Effectief lid Elke WOUTERS laat zich vervangen door Rudi VAN HOVE.
Effectief lid Manon BAS laat zich vervangen door Brigitte JANSSENS.
Artikel 37, §9 Huishoudelijk reglement, goedgekeurd in zitting van 25 februari 2019:
De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.
Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.
E-mail van raadslid Elke WOUTERS van 23 november 2021, waarin zij zich laat vervangen door raadslid Rudi VAN HOVE.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen dat volgende effectieve leden vervangen worden voor onderhavige vergadering en dus recht hebben op presentiegeld:
verontschuldigd effectief lid |
vervangend lid |
Elke WOUTERS | Rudi VAN HOVE |
Manon BAS | Brigitte JANSSENS |
Artikel 37.
§ 1 De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:
1° personeel en organisatie;
2° financiën;
3° infrastructuur;
4° omgeving;
5° mobiliteit;
6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;
7° verenigde commissie.
Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
§ 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.
(...)
§ 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.
§ 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.
§ 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.
§ 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement). De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.
§ 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
Artikel 38.
Alle leden van de gemeenteraadscommissie zijn stemgerechtigd, met uitsluiting van de waarnemende leden, de krachtens art. 37, §2 aangestelde voorzitter, de deskundigen en de eventuele belanghebbenden. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 27, §4 van dit reglement.
Artikel 39.
Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. Een afschrift van het verslag wordt via e-notulen verzonden aan ieder commissielid en aan elke fractieleider.
SPECIFIEK
Context
Vanaf 1 januari 2022 zal de uitbating van het recyclagepark van Grimbergen overgenomen worden door Incovo. De recyclageparken van Incovo vormen een netwerk met gelijke openingsuren en gelijke tarieven, waar inwoners van de verschillende gemeenten terecht kunnen.
Concreet kunnen de inwoners van Grimbergen vanaf 1 januari o.a. terecht op de recyclageparken van Grimbergen, Koningslo, Vilvoorde, Zemst en Meise.
Dit besluit beoogt de toepassing van de tarieven geldend binnen Incovo op het recyclagepark van Grimbergen. Binnen Incovo is er een aanpassing voorzien die ingaat op 1 februari 2022. Deze wordt meteen in het besluit geïntegreerd.
Tot einde 2020 was er bij Incovo een tarifering geldig op basis van de laadruimte van het voertuig waarmee afval werd aangevoerd. De gemeente Grimbergen nam deze methode naderhand over, met eigen accenten.
Begin 2021 werd binnen Incovo de methodiek van tariferen aan het recyclagepark gewijzigd.
De tarieven op basis van grootte van de laadruimte werden gewijzigd naar tarieven op basis van volume. De hoogte van de tarieven wordt ook mee bepaald door de totale aanvoer per jaar binnen hetzelfde gezin. De eerste aanvoer van recyclaarbaar afval is volledig gratis, daarna geldt een gunsttarief (enkel verwerkingskost wordt gedragen), bij zeer grote aanvoer wordt de volledige kost betaald (verwerking + transport). Conform de Vlaamse wetgeving (Vlarema) dient het tarief voor groot restafval steeds de volledige kost te dekken.
Gezien de sterk wisselende prijzen voor verwerking van afvalstoffen is het de bedoeling om de tarieven op het recyclagepark jaarlijks te actualiseren zodat de achterliggende beleidsprincipes en wettelijke bepalingen rond kostendekkingsgraad steeds gerespecteerd blijven.
Algemeen was de evaluatie van de nieuwe wijze van tariferen op de recyclageparken binnen Incovo erg gunstig. Voor deze evaluatie kan er gebruik worden gemaakt van de gebruikersdata van de bezoeken op het recyclagepark, de rekening van Incovo en een gebruikersbevraging.
Kerncijfers
Dit leidt tot volgende kencijfers:
Omgekeerd uitgedrukt: 96.8 % van de gezinnen betaalt nooit voor de aanvoer van recycleerbaar afval (groenafval, houtafval, harde plastics, zuiver steenpuin).
De 3.2 % van de gezinnen met opgebruikt krediet zorgt voor 42.9 % van de aanvoer van recycleerbaar afval.
De gebruikersbevraging leerde dat er globaal een erg grote tevredenheid is over de werking van de parken. Indien de scores voor zeer tevreden en tevreden worden samengeteld, blijkt 97,98 % positief over de werking van de recyclageparken. Slechts 0.3 % is ontevreden tot zeer ontevreden.
De tevredenheid over het personeel (99.44 %), de soorten afval die aanvaard worden (99.16 %) en de duidelijkheid van de sorteerregels (98.32 %) is zelfs nog groter. Ook over de ligging van het park (97.77 %) en de openingsuren (94.41 %) is er grote tevredenheid.
Deze cijfers liggen in dezelfde lijn als de tevredenheidsscores binnen de VRIND statistieken van de Vlaamse regering.
Drie kwart van de gebruikers (75,63 %) is positief over het principe van het krediet van 25 euro voor recycleerbaar afval. Een bijna even grote groep (72.91 %) is voorstander van het reservatiesysteem dat vandaag op de recyclageparken geldt. Veertien procent daarentegen is daar tegenstander van.
De nieuwe tarieven kunnen rekenen op de goedkeuring van 65 % van de gebruikers, iets meer dan 20 % is er ontevreden over. Dit stemt overeen met de vaste groep van inwoners die betalen voor afval in het algemeen een moeilijk verhaal vindt.
Budgettair kan binnen Incovo gesteld worden dat de tariefwijziging zeker niet tot een “belastingverhoging” heeft geleid, integendeel. Voor wat betreft de tarieven van recycleerbare stromen is er een extra financiële input van 0.75 euro per inwoner en per jaar als gevolg van de invoering van het gratis krediet. Sorteren en recycleren wordt zo aangemoedigd. Inwoners die heel veel afval aanbrengen betalen wel meer dan voorheen, maar dit betreft een kleine groep. Beleidsmatig is het ook te verantwoorden dat de recyclageparken voor de aanvoer van grotere hoeveelheden afval op hetzelfde prijsniveau werken als de private afvalverwerkers.
Ook voor wat betreft het tarief van groot restafval is er een daling van de inkomsten per ton aangebracht afval. Inwoners hebben de overgang van een tarief per laadruimte naar een tarief per volume eenheid optimaler gebruikt dan eerst ingeschat. Daardoor zijn de tarieven voor groot restafval niet meer kostendekkend, hetgeen wel een decretale verplichting is. Bij een volgende tariefaanpassing zal dit worden meegenomen.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 22 november 2021 om onderstaand reglement voor te leggen aan de gemeenteraad:
Artikel 1: Brengmethode (recyclagepark)
Het groot restafval, groenafval, houtafval, harde plastics, zuiver steenpuin, gemengd bouwafval en bouwafval met hechtgebonden asbest kunnen tegen betaling aangeboden worden op het recyclagepark in samenwerking met en volgens de voorschriften van INCOVO. De wijze van betaling geschiedt op de door INCOVO voorgeschreven wijze, door middel van afgifte van een betaalbewijs conform de regels van INCOVO of door elektronische betaling via Bancontact.
De basis van de tarifering wordt gevormd door het volume van het aangeboden afval volgens de geldende tariefcategorie. Dit volume wordt bepaald als het volume van de meetkundige balk gevormd door de uiteindes van het afval in de verschillende dimensies.
Volgende categorieën worden onderscheiden:
Volgende tarieven worden gehanteerd in euro
|
Groot restafval en asbest |
Recycleerbaar (groen, harde plastics, hout en zuiver steen) |
Gemengd bouwafval |
Cat 1 |
5 |
2.5 |
6.25 |
Cat 2 |
10 |
5 |
12.5 |
Cat 3 |
20 |
10 |
25 |
Cat 4 |
30 |
15 |
37.5 |
Cat 5 |
40 |
20 |
50 |
Cat 6 |
60 |
30 |
75 |
In afwijking van bovenstaande tarieven wordt voor zetels en sanitair porselein (WC, lavabo) een vast tarief gehanteerd van 6.25 euro, voor meerpersoons zetels geldt een vast tarief van 12.5 euro.
Ieder gezin heeft recht op een jaarlijkse vrijstelling van 25 euro voor de aanvoer van recycleerbaar afval en 25 euro voor de aanvoer van asbesthoudend afval.
Bij een jaarlijkse aanvoer per gezin voor meer dan 100 euro, worden de tarieven verhoogd met 50 %. Zowel de vrijstelling als de verhoging worden berekend per kalenderjaar.
Voor de aanvraag van een toegangsbadge voor KMO’s en voor personen met eigendom of verblijf in de gemeente zonder domicilie wordt eenmalig 20 euro administratiekost aangerekend.
Art. 2
Het intergemeentelijk samenwerkingsverband INCOVO wordt gemachtigd om de contantbelasting zoals vermeld te innen.
Art. 3
De belasting moet contant worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs.
Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting een kohierbelasting.
Art. 4.
De belastingschuldige kan een bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen overeenkomstig artikel 9 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen vijftien dagen na indiening ervan
Art. 5.
Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2022.
Verder besliste men om het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2019 houdende het vaststellen van het retributiereglement op het verzamelen en ophalen van afvalstoffen aan te passen als volgt:
De heer Jan BUYSSE, algemeen directeur van Incovo, geeft een toelichting aan de hand van een presentatie.
De presentatie bevindt zich in bijlage bij dit besluit.
Sinds 1 januari is er een nieuw reglement voor de tarieven.
Het reglement lijkt op het reglement van de gemeente Grimbergen, dat heeft de gemeente destijds overgenomen om afvaltoerisme tegen te gaan.
Incovo is van het systeem van laadruimte gestapt. Tariferen op basis van de grootte van een voertuig, of deze nu vol is of niet, lokt vaak discussie uit en is contra-intuïtief.
We merkten dat sommige klanten meerdere keren met een kleine wagen kwamen om gebruik te maken van het lage tarief.
Het doel van het nieuwe reglement is om in de eerste plaats duurzaamheid stimuleert. Goede recyclage moet gepromoot worden. Mensen die alle afval thuis sorteren en goed recycleren, moeten beloond worden. Daarnaast is efficiëntie en zuinigheid van belang. Als je afval aan een te laag tarief aanneemt, wordt er misbreuk gemaakt. Dan zou je te grote hoeveelheden aantrekken en zou men de professionele sector gaan concurreren.
Via het nieuwe reglement is een goede opvolging mogelijk en kan Incovo bijhouden wie regelmatig komt en kan de tarifering gedifferentieerd worden.
Het eerste principe is een zeer lage drempel bij normale hoeveelheden recycleerbaar afval en asbest. Asbest is een gevaarlijk product, daar wil Incovo de drempel zo laag mogelijk houden om kleine hoeveelheden sneller aan te leveren.
Het wordt gestimuleerd om kleinere hoeveelheden huishoudelijk afval aan te bieden. Wanneer die volumes te groot worden, evolueert de kost naar de werkelijke kots. Het is niet de bedoeling om bedrijfsafval recycleren op het recyclagepark.
Groot restafval, ook wel grofvuil genoemd, is niet recycleerbaar en is steeds betalend. Daar kennen we geen krediet voor toe. Moet zoveel als mogelijk aanhangen bij de werkelijke kost.
Incovo registreert op basis van de identiteitskaart, zo kan worden nagegaan, wie heel veel afval aanbiedt dat boven de huishoudelijke hoeveelheid gaat.
Voortuigcategorieën zijn te ruim, vandaar is men overgeschakeld naar volumebepaling. Aan de hand van Intongblokken worden de volumes weergegeven bij aankomst op het recyclagepark. In de praktijk blijkt dit goed te werken.
De eerste 25 euro per gezin is steeds gratis voor recycleerbare stromen en asbest. Onder de 100 euro beschouwt Incovo dat als huishoudelijk afval en betaalt een gezin dus minder. Enkel de verwerkingsprijs wordt aangerekend. Boven de 100 euro ziet Incovo geen reden meer om dit voordeeltarief toe te kennen. De volledige variabele kost wordt dan aangegeven. De uitbatingskost voor het recyclagepark wordt sowieso nooit aangerekend.
Wat stelt die 25 euro precies voor?
In volumes zou dat neerkomen op 80 bierbakken, 60 grote zakken gazon of 2,5 bigbags steenpuin.
De overgrote meerderheid van de inwoners blijven onder die 25 euro. Mensen gaan daar ook naartoe rekenen. Er wordt beter gesorteerd en gerecycleerd.
De ervaring van de parkbeheerders is zeer positief. Er is minder discussie dan voorheen wanneer met laadruimtes werd gewerkt. Het feit ook dat de tarieven worden bepaald door de computer, maakt het duidelijker dan dat het door de parkwachter wordt aangegeven.
De effectieve tarieven zijn 10 euro per kuub voor steenpuin, hout, harde plastics & groen; 20 euro per kuub voor groot restafval en asbest en 25 euro per kuub voor gemengd bouwafval. Dat zijn gemiddelden voor de verwerking. Het is de bedoeling, en dat wordt ook door OVAM gevraagd, om de tarieven jaarlijks aan te passen aan de werkelijke kostprijs. Afvalverwerking is ook voor een stuk een gegeven op de wereldmarkt, dus daar kan soms wel verschil op zijn.
Aan de hand van onze data hebben we volgende statistieken:
In augustus van 2021 heeft Incovo een tevredenheidsenquête gedaan. Niet alleen m.b.t. de tarieven maar in het algemeen naar de beleving van het recyclagepark. Deze werden face-to-face afgenomen. Daaruit blijkt dat:
De voorzitter Patrick VERTONGEN, dankt directeur Buysse voor de uiteenzetting.
Raadslid Eddie Boelens krijgt het woord en stelt drie vragen.
Jan Buysse krijgt het woord en beantwoord de vragen.
Eddie BOELENS stelt zich vragen wat dan bijvoorbeeld met co-housing, waarbij 3 gezinnen op hetzelfde domicilie wonen?
Sommige afvalstromen, bijvoorbeeld harde plastics, die zullen uiteraard groter zijn dan voor een alleenstaande. Hij begrijpt de logica van het reglement, maar wil toch graag verduidelijking.
Jan BUYSSE antwoordt dat bij meer en meer co-housing projecten sprake is van aparte domicilies.
Wat betreft de harde plastics, is er een verschil in definitie. Sinds de invoering van de PMD+ is dat steeds minder. Het consumptie effect is steeds minder. Het is niet een dermate grote afvalstroom. De tarifering is voornamelijk omdat er in het verleden misbruik van werd gemaakt. Naar budget toe is dit echter relatief weinig.
Raadslid Katleen ORINX vraagt of ze het goed begrijpt dat die zachte plastics bij het 25 euro krediet zit?
Jan BUYSSE stelt dat dakgoten, wasmanden, tuinstoelen, … namelijk de harde plastics bij het gratis krediet van 25 euro zitten. Dus 97% van de mensen betaalt hiervoor niet.
Voor andere plastics geldt nu dat deze in de PMD+ zak kunnen. De zak mag ook naar het recyclagepark. Dus dan betaalt de inwoner enkel de prijs van de zak.
Enig artikel.
Kennis te nemen van de bespreking van de overname van de recyclageparken door Incovo OV, specifiek het reglement op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen van Incovo OV.
Artikel 37.
§ 1 De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:
1° personeel en organisatie;
2° financiën;
3° infrastructuur;
4° omgeving;
5° mobiliteit;
6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;
7° verenigde commissie.
Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
§ 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.
(...)
§ 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.
§ 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.
§ 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.
§ 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement). De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.
§ 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
Artikel 38.
Alle leden van de gemeenteraadscommissie zijn stemgerechtigd, met uitsluiting van de waarnemende leden, de krachtens art. 37, §2 aangestelde voorzitter, de deskundigen en de eventuele belanghebbenden. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 27, §4 van dit reglement.
Artikel 39.
Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. Een afschrift van het verslag wordt via e-notulen verzonden aan ieder commissielid en aan elke fractieleider.
De voorzitter geeft het woord aan schepen Bart LAEREMANS.
Bart LAEREMANS is lid van de algemene vergadering, geen bestuurder. We volgen het dus met afstand.
Haviland is onze streekintercommunale, die een heel aantal functies vervult doet die gemeenten afzonderlijk niet aankunnen.
Alle gemeenten van Halle-Vilvoorde zijn lid. In totaal zijn er 84 partners (gemeenten/OCMW’s/, politiezones, brandweerzone, AGB’s).
Een aantal initiatieven zijn uit Haviland gegroeid, maar leiden nu een afzonderlijk bestaan (zoals Intradura, huisvuilophaling)
Verder zijn er heel wat ondersteunende functies, deskundig personeel uitlenen, studieopdrachten, projecten coördineren,
Op dit moment zijn er 14 diensten, daar wordt veel in geïnvesteerd en ondertussen zit Haviland nu met 60 personeelsleden.
Doel is om “de sociale, economische en ecologische ontwikkeling van onze streek te bevorderen.” Dat gaat bijvoorbeeld over heel zichtbare zaken zoals 68 bouw- en infrastructuurwerken, ontwikkeling bedrijvenzones (Opwijk: de Vlaamse Staak), voor het overige veel ondersteunende functies: juridische bijstand, preventie, GDPR en informatieveiligheid, milieu en ruimtelijke ordening,
Het grote voordeel van Haviland is dat het inhouse de diensten aanbiedt, alsof eigen dienst zou zijn en dat betekent dat er geen BTW verschuldigd is.
1. Ruimtelijke ordening
Ze helpen bij de opmaak van 3 RUP's:
Daarnaast waren ze betrokken bij de bedrijfsbehoeftenstudie inzake Waardbeek.
Het is dus niet zo dat Haviland steeds een partner is.
Ze ondersteunen als interim 2 dagen in de week op de dienst ruimtelijke ordening.
Op vlak van ruimtelijke ordening hebben ze ook een belangrijke adviserende rol. Afgelopen week was er nog een overlegvergadering met alle schepenen inzake de (verplichte) opmaak van het hemelwaterplan, dat ook een rol speelt inzake het klimaatactieplan.
Nieuw is dat zij inzetten op elektrische deelmobiliteit, zonnepanelen, fietscirculatieplan, luchtkwaliteit, en dergelijke.
Ook nieuw is de tankslag, de saneringsoperatie voor onklaar maken van ongebruikte stookolietanks. In Grimbergen was dat een succes met 120 inschrijvingen.
Verder nieuw voor Grimbergen is de handhaving (op afroep) inzake milieu (drie gekwalificeerde toezichthouders) en ruimtelijke ordening (3 voltijdse handhavers). Binnenkort leggen de bevoegde personen de eed af (moeten ze in elke gemeente apart doen).
Dat is iets waar heel veel gemeenten in Halle-Vilvoorde in geïnteresseerd zijn. Waarschijnlijk zal men op termijn hier bijkomende mensen voor moeten aanwerven.
Tot slot, de kwaliteitskamer, dat doen ze ook regelmatig. Waarbij ze als een spilfiguur functioneren om de gemeenten advies te verlenen. Grimbergen heeft hiervoor beroep op Haviland gedaan voor het dossier van Borcht.
2. Bestuurlijke handhaving:
Haviland behandelt onze GAS4-boetes (inbreuken op stilstaan en parkeren) en dossiers inzake sluikstorten. Dat laatste verzorgt men de volledige administratieve afhandeling en eventueel zelfs ook de gerechtelijke ondersteuning.
3. Preventie en Noodplanning
Haviland heeft een belangrijke adviserende rol op vlak van preventie (uitrollen van allerlei plannen, zeker nuttig in covid-tijden)
De gemeente, het OCMW, het cultureel centrum en de politiezone Grimbergen zijn aangesloten (adviserende rol).
Verder helpt Haviland op vlak van informatieveiligheid en dataprotectie, bestrijding van cybercriminaliteit. Daar doet de gemeente echter niet onmiddellijk beroep op Haviland.
4. Sociale tewerkstelling
In wijk-werken (het vroegere PWA) heeft men een sterke expertise. Haviland fungeert als trekker, met als missie om gemeente, OCMW en VDAB beter te laten samenwerken (31 van de 35 gemeenten doen hieraan mee). Recent is daar sociale economie bijgekomen voor bepaalde gemeenten.
5. Groepsaankopen:
Hier is Haviland ook bekend voor.
Tweemaal per jaar een algemene vergadering, 15 leden in Raad van bestuur; Grimbergen heeft geen bestuurder.
De volgende vergadering zal doorgaan op 8 december waar het onder andere over de regiovorming zal gaan.
Financieel: jaarrekening
Belangrijkste evolutie is dat er van 87 miljoen euro schuld in 2010 naar 8,6 miljoen in 2018 en 1,3 miljoen eind 2020 is gegaan. Budgettair stevende men af op een faillissement. Men heeft aan versnelde schuldafbouw gedaan. Heel veel reserves verkocht, onder andere de verkoop van patrimonium. Nu is er budgettaire ruimte voor een nieuwbouw.
Haviland op termijn financieel zelfbedruipend gegeven, los van de inkomsten die ze uit patrimonium halen. Dat is een uitdovend.
Men zet nu in op een realistische timing voor de verkoop van gronden met het oog op een maximale meerwaarde.
Zo heeft men de terreinen van het Dilbeekse bedrijvenpark De Waterjuffer verkocht voor 1,5 miljoen euro of 600.000 meer dan ingeschat. Dit gebeurde pas dit jaar (2021), terwijl het budgettair gepland was in 2020
Mede hierdoor was het boekhoudkundig resultaat in 2020 minder gunstig dan gepland. In plaats van een verlies van 1,4 miljoen euro, werd het een verlies van 2,4 miljoen euro. Dat gaat dan ten koste van de eigen reserves. Het is dus niet zo dat men ondersteuning vraagt van de gemeentebesturen.
Men zal nog enkele jaren met verlies werken om tegen 2027-2028 break-even te kunnen draaien.
Bedoeling is dus om meer te gaan inzetten op de kerntaken, dat wil zeggen de dienstverlening ten bate van de gemeenten. Daartoe worden sinds dit jaar nieuwe diensten uitgebouwd: juridische dienstverlening (bestuursrecht, omgevingsrecht en bestuurlijke handhaving handhaving), subsidio-loog, mobiliteit, sociale economie, communicatie (2022), Ruimtelijke Ordening-handhaving
De dienstverlening zelf heeft een positief resultaat van 575.000 euro. Dat is uitzonderlijk veel en heeft onder meer te maken met de groepsaankoop van de mondmaskers. Het doel is dat de dienstverlening niet alleen zelfbedruipend is, maar ook voldoende winst maakt, zodat de algemene kosten van Haviland (overleg in kader van toekomstforum, regiovorming, …) mee gedekt kunnen worden.
In de toekomst zal Haviland mee het debat trekken over regiovorming. Maar ook een ondersteunende rol inzake klimaat ligt op tafel voor de toekomst.
Raadslid Eddie BOELENS heeft enkele vragen en opmerkingen voor de schepen:
Schepen LAEREMANS stelt dat hij niet exhaustief kan antwoorden. Wat betreft de betaling kan er best te rade worden gegaan bij de dienst financiën.
De ondersteuning op vlak van handhaving is zeer nieuw, zeker op milieu & R.O. Die moeten nog de eed afleggen bijvoorbeeld. Dus dat is allemaal heel nieuw. Hoe dat in de praktijk zal werken is dus nog koffiedik kijken.
Het is sowieso wel een uur-verloning. Dat is op afroep, dus wanneer we ze nodig hebben.
Haviland meent met drie te kunnen starten, maar wanneer er meer nodig zijn, zullen zij die verder aanwerven. Op vlak van milieu was het vaak problematisch, daarom doet de gemeente nu beroep op Haviland. Haviland zegt zelf heel kort op de bal te willen spelen. Weliswaar met de nodige prioritering. Maar de praktijk zal dit allemaal moeten uitwijzen.
Wat betreft de sociale economie en wijkwerken. Bij ons dit een samenwerking met Vilvoorde en Machelen. Dat is een succesverhaal, net doordat de medewerker zoveel gemeenten kent en ervaringen heeft, kan zij die ook uitwisselen. Haar contacten met VDAB en andere instanties zijn hierin ook zeer belangrijk. De meeste gemeenten zijn hierover zeer tevreden. Ook hier is dit te nieuw om conclusies te kunnen trekken.
Wat betreft de verkoop van patrimonium, moet de gemeente dat een beetje ondergaan. Zij hebben heel veel ingezet op patrimonium destijds. Maar hun schuldenberg werd dermate groot zodat men niet anders kon dan de tering naar de nering te zetten. Zoals gesteld, hoopt men op een break-even tegen 2028. De financiële dienst kan meer uitleg geven over de facturatie van diensten.
Enig artikel.
Kennis te nemen van de rapportage in kader van artikel 441 DLB - Haviland Intercommunale gegeven door schepen Bart LAEREMANS.
Artikel 37.
§ 1 De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:
1° personeel en organisatie;
2° financiën;
3° infrastructuur;
4° omgeving;
5° mobiliteit;
6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;
7° verenigde commissie.
Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
§ 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.
(...)
§ 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.
§ 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.
§ 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.
§ 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement). De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.
§ 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
Artikel 38.
Alle leden van de gemeenteraadscommissie zijn stemgerechtigd, met uitsluiting van de waarnemende leden, de krachtens art. 37, §2 aangestelde voorzitter, de deskundigen en de eventuele belanghebbenden. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 27, §4 van dit reglement.
Artikel 39.
Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. Een afschrift van het verslag wordt via e-notulen verzonden aan ieder commissielid en aan elke fractieleider.
Raadslid Luk RAEKELBOOM geeft een korte toelichting.
Hij stelt dat hij geen lid is van de raad van bestuur, maar enkel de gemeente vertegenwoordigt in de algemene vergadering.
De algemene vergadering van FLuvius OV duurt meestal niet lang. Op de agenda stond in mei 5 punten:
Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag van de Commissaris.
Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2020.
Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.
Statutaire benoemingen.
Statutaire mededelingen.
De statutaire benoemingen werden ter zitting zonder voorwerp verklaard.
Deze statutenwijzigingen werden goedgekeurd door de Buitengewone Algemene Vergadering in
zitting van 9 december 2020 en werden vervolgens op 23 december 2020 notarieel verleden.
Enig artikel.
Kennis te nemen van de rapportage in kader van artikel 441 DLB - Fluvius Opdrachthoudende Verenigiging (OV) door raadslid Luk RAEKELBOOM.
Artikel 37.
§ 1 De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:
1° personeel en organisatie;
2° financiën;
3° infrastructuur;
4° omgeving;
5° mobiliteit;
6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;
7° verenigde commissie.
Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
§ 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.
(...)
§ 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.
§ 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.
§ 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.
§ 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement). De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.
§ 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
Artikel 38.
Alle leden van de gemeenteraadscommissie zijn stemgerechtigd, met uitsluiting van de waarnemende leden, de krachtens art. 37, §2 aangestelde voorzitter, de deskundigen en de eventuele belanghebbenden. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 27, §4 van dit reglement.
Artikel 39.
Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. Een afschrift van het verslag wordt via e-notulen verzonden aan ieder commissielid en aan elke fractieleider.
Alle gemeenteraadsleden waren uitgenodigd op de infosessie van Fluvius van 19 april 2021 over de werking van de vennootschap. De presentatie bevindt zich in bijlage.
Enig artikel.
Kennis te nemen dat er geen mondelinge toelichting in kader van artikel 441 DLB - Fluvius West werd gegeven.
Artikel 37.
§ 1 De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:
1° personeel en organisatie;
2° financiën;
3° infrastructuur;
4° omgeving;
5° mobiliteit;
6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;
7° verenigde commissie.
Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
§ 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.
(...)
§ 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.
§ 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.
§ 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.
§ 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement). De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.
§ 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
Artikel 38.
Alle leden van de gemeenteraadscommissie zijn stemgerechtigd, met uitsluiting van de waarnemende leden, de krachtens art. 37, §2 aangestelde voorzitter, de deskundigen en de eventuele belanghebbenden. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 27, §4 van dit reglement.
Artikel 39.
Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. Een afschrift van het verslag wordt via e-notulen verzonden aan ieder commissielid en aan elke fractieleider.
Schepen William DE BOECK behandelt de uiteenzetting van Sibelgas en I.B.EG. tezamen.
De raden van bestuur van de beide verenigingen zijn ook gelijk.
Fluvius is de werkmaatschappij.
De vennoten van Sibelgas zijn I.B.E.G. en de gemeenten Grimbergen, Machelen, Vilvoorde, Meise en Wemmel.
Sibelgas staat in voor de distributienetbeheer elektriciteit en gas wat haar toevertrouwd is door I.BE.G. en de deelnemende gemeenten.
Om de onafhankelijkheid te waarborgen doet Sibelgas beroep op Fluvius System Operator. Fluvius is nu de werkmaatschappij.
Sibelgas heeft haar distributienet nog in eigendom, met enkele nevenactiviteiten zoals openbare verlichting.
Zij geeft goedkeuring aan werken op grondgebied van de gemeenten. Ook de erfpachten van elektriciteitscabines gebeurd door Sibelgas.
Al het werk wordt echter door Fluvius gedaan, Sibelgas heeft geen eigen werknemers.
Sedert 2019 is de maatschappelijke zetel gevestigd in Vilvoorde.
I.B.E.G. is de financierings-intercommunale van Sibelgas.
Voor onze gemeente zetelt Schepen ROOSEN, Chantal LAUWERS en William DE BOECK. Burgemeester Chris SELLESLAGH zetelt als deskundige.
Enig artikel.
Kennis te nemen van de rapportage in kader van artikel 441 DLB - Sibelgas gegeven door schepen William DE BOECK.
Artikel 37.
§ 1 De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:
1° personeel en organisatie;
2° financiën;
3° infrastructuur;
4° omgeving;
5° mobiliteit;
6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;
7° verenigde commissie.
Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
§ 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.
(...)
§ 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.
§ 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.
§ 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.
§ 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement). De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.
§ 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
Artikel 38.
Alle leden van de gemeenteraadscommissie zijn stemgerechtigd, met uitsluiting van de waarnemende leden, de krachtens art. 37, §2 aangestelde voorzitter, de deskundigen en de eventuele belanghebbenden. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 27, §4 van dit reglement.
Artikel 39.
Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. Een afschrift van het verslag wordt via e-notulen verzonden aan ieder commissielid en aan elke fractieleider.
De financiering achter Sibelgas gebeurt door I.B.E.G.
I.B.E.G. ontstond op 1 april 2019 door een fusie door de vroegere I.B.E. en I.B.G. en loopt tot minimum 2026.
Sibelgas keert dividend uit aan I.B.E.G. vermits I.B.E.G. de grootste aandeelhouder is.
De gemeente ontving in 2020 een voorschot aan dividenden van 989.100 euro. Het totaaldividend aan de gemeente Grimbergen bedroeg in 2020 1.498.848,32 euro.
In 2020 heeft I.B.E.G. ingeschreven op de kapitaalsverhoging van PubliT, ook daar krijgen ze dus de nodige dividenden van.
De gemeenten kunnen bepaalde kosten doorrekenen naar I.B.E.G.
In 2020 werd verder gesleuteld aan de oprichting van Ventum&Green. Dat is een coöperatieve vennootschap. In deze vennootschap hebben alle deelnemende gemeenten één aandeel en heeft I.B.E.G. alle andere aandelen.
Er werd verder een overbruggingskrediet toegekend aan Fluvius van 25 miljoen euro om op die manier de negatieve interesten te ontwijken.
I.B.E.G. krijgt enerzijds de dividenden van Sibelgas en Publi-T, Publi-Gas, de publieke holding die Fluxius controleert. Alle andere participaties die ze hadden, hebben ze ondergebracht in Ventum&Green. Dat heeft te maken met het feit dat men geen bestuurder kan zijn in een distributienetbeheerder en energieleverancier. Deze brengen op hun beurt dividenden op.
De afvaardiging in de raad van bestuur van I.B.E.G. is identiek aan deze van Sibelgas.
Enig artikel.
Kennis te nemen van de rapportage in kader van artikel 441 DLB - I.B.E.G. gegeven door schepen William DE BOECK.
Artikel 37.
§ 1 De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:
1° personeel en organisatie;
2° financiën;
3° infrastructuur;
4° omgeving;
5° mobiliteit;
6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;
7° verenigde commissie.
Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
§ 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.
(...)
§ 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.
§ 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.
§ 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.
§ 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement). De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.
§ 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
Artikel 38.
Alle leden van de gemeenteraadscommissie zijn stemgerechtigd, met uitsluiting van de waarnemende leden, de krachtens art. 37, §2 aangestelde voorzitter, de deskundigen en de eventuele belanghebbenden. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 27, §4 van dit reglement.
Artikel 39.
Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. Een afschrift van het verslag wordt via e-notulen verzonden aan ieder commissielid en aan elke fractieleider.
Raadslid Rudi VAN HOVE vervangt raadslid Elke WOUTERS die bestuurder is in Intradura.
Sinds september vorig jaar vertegenwoordigt Elke WOUTERS, in opvolging van Anne-Laure MOULIGNEAUX, de gemeente Grimbergen in de raad van bestuur van Intradura. Dit is een betaald mandaat. Burgemeester Chris Selleslagh is eveneens lid van deze vergadering als deskundige.
Tot op vandaag vonden er 14 vergaderingen plaats. Deze waren, gezien de coronacrisis op 2 na, allemaal digitaal. Slechts voor 1 daarvan (14/10/2021) diende mevrouw Elke WOUTERS zich te verontschuldigen omwille van werkverplichtingen.
Ontwikkelingen in het afvalbeleid die relevant zijn voor ons lokaal bestuur:
De punten over uniform prijzenbeleid op recyclageparken, cameratoezicht i.k.v. sluikstorten, … werden niet aangehaald, gelet op de beslissing van de gemeente om vanaf 2022 hiervoor gedeeltelijk toe te treden tot Incovo.
Tot slot deelt Elke WOUTERS voor de volledigheid nog mee dat ze eveneens gemeentelijke vertegenwoordiger is in de (buitengewone) algemene vergadering van Fluvius West, de algemene vergadering van I.B.E.G. en de algemene vergadering van Sibelgas. Hetgeen geen betaalde mandaten zijn.
Enig artikel
Kennis te nemen van de rapportage in kader van artikel 441 DLB - Intradura gegeven door raadslid Elke WOUTERS.
Artikel 37.
§ 1 De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:
1° personeel en organisatie;
2° financiën;
3° infrastructuur;
4° omgeving;
5° mobiliteit;
6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;
7° verenigde commissie.
Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
§ 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.
(...)
§ 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.
§ 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.
§ 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.
§ 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement). De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.
§ 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
Artikel 38.
Alle leden van de gemeenteraadscommissie zijn stemgerechtigd, met uitsluiting van de waarnemende leden, de krachtens art. 37, §2 aangestelde voorzitter, de deskundigen en de eventuele belanghebbenden. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 27, §4 van dit reglement.
Artikel 39.
Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. Een afschrift van het verslag wordt via e-notulen verzonden aan ieder commissielid en aan elke fractieleider.
Raadslid Brigitte JANSSENS, bestuurder van Havicrem, krijgt het woord en overloopt een aantal investeringen die werden goedgekeurd.
Wat betreft de natuurbegraafplaatsen. Hier zijn al meerdere voorstellen voor gedaan. Een werkgroep buigt zich hierover. Er moet een duidelijke scheiding zijn tussen de natuurbegraafplaatsen en de aanpalende recreatieve natuur. Beiden hebben een eigen functie en publiek.
Er dient een tweede strooiweide aangelegd te worden.
Ook de bosstrook moet als urnebos worden aangelegd. Dit krijgt een semi-toegankelijk karakter. De plaats van de begraving zal niet worden aangeduid, maar er zal wel de mogelijkheid worden voorzien om de coördinaten mee te krijgen.
Er wordt een poort gecreëerd waar bloemen kunnen worden neergelegd. Dit gebeurt in samenwerking met ProNatura dat het project verder trekt.
Bij het plaatsbezoek van het volledige terrein, is vastgesteld dat er een bosbeheersplan nodig is. Het achterliggende open gebied biedt meer mogelijkheden voor een unieke invulling. Het zou interessant zijn om een visuele doorsteek te maken naar de achterliggende groene vallei. De raad van bestuur vraagt hiervoor om een ontwerper aan te stellen.
Tot slot, de aankoopstrategie van gas en elektriciteit. Tot op heden was er uitsluitend aankopen op de dagmarkt omdat de prijzen systematisch lager lagen. Omwille van de uitzonderlijke hoge marktprijzen stelt men zich de vraag of men deze strategie dient aan te houden.
Raadslid Sofie ROELANDT vraagt naar de precieze locatie van de natuurbegraafplaatsen.
Brigitte JANSSENS specificeert dat het om de begraafplaats van Zemst gaat.
Enig artikel.
Kennis te nemen van de rapportage in kader van artikel 441 DLB - Havicrem gegeven door raadslid Brigitte JANSSENS.
Artikel 37.
§ 1 De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:
1° personeel en organisatie;
2° financiën;
3° infrastructuur;
4° omgeving;
5° mobiliteit;
6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;
7° verenigde commissie.
Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
§ 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.
(...)
§ 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.
§ 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.
§ 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.
§ 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement). De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.
§ 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
Artikel 38.
Alle leden van de gemeenteraadscommissie zijn stemgerechtigd, met uitsluiting van de waarnemende leden, de krachtens art. 37, §2 aangestelde voorzitter, de deskundigen en de eventuele belanghebbenden. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 27, §4 van dit reglement.
Artikel 39.
Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. Een afschrift van het verslag wordt via e-notulen verzonden aan ieder commissielid en aan elke fractieleider.
Schepen William DE BOECK meldt dat hij in 2020 werd aangesteld als bestuurder en dat er slechts één vergadering was tijdens dewelke de vennootschap werd vereffend.
Enig artikel.
Kennis te nemen van de rapportage in kader van artikel 441 DLB - IWVB in vereffening gegeven door schepen William DE BOECK.
Namens GEMEENTERAADSCOMMISSIE BELEID,
Sander GEERTS
secretaris gemeenteraadscommissie beleid
Patrick VERTONGEN
voorzitter gemeenteraadscommissie beleid