Terug
Gepubliceerd op 25/06/2021

Besluit  GEMEENTERAAD

do 27/05/2021 - 19:00

Samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de lokale politie betreffende de gemeenschapswacht-vaststellers - Goedkeuring

Aanwezig: Chantal LAUWERS, voorzitter gemeenteraad
Chris SELLESLAGH, burgemeester
William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Karima MOKHTAR, Pierre VAN DEN WYNGAERT, gemeenteraadsleden

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de lokale politie goed.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:
  • Artikels 2, 40, 41 en 161 Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB).
 
  • Artikel 2 van de wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet.
De beslissing wordt genomen op grond van:

Algemeen:

  • DLB.
 
Specifiek:
  • Artikel 119bis Nieuwe gemeentewet.
  • Wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet.
  • Wet van 24 juni 2013 tot de gemeentelijke administratieve sancties.
  • Omzendbrief van 3 mei 2010 waarbij uitleg verschaft wordt bij de functie van gemeenschapswacht en bij de instelling van de dienst gemeenschapswachten - II. Relatie van de dienst gemeenschapswachten met de politie:

"Er moet een concrete samenwerking worden aangemoedigd tussen de gemeenschapswachten en de lokale politie.
Deze samenwerking bestaat hoofdzakelijk uit een complementariteit van taken en met name een effectieve uitwisseling van geactualiseerde informatie.
De filosofie van de wetgeving bestaat in het maken van een duidelijk onderscheid tussen de functies van de gemeenschapswachten en die van andere veiligheidsberoepen. Bijgevolg is het plaatsen van de Dienst Gemeenschapswachten onder toezicht van de politie uitgesloten. De operationele leiding blijft de volledige bevoegdheid van de gemeente.
Wat het terreinwerk betreft, wordt het samen deelnemen aan specifieke acties toegelaten, maar de oprichting van gemengde patrouilles waarbij de opdrachten van de gemeenschapswachten en van de politieambtenaren met elkaar verward kunnen worden, moeten worden vermeden.
De afspraken met de politiediensten zijn vastgelegd in een overeenkomst."

 

  • Het algemeen politiereglement, goedgekeurd bij de besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2021.
 
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 april 2021 inzake samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de lokale politie betreffende de gemeenschapswacht-vaststellers (zie bijlage).
De beslissing houdt rekening met volgende adviezen:

/

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

Conform de bepalingen van de wet van 15 mei 2007 wordt er een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de gemeente en de lokale politie betreffende de gemeenschapswachten.

 

In deze overeenkomst wordt onder meer een contactpersoon binnen de politiedienst aangewezen, de aard van de wederzijdse informatie-uitwisseling aangehaald en concrete afspraken gemaakt inzake het uitoefenen van activiteiten in de gemeente.

 

Raadslid Jelle DE WILDE krijgt het woord en zegt dat zijn fractie de meerwaarde inziet van gemeenschapswachten als schakelfunctie tussen het gemeentebestuur en de inwoners en als aanspreekpunt op het openbaar domein. In het takenpakket worden diverse werkzaamheden vastgelegd. Sensibiliseren, informeren, preventief optreden en melden vindt de fractie CD&V een goede investering in de maatschappelijke rol van de gemeenschapswachten. Handhaven is ook een belangrijk aandachtspunt, maar niet de belangrijkste taak.

Gemeenschapswachten gaan ook bepaalde inbreuken op de GAS-reglementering vast te stellen. In de samenwerkingsovereenkomst staat dat het niet gaat om gemengde inbreuken die zijn vastgelegd in het politiereglement. Hij vraagt of het standaard is dat zij daartoe niet bevoegd zijn.

Gemeenschapswachten zijn wel bevoegd te handhaven op andere inbreuken uit het politiereglement, zoals verstoring van openbare rust en reinheid. Hij vraagt of ook snelheidsovertredingen door de gemeenschapswachten gehandhaafd worden.

Het hele grondgebied van Grimbergen valt onder het werkterrein. De fractie CD&V vraagt zich af of de gemeenschapswachten hun eigen routes gaan afleggen of per wijk worden ingezet. Ook zou men graag wat horen over de werktijden ’s avonds en in het weekend. Er worden momenteel twee medewerkers aangesteld. Raadslid DE WILDE vraagt hoeveel gemeenschapswachten de gemeente op termijn wil aanstellen.

 

Schepen Philip ROOSEN krijgt het woord en antwoordt dat het bestuur informeren en sensibilisering als belangrijkste taken van de gemeenschapswachten ziet. Soms zal het echter noodzakelijk zijn om te handhaven, te beboeten. Het onderscheid tussen gemengde inbreuken en overige inbreuken is decretaal vastgelegd. In het decreet zijn veel zaken als verplichtend opgesomd. Deze zijn alle in de samenwerkingsovereenkomst opgenomen.

In Grimbergen worden nog geen GAS-5 boetes uitgeschreven. De gemeente en politiezone moeten hier eerst op voorbereid worden. Dit zal in de toekomst ook in Grimbergen gebeuren. Om die reden is het alvast in de samenwerkingsovereenkomst opgenomen.

De gemeenschapswachten krijgen geen vaste routes. Het diensthoofd Handhaving krijgt de leiding over de gemeenschapswachten. Deze zal wekelijks een planning maken, in nauw overleg met de politie. In de planning zullen vermoedelijk structurele aspecten zitten, zoals ’s ochtends surveilleren bij scholen.

In de rechtspositieregeling zal opgenomen worden dat gemeenschapswachten in geval van evenementen en dergelijke ook ’s avonds en in het weekend opgeroepen kunnen worden. Recent werden er 2 gemeenschapswachten geworven. Dit waren interne kandidaten, die binnenkort opgeleid worden. Of de gemeente besluit om er meer aan te stellen, is nog niet bekend en zal onder andere afhangen van de mate waarin zij kostendekkend kunnen werken.

 

Korpschef Jurgen BRAECKMANS krijgt het woord en voegt eraan toe dat er voor GAS-5 boetes een advies is vanuit de VVSG om te wachten met de invoering. In het decreet zit nog een aantal hiaten die aangepast zullen worden.

Hij benadrukt dat het politiereglement een bestuurlijk reglement is dat het gemeentebestuur heeft goedgekeurd. Belangrijk is dat de inwoners weten dat er eerst gesensibiliseerd wordt en vervolgens gehandhaafd.

 

Raadslid Jelle DE WILDE krijgt wederom het woord en repliceert dat de fractie CD&V het geen probleem vindt dat er gehandhaafd wordt, maar dat de fractie vooral kracht ziet in de andere functies, zoals de brugfunctie tussen bestuur en inwoners. Hij gaat ervan uit dat dit een belangrijk onderdeel is van de opleiding. Verder begrijpt hij dat de 2 gemeenschapswachten geen vaste ronde kunnen lopen, maar als het aantal wordt uitgebreid, zou het voor de zichtbaarheid wel goed zijn, als zij een aantal eigen wijken krijgen. Hij hoopt dat de gemeenschapswachten in het hele grondgebied van Grimbergen worden ingezet en niet alleen tijdens evenementen of in bepaalde gebieden.

 

Schepen Philip ROOSEN antwoordt dat de gemeenschapswachten zijn aangesteld voor het gehele grondgebied van Grimbergen.

 

Raadslid Eddie BOELENS krijgt het woord en stelt dat de fractie GROEN het goed vindt dat er 2 gemeenschapswachten komen, maar is wel bezorgd over het enorme takenpakket en het grote grondgebied. Hij vreest dat ze weinig tijd zullen hebben om sluikstort en bestrijding van zwerfafval aan te pakken, terwijl dit een grote ergernis is van veel inwoners.

 

Voorzitter Chantal LAUWERS legt het voorstel ter stemming voor.

Bijkomende info:

Niet-limitatieve lijst van welke taken door de gemeenschapswachten kunnen worden uitgeoefend binnen het door de regelgeving voorziene kader.

 Opdracht

Wat kan ?

Wat kan niet ?
  

* Algemeen m.b.t. de uitvoering van het takenpakket van de gemeenschapswacht

* Inzetten voor de uitvoering van de taken, enkel indien de gemeenschapswacht de reglementaire, zichtbare, herkenbare werkkledij draagt.

* Uitvoeren van acties in burger.
  

 

* Uitvoeren van acties en taken op de openbare weg en openbare plaatsen

* Uitvoeren van acties en taken op parkings van ziekenhuizen, musea; in winkelgalerijen...
  

* Sensibiliseren van het publiek tegen diefstal van/uit auto's :

* Sensibiliseren van bestuurders om hun voertuigen slotvast achter te laten, om geen waardevolle voorwerpen zichtbaar achter te laten in het voertuig - op openbare, niet-betalende parkings.

* Sensibilisering van autobestuurders op parkings van ziekenhuizen, grootwarenhuizen...
  

 

* Visueel nagaan of de voertuigen afgesloten zijn, of er waardevolle goederen werden achtergelaten, of de ramen werden gesloten...

* Systematisch controleren van de voertuigen op hun slotvastheid door aan de deurklinken te voelen.
  

* Sensibiliseren van het publiek tegen gauwdiefstal

* Sensibiliseren van de bevolking op markten, in winkelstraten.


  

* Sensibiliseren tegen fietsdiefstal

* Sensibiliseren van het publiek om hun gestalde fiets slotvast achter te laten


  

 

* Participatie aan fietsgraveeracties


  

 

* Preventieve aanwezigheid op openbare, niet-betalende plaatsen waar fietsen gestald worden (cfr. omgeving stations, bibliotheken, zwembad, ...)


  

* Sensibilisering tegen winkeldiefstal

* Sensibiliseren van winkeliers inzake organisatorische maatregelen, via info-avonden, folders, affiches...

* Preventieve aanwezigheid in de winkels om winkeldiefstal te voorkomen of om winkeldieven te betrappen.
  

* Sensibilisering tegen inbraak

* Sensibiliseren van burgers aangaande organisatorische maatregelen via info-avonden, info-standen, folders, affiches...

* Uitgebreid technopreventief advies aan huis aan particulieren of voor handelszaken voor winkeliers.
  

 

* Preventieve aanwezigheid in de buurt / wijk, en mbt afwezigheidstoezicht regelmatig langs de betrokken woningen

* In het kader van afwezigheidstoezicht, het systematisch maken van een rondgang van de woning om te controleren of ramen en deuren goed afgesloten werden, of om na te gaan of er geen sporen van inbraak zijn.
  

 

* Signaleren van verdachte situaties aan de bevoegde diensten.


  

* Preventieve aanwezigheid op de openbare weg, openbare, niet-betalende plaatsen

* Uitvoeren van sociale controle door garanderen van zichtbare, geruststellende aanwezigheid, waarbij sensibiliserend, informatief en doorverwijzend wordt opgetreden.

* Uitvoeren van gezamenlijke patrouilles met politie.
  

 

* Informatief optreden tov gemeentelijke diensten, door het signaleren van vastgestelde euvels in het straatbeeld


  

* Informeren van bestuurders over het hinderlijk of gevaarlijk karakter van het verkeerd parkeren, en sensibilisering mbt de wegcode

* Sensibiliseren van autobestuurders mbt de verkeersregels

* Autobestuurders tot de orde roepen; gebruik van dwang; het verkeer regelen.
  

 

* Sensibiliseren van vb. jongeren mbt de verkeersregels tijdens een verkeerspark.


  

* Optreden als gemachtigd opzichter

* Optreden als gemachtigd opzichter, voor het helpen oversteken van kinderen, scholieren, gehandicapten, ouderen.

* Verkeersbegeleiding van vb. een folkloristische stoet, een groep ruiters, groepen kinderen, fietsers. Inzetten van gemeenschapswachten als signaalgever tijdens vb. wielerwedstrijden...
  

* Uitoefenen van veiligheidstoezicht op (het gedrag van) personen tijdens evenementen

Op alle plaatsen op het grondgebied van gemeente indien het evenement georganiseerd of mede georganiseerd wordt door de overheid

Niet indien het evenement enkel georganiseerd wordt door private organisatoren.
  

* Vaststellingsbevoegdheid

* Vaststellen van inbreuken op de GAS-reglementering (artikel 119 Nieuwe Gemeentewet)

Vaststellen van inbreuken op de gemeentelijke belastingsreglementering
  

 

* Vaststellen van inbreuken op de gemeentelijke retributiereglementering op de openbare weg en openbare plaatsen

 

Burgers kunnen bij de gemeente een klacht indienen aangaande de dienst gemeenschapswachten, en dit conform de klachtenprocedure zoals vastgesteld door de raden voor de gemeente- en OCMW-diensten.

Publieke stemming
Aanwezig: Chantal LAUWERS, Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Chris SELLESLAGH, William DE BOECK, Tom GAUDAEN, Bart LAEREMANS, Philip ROOSEN, Karlijne VAN BREE, Yves VERBERCK, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, Linda DE PREE, Jelle DE WILDE, Isabel GAISBAUER, Gilbert GOOSSENS, Kirsten HOEFS, Brigitte JANSSENS, Chantal LAUWERS, Katrien LE ROY, Trui OLBRECHTS, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Sofie ROELANDT, Vincent VAN ACHTER, Gerlant VAN BERLAER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS
Onthouders: Jean DEWIT
Resultaat: Met 30 stemmen voor, 1 onthouding
BESLUIT:

Enig artikel.

De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de lokale politie goed te keuren.