Terug
Gepubliceerd op 01/09/2023

Besluit  GEMEENTERAAD

do 31/08/2023 - 19:00

Wijziging van het gemeentelijk retributiereglement op het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur voor de periode 1 september 2023 tem. 31 december 2025 - Goedkeuring

Aanwezig: Peter PLESSERS, voorzitter gemeenteraad
Bart LAEREMANS, burgemeester
Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Jean-Paul WINDELEN, schepenen
Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, gemeenteraadsleden
Muriel VAN SCHEL, algemeen directeur
Verontschuldigd: Karima MOKHTAR, gemeenteraadslid
Afwezig: Trui OLBRECHTS, Karlijne VAN BREE, schepenen
Gerlant VAN BERLAER, gemeenteraadslid

De gemeenteraad keurt het gewijzigd gemeentelijk retributiereglement op het ter beschikking stellen van gemeentelijk sportinfrastructuur voor de periode 1 september 2023 tem. 31 december 2025 goed.

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Artikels 41, 14° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB).

De beslissing wordt genomen op grond van:
  • Artikel 173 van de Grondwet.

  • DLB.

 
  • Besluit van de gemeenteraad van 19 december 2019 inzake het gemeentelijk retributiereglement op het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur, periode 1 januari 2020 tem. 31 december 2025.

  • Besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2021 inzake een wijziging van het gemeentelijk retributiereglement op het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur, periode 1 februari 2021 tem. 31 december 2025.

  • Besluit van de gemeenteraad van 16 december 2021 inzake een wijziging van het gemeentelijk retributiereglement op het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur, periode 1 januari 2022 tem. 31 december 2025.

  • Besluit van de gemeenteraad van 1 september 2022 inzake een wijziging van het gemeentelijk retributiereglement op het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur, periode 1 september 2022 tem. 31 december 2025.

 
  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 december 2019 inzake overdekte tennishal Ter Wilgen (bijlage).

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 maart 2020 waarin de ontwerpopdracht voor deze opdracht “Bouwen van een luchtdraaghal ter uitbreiding van de sportaccommodatie Ter Wilgen van de gemeente Grimbergen” werd gegund.

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 januari 2023 waarin de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure voor deze opdracht werden goedgekeurd.

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 maart 2023 waarin de opdracht tot het bouwen van een luchtdraaghal ter uitbreiding van de sportaccommodatie Ter Wilgen werd gegund.

  • Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 augustus 2023 inzake een wijziging van het gemeentelijk retributiereglement op het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur, periode 1 september 2023 tem. 31 december 2025 (bijlage).

 
  • De samenwerkingsovereenkomst van 26 mei 2019 tussen Tennisclub Ter Wilgen en Tennisclub Strombeek-Bever (bijlage).

 
  • Overeenkomst tussen de gemeente Grimbergen en de tennisclubs KTSB en GTC m.b.t. het gebruik van de gemeentelijke luchthal op de site Ter Wilgen Grimbergen, ingekomen op 27 juli 2023 (bijlage).

De beslissing kent volgende inhoudelijke verantwoording:

Het college van burgemeester en schepenen ging in het voorjaar van 2023 over tot het gunnen van de opdracht voor het bouwen van een luchtdraaghal ter uitbreiding van de sportaccommodatie Ter Wilgen. Volgens de voortgang der werkzaamheden zal deze accommodatie in het najaar van 2023 in gebruik kunnen worden genomen.

 

O.b.v. afspraken tussen Tennisclub Ter Wilgen en Tennisclub Strombeek-Bever, zal eerstgenoemde club optreden als initiatiefnemer, opdat de accommodatie optimaal benut kan worden. Voor het bestuur is een gelijke behandeling van de leden van beide vermelde clubs hierbij alleszins van cruciaal belang.

 

Het gemeentelijk retributiereglement op het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur dient te worden aangepast, aangezien het gebruik van de luchtdraaghal hierin dient te worden opgenomen.

Aangezien Tennisclub ter Wilgen als initiatiefnemer werd aangesteld, zal het gevestigde tarief enkel ten aanzien van deze club worden vastgesteld.

Het bestuur en Tennisclub Ter Wilgen hebben zich, samen met Koninklijke Tennisclub Strombeek-Bever, er in een samenwerkingsovereenkomst toe geëngageerd om de samenwerking na het verloop van het eerste winterseizoen te evalueren, opdat de voorliggende aanpassing van het reglement eventueel kan worden bijgestuurd.

 

Raadslid Tom GAUDAEN vraagt wie er instaat voor de afbraak en opbouw van de ballon, wat jaarlijks circa € 10.000 gaat kosten.

 

Schepen Jelle DE WILDE antwoordt dat de kosten werden opgenomen in de gunning, maar dat deze nog kunnen dalen als het lukt om hiervoor vrijwilligers van de club in te schakelen. Het is nog niet zeker dat dit gaat lukken, vanwege verzekeringstechnische aspecten.

 

Raadslid Tom GAUDAEN krijgt nogmaals het woord en stelt dat de club vragende partij was om padel te kunnen aanbieden, omdat dit noodzakelijk is voor een tennisclub om te overleven. Dat lukt echter niet in deze omgeving. Hij vraagt zich af in hoeverre de gemeente hieraan tegemoet gaat komen.

 

Schepen Jelle DE WILDE reageert dat er lang onderhandeld werd, maar dat nooit de wens werd geuit om infrastructuur voor padel te creëren. Deze vraag werd gesteld door Strombeek, waarna Lago met padel kwam en de vraag daarmee verviel.

 

Raadslid Tom GAUDAEN stelt dat er wel degelijk een vraag naar padel was, omdat leden vertrokken naar clubs waar deze sport mogelijk was. Vandaar dat er een plan was voorzien om bijvoorbeeld op de Lammekes tennis en padel te faciliteren, omdat men daar niemand stoort.

 

Burgemeester Bart LAEREMANS legt uit dat de noodzaak was om snel en duidelijk tegemoet te komen aan het verzoek tot wintertennis, zodat men kon overgaan tot realisatie. Over de mogelijkheden bij de Lammekes kan later nog worden gesproken. Op de Douwe Egberts-site en bij Lago is het al mogelijk om padel te spelen, dus die behoefte werd al bevredigd.

 

Raadslid Eddie BOELENS zegt dat de fractie Groen het geen goede oplossing vindt om een ballon te plaatsen voor wintertennis. Qua duurzaamheid is de technologie iets verbeterd, maar het blijft zeer veel energie kosten. Om die reden zal de fractie Groen zich van stemming onthouden.

Publieke stemming
Aanwezig: Peter PLESSERS, Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Jean-Paul WINDELEN, Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Katleen ORINX, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS, Muriel VAN SCHEL
Voorstanders: Bart LAEREMANS, Jelle DE WILDE, Kirsten HOEFS, Chantal LAUWERS, Philip ROOSEN, Jean-Paul WINDELEN, Katleen ORINX, Peter PLESSERS, Luk RAEKELBOOM, Patricia SEGERS, Rudi VAN HOVE, Bart VAN HUMBEECK, Yves VERBERCK, Karin VERTONGEN, Patrick VERTONGEN, Elke WOUTERS
Onthouders: Manon BAS, Eddie BOELENS, William DE BOECK, Caroline DENIL, Linda DE PREE, Jean DEWIT, Isabel GAISBAUER, Tom GAUDAEN, Gilbert GOOSSENS, Brigitte JANSSENS, Katrien LE ROY, Chris SELLESLAGH, Vincent VAN ACHTER
Resultaat: Met 16 stemmen voor, 13 onthoudingen
BESLUIT:

Artikel. 1.

Onderstaand gewijzigd reglement goed te keuren:

Gemeentelijk retributiereglement op het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur voor de periode 1 september 2023 tem. 31 december 2025

Artikel 1. - Belastbare grondslag

Met ingang van 1 september 2023 voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd op het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportinfrastructuur. 

    

Art. 2. - Tarieven, berekening

De retributie wordt als volgt vastgesteld:

§ 1 . Gebruik gemeentelijke sporthallen

Er zijn vijf categorieën gebruikers:  

  • Categorie 1: Grimbergse verenigingen, lid van een adviesraad, met jeugdwerking

  • Categorie 2: Grimbergse verenigingen, lid van een adviesraad, zonder jeugdwerking

  • Categorie 3: Grimbergse verenigingen geen lid van een adviesraad 

  • Categorie 4: Particulieren wonend in de gemeente

  • Categorie 5: Verenigingen of particulieren van buiten de gemeente

 

We maken een onderscheid tussen twee tarieven:

Tarief I: Jaarwerking door erkende vereniging (tarieven gelden per terrein/per uur)

Voor verenigingen die erkend zijn door een adviesraad en die voor een volledig werkjaar huren worden 40 weken aangerekend volgens tarief I. Van september tot juni wordt maandelijks 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.

 

Tarief II: Bij occasioneel gebruik (tarieven gelden per terrein)   

Bij occasioneel gebruik gelden tarieven per uur en per zaal/ terrein en worden ze na elk gebruik gefactureerd.

 

Tarief I

 Tarief II

Categorie 1

5,60 euro

11,20 euro

Categorie 2

11,20 euro

22,40 euro

Categorie 3

22,40 euro

33,60 euro

Categorie 4

n.v.t.

33,60 euro

Categorie 5

n.v.t.

50,40 euro


Uitzondering:

Voor het NIET sportief gebruik van sportterreinen in de gemeentelijke sporthallen:

uitdovend toe te staan in de sporthal van Humbeek:

  • jaarlijks schoolfeest GBS Humbeek, géén vaste data (gratis ter beschikking);

  • jaarlijks schoolfeest VBS Humbeek, géén vaste data (gratis ter beschikking);

  • jaarlijks Harmonieconcert Humbeek in de loop van de maand maart, afhankelijk van de krokusvakantie (400,00 euro per dag);

  • jaarlijks Schlagerfestival Humbeek (vzw De Dorpsvrienden), in de maand mei-juni, buiten de competitieperiode (400,00 euro per dag).

 

uitdovend toe te staan in de sporthal van Borgt:

  • jaarlijks gebruik schoolfeest GBS Borgt, géén vaste data (gratis ter beschikking);

  • jaarlijks eetfestijn GBS Borgt, géén vaste data (gratis ter beschikking);

  • jaarlijks Harmonieconcert Borgt in de loop van de maand maart, afhankelijk van de krokusvakantie (400,00 euro per dag);

 

uitdovend toe te staan in de sporthal van Verbrande Brug:

  • jaarlijks schoolfeest VBS Heienbeek, géén vaste data (gratis ter beschikking).


Na goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen, ten uitzonderlijke titel, kunnen de sporthallen ter beschikking gesteld worden aan niet-sportieve evenementen aan gangbare tarief van 400,00 euro per dag.


§ 2. Gebruik voetbalterreinen

Om de facturatie correct toe te passen dienen alle voetbalverenigingen jaarlijks, voor de aanvang van het nieuwe competitieseizoen, de lijst van de ingeschreven ploegen bij de respectievelijke erkende Vlaamse federaties door te geven aan de dienst Evenementen en Vrijetijdsinfrastructuur, door een officieel bericht van de desbetreffende federatie.

Indien een bepaalde ploeg (bijvoorbeeld recreatieve veteranenploeg) niet aangesloten is bij een erkende Vlaamse Federatie, volstaat een verklaring op eer van de club voor deze respectievelijke ploeg(en).

Voor het sportief gebruik van gemeentelijke voetbalterreinen:

  • Tarief I: bij gebruik aangevraagd voor een volledig seizoen (tarief per seizoen).

  • Tarief II: bij occasioneel gebruik, tarieven per uur en per terrein. Niet van toepassing indien de voetbalclub gebruik maakt van een ander dan haar thuisterrein(en) volgens het uurrooster vastgelegd door de dienst Evenementen en Vrijetijdsinfrastructuur.

 

Tarief I

Tarief II

erkende Grimbergse verenigingen met jeugdwerking:

  • jeugdploegen U5 tot en

met U13

896,10 euro per cluster (er zijn 9

clusters: U5, U6, U7, U8, U9,

U10, U11, U12 en U13)

n.v.t.

  • jeugdploegen U14 tot

en met U21, veteranen,

reserven,

recreatieploegen

896,10 euro per ploeg

(voor 2 ploegen binnen

dezelfde cluster wordt dus 2x

896,10 euro aangerekend)

n.v.t.

  • eerste ploeg

1568,20 euro per ploeg

n.v.t.

Erkende Grimbergse

recreatieploegen zonder

jeugdwerking:

1120,10 euro per ploeg

n.v.t.

Grimbergse verenigingen, lid van een adviesraad, met jeugdwerking

n.v.t.

16,80 euro

Grimbergse verenigingen, lid van een

adviesraad, zonder jeugdwerking

n.v.t.

33,60 euro

Grimbergse verenigingen geen lid

van adviesraad

n.v.t.

50,40 euro

Particulieren wonend in de

gemeente

n.v.t.

50,40 euro

Verenigingen of particulieren van

buiten de gemeente

n.v.t.

67,20 euro


Uitzondering:

Voor de jeugdploegen U5 tot en met U13 van FC Beigem, wordt op het geldende tarief een korting van 50% toegepast op voorwaarde dat deze ploegen werkelijk gebruik maken van het kunstgrasveld dat door FC Beigem werd aangelegd op basis van het recht van opstal dat door de gemeente Grimbergen wordt verleend (5 de afdeling, sectie B, nrs.421G8 en nrs.428X3).

Deze korting werd toegekend voor de levensduur van het kunstgrasveld die werd vastgesteld op 30 jaar (2015 -2045).


§3. Gebruik schietstand

Tarief I: bij gebruik aangevraagd voor een volledig seizoen (tarieven per uur en per schietstand).

Voor verenigingen die lid zijn van een adviesraad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.

 

Tarief II: bij occasioneel gebruik (tarieven per uur en per schietstand).


Uitzondering:

Bij gebruik aangevraagd door de Strombeekse Scherpschutters voor een volledig seizoen: 5,60 euro per uur gebruik schietstand klasse 1 en schietstand klasse 2 samen.

 

GEBRUIK SCHIETSTAND 2 (luchtdrukwapens)

 

Tarief I

Tarief II

Grimbergse verenigingen, lid van een

adviesraad, met jeugdwerking

5,60 euro

11,20 euro

Grimbergse verenigingen, lid van

een adviesraad, zonder jeugdwerking

11,20 euro

22,40 euro

Grimbergse verenigingen geen lid

van een adviesraad

22,40 euro

44,80 euro

Particulieren wonend in de

gemeente

n.v.t.

44,80 euro

Verenigingen of particulieren van

buiten de gemeente

n.v.t.

56,00 euro

 

GEBRUIK SCHIETSTAND 1 (klasse 1, vuurwapens)

 

Tarief I

Tarief II

Gemeentelijke

schuttersvereniging, lid van de

sportraad (tarief per uur)

5,60 euro

11,20 euro

Politiezones of

publiekrechtelijke

veiligheidsinstanties

33,60 euro

39,20 euro

Instanties die niet behoren tot

bovenvermelde categorieën

(zoals bewaking- of

beveiligingsfirma’s)

50,40 euro

56,00 euro


§ 4. Gebruik atletiekpiste

TARIEVEN INDIVIDUELE GEBRUIKERS ATLETIEKPISTE

56,00 euro per jaar plus een éénmalige vergoeding van 25,00 euro voor de badge/sleutel/toegangskaart. Deze vergoeding is niet gekoppeld aan het werkelijke gebruik van de piste en kan bijgevolg op geen enkele manier worden teruggevorderd.

Bij elk verlies of defect van de kaart of in elke andere situatie waarbij de gebruiker een nieuwe toegangskaart dient te bekomen, zal voorafgaandelijk een vergoeding van 25,00 euro verschuldigd zijn.

Gemeentelijke clubs die ook wensen te beschikken over een "toegangssleutel" voor hun trainers, bestuursleden e.d.m. zullen eveneens 25,00 euro vergoeding betalen per sleutel.


TARIEVEN VOOR VERENIGINGEN

Tarief I: gebruik voor een volledig seizoen (tarief per uur)

Voor verenigingen die lid zijn van een adviesraad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.

 

Tarief II: bij occasioneel gebruik (tarief per uur)

 

Tarief I

Tarief II

Grimbergse verenigingen, lid van een

adviesraad, met jeugdwerking

16,80 euro

33,60 euro

Grimbergse verenigingen, lid van een

adviesraad, zonder jeugdwerking

33,60 euro

67,20 euro

Grimbergse vereniging geen lid

van een adviesraad

50.40 euro

100,80 euro

Buitengemeentelijke

verenigingen

n.v.t.

201,60 euro


§ 5. Gebruik openlucht tennisterreinen

Huur tennisterreinen bij gebruik aangevraagd voor een volledig zomerseizoen (april - oktober), enkel voor Grimbergse verenigingen, lid van een adviesraad, met jeugdwerking:

  • tennisterrein: 3.920,50 euro per terrein

  • midi-tennisterrein: 1.960,30 euro per terrein


§ 6. Gebruik tennisterreinen in luchtdraaghal

Huur tennisterreinen bij gebruik aangevraagd voor een volledig winterseizoen (oktober - april):
  • tennisterrein: 8.000,00 euro per terrein

De retributie is enkel te voldoen door Tennisclub Ter Wilgen, aangeduid als initiatiefnemer, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat vermelde club de gelijke behandeling garandeert van de leden van beide Grimbergse tennisclubs.
 

§ 7. Gebruik hondenpiste

Tarief I: gebruik voor een volledig seizoen (tarief per uur)

Voor verenigingen die lid zijn van een adviesraad wordt het voorkeurtarief toegepast: er worden 40 weken aangerekend aan het gangbare tarief en maandelijks (van september tot juni) wordt 1/10 van het totaal verschuldigde bedrag aangerekend.

 

Tarief II: bij occasioneel gebruik (tarief per uur)

 

Tarief I

Tarief II

Grimbergse verenigingen, lid van

een adviesraad, met jeugdwerking

5,60 euro

33,60 euro

Grimbergse verenigingen, lid van

een adviesraad, zonder jeugdwerking

11,20 euro

67,20 euro

Grimbergse verenigingen geen lid

van een adviesraad

16,80 euro

100,80 euro

Buitengemeentelijke

verenigingen

n.v.t.

201,60 euro


§ 8. Gebruik paardenpiste

Het gebruik van de paardenpiste wordt exclusief toegekend aan Lenterik vzw, maatschappelijke zetel Veldkantstraat 343, 1850 Grimbergen voor een bedrag van 1.904,20 euro per jaar.


§ 9. Overige sportinfrastructuur

Gratis gebruik openluchtinfrastructuur:

  • petanque velden;

  • loopparcours: Prinsenbos, Lintbos;

  • visvijvers.


Art. 3. - Indexaanpassing

De tarieven worden jaarlijks aangepast per 1 september volgens de stijging van het consumentenindexcijfer volgens volgende formule:

Tarief x indexcijfer van september voorafgaand aan het kalenderjaar / index september 2021

Afrondingen gebeuren als volgt (cfr. financiële instellingen):

  • 0,15 blijft 0,10

  • 0,16 wordt 0,20 

  • 5,05 blijft 5,00

  • 5,06 wordt 5,10

 

Art. 4. - Wijze van invordering

De retributie wordt ingevorderd door middel van een factuur. Bij occasioneel gebruik moet het verschuldigde bedrag op de rekening van het gemeentebestuur staan uiterlijk op de vervaldag van de factuur. Zo niet, behoudt het gemeentebestuur zich het recht voor de aanvrager de toegang tot de zaal te ontzeggen.

Vaste gebruikers krijgen maandelijks een factuur. De huurder kan er voor kiezen, in plaats van een maandelijkse factuur, drie facturen per jaar te ontvangen.  

Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie ingevorderd worden overeenkomstig de bepalingen van artikel 177, 2° DLB.

 

Art. 5. - Extra bepalingen

Verdere bepalingen betreffende de toegelaten activiteiten, de aanvragen, het gebruik van de ruimten, sleutels en bezetting van de lokalen, de verantwoordelijkheden van de huurder, schade en verzekeringen en veiligheid staan beschreven in het gebruikersreglement.