Terug
Gepubliceerd op 02/03/2021

Besluit  GEMEENTERAAD

do 28/01/2021 - 19:05

Reglement reflecterende huisnummers - Vaststelling

Aanwezig: Chantal LAUWERS, voorzitter gemeenteraad
Chris SELLESLAGH, burgemeester
William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur

De gemeenteraad stelt volgend reglement inzake reflecterende huisnummers vast:

I. De reflecterende huisnummers worden via een eenmalige actie gratis aangeboden:

  1. bestaande woningen: aan alle eigenaars van bestaande woningen;
  2. nieuwe woningen: Bij een bouwaanvraag wordt een reflecterend huisnummer telkens als verplichting opgenomen in de vergunning. De nieuwe eigenaars zorgen hier zelf voor. De huidige leveranciers wordt ter informatie meegedeeld;
  3. appartementsgebouwen: een appartementsgebouw heeft traditioneel een hoofdcijfer en een letter of cijfer (busnummer) per appartement. Het appartementsgebouw dient een reflecterend hoofdnummer te hebben, maar de busnummers niet.

II. Er geldt een uitzondering op het gratis ter beschikking stellen, voor volgende gebouwen:

  • bedrijven;
  • administratieve gebouwen;
  • commerciële gebouwen.

Zij dienen zelf te zorgen voor de uitvoering van de verplichting. (zij kunnen ook bestellen via de firma, waarbij de gemeente de gegevens zal bezorgen).

Dit reglement treedt conform artikel 288 Decreet Lokaal Bestuur (DLB), in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan en kent een éénmalige toepassing. Het besluit en de inhoud ervan, wordt conform artikels 286 §1, 1° en 287 DLB bekendgemaakt op de gemeentelijke website binnen de 10 dagen met vermelding van de datum van de bekendmaking.

Op dezelfde dag wordt dit besluit conform artikel 330 DLB, gemeld aan de toezichthoudende overheid via het digitaal loket.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:
  • Artikel 40 §3 en artikel 41 § 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
 
  • Volgens artikel 135, §2, 1° van de nieuwe gemeentewet is het de autonome bevoegdheid van de gemeente om de huisnummering op haar grondgebied te regelen (een omzendbrief legt wel enkele richtlijnen vast voor een zekere eenvormigheid).
 
  • Het besluit van de gemeenteraad van 30 augustus 2018 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

De beslissing wordt genomen op grond van:

ALGEMEEN

  • Artikel 14 van de Richtlijnen van 23 februari 2018 van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse zaken. (DOSSIERSTUK 3).
 
SPECIFIEK
  • Besluit van de gemeenteraad van 24 mei 2018, waarbij beslist werd (DOSSIERSTUK 1):

"Artikel 1. De gebouwen in Grimbergen worden voorzien van reflecterende huisnummers.

 Art. 2. Aan het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen om een actie te organiseren waarbij aan de inwoners een reflecterend huisnummerplaatje wordt aangeboden, voorzien van het eigen huisnummer, en vergezeld van de nodige informatie om het huisnummer op een correcte en goed zichtbare manier te plaatsen en om hiertoe de nodige middelen vrij te maken."

  • Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020: Ter stemming gelegd toegevoegd punt "Reflecterende huisnummers" ingediend door raadslid Jannik GROOTEN (DOSSIERSTUK 4).
 
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 december 2020 inzake Reflecterende huisnummers: ontwerpreglement en praktische uitvoering - Beslissing (DOSSIERSTUK 2).
 
 
  • Afdeling 8 en 9 van het Politiereglement Grimbergen.
 
  • Wijziging politiereglement - voorstel nieuw artikel dat ter goedkeuring voorgelegd wordt op de gemeenteraad van heden:

"Het huisnummer moet goed zichtbaar en hecht aangebracht worden naast de belangrijkste toegangsdeur; wanneer de voornaamste toegangsdeur niet aan de voorkant is gelegen of op meer dan 6 meter van de openbare weg, moet het nummer worden aangebracht aan de voornaamste inrit, op of naast de brievenbus. Uiterlijk op 1 januari 2022 moeten de huisnummers reflecterend zijn.  (...)"

De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

De gemeenteraad besliste op 24 mei 2018 om "de gebouwen in Grimbergen te voorzien van reflecterende huisnummers.

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen om een actie te organiseren waarbij aan de inwoners een reflecterend huisnummerplaatje wordt aangeboden, voorzien van het eigen huisnummer, en vergezeld van de nodige informatie om het huisnummer op een correcte en goed zichtbare manier te plaatsen en om hiertoe de nodige middelen vrij te maken."

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 7 december 2020 om reflecterende huisnummers te verplichten tegen 1 januari 2022 en deze gratis aan te bieden.

Hiervoor werden 11.000 (raming) aluminium huisnummers aangekocht bij de firma Alkobel BVBA, Westpoort 63, 2070 Zwijndrecht, aan de prijs van 1,380 euro/stuk = 15.180,00 euro (excl. 21% btw) en transportkosten = 56,95 euro (excl. 21% btw).

Voor bijbestellingen vanaf 50 stuks bedraagt de eenheidsprijs 2,714 euro (excl. 21% btw) en transportkosten.

 

Men zal naar alle bewoners van een woning een huisnummerplaatje en een begeleidend schrijven sturen. Dit begeleidend schrijven omvat ook een handleiding over de verschillende wijzen van bevestiging van het bordje (plakken/boren/...).

In de brief zal ook standaard worden vermeld:

"Indien u als bewoner niet de eigenaar bent, dient u contact te nemen met de eigenaar zodat hij kan zorgen voor de uitvoering van deze verplichting."

 

De bedeling wordt als volgt georganiseerd:

A) door de dienst Vergunningen:

  • 11.000 brieven met adres aanmaken;

  • 11.000 enveloppen met venster bestellen;

  • een aantal jobstudenten aan te stellen tegen vergoeding om de brieven met juiste bordje in de enveloppe te steken en dit te coördineren.

B) de bedeling aan huis via jobstudenten te organiseren, o.l.v. de dienst Vergunningen. Er kan stapsgewijs gewerkt worden via deelgemeenten/wijken.

 

Tevens werd beslist om de volgende modaliteiten via een reglement vast te stellen dat ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd:

I. De reflecterende huisnummers worden via een eenmalige actie gratis aangeboden:

  1. bestaande woningen: aan alle eigenaars van bestaande woningen;

  2. nieuwe woningen: Bij een bouwaanvraag wordt een reflecterend huisnummer telkens als verplichting opgenomen in de vergunning. De nieuwe eigenaars zorgen hier zelf voor. De huidige leveranciers wordt ter informatie meegedeeld;

  3. appartementsgebouwen: een appartementsgebouw heeft traditioneel een hoofdcijfer en een letter of cijfer (busnummer) per appartement. Het appartementsgebouw dient een reflecterend hoofdnummer te hebben, maar de busnummers niet.

II. Er geldt een uitzondering op het gratis ter beschikking stellen, voor volgende gebouwen:

  • bedrijven;

  • administratieve gebouwen;

  • commerciële gebouwen.

Zij dienen zelf te zorgen voor de uitvoering van de verplichting. (zij kunnen ook bestellen via de firma, waarbij de gemeente de gegevens zal bezorgen).

De dienst Communicatie de opdracht te geven om via het infoblad en de sociale media een informatie- en sensibiliseringscampagne te voeren om het belang van goed zichtbare en reflecterende huisnummers toe te lichten alsook de juiste manier van aanbrengen.


Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het reglement inzake reflecterende huisnummers vast te stellen.


Raadslid Sofie ROELANDT krijgt het woord en merkt op dat het reglement goed besproken is in de commissie. Ze ziet het voordeel van de reflecterende huisnummers in, maar vraagt hoe wordt beoordeeld of huizen al een voldoende zichtbaar nummer hebben, zodat vervanging niet nodig is.

 

Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat iedereen een reflecterend huisnummer krijgt, behalve bedrijven en nieuwbouw. Elk individu moet zelf bepalen of hij het nummer ophangt of niet. Er komen in de toekomst wel handhavers. Als zij inschatten dat een reflecterend huisnummer nodig is, worden de bewoners gevraagd om het nummer alsnog op te hangen. Zolang er niets over de nummers is opgenomen in het politiereglement kan de gemeente bewoners niet verplichten om de nummers op te hangen.

Bijkomende info:

/

Publieke stemming
Aanwezig: Chantal LAUWERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Katrien LE ROY, Karima MOKHTAR, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Pierre VAN DEN WYNGAERT, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
BESLUIT:

Artikel 1.

Volgend reglement inzake reflecterende huisnummers vast te stellen:

I. De reflecterende huisnummers worden via een eenmalige actie gratis aangeboden:

  1. bestaande woningen: aan alle eigenaars van bestaande woningen;
  2. nieuwe woningen: Bij een bouwaanvraag wordt een reflecterend huisnummer telkens als verplichting opgenomen in de vergunning. De nieuwe eigenaars zorgen hier zelf voor. De huidige leveranciers wordt ter informatie meegedeeld;
  3. appartementsgebouwen: een appartementsgebouw heeft traditioneel een hoofdcijfer en een letter of cijfer (busnummer) per appartement. Het appartementsgebouw dient een reflecterend hoofdnummer te hebben, maar de busnummers niet.

II. Er geldt een uitzondering op het gratis ter beschikking stellen, voor volgende gebouwen:

  • bedrijven;
  • administratieve gebouwen;
  • commerciële gebouwen.

Zij dienen zelf te zorgen voor de uitvoering van de verplichting. (zij kunnen ook bestellen via de firma, waarbij de gemeente de gegevens zal bezorgen).


Art. 2.

Dit reglement treedt conform artikel 288 DLB, in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan en kent een éénmalige toepassing.


Art. 3.

Onderhavig besluit en de inhoud ervan, wordt conform artikels 286 §1, 1° en 287 DLB bekendgemaakt op de gemeentelijke website binnen de 10 dagen met vermelding van de datum van de bekendmaking.

Op dezelfde dag wordt dit besluit conform artikel 330 DLB, gemeld aan de toezichthoudende overheid via het digitaal loket.