In het kader van de uitvoering van het deelakkoord VIA 6 'koopkrachtverhoging publieke sector' gaat de gemeenteraad akkoord met een eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage 2020 voor de personeelsleden van WZC Ter Biest, LDC en GAW Ter Borre en de medewerkers huishoudelijke hulp.
Art. 40 en 41 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Besluit Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen (BVR RPR).
Besluit Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen (BVR RPR OCMW).
Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden en haar personeel, en latere wijzigingen.
VIA6-akkoord met koopkrachtmaatregelen voor de publieke sector dat de sociale partners en de Vlaamse Regering op 22 december 2020 bereikt hebben, en waarover onderhandeld werd in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 23 december 2020.
Rechtspositieregeling gemeente en OCMW, vastgesteld bij besluit van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 17 december 2020 (hierna: RPR).
Besluit van het college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 18 januari 2021 houdende Uitvoering deelakkoord VIA 6 ‘koopkrachtverhoging publieke sector’ - Eenmalige aanvulling op de eindejaarstoelage 2020.
De Vlaamse Regering sloot op 24 november 2020 een kaderakkoord (VIA 6 voor de periode 2021-2025) met de sociale partners dat moet zorgen voor meer koopkracht, meer handen in de zorg en meer veerkracht voor de Vlaamse zorgsector. Op 23 december 2020 sloten de Vlaamse Regering en de sociale partners reeds een deelakkoord over de concrete invulling van de koopkrachtmaatregelen in de private en publieke sector. Concreet werd het volgende beslist:
De koopkrachtverhoging geldt voor alle sectoren die vallen onder het VIA 5, met uitzondering van de dienstencheque-ondernemingen. De regering en de sociale partners gaan ervan uit dat elk lokaal bestuur zal toezien op de uitvoering van de deelakkoorden in eigen gemeente.
1. Eenmalige aanvulling van de eindejaarstoelage 2020
Toepassingsgebied
De verhoging van de eindejaarstoelage 2020 voor het zorgpersoneel geldt voor al het personeel dat in de DMFA-aangifte een VIA-deelcode heeft toegewezen gekregen, met uitzondering van de deelcodes 102 (dienstencheques) en 500-512 (socio-culturele sector). Het personeel tewerkgesteld met VIA-code 509 (lokale diensteneconomie) moet worden meegenomen voor de eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage op voorwaarde dat deze personen tewerkgesteld zijn in één van de VIA-sectoren.
Het al dan niet toekennen van een VIA-deelcode is op zich geen element om te besluiten dat iemand wel of geen recht heeft op de koopkrachtmaatregelen en op de verhoging van de eindejaarstoelage in het bijzonder, maar dat het eerder een administratieve bevestiging is dat het om VIA-personeel gaat. In voorkomend geval is een rechtzetting van de juiste VIA-deelcode noodzakelijk omdat de omvang van de subsidies van de Vlaamse overheid ervan afhangt, alsook de verdeling van deze subsidies aan elk individueel bestuur.
Voor wat betreft het ondersteunend personeel in de welzijns-, zorg- en gezondheidsvoorzieningen heeft het bestuur enige beleidsmarge om te oordelen dat een ondersteunend personeelslid onder het VIA-toepassingsgebied valt en dus als VIA-personeelslid (met de bijhorende VIA-deelcode) wordt beschouwd. Het criterium om de afweging (wel of niet VIA-personeelslid) te maken, kan in dat geval zijn om te kijken naar de hoofdactiviteit: wie voor het grootste deel van zijn tijd de ondersteuning doet van VIA-diensten, zou ook als VIA-personeelslid kunnen worden beschouwd.
Werkwijze
De onmiddellijke eenmalige koopkrachtverhoging gebeurt door middel van een eenmalige aanvulling van de eindejaarstoelage 2020 als volgt:
2. Recurrente verhoging van de eindejaarstoelage vanaf 2021
Toepassingsgebied
Aan alle personeelsleden die onder het toepassingsgebied van het deelakkoord vallen wordt een recurrente koopkrachtverhoging toegekend (zie eerder).
Werkwijze
De recurrente koopkrachtverhoging gebeurt door een verhoging van de eindejaarstoelage vanaf het jaar 2021 op de volgende wijze:
De verhogingen mogen in het totaal nooit leiden tot een eindejaarstoelage die hoger is dan een twaalfde van het jaarsalaris.
3. Uitrol van IF.IC
De IFIC-functieclassificatie is een indeling van functies volgens functiegewicht, uitgevoerd door de vzw IF-IC. Deze functieweging is anders dan de wijze van verloning bij de lokale besturen of in de publieke sector in het algemeen, waar de verloning weliswaar ook gebaseerd is op het gewicht van de functie, maar waarbij het gewicht van de functie verondersteld wordt bepaald te zijn door het voor die functie vereiste diploma.
De Vlaamse Regering en de sociale partners hebben beslist om de IFIC-functieclassificatie ook uit te rollen in de publieke sector. Het is de bedoeling dat alle functies meegenomen worden in het IFIC-model maar voor sommige functies zullen indien nodig overgangsmaatregelen worden uitgewerkt gelet op verschillen publiek – privaat die historisch zijn gegroeid.
Voor de geregionaliseerde sectoren wordt de streefdatum voor de implementatie van de vastgelegde functies bepaald op 1 oktober 2021, waarbij kan worden beslist om de IFIC-barema’s met terugwerkende kracht te laten ingaan op 1 juli 2021. Voor de klassieke VIA-sectoren wensen de sociale partners zich in te schrijven in de procedure van de private sector die thans lopende is. Indien dat onmogelijk zou zijn, wordt er een parallelle procedure opgezet met dezelfde timing. De sociale partners zullen de werkzaamheden hiervoor aanvatten in januari 2021 en periodiek de Vlaamse Regering rapporteren over de vooruitgang van de werkzaamheden en de implementatie van dit loonmodel.
Met het deelakkoord wordt volledig ingegaan op de voorwaarden die in het voorakkoord VIA 6 van 24 november 2020 werden gesteld met betrekking tot de maatregelen koopkracht en de implementatie van het IFIC-model voor de publieke sector, weliswaar rekening houdende met de specificiteit van de publieke sector.
De maatregelen zijn op korte, middellange en lange termijn significant voor het personeel van de openbare zorg- en welzijnsvoorzieningen.
De uitvoering van het deelakkoord dient te gebeuren op lokaal niveau. De eenmalige aanvulling op de eindejaarstoelage 2020 dient te worden uitgekeerd op basis van het goedgekeurd sectoraal deelakkoord.
De personeelsleden die overeenkomstig de bepalingen van het deelakkoord, in aanmerking komen voor de eenmalige aanvulling op de eindejaarstoelage 2020 zijn de volgende:
Voor de recurrente verhoging van de eindejaarstoelage vanaf 2021 is het wachten op een wijziging van het BVR RPR en BVR RPR OCMW. De Vlaamse Regering heeft zich ertoe geëngageerd om de afgesloten deelakkoorden, adviezen en protocollen afdwingbaar te maken. Zodra het BVR RPR en BVR RPR OCMW gewijzigd is, is er ook voor de recurrente verhoging van de eindejaarstoelage vanaf 2021 een uitvoeringsbasis gezien de RPR in artikel 193 het volgende bepaalt:
"Het personeelslid ontvangt jaarlijks een eindejaarstoelage zoals bepaald in het BVR RPR.
De verhogingen van het forfaitaire gedeelte zijn niet van toepassing op de personeelsleden die op grond van de wetgeving over de financiering van sommige gezondheidsinstellingen recht hebben op een jaarlijkse premie en een attractiviteitspremie. De premie en attractiviteitspremie worden toegekend in de plaats van de genoemde verhogingen van de eindejaarstoelage in overeenstemming met de onderrichtingen van de federale financierende overheid."
De personeelsleden die in aanmerking komen voor de recurrente verhoging van de eindejaarstoelage vanaf 2021 zijn de volgende:
Rekening houdend met het bovenstaande wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om zich in het kader van de uitvoering van het deelakkoord VIA 6 'koopkrachtverhoging publieke sector' akkoord te verklaren met de eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage 2020 voor de personeelsleden van WZC Ter Biest, LDC en GAW Ter Borre en de medewerkers huishoudelijke hulp.
Alle koopkrachtmaatregelen die het deelakkoord VIA 6 voorziet, worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid door de VIA-middelen.
Enig artikel.
Met het oog op de uitvoering van het deelakkoord VIA 6 'koopkrachtverhoging publieke sector' zich akkoord te verklaren met de eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage 2020 voor de personeelsleden van WZC Ter Biest, LDC en GAW Ter Borre en de medewerkers huishoudelijke hulp.