De voorzitter opent de zitting om 19:05.
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van de heer Marnix SNAUWAERT als gemeente- en OCMW-raadslid.
Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de gemeenteraad de kennisgeving ontvangt.
Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag genomen heeft, of dat overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.
De geloofsbrieven worden onderzocht overeenkomstig artikel 6, § 3. De vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.
Het gemeenteraadslid dat als verhinderd wordt beschouwd, wordt vervangen zolang de toestand van verhindering duurt. De gemeenteraad neemt akte van de beëindiging van de periode van verhindering.
Het lid van de gemeenteraad blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.
/
Per brief van 18 december 2020 diende de heer Marnix SNAUWAERT zijn ontslag in als gemeenteraadslid.
Aangezien het om een vrijwillig ontslag gaat waar geen onverenigbaarheid mee gemoeid is, blijft de betrokkene, de heer Marnix SNAUWAERT, zijn mandaat uitoefenen tot de installatie van zijn opvolger.
Van rechtswege betekent het ontslag als gemeenteraadslid ook het ontslag al lid van de raad voor maatschappelijk welzijn.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van het ontslag van raadslid Marnix SNAUWAERT als gemeenteraadslid.
Art. 2.
Overeenkomstig artikel 70 DLB houdt het ontslag van het mandaat als gemeenteraadslid van rechtswege het ontslag van het mandaat van lid van de raad voor maatschappelijk welzijn in.
De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van de heer Vincent VAN ACHTER goed en neemt akte van de eedaflegging in handen van de voorzitter van de gemeenteraad, waardoor zij wordt geïnstalleerd als gemeenteraadslid.
De heer Vincent VAN ACHTER wordt bijgevolg ook van rechtswege als geïnstalleerd beschouwd als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2019 (DLB).
Het besluit van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen van 5 december 2018, medegedeeld per brief van 10 december 2018, waarbij de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 in Grimbergen werden geldig verklaard.
Het besluit de gemeenteraad van 3 januari 2019 houdende kennisneming van de geldigverklaring van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.
Het besluit van de gemeenteraad van 3 januari 2019 betreffende de installatie van de gemeenteraadsleden, onderzoek geloofsbrieven, eedaflegging en vaststelling van hun rangorde.
Het besluit van de gemeenteraad van heden waarbij akte werd genomen van het ontslag van raadslid Marnix SNAUWAERT.
Art. 14 DLB:
De geloofsbrieven worden onderzocht overeenkomstig artikel 6, § 3. De vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.
Art. 6, §3 DLB:
De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de verkozen gemeenteraadsleden.
De verkozen gemeenteraadsleden van wie de geloofsbrieven zijn goedgekeurd, leggen, voor ze hun mandaat aanvaarden, in openbare vergadering de volgende eed af in handen van de voorzitter van de installatievergadering: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen."
Art. 68, §1 DLB:
Behalve in geval van toepassing van paragraaf 2, tweede lid, bestaat de raad voor maatschappelijk welzijn uit dezelfde leden als de gemeenteraad. Door het onderzoek van de geloofsbrieven en de erop volgende eedaflegging van de gemeenteraadsleden, vermeld in artikel 6, §3, en artikel 14, worden de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn van rechtswege als geïnstalleerd beschouwd.
De rang die de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn innemen is dezelfde als de rang die ze als gemeenteraadslid innemen overeenkomstig artikel 6, §7.
Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag genomen heeft, of dat overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.
Het decreet van 8 juli 2011 houdende de organisatie van de lokale en provinciale verkiezingen en houdende wijziging van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, het Provinciedecreet van 9 december 2005 en het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (hierna genoemd: het lokaal en provinciaal kiesdecreet):
Art. 8:
Om gemeenteraadskiezer te zijn, moet men:
1° Belg zijn;
2° de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt;
3° in de bevolkingsregisters van de gemeente ingeschreven zijn;
4° zich niet bevinden in één van de gevallen van uitsluiting of schorsing, vermeld in hoofdstuk 4 van deze titel.
Art. 11:
Overeenkomstig artikel 1bis, § 1, eerste lid, en artikel 86 van de Gemeentekieswet kunnen onderdanen van de andere lidstaten van de Europese Unie eveneens de hoedanigheid van gemeenteraadskiezer en stadsdistrictsraadskiezer verwerven als zij voldoen aan de kiesvoorwaarden, vermeld in artikel 8, 2° tot en met 4°, en als zij, overeenkomstig artikel 12, voor 1 augustus van het jaar waarin de gewone verkiezing van de gemeenteraden en de stadsdistrictsraden plaats heeft hun wil te kennen hebben gegeven om dat stemrecht in België uit te oefenen.
Art. 58:
Om tot gemeenteraadslid of stadsdistrictsraadslid verkozen te kunnen worden en blijven, moet men kiezer zijn en moet men de kiesvoorwaarden, vermeld in artikel 8 of 11, behouden en mag men zich niet in een geval van schorsing of uitsluiting, als vermeld in artikel 15, § 1 en § 2, bevinden.
De volgende personen zijn niet verkiesbaar:
1° overeenkomstig artikel 65, tweede lid, 2°, en artikel 113 van de Gemeentekieswet, de onderdanen van de andere lidstaten van de Europese Unie die, ten gevolge van een individuele burgerrechtelijke of een strafrechtelijke beslissing in hun lidstaat van herkomst ontheven zijn van het recht om gekozen te worden krachtens het recht van die lidstaat;
2° personen die, onverminderd de toepassing van punt 1°, veroordeeld zijn, zelfs met uitstel, wegens één van de misdrijven, vermeld in artikel 240, 241, 243, en 245 tot en met 248 van het Strafwetboek, gepleegd tijdens de uitoefening van een gemeenteambt. Die onverkiesbaarheid eindigt twaalf jaar na de veroordeling.
Art. 169:
§ 1. Als het aantal kandidaten van een lijst groter is dan het aantal zetels dat aan die lijst toekomt, worden de verkozenen door het gemeentelijk hoofdbureau aangewezen op basis van de naamstemmen en een overdracht van de lijststemmen.
§ 2. De aanwijzing van de verkozenen en hun opvolgers gebeurt op de volgende manier:
1° per lijst wordt het verkiesbaarheidscijfer op de volgende manier berekend:
De eventuele decimalen van het quotiënt dat verkregen wordt, worden afgerond naar de hogere eenheid, ongeacht of ze 0,5 bereiken;
2° het aantal over te dragen stemmen wordt op de volgende manier berekend:
De eventuele decimalen van het quotiënt dat verkregen wordt, worden afgerond naar de hogere eenheid, ongeacht of ze 0,5 bereiken;
3° het aantal stemmen vermeld in 2° wordt als volgt overgedragen : de toe te kennen stembiljetten worden toegevoegd aan de naamstemmen die de eerste kandidaat van de lijst heeft behaald, om het verkiesbaarheidscijfer van die lijst vermeld in 1°, te bereiken. Als er een overschot is, wordt dat op vergelijkbare wijze toegekend aan de tweede kandidaat, vervolgens aan de derde enzovoort, tot het aantal over te dragen stemmen, vermeld in 2°, uitgeput is;
4° de zetels worden toegekend aan de kandidaten in afnemende grootte van het aantal stemmen dat zij hebben behaald, na de overdracht van de stemmen, vermeld in 3°. Bij gelijk stemmenaantal is de volgorde van voordracht op de lijst beslissend;
5° de niet-verkozen kandidaten worden eerste, tweede, derde enzovoort opvolger verklaard in afnemende grootte van het aantal stemmen dat zij hebben bekomen, na een nieuwe overdracht van de stemmen vermeld in 3°, te beginnen bij de eerste niet-effectief verkozen kandidaat. Bij gelijk stemmenaantal is de volgorde van voordracht op de lijst beslissend.
De brief van 24 december 2020 waarmee de heer Vincent VAN ACHTER, wonende Rozenlaan 21 te 1853 Grimbergen, eerstvolgende opvolger op de lijst nr. 4 (Groen) wordt opgeroepen om als opvolgend raadslid de geloofsbrieven in te dienen en de eed af te leggen.
De geloofsbrieven die de heer Vincent VAN ACHTER in het kader van de installatie als raadslid (zie bijlagen) indiende:
een recent uittreksel uit het bevolkings- of rijksregister;
een recent uittreksel uit het strafregister;
een verklaring op eer dat ze zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid zoals voorzien in artikel 10 van het decreet over het lokaal bestuur.
/
De gemeenteraad nam in zitting van heden kennis van het vrijwillig ontslag van raadslid Marnix SNAUWAERT.
Onderzoek geloofsbrieven
De eerste in aanmerking komende opvolger van de lijst nr. 4 (Groen), de heer Vincent VAN ACHTER, wonende Rozenlaan 21 te 1853 Grimbergen, diende op 5 januari 2021 de geloofsbrieven in in het kader van de installatie als opvolgend raadslid:
Uit onderzoek van de ingediende geloofsbrieven blijkt dat betrokkene voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.
Er zijn verder geen elementen waaruit zou blijken dat betrokkene zich in een situatie van onverenigbaarheid bevindt.
Eedaflegging
De heer Vincent VAN ACHTER legt in handen van de voorzitter van de gemeenteraad de in artikel 6, §3 DLB voorgeschreven eed af:
“Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.”
Van deze eedaflegging wordt een afzonderlijke akte opgemaakt.
/
Artikel 1.
De geloofsbrieven van de heer Vincent VAN ACHTER, wonende Rozenlaan 21 te 1853 Grimbergen, goed te keuren.
Art. 2.
Akte te nemen van de eedaflegging van de heer Vincent VAN ACHTER in handen van de voorzitter van de gemeenteraad waardoor hij wordt geïnstalleerd als gemeenteraadslid. Van deze eedaflegging werd een afzonderlijke akte opgesteld.
Art. 3.
Akte te nemen dat de heer Vincent VAN ACHTER, overeenkomstig artikel 68, §1 DLB door het onderzoek van de geloofsbrieven en de erop volgende eedaflegging als gemeenteraadslid van rechtswege als geïnstalleerd wordt beschouwd als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De gemeenteraad past de rangorde van de raadsleden aan en dit als gevolg van de installatie van raadslid Vincent VAN ACHTER.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk;
(...)
Artikel 6, §7 DLB:
De rangorde van de gemeenteraadsleden wordt tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad onmiddellijk na de eedaflegging van de gemeenteraadsleden vastgesteld. Het gemeenteraadslid met de hoogste anciënniteit neemt de hoogste rang in. Bij gelijke anciënniteit neemt het gemeenteraadslid dat bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad het hoogste aantal naamstemmen heeft behaald, de hoogste rang in. Bij een gelijk aantal naamstemmen neemt het gemeenteraadslid van wie de lijst bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad de meeste stemmen heeft behaald de hoogste rang in. De opvolgers die na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd, nemen in volgorde van hun eedaflegging een rang in.
/
Ten gevolge van het ontslag van raadslid Marnix SNAUWAERT en de installatie van raadslid Vincent VAN ACHTER moet de rangorde van de raadsleden aangepast te worden.
Artikel 6, §7 DLB bepaalt in dit kader dat de rangorde van de gemeenteraadsleden tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad onmiddellijk na de eedaflegging van de gemeenteraadsleden wordt vastgesteld. Het gemeenteraadslid met de hoogste anciënniteit neemt de hoogste rang in. Bij gelijke anciënniteit neemt het gemeenteraadslid dat bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad het hoogste aantal naamstemmen heeft behaald, de hoogste rang in. Bij een gelijk aantal naamstemmen neemt het gemeenteraadslid van wie de lijst bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad de meeste stemmen heeft behaald de hoogste rang in.
De opvolgers die na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd, nemen in volgorde van hun eedaflegging een rang in.
Artikel 531, §7 DLB bepaalt dat de rangorde van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn tijdens de installatievergadering van de nieuwe raad voor maatschappelijk welzijn, onmiddellijk na de eedaflegging van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt vastgesteld.
Het lid van de raad voor maatschappelijk welzijn met de hoogste anciënniteit neemt de hoogste rang in. Bij gelijke anciënniteit neemt het lid van de raad voor maatschappelijk welzijn dat bij de laatste volledige vernieuwing van de raad voor maatschappelijk welzijn het hoogst aantal naamstemmen heeft behaald, de hoogste rang in. Bij een gelijk aantal naamstemmen neemt het lid van de raad voor maatschappelijk welzijn van wie de lijst bij de laatste volledige vernieuwing van de raad voor maatschappelijk welzijn de meeste stemmen heeft behaald de hoogste rang in.
De opvolgers die na de installatievergadering als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn worden geïnstalleerd, nemen de rang in volgorde van hun eedaflegging in.
De heer Vincent VAN ACHTER wordt toegevoegd als 33e raadslid waardoor de rangorde van de gemeenteraad als volgt kan worden geactualiseerd:
VOORRANGSTABEL GEMEENTERAAD - 21 januari 2020 | ||||||
Naam | Rangorde | Dienstanciënniteit (dagen) (d.d. 03/01/2019) |
Dienstanciënniteit (dagen d.d. 27/08/2020 |
Dienstanciënniteit (dagen d.d. 21/01/2021) | Aantal naamstemmen |
Aantal lijststemmen |
Chris SELLESLAGH (Open VLD) | 1 | 10941 | 11543 | 11697 | 1208 | 3965 |
Jean DEWIT (UF) | 2 | 10776 | 11378 | 11532 | 301 | 1471 |
Bart LAEREMANS (Vernieuwing) | 3 | 8764 | 9366 | 9520 | 3498 | 4980 |
William DE BOECK (Open VLD) | 4 | 8764 | 9366 | 9520 | 461 | 3965 |
Patrick VERTONGEN (CD&V) | 5 | 6566 | 7168 | 7322 | 1147 | 3742 |
Karlijne VAN BREE (Vernieuwing) | 6 | 4384 | 4986 | 5140 | 939 | 4980 |
Geertrui OLBRECHTS (CD&V) | 7 | 4384 | 4986 | 5140 | 706 | 3742 |
Kirsten HOEFS (CD&V) | 8 | 4384 | 4986 | 5140 | 487 | 3742 |
Luk RAEKELBOOM (Onafhankelijke) | 9 | 4384 | 4986 | 5140 | 434 | 4980 |
Yves VERBERCK (Vernieuwing) | 10 | 4384 | 4986 | 5140 | 404 | 4980 |
Philip ROOSEN (N-VA) | 11 | 2192 | 2794 | 2948 | 1023 | 2972 |
Eddie BOELENS (Groen) | 12 | 2192 | 2794 | 2948 | 913 | 3663 |
Tom GAUDAEN (Open VLD) | 13 | 2192 | 2794 | 2948 | 689 | 3965 |
Gerlant VAN BERLAER (sp.a) | 14 | 2192 | 2794 | 2948 | 600 | 1916 |
Jelle DE WILDE (CD&V) | 15 | 2192 | 2794 | 2948 | 435 | 3742 |
Elke WOUTERS (N-VA) | 16 | 2192 | 2794 | 2948 | 388 | 2972 |
Brigitte JANSSENS (Open VLD) | 17 | 0 | 602 | 756 | 498 | 3965 |
Isabel GAISBAUER (Groen) | 18 | 0 | 602 | 756 | 440 | 3663 |
Gilbert GOOSSENS (Open VLD) | 19 | 0 | 602 | 756 | 390 | 3965 |
Chantal LAUWERS (Vernieuwing) | 20 | 0 | 602 | 756 | 353 | 4980 |
Pierre VAN DEN WYNGAERT (Vernieuwing) | 21 | 0 | 602 | 756 | 340 | 4980 |
Sofie ROELANDT (Groen) | 22 | 0 | 602 | 756 | 331 | 3663 |
Rudi VAN HOVE (N-VA) | 23 | 0 | 602 | 756 | 311 | 2972 |
Karima MOKHTAR (sp.a) | 24 | 0 | 602 | 756 | 295 | 1916 |
Katrien LE ROY (Groen) | 25 | 0 | 602 | 756 | 273 | 3663 |
Linda De PREE (Groen) | 26 | 0 | 602 | 756 | 270 | 3663 |
Katleen Orinx (CD&V) | 27 | 0 | 602 | 756 | 162 | 3742 |
Manon BAS (Open VLD - opvolgend raadslid) | 28 | 0 | 364 | 518 | 415 | 3965 |
Peter PLESSERS (Vernieuwing - opvolgend raadslid) | 29 | 0 | 189 | 343 | 292 | 4980 |
Jean-Paul WINDELEN (N-VA - opvolgend raadslid) | 30 | 2189 | 2253 | 2407 | 233 | 2972 |
Karin VERTONGEN (Vernieuwing - opvolgend raadslid) | 31 | 0 | 0 | 154 | 314 | 4980 |
Bart VAN HUMBEECK (CD&V - opvolgend raadslid) | 32 | 2182 | 2182 | 2336 | 350 | 3742 |
Vincent VAN ACHTER (Groen - opvolgend raadslid) | 33 | 0 | 0 | 0 | 158 | 3663 |
/
Enig artikel.
De rangorde van de raadsleden als volgt te actualiseren en dit conform artikel 6, §7 DLB dat stelt dat de opvolgers die na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd, in volgorde van hun eedaflegging een rang innemen:
VOORRANGSTABEL GEMEENTERAAD - 21 januari 2020 | ||||||
Naam | Rangorde | Dienstanciënniteit (dagen) (d.d. 03/01/2019) |
Dienstanciënniteit (dagen d.d. 27/08/2020 |
Dienstanciënniteit (dagen d.d. 21/01/2021) | Aantal naamstemmen |
Aantal lijststemmen |
Chris SELLESLAGH (Open VLD) | 1 | 10941 | 11543 | 11697 | 1208 | 3965 |
Jean DEWIT (UF) | 2 | 10776 | 11378 | 11532 | 301 | 1471 |
Bart LAEREMANS (Vernieuwing) | 3 | 8764 | 9366 | 9520 | 3498 | 4980 |
William DE BOECK (Open VLD) | 4 | 8764 | 9366 | 9520 | 461 | 3965 |
Patrick VERTONGEN (CD&V) | 5 | 6566 | 7168 | 7322 | 1147 | 3742 |
Karlijne VAN BREE (Vernieuwing) | 6 | 4384 | 4986 | 5140 | 939 | 4980 |
Geertrui OLBRECHTS (CD&V) | 7 | 4384 | 4986 | 5140 | 706 | 3742 |
Kirsten HOEFS (CD&V) | 8 | 4384 | 4986 | 5140 | 487 | 3742 |
Luk RAEKELBOOM (Onafhankelijke) | 9 | 4384 | 4986 | 5140 | 434 | 4980 |
Yves VERBERCK (Vernieuwing) | 10 | 4384 | 4986 | 5140 | 404 | 4980 |
Philip ROOSEN (N-VA) | 11 | 2192 | 2794 | 2948 | 1023 | 2972 |
Eddie BOELENS (Groen) | 12 | 2192 | 2794 | 2948 | 913 | 3663 |
Tom GAUDAEN (Open VLD) | 13 | 2192 | 2794 | 2948 | 689 | 3965 |
Gerlant VAN BERLAER (sp.a) | 14 | 2192 | 2794 | 2948 | 600 | 1916 |
Jelle DE WILDE (CD&V) | 15 | 2192 | 2794 | 2948 | 435 | 3742 |
Elke WOUTERS (N-VA) | 16 | 2192 | 2794 | 2948 | 388 | 2972 |
Brigitte JANSSENS (Open VLD) | 17 | 0 | 602 | 756 | 498 | 3965 |
Isabel GAISBAUER (Groen) | 18 | 0 | 602 | 756 | 440 | 3663 |
Gilbert GOOSSENS (Open VLD) | 19 | 0 | 602 | 756 | 390 | 3965 |
Chantal LAUWERS (Vernieuwing) | 20 | 0 | 602 | 756 | 353 | 4980 |
Pierre VAN DEN WYNGAERT (Vernieuwing) | 21 | 0 | 602 | 756 | 340 | 4980 |
Sofie ROELANDT (Groen) | 22 | 0 | 602 | 756 | 331 | 3663 |
Rudi VAN HOVE (N-VA) | 23 | 0 | 602 | 756 | 311 | 2972 |
Karima MOKHTAR (sp.a) | 24 | 0 | 602 | 756 | 295 | 1916 |
Katrien LE ROY (Groen) | 25 | 0 | 602 | 756 | 273 | 3663 |
Linda De PREE (Groen) | 26 | 0 | 602 | 756 | 270 | 3663 |
Katleen Orinx (CD&V) | 27 | 0 | 602 | 756 | 162 | 3742 |
Manon BAS (Open VLD - opvolgend raadslid) | 28 | 0 | 364 | 518 | 415 | 3965 |
Peter PLESSERS (Vernieuwing - opvolgend raadslid) | 29 | 0 | 189 | 343 | 292 | 4980 |
Jean-Paul WINDELEN (N-VA - opvolgend raadslid) | 30 | 2189 | 2253 | 2407 | 233 | 2972 |
Karin VERTONGEN (Vernieuwing - opvolgend raadslid) | 31 | 0 | 0 | 154 | 314 | 4980 |
Bart VAN HUMBEECK (CD&V - opvolgend raadslid) | 32 | 2182 | 2182 | 2336 | 350 | 3742 |
Vincent VAN ACHTER (Groen - opvolgend raadslid) | 33 | 0 | 0 | 0 | 158 | 3663 |
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergaderingen van 16 en 17 december goed.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
De algemeen directeur woont de vergaderingen van de gemeenteraad bij en is verantwoordelijk voor het opstellen en het bewaren van de notulen en het zittingsverslag ervan. De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
/
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en vraagt naar de stand van zaken omtrent het advies dat het college zou aanvragen over de situatie bij de Benedestraat.
Voorzitter Chantal LAUWERS repliceert dat deze vraag schriftelijk zal beantwoord worden.
/
Enig artikel.
De notulen van de vergaderingen van 16 en 17 december 2020 goed te keuren.
De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het schepencollege van 11 januari 2021 waarin beslist werd om zes betrekkingen voor inspecteur van politie open te stellen door beroep te doen op aanwervingscategorie C, de aspirantenmobiliteit.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus.
/
Politiezone Grimbergen stelde tijdens de voorbije mobiliteitscycli van 2020 onderstaande betrekkingen overeenkomstig de regeling inzake de mobiliteit bedoeld in het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten deel VI, titel II, hoofdstuk II:
vier betrekkingen van inspecteur interventie vacant verklaard in het kader van de mobiliteitscyclus 2020-04 reeksnummer 6381;
vier betrekking van inspecteur interventie vacant verklaard in het kader van de mobiliteitscyclus 2020-05 reeksnummer 5545.
Er was één kandidaat voor de openstaande functies van inspecteur bij team interventie bij mobiliteitscyclus 2020-04.
Daarom kan er een beroep gedaan worden op de aanwervingscategorie C, die de aanwijzing van aspiranten-inspecteurs in het begin van de basisopleiding via een aan hen voorbehouden mobiliteitscyclus (de zogenaamde aspirantenmobiliteit) en, in voorkomend geval, via ambtshalve aanwijzing, regelt.
Hiervoor is een beslissing van de gemeenteraad nodig. Dit besluit van de gemeenteraad wordt via de algemene directie van de ondersteuning en het beheer aan het ministerie van Binnenlandse Zaken bezorgd.
/
Enig artikel.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 januari 2021 waarin beslist werd om zes betrekkingen voor inspecteur bij team interventie open te stellen door beroep te doen op de aspirantenmobiliteit, te bekrachtigen.
De gemeenteraad keurt de aankoop van twee multifunctionele schermen, voor een geraamd bedrag van 10.000,00 euro (incl. btw.), volgens de behoeften van de politiezone goed en stelt de voorwaarden en wijze van gunnen, zijnde een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, vast.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus.
Artikel 117, eerste lid en artikel 234, eerste lid van de nieuwe gemeentewet.
Artikel 42 §1, 1°, d,ii) van de wet van 17 juni 2016 inzake de overheidsopdrachten (1) en haar uitvoeringsbesluiten.
Artikel 42, §1, 1°, a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (limiet van € 135.000,00 excl. btw niet bereikt).
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.
Het besluit van het college van burgemeester en schepen van 14 december 2020 om de aankoop van twee multifunctionele schermen volgens de behoeften van de politiezone, ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad voor een geraamd bedrag van 10.000,00 euro (incl. btw).
/
Om vanuit het commissariaat toezicht te houden op cruciale plaatsten in de zone, maar ook in en rondom het commissariaat, beschikt het team Onthaal over een tv-scherm.
Op dit scherm kunnen volgende externe en interne camerabeelden weergegeven worden:
Het aantal te bekijken camerabeelden is te groot om op een efficiënte manier toezicht te kunnen houden. Daarnaast is het eveneens aangewezen dat de medewerkers van het team Interventie 's avonds en 's nachts - wanneer het onthaal niet meer bemand is - toezicht kunnen houden op de cruciale plaatsen.
Hierdoor verhoogt men het toezicht op de veiligheid van de arrestanten, burgers en onze personeelsleden.
De behoefte aan een scherm in het lokaal van team Interventie komt voornamelijk voort uit hogervermelde. Echter in tijden van opleidingen, briefings, meetings en dergelijke die over het intranet verlopen, wordt er geopteerd voor een multifunctioneel scherm. Dit laatste leunt eveneens aan bij de behoefte van de korpschef om een dergelijk scherm te voorzien in zijn bureau.
Volgende gunningscriteria worden gehanteerd:
Op basis van een bevraging van de medewerkers van het team Interventie en de ICT-consulent worden volgende minimum technische specificaties weerhouden:
Op basis van een bevraging van de korpschef en de ICT-consulent worden volgende minimum technische specificaties weerhouden:
De medewerker van het team Middelenbeheer en Financiën van de lokale politie schrijft de volgende leveranciers aan:
Raadslid Kirsten HOEFS krijgt het woord en betreurt het dat er opnieuw leveranciers van ver buiten de gemeente zijn gezocht, terwijl er minimaal twee in Grimbergen zijn die gelijkaardige producten kunnen leveren.
Korpschef Jurgen BRAECKMANS repliceert dat hij deze vraag had verwacht en zelf informatie heeft gevraagd aan zijn dienst. Deze schermen kunnen niet geleverd worden door Grimbergse leveranciers.
De kostprijs voor de aankoop van twee multifunctionele schermen volgens de behoeften van de politiezone, wordt geraamd op 10.000,00 euro (incl. btw).
Het nodige krediet voor deze aankoop is voorzien op artikel 330/742-53 van de buitengewone dienst van de politiebegroting 2021.
Artikel 1.
De voorwaarden en wijze van gunnen voor de aankoop van twee multifunctionele schermen volgens de behoeften van de politiezone bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking voor een geraamd bedrag van 10.000,00 euro (incl. btw) vast te stellen als volgt:
gunningscriteria:
minimum technische specificaties:
scherm team Interventie
Art. 2.
Volgende leveranciers aan te schrijven:
De gemeenteraad keurt de aankoop van een automatisch systeem om vingerafdrukken, palmafdrukken, vingersporen en palmsporen te identificeren, te analyseren en vergelijken inclusief onderhoudscontract, volgens de behoeften van de politiezone, op basis van de raamovereenkomst 2017 R3 157 van de federale politie - stations voor vingerafdrukken, palmafdrukken zonder papier en voor het nemen van foto's, voor een geraamd bedrag van 49.000,00 euro (incl. btw) voor de aankoop en 5.500,00 euro per jaar voor het onderhoudscontract, goed.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus.
Artikel 117, eerste lid en artikel 234, eerste lid van de nieuwe gemeentewet.
Artikel 42 §1, 1°, d,ii) van de wet van 17 juni 2016 inzake de overheidsopdrachten (1) en haar uitvoeringsbesluiten.
Artikel 42, §1, 1°, a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (limiet van € 135.000,00 excl. btw niet bereikt).
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.
Het besluit van het college van burgemeester en schepen van 18 januari 2021 om de aankoop van een automatisch systeem om vingerafdrukken, palmafdrukken, vingersporen en palmsporen te identificeren, te analyseren en vergelijken, volgens de behoeften van de politiezone, ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad voor een geraamd bedrag van 49.000,00 euro (incl. btw) voor de aankoop en jaarlijks 5.500,00 euro (incl. btw) voor het onderhoudscontract.
/
De aankoop gebeurt op basis van de raamovereenkomst 2017 R3 157 van de federale politie - stations voor vingerafdrukken, palmafdrukken zonder papier en voor het nemen van foto's. Deze raamovereenkomst loopt tot 30 juni 2028.
Op 28 februari 2011 besliste de gemeenteraad om, in het kader van het identificeren van potentiële daders aan de hand van vinger- en palmafdrukken, de aankoop van een automatisch systeem om vingerafdrukken, palmafdrukken, vingersporen en palmsporen te identificeren, te analyseren en vergelijken goed te keuren.
Dit is een digitaal systeem dat door een federale databank wordt gevoed. Dit kan via een zogenaamd 'remote station' waarbij de vinger- en palmafdrukken digitaal worden gescand. Tevens bevat dit 'remote station' een functie om gerechtelijke foto's digitaal te analyseren.
Het systeem is dringend aan vervanging toe omdat er geen foto's meer mee kunnen worden genomen. Daarom moet onze politiezone momenteel een beroep doen op de politiezones VIMA en KLM om daar foto's te nemen van verdachten. De aankoop van een nieuw toestel met onderhoudscontract is dus hoogdringend. Het afsluiten van een onderhoudscontract is noodzakelijk om de nodige updates te ontvangen en het toestel in geval van defect snel te kunnen laten herstellen.
Volgend gunningscriterium wordt gehanteerd:
Volgende minimum (technische) specificaties weerhouden:
De aankoop gebeurt op basis van de raamovereenkomst 2017 R3 157 van de federale politie - meerjarige raamovereenkomst van leveringen betreffende de aankoop en installatie van stations voor het nemen van beelden van vingerafdrukken, palmafdrukken, zonder papier en voor het nemen van foto's ten voordele van de geïntegreerde politie.
Deze raamovereenkomst loopt tot 31 december 2021.
De kostprijs voor de aankoop van een automatisch systeem om vingerafdrukken, palmafdrukken, vingersporen en palmsporen te identificeren, te analyseren en vergelijken volgens de behoeften van de politiezone, wordt geraamd op 49.000,00 euro (incl. btw).
Het nodige krediet voor deze aankoop is voorzien op artikel 330/744-51 van de buitengewone dienst van de politiebegroting 2021.
De kostprijs van een onderhoudscontract wordt geraamd op 5.500,00 euro (incl. btw) per jaar.
Het nodige krediet voor het afsluiten van een onderhoudscontract is voorzien op artikel 330/123-13 van de gewone dienst van de politiebegroting 2021.
Enig artikel.
De voorwaarden en wijze van gunnen voor de aankoop van een automatisch systeem om vingerafdrukken, palmafdrukken, vingersporen en palmsporen te identificeren, te analyseren en vergelijken, volgens de behoeften van de politiezone, op basis van de raamovereenkomst 2017 R3 157 van de federale politie - stations voor vingerafdrukken, palmafdrukken zonder papier en voor het nemen van foto's voor een geraamd bedrag van 49.000,00 euro (incl. btw) voor de aankoop en 5.500,00 euro per jaar voor het onderhoudscontract, vast te stellen als volgt:
gunningscriterium:
met volgende minimum (technische) specificaties:
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van mevrouw Isabel GAISBAUER als lid van de gemeenteraadscommissie mobiliteit en de gemeenteraadscommissie financiën.
De gemeenteraad neemt kennis van de vervanging van de leden in diverse gemeenteraadscommissies van de fracties Groen:
Artikel 37 DLB.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019, gewijzigd in zitting van 28 mei 2020, inzake de vaststelling van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
Artikel 37 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad inzake de inrichting en samenstelling van de raadscommissies.
§ 1. De raad richt de volgende zeven commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden:
1° personeel en organisatie;
2° financiën;
3° infrastructuur;
4° omgeving;
5° mobiliteit;
6° een commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;
7° verenigde commissie.
Deze commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
§ 2. De verenigde gemeenteraadscommissie is samengesteld uit alle leden van de gemeenteraad. Alle andere commissies zijn samengesteld uit 13 stemgerechtigde raadsleden. De voorzitter kan worden aangewezen onder de raadsleden die geen lid zijn van de commissie. In dat geval heeft de voorzitter geen stemrecht.
De mandaten van lid van iedere commissie worden volgens het stelsel D’Hondt evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.
De gemeenteraadsleden behoren tot de fracties zoals werd vastgesteld op de installatievergadering of bij vervanging of opvolging op een latere gemeenteraad.
§ 3. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig de berekeningswijze van de evenredige vertegenwoordiging toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van één van hen. Niemand kan meer dan één akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.
§ 4. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.
§ 5. Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.
§ 6. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.
§ 7. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.
§ 8. De gemeenteraadscommissies worden bijeengeroepen door de voorzitters van de commissies en dit op vraag van het college van burgemeester en schepenen.
Behalve in spoedeisende gevallen, geschiedt de bijeenroeping via e-notulen aan alle leden van de gemeenteraadscommissie (effectieve leden en leden die als waarnemer kunnen zitting hebben), ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering.
De oproeping vermeldt de agenda, dag, uur en plaats van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de gemeentelijke website.
§ 9. De gemeenteraadscommissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Commissieleden kunnen zich tijdens een vergadering laten vervangen door raadsleden van dezelfde fractie.
§ 10. De gemeenteraadscommissievergaderingen zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 tem. 6 van dit reglement).
De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.
De leden van het college en de algemeen directeur kunnen als waarnemend lid de gemeenteraadscommissievergaderingen bijwonen.
§ 11. Vooraleer aan vergaderingen deel te nemen, tekenen de leden van elke gemeenteraadscommissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
De brief van mevrouw Isabel GAISBAUER van 1 januari 2021.
De akte van voordracht van fractie GROEN van 6 januari 2021.
/
Naar aanleiding van het ontslag van de heer Marnix SNAUWAERT als raadslid en het ontslag van mevrouw Isabel GAISBAUER als lid van de gemeenteraadscommissie mobiliteit en de gemeenteraadscommissie financiën, diende de fractie Groen een nieuwe akte van voordracht in voor verschillende gemeenteraadscommissies.
Volgende personen worden voorgedragen en verkozen verklaard, voor:
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van het ontslag van mevrouw Isabel GAISBAUER als lid van de gemeenteraadscommissie mobiliteit en de gemeenteraadscommissie financiën.
Art. 2.
Kennis te nemen van de nieuwe leden van de fractie Groen in de gemeenteraadscommissies:
De gemeenteraad trekt het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2016 betreffende de goedkeuring van de overeenkomst met Haviland Intercommunale igsv in.
De gemeenteraad wijzigt het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 als volgt:
"De beheersoverdracht goed te keuren voor de volgende andere afvalactiviteiten waarvoor het bestuur vandaag reeds een beroep doet op de dienstverlenende vereniging Haviland Intercommunale igsv:
Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2016.
Het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 januari 2021.
/
In zitting van de gemeenteraad van 25 februari 2016 keurde de gemeenteraad een samenwerkingsovereenkomst met Haviland goed om het beheer en de exploitatie van de gemeentelijke recyclageparken over te dragen aan Haviland Intercommunale igsv.
De overeenkomst, als bijlage 2 bij dit besluit toegevoegd, had een geldigheidsduur van acht jaar die inging op de dag van voormelde gemeenteraadszitting.
Artikel 3 van het besluit van het besluit van de gemeenteraad, waarbij de gemeenteraadsvoorzitter en gemeentesecretaris gemachtigd werden tot ondertekening van de overeenkomst, werd echter nooit uitgevoerd.
Haviland heeft evenmin stappen ondernomen om de overeenkomst goed te keuren of praktische handelingen te treffen tot uitvoering van de overeenkomst.
In zitting van 23 maart 2017 keurde de gemeenteraad de oprichting van en toetreding tot opdrachthoudende vereniging Intradura goed. Daarbij werd verwezen naar "de lopende onderhandelingen met de intercommunale Haviland betreffende het uitbesteden van de uitbating van beide recyclageparken in Grimbergen".
Vermits de overeenkomst uit 2016 nooit werd ondertekend en de bepalingen van de overeenkomst nooit een praktische uitvoering hebben gekend, wordt het besluit van de gemeenteraad de facto geacht nooit te hebben bestaan.
Om deze feitelijke toestand te formaliseren dient het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2016 te worden ingetrokken door de gemeenteraad.
Artikel 4 van het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 keurt de beheersoverdracht aan Intradura voor afvalactiviteiten waarvoor het bestuur reeds een beroep deed op de dienstverlening van Haviland Intercommunale igsv, goed. Daarbij werd echter foutief vermeld dat de gemeente voor de afvalactiviteit 'uitbating recyclageparken' een beroep deed op de dienstverlening van Haviland. Ook Intradura heeft nooit deze afvalactiviteit overgenomen van de gemeente.
Om de foutieve toestand van artikel 4 te corrigeren, dient de gemeenteraad het artikel 4 van het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 te wijzigen door de afvalactiviteit 'uitbating recyclageparken' te schrappen.
Artikel 4 van het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 moet als volgt gewijzigd worden:
"De beheersoverdracht goed te keuren voor de volgende andere afvalactiviteiten waarvoor het bestuur vandaag reeds een beroep doet op de dienstverlenende vereniging Haviland Intercommunale igsv:
Raadslid Kirsten HOEFS krijgt het woord en stelt voor om de agendapunten over het sluikstortbeleid/beheer recyclageparken en over de intrekking van het besluit van 25 februari 2016 te verdagen, omdat de rechten van gemeenteraadsleden in dit dossier niet gerespecteerd worden. Er ontbreken namelijk stukken die nodig zijn voor behandeling van en stemming over het onderwerp. Het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat een raadsbeslissing genomen moet worden op basis van een vergelijkend onderzoek. In het dossier zijn geen cijfers voorhanden die dit onderzoek mogelijk maken. De fractie CD&V vraagt de meerderheid daarom om het agendapunt te verdagen.
Raadslid Kirsten HOEFS vraagt om een politieke reactie op haar voorstel tot verdaging.
Burgemeester Chris SELLESLAGH antwoordt dat alle informatie verzameld is om de gevraagde stap te zetten. Het gaat de gemeente er vooral om dat de belangen van haar inwoners beter behartigd worden. Intradura verzocht de gemeente om over te gaan tot één recyclagepark.
Raadslid Kirsten HOEFS interpelleert met de opmerking dat zij niet heeft gevraagd om inhoudelijk op het punt in te gaan.
Raadslid Eddie BOELENS waarschuwt ervoor dat de gemeenteraad geen beslissing neemt die tot onherroepelijke problemen leidt.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER stelt dat er door het schepencollege uitgebreid al gecommuniceerd is over dit onderwerp, voordat het door de gemeenteraad is behandeld. Daardoor is grote onrust onder inwoners gecreëerd. Bovendien loopt de gemeenteraad op deze manier achter de feiten aan. Veel zaken zijn nog niet duidelijk en de raad krijgt slechts korte tijd om een beslissing te nemen. Hij steunt het voorstel om het voorstel te verdagen.
Raadslid Trui OLBRECHTS vraagt of het schepencollege per mail of bij het verslag aan de gemeenteraad kan laten weten wat het standpunt is over het feit dat artikel 420 van het DLB niet gerespecteerd is.
Voorzitter Chantal LAUWERS legt het voorstel tot verdaging van dit agendapunt voor ter stemming.
Met 14 stemmen voor (Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN), 18 stemmen tegen (Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 onthouding (Jean DEWIT)
Het voorstel om te verdagen wordt verworpen.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en vraagt om een aparte stemming voor artikel 1 en artikel 2. Enerzijds vraagt men om het besluit van 23 maart 2017 te corrigeren. Daar kan de fractie Groen mee instemmen. Anderzijds wordt voorgesteld om het besluit van 25 februari 2016 te schrappen, omdat het nooit is uitgevoerd. De fractie Groen is het niet eens met de gegeven interpretatie. Het besluit van 25 februari 2016 over de uitbesteding van de recyclageparken heeft geresulteerd in onderhandelingen tussen de gemeente en Haviland. Zo was Haviland van mening dat voor alle afvalstromen hetzelfde tarief gehanteerd moest worden. Na veel discussie heeft het bedrijf besloten om verschillende tarieven te gebruiken voor zijn recyclageparken. Ook was er na veel discussie bij Intradura bereidheid om het Grimbergse personeel over nemen. Een derde discussiepunt ging over het al dan niet in stand houden van het recyclagepark in Strombeek en zijn er plannen getekend voor aanpassingen van het recyclagepark aan de Humbeeksesteenweg. Kortom, het is onmogelijk om het besluit te schorsen, want men kan niet onderhandeld hebben op basis van een niet-bestaand besluit. Om voorgenoemde redenen kan de fractie Groen niet instemmen met het intrekken van het besluit van 25 februari 2016 en vraagt de gemeenteraad om alleen te besluiten over het eerste deel en in dit besluit alle verwijzingen naar de gemeenteraad van 25 februari 2016 te laten vervallen.
Burgemeester Chris SELLESLAGH antwoordt dat bovenstaande aspecten niet in het dossier teruggevonden zijn. De directeuren van Intradura en de containerparken hebben schriftelijk bevestigd dat er geen contract is.
Raadslid Eddie BOELENS geeft toe dat er geen contract ondertekend is, maar vindt het vreemd dat er over de onderhandelingen niets gearchiveerd is. Er is immers jarenlang tweewekelijks overlegd tussen de gemeente en Haviland.
Schepen Philip ROOSEN bevestigt dat Intradura nooit een voorstel heeft gedaan voor de overname van containerparken. Daaruit bleek dat hun interesse zeer laag was.
Raadslid Jean DEWIT is zeer verbaasd te horen dat de gemeenteraad niet op de hoogte gesteld is van de gesprekken die in 2016-2017 zijn gevoerd. De Gemeentewet schrijft nadrukkelijk voor dat alle informatie aan de gemeenteraad beschikbaar gesteld moet worden. De conclusie is dat de vele gesprekken niets hebben opgeleverd en nu wil men ineens de geschiedenis terugdraaien. Dat vindt hij geen goed idee; er is een nieuwe meerderheid en men moet vooruitgaan.
Raadslid Eddie BOELENS verwijst naar bijlage 7 bij het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2016. Dat is het akkoord dat gefinetuned moest worden om tot ondertekening te komen. De gemeenteraad wordt doorgaans niet gebrieft over dit soort gesprekken. In bijlage 7 staan de details vermeld van de bespreekpunten.
Voorzitter Chantal LAUWERS gaat in op het voorstel van raadslid BOELENS en legt artikel 1 ter stemming voor.
Met 19 stemmen voor (Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Jean DEWIT, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 14 stemmen tegen (Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN)
Met 19 stemmen voor en 14 stemmen tegen wordt het voorstel aanvaard, waarmee het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2016 betreffende de goedkeuring van de overeenkomst met Haviland Intercommunale igsv wordt ingetrokken.
Voorzitter Chantal LAUWERS legt artikel 2 ter stemming voor.
Met 31 stemmen voor (Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS), 2 stemmen tegen (Karima MOKHTAR, Gerlant VAN BERLAER)
Met 31 stemmen voor wordt het voorstel aanvaard om artikel 4 van het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 betreffende de toetreding tot opdrachthoudende vereniging Intradura te wijzigen.
/
Artikel 1.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2016 betreffende de goedkeuring van de overeenkomst met Haviland Intercommunale igsv in te trekken.
Art. 2.
Artikel 4 van het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 betreffende de toetreding tot opdrachthoudende vereniging Intradura als volgt te wijzigen:
"De beheersoverdracht goed te keuren voor de volgende andere afvalactiviteiten waarvoor het bestuur vandaag reeds een beroep doet op de dienstverlenende vereniging Haviland Intercommunale igsv:
Art. 3.
Een afschrift van dit besluit over te maken aan opdrachthoudende vereniging Intradura.
De gemeenteraad keurt de de gedeeltelijke toetreding tot opdrachthoudende vereniging Incovo goed met beheersoverdracht voor de afvalactiviteiten 'opruimen van sluikstort op openbaar domein en de handhaving daarvan' en 'beheer en exploitatie van het recyclagepark' onder voorbehoud van:
Artikel 41, 4° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
ALGEMEEN
Artikel 422 DLB:
Tijdens de bij de oprichting van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging vastgestelde duur die, onder voorbehoud van artikel 424, niet meer mag bedragen dan achttien jaar, is geen uittreding mogelijk.
SPECIFIEK
Het Integraal Veiligheidsplan Grimbergen (IVPG).
Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2016 betreffende de overeenkomst tussen de gemeente en Haviland.
Het besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2017 betreffende de oprichting van Intradura.
Het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2019 betreffende de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 juni 2020 betreffende de mogelijke overname van het afvalbeleid door de intercommunale INCOVO.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 5 oktober 2020.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 november 2020.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 december 2020.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 januari 2021.
Incovo
De statuten van Incovo.
Het jaarverslag van Incovo van 2019.
Het beleidsplan en bijhorend evaluatieverslag van Incovo 2013-2018.
Het verslag van de vergadering met Incovo van 9 september 2020.
Intradura
De statuten van Intradura, laatst gewijzigd tijdens de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018.
Het beleidsplan van Intradura van 2020.
Het jaarverslag van Intradura van 2019.
Het verslag van de vergadering met Intradura van 29 juli 2020.
/
In zitting van 5 oktober 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel om gedeeltelijk toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Incovo voor de afvalactiviteiten 'Beheer en exploitatie recyclagepark' en 'opruimen van sluikstort op openbaar domein en de handhaving daarvan'.
De raad van bestuur van Incovo keurde in zitting van 15 januari 2021 de toetreding van Grimbergen voor de twee afvalactiviteiten goed, en gaf zijn goedkeuring aan de wijzigingen van de statuten.
In zitting van heden trok de gemeenteraad de beslissing van 25 februari 2016 betreffende de beheersoverdracht van het beheer van de recyclageparken aan Haviland in, en wijzigde het besluit van 23 maart 2017 betreffende de beheersoverdracht aan Intradura.
Overeenkomstig artikel 420 DLB bevindt het vergelijkend onderzoek voor de toetreding tot een opdrachthoudende vereniging bij de begeleidende nota als bijlage 1 bij dit besluit.
Op basis van de gewijzigde statuten, kan de gemeente toetreden tot Incovo voor de afvalactiviteiten 'Beheer en exploitatie recyclagepark' en 'opruimen van sluikstort op openbaar domein en de handhaving daarvan'.
Planning tot toetreding
Januari 2021 |
|
Februari-Mei 2021 |
|
Juni 2021 |
|
1 juli 2021 |
|
De gemeenteraad dient een beleidsbeslissing te nemen in dit dossier opdat de toetreding na goedkeuring van de gewijzigde statuten van Incovo kan plaatsvinden.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en stelt dat volgens artikel 420 van het DLB de toetreding van een gemeente of de uitbreiding van haar aansluiting bij een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging afhankelijk is van de beslissing van de gemeenteraad. Als er meerdere beheersvormen worden aangeboden, dient deze beslissing gebaseerd te worden op een vergelijkend onderzoek. In een van de bijlagen wordt vastgesteld dat Grimbergen in 2019 niet heeft deelgenomen aan het vergelijkend onderzoek van de restafvalzak en dat Grimbergen tot 2035 voor de statutair verplichte activiteiten bij Intradura moet blijven. De uitrol van uniforme afvalzakken hoort bij die verplichte activiteiten, aldus het besluit van 23 maart 2017. Wat gebeurt er als Intradura alsnog terugvalt op de beheersovereenkomst die tot 2035 loopt en er bij de gemeente op aandringt dat ze moet aansluiten bij de gezamenlijke aankoop van afvalzakken?
De raad van bestuur van Intradura oordeelde op 29 oktober 2020 dat de gemeente nooit een beroep kan doen op de diensten van Incovo of een andere afvalintercommunale voor de diensten die vallen onder de overgedragen opdrachten. Volgens Intradura is sluikstortpreventie een onderdeel van het overgedragen pakket preventie/duurzaamheid. Het schepencollege is het daar niet mee eens. Tot welke juridische procedures kan dit leiden? Zal Intradura zich neerleggen bij het standpunt van het gemeentebestuur? Grimbergen zal per inwoner € 0,85 per jaar moeten blijven betalen voor preventie/veiligheid na eventuele toetreding tot Incovo, wat jaarlijks op circa € 32.000 komt. Welke inspanningen heeft Grimbergen tussen 2016 en 2018 geleverd om het werk van Intradura op het gebied van preventie en duurzaamheid rondom het sluikstortbeleid te verbeteren?
In de stukken wordt, zonder argumenten, gesteld dat het recyclagepark ondermaats is. Uit eigen ervaring weet hij dat de recyclageparken correct functioneren. Bewoners uiten nauwelijks kritiek op deze parken. In de vorige legislatuur was de Werkgroep Afvalbeleid zeer actief. De vrijwilligers van deze werkgroep bezochten de parken regelmatig en boden in de Milieuraad verbeterpunten aan. De laatste maanden van de vorige legislatuur waren er nog amper negatieve bemerkingen.
Ook wordt gesteld dat er niet geïnvesteerd is in de recyclage, terwijl er op diverse locaties apparaten en diensten zijn bijgekomen. Het klopt wel dat een aantal noodzakelijke investeringen zijn uitgesteld tot het rondkomen van de beheersovereenkomst voor de overdracht aan Intradura. Op welke argumenten baseert het schepencollege de tekst dat “de staat van de recyclageparken ondermaats is”?
Volgens de documenten ondernamen noch Haviland, noch Intradura stappen om het contract te ondertekenen en de uitbating over te nemen. Tot eind 2018 is er wel degelijk overlegd om de samenwerkingsovereenkomst te voltooien. In bijlage 3 bij het agendapunt staat dat er in 2019 diverse overlegmomenten zijn geweest voor de overdracht van het recyclagepark.
Intradura kiest voor het Diftar-systeem, waarbij de vervuiler betaalt. Volgens de nota hebben de gemeente en Intradura op verschillende aspecten een andere visie hierop. Volgens raadslid Eddie BOELENS heeft de gemeente echter altijd het standpunt gedeeld met Intradura dat de vervuiler betaalt en dat het Diftar-systeem zo goed mogelijk toegepast moest worden. Is deze visie van de gemeente veranderd? Wanneer is die belangrijke beslissing genomen?
In het kader van het Diftar-systeem zijn weegbruggen een logische keuze. De gemeente heeft onderhandelingen gevoerd om ervoor te zorgen dat men op de beperkte oppervlakte in Strombeek toch zo veel mogelijk volgens het Diftar-systeem kon werken. Daarom is gekozen voor bascules en een maximum van 100 kg vracht per aanbieding. Intradura heeft altijd gepleit voor behoud van het recyclagepark in Strombeek, en zelfs voor een uitbreiding. Volgens de nota wilde Intradura het recyclagepark in Wemmel hebben, maar dit is altijd de tweede optie geweest. Bovendien wordt gesteld dat het type locatie van het recyclagepark in Strombeek een extra analyse van alle actoren vergt. Daaruit blijkt dat Intradura geenszins stelt dat het niet wil doorgaan met het park.
In de tekst staat dat Intradura werkt met een rotatiesysteem voor personeel en minder parkwachters. Ook deze thema’s waren in 2016 en 2017 onderwerp van overleg. Intradura was bereid in te gaan op het voorstel van de gemeente om in Grimbergen met drie en in Strombeek met twee personeelsleden te werken. Er waren ook gesprekken over het overnemen van personeel. Intradura was bereid om de contractuele medewerkers over te nemen tegen dezelfde voorwaarden. Dit is meermaals in het college besproken.
De raad van bestuur van Intradura zou enigszins erkennen dat het geen expertise in huis heeft om de sluikstortproblematiek op te lossen en dat de exploitatie van de recyclageparken niet zou opgaan voor Grimbergen. Raadslid Eddie BOELENS vraagt waarop deze bewering gebaseerd is. Over Incovo staat dat hun beleidsvisie in lijn met die van het college is. Wat is de visie van het college op afvalbeleid?
Gesteld wordt dat er niet onderhandeld kan worden over het rotatiesysteem van Intradura. In 2016 en 2017 heeft de gemeente echter onderhandeld tot een akkoord om drie en twee personeelsleden over te nemen. Incovo hanteert een systeem van intergemeentelijke recyclageparken. In het verslag van het schepencollege van 28 december 2020 staat dat Incovo niet gewonnen is voor een systeem van intergemeentelijke recyclageparken en homogene werkingsgebieden verkiest voor deze activiteit. De vragen die raadslid Eddie BOELENS hierover heeft gesteld, zijn onbeantwoord gebleven.
Naast Intradura zijn er vier afvalverwerkingsbedrijven actief op het grondgebied van Grimbergen, op basis van tweejaarlijkse overheidsopdrachten, waarvoor de beste dienstverlener wordt gekozen. De opdrachten worden uitgeschreven om tot de laagste kosten te komen. In de stukken staat echter dat deze opdrachten niet meer worden uitgeschreven, wat kostenwinst is voor de afdeling Groen. Hij vraagt hoe dit mogelijk is. Regelmatige aanbestedingen zijn immers de beste manier om het werk tegen de laagste kosten te laten uitvoeren.
In de stukken staat dat het papier en karton afhalen meer kost dan het opbrengt. Dat klopt, maar daar staat de positieve post van de verwerking tegenover. Er staat ook dat in 2019 de totale kosten voor recyclageparken op € 1.115.000 is geraamd. Na toetreding tot Incovo zouden deze nog € 710.000 bedragen. Het lijkt dus verstandig om te kiezen voor een besparing van € 400.000. Incovo moet echter grotendeels dezelfde kosten maken als de gemeente momenteel maakt. Het verschil wordt veroorzaakt door het besluit om het recyclagepark van Strombeek te sluiten. Bovendien zal Grimbergen een aantal eenmalige investeringen moeten doen, voordat de recyclageparken worden overgedragen. Bij overname zal ook de grond van het recyclagepark aan de Humbergsesteenweg worden overgedragen aan Incovo. Deze grond vertegenwoordigt een waarde van zo’n € 400.000. De vraag is dus nog maar of Incovo de inzameling en verwerking efficiënter en goedkoper kan doen dan Intradura. Tijdens de vorige legislatuur is al eens onderzoek gedaan naar de kosten van Haviland en van Incovo. De vergelijking is meermaals in het schepencollege besproken. De conclusie was destijds dat de dienstverlening door Haviland gunstiger was en daarom heeft men besloten om verder te gaan met Haviland.
Raadslid Eddie BOELENS stelt voor om deze studie opnieuw te betrekken bij het raadsvoorstel.
Het deel van het voorstel over sluikstortbeleid begint met de opmerking dat Grimbergen nog geen echt sluikstortbeleid heeft. Deze uitspraak spreekt raadslid Eddie BOELENS ten stelligste tegen. Tijdens de legislatuur van 2013-2018 was de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort een prioriteit voor CD&V, Open VLD en Groen. Er was een team van vier vte’s voor het opruimen van zwerfvuil en twee vte’s voor de reiniging van de openbare ruimten. Sluikstort en zwerfvuil werden regelmatig aangekaart in de Milieuraad. Het schepencollege drong aan op het betrekken van de politie bij de strijd tegen sluikstort. Ook hierover werd regelmatig overleg gevoerd. Er zijn plannen gemaakt om de pakkans op sluikstort te verhogen en de hotspots werden in kaart gebracht. De boetes werden aanzienlijk verhoogd. In het gemeenteblad en de lokale pers werd aandacht besteed aan het verbaliseren van sluikstorters. Om de pakkans te verhogen werd een mobiele camera ingezet.
Raadslid Eddie BOELENS verlaat de digitale vergadering omwille van connectieproblemen.
Omdat de verbinding met raadslid Eddie BOELENS plotseling wordt verbroken, besluit voorzitter Chantal LAUWERS om schepen Yves VERBERCK alvast het woord te geven voor een reactie.
Schepen Yves VERBERCK merkt op dat het de bedoeling was dat een medewerker zou antwoorden op technische vragen over de documenten en bijlagen die bij dit agendapunt horen. Vervolgens reageert hij op de bemerking over het sluiten van het recyclagepark in Strombeek. Medewerkers van Intradura zijn ter plaatse geweest en hebben het schepencollege geïnformeerd over de noodzakelijke aanpassingen in Grimbergen en Strombeek. Gezamenlijk is vastgesteld dat er voor beide containerparken investeringen nodig waren. Voor Strombeek was het een serieuze ingreep, omdat er onvoldoende ruimte was voor het plaatsen van weegbruggen.
Voorzitter Chantal LAUWERS vraagt of raadslid Eddie BOELENS specifieke vragen heeft. Technische vragen zullen beantwoord worden door Sander GEERTS, expert Politiek-administratieve ondersteuning en politieke vragen door schepen Yves VERBERCK.
Schepen Yves VERBERCK vraagt of raadslid Eddie BOELENS een korte samenvatting kan geven van zijn vragen.
Terwijl raadslid Eddie BOELENS nog offline is, zegt raadslid Sofie ROELANDT dat het betoog er vooral over ging dat er geen duidelijkheid was in alle vergaderstukken en bijlagen.
De heer Sander GEERTS krijgt het woord en is van mening dat het voorstel duidelijk is en hoort graag of er concrete vragen zijn.
Raadslid Sofie ROELANDT merkt op dat er al volop vragen zijn gesteld door raadslid BOELENS.
De heer Sander GEERTS beantwoordt de vraag wat de visie was van het gemeentebestuur. Daarbij werd foutief verwezen naar een passage in het verslag van het schepencollege van 28 december 2020. Incovo is voorstander van een homogeen werkingsgebied, maar dat betekent niet dat ze geen voorstander is van intergemeentelijke recyclageparken.
Schepen Yves VERBERCK vond de lijst van vragen niet te volgen en weet niet welke hij nu dient te beantwoorden.
Raadslid Sofie ROELANDT merkt op dat raadslid Eddie BOELENS wel degelijk een aantal concrete vragen heeft gesteld over de vergadering die heeft plaatsgevonden en over de huidige visie op het beleid.
Schepen Yves VERBERCK antwoordt dat de visie van het bestuur is om het afvalbeleid volledig onder controle te krijgen. De gemeente heeft al jaren haar containerparken verwaarloosd. raadslid BOELENS beweert dat er wel geïnvesteerd is, maar bij de containerparken geeft men aan dat het materieel versleten is. De gemeente staat dus voor een grote vervangingsuitdaging. Verder was er een vraag gesteld over het beleid voor sluikstort en zwerfvuil. Medewerkers van Intradura zijn niet concreet op het terrein aanwezig, maar werken meer preventief, terwijl Incovo camerabewaking, personeel en handhavings- en opvolgingsbeleid heeft.
Raadslid Sofie ROELANDT vraagt of de schepen iets kan zeggen over het systeem dat de vervuiler betaalt.
Schepen Yves VERBERCK antwoordt dat het systeem bij Incovo niet anders wordt gehanteerd dan bij Intradura. Beide werken met het Diftar-systeem, maar Incovo werkt met volumes en Intradura met gewicht.
Raadslid Sofie ROELANDT zegt dat het bestuur volgens de nota niet de visie van Intradura volgt, maar wel die van Incovo. Er werd gevraagd wat die visie dan precies was.
De heer Sander GEERTS reageert op de stelling over het sluikstortbeleid. Er werd gezegd dat Intradura sluikstortbeleid opneemt in zijn plannen. In de statuten van Intradura, de bestuursplannen en alle beleidsplannen wordt op geen enkele manier verwezen naar sluikstortbeleid. De afzonderlijke gemeenten hebben dit beleid op zich genomen en kunnen dit zonder juridische problemen overdragen aan een derde partner.
Raadslid Eddie BOELENS vervoegt wederom de vergadering.
Voorzitter Chantal LAUWERS vraagt of raadslid BOELENS zijn betoog in korte vorm kan voortzetten.
Raadslid Eddie BOELENS vervolgt zijn betoog. Grimbergen voerde preventieve campagnes tegen sluikstort en zwerfafval en deed mee aan de lenteschoonmaak. Er werd gezegd dat het sluikstortbeleid van Haviland onder de rubriek preventie en duurzaamheid valt. De vraag is dan wat men onder sluikstortbeleid verstaat en wat Incovo van plan is in de strijd tegen sluikstort. Gaat men de gemeentelijke afvalbakken legen en kleine sluikstort aanpakken? Wat doen ze met de vier medewerkers die daar nu voor worden ingezet?
De financiële analyse overtuigt ook niet. Het enige wat vastgesteld kan worden, is dat de kosten die nu door de dienst worden gemaakt, worden uitbesteed. Grimbergen is bovendien tot 2035 gebonden aan samenwerking met Intradura op het gebied van preventie en duurzaamheid en zal sowieso tot 2035 € 0,85 per inwoner per jaar moeten bijdragen in het kader van preventie en duurzaamheid.
Het schepencollege heeft zich kandidaat gesteld voor een coaching traject bij Mooimakers. Wat gebeurt er met de toelagen van € 50.000 die de gemeente krijgt, als ze overstapt op Incovo?
Tot slot betoogt raadslid BOELENS dat de mogelijke toetreding tot Incovo ertoe leidt dat het eigendom van de grond voor € 400.000 wordt overgedragen aan Incovo. Bij de toetreding moet bovendien een vierde van het kapitaal gestort worden, omdat Grimbergen een half lid wordt van Incovo. Dat zou een bedrag zijn van ruim € 118.000. Op deze manier worden de totale kosten van de operatie verdoezeld. De fractie Groen vindt dat het besluit om over te stappen naar Incovo op geen enkele wijze met doorslaggevende argumenten wordt gemotiveerd.
De fractie Groen is geen groot voorstander van Intradura of Incovo, maar betreurt de amateuristische wijze waarop de beslissing wordt genomen. raadslid Eddie BOELENS verwacht dat het besluit een juridisch vervolg zal krijgen, de gemeente meer zal gaan kosten en leidt tot de sluiting van het recyclagepark in Strombeek. Met name dat laatste is een groot pijnpunt voor de fractie van Groen. Door technische problemen heeft hij de beantwoording door de heer GEERTS gemist. Graag zou hij deze alsnog horen.
Voorzitter Chantal LAUWERS vraagt of raadslid BOELENS zijn technische vragen aan de heer GEERTS specifiek kan stellen.
De heer Sander GEERTS zegt dat hij een aantal vragen direct kan beantwoorden. Voor zwerfvuil en sluikstort worden definities van Mooimakers gebruikt. Bij toetreding tot Incovo zal dat gelden voor het opruimen van sluikstort en de handhaving ervan. Het legen van afvalbakken is geen kernactiviteit van Incovo, maar zou in de toekomst tot de mogelijkheden behoren. Raadslid BOELENS spreekt over verborgen kosten, maar zowel de jaarlijkse als de eenmalige kosten zijn in de financiële analyse, als bijlage 3 bij de vergelijkende nota, duidelijk vermeld.
Raadslid Eddie BOELENS reageert dat er geen vergelijkende studie is gedaan tussen de kosten van Intradura en Incovo.
De heer Sander GEERTS antwoordt dat de financiële analyse is opgesteld met de cijfers die de gemeente voorhanden had.
Volgens raadslid Eddie BOELENS zijn de cijfers wel degelijk beschikbaar. Voor de overname aan Haviland is een overzicht opgesteld van vaste kosten en exploitatiekosten voor de recyclageparken. Het is zeker mogelijk om een vergelijkende studie te maken op het moment dat de gemeente overweegt om over te stappen naar een andere intercommunale.
Voorzitter Chantal LAUWERS vraagt of raadslid BOELENS nog meer vragen had.
Raadslid Eddie BOELENS herhaalt zijn vragen:
De heer Sander GEERTS beantwoordt de technische vragen.
In tabel 3 van de financiële analyse worden alle kosten voor de recyclageparken weergegeven. Alleen voor enkele kosten, zoals transportkosten, is het niet mogelijk om exact te berekenen hoe hoog deze voor de gemeente zijn, doordat ze deel uitmaken van een groter geheel. Deze bedragen zijn geraamd en exact genoeg om uitspraken te doen over de huidige financiële stand van zaken.
Het klopt dat Grimbergen een voordelig contract heeft afgesloten voor de verwerking van groenafval. Voor de overige diensten heeft Incovo gunstigere contracten.
Schepen Yves VERBERCK beantwoordt de politieke vragen.
Raadslid Eddie BOELENS vindt de motivatie voor de staat van de recyclageparken onvoldoende. Met de aanschaf van nieuwe containers zou gewacht worden totdat er een nieuwe beheersovereenkomst met Haviland zou zijn. De perscontainers zijn volgens hem aangekocht en niet gehuurd. De visie van de gemeente zou niet veranderd zijn, maar waarom wordt er dan gesteld dat de visies van de gemeente en Intradura uiteengelopen zijn? Verder merkt raadslid BOELENS op dat het wegen van afval de beste manier is om het Diftar-systeem te hanteren. Tot slot vraagt hij wat bedoeld wordt in het collegeverslag van 28 december 2020 dat Incovo niet gewonnen is voor een systeem van intergemeentelijke recyclageparken.
Schepen Yves VERBERCK is van mening dat hij deze vraag voldoende had beantwoord. Het betreft een misvatting. Het gaat om de homogene zone van intergemeentelijke recyclageparken.
Raadslid Eddie BOELENS begrijpt dat hij hieronder moet verstaan dat Incovo er niet mee gebaat zou zijn als inwoners uit recyclageparken van Intradura naar het recyclagepark van Koningslo (Incovo) gaan.
Schepen Yves VERBERCK bevestigt dit.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en stelt een aantal vragen die leven onder de bevolking. Volgens een van de bijlagen zou het taalgebruik een voordeel van Koningslo boven Wemmel zijn. Dat vindt hij een merkwaardig argument. De financiële analyse is gemaakt op basis van het huidige beheer door de gemeente tegenover het beheer door Incovo, maar niet tegenover Haviland. Dat vindt hij vreemd.
De bevolking zal veel vragen hebben. In oktober is in een persbericht gemeld dat Grimbergen met Incovo in zee gaat, wat tot onrust onder inwoners leidt. Nu werken er 9,5 vte, waarvan er 5,5 vte overblijven. Wat gebeurt er met de anderen? Wat gebeurt er als medewerkers niet willen overstappen? Wat gebeurt er met de vier mensen die het zwerfvuilbeleid uitvoeren? Wordt het geen ingewikkelde kluwen als Intradura de afvalzakken komt ophalen, terwijl Incovo de containerparken doet? Hoe wordt dit alles duidelijk gemaakt aan de bevolking?
Strombeek krijgt steeds minder voorzieningen. Nu wordt ook het recyclagepark weggehaald. De locatie is misschien niet ideaal, maar dat de inwoners naar Koningslo moeten, is een boodschap die niet verkeerd begrepen zal worden.
Een belangrijke vraag onder inwoners is wat er gaat gebeuren met de tarieven voor gebruikers. Nu gaat men pas bij een bepaalde hoeveelheid voor groenafval betalen, terwijl Incovo meteen gaat rekenen. De gemeente geeft de regie uit handen aan Incovo. In welke mate blijft de gemeente zeggenschap houden over de tarieven?
Verder zou raadslid VAN BERLAER meer duidelijkheid willen over de taakverdeling tussen zwerfafval en sluikstort: wat blijft bij de gemeente liggen en wat neemt Incovo over? Wat gebeurt er met de camera die de gemeente heeft aangekocht? Wie gaat de GAS-boetes voor sluikstort uitschrijven? Hoeveel personeel wordt er ingezet voor de handhaving?
Schepen Yves VERBERCK beantwoordt de vragen.
De heer Sander GEERTS beantwoordt de overige vragen.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER verwacht dat het aanbieden van vuil bij de containerparken duurder wordt. Dat leidt ertoe dat minder mensen naar het containerpark gaan en het zwerfvuil toeneemt. Dat gaat meer werk voor de gemeente opleveren. Hij zou graag zien dat de gemeente dit met Incovo bespreekt. Het is namelijk niet voor niets dat er vorige keer een gunstig tarief is afgesproken voor gras- en groenafval. Het lijkt hem niet verstandig om nu al te besluiten om met Incovo in zee te gaan.
Raadslid Kirsten HOEFS krijgt het woord en had graag gezien dat het voorstel eerst in de commissie besproken was, zodat veel technische vragen al beantwoord waren geweest en raadsleden alvast suggesties voor verbetering hadden kunnen doen.
In 2018 heeft N-VA gezegd dat het recyclagepark van Strombeek-Bever moest blijven bestaan en uitgebreid moest worden. Ook Vernieuwing sprak destijds over het beperkt houden van de tarieven en over uitbreiding van het containerpark in Strombeek. Het aanbieden van bepaalde soorten afval moest gratis blijven om sluikstort te voorkomen. In het beleidsprogramma van de coalitie staat dat men de mogelijkheden voor het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers en voor het verbeteren van het containerpark in Strombeek onderzoekt. Op 16 oktober heeft de gemeente een persbericht verstuurd, waarin stond dat ze gaat samenwerken met Incovo voor het recyclagepark en de sluikstort. Hierin stond ook dat het recyclagepark in Strombeek dichtgaat. CD&V was zeer verrast door dit nieuws.
Er is in 2019 overleg gevoerd over het contract met Intradura. Tot die tijd leek de gemeente niet ontevreden over de samenwerking. In februari 2020 is er een verkennend gesprek geweest met Incovo. raadslid HOEFS vindt dat vreemd, omdat de gemeente nog bezig was om de contracten met Intradura te finaliseren.
Raadslid Kirsten HOEFS stelt de volgende vragen:
De heer Sander GEERTS beantwoordt enkele vragen:
Burgemeester Chris SELLESLAGH beantwoordt enkele vragen:
Raadslid Vincent VAN ACHTER krijgt het woord en vraagt of recyclagepark Koningslo de extra afvalstroom van inwoners van Strombeek aan kan. Wat gebeurt er als hierover onenigheid komt met de gemeente Vilvoorde?
Schepen Yves VERBERCK antwoordt dat men bij Koningslo via de website moet inschrijven om afval te brengen. Daardoor is er geen enorme toeloop van mensen. Bovendien is het park groter dan in Strombeek. Gemeente Vilvoorde is op de hoogte van de verhuizing naar Koningslo. Of alle recyclageparken na corona op afroep blijven werken, is niet bekend, maar het ligt wel in de lijn der verwachting.
Raadslid Linda DE PREE krijgt het woord en stelt dat zij hoorde zeggen dat de dienstverlening van inwoners van Strombeek verbetert. Anderzijds wordt het containerpark gesloten. Wat is dan de concrete verbetering voor inwoners van Strombeek?
Schepen Yves VERBERCK antwoordt dat inwoners van Strombeek alle fracties kunnen aanleveren op Koningslo, terwijl dat in Strombeek niet kon. Als de gemeente bij Intradura zou blijven, zou het park in Strombeek ook worden gesloten en moeten de mensen naar Wemmel.
Raadslid Linda DE PREE noemt dit geen verbetering van de dienstverlening. In Strombeek wonen veel mensen die geen auto hebben, maar te voet of met de fiets hun afval afvoeren. Bovendien wilde Intradura zich wel degelijk inspannen om het containerpark te behouden voor beperkt aanbod van afval. Dat was qua dienstverlening veel beter geweest voor Strombeek.
Schepen Yves VERBERCK repliceert dat met Incovo gezocht kan worden naar andere mogelijkheden, zoals kleine recyclageplekken. Het bedrijf is heel flexibel in het zoeken naar oplossingen.
Raadslid Linda DE PREE benadrukt dat de genoemde mogelijkheden wel erg voorwaardelijk zijn en geen zekerheid bieden aan de talloze inwoners van Strombeek-Bever.
Vanwege de vele vragen en onduidelijkheden en de problemen met artikel 420 van het DLB, stelt raadslid Gerlant VAN BERLAER voor om het voorstel naar de commissie te verwijzen.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt wederom het woord en merkt nog op dat hij niet verwacht dat het aantal vrachtwagenbewegingen zal verminderen als wordt gekozen voor Incovo, omdat de grootste afvalstromen nog steeds door Intradura verwerkt zullen worden.
Raadslid Kirsten HOEFS krijgt het woord en stelt dat Intradura een opdrachthoudende vereniging is, wat betekent dat de raadsleden het recht hebben zich te informeren. Daarom heeft de fractie Groen de ontbrekende informatie opgevraagd bij Intradura. De burgemeester heeft in de raad van bestuur gemeld dat de beslissing genomen was, terwijl de gemeente Grimbergen een gelijkwaardige vennoot is. Het getuigt van weinig respect om een samenwerkingspartner zo voor het blok te zetten.
Dat de dienstverlening voor de inwoners in Strombeek omhoog zou gaan, betwijfelt zij zeer. Zelf is ze blij dat ze het meest courante afval dichtbij kan inleveren. Om dat mogelijk te houden, hoeven er geen grote aanpassingen gedaan te worden. De tarieven zijn allesbehalve gelijk aan de huidige tarieven. De kosten van de exploitatie blijven gelijk, maar de gemeente zit wel met instapkosten van € 520.000. De fractie van CD&V ziet in deze overstap geen oplossing voor het gehele afvalbeleid van de gemeente.
Burgemeester Chris SELLESLAGH antwoordt dat het schepencollege het spel fair heeft gespeeld. Eerst heeft het inlichtingen gevraagd bij het Kabinet over het interpreteren van het regeerakkoord. Vervolgens is contact opgenomen met Incovo, daarna is gesproken met de directie van Intradura en tot slot heeft het schepencollege een besluit genomen en dit voorgelegd aan de raad van bestuur van Intradura.
Voorzitter Chantal LAUWERS legt het voorstel van raadslid Gerlant VAN BERLAER om het agendapunt te verwijzen naar de commissie ter stemming voor.
Met 14 stemmen voor (Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN), 18 stemmen tegen (Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 onthouding (Jean DEWIT)
Met 14 stemmen voor, 18 stemmen tegen en 1 onthouding wordt het voorstel verworpen.
Voorzitter Chantal LAUWERS legt het voorstel zoals het voorligt ter stemming voor.
/
Artikel 1.
Kennis te nemen van de nota met vergelijkend onderzoek overeenkomstig artikel 420 DLB, als bijlage 1 bij dit besluit.
Art. 2.
De gedeeltelijke toetreding tot opdrachthoudende vereniging Incovo goed te keuren met beheersoverdracht voor de afvalactiviteiten 'opruimen van sluikstort op openbaar domein en de handhaving daarvan' en 'beheer en exploitatie van het recyclagepark', onder voorbehoud van:
Art. 3.
Incovo en Intradura in kennis te stellen van hetgeen werd beslist in artikel 2.
In het kader van de uitvoering van het deelakkoord VIA 6 'koopkrachtverhoging publieke sector' gaat de gemeenteraad akkoord met een eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage 2020 voor de personeelsleden van WZC Ter Biest, LDC en GAW Ter Borre en de medewerkers huishoudelijke hulp.
Art. 40 en 41 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Besluit Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen (BVR RPR).
Besluit Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen (BVR RPR OCMW).
Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden en haar personeel, en latere wijzigingen.
VIA6-akkoord met koopkrachtmaatregelen voor de publieke sector dat de sociale partners en de Vlaamse Regering op 22 december 2020 bereikt hebben, en waarover onderhandeld werd in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 23 december 2020.
Rechtspositieregeling gemeente en OCMW, vastgesteld bij besluit van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 17 december 2020 (hierna: RPR).
Besluit van het college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 18 januari 2021 houdende Uitvoering deelakkoord VIA 6 ‘koopkrachtverhoging publieke sector’ - Eenmalige aanvulling op de eindejaarstoelage 2020.
De Vlaamse Regering sloot op 24 november 2020 een kaderakkoord (VIA 6 voor de periode 2021-2025) met de sociale partners dat moet zorgen voor meer koopkracht, meer handen in de zorg en meer veerkracht voor de Vlaamse zorgsector. Op 23 december 2020 sloten de Vlaamse Regering en de sociale partners reeds een deelakkoord over de concrete invulling van de koopkrachtmaatregelen in de private en publieke sector. Concreet werd het volgende beslist:
De koopkrachtverhoging geldt voor alle sectoren die vallen onder het VIA 5, met uitzondering van de dienstencheque-ondernemingen. De regering en de sociale partners gaan ervan uit dat elk lokaal bestuur zal toezien op de uitvoering van de deelakkoorden in eigen gemeente.
1. Eenmalige aanvulling van de eindejaarstoelage 2020
Toepassingsgebied
De verhoging van de eindejaarstoelage 2020 voor het zorgpersoneel geldt voor al het personeel dat in de DMFA-aangifte een VIA-deelcode heeft toegewezen gekregen, met uitzondering van de deelcodes 102 (dienstencheques) en 500-512 (socio-culturele sector). Het personeel tewerkgesteld met VIA-code 509 (lokale diensteneconomie) moet worden meegenomen voor de eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage op voorwaarde dat deze personen tewerkgesteld zijn in één van de VIA-sectoren.
Het al dan niet toekennen van een VIA-deelcode is op zich geen element om te besluiten dat iemand wel of geen recht heeft op de koopkrachtmaatregelen en op de verhoging van de eindejaarstoelage in het bijzonder, maar dat het eerder een administratieve bevestiging is dat het om VIA-personeel gaat. In voorkomend geval is een rechtzetting van de juiste VIA-deelcode noodzakelijk omdat de omvang van de subsidies van de Vlaamse overheid ervan afhangt, alsook de verdeling van deze subsidies aan elk individueel bestuur.
Voor wat betreft het ondersteunend personeel in de welzijns-, zorg- en gezondheidsvoorzieningen heeft het bestuur enige beleidsmarge om te oordelen dat een ondersteunend personeelslid onder het VIA-toepassingsgebied valt en dus als VIA-personeelslid (met de bijhorende VIA-deelcode) wordt beschouwd. Het criterium om de afweging (wel of niet VIA-personeelslid) te maken, kan in dat geval zijn om te kijken naar de hoofdactiviteit: wie voor het grootste deel van zijn tijd de ondersteuning doet van VIA-diensten, zou ook als VIA-personeelslid kunnen worden beschouwd.
Werkwijze
De onmiddellijke eenmalige koopkrachtverhoging gebeurt door middel van een eenmalige aanvulling van de eindejaarstoelage 2020 als volgt:
2. Recurrente verhoging van de eindejaarstoelage vanaf 2021
Toepassingsgebied
Aan alle personeelsleden die onder het toepassingsgebied van het deelakkoord vallen wordt een recurrente koopkrachtverhoging toegekend (zie eerder).
Werkwijze
De recurrente koopkrachtverhoging gebeurt door een verhoging van de eindejaarstoelage vanaf het jaar 2021 op de volgende wijze:
De verhogingen mogen in het totaal nooit leiden tot een eindejaarstoelage die hoger is dan een twaalfde van het jaarsalaris.
3. Uitrol van IF.IC
De IFIC-functieclassificatie is een indeling van functies volgens functiegewicht, uitgevoerd door de vzw IF-IC. Deze functieweging is anders dan de wijze van verloning bij de lokale besturen of in de publieke sector in het algemeen, waar de verloning weliswaar ook gebaseerd is op het gewicht van de functie, maar waarbij het gewicht van de functie verondersteld wordt bepaald te zijn door het voor die functie vereiste diploma.
De Vlaamse Regering en de sociale partners hebben beslist om de IFIC-functieclassificatie ook uit te rollen in de publieke sector. Het is de bedoeling dat alle functies meegenomen worden in het IFIC-model maar voor sommige functies zullen indien nodig overgangsmaatregelen worden uitgewerkt gelet op verschillen publiek – privaat die historisch zijn gegroeid.
Voor de geregionaliseerde sectoren wordt de streefdatum voor de implementatie van de vastgelegde functies bepaald op 1 oktober 2021, waarbij kan worden beslist om de IFIC-barema’s met terugwerkende kracht te laten ingaan op 1 juli 2021. Voor de klassieke VIA-sectoren wensen de sociale partners zich in te schrijven in de procedure van de private sector die thans lopende is. Indien dat onmogelijk zou zijn, wordt er een parallelle procedure opgezet met dezelfde timing. De sociale partners zullen de werkzaamheden hiervoor aanvatten in januari 2021 en periodiek de Vlaamse Regering rapporteren over de vooruitgang van de werkzaamheden en de implementatie van dit loonmodel.
Met het deelakkoord wordt volledig ingegaan op de voorwaarden die in het voorakkoord VIA 6 van 24 november 2020 werden gesteld met betrekking tot de maatregelen koopkracht en de implementatie van het IFIC-model voor de publieke sector, weliswaar rekening houdende met de specificiteit van de publieke sector.
De maatregelen zijn op korte, middellange en lange termijn significant voor het personeel van de openbare zorg- en welzijnsvoorzieningen.
De uitvoering van het deelakkoord dient te gebeuren op lokaal niveau. De eenmalige aanvulling op de eindejaarstoelage 2020 dient te worden uitgekeerd op basis van het goedgekeurd sectoraal deelakkoord.
De personeelsleden die overeenkomstig de bepalingen van het deelakkoord, in aanmerking komen voor de eenmalige aanvulling op de eindejaarstoelage 2020 zijn de volgende:
Voor de recurrente verhoging van de eindejaarstoelage vanaf 2021 is het wachten op een wijziging van het BVR RPR en BVR RPR OCMW. De Vlaamse Regering heeft zich ertoe geëngageerd om de afgesloten deelakkoorden, adviezen en protocollen afdwingbaar te maken. Zodra het BVR RPR en BVR RPR OCMW gewijzigd is, is er ook voor de recurrente verhoging van de eindejaarstoelage vanaf 2021 een uitvoeringsbasis gezien de RPR in artikel 193 het volgende bepaalt:
"Het personeelslid ontvangt jaarlijks een eindejaarstoelage zoals bepaald in het BVR RPR.
De verhogingen van het forfaitaire gedeelte zijn niet van toepassing op de personeelsleden die op grond van de wetgeving over de financiering van sommige gezondheidsinstellingen recht hebben op een jaarlijkse premie en een attractiviteitspremie. De premie en attractiviteitspremie worden toegekend in de plaats van de genoemde verhogingen van de eindejaarstoelage in overeenstemming met de onderrichtingen van de federale financierende overheid."
De personeelsleden die in aanmerking komen voor de recurrente verhoging van de eindejaarstoelage vanaf 2021 zijn de volgende:
Rekening houdend met het bovenstaande wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om zich in het kader van de uitvoering van het deelakkoord VIA 6 'koopkrachtverhoging publieke sector' akkoord te verklaren met de eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage 2020 voor de personeelsleden van WZC Ter Biest, LDC en GAW Ter Borre en de medewerkers huishoudelijke hulp.
Alle koopkrachtmaatregelen die het deelakkoord VIA 6 voorziet, worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid door de VIA-middelen.
Enig artikel.
Met het oog op de uitvoering van het deelakkoord VIA 6 'koopkrachtverhoging publieke sector' zich akkoord te verklaren met de eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage 2020 voor de personeelsleden van WZC Ter Biest, LDC en GAW Ter Borre en de medewerkers huishoudelijke hulp.
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van 10 december 2020 waarbij de gemeentelijke dotatie 2021 aan de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West wordt bepaald op 1.929.272 euro.
Artikel 41, 9° Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB):
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
§ 1. De gemeentelijke dotatie wordt ingeschreven in de uitgaven van elke gemeentebegroting. Zij wordt ten minste in twaalfden uitbetaald.
§ 2. De dotaties van de gemeenten van de zone worden jaarlijks vastgelegd door de raad op basis van een akkoord, bereikt tussen de verschillende betrokken gemeenteraden.
Het akkoord wordt bereikt ten laatste op 1 november van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de dotatie bestemd is.
§ 3. Bij gebrek aan dergelijk akkoord, wordt de dotatie van elke gemeente vastgesteld door de provinciegouverneur, rekening houdende met de volgende criteria voor elke gemeente :
- de residentiële en actieve bevolking;
- de oppervlakte;
- het kadastraal inkomen;
- het belastbaar inkomen;
- de risico's aanwezig op het grondgebied van de gemeente;
- de gemiddelde interventietijd op het grondgebied van de gemeente;
- de financiële draagkracht van de gemeente.
Aan het criterium "residentiële en actieve bevolking" wordt een weging van minstens 70% toegekend.
De gouverneur brengt elke gemeente op de hoogte van het bedrag van de gemeentelijke dotatie waarvoor hij moet instaan, dit ten laatste op 15 december van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de dotatie bestemd is.
Voor de drie jaren die volgen op de integratie van de brandweerdiensten in de hulpverleningszones, houdt de gouverneur bij het bepalen van de gemeentelijke dotatie rekening met het passief van de gemeenten inzake de bijdragen bedoeld in artikel 10, § 4, van de wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming.
De gouverneur kan beslissen over specifieke betalingsmethoden voor de betaling van de gemeentelijke dotaties.
De gemeenteraad kan tegen de beslissing van de gouverneur [vernietigingsberoep] instellen bij de minister binnen een termijn van twintig dagen, te rekenen vanaf de dag na de kennisgeving ervan aan de gemeentelijke overheid.
Ten laatste op de laatste dag van deze termijn deelt hij zijn beslissing mee aan de gouverneur, de zoneraad en de gemeenteraad.
§ 4. De gemeente stort het bedrag van de vastgestelde gemeentelijke dotatie, met toepassing van het huidige artikel, op een op naam van de zone geopende rekening bij een financiële instelling. Bij ontstentenis van storting binnen dertig dagen na de in § 3 bedoelde kennisgeving aan de raad, of bij het verstrijken van de beroepstermijn of de beroepsprocedure bedoeld in § 3, schrijft de gouverneur van ambtswege het verschuldigde bedrag in de begroting van de gemeente in. Dit bedrag wordt op bevel van de gouverneur overgeschreven van een door de gemeente die de som verschuldigd is geopende rekening bij een financiële instelling naar een door de schuldeisende zone
geopende rekening bij een financiële instelling.
De gemeenteraad kan tegen de beslissing van de gouverneur beroep instellen bij de minister van Binnenlandse Zaken binnen een termijn van twintig dagen, te rekenen vanaf de dag na de kennisgeving ervan aan de gemeentelijke overheid.
Aangezien de beslissing van de gouverneur bij de gemeente is binnengekomen op 10 december 2020, is beroep niet langer mogelijk.
Bij besluit van 10 december 2020 stelt de gouverneur de gemeentelijke dotatie 2021 aan de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West vast op 1.929.940,81 euro (exploitatie en investeringen).
Het aandeel van de gemeente Grimbergen in deze brandweerkosten blijft hetzelfde als vorig jaar, namelijk 5,496%.
De gemeenteraad kan tegen de beslissing van de gouverneur beroep instellen bij de minister van Binnenlandse Zaken binnen een termijn van twintig dagen, te rekenen vanaf de dag na de kennisgeving ervan aan de gemeentelijke overheid.
Aangezien de beslissing van de gouverneur bij de gemeente is binnengekomen op 10 december 2020, is beroep niet langer mogelijk.
In het meerjarenplan van de gemeente werd met betrekking tot 2021 voor de hulpverleningszone een toelage van 1.929.272 euro voorzien.
Het weerhouden bedrag was gebaseerd op de laatst beschikbare informatie die vanuit de hulpverleningszone werd meegedeeld. In de brief van de gouverneur, die werd bekomen nà de opmaak van de wijziging aan het meerjarenplan, werd een gewijzigd bedrag gecommuniceerd, zijnde een gemeentelijke toelage die 668,81 euro hoger ligt. Dit krediet zal aangezuiverd dienen te worden in de loop van 2021.
Enig artikel.
Kennis te nemen van het besluit van de gouverneur van 10 december 2020 waarbij de gemeentelijke dotatie 2021 aan de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West, als bijlage bij dit besluit gevoegd, wordt bepaald op 1.929.272 euro.
De gemeenteraad keurt de lijst van nominatieve subsidies 2021 uit de meerjarenplanwijziging 1 2020-2025 goed.
Artikel 41, 23° van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017:
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
(...)
23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies
(...).
De jaarlijks wederkerende gemeentelijke subsidiedossiers.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 januari 2021 (dossierstuk 1).
/
Tot 2019 maakte het overzicht van de nominatieve subsidies deel uit van de verplichte schema’s bij de beleidsnota van het jaarlijks budget.
Dit budget werd door de gemeenteraad integraal goedgekeurd.
Vanaf 2020 keurt de gemeenteraad enkel nog een meerjarenplan goed. Het overzicht van de nominatieve subsidies is niet meer opgenomen in de verplichte schema’s en verschuift hierdoor naar de documentatie. Over de documentatie spreekt de raad zich niet uit.
Wat het boekjaar 2021 betreft werd deze documentatie al meegedeeld op de gemeenteraad van 16 december maar er is dus een aparte beslissing vereist.
Bijgevolg dient de gemeenteraad de betaalbaarstelling van de nominatieve subsidies jaarlijks afzonderlijk en expliciet goed te keuren.
Raadslid Trui OLBRECHTS krijgt het woord en vraagt of de subsidie van € 54.000 bedoeld is voor kinderopvang en aan wie het bestuur de nominatieve subsidie gaat uitkeren voor de Welzijnsraad.
Schepen William DE BOECK antwoordt dat de subsidie voor de Welzijnsraad pas wordt uitgekeerd als er een werkingsverslag is, maar dat het bedrag wel al in de begroting verwerkt is. Het bedrag van € 54.000 is bedoeld voor de samenwerkingsovereenkomst voor het uitbesteden van groenwerken.
Raadslid Trui OLBRECHTS vraagt of het geld voor de Welzijnsraad aan een ander sociaal doel wordt besteed.
Schepen William DE BOECK repliceert dat dit niet de bedoeling is, tenzij door de dienst een kredietaanpassing wordt gedaan. Anders vloeit het geld terug in de algemene reserve.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en zegt dat de fractie Sp.a. bij een aantal subsidies bedenkingen heeft, maar de uitbetaling van het geheel niet wil tegenhouden. De fractie zal zich daarom van stemming onthouden.
Bijlage 1: Lijst van nominatieve subsidies 2021 uit meerjarenplanwijziging 1 2020-2025.
Enig artikel.
De lijst van nominatieve subsidies 2021 uit de meerjarenplanwijziging 1 2020-2025 (bijlage 1) goed te keuren.
De gemeenteraad heft het gemeentelijk belastingreglement op het parkeren in blauwe zone, vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 voor de aanslagjaren 2020-2025, op met ingang vanaf 1 februari 2021.
Artikels 40, §3 en 41, 14° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
/
Artikelen 343 en 344, Hoofdstuk 9 "Stilstaan en parkeren", Afdeling 5 "Sanctionering", van het ontwerp van het gemeentelijk politiereglement, zoals goed te keuren door de gemeenteraad, stellen dat:
Art. 343.
Overtredingen van artikelen uit afdeling 3 van deze bijzondere politieverordening worden gesanctioneerd met een administratieve geldboete zoals voorzien in het Koninklijk besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen.
Art. 344.
Overtredingen van artikelen uit afdeling 4 van deze bijzondere politieverordening worden gesanctioneerd met een administratieve geldboete zoals voorzien in het Koninklijk besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen.
Overeenkomstig bovenvermelde bepalingen van het ontwerp van het gemeentelijk politiereglement, worden overtredingen op stilstaan en parkeren vanaf 1 februari 2021 gesanctioneerd in het kader van gemeentelijke administratieve sancties (GAS4). Het huidige belastingreglement op het parkeren in blauwe zone is vanaf die datum dan ook niet langer van toepassing.
Het belastingreglement op het parkeren in blauwe zone, goedgekeurd bij gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 voor de aanslagjaren 2020-2025 wordt met ingang van 1 februari 2021 opgeheven.
/
Enig artikel.
Het gemeentelijk belastingreglement op het parkeren in blauwe zone, vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 voor de aanslagjaren 2020-2025, op te heffen met ingang vanaf 1 februari 2021.
De gemeenteraad wijzigt het belastingreglement op het weghalen van afvalstoffen en vuilnis, gestort op plaatsen waar dit storten volgens een wettelijke of reglementaire bepaling verboden is, voor de aanslagjaren 2021-2025.
Artikels 40, §3 en 41, 14° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Artikel 170, §4, van de Grondwet.
DLB.
Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
Belastingreglement op het weghalen van afvalstoffen en vuilnis, gestort op plaatsen waar dit storten volgens een wettelijke of reglementaire bepaling verboden is, goedgekeurd bij gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 voor de aanslagjaren 2020-2025.
Het ontwerp van gemeentelijk politiereglement, dat ter goedkeuring voorligt in de zitting van heden, in het bijzonder Hoofdstuk 2 "De openbare netheid", Afdeling 1 "Netheid van de openbare ruimte" en Hoofdstuk 7 "Dieren".
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 januari 2021 aangaande de wijziging van het gemeentelijk belastingreglement betreffende het weghalen van afvalstoffen en vuilnis, gestort op plaatsen waar dit storten door een wettelijke of reglementaire bepaling verboden is, aanslagjaren 2021-2025.
/
1. Wijzigingen
"Personen die een dier begeleiden, moeten verplicht zorgen voor de opruiming van de uitwerpselen van het dier in de openbare ruimte, met uitzondering van speciaal daartoe ingerichte plaatsen.
De eigenaar of begeleider van één of meerdere honden, uitgezonderd blinden, is ertoe gehouden steeds in het bezit te zijn van een niet gebruikt zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van zijn hond. Het zakje moet op het eerste verzoek van de politie getoond worden.
Degene die dit artikel overtreedt, moet de zaken onmiddellijk reinigen. Bij gebreke hiervan zal de gemeente dit ambtshalve uitvoeren op kosten en risico van de overtreder."
Het is aangewezen om bij ambtshalve uitvoering van de reiniging door de gemeente een forfaitaire belasting op te leggen aan de overtreder.
Er wordt voorgesteld om deze belasting mee op te nemen in het huidig belastingreglement op het weghalen van afvalstoffen en vuilnis, gestort op plaatsen waar dit storten volgens een wettelijke of reglementaire bepaling verboden is, goedgekeurd bij gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 voor de aanslagjaren 2020-2025.
In artikel 5 van het huidig reglement wordt verwezen naar het algemeen reglement betreffende alle gemeentelijke belastingen, van toepassing op huidig reglement in zoverre daarvan niet afgeweken wordt in de bijzondere bepalingen van huidig reglement. Dit artikel wordt geschrapt.
In het algemeen reglement betreffende alle gemeentelijke belastingen worden bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen opgenomen. Dit is enigszins overbodig. Een verwijzing naar het invorderingsdecreet in de aanhef van elk belastingreglement afzonderlijk volstaat.
2. Inhoudelijke verantwoording voor het heffen van de belasting
Het bestuur wordt regelmatig geconfronteerd met vuilnis dat gestort of achtergelaten wordt op plaatsen die hiertoe niet voorzien zijn (hoofdzakelijk sluikstorten). Dit asociale gedrag brengt heel wat inzet van gemeentepersoneel alsook van derde partners met zich mee teneinde dit vuilnis in te zamelen en te verwerken. Om deze praktijken tegen te gaan voorziet het bestuur in een belasting op het weghalen van afvalstoffen en vuilnis.
Rekening houdende met de financiële toestand van de gemeente.
/
Enig artikel.
Het belastingreglement op het weghalen van afvalstoffen en vuilnis, gestort op plaatsen waar dit storten volgens een wettelijke of reglementaire bepaling verboden is, voor de aanslagjaren 2021-2025, als volgt te wijzigen:
Gemeentelijk belastingreglement op het weghalen van afvalstoffen en vuilnis, gestort op plaatsen waar dit storten door een wettelijke of reglementaire bepaling verboden is - Aanslagjaren 2021-2025
Artikel 1 - belastbare grondslag
Er wordt met ingang van 1 februari 2021 voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een gemeentebelasting gevestigd op het weghalen door het gemeentebestuur van afvalstoffen en vuilnis gestort op plaatsen waar dit storten door een wettelijke of reglementaire bepaling verboden is.
Art. 2. - aanslagvoet, berekening
De belasting wordt vastgesteld als volgt:
Art. 3. - belastingplichtige
De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die de afvalstoffen en vuilnis gestort of achtergelaten heeft, of die eigenaar of begeleider is van het dier dat uitwerpselen achterlaat in de openbare ruimte (met uitzondering van daartoe speciaal ingerichte plaatsen). De eigenaar van de afvalstoffen en vuilnis, of van het dier dat uitwerpselen achterlaat, is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.
Art. 4. - wijze van invordering
De belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier. Het bedrag van de belasting mag ingekohierd worden vanaf de dag van het weghalen.
Art. 5. - opheffingsbepaling
Het belastingreglement op het weghalen van afvalstoffen en vuilnis, gestort op plaatsen waar dit storten volgens een wettelijke of reglementaire bepaling verboden is, zoals vastgesteld voor de aanslagjaren 2020-2025 bij gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019, wordt opgeheven bij het in werking treden van voorliggend reglement.
De gemeenteraad wijzigt het retributiebutiereglement voor het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur, aanslagjaren 2021-2025 als volgt:
§ 8. Gebruik hondenpiste
Tarief I: gebruik voor een volledig seizoen (tarief per uur)
Voor verenigingen die lid zijn van de sportraad van Grimbergen of een andere Grimbergse raad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.
Tarief II: bij occasioneel gebruik (tarief per uur)
|
Tarief I |
Tarief II |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, met jeugdwerking |
5,00 euro |
30,00 euro |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, zonder jeugdwerking |
10,00 euro |
60,00 euro |
Gemeentelijke clubs lid van andere raad |
10,00 euro |
60,00 euro |
Gemeentelijke clubs geen lid van andere raad |
15,00 euro |
90,00 euro |
Buitengemeentelijke verenigingen |
n.v.t. |
180,00 euro |
§ 9. Gebruik paardenpiste
Het gebruik van de paardenpiste wordt exclusief toegekend aan Lenterik vzw, maatschappelijke zetel Veldkantstraat 343, 1850 Grimbergen voor een bedrag van 1.700,00 euro per jaar.
Artikel 40, §3 en 41, 14° Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
/
1. Wijziging
Het tarief voor het gebruik van de honden- en paardenpiste, vastgesteld in het huidig retributiereglement, is niet correct. Deze wordt als volgt gewijzigd:
§ 8. Gebruik paarden- en hondenpiste
Tarief I: gebruik voor een volledig seizoen (tarief per uur)
Voor verenigingen die lid zijn van de sportraad van Grimbergen of een andere Grimbergse raad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.
Tarief II: bij occasioneel gebruik (tarief per uur)
|
Tarief I |
Tarief II |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, met jeugdwerking |
5,00 euro |
30,00 euro |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, zonder jeugdwerking |
10,00 euro |
60,00 euro |
Gemeentelijke clubs lid van andere raad |
10,00 euro |
60,00 euro |
Gemeentelijke clubs geen lid van andere raad |
15,00 euro |
90,00 euro |
Buitengemeentelijke verenigingen |
n.v.t. |
180,00 euro |
§ 8. Gebruik hondenpiste
Tarief I: gebruik voor een volledig seizoen (tarief per uur)
Voor verenigingen die lid zijn van de sportraad van Grimbergen of een andere Grimbergse raad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.
Tarief II: bij occasioneel gebruik (tarief per uur)
|
Tarief I |
Tarief II |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, met jeugdwerking |
5,00 euro |
30,00 euro |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, zonder jeugdwerking |
10,00 euro |
60,00 euro |
Gemeentelijke clubs lid van andere raad |
10,00 euro |
60,00 euro |
Gemeentelijke clubs geen lid van andere raad |
15,00 euro |
90,00 euro |
Buitengemeentelijke verenigingen |
n.v.t. |
180,00 euro |
§ 9. Gebruik paardenpiste
Het gebruik van de paardenpiste wordt exclusief toegekend aan Lenterik vzw, maatschappelijke zetel Veldkantstraat 343, 1850 Grimbergen voor een bedrag van 1.700,00 euro per jaar.
2. Inhoudelijke verantwoording voor het heffen van de retributie
Het is noodzakelijk om voor het gebruik van de gemeentelijke sportinfrastructuur een redelijke en aanvaardbare vergoeding te vragen.
Bij het vaststellen van de gebruikstarieven wordt rekening gehouden met een aantal parameters zoals:
Het gebruik van sportinfrastructuur gebeurt overwegend volgens seizoenen die lopen van de maand augustus van een jaar tot de maand juni van het daaropvolgend jaar. Met dit gegeven dient rekening te worden gehouden bij de toe te passen retributies.
In principe kunnen sporthallen niet verhuurd worden voor niet-sportief gebruik (cf. collegebeslissing 22/10/2019). Hierop zijn enkele uitzonderingen voorzien:
Over de tarieven voor het gebruik van de gemeentelijke sporthallen en van de gemeentelijke voetbalvelden werd géén overleg gepleegd met de Sportraad.
De tarieven worden jaarlijks aangepast per 1 september volgens de stijging van het consumentenindexcijfer.
Prijsverhoging vanaf 1 september 2016:
De prijsverhoging zal pas toegepast worden wanneer de indexatie meer dan 10 eurocent bedraagt:
Afrondingen gebeuren als volgt (cfr. financiële instellingen):
Bovenstaande afrekening is vooral belangrijk voor de afhandeling van betalingen met baar geld: kassa Pierebad.
/
Enig artikel.
Onderstaand reglement goed te keuren:
Gemeentelijk retributiereglement op het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur - Aanslagjaren 2021-2025
Artikel 1. - belastbare grondslag
Met ingang van 1 februari 2021 voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd op het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur.
Art. 2. - tarieven
De retributie wordt als volgt vastgesteld:
§ 1. Gebruik gemeentelijke sporthallen en bijlokalen
Voor het sportief gebruik van sportterreinen in de gemeentelijke sporthallen en van de kleine zalen behorend tot een sportcentrum:
Tarief I: bij gebruik aangevraagd voor een volledig seizoen (tarieven gelden per uur en per terrein).
Voor verenigingen die lid zijn van de sportraad van Grimbergen of een andere Grimbergse raad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.
Tarief II: bij occasioneel gebruik (tarieven gelden per uur en per terrein)
|
Tarief I |
Tarief II |
gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, met jeugdwerking |
5,00 euro |
10,00 euro |
gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, zonder jeugdwerking |
10,00 euro |
20,00 euro |
gemeentelijke clubs lid van andere raad |
10,00 euro |
20,00 euro |
gemeentelijke clubs geen lid van andere raad |
20,00 euro |
30,00 euro |
particulieren wonend in de gemeente |
n.v.t. |
30,00 euro |
clubs of particulieren van buiten de gemeente |
n.v.t. |
45,00 euro |
Uitzondering:
Voor het NIET sportief gebruik van sportterreinen in de gemeentelijke sporthallen:
uitdovend toe te staan in de sporthal van Humbeek:
uitdovend toe te staan in de sporthal van Borgt:
Na goedkeuring van het college, ten uitzonderlijke titel, kunnen de sporthallen ter beschikking gesteld worden aan niet-sportieve evenementen aan het gangbare tarief van 250,00€ per dag.
§ 2. Gebruik voetbalterreinen
Om de facturatie correct toe te passen dienen alle voetbalverenigingen jaarlijks, voor de aanvang van het nieuwe competitieseizoen, de lijst van de ingeschreven ploegen bij de respectievelijke erkende Vlaamse federaties door te geven aan de sportdienst, door een officieel bericht van de desbetreffende federatie.
Indien een bepaalde ploeg (bijvoorbeeld recreatieve veteranenploeg) niet aangesloten is bij een erkende Vlaamse Federatie, volstaat een verklaring op eer van de club voor deze respectievelijke ploeg(en).
Voor het sportief gebruik van gemeentelijke voetbalterreinen:
Tarief I: bij gebruik aangevraagd voor een volledig seizoen (tarief per seizoen).
Tarief II: bij occasioneel gebruik, tarieven per uur en per terrein. Niet van toepassing indien de voetbalclub gebruik maakt van een ander dan haar thuisterrein(en) volgens het uurrooster vastgelegd door de sportdienst.
|
Tarief I |
Tarief II |
Erkende gemeentelijke clubs met jeugdwerking: |
|
|
|
800 euro per cluster (er zijn 9 clusters: U5, U6, U7, U8, U9, U10, U11, U12 en U13) |
n.v.t. |
|
800 euro per ploeg (voor 2 ploegen binnen dezelfde cluster wordt dus 2x 800 euro aangerekend) |
n.v.t. |
|
1400 euro per ploeg |
n.v.t. |
Erkende Gemeentelijke recreatieploegen zonder jeugdwerking: |
1000 euro per ploeg |
n.v.t. |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, met jeugdwerking |
n.v.t. |
15,00 euro |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, zonder jeugdwerking |
n.v.t. |
30,00 euro |
Gemeentelijke clubs lid van andere raad |
n.v.t. |
30,00 euro |
Gemeentelijke clubs geen lid van andere raad |
n.v.t. |
45,00 euro |
Particulieren wonend in de gemeente |
n.v.t. |
45,00 euro |
Clubs of particulieren van buiten de gemeente |
n.v.t. |
60,00 euro |
Uitzondering:
Voor de jeugdploegen U5 tot en met U13 van FC Beigem, wordt op het geldende tarief een korting van 50% toegepast op voorwaarde dat deze ploegen werkelijk gebruik maken van het kunstgrasveld dat door FC Beigem werd aangelegd op basis van het recht van opstal dat door de gemeente Grimbergen wordt verleend (5 de afdeling, sectie B, nrs.421G8 en nrs.428X3). Deze korting werd toegekend voor de levensduur van het kunstgrasveld die werd vastgesteld op 30 jaar (2015 -2045).
§ 3. Gebruik schietstand
Tarief I: bij gebruik aangevraagd voor een volledig seizoen (tarieven per uur en per schietstand)
Voor verenigingen die lid zijn van de sportraad van Grimbergen of een andere Grimbergse raad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.
Tarief II: bij occasioneel gebruik (tarieven per uur en per schietstand)
Uitzondering:
Bij gebruik aangevraagd door de Strombeekse Scherpschutters voor een volledig seizoen: 5,00 euro per uur gebruik schietstand klasse 1 en schietstand klasse 2 samen.
GEBRUIK SCHIETSTAND 2 (luchtdrukwapens)
|
Tarief I |
Tarief II |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, met jeugdwerking |
5,00 euro |
10,00 euro |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, zonder jeugdwerking |
10,00 euro |
20,00 euro |
Gemeentelijke clubs lid van andere raad |
10,00 euro |
20,00 euro |
Gemeentelijke clubs geen lid van andere raad |
20,00 euro |
40,00 euro |
Particulieren wonend in de gemeente |
n.v.t. |
40,00 euro |
Clubs of particulieren van buiten de gemeente |
n.v.t. |
50,00 euro |
GEBRUIK SCHIETSTAND 1 (klasse 1, vuurwapens)
|
Tarief I |
Tarief II |
Gemeentelijke schuttersvereniging, lid van de sportraad (tarief per uur) |
5,00 euro |
10,00 euro |
Politiezones of publiekrechtelijke veiligheidsinstanties |
30,00 euro |
35,00 euro |
Instanties die niet behoren tot bovenvermelde categorieën (zoals bewaking- of beveiligingsfirma’s) |
45,00 euro |
50,00 euro |
§ 4. Gebruik zwembad
TARIEVEN INDIVIDUELE GEBRUIKERS
Pierebad |
||
Zwembeurten Inwoner Niet-inwoner |
||
|
0,00 euro |
1,50 euro |
|
1,50 euro |
3,00 euro |
|
2,50 euro |
5,00 euro |
|
1,50 euro |
3,00 euro |
|
gratis |
gratis |
|
1,50 euro |
3,00 euro |
|
2,00 euro |
4,00 euro |
|
1,50 euro |
n.v.t. |
|
2,00 euro |
4,00 euro |
Thermen |
8,00 euro |
10,00 euro |
Daluren (volwassenen) |
1,50 euro |
3,00 euro |
Scholen (tarief per leerling) |
1,00 euro |
2,00 euro |
Groepen (tarief per kind, min 20 pers.) |
1,25 euro |
2,50 euro |
Abonnement (10 + 2) |
||
|
3,00 euro |
3,00 euro |
|
n.v.t. |
|
|
15,00 euro |
30,00 euro |
|
25,00 euro |
50,00 euro |
|
15,00 euro |
30,00 euro |
|
gratis |
gratis |
|
15,00 euro |
30,00 euro |
|
20,00 euro |
40,00 euro |
|
n.v.t. |
n.v.t. |
|
n.v.t. |
n.v.t. |
Thermen |
80,00 euro |
100,00 euro |
Daluren (volwassenen) |
15,00 euro |
30,00 euro |
Scholen (tarief per leerling) |
n.v.t. |
n.v.t. |
Groepen (tarief per kind, min 20 pers.) |
n.v.t. |
n.v.t. |
TARIEVEN VOOR VERENIGINGEN
a) Tijdens publiek zwemmen (maximaal 3 banen van het competitiebad en 1/2 van het instructiebad)
Tarief I: Competitiebad bij gebruik aangevraagd voor een volledig seizoen (tarief per uur per baan)
Voor verenigingen die lid zijn van de sportraad van Grimbergen of een andere Grimbergse raad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.
Tarief II: Competitiebad occasioneel (tarief per uur per baan)
Tarief III: Instructiebad bij gebruik aangevraagd voor een volledig seizoen (tarief per uur per 1/2 bad)
Voor verenigingen die lid zijn van de sportraad van Grimbergen of een andere Grimbergse raad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.
Tarief IV: Instructiebad occasioneel (tarief per uur per 1/2 bad)
|
Tarief I |
Tarief II |
Tarief III |
Tarief IV |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, met jeugdwerking |
2,50 euro |
5,00 euro |
2,50 euro |
5,00 euro |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, zonder jeugdwerking |
5,00 euro |
10,00 euro |
5,00 euro |
10,00 euro |
Gemeentelijke clubs lid van andere raad |
5,00 euro |
10,00 euro |
5,00 euro |
10,00 euro |
Gemeentelijke clubs geen lid van andere raad |
10,00 euro |
20,00 euro |
10,00 euro |
20,00 euro |
Buitengemeentelijke verenigingen |
n.v.t. |
40,00 euro |
n.v.t. |
40,00 euro |
b) buiten publiek zwemmen (gedurende deze periode worden competitiebad en instructiebad steeds samen en volledig verhuurd)
Tarief I: voor een volledig seizoen (tarieven per uur)
Voor verenigingen die lid zijn van de sportraad van Grimbergen of een andere Grimbergse raad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.
Tarief II: occasioneel (tarieven per uur)
|
Tarief I |
Tarief II |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, met jeugdwerking |
15,00 euro |
30,00 euro |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, zonder jeugdwerking |
30,00 euro |
60,00 euro |
Gemeentelijke clubs lid van andere raad |
30,00 euro |
60,00 euro |
Gemeentelijke clubs geen lid van andere raad |
45,00 euro |
90,00 euro |
Buitengemeentelijke verenigingen |
n.v.t. |
90,00 euro |
§ 5. Gebruik atletiekpiste
TARIEVEN INDIVIDUELE GEBRUIKERS ATLETIEKPISTE
50,00 euro per jaar plus een éénmalige vergoeding van 25,00 euro voor de badge/sleutel/toegangskaart. Deze vergoeding is niet gekoppeld aan het werkelijke gebruik van de piste en kan bijgevolg op geen enkele manier worden teruggevorderd.
Bij elk verlies of defect van de kaart of in elke andere situatie waarbij de gebruiker een nieuwe toegangskaart dient te bekomen, zal voorafgaandelijk een vergoeding van 25 euro verschuldigd zijn.
Gemeentelijke clubs die ook wensen te beschikken over een "toegangssleutel" voor hun trainers, bestuursleden e.d.m. zullen eveneens 25 euro vergoeding betalen per sleutel.
TARIEVEN VOOR VERENIGINGEN
Tarief I: gebruik voor een volledig seizoen (tarief per uur)
Voor verenigingen die lid zijn van de sportraad van Grimbergen of een andere Grimbergse raad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.
Tarief II: bij occasioneel gebruik (tarief per uur)
|
Tarief I |
Tarief II |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, met jeugdwerking |
15,00 euro |
30,00 euro |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, zonder jeugdwerking |
30,00 euro |
60,00 euro |
Gemeentelijke clubs lid van andere raad |
30,00 euro |
60,00 euro |
Gemeentelijke clubs geen lid van andere raad |
45,00 euro |
90,00 euro |
Buitengemeentelijke verenigingen |
n.v.t. |
180,00 euro |
§ 6. Gebruik openlucht tennisterreinen
Huur tennisterreinen bij gebruik aangevraagd voor een volledig zomerseizoen (april - oktober), enkel voor gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, met jeugdwerking:
§ 7. Tarieven feestelijkheden in volgende gemeentelijke lokalen die behoren tot een sportcentrum
Tarief I: Grimbergse vereniging lid van een raad
Tarief II: Vlaamse vereniging van Grimbergen géén lid van een raad
Tarief III: Particulieren van de gemeente en/of firma gevestigd in de gemeente (alleen feestzaal Borgt, Soens en Verbrande Brug)
|
Tarief I |
Tarief II |
Tarief III |
bestuursvergadering |
gratis |
n.v.t. |
n.v.t. |
receptie met gratis drank (tarief per dag) |
45,00 euro |
90,00 euro |
90,00 euro |
gebruik feestzaal (tarief per dag) |
90,00 euro |
180,00 euro |
180,00 euro |
gebruik keuken (tarief per dag) |
90,00 euro |
90,00 euro |
90,00 euro |
waarborg |
150,00 euro |
200,00 euro |
200,00 euro |
gebruik container |
33,00 euro |
33,00 euro |
33,00 euro |
De feestzalen worden niet verhuurd aan buitengemeentelijke verenigingen en/of particulieren.
§ 8. Gebruik hondenpiste
Tarief I: gebruik voor een volledig seizoen (tarief per uur)
Voor verenigingen die lid zijn van de sportraad van Grimbergen of een andere Grimbergse raad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.
Tarief II: bij occasioneel gebruik (tarief per uur)
|
Tarief I |
Tarief II |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, met jeugdwerking |
5,00 euro |
30,00 euro |
Gemeentelijke clubs, lid van de sportraad, zonder jeugdwerking |
10,00 euro |
60,00 euro |
Gemeentelijke clubs lid van andere raad |
10,00 euro |
60,00 euro |
Gemeentelijke clubs geen lid van andere raad |
15,00 euro |
90,00 euro |
Buitengemeentelijke verenigingen |
n.v.t. |
180,00 euro |
§ 9. Gebruik paardenpiste
Het gebruik van de paardenpiste wordt exclusief toegekend aan Lenterik vzw, maatschappelijke zetel Veldkantstraat 343, 1850 Grimbergen voor een bedrag van 1 700,00 euro per jaar.
§ 10. Overige sportinfrastructuur
Gratis gebruik openluchtinfrastructuur:
Art. 3. - jaarlijkse aanpassing van de tarieven
De tarieven worden jaarlijks aangepast per 1 september volgens de stijging van het consumentenindexcijfer. Dit door middel van de coëfficiënt die wordt bekomen door het indexcijfer van de maand juli voorafgaand aan het aanslagjaar te delen door het indexcijfer van de maand juli 2013.
De prijsverhoging zal pas toegepast worden wanneer de indexatie meer dan 10 eurocent bedraagt.
Afrondingen gebeuren als volgt (cfr. financiële instellingen):
Art. 4. - opheffingsbepaling
Het gemeentelijk retributiereglement op het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur zoals vastgesteld voor de aanslagjaren 2020-2025 bij gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 wordt opgeheven bij het in werking treden van voorliggend reglement.
De gemeenteraad vestigt een gemeentelijk retributiereglement op de dienstverlening van de gemeentelijke bibliotheek voor de aanslagjaren 2021-2025.
Artikels 40, §3 en 41, 14° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Artikel 173 van de Grondwet.
DLB.
Het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2019 inzake het gemeentelijk retributiereglement op de dienstverlening van de gemeentelijke bibliotheek - Aanslagjaren 2020 - 2025.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 juni 2020 inzake de goedkeuring overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek van Cultuurconnect vzw.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 januari 2021 inzake de goedkeuring van het gewijzigd retributiereglement op de dienstverlening van de gemeentelijke bibliotheek.
Sinds de aansluiting op het Provinciaal Bibliotheeksysteem (PBS) in 2011 hanteert de bibliotheek van Grimbergen een uniform gebruikers- en retributiereglement samen met alle deelnemende bibliotheken.
Na de overheveling van de provinciale bevoegdheden naar de Vlaamse overheid kreeg Cultuurconnect de opdracht om een Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS) te ontwikkelen voor alle Vlaamse bibliotheken.
Na een grondige voorbereidingsperiode en een aanbestedingsprocedure gunde Cultuurconnect in 2017 de opdracht voor het EBS aan OCLC-HKA met de bibliotheeksoftware Wise.
De bedoeling van het EBS is om de samenwerking tussen bibliotheken te versterken, een betere dienstverlening aan de leners aan te bieden en het onderhoud efficiënter en goedkoper te maken via het schaalvoordeel. Bovendien maakt een gedeelde basisinfrastructuur het makkelijker om te innoveren in de digitale dienstverlening van de bibliotheken en om kort op de bal te spelen bij veranderende gebruikersnoden.
Het eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) vervangt alle verschillende bibliotheeksystemen van openbare bibliotheken in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel door één modern, gemeenschappelijk systeem.
De gemeenteraad keurde de overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek van Cultuurconnect vzw (waar Wise deel van uitmaakt) goed in zitting van 25 juni 2020.
De provincies Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Brussel sloten reeds aan op het EBS.
/
Op 3 september 2020 ging de vijfde migratiegolf voor de provincie Vlaams-Brabant van start. De voorbereidingen lopen over een periode van ongeveer 5 maanden en zullen uiteindelijk resulteren in de effectieve aansluiting van de bibliotheek van Grimbergen op het EBS tussen 26 februari en 4 maart 2021.
Binnen het EBS kan je ervoor kiezen om samen met andere bibliotheken een groep te vormen.
Volgende mogelijkheden bestaan:
Groep 0: geen van onderstaande groepen (enkel gedeelde catalogus en lenersbestand)
Groep 1: 1 lidgeld (een klant hoeft in de bibliotheken die samenwerken maar één keer lidgeld te betalen, maar moet wel inschrijven in elke bib apart)
Groep 2: groep 1 + gemeenschappelijk reglement
Groep 3a: groep 2 + 1 financiële organisatie
Groep 3b: groep 2 + 1 financiële organisatie met transport
Groep 4: groep 3b + 1 regiobibliotheek
Het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband (IGS) Noordrand stimuleerde de 14 bibliotheken van deze regio om het huidig samenwerkingsverband verder te zetten en samen een groep 2 te vormen met 1 gemeenschappelijk reglement.
Een gemeenschappelijk reglement houdt in dat men dezelfde parameters moet hanteren voor abonnementen (lidgeld, kosten voor verloren lidkaart, max. aantal uitleningen, blokkade openstaande schuld, termijn berichten, enz.) en per materiaalsoort (uitleentermijn, leengeld, aantal verlengingen, boeteberekening, reserveringskost, enz.).
Om tot dergelijk reglement te komen werden tijdens de regiovergaderingen alle regels en tarieven opnieuw bekeken, hun nut besproken en getoetst aan de dagelijkse praktijk. Bij verschillen werden compromissen gezocht, gedreven door de wens om het voor de gebruikers zo duidelijk mogelijk te houden als ze verschillende bibliotheken bezoeken.
Daarnaast wil de regio Noordrand, samen met alle Vlaams-Brabantse bibliotheken (met uitzondering van Leuven en Kraainem), aansluiten bij het SLIM-netwerk. Op dit moment bestaat dit netwerk uit een groot deel van de Limburgse bibliotheken. Dit houdt in dat je met dezelfde lidkaart in deze bibs terecht kan en dat je niet opnieuw lidgeld moet betalen. Men hoopt dit netwerk verder te kunnen uitrollen over Vlaanderen op het moment dat de andere provincies aansluiten. De eerste regio uit de provincie Antwerpen heeft reeds aangegeven te willen aansluiten, van zodra ze met Wise werken. De bibliotheken uit het SLIM-netwerk vormen een groep 1.
In het nieuwe gemeenschappelijke reglement blijven veel tarieven identiek aan de tarieven uit het huidige reglement.
Het lidgeld blijft behouden op € 5,00 per jaar (vanaf 18jaar). Ook de boete blijft hetzelfde, nl. € 0,10 per dag per materiaal, al wordt de maximumboete per materiaal van € 20,00 herleid naar € 5,00.
De kosten voor een nieuwe lidkaart (€ 3,00) en een aanvraag in een andere bibliotheek (€ 2,50) veranderen niet.
Men ziet vooral een verschil op het vlak van de leengelden. Op dit moment is het uitlenen van gedrukte materialen in alle bibliotheken gratis.
Ook voor het uitlenen van cd's en dvd's vragen de meeste bibliotheken in de regio Noordrand geen leengeld meer. Enkel de bibliotheken van Londerzeel en Grimbergen vragen € 0,50 leengeld per materiaal. Het afschaffen van leengeld voor cd's en dvd's is bovendien de tendens binnen de brede bibliotheeksector.
Om te kunnen toetreden tot een groep 2 en dus tot het gemeenschappelijk reglement is men genoodzaakt het leengeld af te schaffen. Het afschaffen van het leengeld heeft een mogelijk inkomstenverlies van +/- €5.000,00 (inkomsten leengeld in 2019 zie bijlage).
Het vragen van leengeld voor audiovisuele materialen is historisch gegroeid en heeft op dit moment eigenlijk nog weinig bestaansgrond.
Het bibliotheekdecreet van 1978 stelde dat het uitlenen van boeken en tijdschriften gratis moest zijn, maar voor audiovisuele materialen mocht wel een beperkt leengeld gevraagd worden. In de jaren ’80 redeneerde men bovendien dat cd’s sneller versleten waren dan boeken en dus sneller vervangen moesten worden (en dus duurder waren in verbruik). Door leengeld te vragen kon men die hogere kost enigszins opvangen.
Men vindt op dit moment echter veel argumenten pro voor het afschaffen van het leengeld van cd's en dvd's:
cd’s en dvd’s verslijten niet sneller dan boeken en zijn dus ook niet duurder dan boeken;
cd’s, dvd’s en gedrukte materialen hebben een even grote culturele waarde. Het zal leners bovendien aanzetten om wat meer te experimenteren met cd’s en dvd’s en daardoor hun culturele smaak te verruimen. Nu houden ze het vaak bij gekende en veilige keuzes;
veel muziek (en films) staan gratis op internet;
De uitleningen van cd's en dvd's verminderen stelselmatig. Dit komt o.a. door het feit dat de AVM-collectie momenteel niet evenveel kansen krijgt dan onze collectie gedrukte materialen. Voor veel mensen blijft het betalen van leengeld namelijk een drempel om eens iets nieuws te proberen. Bovendien heeft niet elke lener de (financiële) mogelijkheid om zich te abonneren op een streamingplatform, dus de bibliotheekcollectie biedt een waardig alternatief;
het afschaffen van het leengeld zal de uitleencijfers (tijdelijk) een boost geven. De collectie, waar de bibliotheek jarenlang in geïnvesteerd heeft, zal op die manier beter renderen;
muziek op fysieke dragers is op termijn een aflopend verhaal. Dit wil ook zeggen dat de kost voor het actualiseren en aanvullen van deze collectie in de toekomst geheel of gedeeltelijk zal wegvallen;
we kunnen deel uitmaken van een samenwerkingsverband en gebruik maken van alle voordelen. In de toekomst zullen vermoedelijk nog andere bibliotheken tot dit samenwerkingsverband toetreden. Indien de bibliotheek van Grimbergen vasthoudt aan het vragen van leengeld voor cd's en dvd's, is het niet mogelijk om in te stappen in groep 2 met de andere bibliotheken van de Noordrand en zullen we een buitenbeentje zijn in de regio. Dit betekent voor de bibliotheek een stap terug in plaats van vooruit. De bibliotheek mist daarmee ook een unieke kans om te tonen aan de inwoners en klanten dat ze er staat als moderne organisatie en dat ze voluit kiest voor een bovenlokaal, gecoördineerd beleid in plaats van versnippering.
Een andere aanpassing is de kost voor een reservatie. Deze kost voortaan € 1,00 (i.p.v € 0,80).
Het versturen en de kosten van de herinneringsbrieven verloopt ook enigszins anders.
|
Huidig reglement |
Nieuw reglement |
1ste herinnering |
€ 0,70 (post) |
gratis (mail) |
2de herinnering |
€ 0,70 (post) |
€ 1,00 (post) |
3de herinnering |
€ 5,30 (aangetekende zending) |
€ 1,00 (post) |
In het nieuwe reglement rekent het bibliotheeksysteem voor alle herinneringsbrieven, die men met de post verstuurt € 1,00 aan. Geen enkele bib in Vlaanderen zal bovendien nog het systeem van aangetekende zendingen hanteren (wegens te hoge kost voor te weinig return).
Het aanrekenen van kopieën/afdrukken willen we in het nieuwe reglement vereenvoudigen. Men zal voortaan voor een recto/verso afdruk/kopie het dubbel aanrekenen van een enkelzijdige afdruk/kopie. Dit resulteert in minder verschillende tarieven en maakt de berekening eenvoudiger.
De prijzen voor cd- en dvd-dozen (in geval van beschadiging of verlies) zijn geactualiseerd. In veel gevallen waren deze doosjes wat duurder geworden. De prijzen zijn nu gebaseerd op een actuele factuur van onze laatste aankoop in zomer 2020.
Het beheersorgaan nam kennis van de basisprincipes en de tarieven van dit nieuwe reglement in de vergadering van het 1 december 2020 (zie bijlage).
/
Enig artikel.
Onderstaand reglement goed te keuren:
Retributiereglement voor de dienstverlening van de gemeentelijke bibliotheek - Aanslagjaren 2021-2025
Artikel 1.
Met ingang van 26 februari 2021 voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd op de dienstverlening van de gemeentelijke bibliotheek van Grimbergen en van haar filialen en uitleenposten.
Art. 2.
De retributie is vastgesteld als volgt:
Lidgeld |
|
5,00 euro |
Nieuwe lidkaart bij diefstal of verlies |
|
3,00 euro |
Reservatie |
|
1,00 euro |
Aanvraag uit een andere bibliotheek |
|
2,50 euro |
Vergoeding bij overschrijden van uitleentermijn |
Boete per dag per exemplaar |
0,10 euro (met een maximum van 5,00 euro per materiaal)
|
Aanmaningskosten |
|
|
|
2de herinnering (post) |
1,00 euro |
|
3de herinnering (post) |
1,00 euro |
Verlies of beschadiging materiaal |
|
Oorspronkelijke aankoopprijs |
Plastiek tas |
|
0,30 euro |
Kopie of afdruk |
Zwart/wit A4 |
0,10 euro |
|
Kleur A4 |
0,50 euro |
|
Zwart/wit A3 |
0,20 euro |
|
Kleur A3 |
1,00 euro |
Verlies of beschadiging verpakkingsmateriaal AVM |
Cd-doosje enkel |
0,60 euro |
|
Cd-doosje dubbel |
1,70 euro |
|
Cd-doosje van 3 cd’s |
2,00 euro |
|
Cd-doosje van 4 cd’s |
2,20 euro |
|
Dvd-doosje enkel |
1,70 euro |
|
Dvd-doosje dubbel |
3,40 euro |
|
Dvd-doosje van 3 dvd’s |
4,00 euro |
|
Dvd-doosje van 4 dvd’s |
4,80 euro |
|
Dvd-doosje van 5 dvd’s |
4,80 euro |
|
Dvd-doosje van 6 dvd’s |
5,00 euro |
Art. 3.
De retributie is verschuldigd door de persoon die beroep doet op de dienstverlening van de gemeentelijke bibliotheek van Grimbergen of haar filialen en uitleenposten.
Art. 4.
De retributies worden contant betaald.
Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie ingevorderd worden volgens de modaliteiten bepaald in artikel 177, 2° van het Decreet Lokaal Bestuur.
Art. 5. - opheffingsbepaling
Het gemeentelijk retributiereglement op de dienstverlening van de gemeentelijke bibliotheek zoals vastgesteld voor de aanslagjaren 2020-2025 bij gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 wordt opgeheven bij het in werking treden van voorliggend reglement.
De gemeenteraad kent een corona-subsidie toe overeenkomstig volgende bepalingen:
1. Definities
2. Begunstigden
Ondernemingen, waarvan de eigenlijke uitbating in Grimbergen plaatsvindt, die van de Vlaamse overheid een corona-compensatiepremie (1.500 of 3.000 euro), hetzij een corona-hinderpremie (4.000 euro, desgevallend verhoogd met 160 euro voor bijkomende dagen) bekomen hebben, kunnen bij het gemeentebestuur een aanvraag indienen tot het bekomen van een corona-subsidie. De loutere vestiging van de maatschappelijke zetel in Grimbergen volstaat niet als criterium om begunstigde te zijn van deze maatregel.
3. Bedrag
Er wordt een eenmalige forfaitaire subsidie toegekend ten belope van 10% van het bedrag dat door de Vlaamse overheid wordt toegekend in het kader van de corona-compensatiepremie (1.500 of 3.000 euro), hetzij een corona-hinderpremie (4.000 euro).
De bedragen worden begrensd als volgt:
Er wordt geen rekening gehouden met een eventuele verhoging van de corona-hinderpremie per bijkomende dag zoals deze eventueel door de Vlaamse overheid toegekend wordt.
4. Begunstigde
Dit bedrag wordt toegekend aan de persoon die gemachtigd is om de begunstigde onderneming te vertegenwoordigen en dit op het rekeningnummer van de onderneming.
5. Aanvraag
De subsidie dient te worden aangevraagd op basis van het document dat terug te vinden is op www.grimbergen.be. De aanvraag is enkel geldig indien deze vergezeld is van alle gevraagde bijlagen.
De subsidie kan pas aangevraagd worden nadat de betaling van de corona-compensatiepremie of de corona-hinderpremie door de Vlaamse overheid werd uitgevoerd. De aanvraag dient te gebeuren uiterlijk op 31 december 2021, tenzij de betaling door de Vlaamse overheid op een later tijdstip zou plaatsvinden. In dit laatste geval dient de aanvraag uiterlijk binnen de maand na de ontvangst van de corona-compensatiepremie of de corona-hinderpremie te worden ingediend.
Er kan per begunstigde slechts één aanvraag worden ingediend.
6. Algemeen
Het gemeentebestuur zal hiervoor een totaalbedrag van 250.000 euro vrijmaken.
Artikel 41, 23° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
/
In het kader van de corona-crisis werd bij gemeenteraadsbesluit van 28 mei 2020 akkoord gegaan met de toekenning van een gemeentelijke corona-subsidie ter ondersteuning van de lokale economie.
In deze beslissing werd bepaald dat ondernemingen uiterlijk op 1 oktober 2020 hun aanvraag tot toekenning van de subsidie konden indienen bij het gemeentebestuur (tenzij de betaling door de Vlaamse overheid op een later tijdstip zou plaatsvinden).
In het gemeenteraadsbesluit van 26 november 2020 werd de beslissing tot toekenning uitgebreid. Ondernemingen zouden een aanvraag tot subsidie kunnen indienen tot en met 31 december 2020.
De financiële dienst heeft echter na 31 december 2020 nog verschillende aanvragen mogen ontvangen.
Er wordt voorgesteld om de bepalingen aangaande de toekenning van een corona-subsidie verder uit te breiden. Meer bepaald om ondernemingen de mogelijkheid te bieden hun aanvraag tot toekenning van de subsidie in te dienen bij het gemeentebestuur uiterlijk op 31 december 2021.
In het huidige reglement wordt enkel artikel 5 gewijzigd, teneinde de begunstigden toe te laten de aanvragen in te dienen tot en met 31 december 2021.
Enig artikel.
Akkoord te gaan met de toekenning van een corona-subsidie overeenkomstig volgende bepalingen:
1. Definities
2. Begunstigden
Ondernemingen, waarvan de eigenlijke uitbating in Grimbergen plaatsvindt, die van de Vlaamse overheid een corona-compensatiepremie (1.500 of 3.000 euro), hetzij een corona-hinderpremie (4.000 euro, desgevallend verhoogd met 160 euro voor bijkomende dagen) bekomen hebben, kunnen bij het gemeentebestuur een aanvraag indienen tot het bekomen van een corona-subsidie. De loutere vestiging van de maatschappelijke zetel in Grimbergen volstaat niet als criterium om begunstigde te zijn van deze maatregel.
3. Bedrag
Er wordt een eenmalige forfaitaire subsidie toegekend ten belope van 10% van het bedrag dat door de Vlaamse overheid wordt toegekend in het kader van de corona-compensatiepremie (1.500 of 3.000 euro), hetzij een corona-hinderpremie (4.000 euro).
De bedragen worden begrensd als volgt:
Er wordt geen rekening gehouden met een eventuele verhoging van de corona-hinderpremie per bijkomende dag zoals deze eventueel door de Vlaamse overheid toegekend wordt.
4. Begunstigde
Dit bedrag wordt toegekend aan de persoon die gemachtigd is om de begunstigde onderneming te vertegenwoordigen en dit op het rekeningnummer van de onderneming.
5. Aanvraag
De subsidie dient te worden aangevraagd op basis van het document dat terug te vinden is op www.grimbergen.be. De aanvraag is enkel geldig indien deze vergezeld is van alle gevraagde bijlagen.
De subsidie kan pas aangevraagd worden nadat de betaling van de corona-compensatiepremie of de corona-hinderpremie door de Vlaamse overheid werd uitgevoerd. De aanvraag dient te gebeuren uiterlijk op 31 december 2021, tenzij de betaling door de Vlaamse overheid op een later tijdstip zou plaatsvinden. In dit laatste geval dient de aanvraag uiterlijk binnen de maand na de ontvangst van de corona-compensatiepremie of de corona-hinderpremie te worden ingediend.
Er kan per begunstigde slechts één aanvraag worden ingediend.
6. Algemeen
Het gemeentebestuur zal hiervoor een totaalbedrag van 250.000 euro vrijmaken.
De gemeenteraad gaat akkoord met de openbare verkoop van het onroerend goed gelegen Singel 55 te 1853 Grimbergen, overeenkomstig LOT 1 van het opmetingsplan van 9 maart 2020 via het notariskantoor Sandry GYPENS, aan de geschatte instelprijs van 270.000,00 euro.
Als bijkomende verkoopvoorwaarde wordt opgelegd dat het goed steeds dient uitgebaat te worden ten behoeve van de omliggende sportinfrastructuur.
De gemeenteraad gaat akkoord met het bezwaren van LOT 2 van het opmetingsplan van 9 maart 2020 met een (wettelijke) erfdienstbaarheid van lichten en zichten omwille van de ramen in de zijgevel, alsook met een recht van doorgang ten voordele van de koper naar de zijdeur en de garage(poort).
Artikels 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB).
Op basis van het advies (overgemaakt in kader van een ander dossier, maar eveneens van toepassing in dit dossier) van 11 juni 2020 door mevr. Caroline CORBEELS van het Agentschap Binnenlands Bestuur is een onderhandse verkoop van het onroerend goed aan de uitbater niet mogelijk en dient het openbaar te koop worden aangeboden:
"Volgens de omzendbrief van 3 mei 2019 over onroerende transacties door lokale besturen moet de markt worden geraadpleegd bij elke onroerende transactie, zo ook bij een verkoop. Iedere mogelijk geïnteresseerde moet de kans krijgen om mee te dingen. De procedure verloopt met voldoende openbaarheid en transparantie. Het bestuur moet voldoende en gepaste publiciteit voeren om alle mogelijk geïnteresseerden te bereiken. Dit is immers de beste garantie om een goede prijs te verkrijgen en is de werkwijze die het best het algemeen belang dient.
Onderhandse verkopen met voldoende publiciteit, transparantie en mededinging beantwoorden hier ook aan, net zoals de notariële openbare verkopen zoals die geregeld zijn in het Gerechtelijk Wetboek.
Enkel om redenen van algemeen belang kan aanvaard worden dat de transactie zonder concurrentie verloopt. Dit moet uiteraard voldoende gemotiveerd worden.
Er bestaat echter geen exhaustieve lijst van ‘redenen van algemeen belang’. Of de gegeven redenen in een bepaald geval aanvaardbaar zijn, moet beoordeeld worden in samenhang met de verschillende elementen van een dossier. De toezichthoudende overheid zal oordelen of de gedane afwegingen de keuze van de verkoopprocedure in het kader van het algemeen belang kunnen rechtvaardigen. Omwille van de casuïstiek kunnen moeilijk algemene regels worden vooropgesteld.
Volgende voorbeelden werden aanvaard als reden van algemeen belang:
Middels overeenkomst van 17 juni 2011 heeft het Autonoom Gemeentebedrijf Grimbergen de uitbating van de cafetaria gelegen aan de sporthal Singel (Singel 55 te 1853 Grimbergen) toegewezen aan de bvba Lukoph. Op 5 februari 2014 werd een addendum toegevoegd aan de lopende overeenkomst (BIJLAGE 4).
Bij brief van 12 juni 2018 heeft de huidige uitbater van het sportcafé 'De Singel' gemeld dat hij geïnteresseerd is om het pand te kopen.
Naar aanleiding van de opmaak van een verkoopdossier werd door het college van burgemeester en schepenen op 29 oktober 2018 een bouwovertreding vastgesteld. Deze werd geregulariseerd via omgevingsvergunning (OMV/132/19), vergund door het college van burgemeester en schepenen op 22 juli 2019.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 19 augustus 2019 beslist tot opmaak van een verkoopdossier voor de cafetaria Singel.
In het kader van het verkoopdossier werd aan het landmeterskantoor PLATTEAU opdracht gegeven tot opmaak van een opmetingsplan. Dit opmetingsplan werd opgemaakt in de veronderstelling dat de zijdelingse groenstroken en de verharde laad-en-loszone (LOT 2 van het opmetingsplan) niet verkocht worden. Deze laad-en-loszone wordt immers gebruikt door zowel de sportverenigingen in en rond de sporthal alsook door de gebruikers van de sporthal.
Gelet op de ramen, deur en garage(poort) aan de zijkant van het pand dient LOT 2 wel bezwaard te worden met een erfdienstbaarheid van lichten en zichten, alsook met een recht van doorgang tot aan de zijdeur en de garagepoort.
Op basis van het opmetingsplan van het landmeterskantoor PLATTEAU wordt voorgesteld om enkel LOT 1 van het opmetingsplan (met een opgemeten oppervlakte van 578,00 vierkante meter) openbaar te koop aan te bieden.
Uit dit opmetingsplan blijkt ook dat het omringende terras niet aangelegd is volgens de kadastrale perceelgrens.
Binnen de te verkopen zone staat ook een gemeentelijk zitbankje op een aangelegde verharding.
Op datum van 29 oktober 2020 heeft het landmeterskantoor PLATTEAU de actuele verkoopwaarde van de cafetaria Singel geraamd op 270.000,00 euro.
Bij een openbare verkoop van het onroerend goed wordt door het gemeentebestuur opgelegd dat het onroerend goed steeds uitgebaat te worden ten behoeve van de omringende sportinfrastructuur (cfr. overeenkomstig de bestemming 'publieke en recreatieve zone' vermeld in het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) nr. 3 - Singel, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 24 augustus 2006). Notariskantoor GYPENS heeft op 17 november 2020 bevestigd dat dit opgenomen kan worden in de akte (BIJLAGE 5).
Op basis van het advies (overgemaakt in kader van een ander dossier, maar eveneens van toepassing in dit dossier) van 11 juni 2020 door mevr. Caroline CORBEELS van het Agentschap Binnenlands Bestuur is een onderhandse verkoop van het onroerend goed aan de uitbater niet mogelijk en dient het openbaar te koop worden aangeboden.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 14 december 2020 het opmetingsplan van 9 maart 2020 goedgekeurd waarbij enkel LOT 1 openbaar te koop zal aangeboden worden aan de geschatte instelprijs van 270.000,00 euro. Ten voordele van de koper wordt LOT 2 evenwel bezwaard met een erfdienstbaarheid van lichten en zichten omwille van de ramen in de zijgevel, alsook met een recht van doorgang naar de zijdeur en de garage(poort).
Als bijkomende verkoopvoorwaarde wordt ook opgelegd dat het goed steeds dient uitgebaat te worden ten behoeve van de omliggende sportinfrastructuur.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om akkoord te gaan met een openbare verkoop via het notariskantoor Sandry GYPENS van het onroerend goed gelegen Singel 55 te 1853 Grimbergen, overeenkomstig het opmetingsplan van 9 maart 2020 en met een geschatte instelprijs van 270.000,00 euro.
Bijkomende informatie met betrekking tot het pand:
De uitbater heeft in 2018 een lijst van eigen (beperkte) investeringen (o.a. aanleg bierleidingen, plaatsing windschermen, ...) overgemaakt aan het gemeentebestuur.
Thans wordt de elektrische laagspanningsinstallatie van het gebouw, in opdracht van het gemeentebestuur, volledig conform de AREI-richtlijnen in orde gebracht door Johan BOLLEN.
Energieprestatiecertificaat (EPC) van 704 kWh / (m²/jaar).
Raadslid Linda DE PREE krijgt het woord en vraagt naar de visie van het gemeentebestuur: waarom wordt dit pand verkocht? In de nota staat een clausule dat de cafetaria altijd uitgebaat moet worden in het kader van de sporthal. Is deze clausule eenmalig, of blijft deze ook bij een volgende verkoop van kracht? Verder hoort zij graag of met de verkoop geen precedent geschapen wordt voor de toekomst.
Schepen Tom GAUDAEN antwoordt dat de vraag van de uitbater zelf is gekomen. Het pand is niet in de beste staat en het college vindt het geen gemeentelijke taak om dit te herstellen en een dergelijke zaak uit te baten. Daarom ziet de gemeente het als een win-winsituatie dat het pand nu verkocht kan worden. De clausule is niet eenmalig, want het gebied waarin de cafetaria gelegen is, heeft sport en recreatie als bestemming. De cafetaria dient daarom ten dienste te staan van de sporthal. Voor een precedent is het college niet bang, omdat er geen andere cafetaria’s zijn die losstaan van de sportaccommodatie.
Raadslid Linda DE PREE vraagt hoe het komt dat het pand in slechte staat is beland.
Schepen Tom GAUDAEN repliceert dat de gebruiker het gekregen heeft in de huidige staat, met enkel glas en weinig isolatie. De gemeente ziet het niet als haar kerntaak om dit te renoveren.
Raadslid Kirsten HOEFS krijgt het woord en erkent dat er veel kosten op stapel staan aan het gebouw. Zij is geen voorstander van het verkopen van gemeentelijk patrimonium en vindt het zonde om nu een deel van het gebied te verkopen. De fractie CD&V zal daarom tegen het voorstel stemmen.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en vraagt een toelichting op de win-winsituatie die de gemeente voorstaat. Wat is de win voor de koper of de uitbater?
Schepen Tom GAUDAEN antwoordt dat verwacht wordt dat de tennisclub blijft groeien. In combinatie met het ruime terras en de speeltuin verwacht hij dat de uitbater hier een goede zaak kan runnen. De gemeente wordt verlost van de zorg om het gebouw te renoveren.
Raadslid Trui OLBRECHTS krijgt het woord en stelt dat de gemeenteraad de akte nog niet heeft ontvangen. Ze adviseert om de clausule duidelijk te formuleren, om te garanderen dat er een cafetaria blijft zitten zolang er sportactiviteiten op de locatie worden georganiseerd.
"Overeenkomstig BPA Singel (M.B. 2006) ligt cafetaria Singel in de publieke en recreatieve zone. Het schepencollege wil echter bijkomend in de CBS- en GR-beslissing laten opnemen dat het goed steeds dient uitgebaat te worden ten behoeve van de sportinfrastructuur.
Is dit een voorwaarde die kan opgelegd worden in de akte? En hoe wordt dit dan best geformuleerd?"
"Ik had dat wel al besproken met de notaris.
En volgens ons kan dat opgenomen worden als voorwaarde van de verkoop.
Het is uiteindelijk de verkoper die beslist onder welke voorwaarden hij wil verkopen.
In de formulering moet niet veel meer staan dan hetgeen in jouw mail reeds gezegd is. Tenzij jullie aan die uitbating bepaalde voorwaarden verbinden, dan moet je daar duidelijk in zijn."
Artikel 1.
Akkoord te gaan met de openbare verkoop van het onroerend goed gelegen Singel 55 te 1853 Grimbergen overeenkomstig LOT 1 van het opmetingsplan van 9 maart 2020 via het notariskantoor Sandry GYPENS, aan de geschatte instelprijs van 270.000,00 euro.
Als bijkomende verkoopvoorwaarde wordt opgelegd dat het goed steeds dient uitgebaat te worden ten behoeve van de omliggende sportinfrastructuur.
Art. 2.
Akkoord te gaan met het bezwaren van LOT 2 van het opmetingsplan van 9 maart 2020 met een (wettelijke) erfdienstbaarheid van lichten en zichten omwille van de ramen in de zijgevel, alsook met een recht van doorgang ten voordele van de koper naar de zijdeur en de garage(poort).
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte houdende gemeentelijke aankoop van het perceel kadastraal gekend als 5de afdeling - sectie B - nr. 421s4, gelegen langs de Gemeentehuisstraat, goed en stelt de gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur (of hun gemachtigde vervangers) aan voor de ondertekening van de notariële akte.
Artikels 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (DLB).
/
In navolging van ontvangst van de getekende verkoopbelofte met betrekking tot het perceel kadastraal gekend als 5de afdeling - sectie B - nr. 421s4, heeft de gemeenteraad op 22 oktober 2020 haar akkoord gegeven met betrekking tot de verwerving voor openbaar nut van het perceel gelegen langs de Gemeentehuisstraat, ten bedrage van 665.000,00 euro.
Er werd opdracht gegeven aan het notariskantoor Toon BIESEMAN tot opmaak van het ontwerp van de notariële verkoopakte.
Op 8 december 2020 heeft het notariskantoor Toon BIESEMAN deze ontwerpakte overgemaakt.
In deze ontwerpakte wordt volgende vermelding genoteerd met betrekking tot erfdienstbaarheden:
Het notariskantoor Toon BIESEMAN meldt "dat ze van het grondplan, waarvan melding in de erfdienstbaarheden, geen kopie hebben. Het opvragen van dergelijk plan, gehecht aan een akte van 1921, heeft weinig zin aangezien het destijds meestal maar schetsen waren in plaats van plannen. Het opvragen van dergelijke akten moet via het Rijksarchief gebeuren, wat niet altijd evident is. Uit de eigendomstitel kunnen wij ook niet uitmaken op welke goederen de vermelde erfdienstbaarheden slaan. Er waren diverse goederen opgenomen in de akte. Ik veronderstel dat het inderdaad gaat over een oude vermelding van de bestaande toestand naar achterliggend perceel."
Het college van burgemeester en schepenen heeft zich op 21 december 2020 principieel akkoord verklaard met de ontwerpakte.
/
Artikel 1.
Akkoord te gaan met de notariële ontwerpakte, overgemaakt door het notariskantoor Toon BIESEMAN, houdende gemeentelijke aankoop van het perceel kadastraal gekend als 5de afdeling - sectie B - nr. 421s4, gelegen langs de Gemeentehuisstraat.
Art. 2.
De gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur (of hun gemachtigde vervangers) aan te stellen voor de ondertekening van de notariële akte.
De gemeenteraad erkent het borstbeeld en de herdenkingsplaat van Karel van de Woestijne langs de Roostbaan (op het perceel kadastraal gekend als 3de afdeling - sectie G - nr. 39, eigendom van Koninklijke Schenking) op de grens van Grimbergen/Meise te erkennen als gemeentelijk patrimonium, waardoor het gemeentebestuur zal instaan voor het beheer, onderhoud (monument en omringend groen) en herstelling(en).
De gemeenteraad geeft de opdracht geven aan het college van burgemeester en schepenen om:
Artikels 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB).
/
Per brief van 6 juli 1992 werd door de Koninklijke Schenking aan de Marnixring Drijpikkel toestemming verleend tot oprichting van een borstbeeld van Karel Van de Woestijne langs de Roostbaan op het perceel kadastraal gekend als 3de afdeling - sectie G - nr. 39, doch met vermelding van onderstaande voorwaarden:
"Er weze gepreciseerd dat deze instemming de Koninklijke Schenking aan de initiatiefnemers slechts een kosteloze gebruikstoelating louter te precairen titel toekent, te allen tijde herroepbaar om welke reden ook, waarbij deze laatste onderworpen blijft aan het soeverein oordeel uitsluitend van onze instelling".
Hoewel dit monument op de Inventaris Onroerend Erfgoed thans geïnventariseerd werd op het grondgebied van Meise, staat deze wel degelijk op het grondgebied van Grimbergen. Uit het collegebesluit van de gemeente Meise van 23 maart 2020 (BIJLAGE 3) blijkt dat deze fout werd gemeld in het kader van de vaststellingsprocedure van de inventaris onroerend erfgoed voor de provincie Vlaams-Brabant.
Er bestaat evenzeer grote onduidelijkheid omtrent het eigendomsstatuut van dit monument. Dhr. Wim PAS van de toenmalige Marnixring Drijpikkel meldt het volgende (DOSSIERSTUK 1):
"Indertijd, in 1992, werd het monument overgedragen aan de gemeenten Meise en Grimbergen. Het haagje heb ik nadien op eigen kosten, de kassa was leeg, zelf aangeplant. Grimbergen had een stapje voor, want we hebben indertijd het originele plaasteren beeld, een uniek stuk, aan deze gemeente geschonken. Het was opgesteld in de bibliotheek maar het heeft later, heb ik later vernomen, een andere plaats gekregen ... te laat echter, spelende kinderen hadden het per ongeluk van zijn sokkel gestoten en het was onherstelbaar verknoeid. Ik heb dat vele jaren later vernomen tot ik informeerde naar die plaasteren versie met het oog op de restauratie van het beeld.
Ter gelegenheid van de opstelling heeft Julien WILLEMS zaliger, een wandelweg uitgestippeld tussen Meise en Grimbergen, de weg die KvdW in 1914 moet bewandeld hebben en beschreven heeft in zijn oorlogsverslaggeving voor de Nieuwe Rotterdamse Courant (NRC). We hebben ook een wandelgids uitgegeven met illustraties van uw dienaar. Ik heb zo nodig, hiervan nog wel een exemplaar beschikbaar. Hierin staat een foto van mijn broer Wilfried (1940-2017) aan het werk in zijn atelier aan het het kleien origineel van dit beeld.
Het lijkt mij meer dan billijk dat Grimbergen de relatief beperkte kost van deze restauratie van het vandalenwerk op zich neemt."
Kris VAN MESSEM van de Marnixring Zenneland-Grimbergen meldt "niet op de hoogte te zijn van enige afspraken omtrent het beeld. Marnixring Zennedal bestond reeds vóór Marnixring Drijpikkel, waardoor ze van mening zijn dat ze niets te maken hebben met afspraken die Marnixring Drijpikkel zou gemaakt hebben".
In bovenstaande uiteenzetting van Wim PAS wordt melding gemaakt van een overdracht (de loutere aanwezigheid destijds van de burgemeester(s) op de inhuldiging impliceerde volgens hen een eigendomsoverdracht), doch er is geen informatie of beslissing terug te vinden omtrent een daadwerkelijke overdracht/afstand van het monument door Marnixring Drijpikkel aan het gemeentebestuur.
De gemeentelijke dienst Aankoop & Facility heeft op 8 december 2020 gemeld dat dit monument niet op de verzekeringslijst 'kunstwerken in de openlucht' staat. Het monument is thans niet verzekerd tegen schade.
Aangezien de Marnixring Drijpikkel niet meer bestaat en de Marnixring Zennedal-Grimbergen, volgens melding van dhr. Kris VAN MESSEM schijnbaar geen rechtsopvolger is, heeft het monument thans (in feite) geen gekende eigenaar en kan beslist worden om dit monument daadwerkelijk in te lijven in het gemeentelijk patrimonium (eveneens gelet op de veronderstelling dat dit beeld destijds bij inhuldiging werd afgestaan aan de gemeente Grimbergen). Hierdoor zal het onderhoud van het monument (zowel van het beeld, de herdenkingsplaat als het omringende groen) ten laste vallen van het gemeentebestuur.
De voorbije jaren werd dit borstbeeld door niemand onderhouden (BIJLAGE 4). Zowel het beeld als de herdenkingsplaat op de grond heeft door mosvorming een groene kleur gekregen (de tekst op de herdenkingsplaat op de grond is hierdoor grotendeels onleesbaar geworden). Het beeld heeft in de loop der jaren een beschadiging aan de neus opgelopen. Deze schade kan echter enkel hersteld worden door een specialist.
Deze herstellingskost zou dan ook ten laste van het gemeentebestuur zijn.
Aangezien de opname van het monument in het gemeentelijk patrimonium beschouwd kan worden als een 'daad van beschikking', dient de gemeenteraad dit dossier goed te keuren.
Opname van het 'borstbeeld Karel van de Woestijne' op de lijst onroerend erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/305447).
Artikel 1.
Het borstbeeld en de herdenkingsplaat van Karel van de Woestijne langs de Roostbaan (op het perceel kadastraal gekend als 3de afdeling - sectie G - nr. 39, eigendom van Koninklijke Schenking) op de grens van Grimbergen/Meise te erkennen als gemeentelijk patrimonium, waardoor het gemeentebestuur zal instaan voor het beheer, onderhoud (monument en omringend groen) en herstelling(en).
Art. 2.
Opdracht te geven aan het college van burgemeester en schepenen om:
De gemeenteraad keurt de voorgestelde dadingsovereenkomst voor het project BB 1794A "Heraanleg Oostvaartdijk Humbeek tussen Kanaalstraat en Bergstraat" goed en machtigt de voorzitter en de algemeen directeur om de overeenkomst te ondertekenen.
Artikel 41, 17° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017:
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
17° het aangaan van andere dadingen dan dadingen met personeelsleden naar aanleiding van een beëindiging van het dienstverband, die de gevolgen van de beëindiging van het dienstverband als voorwerp hebben;
(...)
Op 30 augustus 2012 heeft de gemeenteraad zijn akkoord betuigd met het voorstel van samenwerkingsovereenkomst van Waterwegen en Zeekanaal nv voor het project BB 1794A “Heraanleg van de Oostvaartdijk tussen de Kanaalstraat en de Bergstraat” waarin opgenomen werd dat over het geheel van de studies en werken van het project 70% ten laste is van de gemeente en 30% ten laste van Waterwegen en Zeekanaal nv.
Op 14 december 2016 werd het project BB 1794A “Heraanleg van de Oostvaartdijk tussen de Kanaalstraat en de Bergstraat” aanbesteed.
In zitting van 27 februari 2017 heeft het college van burgemeester en schepenen het gemeentelijk aandeel van de werken voor het project BB 1794A “Heraanleg van de Oostvaartdijk tussen de Kanaalstraat en de Bergstraat” gegund aan Aannemingsbedrijf Aertsen nv, Laageind 91 te 2940 Starbroek, tegen een totaal bedrag van € 1.073.656,41 excl. btw.
Op 18 december 2017 werd de omgevingsvergunning voor project BB 1794A “Heraanleg van de Oostvaartdijk tussen de Kanaalstraat en de Bergstraat” verleend door het Departement Omgeving. De aanvang van de werken greep plaats op 07/03/2018.
In 2018 werd de maatschappelijke benaming Waterwegen en Zeekanaal nv, gewijzigd naar De Vlaamse Waterweg nv.
/
Tijdens de uitvoering van het project BB 1794A “Heraanleg van de Oostvaartdijk tussen de Kanaalstraat en de Bergstraat”, is een geschil ontstaan tussen de bouwheer (De Vlaamse Waterweg nv, waarmee Grimbergen samen het bestuur vormde voor het project), en de aannemer Aertssen nv, over een aantal openstaande facturen ter grootte van €757.827,84 (zie bijlage 001).
De problematiek ontstond bij uitvoering van werken vanaf augustus 2018.
Het geschil vond hoofdzakelijk zijn oorsprong in de gevolgde uitvoeringswijze, die noodzakelijk afwijkend was van de gangbare methodes, wegens:
de grote aanwezigheid van (doorvoer)leidingen allerhande gelegen en aangelegd door de jaren heen in de oever van het kanaal;
de smalle wegenis van de Oostvaartdijk (was aanvankelijk voetweg);
de aanwezigheid onder helling geplaatst tot onder de huizen van stalen trekstangen die de betonnen oever-elementen dienen in plaats te houden.
De problematiek en de te volgen uitvoeringsmethodes, waren zo goed als mogelijk in kaart gebracht bij aanbesteding, nochtans tijdens de uitvoering deden zich een serie onvoorziene voorvallen voor waarbij "derde" partijen dienden tussen te komen en waarvoor de aannemer Aertssen nv aangeeft hinder te hebben ondervonden.
Als hinder geeft aannemingsbedrijf Aertssen nv hierbij aan:
De hinder vertaalde zich in rendementsverliezen, stilstand en extra regiewerk waarvoor facturen werden opgesteld naar De Vlaamse Waterweg.
De facturen werden uitvoerig, met briefwisseling en e-mailverkeer behandeld en gemotiveerd vanuit beide partijen met de nodige juridisch ondersteuning (Bijlage 004), doch slechts met een dading kon een oplossing geboden worden aan dit geschil. Vergaderingen over deze aangelegenheid met betrokken partijen grepen plaats op het gemeentehuis Grimbergen op 20 december 2018 en bij De Vlaamse Waterweg op 29 juni 2020.
Een dadingsvoorstel is bijgevoegd in bijlage 003 en is opgesteld volgens de becijfering voorzien in bijlage 002 (Tab1: overzicht; volgende Tabs: detailberekening per verrekeningsvoorstel).
Hierin zijn een aantal verrekeningsvoorstellen niet aanvaard en/of reeds deels vergoed in een bestaande post van de meetstaat.
Het geschil werd reeds deels goedgekeurd met verrekening 1 op 2 augustus 2019 en vergoed in Vorderingsstaat VS15 voor €212.066,47.
De resterende geschilposten dienen met het bijgevoegd dadingsvoorstel geregeld te worden en bedraagt dan nog in totaliteit voor het opdrachtgevend bestuur €143.169.11, waarvan het aandeel voor het gemeentebestuur van Grimbergen €100.218,38 in hoofdsom bedraagt.
Voor de weerhouden facturen, waarvan de wettelijke betalingstermijn verstreken was, worden door Aertssen nv, rechtmatig verwijlintresten gevorderd voor €30.731,00 en dan ook deel uitmaken van het dadingsvoorstel.
Het aandeel voor het gemeentebestuur van Grimbergen bedraagt €21.511,70 voor de verwijlintresten.
Zowel voor de aangehaalde regiewerken (btw verlegd wegens rioleringsaangelegenheden), als voor het berekende rendementsverlies en de stilstand (bijzaak volgt hoofdzaak) wordt geen btw aangerekend.
Een dading moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.
Het schepencollege heeft in zitting van 18 januari 2021 het voorstel tot dadingsovereenkomst principieel goedgekeurd en vraag aan de gemeenteraad om het voorstel goed te keuren (bijlage 5).
Raadslid Trui OLBRECHTS krijgt het woord en meldt dat de gemeenteraad vorige maand een dading van ruim € 100.000 heeft goedgekeurd. Op de vraag of er nog andere dadingen waren afgesloten door de gemeente, werd er melding gemaakt van één geval. Nu volgt echter een tweede dading, wat opmerkelijk is. Ze vraagt of de werken werden gegund voor een gemeentelijk aandeel van € 1.071.000, of er in het dossier al een extra bedrag van € 212.000 is uitbetaald als verrekening, of er door de gemeente nog bijkomend € 100.000 betaald moet worden voor meerwerk en of er door de gemeente nog € 21.000 aan interest betaald moet worden. Kon de gemeente de meerwerken vermijden? Hadden de aannemers voldoende informatie om een correcte offerte op te maken? Onvoorziene werken kunnen altijd voorkomen, als de gemeente ruim 30% meer moet betalen dan de oorspronkelijke aanbestedingsprijs is dat wel heel veel. Ze vraagt hoe dat heeft kunnen gebeuren. Tot slot vraagt ze of het geoorloofd is om zo veel meerwerk aan dezelfde aannemer te gunnen. Wanneer was het college op de hoogte dat er zo veel meerwerk betaald moest worden en waarom zijn de facturen niet op tijd betaald, waardoor nu € 21.000 aan interest betaald moet worden?
Burgemeester Chris SELLESLAGH antwoordt dat het ontwerp samen met De Vlaamse Waterweg is gestart in een verhouding van 70% voor de gemeente en 30% voor De Vlaamse Waterweg. De Vlaamse Waterweg heeft een ontwerper aangesteld voor de opmaak van het ontwerp, maar niet voor de opvolging ervan. Toen de aannemer begon, was het kanaal onbereikbaar waardoor hij moest omrijden, waarvoor hij meerkosten berekende. Ook is vertraging ontstaan, doordat ook nutsbedrijven werkzaamheden moesten uitvoeren, wat ook als meerwerk is berekend. De Vlaamse Waterweg ging niet akkoord met deze vormen van meerwerk. In eerste instantie kwam het meerwerk op € 757.000. De facturen zijn blijven liggen om te overleggen over de bedragen. Zodoende zijn de rentekosten opgelopen. Uiteindelijk zijn alle procedures doorlopen en moeten de bedragen verrekend worden. Het klopt dat de oorspronkelijke gunning circa 1 miljoen is geweest.
Raadslid Trui OLBRECHTS vraagt of het geoorloofd is om zo veel extra werk aan eenzelfde aannemer te gunnen.
Burgemeester Chris SELLESLAGH repliceert dat meerwerk goed gemotiveerd moet worden. Dat is het geval geweest.
Raadslid Trui OLBRECHTS vraagt of het schepencollege de meerwerken moet goedkeuren en zo ja, wanneer dat is gebeurd. Had er niet eerder ingegrepen moeten worden om te voorkomen dat de rente zo ver opliep? Ze stelt voor om deze vragen schriftelijk te beantwoorden.
Burgemeester Chris SELLESLAGH antwoordt dat de aannemer bewijs heeft aangeleverd dat hij niet verder kon werken, terwijl zijn kosten doorliepen. Hij zegt de schriftelijke beantwoording toe.
Raadslid Jean DEWIT krijgt het woord had graag willen weten hoeveel de gemeente heeft bespaard met deze procedure. Was het achteraf gezien niet verstandiger geweest om gewoon het meerwerk te betalen?
Burgemeester Chris SELLESLAGH recplieert dat de werken zeer complex waren door de leidingen die er lagen. Dit was slecht ingeschat door de ontwerper, bovendien was De Vlaamse Waterweg de leidende firma.
Er zijn voldoende middelen ter beschikking op de jaarbudgetrekening 2020/GBB-W&W 0310-000/2240000 en 2270000, om deze dading te kunnen bekostigen.
Artikel 1.
De dadingsovereenkomst voor het project BB 1794A "Heraanleg Oostvaartdijk Humbeek tussen Kanaalstraat en Bergstraat", af te sluiten in naam van het bestuur (De Vlaamse Waterweg en het gemeentebestuur Grimbergen) met Aertssen nv, toegevoegd als bijlage 3 bij dit besluit, goed te keuren.
Art. 2.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur te machtigen om de dadingsovereenkomst te ondertekenen.
De gemeenteraad stelt volgend reglement inzake reflecterende huisnummers vast:
I. De reflecterende huisnummers worden via een eenmalige actie gratis aangeboden:
II. Er geldt een uitzondering op het gratis ter beschikking stellen, voor volgende gebouwen:
Zij dienen zelf te zorgen voor de uitvoering van de verplichting. (zij kunnen ook bestellen via de firma, waarbij de gemeente de gegevens zal bezorgen).
Dit reglement treedt conform artikel 288 Decreet Lokaal Bestuur (DLB), in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan en kent een éénmalige toepassing. Het besluit en de inhoud ervan, wordt conform artikels 286 §1, 1° en 287 DLB bekendgemaakt op de gemeentelijke website binnen de 10 dagen met vermelding van de datum van de bekendmaking.
Op dezelfde dag wordt dit besluit conform artikel 330 DLB, gemeld aan de toezichthoudende overheid via het digitaal loket.
Het besluit van de gemeenteraad van 30 augustus 2018 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
ALGEMEEN
Besluit van de gemeenteraad van 24 mei 2018, waarbij beslist werd (DOSSIERSTUK 1):
"Artikel 1. De gebouwen in Grimbergen worden voorzien van reflecterende huisnummers.
Art. 2. Aan het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen om een actie te organiseren waarbij aan de inwoners een reflecterend huisnummerplaatje wordt aangeboden, voorzien van het eigen huisnummer, en vergezeld van de nodige informatie om het huisnummer op een correcte en goed zichtbare manier te plaatsen en om hiertoe de nodige middelen vrij te maken."
"Het huisnummer moet goed zichtbaar en hecht aangebracht worden naast de belangrijkste toegangsdeur; wanneer de voornaamste toegangsdeur niet aan de voorkant is gelegen of op meer dan 6 meter van de openbare weg, moet het nummer worden aangebracht aan de voornaamste inrit, op of naast de brievenbus. Uiterlijk op 1 januari 2022 moeten de huisnummers reflecterend zijn. (...)"
/
De gemeenteraad besliste op 24 mei 2018 om "de gebouwen in Grimbergen te voorzien van reflecterende huisnummers.
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen om een actie te organiseren waarbij aan de inwoners een reflecterend huisnummerplaatje wordt aangeboden, voorzien van het eigen huisnummer, en vergezeld van de nodige informatie om het huisnummer op een correcte en goed zichtbare manier te plaatsen en om hiertoe de nodige middelen vrij te maken."
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 7 december 2020 om reflecterende huisnummers te verplichten tegen 1 januari 2022 en deze gratis aan te bieden.
Hiervoor werden 11.000 (raming) aluminium huisnummers aangekocht bij de firma Alkobel BVBA, Westpoort 63, 2070 Zwijndrecht, aan de prijs van 1,380 euro/stuk = 15.180,00 euro (excl. 21% btw) en transportkosten = 56,95 euro (excl. 21% btw).
Voor bijbestellingen vanaf 50 stuks bedraagt de eenheidsprijs 2,714 euro (excl. 21% btw) en transportkosten.
Men zal naar alle bewoners van een woning een huisnummerplaatje en een begeleidend schrijven sturen. Dit begeleidend schrijven omvat ook een handleiding over de verschillende wijzen van bevestiging van het bordje (plakken/boren/...).
In de brief zal ook standaard worden vermeld:
"Indien u als bewoner niet de eigenaar bent, dient u contact te nemen met de eigenaar zodat hij kan zorgen voor de uitvoering van deze verplichting."
De bedeling wordt als volgt georganiseerd:
A) door de dienst Vergunningen:
11.000 brieven met adres aanmaken;
11.000 enveloppen met venster bestellen;
een aantal jobstudenten aan te stellen tegen vergoeding om de brieven met juiste bordje in de enveloppe te steken en dit te coördineren.
B) de bedeling aan huis via jobstudenten te organiseren, o.l.v. de dienst Vergunningen. Er kan stapsgewijs gewerkt worden via deelgemeenten/wijken.
Tevens werd beslist om de volgende modaliteiten via een reglement vast te stellen dat ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd:
I. De reflecterende huisnummers worden via een eenmalige actie gratis aangeboden:
bestaande woningen: aan alle eigenaars van bestaande woningen;
nieuwe woningen: Bij een bouwaanvraag wordt een reflecterend huisnummer telkens als verplichting opgenomen in de vergunning. De nieuwe eigenaars zorgen hier zelf voor. De huidige leveranciers wordt ter informatie meegedeeld;
appartementsgebouwen: een appartementsgebouw heeft traditioneel een hoofdcijfer en een letter of cijfer (busnummer) per appartement. Het appartementsgebouw dient een reflecterend hoofdnummer te hebben, maar de busnummers niet.
II. Er geldt een uitzondering op het gratis ter beschikking stellen, voor volgende gebouwen:
bedrijven;
administratieve gebouwen;
commerciële gebouwen.
Zij dienen zelf te zorgen voor de uitvoering van de verplichting. (zij kunnen ook bestellen via de firma, waarbij de gemeente de gegevens zal bezorgen).
De dienst Communicatie de opdracht te geven om via het infoblad en de sociale media een informatie- en sensibiliseringscampagne te voeren om het belang van goed zichtbare en reflecterende huisnummers toe te lichten alsook de juiste manier van aanbrengen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het reglement inzake reflecterende huisnummers vast te stellen.
Raadslid Sofie ROELANDT krijgt het woord en merkt op dat het reglement goed besproken is in de commissie. Ze ziet het voordeel van de reflecterende huisnummers in, maar vraagt hoe wordt beoordeeld of huizen al een voldoende zichtbaar nummer hebben, zodat vervanging niet nodig is.
Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat iedereen een reflecterend huisnummer krijgt, behalve bedrijven en nieuwbouw. Elk individu moet zelf bepalen of hij het nummer ophangt of niet. Er komen in de toekomst wel handhavers. Als zij inschatten dat een reflecterend huisnummer nodig is, worden de bewoners gevraagd om het nummer alsnog op te hangen. Zolang er niets over de nummers is opgenomen in het politiereglement kan de gemeente bewoners niet verplichten om de nummers op te hangen.
/
Artikel 1.
Volgend reglement inzake reflecterende huisnummers vast te stellen:
I. De reflecterende huisnummers worden via een eenmalige actie gratis aangeboden:
II. Er geldt een uitzondering op het gratis ter beschikking stellen, voor volgende gebouwen:
Zij dienen zelf te zorgen voor de uitvoering van de verplichting. (zij kunnen ook bestellen via de firma, waarbij de gemeente de gegevens zal bezorgen).
Art. 2.
Dit reglement treedt conform artikel 288 DLB, in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan en kent een éénmalige toepassing.
Art. 3.
Onderhavig besluit en de inhoud ervan, wordt conform artikels 286 §1, 1° en 287 DLB bekendgemaakt op de gemeentelijke website binnen de 10 dagen met vermelding van de datum van de bekendmaking.
Op dezelfde dag wordt dit besluit conform artikel 330 DLB, gemeld aan de toezichthoudende overheid via het digitaal loket.
De gemeenteraad verzet zich tegen de eenzijdige belastingverhoging die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest door een stadstol en kilometerheffing wil opleggen aan onze pendelaars en keurt de resolutie van Toekomstforum Halle-Vilvoorde inzake de Brusselse stadstol, goed.
De gemeenteraad vraagt
1) aan de Vlaamse Regering om:
2) aan het college van burgemeester en schepenen om contact op te nemen met het burgemeestersoverleg Toekomstforum Halle-Vilvoorde om na te gaan of een gezamenlijk optreden mogelijk is teneinde de Brusselse stadstol te verhinderen of anderszins de impact ervan op onze pendelaars te minimaliseren.
Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
"Geachte burgemeester,
Geachte algemeen directeur,
Geachte gedeputeerde,
Het dagelijks bureau van Toekomstforum Halle-Vilvoorde bezorgt u graag een voorstel tot resolutie aangaande de Brusselse stadstol. We vragen dat u deze resolutie wil voorleggen op uw gemeenteraad. We zijn immers van oordeel dat deze Brusselse stadstol voor de inwoners van Halle-Vilvoorde negatief is, dat het voor onze inwoners neer komt op een extra belasting. Een dergelijke maatregel mag niet eenzijdig, zonder voorafgaand overleg, ingevoerd worden. We vragen dan ook aan Vlaanderen om aan te dringen bij de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om actief een dialoog aan te gaan met de andere gewesten, én met de gemeentebesturen in haar ommeland.
Alvast hartelijk dank om de resolutie op uw gemeenteraad te behandelen.
Graag ontvangen we een kopie van de beslissing van uw gemeenteraad.
In opdracht van Koen Van Elsen,
voorzitter Toekomstforum"
/
Per e-mail van 12 januari 2021 vraagt Toekomstforum Halle-Vilvoorde om een resolutie goed te keuren, omdat:
Raadslid Jelle DE WILDE krijgt het woord en stelt dat dagelijks meer dan 6.000 Grimbergenaren tussen Grimbergen en Brussel pendelen, waarvan ongeveer de helft met de auto. De beslissing om stadstol te gaan heffen voor inkomend verkeer gaat hen rechtstreeks treffen en moet dan ook weloverwogen zijn. Alle betrokken partners moeten in een dergelijke beslissing worden meegenomen. Het is dus van groot belang dat er een dialoog op gang gebracht wordt tussen de gewesten en in samenspraak met de Waalse regering, met als doel dat er goede afspraken over de tol worden gemaakt. Het is een vorm van belasting op pendelaars, die overigens discriminatoir is, aangezien de Brusselaren gecompenseerd worden met een vermindering op de verkeersbelasting en de Vlamingen niet. Stadstol is voor CD&V bespreekbaar en kan toegevoegde waarde bieden, maar daarbij moet er wel ingezet blijven worden op een shift van autovervoer naar andere modaliteiten, zoals goede fietsverbindingen en openbaar vervoer. Naar aanleiding van een resolutie op het niveau van het Vlaamse parlement is nu een dialoog gestart tussen de verschillende gewesten. Hierin staat dat alle juridische middelen zullen worden aangewend om pendelaars niet te discrimineren, als de dialoog mislukt.
De resolutie die de gemeenteraad ter kennisgeving en standpuntbepaling voorgelegd krijgt, is eigenlijk een symbolische resolutie, want andere gemeentebesturen hebben deze al goed- of afgekeurd. Zo adviseert Vilvoorde om te wachten tot de gesprekken op parlementsniveau gevoerd zijn, omdat deze kunnen leiden tot een nieuwe invulling van de resolutie. Raadslid DE WILDE vraagt of het bestuur argumenten heeft om de stemming van vandaag aan te houden.
Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat het een complex dossier is waarover nog geen overeenstemming is bereikt. Het college is het ermee eens dat de kennisname een symbolische actie is, maar wil geen afwachtende houding aannemen. Vanuit het Toekomstforum wordt op deze manier een duidelijk signaal afgegeven dat een dergelijke belangrijke beslissing niet unilateraal genomen kan worden en dat er dringend overleg dient te komen.
Raadslid Jelle DE WILDE heeft begrip voor dit standpunt. Sommige andere gemeentebesturen hebben echter besloten om het proces af te wachten.
Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en sluit zich aan bij het betoog van de fractie CD&V. Er hoort een dialoog te zijn over dit soort gevoelige thema’s. Met de voorliggende resolutie wordt namelijk onderhandeld met het mes op de keel. Daarom zal hij een alternatieve resolutie voorstellen, waarmee alle deuren worden opengehouden.
Een kilometerheffing biedt kansen voor een duurzamere mobiliteit, maar de motie gaat wat tendentieus om met de waarheid: de pijlen worden eenzijdig op de Brusselse regering gericht en de Vlaamse regering blijft ten onrechte buiten schot. Vlaanderen was lange tijd van plan om een slimme kilometerheffing in te voeren, maar stapte daar in 2018 vanaf. Omdat de andere gewesten niet samen wilden nadenken over een slimme kilometerheffing heeft het Brusselse gewest nu zelf een voorstel uitgewerkt, maar samenwerking is nog altijd mogelijk. Brussel wil voortmaken omdat de mobiliteit en de luchtkwaliteit in de stad zeer kritisch zijn. De slimme kilometerheffing is een mobiliteitsmaatregel en geen eenzijdige belastingverhoging, zoals soms gezegd wordt. Ze brengt het liefst zo weinig mogelijk op, want de winst zit in schonere lucht en betere mobiliteit. Alle inkomsten worden dan ook geïnvesteerd in alternatieve vervoersvormen.
Iedereen heeft baat bij een betere mobiliteit, want het leidt tot minder files, gezondere lucht en een groter aanbod aan duurzame alternatieven. Brussel investeert nu fors in openbaar vervoer, fietsbeleid en overstapparkings. Vlaanderen heeft veel te lang getalmd met deze investeringen. Daardoor is de basisbereikbaarheid in de regio een groot probleem. Dat is echter de verantwoordelijkheid van Vlaanderen en niet van Brussel.
De fractie Groen stelt de volgende resolutie voor als alternatief:
Schepen Philip ROOSEN is niet overtuigd van het pleidooi en vindt dat het Vlaamse gewest niet de schuld in de schoenen geschoven moet worden. Hij denkt dat iedereen een beter klimaat en betere mobiliteit wil. Wat Brussel nu voorstelt, vindt het college echter oneerlijk voor de inwoners van Grimbergen die naar Brussel pendelen. Daarom zal de meerderheid tegen de voorgestelde resolutie stemmen.
Raadslid Eddie BOELENS wenst desondanks de resolutie ter stemming voor te leggen.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en vindt de door de Groen-fractie voorgestelde resolutie prima. De oorspronkelijke resolutie is inderdaad een symbolische actie. De gemeente Grimbergen heeft immers niets te zeggen in Brussel. Brussel heeft geprobeerd te overleggen met Vlaanderen, maar kan deze beslissing zelf nemen. Het zou voor Vlaanderen verstandig zijn om eens te kijken wat Brussel allemaal doet om de mobiliteit te verbeteren, want men heeft daar een visie die momenteel wordt uitgevoerd. De fractie van Sp.a. zal de oorspronkelijke resolutie niet steunen, maar zal wel instemmen met de resolutie die Groen voorstelt.
Schepen Bart LAEREMANS krijgt het woord en stelt dat in de oorspronkelijke resolutie duidelijk wordt opgeroepen tot overleg en ook gericht is aan de Vlaamse overheid. Het is zeker niet zo dat het een eenzijdige motie is.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER heeft moeite met de term ‘onaanvaardbaar’ die meerdere keren in de oorspronkelijke resolutie wordt genoemd. Het taalgebruik is misplaatst en leidt niet tot een open dialoog.
Voorzitter Chantal LAUWERS legt de alternatieve resolutie, ingediend door de fractie Groen, als volgt ter stemming voor:
"Gelet op de plannen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de invoering van een slimme kilometerheffing;
Gelet op het grote aantal inwoners van onze gemeente dat zich voor werk, onderwijs, vrije tijd of dienstverlening naar Brussel verplaatst;
Gelet op de nood aan duurzame vervoersalternatieven
Roept de gemeenteraad van Grimbergen alle betrokken overheden op, in eerste instantie de Vlaamse en Brusselse regering:
Constructief te overleggen over de plannen van de Brusselse regering voor de invoering van een slimme kilometerheffing;
Daarbij te pleiten voor maatregelen die iedereen ten goede komen, Brusselaars en niet-Brusselaars;
Daarbij prioritair te investeren in en samen te werken voor de ontwikkeling van duurzame vervoersalternatieven;"
Met 14 stemmen voor (Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN), 18 stemmen tegen (Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS)
Met 14 stemmen voor en 18 stemmen tegen wordt het amendement verworpen.
Raadslid Eddie BOELENS is verrast dat zijn motie is weggestemd, terwijl ze grotendeels hetzelfde is als de motie van de meerderheid. In zijn resolutie wordt op positieve wijze opgeroepen tot een dialoog, terwijl de oorspronkelijke motie ervoor zorgt dat men van Brussel afdrijft. De fractie Groen zal zich van stemming onthouden, omdat Brussel zich de andere gewesten blijft uitnodigen voor overleg. Dat overleg is belangrijk voor mensen die geen alternatief voor de auto hebben om in Brussel te komen. Dreigen met juridische procedures vermindert de slaagkansen van dat overleg. Om die reden, en omdat in de motie een aantal foute cijfers staat, zal Groen zich onthouden van stemming.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER zegt dat zijn fractie zal tegenstemmen, omdat ze zich absoluut niet akkoord verklaart met de inhoud van de resolutie.
Voorzitter Chantal LAUWERS legt het voorstel ter stemming voor.
PENDELGEGEVENS
Statbel, algemene Directie Statistiek, Census 2011
TABEL: Werkende bevolking volgens geslacht, verblijfplaats en plaats van tewerkstelling
Werkende bevolking die in België verblijft (inclusief de asielzoekers) op 01-01-2011
CODE-NIS |
Verblijfplaats |
Plaats van tewerkstelling is Brussels Hoofdstedelijk Gewest |
01000 |
België |
695.183 |
02000 |
Vlaams Gewest |
254.740 |
20001 |
Provincie Vlaams-Brabant |
129.836 |
23000 |
Arr. Halle-Vilvoorde |
97.661 |
23002 |
Asse |
5.324 |
23003 |
Beersel |
4.398 |
23009 |
Bever |
251 |
23016 |
Dilbeek |
8.492 |
23023 |
Galmaarden |
1.148 |
23024 |
Gooik |
1.050 |
23025 |
Grimbergen |
6.155 |
23027 |
Halle (Halle-Vilvoorde) |
5.068 |
23032 |
Herne |
831 |
23033 |
Hoeilaart |
1.774 |
23038 |
Kampenhout |
1.188 |
23039 |
Kapelle-op-den-Bos |
735 |
23044 |
Liedekerke |
1.880 |
23045 |
Londerzeel |
1.516 |
23047 |
Machelen (Halle-Vilvoorde) |
2.411 |
23050 |
Meise |
2.996 |
23052 |
Merchtem |
2.226 |
23060 |
Opwijk |
1.748 |
23062 |
Overijse |
3.658 |
23064 |
Pepingen |
516 |
23077 |
Sint-Pieters-Leeuw |
6.824 |
23081 |
Steenokkerzeel |
1.400 |
23086 |
Ternat |
2.377 |
23088 |
Vilvoorde |
6.805 |
23094 |
Zaventem |
5.487 |
23096 |
Zemst |
2.160 |
23097 |
Roosdaal |
1.569 |
23098 |
Drogenbos |
1.291 |
23099 |
Kraainem |
2.699 |
23100 |
Linkebeek |
1.168 |
23101 |
Sint-Genesius-Rode |
3.291 |
23102 |
Wemmel |
3.435 |
23103 |
Wezembeek-Oppem |
2.710 |
23104 |
Lennik |
1.360 |
23105 |
Affligem |
1.720 |
Artikel 1.
Zich te verzetten tegen de eenzijdige belastingverhoging die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest door een stadstol en kilometerheffing wil opleggen aan onze pendelaars.
Art. 2.
De resolutie, als bijlage 1 bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.
Art. 3.
Aan de Vlaamse Regering te vragen om:
Art. 4.
Het college van burgemeester en schepenen te vragen om contact op te nemen met het burgemeestersoverleg Toekomstforum Halle-Vilvoorde om na te gaan of een gezamenlijk optreden mogelijk is teneinde de Brusselse stadstol te verhinderen of anderszins de impact ervan op onze pendelaars te minimaliseren.
De gemeenteraad keurt het nieuw algemeen politiereglement goed. Dit treedt in werking op 1 februari 2021 en vervangt vanaf die datum het algemeen politiereglement vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 23 februari 2006 en gewijzigd bij gemeenteraadsbesluiten van 27 september 2007, 22 mei 2008, 27 augustus 2008, 25 september 2008, 12 december 2008, 5 maart 2009 en 25 juni 2009.
Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig de bepalingen van “Afdeling 2. Bekendmaking en inwerkingtreding, Hoofdstuk 1. Akten van het lokaal bestuur, Titel 5. De werking van het lokaal bestuur" DLB.
Artikel 40, §3 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017:
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.
ALGEMEEN
Artikels 119, 119bis en 133 - 135 Nieuwe Gemeentewet.
Wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet.
SPECIFIEK
1) GAS
De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijk administratieve sancties.
Wet van 19 juli 2013 tot wijziging van de Wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade.
Het koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van protocolakkoord in uitvoering van artikel 23 van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Het koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de bijzondere voorwaarden betreffende het register van de gemeentelijke administratieve sancties ingevoerd van artikel 44 van de wet van 23 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Het koninklijk besluit van 28 januari 2014 houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
2) GEMEENTELIJKE REGELGEVING
Om het algemeen politiereglement up-to-date te brengen moesten er een aantal beslissingen genomen en uitgevoerd worden:
De afgelopen jaren werd het politiereglement gewijzigd en dit op voorstel van diensten, de politie en het bestuur en n.a.v. gewijzigde wetgeving. Deze voorstellen werden dan besproken in het schepencollege.
Na deze bespreking werd er een gecoördineerde, up-to-date gebrachte versie van het algemeen politiereglement opgemaakt dat in zitting van 16 november 2020 werd voorgelegd en goedgekeurd door het schepencollege.
Dit ontwerp werd op 17 november 2020 overgemaakt voor advies aan de jeugdraad. In zitting van het college van burgemeester en schepenen van 30 november 2020 werd kennis genomen van het positieve advies van de jeugdraad van 24 november 2020 (DOSSIERSTUK 22).
Het finale ontwerp werd inhoudelijk besproken op de Verenigde gemeenteraadscommissie van 9 december 2020 (DOSSIERSTUK 24) en eventuele aanpassingen werden goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 11 januari 2021 (DOSSIERSTUK 25).
Het ontwerp wordt in zitting van heden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad (BIJLAGEN 1 tem. 13).
Raadslid Kirsten HOEFS krijgt het woord en dankt iedereen voor het constructieve overleg op de commissie. Zij apprecieert dat de meerderheid zaken heeft aangepast op voorstel van de oppositie en dat er dus rekening werd gehouden met deze suggesties, dat is altijd fijn. Dit komt ten goede van alle inwoners en daar kunnen we alleen maar voor zijn. De fractie heeft het wel moeilijk met de 'stok achter de deur'-visie van het schepencollege en de bepalingen die in het reglement werden opgenomen. We hebben het daar in de commissie ook uitvoerig over gehad. Men heeft begrip dat men bepaalde zaken opneemt die men kan gebruiken als het echt uit de hand loopt maar dit houdt toch wel bepaalde risico's in die we ook tijdens de commissie hebben aangehaald en daarom zal de fractie CD&V zich onthouden.
Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en dankt eveneens iedereen en dan vooral de medewerkers die ervoor gezorgd hebben dat een grondige discussie kon gevoerd worden op de commissie en ook nadien nog enkele openstaande vragen snel en bondig werden beantwoord. Hij wil graag één zaak laten notuleren bij dit punt en dat gaat over het luik mobiliteit en dat de fietssuggestiestroken niet in de definitie werden opgenomen. Het parket heeft meegedeeld dat fietssuggestiestroken integraal deel uitmaken van de rijbaan. We moeten dit goed onthouden voor de toekomst. De fractie betreurt dat dit zo is want d.w.z. dat fietssuggestiestroken werkelijk alleen maar autobaan zijn. Voor het overige kan men met dit politiereglement volledig instemmen.
/
Artikel 1.
Het algemeen politiereglement, toegevoegd in bijlagen 1 tem. 13 die integraal deel uitmaken van dit besluit, goed te keuren.
Art. 2.
Het algemeen politiereglement treedt in werking op 1 februari 2021 en vervangt vanaf die datum het algemeen politiereglement vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 23 februari 2006 en gewijzigd bij gemeenteraadsbesluiten van 27 september 2007, 22 mei 2008, 27 augustus 2008, 25 september 2008, 12 december 2008, 5 maart 2009 en 25 juni 2009.
Art. 3.
Dit besluit bekend te maken overeenkomstig de bepalingen van “Afdeling 2. Bekendmaking en inwerkingtreding, Hoofdstuk 1. Akten van het lokaal bestuur, Titel 5. De werking van het lokaal bestuur" DLB.
Art. 4.
Een afschrift van dit besluit over te maken aan:
De gemeenteraad nam kennis van de stand van zaken van de asfaltcentrale en verwijst voor het overige naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
/
/
/
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de stand van zaken van de asfaltcentrale en voor de bespreking ervan te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De gemeenteraad neemt kennis van het bestaan van de Vlaamse projectsubsidie ter compensatie van de kosten voor noodopvang van schoolkinderen en van het feit dat deze werd aangevraagd voor de noodopvang die het gemeentebestuur organiseerde tijdens de week van 9 november 2020.
De gemeenteraad stort deze subsidie deels door aan lokale actoren wanneer deze het gemeentebestuur hebben ondersteund bij de organisatie van noodopvang. Dit in verhouding tot het aantal opgevangen kinderen en het aantal dagen dat er opvang werd voorzien.
Voor de week van 9 november 2020 betekent dit dat er € 3.300 wordt gestort aan Vrije Basisschool Prinsenhof.
De Vlaamse Regering kent in het kader van de coronacrisis een projectsubsidie toe aan de lokale besturen voor de financiële ondersteuning van de initiatieven die vanaf 9 november 2020 noodopvang voor schoolkinderen organiseren. De coronapandemie kan zorgen voor plotse sluitingen van opvanglocaties en scholen, zowel tijdens het schooljaar als tijdens vakantieperiodes. Daardoor komt een grote druk te liggen op ouders om opvang te vinden.
De Vlaamse Regering vraagt daarom aan de lokale besturen om vanuit hun regierol en in samenwerking met andere actoren de organisatie van noodopvang van schoolkinderen tijdens de schooluren te coördineren in de periode vanaf 9 november 2020 tot en met 2 april 2021. Met de financiële vergoeding wil de Vlaamse Regering de lokale besturen ondersteunen in deze taak.
Op 11 januari 2021 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van deze projectsubsidie, besliste om deze aan te vragen voor de week van 9 november 2020 (verlengde herfstvakantie) en het subsidiebedrag gedeeltelijk door te storten aan de lokale actoren die het lokale bestuur mee ondersteunen bij de organisatie van noodopvang tijdens periode van schoolsluiting omwille van corona-maatregelen.
Concreet gaat het voor de herfstvakantie om een financiële compensatie aan school Prinsenhof voor het gebruik van hun infrastructuur op maandag 9 en dinsdag 10 november en voor het gebruik van hun infrastructuur én inzet van eigen personeel op donderdag 12 en vrijdag 13 november 2020.
Tijdens de verlengde herfstvakantie (week van 9 november 2020) kreeg de dienst Vrije Tijd de opdracht om in te staan voor de noodopvang van kleuters en lagere schoolkinderen wiens ouders niet konden thuiswerken.
Omwille van een aantal clusterbesmettingen in Grimbergse scholen moest men, net zoals tijdens de "gewone" herfstvakantie de week voordien, de schoolbubbels maximaal gescheiden houden en de kinderen van verschillende scholen dus zo veel mogelijk op verschillende locaties opvangen.
Omwille van die reden en het feit dat het hoger onderwijs niet werd gesloten die week, was het een heel gepuzzel om deze opvang georganiseerd te krijgen.
Zie in bijlage een overzicht van het aantal kinderen dat werd opgevangen en de locaties waar deze opvang werd georganiseerd.
De begeleiding van de opvang werd gedaan door speelpleinanimatoren, samen met toezichters van de scholen (die ook werden betaald door het gemeentebestuur).
Op donderdag 12 en vrijdag 13 november stond het Prinsenhof zelf in voor de begeleiding van "hun" schoolkinderen.
De locaties waar kinderen werden opgevangen, zijn: Charleroyhoeve (2 gescheiden bubbels), het JOC, school Mozaïek, school 't Villegastje en school Prinsenhof.
De subsidie waarop de gemeente Grimbergen recht zou hebben voor de opvang tijdens de week van 9 november 2020 bedraagt € 9.490 (waarvan € 3.300 door te storten aan het Prinsenhof).
Artikel 1.
Kennis te nemen van het bestaan van de Vlaamse projectsubsidie ter compensatie van de kosten voor noodopvang van schoolkinderen in de periode van 9 november 2020 tot en met 2 april 2021 en van het feit dat het gemeentebestuur deze heeft aangevraagd voor de opvang die werd georganiseerd in de week van 9 november 2020.
Art. 2.
Een financiële compensatie te geven aan de Vrije Basisschool Prinsenhof van:
in totaal een bedrag van € 3.300.
De gemeenteraad stelt het Gebruikersreglement Bibliotheken Noordrand vast.
Artikels 40, §3 en 41, 14° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).
Sinds de aansluiting op het Provinciaal Bibliotheeksysteem (PBS) in 2011 hanteert de bibliotheek van Grimbergen een uniform gebruikers- en retributiereglement samen met alle deelnemende bibliotheken.
Na de overheveling van de provinciale bevoegdheden naar de Vlaamse overheid kreeg Cultuurconnect de opdracht om een Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS) te ontwikkelen voor alle Vlaamse bibliotheken. Na een grondige voorbereidingsperiode en een aanbestedingsprocedure gunde Cultuurconnect in 2017 de opdracht voor het EBS aan OCLC-HKA met de bibliotheeksoftware Wise.
De bedoeling van het EBS is om de samenwerking tussen bibliotheken te versterken, een betere dienstverlening aan de leners aan te bieden en het onderhoud efficiënter en goedkoper te maken via het schaalvoordeel. Bovendien maakt een gedeelde basisinfrastructuur het makkelijker om te innoveren in de digitale dienstverlening van de bibliotheken en om kort op de bal te spelen bij veranderende gebruikersnoden.
Het eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) vervangt alle verschillende bibliotheeksystemen van openbare bibliotheken in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel door één modern, gemeenschappelijk systeem.
De gemeenteraad keurde de overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek van Cultuurconnect vzw (waar Wise deel van uitmaakt) goed in zitting van 25 juni 2020.
De provincies Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Brussel sloten reeds aan op het EBS.
/
Op 3 september 2020 ging de vijfde migratiegolf voor de provincie Vlaams-Brabant van start. De voorbereidingen lopen over een periode van ongeveer 5 maanden en zullen uiteindelijk resulteren in de effectieve aansluiting van de bibliotheek van Grimbergen op het EBS tussen 26 februari en 4 maart 2021.
De bibliotheken van de Noordrand grepen de aansluiting op het EBS aan om zowel het gebruikers- als het retributiereglement te evalueren en op mekaar af te stemmen.
Binnen het EBS kan men ervoor kiezen om samen met andere bibliotheken een groep te vormen.
Volgende mogelijkheden bestaan:
Samen met de 14 bibliotheken van de regio Noordrand streeft de bibliotheek minimaal naar de verderzetting van het huidige samenwerkingsverband en wil wij samen een groep 2 vormen met 1 gemeenschappelijk reglement. De bibliotheek wil het voor haar bezoekers en leners zo duidelijk en makkelijk mogelijk maken als ze verschillende bibliotheken bezoeken.
Een gemeenschappelijk reglement houdt in dat men dezelfde parameters moet hanteren voor abonnementen (lidgeld, kosten voor verloren lidkaart, max. aantal uitleningen, blokkade openstaande schuld, termijn berichten, enz.) en per materiaalsoort (uitleentermijn, leengeld, aantal verlengingen, boeteberekening, reserveringskost, enz.).
Daarnaast wil de regio Noordrand, samen met alle Vlaams-Brabantse bibliotheken (met uitzondering van Leuven en Kraainem), aansluiten bij het SLIM-netwerk. Op dit moment bestaat dit netwerk uit een groot deel van de Limburgse bibliotheken. Dit houdt in dat je met dezelfde lidkaart in deze bibs terecht kan en dat je niet opnieuw lidgeld moet betalen.
Men hoopt dit netwerk verder te kunnen uitrollen over Vlaanderen op het moment dat de andere provincies aansluiten. De eerste regio uit de provincie Antwerpen heeft reeds aangegeven te willen aansluiten, van zodra ze met Wise werken. De bibliotheken uit het SLIM-netwerk vormen een groep 1.
Tegenover het vorige reglement kent het nieuwe reglement een aantal aanpassingen.
Jezelf identificeren in de bibliotheek gebeurt voortaan op basis van een elektronische identiteitskaart. Enkel kinderen en personen die niet over een elektronische identiteitskaart beschikken, ontvangen bij de inschrijving een lidkaart.
Het maximum aantal te ontlenen materialen wordt verhoogd van 15 naar 20 materialen.
Het maximum aantal verlengingen wordt verlaagd van 2 naar 1. Op die manier kunnen klanten beschikken over een bestseller.
Voor het uitlenen van materialen wordt geen leengeld gevraagd. Op dit moment rekent de bibliotheek nog € 0,50 aan per ontleende cd en dvd.
Voor het uitlenen van cd's en dvd's vragen de meeste bibliotheken in de regio Noordrand op dit moment al geen leengeld meer. Enkel de bibliotheken van Londerzeel en Grimbergen vragen € 0,50 leengeld per materiaal. Het afschaffen van leengeld voor cd's en dvd's is bovendien de tendens binnen de brede bibliotheeksector.
Om te kunnen toetreden tot een groep 2 en dus tot het gemeenschappelijk reglement is men genoodzaakt het leengeld af te schaffen. Het afschaffen van het leengeld heeft een mogelijk inkomstenverlies van +/- €5.000,00 (inkomsten leengeld in 2019 zie bijlage).
Het vragen van leengeld voor audiovisuele materialen is historisch gegroeid en heeft op dit moment eigenlijk nog weinig bestaansgrond.
Het bibliotheekdecreet van 1978 stelde dat het uitlenen van boeken en tijdschriften gratis moest zijn, maar voor audiovisuele materialen mocht wel een beperkt leengeld gevraagd worden. In de jaren ’80 redeneerde men bovendien dat cd’s sneller versleten waren dan boeken en dus sneller vervangen moesten worden (en dus duurder waren in verbruik). Door leengeld te vragen kon men die hogere kost enigszins opvangen.
Men vindt op dit moment echter veel argumenten pro voor het afschaffen van het leengeld van cd's en dvd's:
cd’s en dvd’s verslijten niet sneller dan boeken en zijn dus ook niet duurder dan boeken;
cd’s, dvd’s en gedrukte materialen hebben een even grote culturele waarde. Het zal leners bovendien aanzetten om wat meer te experimenteren met cd’s en dvd’s en daardoor hun culturele smaak te verruimen. Nu houden ze het vaak bij gekende en veilige keuzes;
veel muziek (en films) staan gratis op internet;
De uitleningen van cd's en dvd's verminderen stelselmatig. Dit komt o.a. door het feit dat de AVM-collectie momenteel niet evenveel kansen krijgt dan onze collectie gedrukte materialen. Voor veel mensen blijft het betalen van leengeld namelijk een drempel om eens iets nieuws te proberen. Bovendien heeft niet elke lener de (financiële) mogelijkheid om zich te abonneren op een streamingplatform, dus de bibliotheekcollectie biedt een waardig alternatief;
het afschaffen van het leengeld zal de uitleencijfers (tijdelijk) een boost geven. De collectie, waar de bibliotheek jarenlang in geïnvesteerd heeft, zal op die manier beter renderen;
muziek op fysieke dragers is op termijn een aflopend verhaal. Dit wil ook zeggen dat de kost voor het actualiseren en aanvullen van deze collectie in de toekomst geheel of gedeeltelijk zal wegvallen;
we kunnen deel uitmaken van een samenwerkingsverband en gebruik maken van alle voordelen. In de toekomst zullen vermoedelijk nog andere bibliotheken tot dit samenwerkingsverband toetreden. Indien de bibliotheek van Grimbergen vasthoudt aan het vragen van leengeld voor cd's en dvd's, is het niet mogelijk om in te stappen in groep 2 met de andere bibliotheken van de Noordrand en zullen we een buitenbeentje zijn in de regio. Dit betekent voor de bibliotheek een stap terug in plaats van vooruit. De bibliotheek mist daarmee ook een unieke kans om te tonen aan de inwoners en klanten dat ze er staat als moderne organisatie en dat ze voluit kiest voor een bovenlokaal, gecoördineerd beleid in plaats van versnippering
De maximale boete per materiaal wordt vastgesteld op € 5,00. Voorheen was dit € 20,00 per materiaal. Het bepalen van dit plafondbedrag van € 5,00 kadert in het systeem van de deurwaardersprocedure. Onze regio kiest er namelijk voor om de definitieve afhandeling van achterstallige leners in de toekomst sneller op te starten. Als we een hoger plafond instellen, wil dit zeggen dat we langer moeten wachten om de dossiers naar de financiële dienst te kunnen sturen voor verdere afhandeling. Langer wachten vergroot echter de kans op het niet kunnen innen van boetes of materiaalvergoedingen.
Bovendien merken we dat, als we te lang wachten, leners vaak al niet meer weten over welke materialen het juist gaat. Door het verlagen van de plafondbedragen en het sneller afhandelen van achterstallige dossiers willen korter op de bal spelen.
Een lidmaatschap wordt voortaan ook al geblokkeerd als er € 5,00 openstaande kosten zijn. Op dit moment gebeurt deze blokkering pas op € 20,00 openstaande kosten.
Iedereen mag alles ontlenen (behalve dvd's volwassenen en strips volwassenen). Door de meer expliciete beelden die soms in deze 2 categorieën aanwezig zijn, mogen zij enkel door volwassenen ontleend worden.
Indien je een mailadres opgaf, ontvang je een herinneringsmail voordat de leentermijn afloopt. De bibliotheek legt er de nadruk op dat deze mail louter informatief is. Het niet ontvangen van deze mail kan een klant niet inroepen als reden om geen boete te moeten betalen.
Bij het overschrijden van de uitleentermijn worden de herinneringsbrieven voortaan sneller verstuurd, nl. na 1 week te laat krijgt de klant een eerste herinnering en na twee weken te laat krijgt de klant een tweede herinnering. Als de materialen na twee herinneringen niet teruggebracht worden, ontvangt de klant een derde herinnering
Als de klant niet reageert op deze 3 herinneringen, stuurt de bibliotheek het dossier naar de financiële dienst. Op dit moment kan de klant zijn materialen niet meer terugbrengen en moet hij ze vergoeden.
Een materiaal reserveren kost € 1,00 (nu kost dit € 0,80).
Het beheersorgaan van de bibliotheek nam kennis van de basisprincipes van het nieuwe gebruikersreglement in de vergadering van 1 december 2020.
/
Artikel 1.
Onderstaand gebruikersreglement Bibliotheken Noordrand als volgt goed te keuren:
Gebruikersreglement Bibliotheken Noordrand
Deel I Algemene bepalingen
Artikel 1 – Noordrand
De openbare bibliotheken van Noordrand hanteren een gezamenlijk gebruikersreglement.
De algemene bepalingen van dit reglement zijn van toepassing op alle bibliotheken van dit samenwerkingsverband, hun filialen/uitleenposten en de dienstverlening buiten de muren van de bibliotheek. De algemene bepalingen worden aangevuld met bepalingen die voor iedere bibliotheek specifiek zijn.
Artikel 2 – Slim Netwerk
Alle bibliotheken van Noordrand maken deel uit van het Slim Netwerk. Leners met een geldig lidmaatschap in een van de aangesloten bibliotheken kunnen gebruik maken van de diensten van alle bibliotheken uit het netwerk.
Artikel 3 – Akkoord
Door de bibliotheek te bezoeken of door zich in te schrijven, verklaart de betrokkene zich akkoord met dit reglement. Het reglement is raadpleegbaar ter plekke of op de website van de bibliotheek.
Artikel 4 – Inschrijving
Lid worden van de bibliotheek gebeurt met een geldige identiteitskaart of een geldig persoons- en Belgisch adresbewijs. Kinderen tot en met 11 jaar kunnen zich enkel inschrijven wanneer ze vergezeld zijn door een ouder of voogd met een geldige identiteitskaart of een geldig persoons- en Belgisch adresbewijs. Kinderen en personen die niet over een elektronische identiteitskaart beschikken, ontvangen bij de inschrijving een lidkaart.
Artikel 5 – Lidmaatschap en tarieven
Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar zijn gratis lid.
Vanaf 18 jaar betaal je eenmaal per jaar 5,00 euro voor 12 maanden.
In een aantal bibliotheken van Noordrand wordt hiervan afgeweken voor een of meer lenerscategorieën. Zie verder bij ‘Specifiek voor jouw bibliotheek’.
Vervanging van de lidkaart door verlies of beschadiging kost 3,00 euro.
Je mag je elektronische identiteitskaart of lidkaart niet door iemand anders laten gebruiken.
Artikel 6 – Verantwoordelijkheid
De lener is verantwoordelijk voor de op zijn naam geleende materialen. Hij/zij mag deze materialen niet aan anderen doorgeven. Bij minderjarige gebruikers is de ouder of voogd verantwoordelijk.
Voor je materialen leent, dien je ze na te kijken op beschadiging en volledigheid. Bij een probleem verwittig je de bibliotheekmedewerker om te vermijden dat je zelf aansprakelijk wordt gesteld.
Zonder voorafgaande opmerkingen word je geacht de materialen in goede staat te hebben ontvangen. Bij verlies of beschadiging van materialen betaal je kosten volgens de specifieke bepalingen van de bibliotheek waar je het materiaal leende. Zie verder bij ‘Specifiek voor jouw bibliotheek’.
De bibliotheek is niet aansprakelijk voor defecten of beschadigingen aan apparatuur, veroorzaakt door het afspelen van geleende materialen.
Artikel 7 – Privacy
De bibliotheekgebruiker gaat akkoord met het gebruik van de door hem ter beschikking gestelde persoonlijke gegevens, in zoverre dit nodig is voor de werking van de bibliotheek. Persoonlijke gegevens en uitleengegevens van de gebruiker worden zonder zijn toestemming niet meegedeeld aan derden. Je kan de volledige privacyverklaring raadplegen in de bibliotheek of downloaden op https://bibliotheek.be/privacyverklaring-bibliotheeksysteem).
De bibliotheek houdt zich in alle gevallen aan de toepasselijke wet- en regelgeving, namelijk de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) (ook bekend als General Data Protection Regulation of GDPR).
Artikel 8 – Auteursrechten
De bibliotheek houdt zich aan de bepalingen van de auteurswet. Je mag documenten uitsluitend voor eigen gebruik kopiëren. De volledige verantwoordelijkheid in verband met het gebruik van de bibliotheekmaterialen berust bij de gebruiker.
Artikel 9 – Maximaal aantal materialen
Je kan per keer maximaal 20 materialen lenen.
Artikel 10 – Leentermijn en verlengen
Uitlenen en verlengen kan enkel mits het voorleggen van een geldig lidmaatschapsbewijs.
De leentermijn is 4 weken.
De leentermijn kan eenmaal met 4 weken verlengd worden.
Verlengen is online mogelijk via ‘Mijn Bibliotheek’ en in de bibliotheek.
Wanneer iemand anders een materiaal reserveerde, kan je de leentermijn niet verlengen.
Voor bijzondere en/of tijdelijke collecties en tijdens vakantieperiodes kunnen er in sommige bibliotheken afwijkende leentermijnen of -leenvoorwaarden gelden.
Artikel 11 – Leengeld
Voor het lenen van materialen wordt geen leengeld aangerekend.
Artikel 12 – Terugbrengen
Materialen breng je terug naar de bibliotheek waar je ze leende. Buiten de openingsuren kan je gebruik maken van de inleverbus. Zie verder bij ‘Artikel 22 - Inleverbus’.
Artikel 13 – Boetes
Als je de leentermijn overschrijdt, betaal je een boete van 0,10 euro per openingsdag per materiaal en de eventuele kosten voor herinneringsbrieven.
Het aanrekenen van de boete start op de dag na het verstrijken van de leentermijn en wordt per dag gerekend. De maximale boete is 5,00 euro per materiaal.
Artikel 14 – Herinneringsmail
Indien je een mailadres opgaf, ontvang je een herinneringsmail voordat de leentermijn afloopt.
Deze mail is louter informatief. Het niet ontvangen van deze mail kan je niet inroepen als reden
om geen boete te moeten betalen. Hou daarom steeds de inleverdatum op je uitleenticket of via ‘Mijn Bibliotheek’ in de gaten. Breng de bibliotheek steeds op de hoogte bij een wijziging van je contactgegevens.
Artikel 15 – Overschrijden leentermijn
Als de leentermijn één week overschreden is, krijg je een mail of brief met een eerste herinnering.
Als je hierop niet reageert, krijg je een week later een tweede herinnering per brief.
Vier weken na de inleverdatum wordt de derde herinnering verstuurd. Hierbij worden de vervangingskosten van de uitgeleende materialen vermeld. Deze brief is de laatste kans om te vermijden dat je de vermelde vervangingskosten moet betalen.
Lever de materialen zo snel mogelijk in of neem contact op met de bibliotheek.
Artikel 16 – Financieel dossier
Wanneer je niet reageert op de drie herinneringen vanuit de bibliotheek, wordt je lidmaatschap geblokkeerd en moet je alle materialen vergoeden. Terugbrengen kan dan niet meer. Eventuele teruggave van materialen kan er in geen geval toe leiden dat het bedrag van de vordering aangepast wordt.
Dit wordt verder opgevolgd door de financiële dienst van de gemeente of van het autonoom gemeentebedrijf. Hierbij kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht.
Artikel 17 – Blokkering lidmaatschap
Je lidmaatschap wordt geblokkeerd indien je 5,00 euro openstaande kosten hebt (lidgeld niet meegerekend). In dat geval kan je niets meer lenen of verlengen tot je kosten betaald zijn.
Artikel 18 – Reserveren
Je kan gelijktijdig maximaal 5 materialen reserveren. Hiervoor betaal je een reservatiekost van 1,00 euro per materiaal. Van zodra de gereserveerde materialen beschikbaar zijn, ontvang je een mail, brief of telefoon. Je hebt dan 14 dagen tijd om je gereserveerde materialen af te halen. Deze kosten worden ook aangerekend wanneer je het materiaal niet komt afhalen.
Artikel 19 – Aanvragen uit andere bibliotheken
Je kan gelijktijdig maximaal 5 materialen aanvragen bij andere openbare bibliotheken. Hiervoor betaal je een kost van 2,50 euro per geslaagde aanvraag. De leentermijn voor materialen van een andere bibliotheek is maximaal 4 weken. Deze materialen kunnen niet verlengd worden. Deze kosten worden ook aangerekend wanneer je het materiaal niet komt afhalen.
Artikel 20 – Onvoorziene omstandigheden
Alle onvoorziene omstandigheden worden geregeld door de verantwoordelijke van de bibliotheek en indien nodig door het college van burgemeester en schepenen van de respectievelijke gemeente.
Deel II Specifiek voor jouw bibliotheek
Artikel 21 – Vergoeden van bibliotheekmaterialen
Bij verlies of beschadiging van een materiaal betaal je de oorspronkelijke aankoopprijs (incl. btw) van dit materiaal.
Artikel 22 – Inleverbus
Buiten de openingsuren kan je gebruik maken van de inleverbus om materialen terug te brengen. De volgende openingsdag worden de materialen ingenomen. Deze openingsdag geldt als inleverdatum. Eventuele boete moet je betalen bij een volgend bibliotheekbezoek.
Tegen onze vaststelling van beschadigingen of onvolledigheid is geen verhaal mogelijk.
Artikel 23 – Internet
Iedereen kan gratis gebruik maken van het lokale wifi-netwerk.
Computers met internetverbinding zijn beschikbaar tijdens de openingsuren van de bibliotheek voor bibliotheekgebruikers met een geldig lidmaatschap. Zij moeten zich registreren met hun lidkaart of identiteitskaart.
Om de rust te verzekeren worden max. 2 personen per pc toegelaten.
In volgorde van aanmelding kan gedurende een uur gewerkt worden. Deze tijdsduur kan verlengd worden indien geen andere kandidaat-gebruikers zich aandienen.
Reserveren is niet mogelijk.
De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor schade aan apparatuur van de gebruiker, noch voor verlies van gegevens.
De bibliotheek is een publieke ruimte, toegankelijk voor mensen van elke leeftijd en overtuiging. Het gebruik van internet is niet toegelaten voor onwettige doeleinden of het bekijken van aanstootgevende sites.
Artikel 24 - E-readers en e-boeken
Vanaf 12 jaar kan je een e-reader lenen voor het lezen van e-boeken die door de bibliotheek op het toestel worden geplaatst. Je mag e-boeken niet kopiëren, verwijderen en/of toevoegen. We lenen geen e-boeken uit op persoonlijke toestellen.
Je kan maximum 1 e-reader per lidmaatschap ontlenen.
De lener kan maximum 5 e-boeken per e-reader ontlenen.
De lener ontvangt de e-reader volledig opgeladen en in goede staat. De lener zal de e-reader met zorg behandelen en niet uitlenen aan derden.
Het terugbrengen van de e-reader kan enkel aan de balie. Om schade te voorkomen mag je ze niet in de inleverbus steken. Bij verlies of beschadiging van de e-reader en/of beschermhoes rekenen we de volledige kostprijs aan.
Artikel 25 – Bijzondere bepalingen
Geluidsoverlast, roken, eten en drinken zijn niet toegestaan in de bib.
Dieren worden niet toegelaten tenzij als begeleiding van personen met een beperking.
Artikel 26 -inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op 26 februari 2021.
Art. 2.
Het huidige reglement, zoals goedgekeurd in zitting van 28 september 2017, op te heffen en het nieuwe reglement in werking te laten treden zoals bepaald in artikel 1.
De gemeenteraad gaat akkoord met het éénmalig toekennen van een bedrag van 8.745,61 euro aan de Raad Lokale Economie ter financiering van de eindejaarsactie en dit in het kader van COVID-19.
Artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Het besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 aangaande de toekenning van een gemeentelijke corona-subsidie ten behoeve van de lokale economie.
Het besluit van de gemeenteraad van 26 november 2020 aangaande de uitbreiding van de toekenning van een gemeentelijke corona-subsidie ten behoeve van de lokale economie.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 januari 2021 aangaande de verdere uitbreiding van de toekenning van een gemeentelijke corona-subsidie ten behoeve van de lokale economie.
/
In de zitting van 5 oktober 2020 is het college van burgemeester en schepenen akkoord gegaan met de organisatie van een alternatieve eindejaarsactie van 1 december tot en met 31 januari 2021 ter ondersteuning van de lokale handelaars.
Deze actie bestaat uit een online selfie-campagne ter promotie van het lokale winkelen. De origineelste foto's worden beloond met waardebonnen te spenderen bij de lokale handelaars.
Het schepencollege besliste in dezelfde zitting een bedrag van € 10.000 te voorzien voor dit project op voorwaarde dat er tevens een bijdrage van de deelnemende handelaars werd gevraagd voor een totaalbedrag van € 5.000 (dit bedrag werd bepaald op basis van het aantal deelnemende handelaars).
In totaal nemen 63 handelaars deel aan de actie en betaalden hiervoor een bijdrage van € 75 op rekening van de Raad Lokale Economie, in totaal € 4.725.
In het kader van de subsidie ter promotie van de handelskernen van de provincie Vlaams-Brabant werd een dossier ingediend tot het bekomen van een subsidie t.w.v. € 5.000 voor dit project. De provincie kende uiteindelijk een subsidie van € 2.500 toe.
Het gemeentebestuur bekostigde reeds het drukwerk (infoportieken, affiches,...) voor de eindejaarsactie voor een bedrag van € 1.254,39. Dit bedrag wordt van de € 10.000 afgetrokken.
De Raad Lokale Economie zal een totaalbedrag van € 10.000 spenderen aan de verloting van waardebonnen. De resterende inkomsten van deze eindejaarsactie zullen geïnvesteerd worden in toekomstige acties.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een beslissing te nemen over het al dan niet toekennen van € 8.745,61 aan de Raad Lokale Economie ter financiering van de eindejaarsactie.
Budget is voorzien op ACT-269 0500-00 6159900 (centrummanagement).
Enig artikel.
Akkoord te gaan met het éénmalig toekennen van een bedrag van 8.745,61 euro aan de Raad Lokale Economie ter financiering van de eindejaarsactie en dit in het kader van COVID-19.
De gemeenteraad bekrachtigt:
1. het besluit van burgemeester en schepenen van 11 januari 2021 houdende goedkeuring van:
2. het besluit van de burgemeester van 15 januari 2021 inzake "De controle en handhaving van de quarantaineverplichting m.h.o. de beheersing en bestrijding van de COVID-19 pandemie.
3. het besluit van burgemeester en schepenen van 18 januari 2021 inzake "COVID-19: Quarantaine handhaving door lokale besturen - Protocol quarantaine - advies DPO - Protocol elektronische mededeling persoonsgegevens - Besluit van de burgemeester - Kennisname en goedkeuring".
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB):
De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden. Ook dit vormt een rechtsgrond voor het optreden van de lokale besturen in het kader van de COVID-19-pandemie.
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
(...)
ALGEMEEN
Gemeenten hebben ook tot taak hebben het voorzien ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. Meer bepaald kan de gemeente passende maatregelen nemen om rampen en plagen, zoals epidemieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden.
De Vlaamse Regering heeft op 13 november 2020 de juridische contouren vastgelegd van de lokale bronopsporing en het lokale contactonderzoek in het kader van de coronacrisis. Ze kent ook een specifieke subsidie toe aan de Vlaamse gemeenten ter ondersteuning van de bijkomende inzet in preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantainecoaching en contactonderzoek.
De lokale besturen kiezen in het kader van dit besluit tussen de volgende opties, met bijhorende financiering:
Deze subsidie heeft betrekking op de periode van 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021.
Met voornoemde doelstelling kunnen lokale besturen dan ook als verwerker voor het Agentschap Zorg en Gezondheid optreden en kunnen ze rechtstreeks toegang hebben tot de databank Sciensano –gegevensdatabank.
Het lokaal contactonderzoek wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen, scripts en kwaliteitsnormen van het centraal contactonderzoek. Hiervan kan niet worden afgeweken om en uniformiteit van het contactonderzoek te bewaken.
SPECIFIEK
Standpunt ELZ Grimbergen en zorgraad
E-mail van Leen VERBESSELT ELZ regio Grimbergen van maandag 7 december 2020 i.v.m. lokale bronopsporing en contactonderzoek:
"Geachte Burgemeester,
Geachte Algemeen Directeur,
De Vlaamse Regering heeft op 13 november 2020 de juridische contouren vastgelegd van de lokale bronopsporing en het lokale contactonderzoek in het kader van de coronacrisis. Ze kent ook een specifieke subsidie toe aan de Vlaamse gemeenten ter ondersteuning van de bijkomende inzet in preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantainecoaching en contactonderzoek.
De lokale besturen kiezen in het kader van dit besluit tussen de volgende opties, met bijhorende financiering:
Optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching
een forfaitaire financiering op basis van het aantal inwoners van de gemeente: 0,125 euro per inwoner en per maand
Optie 2: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching en contactonderzoek
krijgen voorgaande forfaitaire subsidie en daarnaast nog een variabele subsidie van 100 euro per afgehandeld ticket/werkorder van een nieuwe indexpatiënt, inclusief de werkorders/tickets van een evenwaardig aantal hoog risicopatiënten
Deze subsidie heeft betrekking op de periode van 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021.
Lokale besturen kunnen individueel een engagement nemen of kunnen zich ook verenigen.
Na beraadslaging in het Covid19 Team van de Eerstelijnzone Regio Grimbergen en beslissing op de Zorgraad adviseren wij uw Lokaal Bestuur om te kiezen voor optie 1 die aangegeven werd in het schrijven dat u ontving vanuit Binnenlands Bestuur en deze keuze ook aan te duiden op de te ondertekenen samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse Regering via het Agentschap Zorg & Gezondheid en deze tijdig in te sturen.
Voor het opnemen van de taken verzoeken wij u om de helft van de toegekende subsidie door te storten op rekening KBC bank nv: BE04 7350 5540 1031 van de Eerstelijnszone wat ons zal toelaten de activiteiten op te nemen en de werking van uw lokaal bestuur mee te ondersteunen en te begeleiden.
Mogen wij u vriendelijk verzoeken ons uw beslissing uiterlijk tegen 15/12/2020 mee te delen?
Namens de zorgraad,
Leen Verbesselt
Coördinator Eerstelijnszone regio Grimbergen"
Context:
In de fase van de COVID-19-crisis waarin we ons momenteel bevinden, is een cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing.
Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.
Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensiblisering, handhaving) kunnen nemen.
Ter ondersteuning van de centrale contactopsporing heeft de Vlaamse Regering op 16 oktober 2020 de lokale besturen gemobiliseerd om complementair in te zetten op preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine-coaching en lokaal contactonderzoek.
De contouren werden verder uitgewerkt in het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.
Wat de aard van de engagementen betreft, kunnen lokale besturen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 kiezen tussen de volgende opties:
Optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching
Optie 2: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching én aanvullend lokaal contactonderzoek.
De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters.
De lokale besturen worden gesubsidieerd voor het opnemen van complementaire engagementen als volgt :
de gemeenten die inzetten op optie 1 (preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor maximum 5 maanden (ten vroegste start op 1 november 2020 – uiterlijk tot 31 maart 2021);
de gemeenten die inzetten op optie 2 (voorgaande engagementen optie 1 + aanvullend lokaal contactonderzoek) krijgen voorgaande forfaitaire subsidie en daarnaast nog een variabele subsidie van 100 euro per afgehandeld ticket/werkorder van een nieuwe indexpatiënt, inclusief de werkorders/tickets van een evenwaardig aantal hoog risicocontacten.
Periode : ten vroegste vanaf 1 november 2020 tot uiterlijk 31 maart 2021.
Bij besluit van het college van 7 december 2020 werd geopteerd, op voorstel van de Zorgraad van de eerstelijnszone Grimbergen, voor optie 1.
Op 8 december 2020 werd de gevraagde inlichtingenfiche overgemaakt aan het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Begin januari 2021 ontving men de samenwerkingsovereenkomst en volgende bijlagen:
afsprakenkader op te maken in overleg met het COVID-19 team van de eerstelijnszone Grimbergen
verwerkersovereenkomst
aanvraagformulier voor toegang tot de interne controletoren en het uitbraak volg systeem
optie: protocol voor verdere maatregelen.
Gezien alle documenten uiterlijk op 31 januari 2021 bezorgd dienden te worden aan het Agentschap, heeft het van burgemeester en schepenen in zitting van 11 januari 2021 zijn goedkeuring gegeven zodat alle documenten tijdig doorgegeven konden worden.
De burgemeester is op 15 januari 2021 overgegaan tot ondertekening van het protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid naar de gemeente Grimbergen in het kader van het doorgeven van persoonsgegevens conform artikel 34/1 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid.
Dit besluit is in werking getreden vanaf datum van ondertekening ervan en werd bekendgemaakt op de webtoepassing van de gemeente.
Dit onder voorbehoud van bekrachtiging door de gemeenteraad.
In kader van quarantaine handhaving door lokale besturen ( gewijzigd decreet over het preventieve gezondheidsbeleid en uitvoeringsbesluit) werd door het college een protocol goedgekeurd na advies van de DPO. Dit protocol biedt de mogelijkheid aan lokale besturen om de gegevens te ontvangen van de personen die in verplichte quarantaine moeten met het oog op de controle en de handhaving van de verplichte quarantaine. Hierdoor krijgen de lokale besturen de tools in handen om deze controle en handhaving ook efficiënt te kunnen uitvoeren.
Voorstel
1. Kennisname en bekrachtiging van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 januari 2021 houdende de goedkeuring van:
het afsprakenkader tussen vzw Eerstelijnszone Regio Grimbergen en de gemeenten van ELZ Grimbergen- zoals toegevoegd in bijlage.
de samenwerkingsovereenkomst met het agentschap Zorg en Gezondheid en de bijlagen.
Inzake bijlage 4: protocol voor verdere maatregelen werd advies gevraagd aan de DPO, dit protocol is optioneel en werd in afwachting van het advies van de DPO nog niet doorgestuurd.
2. Kennisname en bekrachtiging van het besluit van de burgemeester van 15 januari 2021 houdende "De controle en handhaving van de quarantaineverplichting m.h.o. de beheersing en bestrijding van de COVID-19 pandemie.
3. Kennisname en bekrachtiging van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 januari 2021 houdende de goedkeuring van het quarantaine protocol in kader van het gewijzigd decreet over het preventieve gezondheidsbeleid en het uitvoeringsbesluit. Aanduiding van de burgemeester als verwerkingsverantwoordelijke.
STAPPENPLAN OPSTART LOKALE CONTACTTRACING (versie 3 december 2020) - bron Vlaanderen helpt
FASE 1: AANMELDING LOKAAL BESTUUR VOOR LOKALE CONTACTTRACING
Stap 1: Bekendmaking keuze lokaal bestuur voor optie 1 of optie 2
Het lokaal bestuur kiest om in te zetten op optie 1 of optie 2 en maakt zijn keuze kenbaar door de inlichtingenfiche te bezorgen tegen 11 december 2020 via vlaanderenhelpt@vlaanderen.be.
Stap 2: Ontvangstmelding keuze lokaal bestuur en ontvangst van de overeenkomsten via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur
Het lokaal bestuur (algemeen directeur en contactpersoon van het lokaal bestuur opgegeven in de inlichtingenfiche) krijgt de ontvangstmelding van de ingestuurde inlichtingenfiche via het digitaal loket van het ABB.
Bij deze ontvangstmelding ontvangt het lokaal bestuur eveneens de samenwerkingsovereenkomst passend bij de doorgegeven optie, samen met de bijlagen (verwerkersovereenkomst, eventueel protocol, afsprakenkader, aanvraagformulieren voor de accounts in de verschillende dataplatformen), alsook het generiek mailadres van AZG (eerstelijn@vlaanderen.be).
Stap 3: Vervolledigen en ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst en de bijlagen
Het lokaal bestuur vervolledigt (waar nodig) de samenwerkingsovereenkomst en de bijlagen.
Het afsprakenkader wordt ingevuld in overleg met de COVID-19-teams binnen de zorgraden en wordt als bijlage aan de samenwerkingsovereenkomst gevoegd.
Stap 4: Goedkeuring afsluiten samenwerkingsovereenkomst en bijlagen door bevoegd lokaal orgaan
Het bevoegd orgaan van het lokaal bestuur (gemeenteraad, of bij delegatie het college van burgemeester en schepenen) keurt de volledig ingevulde documenten goed.
Stap 5: Ondertekende overeenkomsten bezorgen via digitaal loket
Het lokaal bestuur verstuurt de ondertekende samenwerkingsovereenkomst met alle bijlagen (samenwerkingsovereenkomst, verwerkersovereenkomst, eventueel protocol, afsprakenkader, aanvraagformulieren voor de accounts in de verschillende dataplatformen) op uiterlijk 31 januari 2021 via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Het Agentschap Binnenlands Bestuur bezorgt de overeenkomsten aan het Agentschap Zorg en Gezondheid voor ondertekening.
Stap 6: Ontvangst definitief ondertekende verwerkersovereenkomst en samenwerkingsovereenkomst
Na ondertekening door het Agentschap Zorg en Gezondheid wordt de definitieve samenwerkingsovereenkomst met bijlagen opnieuw verstuurd aan het lokaal bestuur (via het digitaal loket).
Stap 7: Toegang tot de controletoren, uitbraakvolgsysteem (zodra technisch mogelijk) en het script en formsplatform voor max 3 medewerkers van het lokaal bestuur.
Stap 8: Opleiding en help desk
Er is een handleiding ter beschikking rond de werking van de interne controletoren. AZG werkt momenteel aan het voorzien van een bijkomende opleiding, naast de handleiding. Op het terrein werken de zorgraden met de controletoren. In afwachting van een bijkomende opleiding kan het bestuur afspraken maken met de zorgraad.
Als gekozen wordt voor optie 2, krijgen de supervisoren of verantwoordelijken van het lokaal contactcenter (een tweetal personen per initiatief) van het lokaal bestuur een train the trainer opleiding door het consortium. Deze verantwoordelijken of supervisoren zijn verantwoordelijk voor de opleiding van hun contactagenten.
Voor vragen over de opleiding kunnen de besturen terecht bij roos.andries@cm.be & Mathias.Neelen@socmut.be .
Voor technische vragen rond de platformen kunnen de besturen terecht bij:
Voor functionele vragen en problemen over Script&Form (Hoe doe ik? Waar vind ik?...) kunnen de besturen terecht bij ct_expert@ipggroup.eu
Stap 9: Opstart lokale contacttracing
Het lokaal bestuur kan starten met de lokale contacttracing.
FASE 2: AANVRAAG EN UITBETALING SUBSIDIE
Stap 1: Bezorgen documenten via digitaal loket
Het lokaal bestuur dient uiterlijk op 1 juni 2021 via het digitaal loket een aanvraag in voor het ontvangen van de subsidie.
In de aanvraag bezorgt het lokaal bestuur minimaal de volgende informatie:
1° de identificatiegegevens van het lokaal bestuur;
2° de datum en ondertekening;
3° volgende documenten:
De samenwerkingsovereenkomst, verwerkersovereenkomst en eventueel het protocol, werden reeds eerder ingezonden (bij de aanmelding) en hoeven niet opnieuw te worden ingezonden.
Voor vragen kan zij terecht bij de FAQ’s op www.vlaanderenhelpt.be of zendt zij de vragen door via vlaanderenhelpt@vlaanderen.be.
Stap 2: Kwaliteitscontrole
De Vlaamse overheid oefent toezicht uit op de naleving van de bepalingen van dit besluit. Het lokaal bestuur verstrekt daartoe de gevraagde documenten, inlichtingen of toelichtingen.
Stap 3: Uitbetaling subsidie
De subsidie wordt als volgt uitbetaald:
1° uiterlijk op 31 maart 2021: een voorschot van 80% van de forfaitaire subsidie na het indienen, op uiterlijk 31 januari 2021, via digitale weg, bij het Agentschap Binnenlands Bestuur, van:
2° uiterlijk op 30 september 2021: het saldo van 20% van de forfaitaire subsidie en 100% van de variabele subsidie nadat het lokaal bestuur, op uiterlijk 1 juni 2021, de volgende stukken heeft ingediend:
Artikel 1.
Kennis te nemen van het besluit van burgemeester en schepenen van 11 januari 2021 houdende de goedkeuring van:
het afsprakenkader tussen vzw Eerstelijnszone Regio Grimbergen en de gemeenten van ELZ Grimbergen- zoals toegevoegd in bijlage en
de samenwerkingsovereenkomst met het agentschap Zorg en Gezondheid en de bijlagen.
Art. 2.
Kennis te nemen van het besluit van de burgemeester van 15 januari 2021 inzake "De controle en handhaving van de quarantaineverplichting m.h.o. de beheersing en bestrijding van de COVID-19 pandemie.
Art. 3.
Kennis te nemen van het besluit van burgemeester en schepenen van 18 januari 2021 inzake "COVID-19: Quarantaine handhaving door lokale besturen - Protocol quarantaine - advies DPO - Protocol elektronische mededeling persoonsgegevens - Besluit van de burgemeester - Kennisname en goedkeuring".
Art. 4.
De besluiten vermeld in artikels 1 tem. 3 te bekrachtigen.
De gemeenteraad nam kennis van de toegevoegd punt van raadslid Luk RAEKELBOOM inzake Vaccinatie ELZ Grimbergen, als bijlage bij het besluit gevoegd, en verwijst voor de bespreking ervan naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan niet gebruikmaken van de mogelijkheid, vermeld in het eerste lid.
De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.
(...)
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
(...)
/
Gemeenteraadsleden kunnen punten toevoegen aan de agenda van de gemeenteraad.
Indien er geen agendapunten ter stemming worden voorgelegd, neemt de gemeenteraad louter kennis van deze punten en verwijst men voor het overige naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, die men kan terugvinden op de gemeentelijke website.
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de toegevoegd punt van raadslid Luk RAEKELBOOM inzake Vaccinatie ELZ Grimbergen, als bijlage bij dit besluit gevoegd, en voor de bespreking ervan te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De gemeenteraad nam kennis van de mondelinge vragen door de raadsleden op de zitting gesteld en verwijst voor het overige naar het zittingsverslag, oftewel de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.
(...)
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
(...)
/
Raadslid Eddie BOELENS vraagt:
Raadslid Katrien LE ROY vraagt:
Raadslid Gerlant VAN BERLAER vraagt:
Raadslid Isabel GAISBAUER vraagt of:
/
Enig artikel.
Kennis te nemen van de mondelinge vragen door de raadsleden ter zitting gesteld en voor het overige te verwijzen naar het zittingsverslag, zijnde de audio-opname, te vinden op de gemeentelijke website.
De voorzitter sluit de zitting om 22:00.
Namens GEMEENTERAAD,
Muriel VAN SCHEL
algemeen directeur
Chantal LAUWERS
voorzitter gemeenteraad