist deze ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Schepen Philip ROOSEN geeft een toelichting op de bezorgdheden die enkele ondernemers hebben over het parkeerbeleid bij de bouw van de ondergrondse parking onder het Gemeenteplein en de heraanleg van de bovenbouw. In het verleden hebben zij enkele bezwaren ingediend. De gemeente heeft talrijke bemiddelingsgesprekken gevoerd. Nu geven de ondernemers aan dat zij akkoord gaan met wat er in de omgevingsvergunning staat, dat de lus mogelijk blijft, dat er twintig parkeerplaatsen voor kort parkeren beschikbaar blijven en nog enkele maatregelen. Zij willen echter een garantie hebben dat de werken worden uitgevoerd volgens de afspraken in de omgevingsvergunning. De hoogste garantie die de gemeente kan verlenen, is goedkeuring door de gemeenteraad. Om het project te kunnen voortzetten en de ongerustheid onder handelaars weg te nemen, werd vandaag het voorstel ter goedkeuring voorgelegd.
Raadslid Eddie BOELENS begrijpt de intentie en is van mening dat de herinrichting van de bovenbouw een grote verbetering zal betekenen. Ook vindt de fractie Groen de ondergrondse parking noodzakelijk. Er wordt echter een voorafname gedaan op zowel de komende werken voor de ondergrondse parking als voor de heraanleg van het Gemeenteplein. De handelaars vragen om twintig parkeerplaatsen en uitbreiding van de blauwe zone, maar men heeft geen aandacht voor de mensen die in de parkeerzone wonen. De fractie Groen vraagt zich af waar de bewoners moeten parkeren: mogen zij gratis parkeren in de ondergrondse parking, of moeten zij met een parkeerkaart op zoek naar een plekje in de blauwe zone?
Een tweede bezorgdheid is dat er niets wordt gezegd over de parkeergelegenheid voor mindervaliden en een derde punt is dat er niet wordt voorzien in veilige fietsenstallingen.
De fractie Groen vindt dat er wel enkele parkeerplaatsen voor kort parkeren moeten komen, maar vindt twintig plaatsen voor vijf handelszaken erg veel. Om bovenstaande redenen zal de fractie Groen zich onthouden van stemming.
Schepen Philip ROOSEN reageert dat het vandaag niet gaat om de fietsenstallingen, want daarover staat niets vermeld in de omgevingsvergunning. In de finale fase van de heraanleg van het Gemeenteplein zal worden voorzien in fietsenstallingen. De handelaren vragen niet om een uitbreiding van de blauwe zone, maar ze willen dat er in de buurt een blauwe zone is. In het parkeerplan is een combinatie opgenomen van betaald parkeren, blauwe zone, kort parkeren en parkeren voor mensen met een beperking. Parkeerplaatsen voor mensen met een beperking zullen zeker voorzien worden. Verder wordt het parkeerplan verder uitgerold en besproken worden met de concessiehouder. Aan de bewoners zal een plaats in de buurt worden aangeboden. Door twintig plekken te reserveren voor kort parkeren, wordt er volgens schepen ROOSEN geen groot beslag gelegd op de parkeermogelijkheden in de omgeving.
Burgemeester Bart LAEREMANS voegt eraan toe dat er circa twaalf handelszaken in de omgeving van het Gemeenteplein zijn en dat twintig parkeerplaatsen dan niet zoveel is.
Raadslid Eddie BOELENS zegt dat er wel degelijk staat dat er een blauwe zone komt aan het Gemeenteplein, terwijl die er nu niet is. Dat betekent toch dat er een uitbreiding is. Hij vraagt nogmaals waar de bewoners die in de parkeerzone wonen, terechtkunnen.
Schepen Kirsten HOEFS denkt dat raadslid BOELENS de engagementsverklaring niet goed gelezen heeft. Er staat namelijk in dat er nog wijzigingen aangebracht kunnen worden in het aantal parkeerplaatsen als blijkt dat twintig te veel is. Ze begrijpt niet dat de fractie Groen het voorstel niet wil steunen, omdat aan alle bekommernissen een antwoord wordt geboden.
Raadslid BOELENS begrijpt dat het moeilijk ligt bij de handelaren, maar toen hij nog met hen onderhandelde, ging het om acht parkeerplaatsen. Hij heeft er begrip voor dat de gemeente bezorgdheden wil wegnemen, maar op deze manier wordt ze gegijzeld voor het toekomstige parkeerbeleid. Bovendien is hij nog steeds niet gerustgesteld over het parkeren door de bewoners rondom het Gemeenteplein.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER merkt op dat het voorstel een combinatie bevat van een aantal overgangsmaatregelen en principiële beslissingen. Hij begrijpt dat de gemeente de handelaars tegemoet wil komen, maar hij heeft er moeite mee dat ze daarbij steeds verder wegkomt van de oorspronkelijke uitgangspunten. Ook voor Strombeek-Bever had men destijds een mooi masterplan ontwikkeld, waar uiteindelijk niet veel van overgebleven is. Hij vreest dat dit met het Gemeenteplein ook gaat gebeuren. Ondanks de bezorgdheden en wensen van de ondernemers vindt hij dat de gemeente moet durven naar de toekomst te kijken, wetende dat de mobiliteit zal wijzigen.
Schepen Philip ROOSEN is het daar niet helemaal mee eens. Het gaat namelijk niet om nieuwe dingen die van het mobiliteitsplan afgesnoept worden. Alle maatregelen staan al in de omgevingsvergunning, die volledig past binnen de toekomstplannen van de gemeente.
Raadslid Jean DEWIT vraagt aandacht voor de hydraulogische situatie in Strombeek. Hij vreest dat een ondergrondse parking geen succes zal worden en vraagt wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn als de min of meer stabiele situatie zo ingrijpend wordt gewijzigd. Hij vreest dat het ingrijpende gevolgen zal hebben op gebouwen in de omgeving van het Gemeenteplein.
Voorzitter Peter PLESSERS sluit het debat en legt het voorstel ter stemming voor.
/
Enig artikel.
Onderstaande principiële beleidsbeslissing goed te keuren:
In het kader van het lopende project voor de aanleg van de ondergrondse parking onder het Gemeenteplein te Strombeek-Bever en de heraanleg van de bovenbouw en onder voorbehoud van de goedkeuring van de vereiste vergunningen en gemeenteraadsbeslissingen en van een definitieve beslissing tot realisatie van het project gaat het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Grimbergen uit van de hierna vermelde principes inzake het uit te werken parkeerbeleid:
Overgangsmaatregel:
In het kader van de werken tot heraanleg van ondergrondse parking en de heraanleg van de bovenbouw wordt erop toegezien dat:
Het voorgaande doet geen afbreuk aan de discretionaire beleidsvrijheid van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Grimbergen of van de gemeenteraad van de gemeente Grimbergen.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de stuurgroep van 6 december 2022, de voorlopige erkenningsaanvraag van de nieuwe woonmaatschappij en een infodocument.
De gemeenteraad keurt, in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98, §1, tweede lid, 2°, punt K van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, goed dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.
Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW).
Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).
Ministerieel besluit van 30 november 2022 tot tijdelijke verlenging van de erkenning van CVBA Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting.
Besluit van de gemeenteraad van 1 september 2022 over het advies omtrent de te vormen woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 november 2020 inzake kennisname brief van 12 oktober 2020 over een mogelijke fusie tussen SHM Providentia en SHM Gewestelijke Maatschappij Volkshuisvesting.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 april 2021 inzake opvolging herstructurering SHM en SVK vanuit Toekomstforum Halle-Vilvoorde: vraag tot invullen vragenlijst - Kennisname en standpuntbepaling.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 april 2021 inzake Herstructurering SHM en SVK: verzoek Providentia tot overleg - Kennisname en vastlegging datum op 17 mei 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 juni 2021 inzake goedkeuring aanvraag externe facilitator werkingsgebieden woonmaatschappijen door lokale besturen.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 30 augustus 2021 inzake kennisname en standpuntbepaling over de fusie sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren: vervolggesprek tussen de gemeenten KASTZE-KLM-Grimbergen over de afbakening van een werkingsgebied voor de toekomstige woonmaatschappij van 17 augustus 2021.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 augustus 2022 inzake kennisname brief van de gewestelijke maatschappij voor volkshuisvesting cvba van 8 juli 2022 de brief 'Aanvraag advies gemeenteraad aanvraag tot tijdelijke verlenging van onze erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot en met 30 juni 2022'.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 januari 2023 over de verdere stappen tot de vorming van de woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.
/
Na goedkeuring van het advies tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) van CVBA Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting (GMV) door de gemeenteraad van 15 september 2022 besliste de minister in Ministerieel besluit tot tijdelijke verlenging van de erkenning van de GMV vanaf 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2023.
Er werd er een tijdelijke werkgroep en een stuurgroep opgericht om de vorming van de woonmaatschappij mee te begeleiden.
Op 6 december 2022 kwamen de 7 gemeenten (Kampenhout, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Steenokkerzeel en Zemst) van het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord samen met SHM GMV om het traject tot vorming van de nieuwe woonmaatschappij te bespreken.
De stuurgroep zal opnieuw 12 januari 2023 samenkomen om de erkenningsaanvraag te overlopen.
De werkgroep kwam reeds samen op 16 en 22 december 2022. Van de werkgroepen worden geen verslagen opgemaakt.
Midden februari zal door SHM GMV het erkenningsdossier ingediend worden bij het agentschap Wonen in Vlaanderen (fusie Wonen-Vlaanderen en VMSW) waar de minister een beslissing over zal nemen.
Op 2 januari 2023 heeft de gemeente de voorlopige erkenningsaanvraag ontvangen van de SHM GMV.
Voordat de SHM GMV de erkenning tot woonmaatschappij kan aanvragen voor de regio Halle/Vilvoorde-Noord dient de gemeenteraad in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 §1 tweede lid, 2°, punt K van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 vast te stellen dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering (zie erkenningsaanvraag).
Raadslid Isabel GAISBAUER krijgt het woord en wil het schepencollege meegeven dat de fractie Groen bezorgd is over het feit dat het realiseren van sociale huurwoningen opnieuw vertraagd is. Ze hoort graag hoe lang het proces gaat duren om een nieuwe woonmaatschappij te krijgen.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat het ten laatste op 1 juli en waarschijnlijk al in de loop van juni in orde zou moeten zijn.
Raadslid Gilbert GOOSSENS stelt dat de fractie Open VLD zich afvraagt, aangezien de fractie CD&V in het verleden altijd negatief gereageerd heeft op dit voorstel, "hoe een molen draaien kan".
Schepen Kirsten HOEFS stelt dat de fractie CD&V niet van mening is veranderd. Het is niet het ideale scenario, maar de fractie kan alleen maar uitvoering geven aan het reeds lopende dossier.
Raadslid Isabel GAISBAUER merkt op dat de fractie CD&V destijds veel kritiek gaf toen de fractie Groen zich van stemming onthield. De fractie zal zich echter opnieuw van stemming onthouden.
Voorzitter Peter PLESSERS legt het punt ter stemming voor.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van het verslag van de stuurgroep van 6 december 2022 (BIJLAGE 1), de voorlopige erkenningsaanvraag van de nieuwe woonmaatschappij (BIJLAGE 2) en een infodocument (BIJLAGE 3).
Art. 2.
In het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98, §1, tweede lid, 2°, punt K van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 goed te keuren dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.
Art. 3.
Dit besluit ter kennisname over te maken aan de woonmaatschappij.
De gemeenteraad formuleert opmerkingen over het ontwerp van Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant.
Artikels 40 en 41 decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
"Geachte,
Met de opmaak van een Beleidsplan Ruimte wil de provincie Vlaams-Brabant de hoofdlijnen voor het ruimtelijk beleid binnen de provincie opnieuw uitzetten. Het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant moet het bestaande en nog geldende Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant vervangen.
Het ontwerp is de laatste formele stap om te komen tot een goedgekeurd Beleidsplan Ruimte. De provincieraad keurde het ontwerp van Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant goed op 11 oktober 2022. We brachten ook de milieueffecten in kaart door de opmaak van een milieueffectenrapport. Het ontwerp ervan vormt een bijlage bij het ontwerp van Beleidsplan.
Het openbaar onderzoek over het ontwerp voor het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant loopt van 1 december 2022 tot en met 1 maart 2022.
Overeenkomstig art. Artikel 4.2.11. van het Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid vraagt de deputatie hiermee ook advies aan de bij de kennisgeving geraadpleegde instanties. Deze instanties kunnen advies uitbrengen naar aanleiding van het openbaar onderzoek.
Alle documenten inzake het ontwerp ‘Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant’ en het bijhorende ontwerp van milieueffectenrapportage zijn integraal gepubliceerd via: www.ruimtevoorvlaamsbrabant.be
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek biedt de deputatie de mogelijkheid om schriftelijk, analoog of digitaal, te reageren op het ontwerp van Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant en/of op de bijhorende milieueffectenrapportage.
Adviezen moeten schriftelijk bezorgd worden uiterlijk 1 maart 2023:
namens de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant
Koen Van Bouchout
Provincie Vlaams-Brabant
Directie ruimte, dienst ruimtelijke planning
Alle berichten naar dit professioneel e-mailadres kunnen door de werkgever gelezen worden. In het kader van de vervulling van onze taak van openbaar belang nemen wij uw relevante persoonlijke gegevens op in onze bestanden. Conform de bepalingen van Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming kan u uw persoonsgegevens opvragen, inkijken en zo nodig laten corrigeren. In bepaalde gevallen, en indien daarvoor goede redenen zijn, kan u vragen om deze persoonsgegevens te wissen. Alle informatie hierover vindt u op www.vlaamsbrabant.be/privacy
Het ondernemingsnummer van het provinciebestuur is 0253.973.219"
Ontwerpadvies dienst Omgevingsbeleid en aftoetsing laatste advies schepencollege (DOSSIERSTUK).
Op 19 maart 2019 besliste de provincieraad van Vlaams-Brabant tot de opmaak van een Provinciaal Beleidsplan Ruimte. Dit beleidsplan zal het bestaande geldende ruimtelijk structuurplan Vlaams-Brabant vervangen. De provincie zal trachten haar definitief beleidsplan voor te stellen in 2023 na het doorlopen van de wettelijke procedure (zie bijlage).
Een ruimtelijk beleidsplan bestaat uit een strategische visie en een of meer beleidskaders die de gewenste ruimtelijke ontwikkeling uitstippelen. De strategische visie omvat de langetermijnvisie voor de ruimtelijke ontwikkeling. De beleidskaders worden opgesteld voor de middellange termijn en leiden tot actieprogramma's voor een thema of voor een gebiedsdeel. Een belangrijk verschil met de ruimtelijke structuurplannen is dat een beleidsplan steeds geëvalueerd zal worden en de beleidskaders opgeheven, gewijzigd,... kunnen worden.
De provincie wil het ruimtebeslag op haar grondgebied stelselmatig verminderen. Dit ruimtebeslag omvat de ruimte die is ingenomen door onze nederzettingen voor bijvoorbeeld huisvesting, transportinfrastructuur en industriële, commerciële en recreatieve doeleinden. Tegelijkertijd wil de provincie het woonaanbod vergroten omdat berekend werd dat in 2030 t.o.v. 2015 10%-15% extra woningen nodig zijn op haar grondgebied, voornamelijk voor huishoudens met 1 of 2 personen.
Deze visie werkte de provincie uit in een "conceptnota".
Over deze conceptnota bracht het schepencollege op 10 februari 2020 advies uit.
De provincie verwerkte alle adviezen en reacties en maakte een voorontwerp van het beleidsplan op.
Over dit voorontwerp bracht het schepencollege op 26 april 2021 advies uit. De provincie verwerkte alle adviezen en maakte een aangepast voorontwerp van beleidsplan op. De verwerking van het advies van Grimbergen kan nagelezen worden op p. 92 van het addendum van het aangepast voorontwerp.
Over dit aangepast voorontwerp organiseerde de provincie een adviesronde van 15 januari 2022 tem. 16 maart 2022. Ze riep de gemeenten op om minstens over de kernenselectie advies te formuleren.
In dit kader werd op 19 januari 2022 een "overlegtafel Noordrand" georganiseerd waarin de provincie de doelstellingen, procedure en wijzigingen t.o.v. het eerste voorontwerp toelichtte aan de aanwezige ambtenaren en mandatarissen.
Over dit aangepaste voorontwerp bracht het schepencollege op 31 januari 2022 advies uit.
De provincie verwerkte alle adviezen en maakte een ontwerp van beleidsplan op, inclusief ontwerp van strategisch milieueffectenrapport.
De provincie organiseert een openbaar onderzoek over haar ontwerp van Beleidsplan Ruimte van 1 december 2022 tem. 1 maart 2023.
De gemeenteraad wordt in dezelfde periode om advies gevraagd over het ontwerp van beleidsplan.
De gemeenteraad formuleert opmerkingen en vragen zoals weergegeven in bijlage.
Raadslid Eddie BOELENS benadrukt dat het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams Brabant een belangrijke nota is. De fractie Groen betreurt het dat deze niet in de commissie Omgeving werd besproken. Het was goed geweest als de gemeenteraadsleden beter geïnformeerd waren over het beleidsplan. De fractie Groen zal zich van stemming onthouden, omdat zij enkele bedenkingen heeft. In punt 2.1.2. wordt gesteld dat grondeigenaren correct vergoed moeten worden, zonder kans op speculatie. Het ontwerp van de aangepaste planschaderegeling zou echter grote financiële implicaties kunnen hebben voor de lokale besturen en daarom worden hogere overheden gevraagd om tussen te komen. De fractie Groen beaamt dit en waarschuwt ervoor. Als het ontwerpdecreet met daarin de nieuwe planschaderegeling goedgekeurd wordt, wordt het voor gemeentelijke overheden bijna onmogelijk om woon(reserve)gebieden en waterzieke gebieden om te zetten in open ruimte, omdat het onbetaalbaar wordt en er geen garantie is dat hogere overheden tussenkomen.
Bij punt 2.4. staat dat bij de wetgeving omtrent lasten en overeenkomsten bij ruimtelijke ontwikkeling het schepencollege vragende partij is dat de hogere overheid deze versoepelt. De realisatie van gemeenschapsvoorzieningen, sociale woningen en publiek groen moet, in samenwerking met private actoren, vergemakkelijkt worden. De fractie Groen is daar bezorgd over en weet niet of dat altijd de beste oplossing is.
Bij punt 2.5.5. over open ruimte staat dat de provincie en Vlaanderen in hun visie de zuidelijke kouters in Grimbergen zien als robuust natuurgebied. Intensieve landbouw zal zich vermoedelijk moeten aanpassen en misschien zelf vervangen worden door extensieve landbouw. Het gemeentebestuur verzet zich hiertegen. De fractie Groen is het ermee eens dat het niet overal kan gebeuren in het gebied van de zuidelijke kouters. In sommige gebieden valt het echter wel te overwegen. De fractie zou dit graag genuanceerd zien. Zich ertegen verzetten, vindt de fractie echt een brug te ver. De fractie Groen is het er wel mee eens dat er goed overlegd moet worden met de betrokken landbouwers. Voor hen is het belangrijk te weten wat er gaat gebeuren als diverse landbouwgronden omgezet worden in extensieve landbouw of een andere bestemming.
Bij punt 2.5.6. neemt de fractie Groen kennis van de synthesekaart energie, waarop in het westen van Grimbergen een potentiële locatie voor windturbines is aangeduid. De fractie heeft in het verleden contacten gehad met Belgocontrol omdat er plannen waren voor twee windmolens bij Parking C en de Potaarde. Dat leek te conflicteren met de luchthaven. Raadslid BOELENS vraagt of er versoepelingen zijn vanuit de overheid. In dat geval zou de fractie Groen graag zien dat er snel werk gemaakt wordt van de windmolens.
Bij punt 2.6. staat dat de provincie een selectieve verdichting in en nabij de centra van landelijke dorpskernen niet uitsluit, op voorwaarde dat het samengaat met initiatieven voor het behoud van het landelijk karakter van het woonweefsel en een beperking van het bijkomende woonaanbod buiten de verdichtingszones. De fractie Groen is verrast om dit te lezen, want het gemeentebestuur wenst zich niet te engageren tot een beperking van het woonaanbod. Het behoud van het landelijk karakter is weliswaar een belangrijke doelstelling, maar men zegt niet dat er alles aan gedaan wordt om de open ruimte te beschermen.
Tot slot wordt aan het einde het informele advies van Regionaal Landschap Brabantse Kouters volledig overgenomen. De fractie Groen kan zich volledig vinden in dat advies. De fractie zal zich onthouden van stemming over dit agendapunt.
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat de planschaderegeling een zorg is van alle gemeenten. Er moet zoveel mogelijk benadrukt worden dat de gemeente te weinig middelen heeft om bepaalde stukken te vrijwaren. De gemeente heeft er echter geen vat op. Het is een signaal van de provinciale overheid. Op Vlaams niveau moeten anderen het woord voeren. Hij denkt dat het verstandig is om het nogmaals te vermelden. Over sociale woningbouw denkt hij dat het verstandig is om na te gaan of er een paar sociale woningen voorzien kunnen worden bij grote verkavelingen, om een goede mix van woningen te verkrijgen en omdat het op dit moment voor private verkavelaars heel moeilijk is om sociale woningbouw te realiseren. Telkens wordt gesteld dat er grond beschikbaar wordt gesteld, maar haken ontwikkelaars af vanwege de complexe procedures. Als bij grote verkavelingen, in overleg met de Vlaamse overheid, een aantal sociale woningen gebouwd kunnen worden door een private partij, maakt dat het BSO voor de gemeente gemakkelijker haalbaar.
De gemeente wil vooral nadenken over levensvatbare landbouwbedrijven. Veel landbouwers hebben geen opvolger meer, dus als er ergens getransformeerd kan worden tot extensieve landbouw, is dat zeker bespreekbaar. Onlangs heeft de gemeente het voorstel ontvangen om een flink stuk van de kouter in te richten als werfzone voor de Ring, waarna het omgevormd zou worden tot natuurgebied. Daartegen heeft Grimbergen zich verzet, omdat het een wandelroute doorkruist en het een aaneengesloten landbouwgebied is, wat de gemeente graag openhoudt. Het verhaal over de windturbines was voor de burgemeester niet helemaal duidelijk, maar hij denkt dat er in Grimbergen geen windturbines zullen komen.
Tot slot werd gezegd dat het bestuur niet alles doet om open ruimte te beschermen. Waar mogelijk vindt het schepencollege open ruimte zeer waardevol en een aandachtspunt. In de RUP’s wordt er aandacht aan besteed. Als het echter om bouwgrond gaat, is het lastig om mensen te onteigenen. Waar het mogelijk is en meerwaarde heeft, zal er zeker geprobeerd worden om een deel om te vormen tot open ruimte.
Raadslid Eddie BOELENS weet dat de beslissingen over het instrumentendecreet en de planschaderegeling niet in handen van de gemeenten ligt, maar er zitten wel twee partijen in de meerderheid die ook aan de Vlaamse regering deelnemen en daar hun invloed kunnen uitoefenen. Verder zegt hij dat de gemeente vragende partij is om bij een verkaveling het BSO op te leggen en ervoor te zorgen dat het er komt.
Het verzoek om een gebied in te richten als werfzone heeft hij ook vernomen. Hij vindt het een vreemd verzoek, omdat het bos pas is aangelegd. Los daarvan is het wel een gebied dat zich leent als natuurgebied. Landbouwers moeten zeker een kans krijgen, maar hij denkt dat het in sommige gevallen mogelijk moet zijn om bepaalde gronden om te zetten in extensieve landbouw, bijvoorbeeld in waterzieke gebieden of nabij de Ring.
Het pleidooi om niet overal in te zetten op het beperken van het woonaanbod verrast raadslid BOELENS. De vorige coalitie streefde naar een maximum van 40.000 inwoners in Grimbergen, omdat er geen goede ontsluiting is en er geen treinstation is. Hij heeft de indruk dat het niet ingrijpen op een beperking van het woonaanbod een beetje wordt losgelaten. Als woningbouw mogelijk wordt in de buitenkernen van de dorpen, zoals Humbeek en Beigem, dan vreest hij voor het verder verstedelijken van deze deelgemeenten.
Tot slot vraagt hij over de windturbines om na te gaan of het verzet door Belgocontrol om windmolens te plaatsen nog steeds geldt. Parking C of aan de andere kant van de Ring zijn er prachtige locaties om een aantal windturbines plaatsen.
Burgemeester Bart LAEREMANS benadrukt dat het de intentie van het schepencollege is om de landelijke omgeving zoveel mogelijk te vrijwaren. Tegelijkertijd zijn de mogelijkheden in Beigem en Humbeek zeer beperkt. Hooguit zijn er kleine restpercelen beschikbaar, dus daar valt weinig resultaat te behalen.
Voorzitter Peter PLESSERS sluit het debat en legt het punt ter stemming voor.
/
Enig artikel.
Opmerkingen te formuleren over het ontwerp van Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant zoals weergegeven in bijlage.
Eénmaal per jaar dient gerapporteerd te worden over de stand van zaken van het Lokaal Energie- en Klimaatpact in de gemeente. De gemeenteraad keurt het rapport over de vooruitgang van de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact in 2022 goed.
Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017:
De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
/
Europa wil tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent worden via het Fit for 55-pakket en het burgemeestersconvenant. Vlaanderen zet in op de klimaattransitie met het Vlaams Energie- en Klimaatplan. Deze plannen, pakketten en programma's willen het klimaat verbeteren door de belanghebbende op het lokale niveau aan te spreken.
Om lokaal het verschil te kunnen maken, lanceerde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact in 2021.
Het LEKP geeft lokale besturen de kans om de klimaatambities verder op te drijven en zich hiervoor te engageren. Het LEKP ondersteunt dit engagement met klimaatbevorderende doelstellingen binnen 4 werven:
Werf 1: Laten we een boom opzetten (vergroening);
Werf 2: Verrijk je wijk (renovatie en hernieuwbare energie);
Werf 3: Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar (koolstofvrije (deel) mobiliteit);
Werf 4: Water, het nieuwe goud (droogteproblematiek).
Vlaanderen hoopt samen met de lokale besturen zijn opgestelde klimaatdoelstellingen te behalen. In ruil voor hun engagement beloont Vlaanderen de lokale besturen met subsidies om de LEKP-doelstellingen te behalen.
Het Pactportaal (www.lokaalklimaatpact.be) bundelt en volgt de resultaten van de LEKP-doelstellingen van de lokale besturen binnen hun grondgebied op. Op het Pactportaal kunnen zowel burgers als lokale besturen het LEKP-rapport van hun lokaal bestuur downloaden en zo nagaan hoe de doelstellingen van het LEKP ontwikkelen binnen hun lokaal bestuur. Eénmaal per jaar dienen de lokale besturen te rapporteren over de resultaten in functie van het LEKP op de gemeenteraad.
Het ontwerp LEKP-rapport 2022, zoals toegevoegd in bijlage, wordt op voorstel van het college van burgemeester en schepenen ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeenteraadsbeslissing m.b.t. de rapportering over het LEKP dient voor 1 maart 2023 te worden opgeladen in het Loket Lokaal Bestuur.
Opmerkingen:
Dit LEKP-rapport bevat de ontvangen cijfers voor de voorgelegde doelstellingen binnen het LEKP 1.0 van Grimbergen. Over het LEKP 2.0 wordt in dit rapport nog niet gerapporteerd gezien het LEKP 2.0 pas van toepassing is vanaf 2023.
Verschillende data zijn afkomstig uit de toepassing groenblauwpeil.be. Via deze online toepassing kunnen niet alleen lokale besturen, maar ook burgers, bedrijven en verenigingen hun initiatieven doorgeven. Het groenblauwpeil (GBP) verzamelt deze data en geeft deze door aan het Pactportaal.
TOELICHTING BIJ HET RAPPORT
Algemene doelstellingen:
Burgemeestersconvenant
Doordat de gemeente het LEKP heeft ondertekend, heeft het zich ook geëngageerd tot ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030. Het convenant werd ondertekend op 23 september 2021.
De uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact en het klimaatplan Grimbergen wordt opgevolgd binnen de stuurgroep klimaat. Daarnaast wordt voor de monitoring en opvolging van het klimaatplan ook gebruik gemaakt van de tool 'Futureproofedcities'.
Energiebesparing en reductie CO2-uitstoot lokaal patrimonium
Door het LEKP 1.0 te ondertekenen verbindt het lokaal bestuur zich ertoe om een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% en een CO2-emissiereductie van 40% in de eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed) te realiseren in 2030 ten opzichte van 2015. Het referentiejaar voor beide doelstellingen is 2019. Daarom werd de CO2-emissiereductiedoelstelling geherformuleerd naar een reductie van 29,3% in 2030 tegenover 2019.
Gemeente:
Type |
Evolutie |
Primair verbruik (kWh) |
-6,38% |
CO2-emissie (ton) |
-2,31% |
AGBG:
Type |
Evolutie |
Primair verbruik (kWh) |
-69,22% |
CO2-emissie (ton) |
-63,34% |
Sterke daling voor het AGBG o.w.v. de concessie afgesloten met Lago voor uitbating van het zwembad Pierebad.
Om op schema te zitten om deze doelstellingen te bereiken, moet in 2021 een primaire energiebesparing gerealiseerd worden van 4,14% en een CO2-emissiereductie van 5,33% tegenover 2019. De CO2-reductiedoelstelling geldt namelijk niet jaarlijks, maar hierbij is het wel het einddoel in 2030 dat gehaald moet worden. Deze resultaten zijn een indicatie of het bestuur op schema zit om de doelstelling voor CO2-reductie in 2030 te behalen.
De emissiereductie van 5,33% t.o.v. 2019 moet het bestuur niet halen, maar het is wel een indicatie of het bestuur op de juiste weg zit.
In 2022 werden o.a. volgende initiatieven genomen om te komen tot een energiebesparing in het gemeentelijk patrimonium:
Project |
Initiatiefnemer |
OEPC Grimbergen |
Gemeente i.s.m. Wattson |
PV-installatie GBS 't Mierken |
Gemeente i.s.m. Noordlicht |
Relighting Ter Wilgen (binnenverlichting, alsook terreinverlichting) |
Gemeente i.s.m. Fluvius |
Muziekacademie Ter Biest:dakrenovatie en vervanging beglazing |
Gemeente |
Opmaak energiezorgplan |
Gemeente i.s.m. Fluvius |
Werkgroep energie |
Gemeente |
Aanwerving deskundige energie |
Gemeente |
Maatregelen i.k.v. energiecrisis (o.a. verlaging temperatuur, doven openbare verlichting) |
Gemeente |
Verledding openbare verlichting
Doelstelling: alle openbare verlichting omschakelen naar LED tegen 2030
Verleddingsgraad Grimbergen: 18,64%
Geen heffing op hernieuwbare energie
Doelstelling: geen verdere heffing op hernieuwbare energie-installaties invoeren en bestaande belastingen geleidelijk af te bouwen tegen ten laatste 2025.
Grimbergen:
gemeentelijk belastingreglement op masten en pylonen d.d. 16 december 2021 - aanslagjaren 2022-2025
masten en pylonen dienstig om groene energie te produceren worden vrijgesteld van de belasting.
Lokaal warmte- en sloopbeleid
Doelstelling: opmaak van een lokaal warmte- en sloopbeleidsplan
Een lokaal warmteplan zet met een visie, een warmtezoneringsplan en een concreet actieplan de krijtlijnen uit voor fossielvrij verwarmen en koelen. Het brengt in kaart waar restwarmte ontstaat en bruikbaar wordt als energiebron.
Het concretiseren van het begrip lokaal sloopbeleidsplan staat in het werkprogramma van VVSG Netwerk Klimaat.
Grimbergen:
opmaak lokaal warmtebeleid: op te starten - budget voorzien 2023
Doelstellingen per werf
Werf 1: Laten we een boom opzetten (vergroening)
Doelstelling: Eén boom extra per inwoner tegen 2030
Project |
Initiatiefnemer |
Resultaat |
Slikkestraat |
|
4 extra bomen |
Steenstraat |
Gemeente ism Bosgroep |
400 extra bomen |
Geboortebos Humbeeksesteenweg |
Gemeente |
214 extra bomen |
Diverse locaties in Grimbergen |
Gemeente |
133 extra bomen |
Actie 'Behaag je tuin' |
RLBK |
74 extra bomen |
Kerkhof Strombeek |
Gemeente |
1 extra boom |
Gebied Holbroek |
Natuurpunt |
10 extra bomen |
Gebied Heideveld |
Natuurpunt |
15 extra bomen |
Nekkerbos |
Natuurpunt |
50 extra bomen |
Particuliere projecten ism RLBK |
Particulieren |
24 extra bomen |
Campus Fenix ism Buumplanters |
Campus Fenix |
50 extra bomen |
Particuliere projecten |
Particulieren |
70 extra bomen |
Particuliere projecten ism Bosgroep |
Particulieren |
250 extra bomen |
Steenstraat 90+ |
Gemeente ism Buumplanters |
580 extra bomen |
*ook aantal bomen 2021 (sinds start LEKP) meegeteld
Doelstelling: halve meter haag of geveltuinbeplanting extra per inwoner tegen 2030
Project |
Initiatiefnemer |
Geveltuintjes |
Particulier |
Klimplanten Actie 'Behaag je tuin' |
RLBK |
Geveltuintje |
Campus Fenix ism Buumplanters |
Haagplantactie 'Behaag je tuin' |
RLBK |
Project holle weg Kattenbergen |
Pro Natura |
Project 'Strombeek vergroent' |
Gemeente i.s.m. 3Wplus |
Doelstelling: één natuurgroenperk extra per 1000 inwoners tegen 2030
Project |
Initiatiefnemer |
Resultaat |
L.Luypaertlaan |
Gemeente |
82 m² |
Lindelaan |
Gemeente |
200 m² |
School Beigem |
Gemeente |
90 m² |
Singel |
Gemeente |
300 m² |
Groot Molenveld |
Gemeente |
157 m² |
Charleroyhoeve |
Gemeente |
340 m² |
Werf 2: Collectieve renovaties
Doelstelling: 50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1000 wooneenheden
De laatste update van deze data is gebeurd door Fluvius op 1/06/2022. In de periode 1/01/2021 tot 01/06/2022 werd er nog geen collectief georganiseerde energiebesparende renovatie uitgevoerd.
In het kader van de renovatie van het gebouwenpatrimonium werden o.m. volgende acties genomen in 2022:
Project |
Initiatiefnemer |
Mobiel Energiehuis |
Gemeente i.s.m. 3Wplus |
Promotie energielening, subsidies, burenpremie, benovatiecoach, energiek wonen, .... |
Gemeente i.s.m. 3Wplus |
Organisatie energiefitsessies |
Energiehuis 3Wplus i.s.m. Fluvius |
Warmtescans |
Gemeente |
Duurzaam bouwadvies |
Gemeente i.s.m. Steunpunt Duurzaam Bouwen |
WarmNest |
Gemeente .s.m. 3Wplus Energie en Klimaatpunt |
Noodkoopfonds |
OCMW |
Wijkrenovatieproject Paalveld |
Gemeente i.s.m. 3Wplus Energie |
Doelstelling: 1 coöperatief/participatief hernieuwbare energieproject per 500 inwoners tegen 2030
Project |
Initiatiefnemer |
Resultaat |
PV-installate GBS 't Mierken |
Gemeente i.s.m. Noordlicht |
28 PV-panelen 15120 Wp |
Werf 3: Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar
Doelstelling: 2 deelwagens voor een (koolstofvrij) deelsysteem per 1000 inwoners tegen 2030
Project |
Initiatiefnemer |
Resultaat |
Overal Stroomversnellers |
Gemeente i.s.m. Cambio |
2 deelwagens Cambio in centrum Grimbergen 2 deelwagens Cambio voorzien in Strombeek-Bever (vermoedelijke plaatsing: voorjaar 2023) |
Cozy zkt wheeler |
Gemeente i.s.m. Autodelen.net en Mpact |
Infosessie (speeddate) om inwoners die aan particulier autodelen willen doen bij elkaar te brengen |
Doelstelling: minstens 1 laadpunt per 100 inwoners tegen 2030
Aantal (semi-)publieke laadpunten in Grimbergen: 49
Project |
Initiatiefnemer |
Resultaat |
Uitrol publieke laadinfrastructuur |
Vlaamse Overheid |
Opstart concessie in oktober 2022 |
Doelstelling: 1 meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030
Nog geen data beschikbaar.
In 2022 werden volgende initiatieven genomen:
Project |
Initiatiefnemer |
Resultaat |
Fietspadenplan |
Gemeente |
Aanvraag subsidies Kopenhagenplan |
Werf 4: Water. Het nieuwe goud
Doelstelling: 1 m² ontharding per inwoner tegen 2030
Aantal m² ontharding in Grimbergen: 0 m²
In 2022 werden volgende initiatieven genomen:
Project |
Initiatiefnemer |
Resultaat |
Project 'Strombeek vergroent' |
Gemeente i.s.m. 3wplus |
1 adviesaanvraag |
Onthardingsproject P. Breughelstraat |
Gemeente i.s.m. provincie en Pro Natura |
Ontwerp opgemaakt. Ontharding zal uitgevoerd worden in voorjaar 2023 |
Doelstelling: 1 m³ extra opvang van hemelwater per inwoner tegen 2030
Aantal extra m³ hemelwateropvang: 150 m³
In 2022 werden volgende initiatieven genomen:
Project |
Initiatiefnemer |
Resultaat |
Groepsaankoop regenwatertonnen |
Gemeente i.s.m. Haviland |
52 regenwatertonnen |
Wegenis Dr. Carlierstraat |
Gemeente |
42 + 78m³ RWA bekken (krattensysteem) bij wegenisaanleg |
Schepen Chantal LAUWERS geeft een toelichting op de rapportering 2022 van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Het rapport bevat de cijfers die voorlagen op 9 januari 2023. Sommige delen van het rapport worden wekelijks, halfjaarlijks of jaarlijks geactualiseerd. Het rapport is besproken in de commissie Omgeving van 19 januari 2023.
Er zijn stappen in de goede richting gezet. Er zijn 1.875 extra bomen geplant, 437 meter haag- en geveltuinbeplanting aangeplant en 6 extra natuurgroenperken met een totale grootte van 1.169 m2 gerealiseerd.
In het programma 'Verrijk je wijk' is één coöperatief participatief hernieuwbare-energieproject met de installatie van 28 zonnepanelen op de gemeentelijke basisschool 't Mierken in Beigem. Verder zijn diverse initiatieven genomen om duurzaam verbouwen te stimuleren en te faciliteren.
Zes deelwagens en 1 laadpunt per 100 inwoners zijn aangebracht. Het aantal laadequivalenten was op 9 januari nog niet bekend. Ook het aantal meter nieuw of verbeterd fietspad was nog niet bekend. Er zijn twee gemeentelijke deelwagens in Grimbergen-centrum. Later in het jaar zijn er twee voorzien in het centrum van Strombeek-Bever. Ook werd een informatiesessie georganiseerd voor inwoners over particulier auto-delen. In 2022 is een projectstudie aangevraagd voor het investeren in fietsinfrastructuur.
In het programma 'Water, het nieuwe goud', is 150m3 extra hemelwateropvang per inwoner op de teller, onder andere door de aanschaf van regentonnen en de aanleg van een waterbekken bij de wegenisaanleg in de Dr. Carlierstraat. Ook zijn in 2022 diverse initiatieven genomen om grond te ontharden. Komend voorjaar worden de projecten uitgevoerd. Ook werd besloten om een onthardingsstudie te laten uitvoeren. In 2023 zullen diverse onthardingsprojecten worden uitgevoerd.
In 2022 is een daling zichtbaar van 6,38% voor het primaire energieverbruik in de gemeentelijke gebouwen en van 17% in gebouwen van het AGBG, exclusief het Pierenbad. Verder wordt een daling van 2,31% CO2 in gemeentegebouwen en 0,8% in de gebouwen van het AGBG gerealiseerd ten opzichte van referentiejaar 2019. Er is een solide basis gelegd voor de verdere monitoring en afbouw van het energieverbruik van het patrimonium. Het percentage led-verlichting is momenteel 18,4%. Via het Vlaams Klimaatpactportaal kan het rapport van de gemeente op elk moment gedownload worden. Binnen afzienbare tijd kunnen de stand van zaken en alle acties die het gemeentebestuur onderneemt ook ingezien worden op de gemeentelijke website.
Raadslid Eddie BOELENS meldt dat de fractie Groen tevreden is over het verloop van de commissievergadering, omdat daar alle technische vragen goed beantwoord zijn. Ook is de fractie Groen tevreden over de vorderingen die zijn gemaakt. Toch heeft de fractie ook nog een aantal bedenkingen en vragen.
Tegen 2030 wil de gemeente 37.000 bomen geplant hebben. In de commissie is gemeld dat een gekapte boom door meerdere jonge bomen vervangen moet worden, om tot een gelijke CO2-absorptie te komen. Raadslid BOELENS vraagt of het gemeentebestuur bereid is om bij de aanvraag van een omgevingsvergunning, waarbij bomen gekapt moeten worden, te eisen dat er voor elke gekapte volwassen boom drie jonge exemplaren worden geplant.
Burgers moeten zich ook inspannen om bomen te planten. De fractie Groen vraagt of geïnventariseerd kan worden van de bomen op het grondgebied van Grimbergen, ook op private kavels, waarna ook toegezien wordt op het illegaal kappen van hoogstambomen. Tot slot vraagt hij of de bomen die verdwenen zijn, in mindering worden gebracht op het aantal geplante bomen.
Over hagen hoort raadslid BOELENS graag of de gemeente in de Omgevingsvergunning als voorwaarde kan opleggen dat mensen moeten kiezen voor levende hagen en gazons, in plaats van betontegels en schuttingen. De gemeente moet daarbij zelf het goede voorbeeld geven en dus geen plastic hagen plaatsen, zoals bij ‘t Villegastje is gebeurd.
Over werf 2 neemt de fractie Groen nota van de geleverde inspanning. De fietspaden die aangelegd zullen worden, zijn een goede zaak. Wel blijft het helaas een probleem voor de bewoners dat zij hun elektrische wagens niet kunnen laden met de stroom van hun zonnepanelen.
Over ontharding vraagt hij of bouwprojecten hierop in mindering worden gebracht van de geleverde inspanning. Er wordt hier en daar onthard, maar wat gebeurt er met verkavelingen? Hij kent twee spijtige voorvallen, te weten het Guldendal dat heraangelegd is, terwijl dat gerust een meter smaller had gekund, zodat er over de gehele lengte een meter minder verharding was aangelegd. Een ander voorbeeld is het fietspad van de Sparrenlaan. Daar is gekozen voor een fietspad in de berm, zodat de rijbaan niet versmald hoeft te worden.
De fractie Groen vindt desondanks de geleverde inspanningen door het schepencollege en de betrokken diensten zeer positief.
Schepen Chantal LAUWERS dankt raadslid BOELENS voor zijn suggesties en zal deze onderzoeken met de diensten. Over de bomen antwoordt ze dat er een inventarisatie is geweest. De bomen die verdwijnen, worden afgetrokken van het aantal nieuw aangeplante bomen. De rijbaan van de Sparrenlaan wordt wel degelijk versmald, maar misschien niet zoveel als de fractie Groen zou willen. Er moet echter een bus kunnen passeren, dus enige breedte heeft de weg wel nodig. De opmerking over de plastic haag zal zij aan de organisatie doorspelen.
Schepen Kirsten HOEFS voegt eraan toe dat er een plastic haag is neergezet, omdat de ruimte onvoldoende is voor een levende haag. Over het ontharden antwoordt zij dat in bouwprojecten de waterhuishouding op eigen terrein moet worden gereguleerd. Met de nieuwe provinciale verordening hemelwater wordt dat nog complexer. Het project Guldendal vindt de schepen geen slecht voorbeeld. Er is minder verhard oppervlak aangelegd dan er vroeger was. Het wegdek is niet verbreed en de parkeerstrook is van waterdoorlatende verharding aangelegd. Bovendien zijn er infiltratiekolken geplaatst om in extra buffering te voorzien.
Raadslid Eddie BOELENS reageert dat het Guldendal een verbindingsstraat is tussen de Prinsenstraat en de De Merodestraat, waar men zelden een tegenligger tegenkomt. Het is niet nodig om de straat zo breed te maken. Over de bouwwerven zegt hij dat het reguleren van de waterbuffering op de betreffende bouwgrond voldoende is voor het infiltreren van water, maar dat ontharden meer doelen heeft.
Raadslid Bart VAN HUMBEECK stelt vast dat de fractie Groen zojuist ijverde voor meer parkeerplaatsen voor de bewoners in Strombeek-Bever. Daar is blijkbaar wel plaats voor de auto. Een andere straat moet dan weer veel smaller gemaakt worden, waardoor er geen parkeerplaatsen mogelijk zijn.
Raadslid Eddie BOELENS antwoordt dat aan het Guldendal alle woningen een oprit hebben, met voldoende plaats voor de auto, waardoor de vergelijking met het verzoek om voldoende parkeerruimte om het Gemeenteplein, mank gaat.
Raadslid Linda DE PREE voegt eraan toe dat de fractie Groen niet heeft gevraagd om meer parkeerplaatsen in Strombeek-Bever, maar om de bestaande parkeerplaatsen toegankelijk te houden voor de bewoners.
Voorzitter Peter PLESSERS sluit het debat en legt het punt ter stemming voor.
Naast de inhoudelijke rapportering dient de gemeente ook te rapporteren over de uitgaven die gebeurd zijn voor projecten waarvoor deze subsidie wordt aangevraagd door ze in de jaarrekening te koppelen aan de code ABB-LEKP-2022.
Voor de financiële rapportering werd door de dienst Omgevingsbeleid, in samenwerking met de subsidiecoördinator, een overzichtstabel opgemaakt met de uitgaven in het kader van het LEKP. De overzichtstabel werd toegevoegd in bijlage.
Samengevat:
Enig artikel.
Het rapport over de vooruitgang van de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact in 2022 goed te keuren.
De gemeenteraad keurt het nieuwe voorstel van verdeling van de subsidies aan de verenigingen ten dienste van gezinnen/ gehandicapten en de ziekenzorgorganisaties goed.
De gemeenteraad keurt de subsidies aan de seniorenraad, verenigingen voor de derde leeftijd en verenigingen en instellingen voor gezondheidszorg en gehandicapten voor 2022 goed.
Artikel 41, 23° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
"Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies."
Besluit van de gemeenteraad van 24 februari 2022: Overzicht nominatieve subsidies - Dienstjaar 2022.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 15 mei 2017 waarin beslist werd € 0,40 per Grimbergse inwoner te betalen aan de vzw Levedale.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 december 2022 aangaande de toekenning van subsidies aan de seniorenraad, verenigingen voor de derde leeftijd en verenigingen en instellingen voor gezondheidszorg en gehandicapten.
/
Jaarlijks subsidieert de gemeente de verenigingen voor de derde leeftijd, de seniorenraad en de verenigingen ten dienste van gezinnen, gehandicapten en zieken.
1. Verenigingen voor de derde leeftijd
De verenigingen voor de derde leeftijd krijgen dit jaar opnieuw hetzelfde bedrag zoals in 2021. Ze hebben in 2021 geen volledig werkingsjaar gehad wegens corona.
2. Seniorenraad
De seniorenraad krijgt een bedrag van € 1.250,00.
3. De verenigingen ten dienste van gezinnen/ gehandicapten en zieken en vzw Levedale
De verenigingen ten dienste van gezinnen/ gehandicapten en zieken krijgen een forfaitair bedrag van € 200,00.
De rest wordt verdeeld onder de ziekenzorgorganisaties op basis van de volgende formule:
resterende bedrag subsidie x aantal inwoners per deelgemeente of gehucht in 2021
totaal aantal inwoners in 2021
De vzw Levedale krijgt een bedrag van € 0,40 cent/ Grimbergse inwoner (2021: 38.566). Dit bedrag wordt eerst in mindering gebracht van het te verdelen subsidiebedrag.
Gezien het groeiend aantal Grimbergenaars blijft er nog weinig over om te verdelen over het particuliere vrijwilligersinitiatieven. Wij stellen dan ook voor om de verdeelsleutel voor de ziekenzorgorganisaties te laten vallen en een forfaitair bedrag te voorzien in functie van de grootte van de organisatie.
Concreet:
€200,00 voor de grote organisaties en € 100,00 voor de kleinere.
Dit betekent een verhoging van € 626,40. Dit bedrag kan via RW overgeschreven worden van ACT 300 : 0909-02 3131006. Voor 2023, 2024 en 2025 kan dit via dezelfde ACT aangepast worden.
Met eenparigheid van stemmen keurt de gemeenteraad de subsidies aan de seniorenraad, verenigingen voor de derde leeftijd en verenigingen en instellingen voor gezondheidszorg en gehandicapten goed.
Artikel 1.
De subsidies aan de seniorenraad en de verenigingen voor de derde leeftijd voor 2022 als volgt te verdelen:
Seniorenraad | € 1.250,00 |
Okra Grimbergen | € 857,96 |
Okra Strombeek-Bever | € 1.159,42 |
Okra Beigem | € 405,09 |
Okra Humbeek | € 685,78 |
Neos | € 990,31 |
Socialistische gepensioneerden Borgt | € 252,46 |
Kennisbeurs Grimbergen | € 444,03 |
Totaal | € 6.045,05 |
Art. 2.
Het nieuwe voorstel van verdeling van de subsidies aan de verenigingen ten dienste van gezinnen/ gehandicapten en de ziekenzorgorganisaties, waarbij kleine ziekenzorgorganisaties een forfaitair bedrag krijgen van €100,00 en de grootte ziekenzorgorganisaties een forfaitair bedrag van €200,00 goed te keuren.
Art. 3.
De subsidies aan de vzw Levedale en de verenigingen en instellingen ten dienste van gezinnen, gehandicapten en zieken voor 2022 als volgt te verdelen:
huidig subsidiereglement | nieuw voorstel subsidiereglement | |
Samana Grimbergen Centrum | € 23,90 | € 200,00 |
Samana Strombeek-Bever | € 31,58 | € 200,00 |
Samana Beigem | € 4,61 | € 100,00 |
Samana Humbeek | € 10,10 | € 100,00 |
Samana Verbrande Brug | € 3,41 | € 100,00 |
Trefpunt Verstandelijke Handicap | € 200,00 | € 200,00 |
Blindenzorg Licht en Liefde | € 200,00 | € 200,00 |
Eigen Thuis | € 200,00 | € 200,00 |
Vzw Villa NJAM | € 200,00 | € 200,00 |
Het Vlaamse Kruis afdeling Grimbergen | € 200,00 | € 200,00 |
Vzw Totaal | € 200,00 | € 200,00 |
Diepen Boomgaard | € 200,00 | € 200,00 |
Huppeldepup Zorgboerderij | € 200,00 | € 200,00 |
Het Raster vzw | € 200,00 | € 200,00 |
Vzw Levedale | € 15.426,40 | € 15.426,40 |
Totaal | € 17.300,00 | € 17.926,40 |
De gemeenteraad gaat akkoord om een convenant voor bepaalde duur af te sluiten tussen de gemeente Grimbergen en de NV DERBY, met zetel te 1160 Brussel, Waverstesteenweg 1100 bus 3 (KBO 0407.042.484) tot uitbating van een kansspelinrichting klasse IV- wedkantoor Ladbrokes Strombeek- gelegen te Sint-Amandsstraat 8 te 1853 Strombeek-Bever, mits toevoeging van 2 voorwaarden:
a) een jaarlijkse financiële tegemoetkoming van 10.000,00 euro in preventie-en veiligheidsmaatregelen door gemeente en politie.
b) De publiciteit in het straatbeeld dient Nederlandstalig te zijn.
ALGEMEEN
Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers, zoals gewijzigd op 7 mei 2019
Art. 43/4.
§ 1. Kansspelinrichtingen klasse IV zijn plaatsen uitsluitend bestemd voor het aannemen van weddenschappen die overeenkomstig deze wet zijn toegestaan voor rekening van de vergunninghouders F1. Het aannemen van weddenschappen vereist een vergunning klasse F2. Behoudens de uitzonderingen bepaald in § 5, is het verboden weddenschappen aan te nemen buiten een kansspelinrichting klasse IV.
De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden, de openings- en sluitingsuren, alsook de openings- en sluitingsdagen van de kansspelinrichtingen klasse IV en wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.
Art. 43/5.
Om een vergunning klasse F1 of F2 te kunnen verkrijgen, moet de aanvrager:
1. indien het gaat om een natuurlijke persoon, aantonen dat hij onderdaan is van een lidstaat van de Europese Unie en, indien het gaat om een rechtspersoon, aantonen dat hij deze hoedanigheid naar Belgisch recht of naar het recht van een lidstaat van de Europese Unie bezit;
2. indien het gaat om een natuurlijke persoon, aantonen dat hij het volle genot heeft van zijn burgerlijke en politieke rechten, en indien het gaat om een rechtspersoon, aantonen dat de bestuurders en zaakvoerders deze rechten genieten. In alle gevallen dienen de aanvrager, de bestuurders en de zaakvoerders zich te gedragen op een wijze die beantwoordt aan de vereisten van de functie;
3. het reglement van de weddenschappen evenals iedere wijziging hiervan aan de commissie mededelen en zich ertoe verbinden dat een exemplaar ervan zal worden uitgehangen in iedere kansspelinrichting of plaats waar de weddenschappen worden aangenomen;
4. een advies overleggen uitgaande van de Federale Overheidsdienst Financiën en de gewestelijke belastingadministratie waaruit blijkt dat hij al zijn vaststaande en onbetwiste belastingschulden heeft voldaan;
5. ervoor zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan;
6. het convenant kunnen voorleggen dat werd gesloten tussen de kansspelinrichting klasse IV en de gemeente waar die inrichting gevestigd is onder de voorwaarde dat de vergunning van klasse F2 wordt verkregen.
De aanvrager van de vergunning klasse F1 moet daarenboven :
1. de lijst opgeven van de aard of de soort van de weddenschappen die worden ingericht;
2. het bewijs leveren van zijn kredietwaardigheid en financiële draagkracht;
3. het reglement van de weddenschappen evenals iedere wijziging hiervan aan de commissie mededelen en zich ertoe verbinden dat een exemplaar ervan zal worden uitgehangen in iedere kansspelinrichting waar de weddenschappen worden aangenomen;
4. de lijst opgeven van de kansspelinrichtingen of plaatsen waar de weddenschappen zullen worden aangenomen.
Definieert een kansspel als volgt:
"Elk spel, waarbij een ingebrachte inzet van om het even welke aard, hetzij het verlies van deze inzet door minstens één der spelers, hetzij een winst van om het even welke aard voor minstens één der spelers, of inrichters van het spel tot gevolg heeft en waarbij het toeval een zelfs bijkomstig element is in het spelverloop, de aanduiding van de winnaar of de bepaling van de winstgrootte".
Koninklijk Besluit van 22 december 2010 tot vaststelling van de voorwaarden tot aanneming van weddenschappen buiten kansspelinrichtingen klasse IV.
SPECIFIEK
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 mei 2022 waarbij werd kennisgenomen van het brandpreventieverslag "advies tot het bekomen van een brandveiligheidsattest voor een publiek toegankelijke inrichting" van 3 februari en 4 mei 2022 waarbij de brandweerzone Vlaams-Brabant West stelt dat zowel de uitbater, als de wijze waarop het gebouw uitgebaat wordt, niet meer dezelfde zijn en dat het om een gokkantoor en niet om een nachtwinkel gaat.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 januari 2023 houdende principieel akkoord.
Besluit van de burgemeester van 14 december 2022.
AANVRAAG
Op 3 november 2022 dient Derby N.V., ondernemingsnummer 0407.042.484 , Waversesteenweg 1100 bus 3 - 1160 Brussel voor wedkantoor Ladbrokes Strombeek, Sint-Amandsstraat 8 - 1853 Strombeek een aanvraag in voor advies en convenant met het oog op hernieuwing van een vergunning Klasse F2. Deze aanvraag werd aangetekend verstuurd t.a.v. burgemeester Bart LAEREMANS met kenmerk MP/nm/20221103/11 (zie bijlage).
ADVIES POLITIE - Email (zie bijlage) van vrijdag 9 december 2022 van een hoofdinspecteur:
Ik heb mij eens verdiept in onze interne geautomatiseerde bestanden. Deze zijn negatief met betrekking tot enige melding van overlast/verdachte gedragingen/handel in verdovende middelen/…
Politioneel gezien kunnen wij dus geen informatie aanleveren, wat ons niet weerhoudt om deze zaak in de toekomst op te volgen en/of mee te nemen tijdens een controle.
ADVIES DIENST VERGUNNINGEN van het afdelingshoofd Ruimte-beleid:
Ik vind 2 vergunningen terug, beide uit 1985. De eerste gaat over publiciteit, aangevraagd door Tiercé Ladbroke nv (BAL/99/85) waarbij een lichtgevend reclamepaneel wordt aangebracht op de voorgevel tussen de gelijkvloerse en de eerste verdieping.
De tweede vergunning (BAL/70/85) gaat over binnenverbouwingen van de gelijkvloerse verdieping maar daar valt weinig uit op te maken, als bestemming wordt in de documenten bij de vergunningen opgegeven: paardrenagentschap.
Als ik nu naar google kijk, dan zie ik op de foto van 2014 geen publiciteit. Sowieso moet de publiciteit aangevraagd worden. De functie lijkt vergund te zijn, gelet op het paarderenagentschap uit 1985.
I. Algemeen - vergunning kansspelcommissie
Voor de organisatie van kansspelen of weddenschappen is in België een vergunning nodig van de Kansspelcommissie (KSC). De KSC kan zeven types van vergunningen toekennen of weigeren.
Wanneer een vergunninghouder de Kansspelwet overtreedt kan de KSC een administratieve sanctie opleggen. De Kansspelwet is een strafwet. Dit betekent dat overtreders voor sommige overtredingen ook strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.
Om een vergunning F2 aan te vragen moet de aanvrager een document invullen en ondertekend opsturen naar de Kansspelcommissie via een aangetekende verzending, samen met:
II. Aanvraag advies en afsluiten convenant van 3 november 2022, ontvangen op 4 november 2022
Op 3 november 2022 dient Derby N.V., ondernemingsnummer 0407.042.484 , Waversesteenweg 1100 bus 3 - 1160 Brussel voor wedkantoor Ladbrokes Strombeek, Sint-Amandsstraat 8 - 1853 Strombeek een aanvraag in voor advies en convenant met het oog op hernieuwing van een vergunning Klasse F2.
Deze aanvraag werd aangetekend verstuurd t.a.v. burgemeester Bart LAEREMANS met kenmerk MP/nm/20221103/11 (zie bijlage).
Momenteel beschikken zij reeds over een vergunning van de kansspelcommissie: deze werd afgeleverd op 13 mei 2020 (FB276406) voor 3 jaar. De vergunning loopt af op 13 mei 2023. Daarom wordt nu een verlenging aangevraagd bij de kansspelcommissie, waarbij o.a. een advies van de burgemeester bijgevoegd moet worden, alsook een convenant.
Op 7 mei 2019 werd de wet op de kansspelen gewijzigd: voor de uitbating van een wedkantoor is voortaan een convenant tussen gemeente en uitbater noodzakelijk. Dat betekent dat de uitbater afspraken moet maken met de gemeente. Pas na het afsluiten van het convenant kan de Kansspelcommissie al dan niet een vergunning geven voor de uitbating van een wedkantoor. Ook mogen wedkantoren voortaan wettelijk niet langer gevestigd worden in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht (artikel 43/5 5° van de Wet op de kansspelen).
De convenant is een noodzakelijke voorwaarde om een nieuwe of verlenging van vergunning F2 van de kansspelcommissie te bekomen, m.a.w.: zonder convenant is geen uitbating van wedkantoor mogelijk.
III. Besluit van de burgemeester van 13 december 2022: gunstig advies.
IV. Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 januari 2023: principieel akkoord.
Raadslid Vincent VAN ACHTER benadrukt dat de fractie Groen alle handelszaken in Strombeek-Bever verwelkomt, die een sociale en/of commerciële meerwaarde bieden, maar wel voor zover dit ethisch verantwoord is. Bij deze handelszaak twijfelt hij of die iets bijbrengt aan de Strombekenaar. In een deelgemeente waarin men het laagste gemiddelde inkomen heeft en waar veel armoede heerst, gedijen dit soort zaken het beste. De gemeente en politie zijn voornemens € 10.000 te berekenen als tegemoetkoming in preventie- en veiligheidsmaatregelen, maar hij vraagt zich af of dit in verhouding staat tot de potentiële maatschappelijke schade die dergelijke zaken met zich meebrengen. Ook hoort hij graag of een dergelijke zaak getolereerd zou worden in het centrum van Grimbergen. Wat is het gemeentelijk beleid met betrekking tot dergelijke handelszaken en wordt dit beleid in alle deelgemeenten op dezelfde manier uitgevoerd?
Burgemeester Bart LAEREMANS antwoordt dat het schepencollege niet erg enthousiast is als een situatie zoals deze zich aandient. Het is echter een bestaande situatie met een vergunning, waar de gemeente niet veel aan kan veranderen. Een mogelijk argument om de vergunning in te trekken is de aanwezigheid van een middelbare school, omdat dit wordt gezien als een risico. In dit geval is er echter geen middelbare school in de buurt. Juist omdat de gemeente niet gelukkig is met de vestiging van dergelijke zaken, maar het niet kan verbieden, werd onderzocht hoe men op andere locaties handelt. Daaruit bleek dat men in Menen een financiële tegemoetkoming vraagt, wat Grimbergen heeft overgenomen.
Raadslid Vincent VAN ACHTER denkt dat de voorgestelde maandelijkse bijdrage de mate waarin er slachtoffers worden gemaakt, illustreert. Hij adviseert het schepencollege om de criteria kritisch te herijken, met name de afstand tussen een dergelijke zaak en middelbare scholen.
Raadslid Luk RAEKELBOOM stelt dat er volgens de wetgeving geen twee wedkantoren binnen een straal van 1.000m van elkaar gelegen mogen zijn, tenzij ze voor 1 januari 2011 al weddenschappen afsloten. Aangezien er op de Grimbergsesteenweg ook eentje is, kan er volgens hem wel iets aan gedaan worden door de gemeente.
Algemeen directeur Muriel VAN SCHEL antwoordt dat er verschillende soorten wedkantoren zijn. Het is niet aan de gemeente om te beslissen of het wedkantoor daar gevestigd mag blijven of niet, dat beslist de Toezichtscommissie. Wel is het tegenwoordig een verplichting dat de gemeente een convenant afsluit met de ondernemer. Met deze beslissing die op de gemeenteraad werd geagendeerd, wordt nog niet besloten of het wedkantoor zijn vergunning krijgt, want dat bepaalt de Toezichtscommissie. Die commissie beoordeelt dit op basis van allerlei voorwaarden, waarvan de onderlinge afstand er één is.
Schepen Philip ROOSEN benadrukt dat het geen wedkantoor is. Er zijn verschillende categorieën. Dit gaat om een dagbladhandel die een F2-vergunning heeft om bepaalde weddenschappen af te sluiten en een later openingsuur te hebben. Wedkantoren hebben daarnaast nog een andere vergunning.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER begrijpt dat er een verschil is in soorten wedkantoren, maar desondanks wordt er op beide locaties gewed en zijn deze kantoren beide dichtbij scholen gelegen. Een van de voorwaarden is dat er een convenant is afgesloten met de gemeente. Dat is toch een van de sleutels om de wetgeving strikt te laten naleven. Daarom zou hij graag laten controleren of beide wedkantoren al vóór 1 januari 2011 weddenschappen afsloten. Als dat niet het geval is, dan kan de gemeente een hogere instantie informeren dat er een conflict bestaat.
Algemeen directeur Muriel VAN SCHEL antwoordt dat deze voorwaarde onderzocht zal worden. Het wedkantoor moet nog allerlei documenten invullen. Het is echter niet aan de gemeente om dit op te vragen. Wel kan de gemeenteraad aan de Toezichtscommissie vragen om er extra goed op te letten.
Raadslid Vincent VAN ACHTER stelt voor om van de opportuniteit gebruik te maken om het dossier goed te onderzoeken en niet achteloos het convenant te tekenen en potentieel schade te veroorzaken bij burgers in Grimbergen.
Burgemeester Bart LAEREMANS sluit zich aan bij de bemerking van de algemeen directeur. Hij vindt de suggestie interessant om aan de Toezichtscommissie door te geven dat er wellicht twee kantoren met elkaar conflicteren. De gemeente kan hier echter niet over oordelen. Bovendien moet onderzocht worden welke van de twee kantoren zijn activiteiten moet staken en welke kan blijven.
Algemeen directeur Muriel VAN SCHEL voegt eraan toe dat er nog een andere ondernemer in Strombeek-Bever is die al dan niet onder de wedkantoren valt. In het schepencollege zijn hierover veel vragen gesteld. Het diensthoofd Handhaving en de politie hebben geprobeerd om hierover informatie in te winnen, maar ook toen kreeg men te horen dat het niet aan de gemeente is om dit te controleren. Vervolgens werd aan FOD Economie verzocht om de vergunningen te controleren, omdat er mogelijk onregelmatigheden zijn. De FOD Economie heeft een onderzoek uitgevoerd, maar mag de resultaten niet overmaken.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER denkt dat het niet verboden is om aan de Kansspelcommissie te melden dat naar aanleiding van de behandeling van het raadsvoorstel is gebleken dat zich mogelijk een conflict voordoet.
Raadslid Katrien LEROY vraagt of het verstandig is om het convenant vanavond goed te keuren.
Algemeen directeur Muriel VAN SCHEL antwoordt dat het onderzoek pas gestart wordt, nadat de commissie de aanvraag heeft ontvangen. Voor het indienen van de aanvraag is het convenant nodig. Aan het voorstel kan wel een amendement toegevoegd worden, namelijk dat het schepencollege het verzoek tot onderzoek moet indienen bij de Kansspelcommissie.
Burgemeester Bart LAEREMANS concludeert dat er een nadrukkelijk engagement is van de gemeenteraad dat er in de uitvoering van het besluit niet alleen een convenant wordt verstuurd, maar dat de situatie ook gemeld zal worden aan de Kansspelcommissie.
Raadslid Katrien LEROY vraagt of er een artikel aan het besluit wordt toegevoegd. Ze merkt op dat de Karel BULS gevestigd wordt aan de Mutsaard.
Raadslid Luk RAEKELBOOM voegt eraan toe dat er alleen weddenschappen mogen worden aangenomen van 6.00 uur tot 20.00 uur.
Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat de openingsuren door de gemeente vastgesteld kunnen worden, maar dat ze er verder niets mee kan doen. Hij stelt voor om aan het besluit toe te voegen:
Artikel 4. De kansspelcommissie te vragen om de situatie in Strombeek-Bever te onderzoeken.
Raadslid Eddie BOELENS vraagt een korte schorsing om tot een gemeenschappelijk fractie-standpunt te komen.
Voorzitter Peter PLESSERS schorst even de vergadering.
Voorzitter Peter PLESSERS heropent de vergadering om 21.03 uur en legt het punt ter stemming voor.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van het gunstig advies van de burgemeester van 14 december 2022, toegevoegd als BIJLAGE 1.
Art. 2.
Het ontwerp-convenant voor bepaalde duur tussen de gemeente Grimbergen en de NV DERBY, met zetel te 1160 Brussel, Waverstesteenweg 1100 bus 3 (KBO 0407.042.484) tot uitbating van een kansspelinrichting klasse IV- wedkantoor Ladbrokes Strombeek - gelegen te Sint-Amandsstraat 8 te 1853 Strombeek-Bever, gevoegd als BIJLAGE 2, goed te keuren, mits toevoeging van volgende voorwaarden:
a) een jaarlijkse financiële tegemoetkoming van 10.000,00 euro in preventie-en veiligheidsmaatregelen door gemeente en politie:
"NV Derby zal jaarlijks en voor de duur van de feitelijke uitbating onder het convenant een bijdrage leveren in de gemeentelijke kosten van begeleiding en preventie- en veiligheidsmaatregelen. De vergoeding bedraagt jaarlijks 10.000,00 €, waarbij de eerste betaling voor het jaar 2023 dient betaald te zijn uiterlijk voor 1 juni, en navolgende jaarlijkse betalingen telkens in juni dienen te worden betaald, na betalingsverzoek van de gemeente. Deze vergoeding wordt jaarlijks geïndexeerd (consumptieindex).”
b) De publiciteit in het straatbeeld dient Nederlandstalig te zijn.
Art. 3.
De burgemeester en de algemeen directeur te gelasten met de ondertekening ervan.
Art. 4.
De kansspelcommissie te verzoeken grondig te onderzoeken of dit dossier wel voldoet aan de wettelijke voorwaarden inzake minimale afstand van andere wedkantoren in Strombeek-Bever en omgeving. Er zijn immers nog andere kantoren in de omgeving.
De Vlaamse Regering keurde op 23 december 2022 een project van GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO! scholengroep Scoop) goed, voor een nieuwe basisschool in Grimbergen (Strombeek-Bever) voor 5.155.941,00 € (180 plaatsen basisonderwijs). De oplevering is gepland voor eind 2026. De school zal komen op de Grotewinkellaan 106, 1853 Grimbergen. De gemeenteraad neemt hiervan kennis en gaat principieel akkoord met het verlenen van een erfpacht aan GO! onderwijs.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3,8° de daden van beschikking:
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor
8° de daden van beschikking:
a) over roerende goederen, met uitzondering van het aangaan van de dadingen;
b) over verhuring, concessie, pacht, jacht- en visrechten van meer dan negen jaar, behalve het vaststellen van de contractvoorwaarden waarvoor de gemeenteraad bevoegd blijft.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van maandag 29 maart 20221 betreffende kennisname en goedkeuring van het verslag van het overleg van de bouw van een nieuwe GO!-school in Strombeek-Bever.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 juni 2021 betreffende principiële goedkeuring van start onderhandelingen bouw nieuwe GO!-school in Strombeek-Bever.
Beslissing van de Vlaamse regering van 23 december 2022 inzake "Goedkeuring selectie capaciteitsprojecten op capaciteitsmiddelen 2023-2024", als bijlage 1 gevoegd, waarbij op blz.4 vermeld wordt:
"Gelet op de goedkeuring van bijkomende projecten in ronde 1 voor het OGO en het VGO worden deze ronde voor het GO! daarenboven nog drie extra projecten goedgekeurd. Het gaat om een nieuw project in Grimbergen voor 5.155.941,00 € (180 plaatsen basisonderwijs), de opschaling van het capaciteitsproject in Dilbeek voor 368.533 € (30 plaatsen basisonderwijs) en de uitbreiding van een lopend nieuwbouwproject in Antwerpen voor 2.275.526 € (80 plaatsen secundair onderwijs)."
E-mail van het heer Kurt MEEUS, algemeen directeur SCOOP van 3 januari 2023 aan de burgemeester en schepen van onderwijs (dossierstuk 1):
"Dit wil concreet zeggen dat het beslist beleid is en we bijgevolg binnenkort in overleg zullen gaan om dit project op te starten. Hierover kan nu ook gecommuniceerd worden. Indien gewenst kunnen we dit afstemmen zodat dit gemeenschappelijk wordt opgepikt? Ik verneem het graag en stem de timing gerust met jullie af…Een eerste praktische zaak daarbij is het verkrijgen van een zakelijk recht door het GO! op het besproken terrein."
/
Historiek
Het schepencollege nam op 29 maart 2021 kennis van het verslag over het overleg van de bouw van een nieuwe school in Strombeek en ging akkoord met verder onderzoek vanuit de diensten omgevingsbeleid en vergunningen.
Het schepencollege nam op 28 juni 2022 kennis van de overlegvergaderingen met afgevaardigden van het gemeenschapsonderwijs en ging akkoord om gesprekken op te starten met het gemeenschapsonderwijs voor de realisatie van een derde basisschool in Strombeek-Bever, waarbij de gemeente grond ter beschikking stelt aan het GO! in het kader van een erfpachtovereenkomst.
Beslissing Vlaamse regering
De Vlaamse Regering (Vlaamse minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand) keurde op 23 december 2022 een project van GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO! scholengroep Scoop) goed, voor een nieuwe basisschool in Grimbergen (Strombeek-Bever) voor 5.155.941,00 € (180 plaatsen basisonderwijs). De oplevering is gepland voor eind 2026.
Meer info over het project: zie Dossierstuk 2.
Uitgangspunten:
Nieuwe buurtschool in Strombeek.
Op schaal van de buurt en de context.
Opwaardering parkje.
Gedeeld gebruik van de groenruimte.
Grond erfpacht ter beschikking stellen.
De nieuwe school zal komen op de (bouw)grond van de gemeente, waar nu kinderdagverblijf Villa Rijckendael (uitgebaat door 3Wplus) en schuurtjes gevestigd zijn: Grotewinkellaan 106, 1853 Grimbergen.
Het kinderdagverblijf verhuist naar een nieuwe vestigingsplaats.
De gemeente dient aldus een erfpacht te verlenen aan scholengroep SCOOP van het GO! onderwijs.
Schepen Karlijne VAN BREE meldt dat het gemeentebestuur werd geïnformeerd dat de Vlaamse regering op 23 december 2022 heeft besloten om bij de selectie van de capaciteitsmiddelen 2023-2024 drie extra projecten goed te keuren, waaronder de bouw van een nieuwe basisschool in Strombeek-Bever. De buurtschool moet 180 leerlingen gaan bedienen met één klas per leerjaar. In de collegebesluiten is opgenomen dat het bestuur afgelopen jaar een brief heeft gestuurd aan de minister van Onderwijs om aan te geven waarom deze school nodig is. Vastgesteld werd dat nogal wat kinderen uit Strombeek-Bever kiezen voor een school in Grimbergen centrum. Met de nieuwe school wordt de capaciteit uitgebreid. Het is bovendien een opportuniteit om sterk in te zetten op taalverwerving onder anderstalige kinderen in Strombeek-Bever.
Op het dashboard van de gemeente staan de gegevens over bevolkingsmutaties, daaruit blijkt een toenemende demografische druk. De school probeert dit te ondervangen. Uit het digitale aanmeldregister is bovendien gebleken dat circa 40% van de Strombeekse kinderen niet werden aangemeld voor een basisschool in de eigen gemeente. De school biedt een extra aansporing om te kiezen voor de eigen deelgemeente. De bedoeling is om te gaan werken aan een erfpachtcontract voor de beschikbaar gestelde grond. Het kinderdagverblijf dat momenteel op de locatie gevestigd is, zal verhuizen. Ook de buren zullen geïnformeerd worden over het project, dat zal zorgen voor een goede opwaardering van de groenruimte en voor mogelijkheden van gedeeld gebruik. De vermoedelijke opening van de basisschool is gepland in september 2026.
Aan de gemeente wordt de kennisname van de beslissing van de Vlaamse regering voorgelegd. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om principieel akkoord te gaan met het verlenen van erfpacht op de grond van de Grotewinkellaan 106 te Strombeek-Bever. Deze overeenkomst is nog niet gefinaliseerd. Zodra die van kracht kan gaan, zal deze aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd.
Raadslid Brigitte JANSSENS vraagt of er rekening mee wordt gehouden dat er ook kinderen van buiten de gemeente naar de nieuwe school komen. Verder hoort ze graag wat er gebeurt met het kinderdagverblijf dat nu op de locatie zit.
Schepen Karlijne VAN BREE antwoordt dat het kinderdagverblijf op zoek is naar een nieuwe locatie in de omgeving. Omdat het gebouw niet in optimale staat is, was er reeds het voornemen om te gaan verhuizen. Zij hebben de ouders en medewerkers al hierover geïnformeerd. De huidige scholen zitten vol. Om die reden is besloten om geen voorrang te verlenen aan ondervertegenwoordigde groepen. Uit het dashboard van de gemeente blijkt dat het inwonersaantal van Grimbergen stijgt en daar is een extra school voor nodig. 40% van de kinderen uit Strombeek-Bever gaat nu niet hier naar school of kiezen voor Franstalig onderwijs. Als alle kinderen in hun eigen buurt Nederlandstalig onderwijs gaan volgen, komt de gemeente zelfs plaatsen tekort. Op dat moment zal de gemeente moeten overwegen om voorrang te geven aan kinderen uit de eigen gemeente.
Raadslid Eddie BOELENS zegt dat dit voor de fractie Groen een moeilijk punt is. Naar aanleiding van het masterplan van Strombeek-Bever werd reeds gesteld dat er op termijn een derde school nodig zou zijn in Strombeek-Bever. Enkele maanden geleden heeft de gemeenteraad gediscussieerd over het bouwterrein tegenover de locatie die nu wordt beoogd. Toen heeft de fractie Groen al gevraagd om rekening te houden met het feit dat er een nieuwe school nodig zal zijn en gepleit om een deel van de grond hiervoor te gebruiken door er een voorkooprecht op te nemen. Dat is niet gebeurd, waardoor nu op een locatie gebouwd moet gaan worden waar veel omwonenden last van zullen ondervinden en bovendien een klein groen binnengebiedje in Strombeek-Bever moet worden opgeofferd, terwijl dat nu intensief wordt gebruikt door kinderen. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, waardoor de mensen in Strombeek-Bever de woonkwaliteit van hun buurt achteruit zien gaan. Om die reden heeft de fractie Groen er moeite mee om akkoord te gaan met het project, al ziet de fractie wel in dat een extra school hard nodig is.
Een ander punt waar de fractie Groen moeite mee heeft, is het feit dat het kinderdagverblijf moet verhuizen, terwijl de locatie juist een meerwaarde voor de organisatie is. De fractie vraagt hoe de gemeente op een nieuwe locatie voor opvang gaat zorgen met behoud van de huidige (groen)kwaliteit?
Schepen Karlijne VAN BREE antwoordt dat het uitgangspunt is geweest dat een school in Strombeek-Bever broodnodig is. Het is bekend dat er tegenover de locatie een stuk grond beschikbaar komt, maar het GO! moet werken met de financiële middelen die beschikbaar worden gesteld door de Vlaamse overheid. Dat is net genoeg voor een school met één klas per leerjaar. De ruimte die hiervoor beschikbaar is, is de locatie van het kinderdagverblijf. De bedoeling is om een groene school te bouwen, met behoud van de groene parkachtige omgeving, die toegankelijk blijft voor buurtbewoners. Desondanks kunnen niet alle bomen op het terrein behouden blijven.
Burgemeester Bart LAEREMANS benadrukt dat de groene ruimte niet verloren gaat. Het parkje wordt op dit moment weinig gebruikt door omwonenden. Met de komst van een school zal het gebied opgewaardeerd worden, om vervolgens open te stellen voor de omgeving.
Over de grond aan de overkant is de eigenaar nog in overleg met projectontwikkelaars. Omdat dat ook een binnengebied betreft, kan daar geen groot gebouw ontwikkeld worden. De gemeente zal hier zeer terughoudend in zijn en ervoor zorgen dat er voldoende groen aanwezig blijft. Een voorkooprecht toepassen, zoals de fractie Groen voorstelde, is pas mogelijk als de grond verkocht wordt en dat is nu niet aan de orde. Bovendien is een voorkooprecht alleen mogelijk als de grond betaalbaar is voor de gemeente en dat lijkt niet het geval te zijn.
Raadslid Eddie BOELENS is het ermee eens dat het gebied opgewaardeerd dient te worden, dat had volgens hem al lang kunnen gebeuren door de ingang van het parkje te openen. Hij verwacht dat het gebied door de bouw van een school niet opgewaardeerd wordt, doordat het gebouw bijna de gehele locatie beslaat.
Raadslid Katrien LEROY noemt het een broodnodig project, maar twijfelt of het voldoende is om de noden van Strombeek-Bever voor de komende tien jaar op te lossen. Als alle kinderen uit Strombeek-Bever in de eigen deelgemeente naar school gaan, zijn 80% van de nieuwe plaatsen al ingenomen. Als na verloop van tijd blijkt dat de school onvoldoende plaatsen biedt, wordt er dan nog gegarandeerd dat de groene omgeving behouden blijft en dat er niet wordt bijgebouwd om een dubbele structuur te huisvesten? Verder heeft ze een vraag over het reserveren van schoolplaatsen voor kinderen uit Grimbergen. Volgens haar is het niet mogelijk om als gemeente te verbieden dat er kinderen uit omliggende gemeenten op school komen, omdat het afstandscriterium geldt. Als kinderen uit bijvoorbeeld Koningslo dichterbij wonen dan kinderen uit Grimbergen, krijgen zij voorrang.
Tot slot is de vraag nog niet beantwoord wat er gebeurt met het kinderdagverblijf dat nu op de locatie gevestigd is, want het lijkt haar geen optie om nog een kribbe in Strombeek-Bever te sluiten.
Schepen Karlijne VAN BREE antwoordt dat 3W-plus al een andere locatie op het oog heeft, maar daarover zelf wenst te communiceren. Het is niet de bedoeling dat er minder kinderopvangplaatsen komen. Voorrang voor kinderen uit de eigen gemeente is wel degelijk mogelijk, maar naar aanleiding van de bespreking over het digitale aanmeldregister is besloten om daar geen gebruik van te maken. Mocht er wel gebruik van gemaakt worden, dan betekent dit niet dat andere kinderen niet geplaatst kunnen worden, maar dat kinderen uit de eigen gemeente voorrang krijgen. Over vergunningen heeft het schepencollege diverse gesprekken gevoerd met het GO! Het is niet de bedoeling dat er hoogbouw komt. Het GO! is zeer meegaand en denkt na hoe er een school gebouwd kan worden die past in de omgeving. Omdat een groot gebouw niet past in de omgeving, werd al besloten dat er slechts plaats is voor een eenledige structuur. Bovendien is er geen budget voor een tweeledige structuur. Voor de toekomst zal gekeken worden of leerlingen inderdaad gaan kiezen om in Strombeek-Bever naar school te gaan. Dan zal met GO! opnieuw nagedacht worden over de mogelijkheden, bijvoorbeeld op de zojuist aangehaalde locatie.
Schepen Kirsten HOEFS begrijpt niet dat de fractie Groen zoveel moeite heeft met het ontwikkelen van het parkgebied, terwijl aan de overkant van de straat een groen privéterrein ligt dat van de fractie Groen best ontwikkeld mag worden. Als deze grond ooit verkocht wordt, is het aan de gemeente om met de betrokken partijen in overleg te treden om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling aldaar aan bepaalde voorwaarden voldoet en een meerwaarde vormt voor de omgeving.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt opnieuw het woord en legt uit dat de grond aan de overkant voor veel geld verkocht zal worden aan een projectontwikkelaar, die daar vervolgens geen park van zal maken. De gemeente zal als voorwaarde waarschijnlijk opleggen dat een bepaald percentage van het perceel groen moet blijven, maar dat biedt verder weinig garantie. In Strombeek-Bever zijn maar weinig parken en natuurgebieden en dat maakt de fractie Groen bezorgd over de leefbaarheid. De fractie heeft echter goed geluisterd naar de argumenten die zijn gewisseld en zal nadenken over hun stemgedrag.
Raadslid Vincent VAN ACHTER benadrukt dat de fractie Groen blij is dat er een extra school komt in Strombeek-Bever, maar adviseert het schepencollege om alert te zijn op de kritiek die wordt geuit, namelijk dat de druk in Strombeek-Bever zeer hoog is en dat het er niet meer fijn vertoeven is, door het gebrek aan rustige plekken. De schepen gaf aan dat het terrein rond de school buiten schooltijden wordt vrijgegeven, maar dat werd destijds ook gezegd over de Brouwerijstraat en dat is niet gebeurd.
Voorzitter Peter PLESSERS sluit het debat en legt het voorstel ter stemming voor.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de beslissing van de Vlaamse Regering van 23 december 2022, gevoegd als bijlage 1, waarbij een project van GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO! scholengroep Scoop) wordt goedgekeurd, voor een nieuwe basisschool in Grimbergen (Strombeek-Bever) voor 5.155.941,00 € (180 plaatsen basisonderwijs).
Art. 2.
Principieel akkoord te gaan hiervoor een erfpacht te verlenen op de grond te Grotewinkellaan 106, 1853 Grimbergen, aan scholengroep SCOOP van het GO! onderwijs.
Art. 3.
De ontwerp-erfpachtakte, voorafgaand aan de ondertekening, ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad neemt kennis van het ANIP met bijlagen, toegevoegd als bijlagen bij dit besluit en keurt het goed.
ALGEMEEN:
Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
KB Noodplanning.
Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
SPECIFIEK:
Besluit van de burgemeester van 29 september 2022 inzake kennisname en goedkeuring ANIP 2022 (Dossierstuk 1).
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 januari 2023 (Dossierstuk 2).
Veiligheidscel van 20 september 2022.
Algemeen nood- en interventieplan, hierna "ANIP" genoemd, is een nood- en interventieplan dat de algemene richtlijnen en de informatie bevat die nodig zijn om het beheer van noodsituaties te garanderen, conform artikel 9, §§3 en 4 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
Art. 3, §§1 en 2 KB Noodplanning stelt:
De bevoegde overheden zijn verantwoordelijk voor de noodplanning op hun respectievelijk grondgebied.
De noodplanning zoals bedoeld in §1 van dit artikel omvat de volgende taken:
1° De risico's op het betrokken grondgebied identificeren en analyseren;
2° Op basis hiervan, de nodige maatregelen op het vlak van de noodplanning uitvoeren en actualiseren, waaronder:
- een ANIP uitwerken;
- (...)
De noodplancoördinator heeft een ANIP opgesteld conform het KB Noodplanning. Dit ANIP beschrijft de multidisciplinaire samenwerking en coördinatie in noodsituaties of dreigende noodsituaties die een beheer op gemeentelijk niveau vereisen.
Een ANIP bevat de algemene richtlijnen en de informatie die nodig zijn om het beheer van noodsituaties te garanderen, conform artikel 9, §§3 en 4 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
Het ANIP werd opgemaakt via de tool "Noodplaneditor" in ICMS en werd opgeslagen onder 'Noodplannen'.
Deel 1 omvat de structuur van de noodplanning en beschrijft de algemene procedures die het crisisbeheer kenmerken. Deel 2 bevat de actiekaarten die noodzakelijk zijn voor het operationeel crisisbeheer.
Het ANIP vervangt het oude ANIP. Op basis ervan zal in geval van nood een nog betere beheersing van de situatie met een gecoördineerd optreden van alle betrokken diensten mogelijk zijn.
De veiligheidscel heeft op 20 september 2022 gunstig advies gegeven mits een aantal aanpassingen. De burgemeester heeft het ANIP 2022 goedgekeurd bij besluit van 29 september 2022.
Per e-mail van 20 december 2022 maakt de dienst Noodplanning van de provinciegouverneur onderstaand bericht over:
Beste burgemeester,
Beste noodplanningscoördinator,
Op 03 oktober 2022 ontvingen we de geactualiseerde versie van het gemeentelijk algemeen nood- en interventieplan van Grimbergen.Onze bemerkingen werden doorgestuurd naar, en besproken met de lokale noodplanningscoördinator, en deze werden ondertussen verwerkt in jullie ANIP.
Vervolgens heb ik op 20 december 2022 het ANIP van Grimbergen goedgekeurd. Mijn welgemeende felicitaties!Mijn goedkeuringsdatum mag worden ingebracht in de noodplaneditor binnen het nationaal veiligheidsportaal (ICMS).
De goedkeuring van het ANIP kan nu op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad worden geplaatst.
Nadien dient deze datum in de noodplaneditor binnen het nationaal veiligheidsportaal (ICMS) te worden ingebracht en dient u mij nog een uittreksel van de notulen van de gemeenteraad te bezorgen.
Hiermee wordt een uitermate belangrijk proces afgerond, en heeft Grimbergen opnieuw een geactualiseerd ANIP. Dit traject wordt momenteel trouwens in alle Vlaams-Brabantse steden en gemeenten uitgevoerd en afgerond.Naar de toekomst toe, wil ik nog eens benadrukken dat latere substantiële wijzigingen in het lokale ANIP, telkens besproken moeten worden in de gemeentelijke veiligheidscel en bezorgd aan de benoemde bestemmelingen. Deze procedurele vereiste is trouwens expliciet opgenomen in jullie ANIP.
Ook van onze kant zullen wij bij zulke substantiële wijzigingen in het provinciaal ANIP, de gemeentelijke noodplanningscoördinator hiervan inlichten. Indien nodig, kunnen die wijzigingen dan op hun beurt worden doorgevoerd in het gemeentelijk ANIP.
Tenslotte spreekt het voor zich, dat het lokale ANIP op regelmatige basis in zijn totaliteit moet worden geëvalueerd en geactualiseerd, zoals nu is gebeurd.
Tot slot wil ik deze gelegenheid aangrijpen om jullie nog eens uitdrukkelijk te bedanken voor de inspanningen die werden geleverd om deze actualisering van het ANIP door te voeren, en meer in het algemeen voor de enorme inzet voor noodplanning die jullie administratieve diensten deze laatste jaren hebben getoond. Wij appreciëren dit ten zeerste, en engageren ons vanuit de dienst noodplanning om jullie ook de komende jaren te ondersteunen in deze belangrijke opdracht.Met vriendelijke groeten,
Jan Spooren
Provinciegouverneur
Petra Van Es
Dienst Noodplanning
Administratief assistent
Federale afdeling van de provinciegouverneur Jan Spooren
Het college van burgemeester en schepenen nam hiervan kennis in zitting van 4 januari 2023.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiervan kennis te nemen en het ANIP 2022, toegevoegd als bijlage (incl. alle bijlagen) bij dit besluit, goed te keuren.
/
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van het ANIP met bijlagen, toegevoegd als bijlagen bij dit besluit en dit goed te keuren.
De gemeenteraad nam kennis van het toegevoegd punt "Vergunning schepencollege voor verkaveling in 9 loten gelegen Ter Tommendreef 7", ingediend door raadslid Eddie BOELENS, als bijlage bij het besluit gevoegd, alsook van de bespreking en beraadslaging zoals weergegeven in het besluit.
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan niet gebruikmaken van de mogelijkheid, vermeld in het eerste lid.
De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.
De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
(...)
/
Gemeenteraadsleden kunnen punten toevoegen aan de agenda van de gemeenteraad en daarbij moties of voorstellen indienen die men ter stemming wil voor leggen.
De bespreking en beraadslaging van de ingediende motie of voorstel wordt opgenomen in het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De uitslag van de stemming wordt opgenomen in de notulen van deze zitting.
Raadslid Eddie BOELENS geeft een toelichting.
Op 5 juli 2022 heeft het schepencollege een bouwvergunning goedgekeurd voor het verkavelen in negen loten van een perceel aan de Ter Tommendreef. In het voorafgaand onderzoek zijn diverse bezwaarschriften ingediend en een petitie. Het college gaf desondanks een voorwaardelijk positief advies. Het project ligt nu ter behandeling bij de Deputatie, nadat beroep was ingesteld tegen de vergunning onder voorwaarden. Op 20 december 2022 gaf de provinciale omgevingsvergunningsambtenaar een negatief advies voor de aanvraag van stedenbouwkundige handelingen als voor de verkavelingsaanvraag. Het advies was grondig gemotiveerd: de MER-screening was onvoldoende, er is geen boscompensatie, het project past niet in het straatbeeld, er is geen tegemoetkoming voor bescheiden wonen, het gaat zonder verantwoording in tegen de stedenbouwkundige verordening, etc.
De Deputatie heeft akte genomen van het verzoek van de aanvrager ter verlenging van de beslissingstermijn met 60 dagen. Op een later datum zal een hoorzitting worden georganiseerd en zal de omgevingsvergunningsambtenaar opnieuw adviseren. De aangepaste plannen dienen uiterlijk 2 februari 2023 ingediend te worden bij het omgevingsloket.
De fractie Groen heeft een aantal vragen over het dossier en de behandeling ervan door het schepencollege:
Op welke basis heeft het schepencollege de MER-screening aanvaard?
Op het perceel staan veel bomen, waaronder vijf hoogstammen, die gekapt dreigen te worden. Er is echter geen compensatievoorstel in het dossier opgenomen. Waarom heeft het schepencollege dit aanvaard?
Het ontwerp bevat een verkaveling tot negen kavels die groter zijn dan 0,5 ha. Hoe verantwoordt het schepencollege dat er geen aandeel bescheiden woningen is opgenomen in het plan?
In het dossier wordt afgeweken van de stedenbouwkundige verordening. Waarom hoefden de aanvragers deze afwijking niet te motiveren?
In het ontwerp worden beplanting en bomen langs de rooilijn geschrapt, terwijl dit groen bepalend is voor de Ter Tommendreef. Hoe motiveert het college het aanvaarden van deze kaalslag?
Naast de kavels voor negen woningen blijft er een restperceel van 5,16 are over dat ingesloten is in de verkaveling. Waarom worden de plannen voor dit perceel niet geconcretiseerd, terwijl een restperceel zonder bestemming in een woongebied en zonder ontsluitingsmogelijkheden niet aanvaard wordt?
Waarom aanvaardt het schepencollege dat de toegang tot de verkaveling minstens gedeeltelijk gebeurt via het woonerf van de Diepekanten?
De fractie Groen wil na beantwoording van de vragen het volgende punt ter stemming voorleggen: “Op basis van het voorafgaande stelt de gemeenteraad aan het schepencollege voor om ten laatste op 2 februari 2023 aanvullende stukken in te dienen en alle andere mogelijke démarches te ondernemen met de bedoeling alles in het werk te stellen om de rijkelijke beplanting over de gehele lengte van de rooilijn zo veel mogelijk te behouden, de vijf hoogstambomen in de mate van het mogelijke te behouden. Per boom die echt verwijderd moet worden, dienen op het bestaande perceel in het eerstvolgende plantseizoen drie streekeigen bomen aangeplant te worden van hetzelfde type. De gemeenteraad vraagt ook om te voldoen aan de vereiste om minstens 20% in bescheiden woningen te voorzien in het project. Aan het restperceel wil de fractie dat er bestemming openbaar groen wordt gegeven. De toegang van verkeer zou enkel langs de Ter Tommendreef kunnen worden voorzien. De gemeenteraad vraagt het schepencollege ook om bij de provincie een verzoek in te dienen om alsnog deel te nemen aan de komende hoorzitting over dit dossier.”
Burgemeester Bart LAEREMANS stelt dat het gaat om een lopende beroepsprocedure. Strikt genomen zou hij kunnen antwoorden dat het schepencollege hierover geen stelling in kan nemen, omdat het daartoe niet bevoegd is. De Deputatie is bevoegd en de aanvrager van de verkaveling heeft nog een kans om schriftelijk te reageren op de opmerkingen van de provinciale omgevingsambtenaar. Het diensthoofd van de gemeente Grimbergen heeft contact gehad met de provincie en gehoord dat er geen hoorzitting meer komt.
In de Ter Tommendreef staan enkele grote villa’s op zeer grote percelen. Het betreffende perceel bevat 58 aren. Een van de voorstellen is geweest om hier een appartementencomplex te bouwen, maar dat vonden de gemeentelijke diensten niet aanvaardbaar. Uiteindelijk werd voorgesteld om drie grote kavels van 12-13 aren met viergevelwoningen en zes bescheiden woningen op percelen van 2,5-4 aren, wat in overeenstemming met de omgeving lijkt te zijn. Het is nu aan de verkavelaar om meer gedetailleerde informatie te leveren over zijn plannen, waarna de provincie een besluit kan nemen.
Gevraagd werd op welke basis het schepencollege de MER-screening heeft aanvaard. Een MER-screening is iets anders dan een MER-rapport. De diensten hebben geantwoord dat het voor dit perceel niet nodig was om te beschikken over een uitgebreide screening.
Op de vraag waarom het schepencollege heeft aanvaard dat er geen compensatievoorstel is opgenomen voor de te kappen bomen, antwoordt de burgemeester dat de gemeente van mening is dat er geen sprake is van ontbossing. Het gaat namelijk niet om natuur, maar om de tuin van een vrijstaande eengezinswoning. Voor het rooien van de bomen is een omgevingsvergunning nodig. Binnen de verkaveling moeten de zeven bomen vervangen worden.
Voorts wordt gevraagd hoe het schepencollege het verantwoordt dat er geen aandeel bescheiden woningen is opgenomen in het plan. De gemeentelijke dienst gaat ervan uit dat de verplichting geldt voor een verkaveling vanaf tien loten en dus hier niet van toepassing is. Zes van de negen loten voldoen overigens wel degelijk aan alle criteria voor bescheiden woningen. Het zijn kleine kavels en relatief kleine woningen.
Gevraagd werd waarom de aanvragers de afwijking van de stedenbouwkundige verordening niet hoeven te motiveren. De afwijking betreft de afstand van de woningen ten opzichte van de straat. De dienst stelt dat er geen duidelijk referentiebeeld is. De huidige woningen staan op circa 12 meter. Hier gaat het om drie woningen die op 8 tot 12 meter afstand staan, wat men niet onredelijk vindt. Het schepencollege is van mening dat er niet wordt afgeweken van de stedenbouwkundige verordening. Het is aan de Deputatie om de regelgeving te interpreteren.
In het ontwerp worden beplanting en bomen langs de rooilijn geschrapt, terwijl dit groen bepalend is voor de Ter Tommendreef. Gevraagd werd hoe het schepencollege het aanvaarden van deze kaalslag motiveert. Een aantal grote bomen zijn beeldbepalend voor de straat, maar verder gaat het om bomen en struiken in de tuin van een eengezinswoning.
Naast de kavels voor negen woningen blijft er een restperceel van 5,16 are over dat ingesloten is in de verkaveling. Gevraagd wordt waarom de plannen voor dit perceel niet worden geconcretiseerd, terwijl een restperceel zonder bestemming in een woongebied en zonder ontsluitingsmogelijkheden niet aanvaard wordt. In het plan staat duidelijk wat er met het restperceel moet gebeuren. Het wordt verkocht aan een of meer eigenaren van de omliggende percelen.
Tot slot wordt gevraagd waarom het schepencollege aanvaardt dat de toegang tot de verkaveling minstens gedeeltelijk gebeurt via het woonerf van de Diepekanten. Men moet altijd kijken wat er aan de uitgeruste weg ligt en hoe er ontsloten kan worden met de minste verharding. Terwijl de fractie Groen altijd tegenstander is van verharding, schaart zij zich nu achter een voorstel om twee straten door te trekken. Het aanleggen van nieuwe ontsluitingswegen is onnodig en verkeersonveilig. Bovendien zouden er nog enkele bomen door sneuvelen. Het voorstel staat daardoor haaks op een goede ruimtelijke ordening en is niet aanvaardbaar.
Raadslid Eddie BOELENS vindt het een sterk pleidooi, maar heeft een aantal bedenkingen. Hij begrijpt dat extra verharding een probleem is, maar nu wordt voor de ontsluiting gebruikgemaakt van een woonerf, wat ook tot problemen leidt. Groen begrijpt dat er extra verharding ontstaat als de woningen op een andere manier ontsloten worden, maar verwacht niet dat er een extra weg moet worden aangelegd.
Verder stelt hij vast dat de provinciale omgevingsvergunningsambtenaar serieuze bedenkingen heeft geuit over het dossier. Hij vindt dat het schepencollege deze bedenkingen niet serieus genoeg heeft behandeld.
Over het tweede punt waarbij de burgemeester betoogt dat het geen bos betreft, maar een verwilderde tuin, stelt raadslid BOELENS dat het wel een groen gebied is. Hij verwijst naar de stedenbouwkundige ambtenaar die het beschouwt als een stuk bos met onder andere vijf waardevolle hoogstambomen, waarvoor wel degelijk een aanvraag moet worden ingediend voor compensatie.
Over het bescheiden woonaanbod zegt hij dat hij zich niet kan voorstellen dat de geplande woningen bescheiden woningen zijn. Het blijkt in ieder geval niet uit het dossier.
Raadslid BOELENS stelt tot slot dat er niet gestemd kan worden over het punt, maar hij vond het belangrijk om het debat te voeren, omdat de gemeente niet op deze manier verdichting moet realiseren. De fractie Groen is voorstander van het efficiënt gebruiken van bestaande kavels, maar het moet om kwalitatieve verdichting gaan. Als men in een gebiedje van 58 aren negen woningen plant, kan men zich afvragen of daarvoor draagvlak in de omgeving is. Hij adviseert het schepencollege om dergelijke ontwikkelingen voortaan grondig te bestuderen en alle zaken rond het kappen van bomen en het leefbaar houden van de omgeving in ogenschouw te nemen.
Voorzitter Peter PLESSERS concludeert dat het punt niet ter stemming wordt voorgelegd.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van het toegevoegd punt "Vergunning schepencollege voor verkaveling in 9 loten gelegen Ter Tommendreef 7", ingediend door raadslid Eddie BOELENS, als bijlage bij dit besluit gevoegd alsook van de bespreking en beraadslaging zoals weergegeven in het besluit.
De gemeenteraad nam kennis van de mondelinge vragen door de raadsleden op de zitting gesteld en verwijst voor het overige naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.
(...)
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
(...)
/
Raadslid Gilbert GOOSSENS vraagt:
of de gemeente een afgevaardigde heeft bij de Waterweg en zo ja, wie dat is.
naar de asbestverwijdering bij de Westvaartdijk bij Verbrande Brug. Dat is een goed initiatief en het is goed gedaan, maar hij betreurt het dat het fietsgedeelte van de weg niet meteen is aangepakt. Hij vraagt of er in de algemene vergadering niet beter opgetreden kon worden om dat fietspad beter aan te leggen, en
naar de slechte staat van de kasseien in de Hof ter Weerdestraat. Hij zou graag zien dat er een fietscomfortstrook komt tot de Triohofstraat.
Raadslid Vincent VAN ACHTER vraagt naar de status van het dossier Brouwerijstraat. Ook hoort hij graag de stand van zaken omtrent het dubbele fietspad aan de Romeinsesteenweg, waar de voorrangsregels gewijzigd zijn geweest. Tot slot hoort hij graag de status met betrekking tot de beeldknoppen aan het kruispunt Sint-Annalaan, die ervoor zorgen dat fietsers groen licht hebben als het andere verkeer rood heeft, zoals voor automobilisten gebruikelijk is.
Raadslid Vincent VAN ACHTER vindt een discussie over voorrangsregels voor fietsers een belangrijk aspect voor het faciliteren van de modal shift. Zijn vraag is of het voorrangsbeleid kan worden uitgerold op alle gewestwegen en kruispunten, zodat er alleen drukknoppen komen voor het fietsverkeerslicht op plekken waar extra voorzichtigheid geboden is.
Raadslid Katrien LE ROY vraagt naar de toegangsweg naar de landbouwgrond aan de Brusselsesteenweg. De Brusselsesteenweg wordt gebruikt als toegangsweg, waardoor de berm helemaal kapotgereden is. Dat levert bij nat weer veel modder op, wat een gevaarlijke situatie voor fietsers oplevert. Ze vraagt of hier iets tegen gedaan kan worden. Raadslid Katrien LE ROY vraagt te onderzoeken of het wel een rechtmatige toegangsweg is.
Raadslid Caroline DENIL dankt het schepencollege voor de aanleg van een zebrapad voor Campus Fenix en vraagt of het mogelijk is om te voorzien in een fietssuggestiestrook.
Raadslid Eddie BOELENS merkt op dat het infoportiek bij de Antwerpselaan/Nieuwelaan is verwijderd, terwijl daar veel gebruik van gemaakt werd. Er zijn er nu nog twee over in Grimbergen. Hij stelt voor om het infoportiek aan het Cultuurcentrum terug te plaatsen.
Raadslid Eddie BOELENS vraagt naar de stand van zaken rondom het PV over de schade aan de rand van het fietspad langs de Humbeeksesteenweg aan de kant van de breekwerven. Hij hoort graag welke boete en/of herstelmaatregelen opgelegd kunnen worden.
Raadslid Isabel GAISBAUER vraagt naar de samenwerking tussen de politiezones van diverse gemeenten. Waarom is gekozen voor deze politiezone en niet voor andere naburige politiezones?
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de mondelinge vragen door de raadsleden ter zitting gesteld en voor het overige te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
Een aspirant commissaris van politie wordt benoemd in de betrekking van commissaris van politie - coördinator tweedelijnszorg opengesteld in de vierde mobiliteitscyclus van 2022, onder voorbehoud van welslagen in de opleiding.
Artikelen IV.I.3, tweede lid, IV.I.33§1, eerste en tweede lid, VI.II.3, VI.II.4bis, VI.II.4ter en VI.II.4quater van het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.
Het koninklijk besluit van 19 maart 2008 tot wijziging van het koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het minimaal effectief van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de lokale politie. De politiezone Grimbergen is deficitair ten aanzien van dit minimaal effectief.
Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2017 waarbij de permanente openstelling van de vacatures in het operationeel en administratief kader werden begeven bij mobiliteit, waarbij de beslissingsbevoegdheid tot openstelling van de vacatures in het kader van de mobiliteit aan het college van burgemeester en schepenen werd overgedragen, mits deze steeds ter kennis van de gemeenteraad worden gebracht.
Het besluit van de gemeenteraad van 24 januari 2019 aangaande de delegatie van de bevoegdheid tot aanwerving van politiepersoneel aan de burgemeester.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 september 2022 waarbij de betrekkingen van het operationeel en logistiek kader van de lokale politie Grimbergen opengesteld in de vierde mobiliteitscyclus van 2022 werden bekrachtigd en het besluit van de gemeenteraad van 29 september 2022 waarin werd kennis genomen van de betrekkingen van het operationeel en logistiek kader van de lokale politie Grimbergen opengesteld in de vierde mobiliteitscyclus van 2022.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 januari 2023 inzake toewijzing van de functie van commissaris van politie - coördinator tweedelijnszorg opengesteld bij de vierde mobiliteitscyclus 2022.
Het advies van de selectiecommissie van 9 december 2022 bestaande uit korpschef Jurgen BRAECKMANS, commissaris coördinator operaties Tim HUYSMANS en commissaris adjunct-coördinator operaties Kaatje VAN ESPEN.
Voor de betrekking van commissaris van politie - adjunct coördinator operaties werd één geldige kandidatuur ontvangen van aspirant commissaris Bart DE PETTER.
De kandidaat werd reglementair uitgenodigd om deel te nemen aan een interview met de selectiecommissie op 9 december 2022.
De samenstelling van deze commissie werd vastgesteld door de gemeenteraad in haar zittingen van 21 november 2002 en 28 april 2005.
Uit het proces-verbaal van de selectiecommissie blijkt dat aspirant commissaris Bart DE PETTER geschikt werd bevonden.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
Geheime stemming waarbij 31 stemmen voor op 31 stemmers op naam van Bart DE PETTER worden uitgebracht.
/
Artikel 1.
Bart DE PETTER, geboren te Aalst op 3 augustus 1976 te benoemen tot commissaris van politie - coördinator tweedelijnszorg, onder voorbehoud van het slagen in de opleiding en met ingang van 1 maart 2023.
Art. 2.
De benoeming van bovenvermelde kandidaat vervalt indien betrokkene schriftelijk te kennen geeft de toegewezen functie niet op te nemen binnen de 14 dagen na het betekenen van de plaatstoewijzing.
De voorzitter sluit de zitting op 26/01/2023 om 22:43.
Namens GEMEENTERAAD,
Muriel VAN SCHEL
algemeen directeur
Peter PLESSERS
voorzitter gemeenteraad