Terug
Gepubliceerd op 25/06/2021

Besluit  GEMEENTERAAD

do 27/05/2021 - 19:00

Wijziging van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - Goedkeuring

Aanwezig: Chantal LAUWERS, voorzitter gemeenteraad
Chris SELLESLAGH, burgemeester
William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Karima MOKHTAR, Pierre VAN DEN WYNGAERT, gemeenteraadsleden

De gemeenteraad keurt het ontwerp van wijziging van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening goed.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:
  • Artikel 56, §3, 7° van het decreet Lokaal Bestuur (DLB).
 
  • Artikel 2.3.2, §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) dat bepaalt dat:
    • de gemeenteraad stedenbouwkundige verordening kan vaststellen voor materie omschreven in artikel 2.31, artikel 4.2.5 en artikel 4.4.1, §3, tweede lid, van de VCRO, voor het gehele grondgebied van de gemeente of voor een deel waarvan hij de grenzen bepaalt met naleving van de door de Vlaamse Regering en de provincieraad vastgestelde stedenbouwkundige verordeningen,
    • het college van burgemeester en schepenen belast is met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en de nodige maatregelen neemt tot opmaak.
De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Hoofdstuk III Stedenbouwkundige verordeningen van de VCRO.
 
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 december 2019 om de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening te wijzigen.
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 april 2020 om:
    • het ontwerp van wijziging van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening voorlopig goed te keuren mits toevoeging van een paragraaf aan de inleiding;
    • de volgende stappen in de procedure te zetten.
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 mei 2021 om:
    • het ontwerp van wijziging van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening voorlopig goed te keuren;
    • het ontwerp van wijziging voor te leggen aan de gemeenteraad ter voorlopige goedkeuring.
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:
  • Preadvies van de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant van 27 oktober 2020 (zie bijlage).
  • Preadvies van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO) van 17 oktober 2020 (zie bijlage).
De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

1. Aanleiding

In 1936 keurde de gemeenteraad in Grimbergen het eerste gemeentelijke bouwreglement goed. In de daaropvolgende decennia volgden nog verschillende aanvullende reglementen over o.a. parkeren, regen- en afvalwaterafvoer, het vellen van bomen,... In 2014 besliste het toenmalig schepencollege om deze reglementen te herzien en te bundelen in een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening.

Op 12 juni 2017 werd deze gemeentelijke stedenbouwkundige verordening van Grimbergen definitief vastgesteld in de gemeenteraad. Ze ging van kracht in oktober 2017.

 

Een stedenbouwkundige verordening heeft als doel om de ruimtelijke aspecten van een gemeente te sturen. De voorschriften van de verordening geven weer wat de gemeente (niet limitatief) beschouwt als bepalend voor "de goede ruimtelijke ordening". De verordening omvat aanvullingen op (hogere) wetgeving voor bijvoorbeeld de inrichting van het openbaar domein, het plaatsen of aanbrengen van publiciteit, de inplanting en het volume van woningen, groenaanleg en verhardingen, woonkwaliteit, parkeernormen,... op haar grondgebied.

 

Op 23 december 2019 besliste het schepencollege om de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening te herzien.

 

2. Procedure

De bepalingen die een stedenbouwkundige verordening kan omvatten en de te volgen procedure worden omschreven in Hoofdstuk III van de VCRO.

 

Deze procedure voor het wijzigen van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening omvat volgende officiële stappen:

  • vaststellen ontwerp van stedenbouwkundige verordening door gemeenteraad;
  • advies departement, deputatie en gecoro (30 dagen);
  • openbaar onderzoek (30 dagen);
  • bekomen mer-ontheffing (30 dagen);
  • definitieve vaststelling stedenbouwkundige verordening door gemeenteraad;
  • schorsing- en vernietigingstermijn deputatie en departement (45 dagen);
  • bekendmaking in Belgisch Staatsblad.

 

Verscheidene van de procedurestappen kunnen gelijktijdig plaatsvinden (advies hogere overheid, openbaar onderzoek, mer-ontheffing).

 

De volgende stappen werden reeds gezet in het voortraject:

  • overleg tussen diensten en met schepen omgeving;
  • meerderheidsgroep;
  • preadvies provincie en departement opvragen;
  • voorlopige goedkeuring door schepencollege;
  • preadvies gecoro opvragen;
  • terugkoppeling met diensten;
  • terugkoppeling met schepen omgeving;
  • meerderheidsgroep;
  • voorlopige goedkeuring door schepencollege;
  • gemeenteraadscommissie omgeving;
  • behandeling door schepencollege.

 

De diensten Omgevingsbeleid, Vergunningen en Wegen en Water behandelden de preadviezen en formuleerden een voorstel tot antwoord voor het schepencollege (zie bijlage). De daaruit resulterende ontwerptekst werd besproken op de gemeenteraadscommissie omgeving op 5 mei 2021 (zie verslag in bijlage).

 

Het college van burgemeester en schepenen ging op 17 mei 2021 akkoord om het ontwerp, toegevoegd in bijlage, ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Schepen Bart LAEREMANS krijgt het woord en geeft een toelichting. De stedenbouwkundige verordening is belangrijk voor zowel het gemeentepersoneel als de inwoners van Grimbergen. De tekst is coherenter en leesbaarder gemaakt door de medewerkers van de gemeentelijke diensten. Verder wordt aandacht besteed aan meer woonkwaliteit en werden een aantal hoofdstukken toegevoegd zoals duurzaamheid en cohousing. Als maatregel voor klimaatbestendigheid werd bijvoorbeeld het criterium toegevoegd dat achtertuinen minimaal 60% onverhard moeten blijven. Verder werden er aangepaste normen opgenomen voor fietsparkeren en het opladen van elektrische auto’s. Ook werden er een aantal regels geschrapt, zo wordt ondergronds parkeren bijvoorbeeld pas verplicht bij de bouw van 7 wooneenheden en werden de afmetingen van parkeerplaatsen aangepast.

Het gemeentebestuur heeft voorafgaand aan de goedkeuring advies gevraagd aan de GECORO. Zij hebben de tekst grondig onderzocht en meerdere wijzigingen voorgesteld, sommige heeft het bestuur overgenomen, andere niet. De wijzigingen die niet werden overgenomen, werden gemotiveerd. In het openbaar onderzoek dat hierop zal volgen, krijgen inwoners en de GECORO nogmaals de gelegenheid om aanpassingen voor te stellen. In september zal dan de definitieve versie worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Na de commissievergadering werden er nog een aantal aanpassingen doorgevoerd zoals de parkeernorm en de aanleg van speeltuintjes. Daarnaast diende de fractie Groen een amendement in over het rooien van bomen. Dat laatste heeft eveneens geleid tot een aanpassing van de tekst.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en feliciteert het gemeentebestuur met de nieuwe verordening, die op veel punten een grote verbetering is ten opzichte van de oude versie. Dat er een mobiliteitstoets komt voor grote projecten, is belangrijk. Ook het hoofdstuk over niet-residentiële functies vindt Groen belangrijk. Hierin staat o.a. dat er geen gebieden voor vervuilende of milieubelastende industrie zijn aangeduid, waardoor bedrijven uit deze sector niet meer worden toegelaten. Groen zou nog wel graag horen hoe de definitie luidt van “vervuilende of milieubelastende industrie”. Hierover heeft de fractie een schriftelijke vraag gesteld.

Raadslid BOELENS stelt namens de fractie Groen voor om de verordening op 3 punten aan te passen:

In hoofdstuk over alternatieve woonvormen staat dat een cohousingproject uit minstens drie huishoudens bestaat. Groen pleit om dit mogelijk te maken vanaf twee huishoudens.

Bij het hoofdstuk over duurzaamheid merkt raadslid BOELENS op dat een aanvrager bij een project voor minstens 20 woonentiteiten dient te voorzien in een speelveld met een aantal speelvoorzieningen en met natuurlijk speelgroen. De fractie Groen stelt voor om deze tekst te wijzigen in: “bij een project met minstens tien wooneenheden dient een groene publieke ontmoetingsruimte voorzien te worden en bij een project van minstens twintig woonentiteiten dient de aanvrager te voorzien in een speelveld met een aantal speelvoorzieningen en met natuurlijk speelgroen”.

In het hoofdstuk over duurzaamheid wordt gesteld dat een project van tien of meer woonentiteiten of bij een project met minstens tien autostaanplaatsen/fietsenstalplaatsen minstens 10% van de respectievelijke autostaanplaatsen of fietsenstalplaatsen uitgerust worden met laadinfrastructuur voor elektrische auto’s/fietsen. Gezien de ambities van de Vlaamse en Brusselse regeringen betreffende de elektrificatie van het autopark en de grote uitdaging om in voldoende laadplaatsen te voorzien, stelt Groen voor dit op minstens 20% te brengen.

Tot slot stelt raadslid BOELENS dat de gemeente ondergronds parkeren wil afremmen omwille van de hoge kosten. Het ondergronds parkeren is echter een goede manier om verstandig om te gaan met de openbare ruimte. De fractie Groen stelt voor om bij verkaveling en groepswoningbouw vanaf 10 woonentiteiten niet alleen een gegroepeerde aanleg van (fiets)parkeerplaatsen aan te leggen, maar ook het ondergronds parkeren mogelijk te maken. Waar dat niet mogelijk is, kan een uitzondering worden gemaakt, maar ondergronds parkeren moet wel altijd serieus overwogen worden.

Groen is ontgoocheld hoe het thema duurzaamheid is opgenomen. Er werden 11 criteria voor duurzaamheid opgenomen, waarvan slechts aan 4 voldaan moet worden bij nieuwe bouwprojecten. Groen had graag gezien dat de gemeente de lat iets hoger had gelegd.

Het laatste punt betreft de verharding. Uit de oude verordening werden een aantal aspecten geschrapt, zoals het verbod om achterin de tuin een verharde parkeerplaats aan te leggen. Hij stelt voor om de verordening hier nog op aan te passen en te controleren op dergelijke punten, zodat tuinen minder verhard worden en niet meer.

 

Schepen Bart LAEREMANS krijgt het woord en stelt dat qua duurzaamheid de gemeente met de nieuwe verordening een grote stap vooruit zet door het introduceren van criteria om plannen aan te toetsen. Alle aspecten zullen door het Vlaamse beleid verder worden verfijnd. Het schepencollege had best ambitieuzer willen zijn in de verordening, maar wil ook voorkomen dat mensen zich op allerlei vlakken moeten verantwoorden, terwijl zij niets verkeerd doen. Vanuit een positieve houding wil de gemeente mensen de kans geven om duurzame maatregelen te treffen. De verordening moet dus gezien worden als een start, om mensen te leren om te gaan met duurzame keuzes. Als blijkt dat dit onvoldoende werkt, zal de verordening in een latere fase aangepast worden.

Van de mogelijkheid om in de achtertuin te parkeren, is het gemeentebestuur geen voorstander. Er zijn echter situaties waarbij het wel mogelijk moet zijn. Om die reden wil het schepencollege dit niet verbieden d.m.v. de verordening. Aanvragen zullen sowieso getoetst worden aan de algemene criteria van ruimtelijke ordening. De regel dat achtertuinen maximaal 40% verhard mogen zijn, is al een grote stap vooruit.

Schepen LAEREMANS ziet in het amendement over cohousing het risico dat mensen misbruik gaan maken van de regeling, bijvoorbeeld door meerdere generaties aan te merken als aparte huishoudens. De regeling is echter bedoeld voor samenwoonvormen van huishoudens die geen relatie met elkaar hebben.

Het amendement over het realiseren van speelgelegenheid vindt de schepen niet nodig. Bij het bouwen van 5 wooneenheden moet er al groen worden voorzien. Bij het realiseren van 20 wooneenheden moet er speelgelegenheid worden geboden. Dit gaat om kwalitatief goede en duurzame speeltoestellen.

Over het amendement over laadpalen voor elektrische auto’s, verklaart de schepen dat het percentage na discussie in de commissie al verhoogd is naar 10%, waarbij zowel boven- als ondergronds laadpalen worden geplaatst. Dit is een begin en dit in afwachting van generieke regels uitgevaardigd door de Vlaamse overheid. Bovendien wordt verwacht dat projectontwikkelaars ook zelf de nodige infrastructuur gaan aanbieden. Het opnemen van het aspect in de verordening zorgt ervoor dat ontwikkelaars nadenken over mogelijke oplossingen. Het schepencollege steunt de drie amendementen niet.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt opnieuw het woord en benadrukt de toenemende urgentie van duurzaamheid. Hij vindt het geen betutteling van burgers om de lat wat hoger te leggen en hoopt dat de gemeente wat ambitieuzer wordt in haar doelstellingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het parkeren achter de woning. Hij zou graag zien dat dit verboden wordt, eventueel met de mogelijkheid tot een uitzondering. Dat kleine tuintjes voor 40% verhard mogen worden, is begrijpelijk, maar voor grote percelen zou de gemeente dit niet mogen toestaan. Over het aanleggen van openbaar groen merkt raadslid BOELENS op dat groenzones wezenlijk anders zijn dan groene verblijfsruimten. De fractie Groen pleit voor het realiseren van groene ontmoetingsruimten bij bouwplannen van minimaal 10 wooneenheden.

 

Raadslid Jean DEWIT krijgt het woord en stelt dat de vakantieperiode het slechtste moment is om een openbaar onderzoek te organiseren en adviseert daarom om dit onderzoek voor de verordening pas na de zomer te starten. Bovendien vindt hij dat er niet alleen voorzieningen speciaal voor kinderen moeten komen, maar voor allerlei doelgroepen.

 

Raadslid Kirsten HOEFS krijgt het woord en ziet de verordening als een actualisatie die in definitieve vorm nog wordt aangeboden aan de gemeenteraad. De fractie CD&V is blij dat een aantal van zijn suggesties in de commissie zijn verwerkt in de huidige versie. Ze zou graag nog zien welke punten de fractie Groen na de commissie heeft ingediend en welke daarvan zijn verwerkt in de verordening. Ze vraagt het schepencollege om deze toe te voegen aan het commissieverslag of apart te versturen.

De fractie CD&V refereert aan punt 5.2.1.1. over de vraag wanneer er in parkeerplaatsen voorzien moet worden bij het (ver)bouwen van woningen. Er staat dat voor een enkele woning, die smaller is dan 8m, geen parkeerplaats vereist is. Ze vraagt hoeveel vergunningen er afgelopen jaar zijn afgegeven die aan de criteria voldoen die in dit artikel zijn opgenomen. Waarom zou de gemeente deze uitzondering maken? Zeker bij nieuwbouw vindt de fractie CD&V het niet te verantwoorden dat auto’s in het openbaar domein geparkeerd moeten worden.

Inzake de kwantitatieve normen vraagt raadslid HOEFS of het aantal parkeerplaatsen in de nieuwe ondergrondse parkeergarage bij het gemeentehuis voldoen aan de nieuwe stedenbouwkundige normen.

Tot slot noemt ze een aantal foutjes in de verordening. De normen voor cafés zouden zijn opgetrokken, maar dat lijkt haar niet wenselijk gelet op het feit dat er steeds minder cafés zijn. De parkeernormen voor restaurants, bioscopen en feestzalen e.d. zijn verhoogd, maar hier lijken wat foutjes ingeslopen te zijn. Bij crèches en kinderdagverblijven is de norm ook verhoogd. Met deze aanpassing wordt het helemaal onmogelijk om bijkomende kindervoorzieningen te realiseren. Ze stelt voor om de huidige norm te handhaven.

Over de groenvoorziening zou de fractie CD&V willen voorstellen om de punten 6.2.1.6 en 6.2.1.7 samen te voegen. De fractie zou graag zien dat groene ruimten en speelvoorzieningen in elkaar overlopen en toevoegen dat het toegankelijk groen moet zijn bijvoorbeeld door het plaatsen van tafels en banken. De fractie CD&V dient hierover een amendement in en steunt het voorstel van Groen om dit al bij 10 wooneenheden te verplichten.

 

Schepen Bart LAEREMANS krijgt het woord en antwoordt dat het schepencollege zal overwegen om het openbaar onderzoek te vervroegen, zodat het voor de vakantieperiode is afgerond. Inwoners kunnen ook digitaal vanaf een vakantieadres reageren. Voor de speelveldjes wordt in de verordening geen leeftijd vermeld. Ook volwassenen kunnen gebruik maken van deze ruimten.

De opmerking over parkeren bij kinderdagverblijven zal de schepen doorspelen naar de bevoegde dienst, het is ook maar een voorlopige goedkeuring. Bij cultuurcentra en andere locaties die veel mensen trekken, moeten voldoende parkeerplaatsen voorzien zijn. Wat restaurants betreft werd de bovengrens voor het parkeren verhoogd wat betekent dat men hoger mag gaan maar dat dit niet moet. Liever meer parkeerplaatsen op hun terrein dan op de straat. Dit is dus geen terechte kritiek. Wat cafés betreft hebben we dit meer opgetrokken omdat cafés en restaurants meer en meer dicht bij elkaar liggen, wat is bijv. een bistro, daarom werden ze meer naar elkaar toegebracht. Wat de zelfstandigen betreft, werd de suggestie van raadslid HOEFS nageleefd en werd dit nogmaals onder de loep genomen. Er werden nog een aantal wijzigingen aangebracht vooral m.b.t. het verschil tussen extensieven en niet-extensieven. Bijv. een architectenbureau is niet-extensief omdat daar maar sporadisch klanten komen voor een kortere periode terwijl een huisarts wel extensief is. De fietsnorm werd daar opgetrokken maar wat er hier nu staat, is absoluut niet overdreven. Wij achten het noodzakelijk om daar ook parkeerplaatsen te voorzien dus men kan dat echt niet als overdreven bekijken.

Voor woningen die smaller zijn dan 8m, waar men geen ruimte heeft om een garage te bouwen, wil de gemeente een uitzondering maken, om te voorkomen dat zij allemaal hun auto in de voortuin moeten parkeren. Dat beperkt de leefbaarheid in de straat namelijk sterk. De vraag van raadslid HOEFS over de uitzonderingen om parkeerplaatsen te moeten realiseren, zou bij voorkeur schriftelijk gesteld moeten worden, zodat de bevoegde dienst hierop een correct antwoord kan formuleren.

De fractie Groen had schriftelijk gevraagd om een vergunning te eisen voor het vellen van bomen ook als het gaat om bomen die nu zijn vrijgesteld. Voor een hoogstandige boom buiten 15m van een woning is altijd een vergunning nodig. Er werd voorgesteld om dit ook binnen 15m te voorzien maar dit laat de wetgeving niet toe. Alleen het opleggen van een meldingsplicht is mogelijk, maar dat wordt afgeraden vanwege de administratiedruk. De fractie Groen vroeg tevens naar kleine landschapselementen. Het wijzigen daarvan is meestal vergunningsplichtig. Als het op een kavel van een bouwperceel is, kan het wettelijk gezien niet vergunningsplichtig zijn. Ook hier geldt dat alleen een meldingsplicht kan worden opgelegd, maar ook dat dit erg omslachtig is. Er werd gevraagd om het mogelijk te maken om de plantafstand van 2m te overschrijden. Dit werd niet opgenomen in de verordening aangezien dit thuis hoort in het politiereglement.

 

Raadslid Gerlant VAN BERLAER krijgt het woord en vraagt naar cohousing. Hij betreurt het dat de gemeente kiest voor minimaal 3 huishoudens. Op de website van Vlaanderen.be worden twee huishoudens aangehouden. Dat dit de deur openzet voor misbruik, vindt hij niet terecht, omdat er diverse aanvullende voorwaarden gelden voor cohousingprojecten. Verder kan cohousing van jonge gezinnen die met ouders samenwonen ertoe leiden dat jonge mensen in Grimbergen blijven wonen.

Verder zou hij het gebruik van studentenkamers in de verordening niet willen verbieden. het is beter om op te nemen dat de gemeente studentenkamers wil vermijden, zodat specifieke aanvragen wel gehonoreerd kúnnen worden.

De fractie Vooruit sluit zich aan bij de fracties die pleiten voor meer speelvoorzieningen en groene ruimten. De diensten moeten de bouwontwerpen goedkeuren. Grote bouwblokken zonder groen zijn overal in de gemeente ongewenst.

Over de 11 duurzaamheidsprincipes begrijpt de fractie Vooruit de kritiek van fractie Groen en de repliek van het schepencollege. Het lijkt alsof men slechts 4 principes hoeft te hanteren, terwijl ze bijna allemaal al min of meer verplichte items zijn. Hij stelt voor om de tekst nogmaals kritisch te bekijken.

Tot slot complimenteert raadslid VAN GERLAER de opstellers van de verordening, de tekst is zeer goed leesbaar.

 

Schepen Bart LAEREMANS repliceert dat hij de duurzaamheidsprincipes beschouwt als een belangrijke nieuwe stap. Ze moeten integraal bekeken worden, maar voorkomen moet worden dat de gemeente haar inwoners betuttelt. Ze zijn bedoeld om na te denken over allerlei duurzaamheidsaspecten.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt nogmaals het woord en stelt dat hij bewust geen vragen had gesteld over het vellen van bomen, maar wel wil reageren op de opmerkingen van de schepen. Hij zal zijn bijdrage bezorgen aan de raadsleden. Hij weet dat er in andere gemeenten voorwaarden werden opgenomen in de stedenbouwkundige verordening voor het kappen van hoogstandige bomen. Omdat het politiereglement reeds werd goedgekeurd, is het niet eenvoudig om daar nog iets aan te wijzigen, daarom stelt hij voor om het toch op te nemen in de verordening.

 

Voorzitter Chantal LAUWERS sluit het debat af en legt de ingediende amendementen ter stemming voor.

Bijkomende info:

/

Amendement
  • Groen stelt voor de verordening op drie punten aan te passen: 

1) Bij hoofdstuk alternatieve woonvormen. Punt 4.1.1.5. 1. Een cohousingproject bestaat minstens uit drie huishoudens. Groen pleit om dit mogelijk te maken vanaf 2 huishoudens.

 

Met 13 stemmen voor (Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK), 17 stemmen tegen (Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 1 onthouding (Patrick VERTONGEN)

 

Het amendement wordt verworpen.

 

2) Bij hoofdstuk duurzaamheid (groenaanleg): 6.2.1.7. Bij een project voor minstens 20 woonentiteiten dient de aanvrager te voorzien in een speelveld met een aantal speelvoorzieningen en met natuurlijk speelgroen.

Groen stelt voor: bij een project met minstens 10 wooneenheden dient een groene publieke ontmoetingsruimte voorzien te worden en bij een project van minstens 20 woonentiteiten dient de aanvrager te voorzien in een speelveld met een aantal speelvoorzieningen en met natuurlijk speelgroen.

 

Met 13 stemmen voor (Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN), 18 stemmen tegen (Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Jean DEWIT, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS)

 

Het amendement wordt verworpen.

 

3) Bij hoofdstuk duurzaamheid 6.3.1.1. Bij een project voor 10 of meer woonentiteiten of bij een project met minstens 10 autostaanplaatsen/fietsenstalplaatsen, moet minstens 10% van de respectievelijke autostaanplaatsen of fietsenstalplaatsen uitgerust worden met laadinfrastructuur voor elektrische auto’s/fietsen.

Gezien de ambities van de Vlaamse en Brusselse regeringen betreffende de elektrificatie van het autopark en de grote uitdaging om in voldoende laadplaatsen te voorzien stelt Groen voor dit op minstens 20% te brengen.

 

Met 11 stemmen voor (Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK), 18 stemmen tegen (Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Jean DEWIT, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 2 onthoudingen (Kirsten HOEFS, Patrick VERTONGEN)

 

Het amendement wordt verworpen.

 

  • Amendementen ingediend door Kirsten HOEFS:

1) Tot samenvoegen van punten 6.2.1.7 en 6.2.1.6:

Bij een project (omgevingsvergunningsaanvraag betreffende een verkaveling en/of stedenbouwkundige handelingen) voor minstens vijf woonentiteiten dient de aanvrager voldoende ruimte te voorzien voor toegankelijke groenaanleg en speelvoorzieningen. De aard (privaat, semiprivaat, publiek en de aard van begroeiing), de ligging (in de verkaveling) en de grootte (totale oppervlakte) van de groenzone(s), groenelement(en) en speelvoorzieningen moeten gemotiveerd en verklaard worden. De speelvoorzieningen  moeten publiek toegankelijk zijn.

Het ontwerp (inrichting, materialen,...) dient besproken te worden met de gemeentelijke diensten Jeugd en Vrije Tijd en Groen a.d.h.v. een bestek. Het advies van de dienst wordt bij de aanvraag tot omgevingsvergunning gevoegd. 

 

Met 14 stemmen voor (Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN), 17 stemmen tegen (Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS)

 

Het amendement wordt verworpen.

 

2) 5.2.1.1.

Vrijstelling voor een nieuwbouw of herbouw van 1 woonentiteit in gesloten bebouwing met gevelbreedte <8m schrappen.

Afwijking is mogelijk mits toepassing belastingsreglement op ontbreken parkeerplaatsen.

(Op die manier kan de gemeente deze parkeerplaatsen elders op een kwalitatieve manier realiseren met deze middelen).

 

Met 6 stemmen voor (Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN), 22 stemmen tegen (Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Katrien LE ROY, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS), 3 onthoudingen (Jean DEWIT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER.)

 

Het amendement wordt verworpen.

 

Raadslid Kirsten HOEFS krijgt het woord en meldt dat de meeste leden van de fractie CD&V zich bij de stemming zullen onthouden, gezien de onduidelijkheid over het parkeren bij feestzalen en rijwoningen enerzijds en anderzijds vanwege de speelvoorzieningen.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en meldt dat de fractie Groen zich ook zal onthouden omdat de gemeente onvoldoende inspanning levert op het gebied van duurzaamheid. Met name op het punt van de verharding vindt de fractie de ambitie te laag. Hoewel er waardevolle punten zijn opgenomen in de stedenbouwkundige verordening, betreurt de fractie dat de 3 kleine amendementen zonder serieuze overweging van de meerderheid werden verworpen.

 

Voorzitter Chantal LAUWERS legt het voorstel ter stemming voor.

amendement 1 GROEN
Aanwezig: Chantal LAUWERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK
Tegenstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS
Onthouders: Patrick VERTONGEN
Resultaat: Met 13 stemmen voor, 17 stemmen tegen, 1 onthouding
amendement 2 GROEN
Aanwezig: Chantal LAUWERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN
Tegenstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Jean DEWIT, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS
Resultaat: Met 13 stemmen voor, 18 stemmen tegen
amendement 3 GROEN
Aanwezig: Chantal LAUWERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK
Tegenstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Jean DEWIT, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS
Onthouders: Kirsten HOEFS, Patrick VERTONGEN
Resultaat: Met 11 stemmen voor, 18 stemmen tegen, 2 onthoudingen
amendement 1 CD&V (KH)
Aanwezig: Chantal LAUWERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN
Tegenstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS
Resultaat: Met 14 stemmen voor, 17 stemmen tegen
amendement 2 CD&V (KH)
Aanwezig: Chantal LAUWERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN
Tegenstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Katrien LE ROY, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS
Onthouders: Jean DEWIT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER
Resultaat: Met 6 stemmen voor, 22 stemmen tegen, 3 onthoudingen
Publieke stemming
Aanwezig: Chantal LAUWERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Rudi VAN HOVE, Karin VERTONGEN, Elke WOUTERS
Onthouders: Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Kirsten HOEFS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Bart VAN HUMBEECK, Patrick VERTONGEN
Resultaat: Met 17 stemmen voor, 14 onthoudingen
BESLUIT:

Enig artikel.

Het ontwerp van wijziging van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening, toegevoegd als bijlage bij dit besluit, goed te keuren.