De gemeenteraad bekrachtigt het bedrag van de zitpenningen van de GECORO leden.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB):
Artikel 41:
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
13° het inrichten van adviesraden en overlegstructuren.
Artikel 304, §§3 en 5:
§ 3. Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid, is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.
Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.
(...)
§ 5. De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.
De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1, 2 en 4, voor het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en zijn organen.
Artikel 2 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening:
Aan de leden van de provinciale, intergemeentelijke en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening worden presentiegelden, reis- en verblijfsvergoedingen toegekend. Het bedrag van die vergoedingen wordt vastgesteld door de provincieraad, respectievelijk de gemeenteraad of de gemeenteraden van de gemeenten die aan de intergemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening deelnemen.
Deze presentiegelden, reis- en verblijfskosten komen ten laste van de werkingsmiddelen die de provincieraad, respectievelijk de gemeenteraad of het intergemeentelijk samenwerkingsverband, overeenkomstig artikel 1.3.2, § 9, respectievelijk artikel 1.3.3, § 9, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening aan de commissie ter beschikking stelt.
DLB.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 (VCRO) en zijn uitvoeringsbesluiten.
Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening van 19 mei 2000.
Besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 "Gecoro – Vaststelling van de maatschappelijke geledingen voor de legislatuur 2019-2024".
Besluit van de gemeenteraad van 28 november 2019 "GECORO – Goedkeuring van de nieuwe samenstelling – Aanduiding en benoeming van de leden, de plaatsvervangers, de secretaris en de voorzitter voor de legislatuur 2019 – 2024".
Besluit van de gemeenteraad van 22 oktober 2020 "GECORO – Secretaris en adjunct-secretaris - Aanstelling".
Besluit van de gemeenteraad van 30 juni 2022 - ontslag lid Middenstandsraad en nieuwe voordracht door de Raad lokale Economie.
Besluit van de gemeenteraad van 30 maart 2023 "Samenstelling GECORO: ontslag twee deskundigen en één plaatsvervangend lid - kandidaturen twee nieuwe deskundigen - voordracht nieuwe vaste secretaris. Kennisname en aanstelling".
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 augustus 2023 "Uitbetaling GECORO: verhoging maximale uitbetaling leden van 6x per jaar tot 10x per jaar - kennisname en principieel akkoord".
Rechtsgrond en historiek
Artikel 1.3.3 van de Vlaamse Codex voor ruimtelijke ordening, verder afgekort als VCRO, van 15 mei 2009 bepaalt dat elke gemeente een adviesraad voor ruimtelijke ordening onder de benaming "gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening", verder afgekort als "GECORO", dient op te richten.
Artikel 1.3.3., § 9, van de Vlaamse Codex voor Ruimtelijke Ordening, bepaald dat de gemeenteraad aan de gemeentelijke commissie een permanent secretariaat en de nodige middelen ter beschikking dient te stellen;
Artikel 2, eerste lid, van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 mei 2000 tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening, bepaalt dat aan de leden van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening presentiegelden worden toegekend en dat het bedrag hiervan wordt vastgesteld door de provincieraad, respectievelijk gemeenteraad.
De gemeenteraad heeft op 28 november 2019 de samenstelling van de GECORO voor de legislatuur 2019 - 2024 goedgekeurd.
Het schepencollege heeft op 27 januari 2020 kennis genomen van de samenstelling van de GECORO en van het ontwerp van het huishoudelijk reglement van de GECORO. Het college van burgemeester en schepenen heeft op diezelfde datum tevens besloten om aan de gemeenteraad voor te stellen het bedrag per deelname aan de GECORO vast te stellen op 75 euro voor de leden en 150 euro voor de voorzitter. Bijkomend werd gesteld dat de presentiegelden maximaal uitbetaald worden voor 6 bijeenkomsten op jaarbasis. De reis en/of verblijfsvergoedingen worden toegekend aan de deelnemers van de Gecoro volgens de bepalingen onder titel VII hoofdstuk V, van de rechtspositieregeling goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 april 2019.
De gemeenteraad heeft op 30 januari 2020 het huishoudelijk reglement van de GECORO goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 17 mei 2021 de afsprakennota tussen het gemeentebestuur en de GECORO goedgekeurd (aangepaste versie).
Het schepencollege heeft op 27 januari 2020 kennis genomen van de samenstelling van de GECORO en van het ontwerp van het huishoudelijk reglement van de GECORO.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op diezelfde datum tevens besloten om aan de gemeenteraad voor te stellen het bedrag per deelname aan de GECORO vast te stellen op 75 euro voor de leden en 150 euro voor de voorzitter. In het verleden werd een onderzoek gehouden naar het niveau van dit presentiegeld in andere gemeenten, en de bedragen van 75 euro en 150 euro zijn vergelijkbaar en aanvaardbaar.
Aangezien de voorzitter van de GECORO bijkomende voorbereidende werkzaamheden dient uit te voeren en een belangrijke rol moet spelen bij het bewaken van de evenwichtige en deontologische correcte werking van de GECORO is het aanvaardbaar dat het presentiegeld per vergadering hoger ligt.
Deze zitpenningen, ten bedrage van 75 euro voor de leden, en 150 euro voor de voorzitter worden heden, en vanaf 2022, uitbetaald aan de GECORO-leden, maar werden alsnog niet bekrachtigd door de gemeenteraad.
De gemeenteraad gaat over tot het bekrachtigen van de zitpenningen van 75 euro voor de leden, en 150 euro voor de voorzitter.
Enig artikel.
Het bedrag van de zitpenningen van de GECORO leden (75 euro voor leden, en 150 euro voor de voorzitter) te bekrachtigen aangezien artikel 2, eerste lid, van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 mei 2000 tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening, bepaalt dat aan de leden van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening presentiegelden worden toegekend en dat het bedrag hiervan wordt vastgesteld door de provincieraad, respectievelijk gemeenteraad.